McGraw Hill Math Grade 8 Lesson 10.3 Answer Key More about Exponents

Practice the questions of McGraw Hill Math Grade 8 Answer Key PDF Lesson 10.3 More about Exponents to secure good marks & knowledge in the exams.

McGraw-Hill Math Grade 8 Answer Key Lesson 10.3 More about Exponents

Exercises

CALCULATE

Convert to a fraction.

Question 1.
4-3
Answer:
\(\frac{1}{64}\)
Explanation:
a-n  =1/an = \(\frac{1}{a}\)n
4-3  =1/4= \(\frac{1}{4x4x4}\) = \(\frac{1}{64}\)

Question 2.
3-3
Answer:
\(\frac{1}{27}\)
Explanation:
a-n  =1/an = \(\frac{1}{a}\)n
3-3  =1/3= \(\frac{1}{3x3x3}\) =  \(\frac{1}{27}\)

Question 3.
6-4
Answer:
\(\frac{1}{1296}\)
Explanation:
a-n  =1/an = \(\frac{1}{a}\)n
6-4  =1/6= \(\frac{1}{6x6x6x6}\) =  \(\frac{1}{1296}\)

Question 4.
5-5
Answer:
\(\frac{1}{3125}\)
Explanation:
a-n  =1/an = \(\frac{1}{a}\)n
5-5  =1/5= \(\frac{1}{5x5x5x5x5}\)  = \(\frac{1}{3125}\)

Question 5.
7-2
Answer:
\(\frac{1}{49}\)
Explanation:
a-n  =1/an = \(\frac{1}{a}\)n
7-2  =1/7= \(\frac{1}{7×7}\) = \(\frac{1}{49}\)

Question 6.
4-1
Answer:
\(\frac{1}{4}\)
Explanation:
a-n  =1/an = \(\frac{1}{a}\)n
4-1  =1/4= \(\frac{1}{4}\) 

Question 7.
9-5
Answer:
\(\frac{1}{59049}\)
Explanation:
a-n  =1/an = \(\frac{1}{a}\)n
9-5  =1/9= \(\frac{1}{9x9x9x9x9}\) = \(\frac{1}{59049}\)

Question 8.
2-8
Answer:
\(\frac{1}{256}\)
Explanation:
a-n  =1/an = \(\frac{1}{a}\)n
2-8  =1/2= \(\frac{1}{2x2x2x2x2x2x2x2}\) = \(\frac{1}{256}\)

Convert to exponential form.

Question 9.
\(\frac{1}{64}\)
Answer:
8-2 or 2-6
Explanation:
\(\frac{1}{a}\) = 1/an = a-n 
\(\frac{1}{64}\) = 1/ 2=2-6  

Question 10.
\(\frac{1}{81}\)
Answer:
9-2
Explanation:
\(\frac{1}{a}\) = 1/an = a-n 
\(\frac{1}{81}\) = 1/ 9=9-2  

Question 11.
\(\frac{1}{9}\)
Answer:
3-2
Explanation:
\(\frac{1}{a}\) = 1/an = a-n 
\(\frac{1}{9}\) = 1/ 3=3-2  

Question 12.
\(\frac{1}{25}\)
Answer:
5-2
Explanation:
\(\frac{1}{a}\) = 1/an = a-n 
\(\frac{1}{25}\) = 1/ 5=5-2  

Multiply

Question 13.
44 × 4-2
Answer:
16 or 42
Explanation:
am x an = am + n
44 x 4-2 = 44 – 2
= 42
= 16

Question 14.
57 × 5-4
Answer:
125 or 53
Explanation:
am x an = am + n
57 x 5-4 = 57 – 4
= 53
= 125

Question 15.
712 × 7-6
Answer:
117,649 or 76
Explanation:
am x an = am + n
712 x 7-6 = 712 – 6
= 76
= 117,649

Question 16.
1424 × 14-20
Answer:
38,416 or 144
Explanation:
am x an = am + n
1424 x 14-20 = 14 24 – 20
= 144
= 38,416

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top