Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure

Check out the Answer Key for Go Math Grade 5 Chapter 10 Convert Units of Measure here. Students can learn quick and simple techniques on our Go Math Grade 5 Answer Key. So, to score students who want to become master in maths can Download Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure pdf. Along with quick learning, it is necessary for the students to understand the concepts of the measurements. It is possible only in our Go Math Answer Key.

Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure

With the help of this HMH Go Math Solution Key Grade Chapter 10 you can learn the solutions for the problems in an easy manner. The topics include Customary length, Customary Capacity, Weight, Metric Measure, etc. So students are suggested to click on the below links to get the solutions along with the step by step explanation for the problems.

Chapter 10 – Lesson 1: Customary Length

Chapter 10 – Lesson 2: Customary Capacity 

Chapter 10 – Lesson 3: Weight

Chapter 10 – Lesson 4: Multistep Measurement

Chapter 10 – Mid-Chapter Checkpoint

Chapter 10 – Lesson 5: Metric Measures

Chapter 10 – Lesson 6: Problem Solving • Customary and Metric Conversions

Chapter 10 – Lesson 7: Elapsed Time

Chapter 10 – Review/Test

Share and Show – Lesson 1: Customary Length – Page No. 587

Convert.

Question 1.
2 mi = ______ yd

Answer: 3520 yards

Explanation:
Am changing the smaller unit into the larger unit.
We know that,
1 mile = 1760 yards
2 miles = 2 × 1760 yards = 3520 yards
Thus 2 miles = 3520 yards

Question 2.
6 yd = ______ ft

Answer: 18 feet

Explanation:
Am changing the smaller unit into the larger unit.
We know that,
1 yard = 3 feet
6 yards = 6 × 3 feet = 18 feet
6 yd = 18 ft.

Question 3.
90 in. = ______ ft ______ in.

Answer: 7 feet 6 in.
Am changing the larger unit into the smaller unit.
Convert inches to feet
1 feet = 12 inches
90 inches = 84 inches + 6 inches
84/12 = 7 feet
Thus 90 in. = 7 ft 6 in.

On Your Own

Convert.

Question 4.
57 ft = ______ yd

Answer: 19 yard

Explanation:
Convert the smaller unit to the larger unit.
We know that
1 yard = 3 feet
1 foot = 1/3 yard
57 × 1/3 = 19
Thus 57 feet = 19 yards
57 ft = 19 yd

Question 5.
13 ft = ______ in.

Answer: 156 inches

Explanation:
1 feet = 12 inches
13 feet = 13 × 12 inches = 156 inches
13 ft = 156 in.

Question 6.
240 in. = ______ ft

Answer: 20 feet

Explanation:
Convert the smaller unit to the larger unit.
1 feet = 12 inches
1 inch = 1/12 feet
240 inches = 240 × 1/12 feet = 20 feet
240 in. = 20 ft

Question 7.
6 mi = ______ ft

Answer: 31680 feet

Explanation:
1 mile = 5280 feet
6 miles = 6 × 5280 feet = 31680 feet
Thus 6 mi. = 31680 ft.

Question 8.
96 ft = ______ yd

Answer: 32 yard

Explanation:
1 yard = 3 feet
1 feet = 1/3 yard
96 feet = 96 × 1/3 yard = 32 yard
96 feet = 32 yard

Question 9.
75 in. = ______ ft ______ in

Answer: 6 feet 3 inches

Explanation:
1 feet = 12 inches
1 inch = 1/12 feet
75 inches = 75 × 1/12 feet = 6 feet + 3 inches
75 in. = 6 ft. 3 in.

Practice: Copy and Solve Convert.

Question 10.
60 in. = ■ ft
■ = ______ ft

Answer: 5 feet

Explanation:
Convert inches into feet
1 feet = 12 inches
■ be the unknown number.
60 in = ■ ft
60 inches × 1/12 = 5 feet
60 in = 5 feet

Question 11.
■ ft = 7 yd 1 ft
■ = ______ ft

Answer: 22 feet

Explanation:
■ ft = 7 yd 1 ft
1 yard = 3 feet
7 yard = 7 × 3 feet = 21 feet
21 ft + 1 ft = 22ft
■ = 22 feet

Question 12.
4 mi = ■ yd
■ = ______ yd

Answer: 7040 yard

Explanation:
We know that,
1 mile = 1760 yard
4 miles = 4 × 1760 yard = 7040 yard
4 mi. = 7040 yard

Question 13.
125 in. = ■ ft ■ in.
125 in. = ______ ft ______ in.

Answer: 10 ft 5 in.

