go-math-grade-7-answer-key-chapter-8-modeling-geometric-figures

Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures

Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures: Join the list of top-ranking students by using the Go Math Grade 7 Answer Key. Get access to Download Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures for free. We have to prepare the solutions in such a way that all the students can understand the concept easily. Quick and easy learning is possible only in our HMH Go Math Answer Key.

Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures

We suggest the students to refer the Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures to gain the highest score in exams. This creates interest in students to become master in maths. Learn the concepts of geometric figures in such a way that you prepare the questions on your own. Click on the below attached and links and get the step by step explanation.

Chapter 8 – Modeling Geometric Figures – Lesson: 1

Chapter 8 – Modeling Geometric Figures – Lesson: 2

Chapter 8 – Modeling Geometric Figures – Lesson: 3

Chapter 8 – Modeling Geometric Figures – Lesson: 4

Chapter 8 – Modeling Geometric Figures

Guided Practice – Page No. 240

Question 1.
The scale of a room in a blueprint is 3 in : 5 ft. A wall in the same blueprint is 18 in. Complete the table.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 1
a. How long is the actual wall?
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 2
______ feet

Answer: 30 feet

Explanation:
We complete the table using the direct proportionality
3 in : 5 ft.
A wall in the same blueprint is 18 in. is 30 feet.

Question 1.
b. A window in the room has an actual width of 2.5 feet. Find the width of the window in the blueprint.
______ inches

Answer: 1.5 inches

Explanation:
We determine the number of inches corresponding to 1 foot on the actual window
3 in /5 in.
Multiply and divide by 5
(3 in ÷ 5)/(5 ft ÷ 5) = 0.6/1 ft
Thus 1 foot corresponds to 0.6 inches, so the width of the window in the table is
2.5 × 0.6 = 1.5 inches

Question 2.
The scale in the drawing is 2 in. : 4 ft. What are the length and width of the actual room? Find the area of the actual room.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 3
Width: _________ feet
Length: _________ feet
Area: _________ sq ft

Answer:
Width: 28 feet
Length: 14 feet
Area: 392 sq ft

Explanation:
We determine the number of feet corresponding to 1 inch in the drawing
2 in/4 in = (2 in. ÷ 2)/(4 in ÷ 2) = 1/2
Thus 1 inch corresponds to 2 feet on the actual dimensions of the room.
We determine the actual length of the room, labeled 14 inches in the drawing.
14 × 2 = 28 feet
We determine the actual width of the room, labeled 7 inches in the drawing.
7 × = 14 feet
We compute the area of the actual room:
28 × 14 = 392 square feet.

Lesson 8.1 Answer Key Geometry Question 3.
The scale in the drawing is 2 cm: 5 m. What are the length and width of the actual room? Find the area of the actual room.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 4
Width: _________ m
Length: _________ m
Area: _________ sq meters

Answer:
Width: 25 m
Length: 15 m
Area: 375 sq meters

Explanation:
We determine the number of meters corresponding to 1 centimeter in the drawing:
2 cm/5 cm = (2 cm ÷ 2)/(5 cm ÷ 2) = 1 cm/ 2.5 m
We determine the actual length of the room, labeled 10 cm in the drawing:
10 × 2.5 = 25 m
We determine the actual width of the room, labeled 6 cm in the drawing:
6 × 2.5 = 15 m
We compute the area of the room:
25 × 15 = 375 square feet.

Question 4.
A scale drawing of a cafeteria is drawn on centimeter grid paper as shown. The scale is 1 cm: 4 m.
a. Redraw the rectangle on centimeter grid paper using a scale of 1 cm:6 m.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 5
Type below:
_____________

Answer:
Go Math Grade 7 Chapter 8 Answer Key solution img-1

Question 4.
b. What is the actual length and width of the cafeteria using the original scale? What are the actual dimensions of the cafeteria using the new scale?
Length: _________ m
Width: _________ m

Answer:
In the original scale, the dimensions on the drawing are
l1 = 9 cm
w1 = 6  cm
We determine the actual length using the original scale:
9 × 4 = 36
We determine the actual width using the original scale:
6 × 4 = 24
In the second scale, the dimensions on the drawing are
l2 = 6 cm
w1 = 4 cm
We determine the actual length using the original scale:
6 × 6 = 36
We determine the actual width using the original scale:
4 × 6 = 24
Thus the length is 36m
The width is 24 m

Essential Question Check-In

Question 5.
If you have an accurate, complete scale drawing and the scale, which measurements of the object of the drawing can you find?
Type below:
_____________

Answer:
If we have an accurate, complete scale drawing and scale, we can determine all measurements of the object because they are all proportional with the dimensions on the drawing the ratio being the scale.

