Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra: Patterns and Graphing

Now it is the time to redefine your true self using Go Math Answer Key for Grade 5. Students who wish to score the highest marks in the exams can get the step by steps explanations from Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra: Patterns and Graphing for free. So, Download the pdf of HMH Go Math 5th Grade Solution Key Chapter 9 and start learning the simple techniques for better understanding.

Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra: Patterns and Graphing

Learn the concepts and skills to draw the line plots and graphs from Go Math Answer Key. Get a topic-wise solution with a brief explanation from here. Get the solutions for exercises and homework problems on our Go Math Grade 5 Solution Key Chapter 9 Patterns and Graphing. Check whether the answers are correct or not on Go Math Grade 5 Answer Key Algebra: Patterns and Graphing.

Lesson 1: Line Plot

Lesson 2: Ordered Pairs

Lesson 3: Investigate • Graph Data

Lesson 4: Line Graphs

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson 5: Numerical Patterns

Lesson 6: Problem Solving • Find a Rule

Lesson 7: Graph and Analyze Relationships

Chapter 9 Review/Test

Share and Show – Page No. 371

Use the data to complete the line plot. Then answer the questions.

Lilly needs to buy beads for a necklace. The beads are sold by mass. She sketches a design to determine what beads are needed and then writes down their sizes. The sizes are shown below.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 1
\(\frac{2}{5} g, \frac{2}{5} g, \frac{4}{5} g, \frac{2}{5} g, \frac{1}{5} g, \frac{1}{5} g, \frac{3}{5} g, \frac{4}{5} g, \frac{1}{5} g, \frac{2}{5} g, \frac{3}{5} g, \frac{3}{5} g, \frac{2}{5} g\)
Think: There are ___ Xs above \(\frac{1}{5}\) on the line plot, so the combined mass of the beads is _____ fifths, or _____ gram.

Question 1.
What is the combined mass of the beads with a mass of 1/5 gram?
\(\frac{□}{□}\) grams

Answer: \(\frac{3}{5}\) grams

Explanation:
For first we will count the number of \(\frac{1}{5}\) grams for each amount. Draw an x for the number of times each amount is recorded to complete the line plot.
There are 3 xs above \(\frac{1}{5}\) on the line plot, so the combined mass of the beads is 3 fifths
3 × \(\frac{1}{5}\) = 3/5 gram.

Question 2.
What is the combined mass of all the beads with a mass of \(\frac{2}{5}\) gram?
_____ grams

Answer: 2

Explanation:
For first we will count the number of \(\frac{2}{5}\) grams for each amount. Draw an x for the number of times each amount is recorded to complete the line plot.
There are 5 xs above \(\frac{2}{5}\) on the line plot, so the combined mass of the beads is 5 two fifths.
5 × \(\frac{2}{5}\) = 2 grams

Question 3.
What is the combined mass of all the beads on the necklace?
_____ grams

Answer: 6

Explanation:
Total mass of all the beads on the necklace is \(\frac{3}{5}\) + 2 + \(\frac{8}{5}\) + \(\frac{9}{5}\) = \(\frac{30}{5}\) = 6
Therefore the combined mass of all the beads on the necklace is 6.

Question 4.
What is the average weight of the beads on the necklace?
\(\frac{□}{□}\) grams

Answer: \(\frac{3}{7}\) grams

Explanation:
Divide the sum by the number of beads to find the average.
The number of beads = 3 + 5 + 3 + 2 = 14
Divide by 6.
6 ÷ 14 = 3/7
So, the average mass of the beads on the necklace is 3/7 gram.

On Your Own

Use the data to complete the line plot. Then answer the questions.

A breakfast chef used different amounts of milk when making pancakes, depending on the number of pancakes ordered. The results are shown below.
\(\frac{1}{2} c, \frac{1}{4} c, \frac{1}{2} c, \frac{3}{4} c, \frac{1}{2} c, \frac{3}{4} c, \frac{1}{2} c, \frac{1}{4} c, \frac{1}{2} c, \frac{1}{2} c\)
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 2

Question 5.
How much milk combined is used in \(\frac{1}{4}\)-cup amounts?
\(\frac{□}{□}\) cup

Answer: \(\frac{1}{2}\) cup

Explanation:
For first we will count the number of \(\frac{1}{4}\) cups for each amount.
2 × \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{1}{2}\)

Question 6.
How much milk combined is used in \(\frac{1}{2}\)-cup amounts?
______ cups

Answer: 3 cups

Explanation:
For first we will count the number of \(\frac{1}{2}\) cups for each amount.
There are 6 \(\frac{1}{2}\) cups
6 × \(\frac{1}{2}\) = 3 cups

Question 7.
How much milk combined is used in \(\frac{3}{4}\)-cup amounts?
_____ \(\frac{□}{□}\) cups

Answer: 1 \(\frac{1}{2}\) cups

Explanation:
For first we will count the number of \(\frac{3}{4}\) cups for each amount.
There are 2 \(\frac{3}{4}\) cups of milk.
2 × \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{3}{2}\)
Convert from improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{3}{2}\) = 1 \(\frac{1}{2}\) cups

Question 8.
How much milk is used in all the orders of pancakes?
_____ cups

Answer: 5 cups

Explanation:
\(\frac{1}{2} c\) + [/latex]\frac{1}{4} c[/latex] + [/latex]\frac{1}{2} c[/latex] + [/latex]\frac{3}{4} c[/latex] + [/latex]\frac{1}{2} c[/latex] + [/latex]\frac{3}{4} c[/latex] + [/latex]\frac{1}{2} c[/latex] +[/latex]\frac{1}{4} c[/latex] + [/latex]\frac{1}{2} c[/latex] + [/latex]\frac{1}{2} c[/latex]
= 3 + [/latex]\frac{1}{4} c[/latex] + [/latex]\frac{3}{4} c[/latex] + [/latex]\frac{3}{4} c[/latex] + [/latex]\frac{1}{4} c[/latex]
= 3 + 1 + 1 = 5cups
Therefore 5 cups of milk is used in all the orders of pancakes.

