Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key Use Addition to Check Subtraction

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key Use Addition to Check Subtraction.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key Use Addition to Check Subtraction

Explore

Draw and write to solve the problem.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 1
Answer:

FOR THE TEACHER • Read the problem. Erin has 11 books. I borrow 4 of them. How many books does Erin still have? Allow children time to solve, using the top workspace. Then read this part of the problem: I give 4 books back to Erin. How many books does Erin have now?
Answer:
Given that
Total number of books at Erin = 11 books
I borrow books = 4
Total number of books near Erin still = 11 – 4 = 7
I gave 4 books back to Erin = 7 + 4 = 11.

Math Talk
Mathematical Processes

Does Erin get all her books back? Use the number sentences to explain how you know.
Answer:

Model and Draw

Why can you use addition to check subtraction?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 2
Answer:

Share and Check

Subtract. Then add to check your answer.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 3
Answer:

 

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 4
Answer:

Question 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 5
Answer:

Question 4.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 6
Answer:

Problem Solving

Subtract. Then add to check your answer.

Question 5.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 7
Answer:

Question 6.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 8
Answer:

Question 7.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 9
Answer:

Question 8.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 10
Answer:

Question 9.
H.O.T. Brianna has 13 sand dollars. Some sand dollars are broken. 5 sand dollars are not broken. Write number sentences about the sand dollars.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 11
Answer:
Given that
Brianna has 13 sand dollars.
Some of the sand dollars are broken = 5
Some of the sand dollars are not broken = 13 – 5 = 8

Question 10.
H.O.T. Multi-Step Subtract to solve. Then add to check your answer.
Liam brings 15 cupcakes to the party. His friends eat all but 6 of them. How many cupcakes did they eat?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 12
____________ cupcakes
Answer:
Given that
Liam brings cupcakes to the party = 15
Some of these friends are eaten and the remaining are 6
Cupcakes eaten by friends = 15 – 6 = 9.

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 11.
Analyze 12 rabbits are in the pen. 3 rabbits are given away. 9 rabbits are left. Which addition sentence can you use to check the subtraction?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 13
(A) 8 + 3 = 11
(B) 3 + 9 = 12
(C) 12 + 3 = 15
Answer:
Given that
Rabbits are in the pen = 12
Rabbits are given away = 3
Rabbits are left = 9
3 + 9 = 12 addition sentence is used to check the subtraction.
Option B is correct.

Question 12.
There are 13 ladybugs on a plant. Then 7 fly away. 6 ladybugs are left. Which fact can you use to check the subtraction?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 14
(A) 6 + 7 = 13
(B) 13 – 8 = 5
(C) 7 – 6 = 1
Answer:
Given that
Ladybugs on a plant = 13
Ladybugs fly away = 7
Ladybugs left = 6
6 + 7 = 13 fact is used to check the subtraction

Question 13.
Multi-Step There are 15 people on a bus. 8 people get off. How many people are left? Which addition sentence can you use to check the subtraction?
(A) 15 + 8 = 23
(B) 8 + 9 = 17
(C) 7 + 8 = 15

Answer:
Total number of people on a bus = 15
Total number of people get off = 8
People left in bus = 15 – 8 = 7
7 + 8 = 15 is related to check the subtraction
Option C is the correct answer.

Question 14.
Texas Test Prep Which addition sentence can you use to check the subtraction?
11 – 2 = __________
(A) 9 + 2 = 11
(B) 7 + 8 = 15
(C) 6 + 2 = 8
Answer:
11 – 2 = 9
9 + 2 = 11 addition sentence is used to check the subtraction.

TAKE HOME ACTIVITY • Write 11 – 7 = _________ on a sheet of paper. Ask your child to find the difference and then write an addition sentence he or she can use to check the subtraction.
Answer:
11 – 7 = 4
Difference = 4
Addition sentence = 7 + 4 = 11

Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Homework and Practice Answer Key

Subtract. Then add to check your answer.

Question 1.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 15
Answer:

Question 2.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 16
Answer:

Question 3.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 17
Answer:

Question 4.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 18
Answer:

Problem Solving

Question 5.
Marty has 14 stickers. Some stickers are torn. 8 stickers are not torn. Write number sentences about the stickers.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 19
Answer:
Given that
Marty has stickers = 14
Stickers are not torn = 8
Stickers are torn = 14 – 8 = 6

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 6.
14 flowers are on a bush. Mike picks 6 flowers. 8 flowers are left on the bush. Which addition sentence can you use to check the subtraction?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 20
(A) 6 + 8 = 14
(B) 7 + 6 = 13
(C) 14 + 4 = 18
Answer:
Given that
Flowers are on the bush = 14
Mike picks flowers = 6
Flowers left on the bush = 8
6 + 8 = 14 addition subtraction is used.

Question 7.
There are 17 children on a trip to the zoo. q children go to see the monkeys. The rest go to see the snakes. Which fact can you use to check the subtraction?
17 – 9 = ___________
Texas Go Math Grade 1 Lesson 13.3 Answer Key 21
Answer:
17 – 9 = 8

Question 8.
Which addition sentence can you use to check the subtraction?
12 – 5 = __________
(A) 6 + 6 = 12
(B) 7 + 5 = 12
(C) 9 + 5 = 14
Answer:
12 – 5 = 7
7 + 5 = 12 addition sentence can be used to check the subtraction.

Question 9.
Multi-step There are 15 children on the playground. 6 children go inside. How many children are left? Which addition sentence can you use to check the subtraction?
(A) 15 + 6 = 2
(B) 6 + 9 = 15
(C) 6 + 8 = 14
Answer:
Children on the playground = 15
Children go inside = 6
Children left = 15 – 6 = 9
9 + 6 = 15 addition sentence is used to check the subtraction.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top