Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.2 Answer Key Add Tens and Ones

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.2 Answer Key Add Tens and Ones.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.2 Answer Key Add Tens and Ones

Essential Question
How can you odd tens and ones?
Explanation:
Add tens place to tens place and ones place to ones

Explore
Choose a way to show the problem. Draw a quick picture to show your work.

For The Teacher

  • Read the following problems. Barb has 20 pennies. Ed has 3 pennies. How many pennies do they have? Kyle has 40 pennies. Kim has 5 pennies. How many pennies do they have?

Math Talk
Mathematical processes
Explain why there are 3 ones in your answer when you add 20 + 3.

Model and Draw

How can you find 30 + 4?
___ tens ___ ones
30 + 4 = ____
Explanation:

3 tens 4 ones
30 + 4 = 34

Share and Show

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.2 Answer Key 25 Write how many tens and ones. Draw to show tens and ones. Write the sum.

Question 1.
60 + 6 = ___
___ tens ___ ones
Answer:

Explanation:
60 + 6 = 66
6 tens 6 ones

Question 2.
50 + 3 = ___
___ tens ___ ones
Answer:

Explanation:
50 + 3 = ___
___ tens ___ ones

Question 3.
90 + 8 = ___
___ tens ___ ones
Answer:

Explanation:
90 + 8 = 98
9 tens 8 ones

Question 4.
20 + 1 = ___
___ tens ___ ones
Answer:

Explanation:
20 + 1 = 21
2 tens 1 ones

Problem Solving

Write how many tens and ones.
Draw to show tens and ones. Write the sum.

Question 5.
40 + 2 = ___
___ tens ___ ones
Answer:

Explanation:
40 + 2 = 42
4 tens 2 ones

Question 6.
70 + 9 = ___
___ tens ___ ones
Answer:

Explanation:
70 + 9 = 79
7 tens 9 ones

Draw to show tens and ones. Write the addition sentence.

Question 7.
Luke has 30 blocks. Elle has 6 blocks. How many blocks do they have?
___ + ___ = ___
__ blocks
Answer:

Explanation:
30 + 6 = 36
36 blocks

Question 8.
H.O.T. Penny has 4 boxes of 10 movies. Nick has 8 movies. How many movies do they have?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.2 Answer Key 20
Answer:

Explanation:
Penny has 4 boxes of 10 movies.
4 x 10 = 40
Nick has 8 movies.
40 + 8 = 48
48 movies that they have

Question 9.
Multi-Step Ryan has 2 boxes of 10 games. Ian has 3 boxes of 10 games. Then Mindy gives Ryan 5 more games. How many games do they have now?
___ + ___ = ___
__ games
Answer:
2 x 10 = 20
3 x 10 = 30
30 + 20 + 5 = 55
Explanation:
50 + 5 = 55
55 games

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 10.
Lara planted two pepper plants. One grew 10 peppers. The other grew 6. Which number sentence shows how many peppers grew in all?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.2 Answer Key 21
(A) 10 – 6 = 4
(B) 1 + 6 = 7
(C) 10 + 6 = 16
Answer: C
Explanation:
10 + 6 = 16
is the addition sentence
1 tens and 6 ones

Question 11.
Multi-Step Karl has 2 bags of 10 red marbles, 1 bag of 10 green marbles, and 8 blue marbles. How many marbles does Karl have?
(A) 31 marbles
(B) 38 marbles
(B) 28 marbles
Answer: B
Explanation:
2 x 10 = 20
1 x 10 = 10
20 + 10 + 8 = 38

Question 12.
Use Tools Which shows 30 + 5 = 35?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.2 Answer Key 22
Answer:

Explanation:
3 tens blocks and 5 ones blocks

Question 13.
Texas Test Prep What is the sum? 50 + 7 = ?
(A) 7
(B) 57
(C) 52
Answer: B
Explanation:
50 + 7 = 57
5 tens 7 ones

Take Home Activity

  • Ask your child to explain how to find the sum of 20 + 7.
    Explanation:
    20 + 7 = 27

Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.2 Homework and Practice Answer Key

Write how many tens and ones. Draw to show tens and ones. Write the sum.

Question 1.
30 + 7 = ___
___ tens __ ones
Answer:30 + 7 = 37
3 tens 7 ones
Explanation:

Lines represent 10 and dot represent 1

Question 2.
90 + 3 = ___
___ tens __ ones
Answer: 90 + 3 =93
9 tens 3 ones
Explanation:
Lines represent 10 and dot represent 1

Problem Solving

Draw to show tens and ones. Write the addition sentence. Write the sum.

Question 3.
Multi-Step Jeff makes 4 stacks of 10 books. Max makes 4 stacks of 10 books. Then Josh gives Jeff 8 more books. How many books do they have?
___ + __ = ___
___ books
Answer: 88 books

Explanation:
Jeff makes 4 stacks of 10 books = 4 x 10 = 40 books
Max makes 4 stacks of 10 books = 4 x 10 = 40 books
Josh gives Jeff 8 more books = 40 + 8 = 48 books
48+40 = 88 books total they have

Texas Test Prep

Question 4.
Mark drew two castles. One had 10 rooms. The other had 7 rooms. Which number sentence shows how many rooms he drew in all?
(A) 10 + 7 = 17
(B) 10 – 7 = 3
(C) 1 + 7 = 8
Answer: A
Explanation:
One had 10 rooms. The other had 7 rooms. 10 + 7 = 1 tens + 7 ones = 17

Question 5.
Which shows 60 + 2 = 62?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.2 Answer Key 23
Answer: B

Explanation:
each line represents 10 and circle represents 1
60 + 2 = 6 Tens + 2 Ones= 62

Question 6.
What is the sum?
40 + 6 = ___
(A) 46
(B) 42
(C) 64
Answer: A
Explanation:
40 + 6 = 4 Tens + 6 Ones = 46

Question 7.
Multi-Step Tim has 1 box of 10 colored pencils. Sam has 4 boxes of 10 pencils. Then Joey gives Tim 3 more pencils. How many pencils do they have?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.2 Answer Key 24
(A) 43
(B) 5
(C) 53
Answer: C
Explanation:
Tim has 1 box of 10 colored pencils = 10 pencils
Sam has 4 boxes of 10 pencils = 4  X 10 = 40 pencils
Joey gives Tim 3 more pencils . So 10 + 3 = 13 pencils
Sam + Tim = 40 + 13 = 53 pencils

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top