McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key

Practice the questions of McGraw Hill Math Grade 4 Answer Key PDF Chapter 7 Test to secure good marks & knowledge in the exams.

McGraw-Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key

Write a fraction to describe the part of each whole or set that is green.

Question 1.
McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key 1
Answer:
\(\frac{2}{5}\)
Explanation:
There are 5 circles out of it 2 are colored
2 out of 5 are colored.

Question 2.
McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key 2
Answer:
\(\frac{1}{4}\)
Explanation:
There are 4 boxes out of them 1 is colored
1 out of 4 is colored

Find an equivalent fraction for each.

Question 3.
\(\frac{1}{4}\) = ____
Answer:
\(\frac{1}{4}\) = \(\frac{2}{8}\)
Explanation:
The equivalent fraction of \(\frac{2}{8}\)  is \(\frac{1}{4}\)
2 x 1 = 2
2 x 4 = 8
Multiplying numerator and denominator by 2

Question 4.
\(\frac{5}{6}\) = ____
Answer:
\(\frac{5}{6}\) = \(\frac{10}{12}\)
Explanation:
The equivalent fraction of \(\frac{5}{6}\) is \(\frac{10}{12}\)
5 x 2 = 10
6 x 2 = 12
Multiplying numerator and denominator by 2

Question 5.
\(\frac{16}{24}\) = ____
Answer:
\(\frac{16}{24}\) = \(\frac{2}{3}\)
Explanation:
The equivalent fraction of \(\frac{16}{24}\) is \(\frac{2}{3}\)
Dividing the numerator and denominator by 8
8 x 2 = 16
8 x 3 = 24

Question 6.
\(\frac{10}{20}\) = ____
Answer:
\(\frac{10}{20}\) = \(\frac{1}{2}\)
Explanation:
The equivalent fraction of \(\frac{10}{20}\) is \(\frac{10}{20}\)
Dividing the numerator and denominator by 10
10 x 1 = 10
10 x 2 = 20

Compare each pair of fractions. Write <,>, or =.

Question 7.
\(\frac{1}{4}\) McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key 3 \(\frac{2}{3}\)
Answer:
\(\frac{1}{4}\) Texas Go Math Kindergarten Lesson 17.3 img 38 \(\frac{2}{3}\)
Explanation:
\(\frac{1}{4}\) is lesser than the \(\frac{2}{3}\)
so, represented with lesser than symbol

Question 8.
\(\frac{4}{8}\) McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key 3 \(\frac{1}{2}\)
Answer:
\(\frac{4}{8}\) Texas Go Math Kindergarten Lesson 17.3 img 38\(\frac{1}{2}\)
Explanation:
\(\frac{4}{8}\) is equal to \(\frac{1}{2}\)
so, represented with equal symbol

Question 9.
\(\frac{2}{5}\) McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key 3 \(\frac{1}{3}\)
Answer:
\(\frac{2}{5}\) Texas Go Math Kindergarten Lesson 17.3 img 38 \(\frac{1}{3}\)
Explanation:
\(\frac{2}{5}\) is greater than  \(\frac{1}{3}\)
so, represented with greater than symbol.

Question 10.
\(\frac{3}{4}\) McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key 3 \(\frac{7}{8}\)
Answer:
\(\frac{3}{4}\) Texas Go Math Kindergarten Lesson 17.3 img 38 \(\frac{7}{8}\)
Explanation:
\(\frac{3}{4}\) is lesser than the \(\frac{7}{8}\)
so, represented with lesser than symbol

Solve.

Question 11.
Henry paints a square piece of wood as shown. He says he painted \(\frac{3}{4}\) of the board yellow. Is he correct? Why or why not?
McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key 4
Answer:
Yes, he is correct
Explanation:
The square is divided into 4 parts equally
he colored 3 parts as yellow
so, he painted \(\frac{3}{4}\) of the board yellow

Question 12.
Draw a picture that correctly shows \(\frac{1}{3}\) < \(\frac{1}{2}\).
Answer:
McGraw-Hill Math Grade 4 Chapter 7 img 1
Explanation:
According to the pictures
if we shade one third the shaded part is lesser than the
one halves of the shaded parts