Independent Practice – Page No. 241

Question 6.
Art
Marie has a small copy of Rene Magritte’s famous painting, The Schoolmaster. Her copy has dimensions 2 inches by 1.5 inches. The scale of the copy is 1 in.:40 cm.
a. Find the dimensions of the original painting.
Length: _________ cm
Width: _________ cm

Answer:
Length: 80 cm
Width: 60 cm

Explanation:
We are given the data
Scale: 1 in:40 cm
Copy l1 = 2 in.
w1 = 1.5 inches
We determine the length l of the original painting
l = 2 × 40 = 80cm
We determine the width w of the original painting
w = 1.5 × 40 = 60 cm

Question 6.
b. Find the area of the original painting.
_____________ sq cm

Answer: 4800 square cm

Explanation:
We determine the width w of the original painting
A = l.w
A = 80 × 60 = 4,800 square cm

Question 6.
c. Since 1 inch is 2.54 centimeters, find the dimensions of the original painting in inches.
Length: _________ inches
Width: _________ inches

Answer:
We determine the length l of the original painting in inches:
1 in. = 2.54 cm
l = 80/2.54 cm ≈ 31.5 inches
We determine the width w of the original painting in inches:
w = 60/2.54 ≈ 23.6 inches

Question 6.
d. Find the area of the original painting in square inches
_____________ sq inches

Answer: 743.4 square inches

Explanation:
We find the area of the original painting in the square inches:
l × w = 31.5 × 23.6 = 743.4 square inches
Thus the area of the original painting is 743.4 square inches.

8.1 Practice A Geometry Answers Question 7.
A game room has a floor that is 120 feet by 75 feet. A scale drawing of the floor on grid paper uses a scale of 1 unit:5 feet. What are the dimensions of the scale drawing?
Length: _________ units
Width: _________ units

Answer:
Length: 24 units
Width: 15 units

Explanation:
We are given the data:
Scale: 1 unit: 5 feet
Actual dimensions: l = 120 feet, w = 75 feet
We determine the number of units on the drawing corresponding to 1 foot from the actual dimensions.
1 unit/ 5 feet
(1 unit ÷ 5)/(5 feet ÷ 5) = 0.2 units/1 feet
We determine the length of the scale drawing:
120 × 0.2 = 24 units
We determine the width of the scale drawing:
75 × 0.2 = 15 units

Question 8.
Multiple Representations
The length of a table is 6 feet. On a scale drawing, the length is 2 inches. Write three possible scales for the drawing.
Type below:
_____________

Answer:
l = 6 feet
l1 = 2 inches
l = the actual length
l1 = the length of a scale drawing
2 inches:6 ft
1 in:3 ft
2/6×12 = 2/72 = 1/36
1 cm: 36 cm

Question 9.
Analyze Relationships
A scale for a scale drawing is 10 cm:1 mm. Which is larger, the actual object or the scale drawing? Explain.
_____________

Answer:
We are given the scale
10 cm: 1 mm
100 mm: 1 m
This means that the correspondent in actual dimension for 100 mm of drawing is 1mm, so to a greater on the drawing there is a smaller actual distance, therefore the scale drawing is larger.

Question 10.
Architecture
The scale model of a building is 5.4 feet tall.
a. If the original building is 810 meters tall, what was the scale used to make the model?
______ ft. : ______ m

Answer: 1 foot: 150 m

Explanation:
Let’s note:
h1 = the height on the scale model
h = the actual height
We are given the data
h1 = 5.4 feet
h = 810 meters
We determine the scale for the model
h1/h = 5.4 feet/810 m = (5.4 feet ÷ 5.4)/(810 ÷ 5.4)
1 foot/150 m
1 foot: 150 m

Question 10.
b. If the model is made out of tiny bricks each measuring 0.4 inch in height, how many bricks tall is the model?
___________ bricks

Answer: 14 bricks

Explanation:
We determine the scale for the model:
h1/0.4 = 5.4/0.4 = 13.5
The number of bricks: 14

Page No. 242

Question 11.
You have been asked to build a scale model of your school out of toothpicks. Imagine your school is 30 feet tall. Your scale is 1 ft:1.26 cm.
a. If a toothpick is 6.3 cm tall, how many toothpicks tall will your model be?
______ toothpicks