Question 9.
What is the average amount of milk used for an order of pancakes?
\(\frac{□}{□}\) cup of milk

Answer: \(\frac{1}{2}\) cup of milk

Explanation:
There are 6 \(\frac{1}{2}\) cups of milk.
The average amount of milk used for an order of pancakes is \(\frac{1}{2}\) cup.

Question 10.
Describe an amount you could add to the data that would make the average increase.
Type below:
_________

Answer: \(\frac{3}{4}\) cup
We can add \(\frac{3}{4}\) to the data to increase the average amount of milk.

UNLOCK the Problem – Page No. 372

Question 11.
For 10 straight days, Samantha measured the amount of food that her cat Dewey ate, recording the results, which are shown below. Graph the results on the line plot. What is the average amount of cat food that Dewey ate daily?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 3
\(\frac{1}{2} c, \frac{3}{8} c, \frac{5}{8} c, \frac{1}{2} c, \frac{5}{8} c, \frac{1}{4} c, \frac{3}{4} c, \frac{1}{4} c, \frac{1}{2} c, \frac{5}{8} c\)
a. What do you need to know?
Type below:
_________

Answer: I need to know the average amount of cat food that Dewey ate daily.

Question 11.
b. How can you use a line plot to organize the information?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 4
Type below:
_________

Answer:
Go Math Grade 5 Chapter 10 Answer Key solution image-2
We can draw the line plot by using the given information.

Question 11.
c. What steps could you use to find the average amount of food that Dewey ate daily?
Type below:
_________

Answer: \(\frac{1}{2}\) cup

Explanation:
Number of days = 10
1/4 + 1/4 + 3/8 + 1/2 + 1/2 + 1/2 + 5/8 + 5/8 + 5/8 + 3/4 = 1 + 1 + 1/4 + 3/8 + 1/2 + 15/8
2 + 18/8 + 3/4 = 2 + 3 = 5
The average amount of food is 5 ÷ 10 = 5/10 = \(\frac{1}{2}\) cup

Question 11.
d. Fill in the blanks for the totals of each amount measured.
\(\frac{1}{4}\) cup: __________
\(\frac{3}{8}\) cup: __________
\(\frac{1}{2}\) cup: __________
\(\frac{5}{8}\) cup: __________
\(\frac{3}{4}\) cup: __________
Type below:
_________

Answer:
There are 2 xs above \(\frac{1}{4}\) cup: 2
There is 1 x above \(\frac{3}{8}\) cup: 1
There are 3 xs above \(\frac{1}{2}\) cup: 3
There are 3 xs above \(\frac{5}{8}\) cup: 3
There is 1 x above \(\frac{3}{4}\) cup: 1

Question 11.
e. Find the total amount of cat food eaten over 10 days.
_____ + _____ + _____ + _____ + _____ = _____
So, the average amount of food Dewey ate daily was ______.
Type below:
_________

Answer:
Number of days = 10
1/4 + 1/4 + 3/8 + 1/2 + 1/2 + 1/2 + 5/8 + 5/8 + 5/8 + 3/4 = 1 + 1 + 1/4 + 3/8 + 1/2 + 15/8
2 + 18/8 + 3/4 = 2 + 3 = 5 cups

Question 12.
Test Prep How many days did Dewey eat the least amount of cat food?
Options:
a. 1 day
b. 2 day
c. 3 day
d. 4 day

Answer: 1 day
By seeing the above line plot we can say that Dewey eats the least amount of cat food on day 1.
Thus the correct answer is option A.

Share and Show – Page No. 375

Use Coordinate Grid A to write an ordered pair for the given point.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 5

Question 1.
C( _____ , _____ )

Answer: 6, 3

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
So, the ordered pair for C is (6, 3).

Question 2.
D( _____ , _____ )

Answer: 3, 0

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
Thus the ordered pair for D is (3, 0)

Question 3.
E( _____ , _____ )

Answer: 9, 9

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
Thus the ordered pair for E (9, 9)

Question 4.
F( _____ , _____ )

Answer: 10, 5

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
Thus the ordered pair for F is (10, 5)

Plot and label the points on Coordinate Grid A.

Question 5.
M (0, 9)
Type below:
_________

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-5

Question 6.
H (8, 6)
Type below:
_________

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-5-1

Question 7.
K (10, 4)
Type below:
_________

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-5-2

Question 8.
T (4, 5)
Type below:
_________

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-5-3

Question 9.
W (5, 10)
Type below:
_________

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-5-4

Question 10.
R (1, 3)
Type below:
_________

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-5-5

On Your Own

Use Coordinate Grid B to write an ordered pair for the given point.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 6

Question 11.
G( _____ , _____ )

Answer: 6, 4

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
So, the ordered pair for G is (6, 4)

Question 12.
H( _____ , _____ )

Answer: 4, 9

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
So, the ordered pair for H is (4, 9)

Question 13.
I( _____ , _____ )

Answer: 0, 7

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
So, the ordered pair for I is (0, 7)

Question 14.
J( _____ , _____ )