Explanation:
Convert inches to feet.
12 inches = 1 feet
1 inch = 1/12 feet
120 × 1/12 = 10 feet
125 inches = 10 feet + 5 inches
Thus, 125 in. = 10 ft 5 in.

Question 14.
46 ft = ■ yd ■ ft
46 ft = ______ yd ______ ft

Answer: 15 yd 1 ft

Explanation:
We know that,
Converting the Larger unit into the smaller units
1 yard = 3 feet
1 foot = 1/3 yard
46 feet = 1/3 × 46 = 15 yard + 1 feet
Thus 46 ft = 15 yd 1 ft

Question 15.
42 yd 2 ft = ■ ft
■ = ______ ft

Answer: 128 feet

Explanation:
Converting larger unit into the smaller units
We know that,
1 yard = 3 feet
42 yard = 42 × 3 feet = 126 feet
42 yd 2 ft = 126 + 2 = 128 feet
Thus ■ = 128 ft
42 yd 2 ft = 128 ft

Compare. Write <, >, or =.

Question 16.
8 ft ______ 3 yd

Answer: 8 ft < 3 yd

Explanation:
1 yard = 3 feet
3 yards = 3 × 3 feet = 9 feet
8 is less than 9
Thus, 8 ft < 3 yd

Question 17.
2 mi ______ 10,500 ft

Answer: 2 mi > 10,500 ft

Explanation:
1 mile = 5280 feet
2 miles = 2 × 5280 = 10,560 feet
10,560 ft is greater than 10,500 feet
Thus, 2 mi > 10,500 ft

Question 18.
108 in. ______ 166 in.

Answer: 108 in. < 166 in.

Explanation:
108 is less than 166
Therefore, 108 in. < 166 in.

Problem Solving – Lesson 1: Customary Length – Page No. 588

Question 19.
Javon is helping his dad build a tree house. He has a piece of trim that is 13 feet long. How many pieces can Javon cut that are 1 yard long? How much of a yard will he have left over?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 1: Customary Length img 1
Type below:
__________

Answer: 4 pieces, 4 yard 1 foot long

Explanation:

Javon is helping his dad build a tree house. He has a piece of trim that is 13 feet long.
Converting from feet into yards
We know that,
1 foot = 1/3 yard
13 feet = 12 feet + 1 foot
13 feet = 4 yard 1 foot
Javon can cut into 4 pieces.

Question 20.
Test Prep Katy’s driveway is 120 feet long. How many yards long is Katy’s driveway?
Options:
a. 60 yards
b. 40 yards
c. 20 yards
d. 10 yards

Answer: 40 yards

Explanation:
Katy’s driveway is 120 feet long.
Converting from feet into yards
We know that,
1 yard = 3 feet
1 foot = 1/3 yard
120 feet = 120 × 1/3 yard = 40 yard
Thus the correct answer is option B.

Compare and Contrast

When you compare and contrast, you tell how two or more things are alike and different. You can compare and contrast information in a table. Complete the table below. Use the table to answer the questions.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 1: Customary Length img 2

Question 21.
How are the items in the table alike? How are they different?
Type below:
__________

Answer:
The table is the conversion from yards to feet and inches.
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-10-Convert-Units-of-Measure-img-2

Question 22.
What do you notice about the relationship between the number of larger units and the number of smaller units as the length increases?
Type below:
__________

Answer:
Converting the larger unit to the smaller unit.
1 yard = 3 feet
1 feet = 12 inches
3 feet = 12 × 3 = 36 inches
1 yard = 36 inches
The above table shows the conversion from yards to inches.

Share and Show – Lesson 2: Customary Capacity – Page No. 593

Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 2: Customary Capacity img 3

Question 1.
Use the picture to complete the statements and convert 3 quarts to pints.
a. 1 quart = ______ pints

Answer: 2 pints

Explanation:
Convert the unit quarts to pints
We know that,
1 quart = 2 pints

Question 1.
b. 1 quart is ______ than 1 pint.

Answer: bigger

Explanation:
Convert the unit quarts to pints
1 quart = 2 pints
The unit quarts is greater than pints
1 quart is bigger than 1 pint.

Question 1.
c. 3 qt __________ pt in 1 qt = ____ pt
Type below:
__________

Answer: 6 pint

Explanation:
Convert the unit quarts to pints
1 quart = 2 pints
3 quarts = 3 × 2 pints = 6 pints
So, 3 qt 6 pt in 1 qt = 2 pt

Convert.

