Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key Two-Dimensional Shapes on Three-Dimensional Solids

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key Two-Dimensional Shapes on Three-Dimensional Solids.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key Two-Dimensional Shapes on Three-Dimensional Solids

Explore

Use a cone.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 1

FOR THE TEACHER • Read the following problem, and have children use the workspace to act it out. Lee places a cone on a piece of paper and draws around its flat surface. What does Lee draw?
Answer: Lee draws a flat surface with the help of a cone

Math Talk
Mathematical Processes

What other solid could you use to draw the same kind of picture? Explain.
Answer: A cylinder also has two flat surfaces, so the other solid object can be used is a cylinder to draw a flat surface like the cone.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.2 Answer Key Attributes of Three-Dimensional Solids_6

Model and Draw

Trace around the flat surfaces of the three-dimensional solid to find the two-dimensional shapes.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 2
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key Two-Dimensional Shapes on Three-Dimensional Solids_1

Share and Show

Use three-dimensional solids. Trace around the flat surfaces. Circle the shapes you draw.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 3
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key Two-Dimensional Shapes on Three-Dimensional Solids_2

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 4
Answer:

Question 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 5
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key Two-Dimensional Shapes on Three-Dimensional Solids_3

Problem Solving

Circle the objects you could trace to draw the shape.

Question 4.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 6
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key Two-Dimensional Shapes on Three-Dimensional Solids_4

Question 5.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 7
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key Two-Dimensional Shapes on Three-Dimensional Solids_5

Question 6.
H.O.T. Circle the solid that the pattern will make if you fold it and tape it together.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 8
Answer: Cube will be formed if we fold the pattern and tape it together.

Question 7.
H.O.T. Multi-Step Draw two different shapes you could make if you traced this solid.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 9
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key Two-Dimensional Shapes on Three-Dimensional Solids_6
Tracing triangular prism we can draw 2 different shapes which are a triangle and a rectangle.

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 8.
Carl buys a toy for his cat. The top and the bottom of the toy looks like this. Which shows the shape of the toy?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 10
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 11
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.2 Answer Key Attributes of Three-Dimensional Solids_6
In cylinder shape both top and bottom is having flat surfaces, Carls buys a cylidrical shaped toy for his cat.

Question 9.
Analyze Donna buys a toy for her dog. Only the bottom of the toy looks like this. Which shows the shape of the toy?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 10
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 12
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.2 Answer Key Attributes of Three-Dimensional Solids_5
Cone is having only one flat surface, Donna buys a cone shaped toy for her dog.

Question 10.
Multi-Step Judy traces two sides of a solid. Draw the solid that she uses. Explain how you know that your answer is reasonable.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 13
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.3 Answer Key More Three-Dimensional Solids_2

Question 11.
Texas Test Prep Which flat surface does a cube have?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 14
Answer: Cube has square shaped flat surface

TAKE HOME ACTIVITY • Collect a few three-dimensional objects that are shaped like spheres, cones, cylinders, and cubes. Ask your child what two-dimensional shapes are on those objects.
Answer: Three dimensional objects that are shaped like: sphere, cone, cylinder and cube.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Homework and Practice Answer Key

Look at the three-dimensional solid. Circle the shapes you would draw if you traced around the flat surfaces.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 15
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Homework and Practice Answer Key_7
Cube has a flat squared surfaces.

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 16
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Homework and Practice Answer Key_8
Cylinder has 2 flat surfaces, one at the top and second at the bottom.

Problem Solving

Question 3.
Draw a shape you could make if you traced this cube.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 17
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.4 Answer Key Three-Dimensional Solids_6

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 4.
Maggie bakes a cake. The top and the bottom of the cake look like this. Which shows the shape of the cake?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 10
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 18
Answer:
Cake has flat surface both at the top and bottom.

Question 5.
Multi-Step Michael makes a board game in the shape of a rectangle. He traces around two faces of a solid. Which solid does he trace?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 19
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 20
Answer:
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.4 Answer Key Three-Dimensional Solids_1
A cuboid has rectangular faces.

Question 6.
Which flat surface does a cone have?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 15.1 Answer Key 21
Answer: Cone has flat surface at the bottom

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top