Answer: 9, 5

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
So, the ordered pair for J is (9, 5)

Question 15.
K( _____ , _____ )

Answer: 3, 3

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
So, the ordered pair for K is (3, 3)

Question 16.
L( _____ , _____ )

Answer: 5, 2

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
So, the ordered pair for L is (5, 2)

Question 17.
M( _____ , _____ )

Answer: 1, 1

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
So, the ordered pair for M is (1, 1)

Question 18.
N( _____ , _____ )

Answer: 2, 5

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
So, the ordered pair for N is (2, 5)

Question 19.
O( _____ , _____ )

Answer: 7, 8

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
So, the ordered pair for O is (7, 8)

Question 20.
P( _____ , _____ )

Answer: 10, 10

Explanation:
Locate the point for which you want to write an ordered pair.
Look below at the x-axis to identify the points horizontal distance from 0, which is its x-coordinate.
Look to the left at the y-axis to identify the points vertical distance from 0, which is it’s y-coordinate.
So, the ordered pair for P is (10, 10)

Plot and label the points on Coordinate Grid B.

Question 21.
W (8, 2)

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-6-1

Question 22.
E (0, 4)

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-6-2

Question 23.
X (2, 9)

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-6-3

Question 24.
B (3, 4)

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-6-4

Question 25.
R (4, 0)

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-6-5

Question 26.
F (7, 6)

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-6-6

Question 27.
T (5, 7)

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-6-7

Question 28.
A (7, 1)

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-6-8

Question 29.
S (10, 8)

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-6-9

Question 30.
Y (1, 6)

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-6-10

Question 31.
Q (3, 8)

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-6-11

Question 32.
V (3, 1)

Answer:

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-6-12

Problem Solving – Page No. 376

Nathan and his friends are planning a trip to New York City. Use the map for 33–38. Each unit represents 1 city block.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 7

Question 33.
What ordered pair gives the location of Bryant Park?
( _____ , _____ )

Answer: 4, 8

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-7

Question 34.
What’s the Error? Nathan says that Madison Square Garden is located at (0, 3) on the map. Is his ordered pair correct? Explain.
Type below:
__________

Answer: He needs to put point 3 on Y-axis but he placed on X-Axis.

Question 35.
The Empire State Building is located 5 blocks right and 1 block up from (0, 0). Write the ordered pair for this location. Plot and label a point for the Empire State Building.
Type below:
__________

Answer: 5, 1

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-7-1

Question 36.
Paulo walks from point B to Bryant Park. Raul walks from point B to Madison Square Garden. If they only walk along the grid lines, who walks farther? Explain.
__________

Answer: Paulo
By seeing the above graph we can say that Paulo walks farther along the grid lines.

Question 37.
Explain how to find the distance between Bryant Park and a hot dog stand at the point (4, 2).
_____ city blocks

Answer: 6

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-7-2

Question 38.
Test Prep Use the map above. Suppose a pizzeria is located at point B. What ordered pair describes this point?
Options:
a. (4,2)
b. (3,4)
c. (2,4)
d. (4,4)

Answer: (2,4)

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-7-3

Share and Show – Page No. 379

Graph the data on the coordinate grid.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 8
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 9

Question 1.
a. Write the ordered pairs for each point.
Type below:
__________

Answer: A(1, 30), B (2, 35), C (3, 38), D (4, 41), E (5, 44)

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-9

Question 1.
b. What does the ordered pair (3, 38) tell you about Ryan’s age and height?
Type below:
__________

Answer: The ordered pair tells that the age of Ryan is 3 and height is 38 inches.

Question 1.
c. Why would the point (6, 42) be nonsense?
Type below:
__________

Answer: The point (6, 42) be nonsense because the height will be increased. In the above-ordered pair the height is decreased. So, the statement is nonsense.

Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 10
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 11

Question 2.
a. Write the ordered pairs for each point.
Type below:
__________

Answer: We can write the ordered pairs by using the above table Day is the x-axis and height is the y-axis. The coordinates are A (5,1), B (10,3), C (15, 8), D (20,12), E (25,16), F(30,19).

Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-11

Question 2.
b. How would the ordered pairs be different if the heights of the plants were measured every 6 days for 30 days instead of every 5 days?

Answer:
If the heights of the plants were measured every 6 days for 30 days instead of every 5 days the coordinates will be A (6,1), B (12,3), C (18, 8), D (24,12), E (30,16)

Problem Solving – Page No. 380

What’s the Error?

Question 3.
Mary places a miniature car onto a track with launchers. The speed of the car is recorded every foot. Some of the data is shown in the table. Mary graphs the data on the coordinate grid below.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 12
Look at Mary’s graphed data.
Find her error.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 14
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 13
Graph the data and correct
the error.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 15
• Describe the error Mary made.
Type below:
__________

Answer:
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-14-1

Graph the data and correct the error
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-15

Share and Show – Page No. 383

Use the table at the right for 1–3.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 16

Question 1.
What scale and intervals would be appropriate to make a graph of the data?
Type below:
__________

Answer:
Scale is 1 cm = 10°F
Months will be on the x-axis.
The temperature will be on the y-axis.

Question 2.
Write the related pairs as ordered pairs.
Type below:
__________

Answer: The related pairs are A (Jan, 40), B (Feb, 44), C (Mar, 54), D (Apr, 62), E (May, 70)

Question 3.
Make a line graph of the data.
Type below:
__________

Question 4.
Use the graph to determine between which two months the least change in average temperature occurs.
Type below:
__________

Answer: By seeing the above graph we can say that Jan and Feb has the least change in the average temperature.