Question 2.
3 gal = ______ pt

Answer: 24 pt

Explanation:

Convert gallons to pints
We know that,
1 gallon = 8 pints
3 gallons = 3 × 8 pints = 24 pints
Thus 3 gal = 24 pt

Question 3.
5 qt = ______ pt

Answer: 10 pt

Explanation:

Convert the unit quarts to pints
1 quart = 2 pints
5 quarts = 5 × 2 pints = 10 pints
So, 5 qt = 10 pt

Question 4.
6 qt = ______ c

Answer: 24 c

Explanation:
Convert quarts to cups
1 quart = 4 cups
6 quarts = 6 × 4 cups = 24 cups
6 qt = 24 c

On Your Own – Lesson 2: Customary Capacity – Page No. 594

Convert.

Question 5.
38 c = ______ pt

Answer: 19 pt

Explanation:
Convert pints to cups
1 pint = 2 cups
1 cup = 1/2 pint
38 c = 1/2 × 38 = 19 pints
Thus, 38 c = 19 pints

Question 6.
36 qt = ______ gal

Answer: 9 gal

Explanation:
Convert Quarts to Gal
1 gal = 4 quarts
1 quart = 1/4 gallon
36 quarts = 1/4 × 36 = 9 gallons
So, 36 qt = 9 gal

Question 7.
104 fl oz = ______ c

Answer: 13 c

Explanation:
Convert fluid ounces to cups
1 cup = 8 fluid ounces
1 fluid ounces = 1/8 cups
104 fluid ounces = 1/8 × 104 = 13 cups
104 fl oz = 13 c

Question 8.
4 qt = ______ c

Answer: 16 c

Explanation:

Convert quarts to cups
1 quart = 4 cups
4 quarts = 4 × 4 cups
4 quarts = 16 cups
4 qt = 4 c

Question 9.
7 gal = ______ pt

Answer: 56 pt

Explanation:
Convert gallon to pints
1 gal = 8 pints
7 gallons = 7 × 8 pints = 56 pints
7 gal = 56 pt

Question 10.
96 fl oz = ______ pt

Answer: 6 pt

Explanation:
Convert fluid ounces into pints.
1 pint = 16 fluid ounces
1 fluid ounces = 1/16 pint
96 fluid ounces = 1/16 × 96 = 6
96 fl oz = 6 pt

Practice: Copy and Solve Convert.

Question 11.
200 c = ______ qt

Answer: 50 qt

Explanation:
Convert cups to quarts
1 quart = 4 cups
1 cup = 1/4 quart
200 cups = 1/4 × 200 = 50 qt
200 c = 50 qt

Question 12.
22 pt = ______ fl oz

Answer: 352 fl oz

Explanation:
Convert pints to fluid ounces
1 pint = 16 fluid ounces
22 pints = 16 × 22 = 352 fluid ounces
So, 22 pt = 352 fl oz

Question 13.
8 gal = ______ qt

Answer: 32 qt

Explanation:
Convert gallon to quarts.
1 gallon = 4 quarts
8 gallons = 8 × 4 quarts = 32 quarts
8 gal = 32 qt

Question 14.
72 fl oz = ______ c

Answer: 9 c

Explanation:
Convert fluid ounces to cups
1 cup = 8 fluid ounces
1 fluid ounce = 1/8 cup
72 fluid ounces = 1/8 cup × 72 = 9 cups
72 fl oz = 9 c

Question 15.
2 gal = ______ pt

Answer: 16 pt

Explanation:
Convert gallon to pints
1 gal = 8 pints
2 gal = 2 × 8 pints = 16 pints
2 gal = 16 pt

Question 16.
48 pt = ______ gal

Answer: 6 gal

Explanation:
Convert pints to gallons
1 gal = 8 pints
1 pint = 1/8 gal
48 pints = 1/8 × 48 pint = 6 gal
48 pint = 6 gal

Compare. Write <, >, or =.

Question 17.
28 c ______ 14 pt

Answer: 28 c = 14 pt

Explanation:
Convert cups to a pint
1 pint = 2 cups
14 pints = 14 × 2 cups = 28 cups
28 cups = 14 pints
Thus, 28 c = 14 pt

Question 18.
25 pt ______ 13 qt

Answer: 25 pt < 13 qt

Explanation:
Convert pints to quarts
1 quart = 2 pints
13 quarts = 13 × 2 pints = 26 pints
25 pints is less than 26 pints
So, 25 pt < 13 qt

Question 19.
20 qt ______ 80 c

Answer: 20 qt = 80 c

Explanation:
1 quart = 4 cups
20 quarts = 20 × 4 cups = 80 cups
20 qt = 80 c

Question 20.
12 gal ______ 50 qt

Answer: 12 gal < 50 qt

Explanation:
1 gal = 4 quarts
12 gal = 12 × 4 quarts = 48 quarts
12 gal = 48 quarts
48 quarts is less than 50 quarts
So, 12 gal < 50 qt