Answer: 6

Explanation:
Given that,
h = 30 feet
1 ft: 1.26 cm
h1 = the height on the scale model
h = the actual height
We determine the height h1 of the model:
h1 = 30 × 1.26 = 37.8 cm
h1/6.3 = 37.8/6.3 = 6
Thus the number of toothpicks = 6

Question 11.
b. Your mother is out of toothpicks and suggests you use cotton swabs instead. You measure them, and they are 7.6 cm tall. How many cotton swabs tall will your model be?
______ cotton swabs

Answer: 5

Explanation:
We find the number of cotton wabs
h1/7.6 = 37.8/7.6 ≈ 5
Thus the number of cotton wabs = 5

H.O.T.

Focus on Higher Order Thinking

Question 12.
Draw Conclusions
The area of a square floor on a scale drawing is 100 square centimeters, and the scale of the drawing is 1 cm : 2 ft. What is the area of the actual floor? What is the ratio of the area in the drawing to the actual area?
Area = ______ sq. ft.

Answer: 400 sq. ft

Explanation:
A1 = the area of the drawing
A = the area of the actual floor
We are given the data:
A1 = 100 cm²
1 cm: 2 ft
1 cm corresponds to 2 ft
1 cm × 1 cm corresponds to 2 ft × 2 ft
1 cm² corresponds to 4 ft²
A = 100. 4 = 400 ft²
We determine the ratio of the area in the drawing to the actual area:
1 ft = 0.3048 m = 30.48 cm
A1/A = 100/400 × 30.48² ≈ 0.0003

Lesson 8.1 Similar Shapes and Scale Drawings Answer Key Question 13.
Multiple Representations
Describe how to redraw a scale drawing with a new scale.
Type below:
_____________

Answer:
In order to redraw a scale drawing with a new scale we perform 2 steps:
1. We find how many times the new scale us bigger or smaller than the old one.
2. We multiply this scale factor by the dimensions of the old scale drawing to get a new drawing.

Question 14.
Represent Real-World Problems
Describe how several jobs or professions might use scale drawings at work.
Type below:
_____________

Answer:
Scale drawings are extremely useful in jobs that need to represent bigger areas on smaller devices like
1. Architecture/Construction
2. medicine
3. agriculture
4. tourism
5. transportation

Guided Practice – Page No. 245

Tell whether each figure creates the conditions to form a unique triangle, more than one triangle, or no triangle.

Question 1.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 6
Type below:
_____________

Answer: A unique triangle

Explanation:
We are given two angles and the included side, thus there is a unique triangle as the sides left from B and A intersect at a unique point.

Question 2.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 7
Type below:
_____________

Answer: No triangle

Explanation:
We are given the three sides of the triangle. We check if the sum of any two sides is greater than the other.
4 + 11 = 15 > 3
11 + 3 = 14 > 4
3 + 4 = 7 is not greater than 11.
Because one inequality is not verified, the triangle doesn’t exist.

Question 3.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 8
Type below:
_____________

Answer: A unique triangle

Explanation:
We are given two angles and the included side, thus there is a unique triangle as the sides left from B and A intersect in a unique point.

Geometry 8.2 Practice A Answers Question 4.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 9
Type below:
_____________

Answer: A unique triangle

Explanation:
We are given the three sides of the triangle. We check if the sum of any two sides is greater than the other.
6 + 12 = 18 > 7
12 + 7 = 19 > 6
6 + 7 = 13 > 12
Since all inequalities are verified, there is a unique triangle.

Essential Question Check-In

Question 5.
Describe the lengths of three segments that could not be used to form a triangle.
Type below:
_____________

Answer:
Find the lengths of three segments not to be the sides of a triangle, at least one sum of two sides should be smaller than the other side.
Let a, b, c be the lengths of the three segments.
a + b not > a + b + k = c

Independent Practice

Question 6.
On a separate piece of paper, try to draw a triangle with side lengths of 3 centimeters and 6 centimeters, and an included angle of 120°. Determine whether the given segments and angle produce a unique triangle, more than one triangle, or no triangle.
Type below:
_____________

Answer: A unique triangle

Explanation:
∠A = 120°
AB = 6
AC = 3
Go Math Grade 7 Chapter 8 Answer Key solution img-2
We draw the segment AB, the angle A, and the segment AC, and then we join B and C. The result is a unique triangle.