On Your Own

Use the table at the right for 5–7.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 17

Question 5.
Write the related number pairs for the plant height as ordered pairs.
Type below:
__________

Answer: The related number pairs of the above table are A (1, 20), B(2, 25), C (3, 29), D (4, 32)

Question 6.
What scale and intervals would be appropriate to make a graph of the data?
Type below:
__________

Answer: The above table says that the X-Axis is Month and Y-Axis is Height in inches.
Scale is 1 cm = 5 inches.

Explanation:
The horizontal axis could represent months from 1 to 4. In this case, the scale interval is one month.
The vertical axis could represent height from 20 inches to 32 inches but we can show a break in the scale between 1 inch and 16 inches since there are no heights between 0 inches and 20 inches, the scale interval is 1 inch.

Question 7.
Make a line graph of the data.
Type below:
__________

Question 8.
Use the graph to find the difference in height between Month 1 and Month 2.
Type below:
__________

Answer: By observing the above graph we can say that the difference between months 1 and 2 is 5 inches.
25 – 20 = 5 inches
From the graph we can see that the plant grew the most between 1 and 2 months (about 5 inches), the least change is between 3 and 4 months (about 3 inches).

Question 9.
Use the graph to estimate the height at 1 \(\frac{1}{2}\) months.
_____ in.

Answer: The estimated height at 1 \(\frac{1}{2}\) months is 22.5 inches.
The average of month 1 and month 2 is (20 + 25) ÷ 2 = 45/2 = 22.5 inches.

Connect to science – Page No. 384

Evaporation changes water on Earth’s surface into water vapor. Water vapor condenses in the atmosphere and returns to the surface as precipitation. This process is called the water cycle. The ocean is an important part of this cycle. It influences the average temperature and precipitation of a place.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 18
The overlay graph below uses two vertical scales to show monthly average precipitation and temperatures for Redding, California.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 19

Use the graph for 10–13.

Question 10.
About how much precipitation falls in Redding, California, in February?
_____ inches

Answer: From the graph, we can see that the precipitation in February is 4.2 inches.

Question 11.
What is the average temperature for Redding, California, in February?
_____ °F

Answer: From the graph, we can see that the temperature in February is 50°F.

Question 12.
Explain how the overlay graph helps you relate precipitation and temperature for each month.
Type below:
__________

Answer: The average temperature for each month is plotted on the graph with the blue line and the red bar graph represents the precipitation. As the temperature increases the precipitation decreases.

Question 13.
Describe how the average temperature changes in the first 5 months of the year.
Type below:
__________

Answer: From the graph, we can see that the temperature in the first 5 months of the year but the amount of precipitation is decreasing. It’s logical because when the temperature is increasing the amount of precipitation is decreasing.

Question 14.
Test Prep Which day had an increase of 3 feet of snow from the previous day?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 20
Options:
a. Day 2
b. Day 3
c. Day 5
d. Day 6

Answer: Day 5

Explanation:
By seeing the above graph we can say that the snow level has increased 3 feet from day 4 to Day 5.
Thus the correct answer is option C.

Mid-Chapter Checkpoint – Vocabulary – Page No. 385

Choose the best term from the box.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Mid-Chapter Checkpoint img 21

Question 1.
The ______ is the horizontal number line on the coordinate grid.
__________

Answer: X-Axis
The X-Axis is the horizontal number line on the coordinate grid.

Question 2.
A ______ is a graph that uses line segments to show how data changes over time.
__________

Answer: Line graph
A Line graph is a graph that uses line segments to show how data changes over time.

Concepts and Skills

Use the line plot at the right for 3–5.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Mid-Chapter Checkpoint img 22

Question 3.
How many kittens weigh at least \(\frac{3}{8}\) of a pound?
______ kittens

Answer: 9

Explanation:
The line plot shows that there are 4 xs above \(\frac{3}{8}\), 3 xs above \(\frac{1}{2}\) and 2 xs on \(\frac{5}{8}\).
To find the kittens weigh at least \(\frac{3}{8}\) we need to add all above \(\frac{3}{8}\)
= 4 + 3 + 2 = 9

Question 4.
What is the combined weight of all the kittens?
______ lb

Answer: 5

Explanation:
There are 3 xs above 1/4 on the line plot, so the combined weight of Kitten in the animal shelter is 3 fourths
3 × 1/4 = 3/4.
There are 4 xs above 3/8 on the line plot, so the combined weight of kittens in the animal shelter is 4 three eights or
4 × 3/8 = 12/8 = 3/2
There are 3 xs above 1/2 on the line plot, so the combined weight of kittens in the animal shelter is 3 halves = 3/2
There are 2 xs above 5/8 on the line plot, so the combined weight of kittens in the animal shelter is 10/8
3/4 + 1 4/8 + 1 1/2 + 1 2/8
= 3/4 + 12/8 + 3/2 + 10/8 = 6/8 + 12/8 + 12/8 + 10/8 = 40/8 = 5 lb

Question 5.
What is the average weight of the kittens in the shelter?
______ lb

Answer: 5/12

Explanation:
Divide the sum you found in example 4. 5 lb by the number of the kittens to find the average. The number of kittens is 12 so we will divide 5 lb by 12.
5 ÷ 12 = 5/12.
Thus the average weight of the kittens in the shelter as 5/12 lb.

Use the coordinate grid at the right for 6–13.

