Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key Count Back

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key Count Back.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key Count Back

Essential Question
How can you count back 1, 2, or 3?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key 1

Home Connection

  • Your child counted back to find the difference. Counting back is a strategy that can be used to help learn subtraction facts.

Explanation:
If we count backward directly we get the answer
no need of again finding the difference
Math Talk

Mathematical Processes
Explain why you count back to find the difference.
Explanation:

Explanation:
Counting back is normally the first strategy that students use when they are learning to subtract. Counting back simply means starting with the minuend (the largest number) and counting back to figure out the difference.

Model and Draw

You can count back to subtract.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key 2
Explanation:

Counted back to find the difference

Share and Show

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key 3

Count back 1, 2, or 3 to subtract. Write the difference.

Question 1.
5 – 1 = ___

Answer:
Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 5-1= 4

Question 2.
___ = 5 – 2
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 3 = 5 – 2

Question 3.
6 – 1 = ___
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 6 – 1 = 5

Question 4.
___ = 6 – 3
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 3 = 6 – 3

Question 5.
7 – 2 = ___
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 7 – 2 = 5

Question 6.
___ = 7 – 3
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 4 = 7 – 3

Question 7.
10 – 1 = ___
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 10 – 1 = 9

Question 8.
___ = 10 – 2
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 8 = 10 – 2

Question 9.
12 – 3 = ___
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 9 = 12 – 3

Question 10.
___ = 8 – 2
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 6 = 8 – 2

Question 11.
4 – 3 = ___
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 4 – 3 = 1

Question 12.
___ = 9 – 1
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 8 = 9 – 1

Problem Solving

Count back 1, 2, or 3. Write the difference.

Question 13.
9 – 3 = __
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 9 – 3 = 6

Question 14.
___ = 5 – 3
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 5 – 3 = 2

Question 15.
6 – 3 = ___
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 6 – 3 = 3

Write a subtraction sentence to solve.

Question 16.
H.O.T. Alex subtracts 3 from 10. What is a subtraction sentence he could write?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key 4
Answer:

Question 17.
Multi-Step Paco has 11 train cars. He puts 2 train cars on the track. How many train cars are off the track?
___ – ___ = ___ train cars
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key 5
Then Paco puts 1 more train car on the track. How many train cars are off the track now?
___ – ___ = _____ train cars
Answer:
11 – 2 = 9 train cars
9 – 1 = 8 train cars
Explanation:
Paco has 11 train cars. He puts 2 train cars on the track. 9 train cars are off the track
11 – 2 = 9 train cars
Then Paco puts 1 more train car on the track. 8 train cars are off the track now
9 – 1 = 8 train cars

Daily Assessment Task

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key 6 Choose the correct answer.

Question 18.
There were 7 ladybugs on the leaf. 2 flew away. How many ladybugs are on the leaf now?
(A) 4
(B) 5
(C) 6
Answer: B
Explanation:
There were 7 ladybugs on the leaf. 2 flew away.
7 – 2 = 5
5  ladybugs are on the leaf now

Question 19.
Use Tools Jaime has 5 carrots on her plate. She eats 2 carrots. How many are on her plate now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key 7
(A) 1
(B) 2
(C) 3
Answer: C
Explanation:
Jaime has 5 carrots on her plate. She eats 2 carrots.
5 – 3 = 3
3  are on her plate now

Question 20.
Multi-Step There are 8 flowers in Sasha’s garden. She picks 1 flower for her father. Then she picks 2 flowers for her mother. How many flowers are in the garden now?
(A) 7
(B) 6
(C) 5
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key 8
Answer: C
Explanation:
There are 8 flowers in Sasha’s garden. She picks 1 flower for her father.
8 – 1 = 7
Then she picks 2 flowers for her mother.
7 – 2 = 5
5 flowers are in the garden now

Question 21.
Texas Test Prep Josh had 9 toy cars. He gave some of them to Paul. Now Josh has 7 toy cars. How many did he give to Paul? Which subtraction sentence answers the problem?
(A) 8 – 1 = 7
(B) 9 – 1 = 8
(C) 9 – 2 = 7
Answer: C
Explanation:
Josh had 9 toy cars. He gave some of them to Paul.
Now Josh has 7 toy cars.
9 – 7 = 2
2  he give to Paul

Take Home Activity

  • Have your child show how to use the count back strategy to find the difference for 7 – 2. Repeat with other problems to count back 1, 2, or 3 from 12 or less.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Homework and Practice Answer Key

Count back 1, 2, or 3. Write the difference.

Question 1
8 – 3 = __
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 8 – 3 = 5

Question 2.
6 – 2 = ___
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 6 – 2 = 4

Question 3.
9 – 3 = ___
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 9 – 3 = 6

Question 4.
__ = 10 – 1
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 9 = 10 – 1

Question 5.
___ = 7 – 3
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 7 – 3 = 4

Question 6.
___ = 12 – 2
Answer:

Explanation:
Counted back to find the difference
The difference of 10 = 12 – 2

Problem Solving

Write a subtraction sentence to solve.

Question 7.
Andrew subtracts 2 from 9. What is a subtraction sentence he could write?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key 9
Answer:
9 – 2 = 7
Explanation:
9 -2 = 7 is a subtraction sentence he could write

Question 8.
Multi-Step Chelsea has 12 beads. She puts 3 beads on a string. How many beads are off the string?
___ – ___ = ___ beads
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key 10
Then Chelsea puts 2 more beads on the string. How many beads are off the string now?
___ – ___ = ____ beads
Answer:
12 – 3 = 9 beads
9 – 2 = 7 beads
Explanation:
Chelsea has 12 beads. She puts 3 beads on a string. 9 beads are off the string
12 – 3 = 9 beads
Then Chelsea puts 2 more beads on the string. 7 beads are off the string now
9 – 2 = 7 beads

Texas Test Prep

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 9.
Logan bought 6 books. He gave 3 to his brother. How many books does Logan have now?
(A) 6
(B) 9
(C) 3
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key 11
Answer: C
Explanation:
Logan bought 6 books. He gave 3 to his brother.
6 – 3 = 3
3 books that Logan have now

Question 10.
There are 8 friends watching a movie. 2 leave to go home. How many friends are watching the movie now?
(A) 6
(B) 5
(C) 10
Answer: A
Explanation:
There are 8 friends watching a movie. 2 leave to go home.
8 – 2 = 6
6 friends are watching the movie now

Question 11.
Which subtraction sentence answers the problem?
Amy had 7 bears. She gave some to Marissa. Now Amy has 4 bears. How many did she give to Marissa?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.1 Answer Key 12
(A) 7 – 2 = 5
(B) 7 – 3 = 4
(C) 7 – 1 = 6
Answer: B
Explanation:
Amy had 7 bears. She gave some to Marissa. Now Amy has 4 bears.
7 – 3 = 4
4 she give to Marissa

Question 12.
Multi-Step Dan makes 9 baskets. He gives 2 to his teacher. Then he gives 1 to his coach. How many baskets does Dan have now?
(A) 6
(B) 8
(C) 7
Answer: A
Explanation:
Dan makes 9 baskets. He gives 2 to his teacher.
9 – 2 = 7
Then he gives 1 to his coach.
7 – 1 = 6
6 baskets that Dan have now

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top