Question 7.
A landscape architect submitted a design for a triangle-shaped flower garden with side lengths of 21 feet, 37 feet, and 15 feet to a customer. Explain why the architect was not hired to create the flower garden.
Type below:
_____________

Answer:
We are given the sides of a triangle
21 + 37 = 58 > 15
37 + 15 = 52 > 21
15 + 21 = 36 not > 37
We checked the three triangles inequalities
Thus the triangle does not exist, that is the reason why the architect was not hired to create the flower garden.

Page No. 246

Question 8.
Make a Conjecture
The angles in an actual triangle-shaped traffic sign all have measures of 60°. The angles in a scale drawing of the sign all have measures of 60°. Explain how you can use this information to decide whether three given angle measures can be used to form a unique triangle or more than one triangle.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 10
Type below:
_____________

Answer: Three given angle measures whose sum is 180° can be used to form an infinity of triangles, having the property that their corresponding sides are proportional.

H.O.T.

Focus on Higher Order Thinking

Question 9.
Communicate Mathematical Ideas
The figure on the left shows a line segment 2 inches long forming a 45° angle with a dashed line whose length is not given. The figure on the right shows a compass set at a width of 1 \(\frac{1}{2}\) inches with its point on the top end of the 2-inch segment. An arc is drawn intersecting the dashed line twice.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 11
Explain how you can use this figure to decide whether two sides and an angle not included between them can be used to form a unique triangle, more than one triangle, or no triangle.
Type below:
_____________

Answer:
A triangle does not exist because one side is shorter than the other two sides. The circle intersects the dashed line only once so that one angle is 45°, so there is only one solution. The circle with the center in B intersects the dashed line twice, thus there are two triangles formed.

Geometry Independent Practice Answers Question 10.
Critical Thinking
Two sides of an isosceles triangle have lengths of 6 inches and 15 inches, respectively. Find the length of the third side. Explain your reasoning.
_______ inches

Answer: 15 inches

Explanation:
We are given the two sides of an isosceles triangle
a = 6
b = 15
There are two possibilities the third side is equal to a or b. Let us study both of them
Case 1: a = c = 6, b = 15
a + c = 6 + 6 = 12 not greater than 15 = b
We check the three triangle’s inequalities
a + b = 6 + 15 = 21 > 15 = c
a + c = 6 + 15 = 21 > 15 = b
b + c = 15 + 15 = 30 > 6 = a
Case 2: a = 6, b = c = 15
Thus the third side of the triangle is 15.

Guided Practice – Page No. 249

Describe each cross-section.

Question 1.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 12
Type below:
_____________

Answer: Triangle/Quadrilateral triangle
The given cross-section in a cube is a triangle/equilateral triangle.

Question 2.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 13
Type below:
_____________

Answer: Rectangle
The given cross-section in a cylinder is a rectangle.

Question 3.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 14
Type below:
_____________

Answer: Triangle

Explanation:
The given cross-section in the prism is the triangle.

Question 4.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 15
Type below:
_____________

Answer: Rainbow shaped curve
The given cross-section in the cone is a rainbow-shaped curve.

Essential Question Check-In

Question 5.
What is the first step in describing what figure results when a given plane intersects a given three-dimensional figure?
Type below:
_____________

Answer:
The first step in describing what figure results when a given plane intersects a given three-dimensional figure is to establish the number of sides the cross-section has.

Independent Practice

Cross Sections Lesson 8.3 Answer Key Question 6.
Describe different ways in which a plane might intersect the cylinder and the cross section that results.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 16
Type below:
_____________

Answer:
The cross-section can be:
1. A circle
2. an ellipse
3. A rectangle

Page No. 250

Question 7.
Make a Conjecture
What cross-sections might you see when a plane intersects a cone that you would not see when a plane intersects a pyramid or a prism?
Type below:
_____________

Answer:
The cross-section can be:
1. A circle
2. an ellipse
3. a parabola
4. A hyperbola
5. A triangle

H.O.T.

Focus on Higher Order Thinking

Question 8.
Critical Thinking
The two figures on the left below show that you can form a cross-section of a cube that is a pentagon. Think of a plane cutting the cube at an angle in such a way as to slice through five of the cube’s six faces. Draw dotted lines on the third cube to show how to form a cross-section that is a hexagon.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 17
Type below:
_____________

Answer:
We draw a plane cutting the cube so that the cross-section is a hexagon: For this, we take the middle of 6 adjacent sides:

Lesson 8 Practice Problems Answer Key Grade 7 Question 9.
Analyze Relationships
A sphere has a radius of 12 inches. A horizontal plane passes through the center of the sphere.
a. Describe the cross-section formed by the plane and the sphere
Type below:
_____________

Answer: Circle

Explanation:
We are given a sphere and a cross-section passing through the center of the sphere:
The cross-section passing through the center of the sphere is a circle having a radius equal to the sphere’s radius.