Write an ordered pair for the given point.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Mid-Chapter Checkpoint img 23

Question 6.
A( ______ , ______ )

Answer: 1, 6
The ordered pair for A is (1,6)

Question 7.
B( ______ , ______ )

Answer: 2, 2
The ordered pair for B is (2, 2)

Question 8.
C( ______ , ______ )

Answer: 4, 4
The ordered pair for C is (4, 4)

Question 9.
D( ______ , ______ )

Answer: 0, 3
The ordered pair for D is (0, 3)

Plot and label the point on the coordinate grid.

Question 10.
E(6, 2)
Type below:
__________

Answer:
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-23-1

Question 11.
F(5, 0)
Type below:
__________

Answer:
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-23-2

Question 12.
G(3, 4)
Type below:
__________

Answer:
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-23-3

Question 13.
H(3, 1)
Type below:
__________

Answer:
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-23-4

Mid-Chapter Checkpoint – Page No. 386

Question 14.
Jane drew a point that was 1 unit to the right of the y-axis and 7 units above the x-axis. What is the ordered pair for this location?
( ______ , ______ )

Answer: (1, 7)
The ordered pair for the location is (1, 7).

Question 15.
The graph below shows the amount of snowfall in a 6-hour period.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Mid-Chapter Checkpoint img 24
Between which hours did the least amount of snow fall?
between hour ______ and hour ______

Answer: From the graph, we can see that the least amount of snow fall between 2 hours and 4 hours, 0 inches.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 mid chapter solution

Question 16.
Joy recorded the distances she walked each day for five days. How far did she walk in 5 days?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Mid-Chapter Checkpoint img 25
______ \(\frac{□}{□}\) miles

Answer: 2 \(\frac{1}{6}\) miles

Explanation:
There are 3 xs above \(\frac{1}{3}\) = 3 × \(\frac{1}{3}\) = 1
There are 1 x above \(\frac{1}{2}\) = 1 × \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1}{2}\)
There is 1 x above \(\frac{2}{3}\) = 1 × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{2}{3}\)
1 + \(\frac{2}{3}\) + \(\frac{1}{2}\) = (6 + 3 + 4)/6 = 13/6
The mixed fraction of 13/6 is 2 \(\frac{1}{6}\) miles
Thus she walked 2 \(\frac{1}{6}\) miles in 5 days.

Share and Show – Page No. 389

Use the given rules to complete each sequence. Then, complete the rule that describes how nickels are related to dimes.

Question 1.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 26
Type below:
__________

Answer: The number of Dimes is 2 times the number of Nickels.
We need to add 5 to Nickels = 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 25
We need to add 10 to Dimes = 10 + 10 + 10 + 10 + 10 = 50

Complete the rule that describes how one sequence is related to the other. Use the rule to find the unknown term.

Question 2.
Multiply the number of books by ______ to find the amount spent.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 27
______
Explain:
__________

Answer: The amount spent is 4 times the number of books so we multiply the number of books by 4 to find the amount spent.
Multiply 4 to the amount spent = 24 × 4 = 96

Question 3.
Divide the weight of the bag by _____ to find the number of marbles.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 28
______
Explain:
__________

Answer: The weight of Bag is 3 times the number of marbles So, we divide the weight of Bag by 3 to find the number of marbles.
Divide 360 by 3
360/3 = 120

On Your Own

Complete the rule that describes how one sequence is related to the other. Use the rule to find the unknown term.

Question 4.
Multiply the number of eggs by _______ to find the number of muffins.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 29
Type below:
__________

Answer: The muffins is 6 times the number of eggs so we multiply the number of eggs by 6 to find the muffins.
The unknown term in the table we will find when multiply 18 by 6.
18 × 6 = 108
The unknown term is 108.

Question 5.
Divide the number of meters by _______ to find the number of laps.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 30
Type below:
__________

Answer: The number of meters is 400 times the number of laps so we divide the number of meters by 400 to find the number of laps.
The unknown term in the table we will find when divide 6400 by 400.
6400 ÷ 400 = 16
The unknown term is 16.

Question 6.
Suppose the number of eggs used in Exercise 4 is changed to 3 eggs for each batch of 12 muffins, and 48 eggs are used. How many batches and how many muffins will be made?
______ batches
______ muffins

Answer: 16 batches 192 muffins will be made.

Explanation:
If we change to 3 eggs for each batch of 12 muffins and 48 eggs are used we will have 16 batches.
16 × 3 = 48
The muffins are 4 times the number of eggs so we multiply the number of eggs by 4 to fins the number of muffins.
If the number of batches is 16 and there are 48 eggs to find the number of muffins we will multiply the number of eggs 48 with 4:
48 × 4 = 192
192 muffins will be made.

Problem Solving – Page No. 390

Question 7.
Emily has a road map with a key that shows an inch on the map equals 5 miles of actual distance. If a distance measured on the map is 12 inches, what is the actual distance? Write the rule you used to find the actual distance.
______ miles

Answer: 60 miles

Explanation:
For first the total length of roads is 5 inches + 7 inches = 12 inches
1 inch on the map represents 5 miles of actual distance so to find what actual distance corresponding to 12 inches we will find with using proportion.
1 inch : 5 inches = 12 inches: x inches
1 × x = 5 × 12
x = 60 miles
The actual distance which Emily will drive is 60 miles.
The rule which we used to find the actual distance is multiplied by 5 which is a mark in solution.

