Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key Sort Three-Dimensional Solids

Refer to our Texas Go Math Grade 2 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key Sort Three-Dimensional Solids.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key Sort Three-Dimensional Solids

Explore

Circle the cones. Draw an X on the sphere.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 1
Answer:
circle the cones

HOME CONNECTION • Your child identified the solids on this page to review some of the different kinds of solids.
Answer:
ball      Dice party hat soda can

Math Talk
Mathematical Processes

Name the other solids on this page. Describe how they different.
Answer:
The solids in the page are sphere, cylinder, cone, cube, rectangular prism, and triangular prism. They differ in their shapes.

Sphere has no faces, edges, and vertex

The cylinder has 3 faces, 3 edges, and 0 vertex

Cone has 2 faces, 1 edge, and 1 vertex

Cube has 6 faces, 12 edges, and 8 vertices

The rectangular prism has 6 faces, 12 edges, and 8 vertices

The triangular prism has 5 faces, 9 edges, and 6 vertices

Model and Draw

The faces of a cube are squares.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 2
Answer:
Cube has 6 faces, 12 edges, and 8 vertices

Share and Show

Write how many for each.

Question 1.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 3
rectangular prism
____________ faces
____________ edges
____________ vertices
Answer:
rectangular prism
______6____ faces
______12___ edges
______8___ vertices

Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key Question 2.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 4
cube
____________ faces
____________ edges
____________ vertices
Answer:
cube
______6______ faces
______12_____ edges
_____8_______ vertices

Cubes are a special kind of rectangular prism. Talk about why this is true.
Answer:
The cubes are a special kind of rectangular prisms. Yes, it’s true. The cubes are a different kind of rectangular prism as they have the same number of faces, edges, and vertices. There is a small difference in that the cube has equal size throughout whereas rectangular prisms have different sizes of faces.

The length and breadth of the cube are equal on all sides, whereas they differ for the rectangular prism.

Problem Solving

Write how many for each.

Question 3.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 5
triangular prism
____________ faces
____________ edges
____________ vertices
Answer:
triangular prism
____5______ faces
_____9_____edges
______6____ vertices

Solve. Write or draw to explain.

Question 4.
H.O.T. Multi-Step Two of the six faces of a solid are shown. Draw the rest of the faces.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 6
What is the name of the solid?
Answer:
Rectangular prism

Explanation:
The faces shown above belong to a rectangular prism.

Rectangular prism dot

Question 5.
H.O.T. Look at the faces of the cube and the faces of the rectangular prism. Are they different? Explain.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 7
Answer:
Yes

Explanation:
Though the number of faces on the cube and rectangular prisms are same. The sizes of the faces i.e, the length and breadth of the rectangular prism differ from the cube.

Daily Assessment Task

Write the shape names to complete.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 8

Go Math Answer Key Grade 2 Lesson 15.2 Question 6.
Decide which labels are true for each solid. Then write the names of those solids.
Has exactly 6 faces

Has exactly 6 vertices

Has exactly 12 edges
Answer:
Cube and Rectangular prism has 6 faces.
A triangular prism has 6 vertices.
Cube, rectangular prism, pentagonal prism, and Hexagonal pyramid have 12 edges.

Question 7.
Texas Test Prep How many faces does a triangular prism have?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 9
(A) 5
(B) 9
(C) 6
Answer:
5

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child tell you about the faces on a cereal box or another kind of box.
Answer:
6
Explanation:
The cereal box or any kind of box consists of 6 faces, irrespective of size and shape.

Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Homework and Practice Answer Key

Write how many for each.

Question 1.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 10
rectangular prism
____________ faces
____________ edges
____________ vertices
Answer:
rectangular prism
______6____ faces
______12___ edges
______8___ vertices

Question 2.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 11
triangular prism
____________ faces
____________ edges
____________ vertices
Answer:
____5______ faces
____9_____edges
_____6___ vertices

Problem Solving

Question 3.
Multi-Step Three of the six faces of a solid are shown. Draw the rest of the faces.
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 12
What is the name of the solid?
Answer:
Cube

Explanation:
As the three faces of the solid are of the same size, the solid is a cube.

Cube dot

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
How many faces does a triangular prism have?
Texas Go Math Grade 2 Lesson 15.2 Answer Key 13
(A) 9
(B) 6
(C) 5
Answer:
5 faces

Question 5.
Gina’s cereal box has 6 faces, 12 edges, and 8 vertices. What is the name of the shape of her cereal box?
(A) cylinder
(B) rectangular prism
(C) triangular prism
Answer:
Rectangular prism

Go Math Grade 2 Answer Key Pdf Lesson 15.2 Question 6.
Dave gives his brother a toy car in a box that is a rectangular prism with 6 square faces. Which is another name for this rectangular prism?
(A) cube
(B) cone
(C) triangular prism
Answer:
Cube

Question 7.
Julie bought a wedge of cheese. The cheese is inside a box that has 2 triangular faces and 3 rectangular faces. What is the name for the shape of the box?
(A) a cone
(B) a triangular prism
(C) a rectangular prism
Answer:
a rectangular prism

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top