Question 9.
b. Describe the cross sections formed as the plane intersects the interior of the sphere but moves away from the center.
Type below:
_____________

Answer:  The cross sections formed as a plane intersect the interior of the sphere outside the center are circles.

Question 10.
Communicate Mathematical Ideas
A right rectangular prism is intersected by a horizontal plane and a vertical plane. The cross-section formed by the horizontal plane and the prism is a rectangle with dimensions 8 in and 12 in. The cross-section formed by the vertical plane and the prism is a rectangle with dimensions 5 in. and 8 in. Describe the faces of the prism, including their dimensions. Then find its volume.
Type below:
_____________

Answer: 480 cube inches

Explanation:
The horizontal cross-section has the dimensions 8×12, while the vertical 5×8.
The prism has the dimensions:
5 inches, 8 inches, 12 inches
We find the volume of the prism:
5 × 8 × 12 = 480 cube inches

Question 11.
Represent Real-World Problems
Describe a real-world situation that could be represented by planes slicing a three-dimensional figure to form cross sections.
Type below:
_____________

Answer:
Examples of real-world situations that can be represented by planes slicing three-dimensional figures to form cross-sections:

  • electrical wires
  • water/gas pipes
  • house design
  • geology
  • seismology

Guided Practice – Page No. 256

For 1–2, use the figure.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 18

Question 1.
Vocabulary
The sum of the measures of ∠UWV and ∠UWZ is 90°, so ∠UWV and ∠UWZ are _____ angles.
Type below:
_____________

Answer: Complementary angles

Explanation:
The sum of ∠UWV and ∠UWZ is 90°, so ∠UWV and ∠UWZ are complementary angles.

Question 2.
Vocabulary
∠UWV and ∠VWX share a vertex and one side. They do not overlap, so ∠UWV and ∠VWX are _____ angles.
Type below:
_____________

Answer: Adjacent angles

Explanation:
∠UWV and ∠VWX share a vertex and one side. They do not overlap, so ∠UWV and ∠VWX are adjacent angles.

For 3–4, use the figure.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 19

Question 3.
∠AGB and ∠DGE are _____ angles, so m∠DGE = _____.
Type below:
_____________

Answer: ∠AGB and ∠DGE are vertical angles, so m∠DGE = m∠AGB = 30°

8.4 Practice A Geometry Answers Question 4.
Find the measure of ∠EGF.
_______ °

Answer: 100°

Explanation:
m∠CGD + m∠DGE + m∠EGF = 180°
50° + m∠AGB + m∠EGF = 180°
50° + 30° + 2x = 180°
2x = 180° – 80°
2x = 100°
mm∠EGF = 2x = 100°

Question 5.
Find the value of x and the measure of ∠MNQ.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 20
x = _______ °
mMNQ = _______ °

Answer:
∠MNQ + ∠QNP = 90°
3x – 13° + 58° = 90°
3x = 90° + 13° – 58°
3x = 45°
x = 15°
m∠MNQ = 3x – 13°
= 3×15° – 13°
= 45° – 13°
= 32°

Essential Question Check-In

Question 6.
Suppose that you know that ∠T and ∠S are supplementary and that m∠T = 3(m∠S). How can you find m∠T?
Type below:
_____________

Answer:
m∠T + m∠S = 180°
m∠T = 3(m∠S)
m∠S = m∠T/3
Form the second equation we write m∠S in terms of m∠T
m∠T + m∠T/3 = 3 × 180°
3m∠T + m∠T = 3 × 180°
4m∠T = 540°
m∠T = 540°/4
m∠T = 135°

Independent Practice – Page No. 257

For 7–11, use the figure.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 21

Question 7.
Name a pair of adjacent angles. Explain why they are adjacent.
Type below:
_____________

Answer:
The pair of adjacent angles are:
∠SUR and ∠RUN (common vertex U and one common side – UR – without overlapping)
∠NUQ and ∠QUP (common vertex U and one common side – UQ – without overlapping)
∠PUT and ∠TUS (common vertex U and one common side – UT – without overlapping)

Question 8.
Name a pair of acute vertical angles.
Type below:
_____________

Answer:
By seeing the above figure we can say that ∠SUR and ∠PUQ are the vertical angles.