Question 8.
To make a shade of lavender paint, Jon mixes 4 ounces of red tint and 28 ounces of blue tint into one gallon of white paint. If 20 gallons of white paint and 80 ounces of red tint are used, how much blue tint should be added? Write a rule that you can use to find the amount of blue tint needed.
______ oz

Answer: 560 oz

Explanation:
For one gallon of white paint, Jon mixed 28 ounces of blue tint so to find how much tint corresponding to 20 gallons of white paint we will find with using proportion.
1 gallon of white paint:28 ounces of blue tint = 20 gallons of white paint:x ounces of the blue tint.
1 × x = 28 × 20
x = 560
560 ounces of blue tint should be added.
The rule which we used to find the amount of blue tint needed is to multiply by 28 which is the mark in solution.

Question 9.
In the cafeteria, tables are arranged in groups of 4, with each table seating 8 students. How many students can sit at 10 groups of tables? Write the rule you used to find the number of students.
______ students

Answer: 320 students

Explanation:
Tables are arranged in groups of 4, with each table seating 8 students, so in one group sit
4 × 8 = 32 students
To find how many students can sit at 10 groups of tables, we will find when multiplying 32 students with 10.
32 × 10 = 320
Finally, 320 students can sit at 10 groups of tables. The rule which we used to find the number of students is to multiply by 32 which is marked is a solution.

Question 10.
Test Prep What is the unknown number in Sequence 2 in the chart? What rule could you write that relates Sequence 1 to Sequence 2?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 31
Options:
a. 70; Multiply by 2.
b. 100; Add 25.
c. 105; Multiply by 3.
d. 150; Add 150.

Answer: 105; Multiply by 3.

Explanation:
The unknown number in Sequence number 7 we will get when multiply 35 with 3 because the rule that releases the number of miles to the number of runners is multiplying by 3.
The unknown number is: 35 × 3 = 105
Thus the correct answer is option C.

Share and Show – Page No. 393

Question 1.
Max builds rail fences. For one style of fence, each section uses 3 vertical fence posts and 6 horizontal rails. How many posts and rails does he need for a fence that will be 9 sections long?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 32
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 33
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 34
First, think about what the problem is asking and what you know. As each section of fence is added, how does the number of posts and the number of rails change?

Next, make a table and look for a pattern. Use what you know about 1, 2, and 3 sections. Write a rule for the number of posts and rails needed for 9 sections
of fence.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 35
Possible rule for posts: _____________
Possible rule for rails: ______________
Finally, use the rule to solve the problem.
Type below:
__________

Answer:
Possible rule for posts: 27
Possible rule for rails: 54

Explanation:
The number of posts is 3 times the number of sections. So, we multiply the number of posts by 3.
With using the rule the unknown number is 9 × 3 = 27
Thus the possible rule for posts is 27.
Now multiply the number of rails by 2.
With using the rule the unknown number is 27 × 2 = 54
Thus the possible rule for rails is 54.

Question 2.
What if another style of rail fencing has 6 rails between each pair of posts? How many rails are needed for 9 sections of this fence?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 36
Possible rule for rails: ____________________
______ rails

Answer: 108 rails

Explanation:
The number of posts is 3 times the number of sections. So, we multiply the number of posts by 3.
With using the rule the unknown number is 9 × 3 = 27
Thus the possible rule for posts is 27.
Now multiply the number of rails by 4.
With using the rule the unknown number is 27 × 4 = 108
Thus the possible rule for rails is 108.

Question 3.
Leslie is buying a coat on layaway for $135. She will pay $15 each week until the coat is paid for. How much will she have left to pay after 8 weeks?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 37
$ ______

Answer: $15

Explanation:
Leslie is buying a coat on layaway for $135. She will pay $15 each week until the coat is paid for.
Multiply the number of weeks by 15.
15 × 8 = $120
Now subtract $120 from $135
= $135 – $120 = $15

On Your Own – Page No. 394

Question 4.
Jane works as a limousine driver. She earns $50 for every 2 hours that she works. How much does Jane earn in one week if she works 40 hours per week? Write a rule and complete the table.
Possible rule: _____________
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 38
$ ______

Answer: 1000

Explanation:
The possible rule for Hour Worked: We can see that the difference between terms is 2.
So, the rule which describes this is Add 2.
The possible rule for Jane’s Pay: We can see that the difference between terms is 50.
So, the rule which describes this is Add 50.
Jane’s Pay is 25 times the hours worked so, we will multiply the hours worked by 25 to find Jane’s Pay.
The unknown number Jane’s Pay we will find when multiplying 40 with 25:
40 × 25 = 1000
She earns 1000 dollars.

Question 5.
Rosa joins a paperback book club. Members pay $8 to buy 2 tokens, and can trade 2 tokens for 4 paperback books. Rosa buys 30 tokens and trades them for 60 paperback books. How much money does she spend? Write a rule and complete the table.
Possible rule: _______________
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 39
$ ______

Answer: 120

Explanation:
Possible rule for Tokens: We can see that the difference between terms is 8.
So, the rule which describes this is Add 8.
Possible rule for Games: We can see that the difference between terms is 4.
So, the rule which describes this is Add 4.
Tokens are 2 times the games so, we will divide the tokens by 2 to find how many games can she3 play.
The unknown number of games we will find when dividing 120 with 2:
120 ÷ 2 = 60
She can play 60 games for 120 tokens.

Question 6.
Paul is taking a taxicab to a museum. The taxi driver charges a $3 fee plus $2 for each mile traveled. How much does the ride to the museum cost if it is 8 miles away?

Answer: $40

Explanation:
Paul is taking a taxicab to a museum. The taxi driver charges a $3 fee plus $2 for each mile traveled.
That means the driver charged $5 per mile.
For 8 miles = 8 × $5 = $40.