Question 13.
Natalie buys 25 buttons. \(\frac{1}{5}\) of them are brown. \(\frac{2}{5}\) of them are black. \(\frac{2}{5}\) of them are gray. How many black buttons are in the bag?
_______ black buttons
Answer:
10 black buttons
Explanation:
=25(\(\frac{2}{5}\))
= (\(\frac{25}{1}\))(\(\frac{2}{5}\))
= (\(\frac{50}{5}\))
=10

Question 14.
There are 24 cans of soup on a shelf. chicken soup. \(\frac{1}{4}\) are beef soup. \(\frac{1}{4}\) are tomato soup. How many cans of tomato soup are there?
_______ cans
Answer:
6 cans of tomato soup
Explanation:
=24(\(\frac{1}{4}\))
= (\(\frac{24}{1}\))(\(\frac{1}{4}\))
= (\(\frac{24}{4}\))
=6

McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key 5

Use the fraction strips to identify equivalent fractions.

Question 15.
Place a check mark next to the fraction that is equivalent to \(\frac{2}{10}\).
____ \(\frac{1}{5}\) ____ \(\frac{3}{10}\) ____ \(\frac{1}{4}\)
Answer:
\(\frac{1}{5}\)
Explanation:
When the numerator and denominator are divided by 2
2 x 1 = 2
2 x 5 = 10
\(\frac{2}{10}\) equivalent fraction is \(\frac{1}{5}\)

Question 16.
Place a check mark next to the fraction that is equivalent to \(\frac{1}{3}\).
____ \(\frac{4}{8}\) ____ \(\frac{1}{2}\) ____ \(\frac{2}{6}\)
Answer:
\(\frac{2}{6}\)
Explanation:
When the numerator and denominator are multiplied by 2
1 x 2 = 2
3 x 2 = 6
\(\frac{1}{3}\) equivalent fraction is \(\frac{2}{6}\)

Question 17.
Place a check mark next to the fraction that is equivalent to \(\frac{6}{8}\).
____ \(\frac{9}{10}\) ____ \(\frac{3}{4}\) ____ \(\frac{4}{5}\)
Answer:
\(\frac{3}{4}\)
Explanation:
When the numerator and denominator are divided by 2
\(\frac{6}{8}\) is equivalent to \(\frac{3}{4}\)
3 x 2 = 6
4 x 2 = 8

Question 18.
Place a check mark next to the fraction that is equivalent to \(\frac{1}{2}\).
____ \(\frac{2}{3}\) ____ \(\frac{3}{8}\) ____ \(\frac{3}{6}\)
Answer:
\(\frac{3}{6}\)
Explanation:
the numerator and denominator are multiplied by 3
\(\frac{1}{2}\) is equivalent to \(\frac{3}{6}\)
1 x 3 = 3
2 x 3 = 6

Compare each pair of fractions. Write <, >, or . Use the fraction strips and \(\frac{1}{2}\) or \(\frac{1}{4}\) as benchmarks.

Question 19.
\(\frac{2}{3}\) McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key 3 \(\frac{4}{8}\)
Answer:
\(\frac{2}{3}\) Texas Go Math Kindergarten Lesson 17.3 img 38 \(\frac{4}{8}\)
Explanation:
\(\frac{2}{3}\) is greater than \(\frac{4}{8}\)
represented with greater than symbol

Question 20.
\(\frac{4}{5}\) McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key 3 \(\frac{3}{4}\)
Answer:
\(\frac{4}{5}\) Texas Go Math Kindergarten Lesson 17.3 img 38 \(\frac{3}{4}\)
Explanation:
\(\frac{4}{5}\) is greater than \(\frac{3}{4}\)
represented with greater than symbol

Question 21.
\(\frac{1}{5}\) McGraw Hill Math Grade 4 Chapter 7 Test Answer Key 3 \(\frac{2}{10}\)
Answer:
\(\frac{1}{5}\) Texas Go Math Kindergarten Lesson 17.3 img 38 \(\frac{2}{10}\)
Explanation:
Numerator and denominator are divided by 2
2 x 1 = 2
2 x 5 = 10
so, both the fractions are equal.

Leave a Comment

Scroll to Top