Question 9.
Name a pair of supplementary angles.
Type below:
_____________

Answer:
The above figure shows that ∠SUR and ∠RUQ are supplementary angles.

Geometry 8.4 Practice A Answers Question 10.
Justify Reasoning
Find m∠QUR. Justify your answer.
_______ °

Answer:
We have to find m∠QUR.
∠SUR and ∠QUR are supplementary angles.
m∠SUR + m∠QUR = 180°
m∠QUR + 41° = 180°
m∠QUR = 180° – 41°
m∠QUR = 139°

Question 11.
Draw Conclusions
Which is greater, m∠TUR or m∠RUQ? Explain.
Type below:
_____________

Answer:
m∠QUR = 139°
m∠TUR = m∠TUS + m∠SUR
90° + 41° = 131°
We find m∠TUR
139° > 131°
m∠QUR > m∠TUR

For 12–13, use the figure. A bike path crosses a road as shown. Solve for each indicated angle measure or variable.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 22

Question 12.
x = ?
_______ °

Answer: x = 21°

Explanation:
∠KMI and ∠HMG are vertical, thus congruent.
We determine x:
84° = 4x
4x = 84°
x = 84°/4
x = 21°

Question 13.
m∠KMH = ?
_______ °

Answer: 96°

Explanation:
∠KMI and ∠KMH are supplementary.
We determine m∠KMH:
m∠KMH + m∠KMI = 180°
m∠KMH + 84° = 180°
m∠KMH = 180° – 84°
m∠KMH = 96°

For 14–16, use the figure. Solve for each indicated angle measure.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 23

Question 14.
m∠CBE = ?
_______ °

Answer: 118°

Explanation:
We determine m∠CBE:
m∠CBE + m∠EBF = 180°
m∠CBE + 62°= 180°
m∠CBE = 180° – 62°
m∠CBE = 118°

8.4 Angle Relationships Answer Key Question 15.
m∠ABF = ?
_______ °

Answer: 28°

Explanation:
We determine m∠ABF
m∠ABF + m∠EBF = 90°
m∠ABF + 62° = 90°
m∠ABF = 90° – 62°
m∠ABF = 28°

Question 16.
m∠CBA = ?
_______ °

Answer: 152°

Explanation:
We determine m∠CBA
m∠CBA = m∠DBF = m∠DBE + m∠EBF
90° + 62° = 152°
m∠CBA = 152°

Question 17.
The measure of ∠A is 4° greater than the measure of ∠B. The two angles are complementary. Find the measure of each angle.
mA = __________ °
mB = __________ °

Answer:
mA = 47°
mB = 43°

Explanation:
We are given the data:
m∠A = m∠B + 4°
m∠A + m∠B = 90°
m∠B + 4° + m∠B = 90°
2m∠B = 90° – 4°
2m∠B = 86°
m∠B = 86°/2
m∠B = 43°
m∠A = m∠B + 4°
m∠A = 43° + 4°
m∠A = 47°

Question 18.
The measure of ∠D is 5 times the measure of ∠E. The two angles are supplementary. Find the measure of each angle.
mD = __________ °
mE = __________ °

Answer:
mD = 150°
mE = 30°

Explanation:
We are given the data
m∠D = 5(m∠E)
m∠D + m∠E = 180°
5(m∠E) + m∠E = 180°
6 m∠E = 180°
m∠E = 180°/6
m∠E = 30°
m∠D = 5(m∠E)
m∠D = 5 × 30°
m∠D = 150°

Page No. 258

Question 19.
Astronomy
Astronomers sometimes use angle measures divided into degrees, minutes, and seconds. One degree is equal to 60 minutes, and one minute is equal to 60 seconds. Suppose that ∠J and ∠K are complementary and that the measure of ∠J is 48 degrees, 26 minutes, 8 seconds. What is the measure of ∠K?
_______ ° _______ ‘ _______ ”

Answer: 41° 33 ‘ 52″

Explanation:
We are given the data
m∠J + m∠K = 90°
m∠J = 48° 26 ‘ 8″
90° – 48° 26 ‘ 8″
89°60’ – 48° 26 ‘ 8″
89°59’60” – 48° 26 ‘ 8″ = 41° 33 ‘ 52″
Thus the measure of ∠K is 41° 33 ‘ 52″

H.O.T.

Focus on Higher Order Thinking

Question 20.
Represent Real-World Problems
The railroad tracks meet the road as shown. The town will allow a parking lot at angle K if the measure of angle K is greater than 38°. Can a parking lot be built at angle K ? Why or why not?
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 24
_______

Answer:
m∠K = 180° – 50° – 90° = 40°
Since m∠K = 40°> 38°, a parking lot can be built.

