Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.6 Answer Key Expressions

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.6 Answer Key Expressions.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.6 Answer Key Expressions

Explore

Color the cards that have the same value.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.6 Answer Key 1
Answer:

FOR THE TEACHER • Have children color the cards that have the same value.
Answer:

Math Talk
Mathematical Processes

Explain why you can use two of the cards you color and an equal sign to show the same value.
Answer:

Model and Draw

The equal sign means that both sides have the same value.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.6 Answer Key 2
Write a number to show expressions with the same value.
4 + 5 = ___________ + 4
Answer:
4 + 5 = 5 + 4 expression has the same value.

Share and Show

Which expressions show equal values? Circle your answer. Which expressions do not show equal values? Cross out your answer.
THINK: Are both sides equal?

Question 1.
9 – 2 = 8 – 1
1 + 2 = 3 – 2
Answer:
9 – 2 = 7
8 – 1 = 7
9 – 2 = 8 – 1
Both sides are equal
1 + 2 = 3
3 – 2 = 1
1 + 2 = 3 – 2
Both sides are not equal

Question 2.
4 + 1 = 5 + 2
6 – 6 = 7 – 7
Answer:
4 + 1 = 5
5 + 2 = 7
4 + 1 = 5 + 2
Both sides are not the
6 – 6 = 7 – 7
6 – 6 = 0
7 – 7 = 0
6 – 6 = 7 – 7
Both sides are equal

Question 3.
7 + 2 = 6 + 3
8 – 2 = 6 + 4
Answer:
7 + 2 = 9
6 + 3 = 9
7 + 2 = 6 + 3
Both sides are equal
8 – 2 = 6
6 + 4 = 10
8 – 2 = 6 + 4
Both sides are not equal

Question 4.
5 – 4 = 4 – 3
7 + 3 = 1 + 0
Answer:
5 – 4 = 1
4 – 3 = 1
5 – 4 = 4 – 3
Both sides are equal
7 + 3 = 10
1 + 0 = 1
7 + 3 = 1 + 0
Both sides are not equal

Problem Solving

Which expressions show equal values? Circle your answers. Which expressions do not show equal values? Cross out your answers.

Question 5.
1 + 9 = 9 – 1
8 + 1 = 2 + 7
10 + 9 = 12 + 7
Answer:
8 + 1 = 2 + 7
10 + 9 = 12 + 7
These two expressions shows the equal values
1 + 9 = 9 – 1
This expression as no equal values

Question 6.
7 + 1 = 5 + 3
8 + 5 = 5 + 8
6 + 2 = 4 + 4
Answer:
7 + 1 = 5 + 3
8 + 5 = 5 + 8
6 + 2 = 4 + 4
All the expressions as the same value

Question 7.
9 + 7 = 8 + 8
16 – 9 = 9 + 7
9 – 7 = 7 + 9
Answer:
9 + 7 = 8 + 8 expression has the same value.
9 + 7 = 8 + 8 and 9 – 7 = 7 + 9 expressions has no same values.

Question 8.
12 – 3 = 9 – 0
11 + 0 = 1 + 10
10 – 0 = 8 – 2
Answer:
12 – 3 = 9 – 0 expression has the same value.
11 + 0 = 1 + 10 expression has the same value.
10 – 0 = 8 – 2 expression has the same value.

Question 9.
Write numbers to show expressions of equal value.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.6 Answer Key 3
_________ + ________ = _________ + _________
Answer:
2 + 3 = 10 – 5 expression has the same value.

Question 10.
H.O.T. Multi-Step Emily has 2 books. Then she gets 8 more books. Justin has 15 books. He gives away 5 books. Do they have an equal amount of books? Write the expressions to show how you solved the problem.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.6 Answer Key 4
Answer:
Emily has 2 books and she gets 8 more books.
Total number of books near Emily are 10
Justin has 15 books and he gives away 5 books.
Total number of books near Justin are 10.
The expression is 2 + 8 = 15 – 5
The expression has the same value

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 11.
Analyze The camp has 3 yellow tents and 2 red tents. Which expression shows the same value?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.6 Answer Key 5
(A) 5 – 2
(B) 4 + 1
(C) 5 + 1
Answer:
The camp has 3 yellow tents and 2 red tents.
Total number of tents are 5.
The expression 4 + 1 shows the same value.