Question 21.
320 fl oz ______ 18 pt

Answer: 320 fl oz > 18 pt

Explanation:
1 pint = 16 fluid ounces
320 fluid ounces = 320 × 1/16 fluid ounces = 20 pints
20 is greater than 18 pints
320 fl oz > 18 pt

Question 22.
15 qt ______ 63 c

Answer: 15 qt < 63 c

Explanation:
Convert quarts to cups
1 quart = 4 pints
15 quarts = 4 × 15 = 60 cups
60 cup is less than 63 cups
So, 15 qt < 63 c

Question 23.
Which of exercises 17–22 could you solve mentally? Explain your answer for one exercise.

Problem Solving – Lesson 2: Customary Capacity – Page No. 4120

Show your work. For 24–26, use the table.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 2: Customary Capacity img 4

Question 24.
Complete the table, and make a graph showing the relationship between pints and quarts. Draw a line through the points to make the graph.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 2: Customary Capacity img 5

Answer:
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-10-Convert-Units-of-Measure-img-5

Question 25.
Describe any pattern you notice in the pairs of numbers you graphed. Write a rule to describe the pattern.
Type below:
__________

Answer: I observed a straight line in the pair of numbers.

Question 26.
Explain how you can use your graph to find the number of quarts equal to 5 pints.
Type below:
__________

Answer: The number of quarts for 5 pints is 3.5
The point lies between 3 and 4.
The X-axis is 5 and Y-axis is 3.5

Question 27.
Test Prep Shelby made 5 quarts of juice for a picnic. How many cups of juice did Shelby make?
Options:
a. 1 cup
b. 5 cups
c. 10 cups
d. 20 cups

Answer: 20 cups

Explanation:
Shelby made 5 quarts of juice for a picnic.
1 quarts = 4 cups
5 quarts = 5 × 4 cups = 20 cups
5 quart = 20 cups
Thus the correct answer is option D.

Share and Show – Lesson 3: Weight – Page No. 599

Question 1.
Use the picture to complete each equation.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 3: Weight img 6
a. 1 pound = ______ ounces

Answer: 16 ounces

Explanation:
Convert pounds to ounces
1 pound = 16 ounces

Question 1.
b. 2 pounds = ______ ounces

Answer: 32 ounces

Explanation:
Convert pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
2 pounds = 2 × 16 ounces = 32 ounces
2 pounds = 32 ounces
2 pounds = 32 ounces

Question 1.
c. 3 pounds = ______ ounces

Answer: 48 ounces

Explanation:
Convert pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
3 pounds = 3 × 16 ounces = 48 ounces
So, 3 pounds = 48 ounces

Question 1.
d. 4 pounds = ______ ounces

Answer: 64 ounces

Explanation:
Convert pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
4 pounds = 4 × 16 ounces = 64 ounces
4 pounds = 64 ounces

Question 1.
e. 5 pounds = ______ ounces

Answer: 80 ounces

Explanation:
Convert pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
5 pounds = 5 × 16 ounces = 80 ounces
5 pounds = 80 ounces

Convert.

Question 2.
15 pounds = ______ ounces

Answer: 240 ounces

Explanation:
Convert pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
15 pounds = 15 × 16 ounces = 240 ounces
15 pounds = 240 ounces

Question 3.
3 T = ______ lb

Answer: 6,000 lb

Explanation:
1 ton = 2,000 lb
3 ton = 3 × 2,000 lb = 6,000 lb
3 T = 6000 lb

Question 4.
320 oz = ______ lb

Answer: 20 lb

Explanation:
Convert ounces to lb.
1 lb = 16 ounces
1 ounce = 1/16 lb
320 oz = 1/16 × 320 = 20 lb
320 oz = 20 lb

On Your Own – Lesson 3: Weight – Page No. 600

Convert.

Question 5.
5 T = ______ lb

Answer: 10,000 lb

Explanation:
Convert Ton to lb
1 T = 2,000 lb
5 T = 5 × 2,000 lb = 10,000 lb
5 T = 10,000 lb

Question 6.
19 T = ______ lb

Answer: 38,000 lb

Explanation:
Convert Ton to lb
1 T = 2,000 lb
19 T = 19 × 2000 lb = 38,000 lb
19 T = 38,000 lb

Question 7.
16,000 lb = ______ T

Answer: 8 T

Explanation:
Convert Ton to lb
1 T = 2,000 lb
1 lb = 1/2000 T
16000 lb = 16000 × 1/2000 = 8T
16,000 lb = 8T