Question 7.
Test Prep Which expression could describe the next figure in the pattern, Figure 4?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 40
Options:
a. 2 × 5
b. 2 + 4 + 4
c. 2 + 4 + 4 + 4
d. 16

Answer: 2 + 4 + 4 + 4

Explanation:
We can see that the difference between two consecutive figures is 4 squares.
So, the rule which describes this is Add 4.
Thus figure 4 has 14 squares.
Thus the correct answer is option C.

Share and Show – Page No. 397

Graph and label the related number pairs as ordered pairs.
Then complete and use the rule to find the unknown term.

Question 1.
Multiply the number of tablespoons by ___ to find its weight in ounces.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 41
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 42
Type below:
_________

Answer: Multiply the number of tablespoons by 2 to find its weight in ounces.
5 × 2 = 10
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-42-1

Question 2.
Multiply the number of hours by ____ to find the distance in miles.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 43
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 44
Type below:
_________

Answer: Multiply the number of hours by 3 to find the distance in miles.
4 × 3 = 12 miles
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-42-2

On Your Own

Graph and label the related number pairs as ordered pairs.
Then complete and use the rule to find the unknown term.

Question 3.
Multiply the number of inches by ____ to find the distance in miles.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 45
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 46
Type below:
_________

Answer: Multiply the number of inches by 5 to find the distance in miles.
10 × 5 = 50
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-46-1

Question 4.
Multiply the number of centiliters by ____ to find the equivalent number of milliliters.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 47
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 48

Answer:
Multiply the number of centiliters by 10 to find the equivalent number of milliliters.
5 × 10 = 50 milliliters
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-46-2

Problem Solving – Page No. 398

Sense or Nonsense?

Question 5.
Elsa solved the following problem.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 49
Lou and George are making chili for the Annual Firefighter’s Ball. Lou uses 2 teaspoons of hot sauce for every 2 cups of chili that he makes, and George uses 3 teaspoons of the same hot sauce for every cup of chili in his recipe. Who has the hotter chili, George or Lou?

Write the related number pairs as ordered pairs and then graph them. Use the graph to compare who has the hotter chili, George or Lou.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 50
Lou’s chili: (2, 2), (4, 4), (6, 6), (8, 8)
George’s chili: (1, 3), (2, 6), (3, 9), (4, 12)

Elsa said that George’s chili was hotter than Lou’s because the graph showed that the amount of hot sauce in George’s chili was always 3 times as great as the amount of hot sauce in Lou’s chili.

Does Elsa’s answer make sense, or is it nonsense?
Explain.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing img 51

Answer: Elsa’s Answer makes sense.

Explanation:
Elsa’s answer makes sense because the amount of hot sauce in George’s chili was always 3 times as great as the amount of hot sauce in Lou’s chili. To prove this we will take two points from the graph which has an equal amount of cups of chili and compares the amount of hot sauce in George’s chili with the amount of hot sauce in Lou’s chili.
If we take 4 cups of George’s chili and Lou’s chili the amount of hot sauce in George’s chili is 12 teaspoons and the amount of hot sauce in Lou’s chili is 4 teaspoons.
12 is 3 times greater than 4 so Elsa’s answer makes sense.

Chapter Review/Test – Vocabulary – Page No. 399

Choose the best term from the box.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Chapter Review/Test img 52

Question 1.
The __________ is the point where the x-axis and y-axis meet. Its __________ is 0, and its __________ is 0.
The ________ is the point where the x-axis and y-axis meet.
Its ________ is 0,
and its ________ is 0.

Answer:
The Origin is the point where the x-axis and y-axis meet.
Its x-coordinate is 0,
and its y-coordinate is 0.

Question 2.
A __________ uses line segments to show how data changes over time.

Answer: A line graph uses line segments to show how data changes over time.

Check Concepts

Use the table for 3–4.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Chapter Review/Test img 53

Question 3.
Write related number pairs of data as ordered pairs.
Type below:
__________

Answer:
The ordered pair for week 1 is (1, 2)
The ordered pair for week 2 is (2, 6)
The ordered pair for week 3 is (3, 14)
The ordered pair for week 4 is (4, 16)

Question 4.
Make a line graph of the data.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Chapter Review/Test img 54
Type below:
__________

Answer:
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-9-Algebra-Patterns-and-Graphing-img-54

The ordered pair for week 1 is (1, 2)
The ordered pair for week 2 is (2, 6)
The ordered pair for week 3 is (3, 14)
The ordered pair for week 4 is (4, 16)

Complete the rule that describes how one sequence is related to the other. Use the rule to find the unknown term.

Question 5.
Multiply the number of eggs by ________ to find the number of cupcakes.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Chapter Review/Test img 55
_______

Answer:
Multiply the number of eggs by 6 to find the number of cupcakes.
The unknown number in batches 6 we will get when multiply 18 with 6 because the rule that releases the number of eggs to the number of cupcakes is multiplying by 6.
The number of eggs is multiple of 3 and the number of cupcakes is multiple of 6.

