McGraw Hill Math Grade 8 Lesson 11.2 Answer Key Commutative and Associative Properties

Practice the questions of McGraw Hill Math Grade 8 Answer Key PDF Lesson 11.2 Commutative and Associative Properties to secure good marks & knowledge in the exams.

McGraw-Hill Math Grade 8 Answer Key Lesson 11.2 Commutative and Associative Properties

Exercises

IDENTIFY

Identify which property is represented in the example (Commutative or Associative).

Question 1.
8 × 4 × 3 = 3 × 4 × 8
Answer:
Commutative property of multiplication
Explanation:
When we multiply the factors by changing the order also,
there is no change in the product.
8 × 4 × 3 = 3 × 4 × 8 => 96

Question 2.
(2 + 9) + 22 = 2 + (9 + 22)
Answer:
Associative property of addition
Explanation:
Grouping the addends by changing the order there is no change in the sum.
(2 + 9) + 22 = 2 + (9 + 22) => 33

Question 3.
3 × 4 + 4 × 2 = 4 × 3 + 2 × 4
Answer:
Commutative property of multiplication
Explanation:
When we multiply the factors by changing the order also there is no change in the product.
3 × 4 + 4 × 2 = 4 × 3 + 2 × 4 => 20

Question 4.
4 × 2 + 3 × 4 = 3 × 4 + 4 × 2
Answer:
Commutative property of addition
Explanation:
When we add the addends by changing the order also there is no change in the sum.
4 × 2 + 3 × 4 = 3 × 4 + 4 × 2 =>20

Question 5.
3 + 2 + 4 = 4 + 2 + 3
Answer:
Commutative property of addition
Explanation:
When we add the addends by changing the order also there is no change in the sum.
3 + 2 + 4 = 4 + 2 + 3 => 9

Question 6.
12 + (7 + 1) = (12 + 7) + 1
Answer:
Associative property of addition
Explanation:
Grouping the addends in any order also there is no change in the sum.
12 + (7 + 1) = (12 + 7) + 1 =>20

Question 7.
(2 + (8 + 6) + 4) = (2 + 8) + (6 + 4)
Answer:
Associative property of addition
Explanation:
Grouping the addends in any order also there is no change in the sum.
(2 + (8 + 6) + 4) = (2 + 8) + (6 + 4) => 20

Question 8.
6 × 4 × 2 = 2 × 4 × 6
Answer:
Commutative property of multiplication
Explanation:
When we multiply the factors by changing the order also there is no change in the product.
6 × 4 × 2 = 2 × 4 × 6 =>48

Question 9.
(8 + 2) + 9 + 14 = 8 + (2 + 9) + 14
Answer:
Associative property of Addition
Explanation:
Grouping the addends in any order also there is no change in the sum.
(8 + 2) + 9 + 14 = 8 + (2 + 9) + 14 =>33

Question 10.
9 × 4 + 27 + 4 × 9 = 4 × 9 + 27 + 9 × 4
Answer:
Commutative property of multiplication
Explanation:
When we multiply the factors by changing the order also there is no change in the product.
9 × 4 + 27 + 4 × 9 = 4 × 9 + 27 + 9 × 4 => 96

Question 11.
7 + 9 + 6 + 4 = 4 + 6 + 9 + 7
Answer:
Commutative property of Addition
Explanation:
When we add the addends by changing the order also there is no change in the sum.
7 + 9 + 6 + 4 = 4 + 6 + 9 + 7 => 26

Question 12.
(9 + 9) + 6 + 9 = 9 + (9 + 6) + 9
Answer:
Associative property of Addition
Explanation:
Grouping the addends in any order also there is no change in the sum.
(9 + 9) + 6 + 9 = 9 + (9 + 6) + 9 => 34

Question 13.
29 + 2 + 1 + 29 = 2 + 1 + 29 + 29
Answer:
Commutative property of Addition:
Explanation:
When we add the addends by changing the order also there is no change in the sum.
29 + 2 + 1 + 29 = 2 + 1 + 29 + 29 => 61

Question 14.
28 + 20 + 28 + 20 = 20 + 20 + 28 + 28
Answer:
Commutative property of Addition
Explanation:
When we add the addends by changing the order also there is no change in the sum.
28 + 20 + 28 + 20 = 20 + 20 + 28 + 28 => 96

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top