McGraw Hill Math Grade 8 Lesson 6.7 Answer Key Multiplying Percents and Fractions

Practice the questions of McGraw Hill Math Grade 8 Answer Key PDF Lesson 6.7 Multiplying Percents and Fractions to secure good marks & knowledge in the exams.

McGraw-Hill Math Grade 8 Answer Key Lesson 6.7 Multiplying Percents and Fractions

Exercises Calculate

Question 1.
\(\frac{5}{12}\) × 60% = ____
Answer:
25%,

Explanation:
\(\frac{5}{12}\) × 60%
= \(\frac{5}{12}\) × \(\frac{60}{100}\)
= \(\frac{5 X 60}{12 X 100}\)
= \(\frac{300}{1200}\)
= \(\frac{1}{4}\) = 0.25
To convert to percentage multiply with 100.
So, 0.25 x 100 = 25%

Question 2.
\(\frac{3}{5}\) × 82% = ____
Answer:
49.2%,

Explanation:
\(\frac{3}{5}\) × 82%
= \(\frac{3}{5}\) × \(\frac{82}{100}\)
= \(\frac{3 X 82}{5 X 100}\)
= \(\frac{246}{500}\) = 0.492
To convert to percentage multiply with 100.
So, 0.492 x 100 = 49.2%

Question 3.
\(\frac{6}{5}\) × 55% = ____
Answer:
66%,

Explanation:
\(\frac{6}{5}\) × 55%
= \(\frac{6}{5}\) × \(\frac{55}{100}\)
= \(\frac{6 X 55}{5 X 100}\)
= \(\frac{330}{500}\) = 0.66
To convert to percentage multiply with 100.
So, 0.66 x 100 = 66%

Question 4.
\(\frac{8}{25}\) × 125% = ____
Answer:
40%,

Explanation:
\(\frac{8}{25}\) × 125%
= \(\frac{8}{25}\) × \(\frac{125}{100}\)
= \(\frac{8 X 125}{25 X 100}\)
= \(\frac{1000}{2500}\) = 0.4
To convert to percentage multiply with 100.
So, 0.4 x 100 = 40%

Question 5.
\(\frac{4}{15}\) × 75% = ____
Answer:
20%,

Explanation:
\(\frac{4}{15}\) × 75%
= \(\frac{4}{15}\) × \(\frac{75}{100}\)
= \(\frac{4 X 75}{15 X 100}\)
= \(\frac{300}{1500}\) = 0.2
To convert to percentage multiply with 100.
So, 0.2 x 100 = 20%

Question 6.
25% of \(\frac{4}{5}\) = ____
Answer:
\(\frac{1}{5}\)

Explanation:
25% x \(\frac{4}{5}\)
= \(\frac{25}{100}\) × \(\frac{4}{5}\)
= \(\frac{25 X 4}{100 x 5}\)
= \(\frac{100}{500}\)
= \(\frac{1}{5}\)

Question 7.
20% of \(\frac{5}{6}\) = ____
Answer:
\(\frac{1}{6}\)

Explanation:
20% x \(\frac{5}{6}\)
= \(\frac{20}{100}\) × \(\frac{5}{6}\)
= \(\frac{20 X 5}{100 X 6}\)
= \(\frac{100}{600}\)
= \(\frac{1}{6}\)

Question 8.
40% of \(\frac{15}{16}\) = ____
Answer:
\(\frac{3}{8}\)

Explanation:
40% x \(\frac{15}{16}\)
= \(\frac{40}{100}\) × \(\frac{15}{16}\)
= \(\frac{40 X 15}{100 X 16}\)
= \(\frac{600}{1600}\)
= \(\frac{6}{16}\)
= \(\frac{3}{8}\)

Question 9.
75% of \(\frac{112}{150}\) = ____
Answer:
\(\frac{14}{25}\)

Explanation:
75% x \(\frac{112}{150}\)
= \(\frac{75}{100}\) × \(\frac{112}{150}\)
= \(\frac{75 X 112}{100 X 150}\)
= \(\frac{8400}{15000}\)
= \(\frac{14}{25}\)

Question 10.
60% of \(\frac{40}{75}\) = ____
Answer:
\(\frac{8}{25}\)

Explanation:
60% x \(\frac{40}{75}\)
= \(\frac{60}{100}\) × \(\frac{40}{75}\)
= \(\frac{60 X 40}{100 X 75}\)
= \(\frac{2400}{7500}\)
= \(\frac{8}{25}\)

Question 11.
\(\frac{7}{12}\) × 72% = ____
Answer:
42%

Explanation:
\(\frac{7}{12}\) × 72%
= \(\frac{7}{12}\) × \(\frac{72}{100}\)
= \(\frac{7 X 72}{12 X 100}\)
= \(\frac{504}{1200}\) = 0.42
To convert to percentage multiply with 100.
So, 0.42 x 100 = 42%

Question 12.
\(\frac{5}{4}\) × 42% = ____
Answer:
52.5%

Explanation:
\(\frac{5}{4}\) × 42%
= \(\frac{5}{4}\) × \(\frac{42}{100}\)
= \(\frac{5 X 42}{4 X 100}\)
= \(\frac{210}{400}\) = 0.525
To convert to percentage multiply with 100.
So, 0.525 x 100 = 52.5%

Leave a Comment

Scroll to Top