Question 21.
Justify Reasoning
Kendra says that she can draw ∠A and ∠B so that m∠A is 119° and ∠A and ∠B are complementary angles. Do you agree or disagree? Explain your reasoning.
_______

Answer:
We are given the data
m∠A = 119°
m∠A + m∠B = 90°
m∠B = 90° – m∠A
= 90° – 119° = -29°
Since m∠B < 0, Kendra is wrong, she can’t draw the angles.

Lesson 4 Scale Drawings Answer Key Question 22.
Draw Conclusions
If two angles are complementary, each angle is called a complement of the other. If two angles are supplementary, each angle is called a supplement of the other.
a. Suppose m∠A = 77°. What is the measure of a complement of a complement of ∠A? Explain.
_______ °

Answer: 77°

Explanation:
90° – (90° – m∠A) = 90° – (90° – 77°)
90° – 77° = 13°
77°

Question 22.
b. What conclusion can you draw about a complement of a complement of an angle? Explain.
Type below:
_____________

Answer:
The complement of a complement of an angle is the angle itself:
90° – (90° – m∠A)
90° – 90° + m∠A

8.1 Similar Shapes and Scale Drawings – Page No. 259

Question 1.
A house blueprint has a scale of 1 in. : 4 ft. The length and width of each room in the actual house are shown in the table. Complete the table by finding the length and width of each room on the blueprint.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 25
Type below:
_____________

Answer:
Go-Math-Grade-7-Answer-Key-Chapter-8-Modeling-Geometric-Figures-img-25
Thus for each 4 ft in actual dimension, there is 1 inch in the blueprint.

8.2 Geometric Drawings

Question 2.
Can a triangle be formed with side lengths of 8 cm, 4 cm, and 12 cm?
______

Answer:
We are given the side lengths
8 + 12 = 20 > 4
4 + 12 = 16 > 8
8 + 4 not > 12
Since one of the inequalities is not verified, the three given side lengths cannot form a triangle.

Chapter 8.1 Geometry Answers Question 3.
A triangle has side lengths of 11 cm and 9 cm. Which could be the value of the third side, 20 cm or 15 cm?
______

Answer: 15 cm

Explanation:
We are given the side lengths
11, 9
11 + 9 = 20 not > 20
We check the triangle’s inequalities if we add the third side of 20 cm
Since one of the inequalities is not verified, the three given side lengths cannot form a triangle.
11, 9, 15
11 + 9 = 20 > 15
11 + 15 = 26 > 9
15 + 9 = 24 > 11
We check the triangle’s inequalities are verified, 15 can be the value of the third side.

8.3 Cross Sections

Question 4.
Name one possible cross-section of a sphere.
Type below:
_____________

Answer: Circle
One possible cross-section of the sphere is a circle.

Question 5.
Name at least two shapes that are cross-sections of a cylinder.
Type below:
_____________

Answer: Three possible cross-sections of a cylinder are a circle, an ellipse, and a rectangle.

Essential Question Check-In

Question 5.
How can you model geometry figures to solve real-world problems?
Type below:
_____________

Answer: You can model geometry for making buildings and skyscrapers, also stores.

8.4 Angle Relationships

Question 6.
∠BGC and ∠FGE are _____ angles, so m∠FGE = _____
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 26
_____ °

Answer: ∠BGC and ∠FGE are vertical angles, so m∠FGE = m∠BGC = 90° – 40° = 50°

Lesson 8.4 Angle Relationships Answer Key Question 7.
Suppose you know that ∠S and ∠Y are complementary and that m∠S = 2(m∠Y) – 30°. Find m∠Y.
m?Y = _____ °

Answer: 40°

Explanation:
m∠S + m∠Y = 90°
m∠S = 2(m∠Y) – 30°
We replace the expression of m∠S from the second equation into the first we can find m∠Y
2(m∠Y) – 30° + m∠Y = 90°
3m∠Y = 90° + 30°
3m∠Y = 120°
m∠Y = 120°/3
m∠Y = 40°

Selected Response – Page No. 260

Question 1.
Which number can you add to 15 to get a sum of 0?
Options:
a. -10
b. -15
c. 0
d. 15

Answer: -15

Explanation:
The number we add to a number in order to get a sum of zero is its opposite. In or case we should add -15 to 15.
15 + (-15) = 0
Thus the correct answer is option B.

