Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key Model Taking From

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key Model Taking From.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key Model Taking From

Essential Question
How can you model taking from, or separating from a group?
Explanation:
Taking from, or separating from a group tends as subtracting.

Explore
Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 7 to show taking from, or separating. Draw to show your work.
Explanation:
9 – 2 = 7

7 butterflies are there now

For The Teacher

  • Read the following problem. Have children use connecting cubes to model the problem, and draw to show their work. There are 9 butterflies. 2 butterflies fly away. How many butterflies are there now?
    Explanation:
    9 – 2 = 7

    7 butterflies are there now

Math Talk
Mathematical Processes
Are there more than or fewer than 9 butterflies now? Explain.
Explanation:
9 – 2 = 7
As they said 2 flew away there are fewer butterflies than 9 butterflies
7 < 9

Mode and Draw

Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 8
Explanation:

4 – 3 = 1
is a number sentence.

Share and Show

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 9 to show taking from, or separating. Draw the Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 9. Circle the part you take away, or separate, from the group. Then cross it out. Write the difference.

Question 1.
8 dogs 3 dogs run away.
8 – 3 = ___
Answer: 5

Explanation:
8 – 3 = 5

Question 2.
6 frogs frogs hop away.

6 – 4 = ___
Answer: 2

Explanation:
6 – 4 = 2

Problem Solving

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 10 to show taking from, or separating. Draw the Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 10. Circle the part you take away, or separate, from the group. Then cross it out. Write the difference.

Question 3.
5 seals 4 seals swim away.

5 – 4 = ____
Answer: 1

Explanation:
5- 4 = 1
Question 4.
9 bears 6 bears run away.

9 – 6 = ___
Answer: 3

Explanation:
9 – 6 = 3

Write or draw to solve.

Question 5.
There are 8 bunnies. 2 bunnies hop away. How many bunnies are there now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 11
___ bunnies
Answer: 6
Explanation:
There are 8 bunnies. 2 bunnies hop away.
8 – 2 = 6

Question 6.
Kelly sees some fish at the pet shop. A man buys 2 fish. A boy buys 4 fish. Now there are 3 fish. How many fish did Kelly see at first?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 12
Answer: 9
Explanation:
A man buys 2 fish. A boy buys 4 fish. Now there are 3 fish. So Total fishes are:
2 + 4 + 3 = 9

Question 7.
H.O.T. Multi-Step There are 6 boys playing soccer. 3 boys go home. Then 1 more boy goes home. How many boys are there now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 13
Answer: 2
Explanation:
There are 6 boys playing soccer. 3 boys go home.
6 – 3 = 3
Then 1 more boy goes home.
3 – 1 = 2

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 8.
There are 6 ants. 3 crawl away. How many ants are there now?
(A) 3
(B) 2
(C) 9
Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 14
Answer: A
Explanation:
There are 6 ants. 3 crawl away
6 – 3 = 3

Question 9.
There are 7 kittens. 2 run away. How many kittens are there now?
(A) 4
(B) 2
(C) 5
Answer: C
Explanation:
There are 7 kittens. 2 run away
7 – 2 = 5

Question 10.
Use Tools There are 8 cows. 2 cows walk away. Then 1 more cow walks away. How many cows are there now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 15
(A) 3
(B) 5
(C) 2
Answer: B
Explanation:
There are 8 cows. 2 cows walk away.
8 – 2 = 6
Then 1 more cow walks away.
6 – 1 = 5

Question 11.
Texas Test Prep What is the difference?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 16
(A) 3
(B) 2
(C) 5
Answer: 2
Explanation:
5 – 3 = 2

Take Home Activity

  • Use pennies or other small objects of the some kind to model o subtraction situation for numbers within 10. Ask your child to write the subtraction sentence for it. Then switch roles and repeat the activity.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Homework and Practice Answer Key

Draw Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 1 to show the group.
Circle the part you take away, or separate, from the group. Then cross it out. Write the difference.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 2

Question 1.
7 chickens 2 chickens run away.
7 – 2 = ____
Answer: 5

Explanation:
7 – 2 = 5

Question 2.
8 whales 6 whales swim away.
8 – 6 = ____
Answer:  2

Explanation:
8 – 6 = 2

Question 3.
5 zebras 0 zebras walk away.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 3
5 – 0 = ___
Answer: 5

Explanation:
5 – 0 = 5

Problem Solving

Write or draw to solve.

Question 4.
There are 5 bees on a flower. 2 bees fly away. How many bees are there now?
___ bees
Answer: 3 bees
Explanation:
5 – 3 = 2

Texas test Prep

Choose the correct answer.

Question 5.
There are 8 flowers in a flower pot. Ann picks 6 of the flowers. How many flowers are in the flower pot now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 4
(A) 6
(B) 2
(C) 8
Answer: B
Explanation:
8 – 2 = 6

Question 6.
9 girls are playing ball. 2 girls walk away. How many girls are there now?
(A) 11
(B) 9
(C) 7
Answer: C
Explanation:
9  – 2  =7

Question 7.
Multi-Step There are 4 clouds. I cloud blows away. Then 2 more clouds blow away. How many clouds are there now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 5
(A) 1
(B) 3
(C) 2
Answer: 2
Explanation:
4 – 2 = 2

Question 8.
What is the difference?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 5.2 Answer Key 6
(A) 8
(B) 9
(C) 1
Answer: C
Explanation:
8 -7=1

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top