Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key Use Addition Strategies

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key Use Addition Strategies.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key Use Addition Strategies

Unlock the Problem

Megan put 8 fish in the tank. Tess put in 2 more fish. Then Bob put in 3 more fish. How many fish are in the tank now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 1

Read

What information am I given?
Megan put in ______ fish.
Tess put in ______ fish.
Bob put in ______ fish.

Answer:
Megan put in 8 fish.
Tess put in 2 fish.
Bob put in 3 fish.

Plan

What is my plan or strategy?
I can ____________

Solve

Show how you solve the problem.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 2
__________ fish
Answer:
8 + 2 + 3 = 13

HOME CONNECTION • Your child will continue to use this chart to help him or her unlock the problem. In this lesson, your child used the strategy draw a picture to solve problems.
Answer:

Try Another Problem

Draw a picture to solve.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 3

Question 1.
Mark has 9 green toy cars. He has 1 yellow toy car. He also has 5 blue toy cars. How many toy cars does he have?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 4
__________ toy cars
Answer:
Given,
Mark has 9 green toy cars.
He has 1 yellow toy car.
He also has 5 blue toy cars.
9 + 1 + 5 = 15 toy cars

Math Talk
Mathematical Processes

Explain how make a ten helps you solve the Problem.
Answer:

Share and Show

Draw a picture to solve.

Question 2.
Ava has 3 kites. Lexi has 3 kites. Fred has 5 kites. How many kites do they have?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 5
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 4
_________ kites
Answer:
Given,
Ava has 3 kites.
Lexi has 3 kites.
Fred has 5 kites
3 + 3 + 5 = 11 kites

Question 3.
Al got 8 books at the library. Ryan got 7 books. Dee got I book. How many books do they have?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 6
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 4
__________ books
Answer:
Al got 8 books at the library. Ryan got 7 books.
8 + 7 = 15 books

Problem Solving

Question 4.
H.O.T. There are 14 pencils. Haley has 6 pencils. Mac has 4 pencils. Sid has some pencils. How many pencils does Sid have?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 7
_________ pencils
Answer:
Given,
There are 14 pencils.
Haley has 6 pencils.
Mac has 4 pencils. Sid has some pencils.
14 = 6 + 4
14 – 10 = 4
Therefore Sid have 4 pencils.

Question 5.
H.O.T. Multi-Step 12 marbles are in a bag. Shelly takes 3 marbles. Dan puts in 4. How many marbles are in the bag now?
__________ marbles
Answer:
Given,
12 marbles are in a bag.
Shelly takes 3 marbles.
Dan puts in 4.
4 – 3 = 1
12 + 1 = 13
Thus there are 13 marbles in the bag now.

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 6.
There are 6 stones in the pail. Lisa puts 5 more stones in the pail. Then she puts 2 more stones in the pail. How many stones are in the pail?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 8
(A) 13
(B) 11
(C) 7
Answer:
Given,
There are 6 stones in the pail.
Lisa puts 5 more stones in the pail.
Then she puts 2 more stones in the pail.
6 + 5 + 2 = 13
Thus there are 13 stones in the pail.

Question 7.
Gerry, Dina, and Matt play a game. Gerry scores 2 points. Dina scores 6 points. Matt scores 2 points. How many points do they score?
(A) 8
(B) 12
(C) 10
Answer:
Given,
Gerry, Dina, and Matt play a game.
Gerry scores 2 points.
Dina scores 6 points. Matt scores 2 points.
2 + 6 + 2 = 10
Thus they score 10 points.

Question 8.
Connect Jamal has 5 gray rocks, 4 blue rocks, and 3 white rocks. How many rocks does Jamal have?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 9
(A) 12
(B) 9
(C) 15
Answer:
Given,
Connect Jamal has 5 gray rocks, 4 blue rocks, and 3 white rocks.
5 + 4 + 3 = 12
Thus Jamal have 12 rocks.
Thus the correct answer is option A.

Question 9.
Texas Test Prep Brooke has 7 pink shells, 8 white shells, and 3 brown shells. How many shells does she have?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 10
(A) 10
(B) 18
(C) 15
Answer:
Given,
Brooke has 7 pink shells, 8 white shells, and 3 brown shells.
7 + 8 + 3 = 18 shells
Thus the correct answer is option B.

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain the strategies he or she can use to odd the numbers 7. 2. and 3.
Answer:

Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Homework and Practice Answer Key

Draw a picture to solve.

Question 1.
Bart has 4 dogs. Kurt has 5 cats. Eve has 5 guinea pigs. How many pets to the friends have in all?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 11
__________ pets
Answer:
Given,
Bart has 4 dogs. Kurt has 5 cats. Eve has 5 guinea pigs.
4 + 5 + 5 = 14
14 pets are there in all.

Question 2.
Taneesha counted 7 birds on a feeder. The second day she counted 3 birds. The third day she counted 8 birds. How many birds did Taneesha count in all?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 11
___________ birds
Answer:
Given,
Taneesha counted 7 birds on a feeder.
The second day she counted 3 birds.
The third day she counted 8 birds.
7 + 3 + 8 = 18 birds.

Question 3.
Jan shared some stickers. Max took 5 stickers. Phil took 2 stickers. Trisha took 8 stickers. How many stickers were there?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 11
___________ stickers
Answer:
Given,
Jan shared some stickers. Max took 5 stickers.
Phil took 2 stickers. Trisha took 8 stickers.
5 + 2 + 8 = 15 stickers
Thus there are 15 stickers.

Problem Solving

Question 4.
There were 15 markers. 6 markers were blue. 4 markers were green. The rest were red. How many markers were red?
___________ red markers
Answer:
Given,
There were 15 markers.
6 markers were blue.
4 markers were green.
The rest were red.
6 + 4 = 15
15 – 10 = 5
5 markers were red.

Lesson Check

Choose the correct answer.

Question 5.
Lena spins a spinner to see how many spaces to move in a game. First she spins a 7. Then she spins a 6. Then she spins a 3. How many spaces did Lena move?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 12
(A) 9
(B) 13
(C) 16
Answer:
Given,
Lena spins a spinner to see how many spaces to move in a game.
First she spins a 7. Then she spins a 6. Then she spins a 3.
7 + 6 + 3 = 16
Thus the correct answer is option C.

Question 6.
Tad, Mark, and Jill go fishing. Tad digs up 4 worms. Mark digs up 8 worms. Jill digs up 4 worms. How many worms do they dig up?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 13
(A) 6
(B) 12
(C) 15
Answer:
Given,
Tad, Mark, and Jill go fishing.
Tad digs up 4 worms.
Mark digs up 8 worms.
Jill digs up 4 worms.
4 + 4 + 8 = 16
Thus they dig up 16 worms.

Question 7.
Multi-Step Frank planted some seeds. He planted 7 bean seeds, 3 radish seeds, and 6 carrot seeds. Then he planted 2 sunflower seeds. How many seeds did Frank plant?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 14
(A) 16
(B) 18
(C) 10
Answer:
Given,
Frank planted some seeds.
He planted 7 bean seeds, 3 radish seeds, and 6 carrot seeds.
Then he planted 2 sunflower seeds.
7 + 3 + 6 + 2 = 18
Thus the correct answer is option B.

Question 8.
Mel has 2 yellow stamps, 6 blue stamps, and 5 red stamps. How many stamps does Mel have?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 12.4 Answer Key 15
(A) 13
(B) 11
(C) 8
Answer:
Given,
Mel has 2 yellow stamps, 6 blue stamps, and 5 red stamps.
2 + 6 + 5 = 13 stamps.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top