Question 2.
Students are painting the backdrop for the school play. The backdrop is 15 feet wide and 10 feet high. Every 16 inches on the scale drawing represents 5 feet on the backdrop. What is the area of the scale drawing?
Options:
a. 150 in2
b. 6 in2
c. 3096
d. 1536 in2

Answer: 1536 in2

Explanation:
We are given the dimensions l and w of the backdrop and the drawing scale:
l = 15 ft
w = 10 ft
16 in: 5 ft
16 in./5 ft = (16 in. ÷ 5)/(5 ft ÷ 5) = 3.2 in/1 ft
l1 = 15 × 3.2 = 48 inches
w1 = 10 × 32 = 320 inches
l1 × w1 = 48 × 32 = 1536 square inches
Thus the correct answer is option D.

Grade 7 Maths Unit 8 Geometric Figures and Measurement Question 3.
Two sides of a triangle measure 8 cm and 12 cm. Which of the following CANNOT be the measure of the third side?
Options:
a. 4
b. 12
c. 8
d. 16

Answer: 4 cm

Explanation:
We are given two sides of a triangle
a. 4
4 + 8 not > 12
b. 12
12 + 8 > 12
12 + 12 > 8
c. 8
8 + 8 > 12
8 + 12 > 12
d. 16
8 + 12 > 16
8 + 16 > 12
12 + 16 > 8
Thus the only dimension that cannot be measured on the third side of the triangle is 4 cm.
Thus the correct answer is option A.

Question 4.
A cross-section is the intersection of a three-dimensional figure and a _____.
Options:
a. point
b. plane
c. line
d. set

Answer: Plane

Explanation:
A cross-section is the interaction of a three-dimensional figure and a plane.
Thus the correct answer is option B.

For 5–6, use the diagram.
Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures img 27

Question 5.
What is the measure of ∠BFC?
Options:
a. 18
b. 108
c. 72
d. 144

Answer: 108°

Explanation:
∠BFC + ∠BFA = 180°
∠BFC + 72° = 180°
∠BFC = 180° – 72°
∠BFC = 108°
The angles ∠BFC and ∠BFA are supplementary. We determine ∠BFC.
Thus the correct answer is option B.

Question 6.
Which describes the relationship between ∠BFA and ∠CFD?
Options:
a. adjacent angles
b. complementary angles
c. supplementary angles
d. vertical angles

Answer: vertical angles

Explanation:
The angles ∠BFA and ∠CFD are vertical angles because they are opposite angles formed at the intersection of two lines.
Thus the correct answer is option D.

Question 7.
All clothing is being marked down 15%. Which expression represents the new retail price?
Options:
a. 0.85x
b. 1.15x
c. 1.85x
d. 0.15x

Answer: 0.85x

Explanation:
x = initial price
Since the price went down by 15%, the new price will be diminished by 15/100 x
x – 0.15x = 0.85x
Thus the correct answer is option A.

Mini-Tasks

Answer Key 8.1 Practice A Geometry Answers Question 8.
Ira built a model of the Great Pyramid in Egypt for a school project. The Great Pyramid has a square base with sides of length 756 feet. The height of the Great Pyramid is 481 feet. Ira made his model pyramid using a scale of 1 inch : 20 feet.
a. What is the length of each side of the base of Ira’s pyramid?
_____ in

Answer: 37.8 inches
We compute the number of inches corresponding to 1 foot from the actual dimensions:
1 in./20 ft = (1 in. ÷ 20)/(20 ft ÷ 20) = 0.05 in/1 ft.
There are 0.05 inches for 1 foot.
We determine the length of Ira’s  pyramid base:
756 × 0.05 = 37.8 inches

Question 8.
b. What is the area of the base of Ira’s pyramid?
_____ square inches

Answer: 1428.84 square inches

Explanation:
We determine the area of Ira’s pyramid base:
37.8 × 37.8 = 1,428.84 square inches.

Question 8.
c. What is the height of Ira’s pyramid?
_____ in

Answer:
We determine the height of Ira’s pyramid:
481 × 0.05 = 24.05 inches

Question 8.
d. Ira built his model using cross-sections that were cut parallel to the base. What shape was each cross-section?
Type below:
____________

Answer: The cross sections parallel to the base have the shape of a square.

Conclusion:

Hence make your children ready by making them practice for the test using Go Math Grade 7 Answer Key Chapter 8 Modeling Geometric Figures. Get the solutions for all the questions with the simple tricks for all chapters on Go Math Answer Key. Best Of Luck!!!

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top