Question 12.
Which expressions show the same value?
(A) 6 + 2 = 11 – 3
(B) 8 – 1 = 8 + 1
(C) 5 + 7 = 13 – 4
Answer:
6 + 2 = 11 – 3 expression shows the same value.
6 + 2 = 11 – 3 and 5 + 7 = 13 – 4 expression has no same value.

Question 13.
Danielle has 4 red balls and 6 yellow balls. Which expression shows the same value?
(A) 5 + 7
(B) 8 + 2
(C) 13 – 6
Answer:
Given that
Danielle has 4 red balls and 6 yellow balls.
Total number of balls are 10
8 + 2 expression shows the same value.

Question 14.
Texas Test Prep Which number would make expressions of equal value?
10 – 3 = 2 + _________
(A) 5
(B) 6
(C) 7
Answer:
Number 5 makes the expression of equal values.

TAKE HOME ACTIVITY • Write 10 – 3 = 7 – 3 and 10 + 0 = 7 + 3 on a sheet of paper. Ask your child to explain which expressions show the same value.
Answer:
10 + 0 = 7 + 3 expression shows the same value

Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.6 Homework and Practice Answer Key

Which expressions show equal values? Circle your answer. Which expressions do not show equal values? Cross out your answer.

Question 1.
7 + 4 = 5 + 6
13 – 5 = 8 + 5
10 + 0 = 9 + 1
Answer:
7 + 4 = 5 + 6 and 10 + 0 = 9 + 1 these expressions has same equal values.
13 – 5 = 8 + 5 expression has no equal values.

Question 2.
14 – 6 = 4 + 4
8 + 4 = 3 + 9
8 + 7 = 6 + 9
Answer:
14 – 6 = 4 + 4
8 + 4 = 3 + 9
8 + 7 = 6 + 9
All the expressions have same equal values.

Question 3.
17 – 9 = 3 + 4
2 + 7 = 13 – 4
8 + 3 = 8 – 3
Answer:
2 + 7 = 13 – 4 this expression has the equal values
17 – 9 = 3 + 4 and 8 + 3 = 8 – 3 these expressions has no equal values

Problem Solving

Question 4.
Multi-Step Daryl has 7 movies. Then he gets 5 more movies. Serena has 18 movies. She gives away 6 movies. Do they have an equal number of movies? Write the expressions to show how you solved the problem.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.6 Answer Key 6
Answer:
Given that
Daryl has 7 movies
Daryl get 5 more movies
Serena has 18 movies
Serena gives away 6 movie
The expression is 7 + 5 = 18 – 6
Both sides of the expression is equal

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 5.
Kevin has 5 blue balloons and 4 yellow balloons. Which expression shows the same value?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.6 Answer Key 7
(A) 3 + 6
(B) 9 – 4
(C) 9 + 1
Answer:
Kevin has 5 blue balloons
Kevin has 4 yellow balloons
Total number of balloons are 9
3 + 6 expression shows the same value.

Question 6.
Which expressions show the same value?
(A) 4 + 9 = 13 – 9
(B) 15 – 7 = 6 + 2
(C) 14 – 8 = 6 + 9
Answer:
The expression 15 – 7 = 6 + 2 shows the same value

Question 7.
Which number would make expressions of equal value?
13 – 4 = 7 + __________
(A) 2
(B) 11
(C) 3
Answer:
13 – 4 = 7 + 2
Number 2 makes the expressions of equal value

Question 8.
Steve has 14 pictures. He gives away 6. Which expressions show the same value?
(A) 5 + 3 = 4 + 6
(B) 5 – 3 = 14 – 6
(C) 5 + 3 = 14 – 6
Answer:
Given that
Steve has 14 pictures
Steve gives away 6 pictures
The expression shows the same value is
5 + 3 = 14 – 6

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top