Chapter Review/Test – Page No. 400

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 6.
The letters on the coordinate grid represent the locations of the first four holes on a golf course.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Chapter Review/Test img 56
Which ordered pair describes the location of the hole labeled T?
Options:
a. (0, 7)
b. (1, 7)
c. (7, 0)
d. (7, 1)

Answer: (0, 7)
By seeing the above graph we can find the location of the hole label T i.e., (0, 7)

Use the line plot at the right for 7–8.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Chapter Review/Test img 57

Question 7.
What is the average of the data in the line plot?
Options:
a. \(\frac{1}{2}\) pound
b. 1 pound
c. 6 pounds
d. 6 \(\frac{3}{4}\) pounds

Answer: 6 pounds

Explanation:
There are 3 xs above \(\frac{1}{2}\) pound = 3 × \(\frac{1}{2}\) = 3/2
There are 4 xs above \(\frac{2}{3}\) pound = 4 × \(\frac{2}{3}\) = 8/3
There is 1 x above \(\frac{5}{6}\) pound = 5/6
There are 2 xs above \(\frac{1}{6}\) = 2/6
There are 2 xs above \(\frac{1}{3}\) = 2/3
3/2 + 8/3 + 5/6 + 2/6 + 2/3 = 6 pounds
Thus the correct answer is option C.

Question 8.
How many bags of rice weigh at least \(\frac{1}{2}\) pound?
Options:
a. 2
b. 3
c. 5
d. 8

Answer: 8

Explanation:
By seeing the above line plot we can find the number of bags of rice weigh at least \(\frac{1}{2}\) pound
There are 3 xs above \(\frac{1}{2}\) pound = 3 × \(\frac{1}{2}\) = 3/2
There are 4 xs above \(\frac{2}{3}\) pound = 4 × \(\frac{2}{3}\) = 8/3
There is 1 x above \(\frac{5}{6}\) pound = 5/6
Total number of bags of rice weigh at least \(\frac{1}{2}\) pound = 3 + 4 + 1 = 8
Thus the correct answer is option D.

Chapter Review/Test – Page No. 401

Fill in the bubble completely to show your answer.

Use the table for 9–10.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Chapter Review/Test img 58

Question 9.
Compare Tori’s and Martin’s savings. Which of the following statements is true?
Options:
a. Tori saves 4 times as much per week as Martin.
b. Tori will always have exactly $15 more in savings than Martin has.
c. Tori will save 15 times as much as Martin will.
d. On week 5, Martin will have $30 and Tori will have $90.

Answer: Tori saves 4 times as much per week as Martin.

Explanation:
By seeing the above table we can say that Tori saves 4 times as much per week as Martin.
Thus the correct answer is option A.

Question 10.
What rule could you use to find Tori’s savings after 10 weeks?
Options:
a. Add 10 from one week to the next.
b. Multiply the week by 2.
c. Multiply Martin’s savings by 4.
d. Divide Martin’s savings by 4.

Answer: Multiply Martin’s savings by 4.

Explanation:
We can find the savings of Tori by multiplying the savings of Martins by 4.
Thus the suitable statement is Multiply Martin’s savings by 4.
Therefore the correct answer is option C.

Question 11.
In an ordered pair, the x-coordinate represents the number of hexagons and the y-coordinate represents the total number of sides. If the x-coordinate is 7, what is the y-coordinate?
Options:
a. 6
b. 7
c. 13
d. 42

Answer: 6

Explanation:
Given that x-coordinate represents the number of hexagons.
Thus x-coordinate is 6.
And also given that the y-coordinate represents the number of sides.
The figure hexagon contains 6 sides.
So, the y-coordinate is 6.
Thus the ordered pair is (7, 6)
Therefore the correct answer is option A.

Question 12.
Point A is 2 units to the right and 4 units up from the origin. What ordered pair describes point A?
Options:
a. (2, 0)
b. (2, 4)
c. (4, 2)
d. (0, 4)

Answer: (2, 4)

Explanation:
Point A is 2 units to the right and 4 units up from the origin.
2 units will be located on the x-axis and 4 units will be on the y-axis.
Thus the ordered pair for point A is (2, 4)
Therefore the correct answer is option B.

Chapter Review/Test – Page No. 402

Constructed Response

Question 13.
Mr. Stevens drives 110 miles in 2 hours, 165 miles in 3 hours, and 220 miles in 4 hours. How many miles will he drive in 5 hours?
Explain how the number of hours he drives is related to the number of miles he drives.
_____ miles

Answer: 275 miles

Explanation:
Given that, Mr. Stevens drives 110 miles in 2 hours, 165 miles in 3 hours, and 220 miles in 4 hours.
We have to divide the number of miles by number of hours
That means, 110/2, 165/3, 220/4
the distance gone in 5 hours can be found with this equation
110/2 x ?/5
multiply 110 by 5 then divide the product by 2
110 × 5= 550
550/2 =275
Thus the answer is Mr. Stevens goes 275 miles in 5 hr.

Performance Task

Question 14.
Tim opens the freezer door and measures the temperature of the air inside. He continues to measure the temperature every 2 minutes, as the door stays open, and records the data in the table.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Chapter Review/Test img 59
A). On the grid below, make a line graph showing the data in the table.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra Patterns and Graphing Chapter Review/Test img 60
Type below:
__________

Question 14.
B). Use the graph to estimate the temperature at 7 minutes.
Estimate: _____ °F

Answer: By seeing the above graph we can say that the estimated temperature at 7 minutes is 15°F.

Question 14.
C). Write a question that can be answered by making a prediction. Then answer your question and explain how you made your prediction.
Type below:
__________

Question: Estimate the temperature at 5 minutes by using the graph.
Answer: By seeing the above table we can say that the estimated the temperature at 5 minutes is 13°F

Conclusion:

Fall in love with Math by solving the sums from Go Math Answer Key. Click on the above link to get the step by step explanation for the problems. Check out the solution for the mid-chapter checkpoint and Review test from this article. No fee required to refer Go Math 5th standard 5 Answer Key. Just make use of the links and Download Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 9 Algebra: Patterns and Graphing pdf.

Leave a Comment