Question 8.
192 oz = ______ lb

Answer: 12 lb

Explanation:
Convert ouncers to pound
1 pound = 16 ounces
192 ounces = 192 × /16 = 12 lb
192 oz = 12 lb

Question 9.
416 oz = ______ lb

Answer: 26 lb

Explanation:
Convert ouncers to pound
1 pound = 16 ounces
1 ounce = 1/16 lb
416 oz = 416 × 1/16 = 26 lb
416 oz = 26 lb

Question 10.
24 lb = ______ oz

Answer: 384 oz

Explanation:
Convert ouncers to pound
1 pound = 16 ounces
24 lb = 24 × 16 ounces = 384 oz
24 lb = 384 oz

Practice: Copy and Solve Convert.

Question 11.
23 lb = ______ oz

Answer: 368 oz

Explanation:
Convert lb to ounces
1 lb = 16 oz
23 lb = 23 × 16 oz = 368 ounces
23 lb = 368 oz

Question 12.
6 T = ______ lb

Answer: 12,000 lb

Explanation:
Convert tons to pounds
1 T = 2,000 lb
6 T = 6 × 2,000 lb = 12,000 lb
6 T = 12,000 lb

Question 13.
144 oz = ______ lb

Answer: 9 lb

Explanation:
Convert ounces to pounds
1 pound = 16 ounces
1 oz= 1/16 lb
144 oz = 144 × 1/16 = 9 lb
Thus, 144 oz = 9 lb

Question 14.
15 T = ______ lb

Answer: 30,000 lb

Explanation:
Convert tons to pounds
1 T = 2,000 lb
15 T = 15 × 2,000 lb = 30,000 lb
15 T = 30,000 lb

Question 15.
352 oz = ______ lb

Answer: 22 lb

Explanation:
Convert ounces to the pound
1 lb = 16 oz
1 oz = 1/16 lb
352 oz = 352 × 1/16 = 22 lb
352 oz = 22 lb

Question 16.
18 lb = ______ oz

Answer: 288 oz

Explanation:
1 lb = 16 oz
18 lb = 18 × 16 oz = 288 oz
18 lb = 288 oz

Compare. Write >, >, or =.

Question 17.
130 oz ______ 8 lb

Answer: 130 oz > 8 lb

Explanation:
First convert lb to ounces
1 lb = 16 oz
8 lb = 8 × 16 oz = 128 oz
8 lb = 128 oz
128 oz is less than 130 oz
So, 130 oz > 8 lb

Question 18.
34 lb ______ 544 oz

Answer: 34 lb = 544 oz

Explanation:
First convert lb to ounces
1 lb = 16 oz
34 lb = 34 × 16 oz = 544 oz
So, 34 lb = 544 oz

Question 19.
14 lb ______ 229 oz

Answer: 14 lb < 229 oz

Explanation:
First convert lb to ounces
1 lb = 16 oz
14 lb = 14 × 16 oz = 224 oz
14 lb = 224 oz
224 oz is less than 229
So, 14 lb < 229 oz

Question 20.
16 T ______ 32,000 lb

Answer: 16 T = 32,000 lb

Explanation:
Convert ton to pounds
1 Ton = 2,000 lb
16 T = 16 × 2,000 lb = 32,000 lb
16 T = 32,000 lb

Question 21.
5 lb ______ 79 oz

Answer: 5 lb > 79 oz

Explanation:
Convert lb to oz
1 lb = 16 oz
5 lb = 5 × 16 oz = 80 oz
80 is greater than 76
Thus, 5 lb > 79 oz

Question 22.
85,000 lb ______ 40 T

Answer: 85,000 lb > 40 T

Explanation:
Convert ton to pounds
1 Ton = 2,000 lb
40 T = 40 × 2000 = 80,000 lb
80,000 lb is less than 85,000 lb
Thus, 85,000 lb > 40 T

Problem Solving

Question 23.
Explain how you can use mental math to compare 7 pounds to 120 ounces.
7 pounds ______ 120 ounces.

Answer: 7 pounds < 120 ounces.

Explanation:
Convert pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
7 Pounds = 7 × 16 ounces = 112 ounces
112 ounces is less than 120 ounces
7 pounds < 120 ounces.

Question 24.
Test Prep Carlos used 32 ounces of walnuts in a muffin recipe. How many pounds of walnuts did Carlos use?
Options:
a. 8 pounds
b. 4 pounds
c. 2 pounds
d. 1 pound

Answer: 2 pounds

Explanation:
Given that, Carlos used 32 ounces of walnuts in a muffin recipe.
1 pound = 16 ounces
2 pounds = 2 × 16 oz = 32 ounces
32 oz = 2 pounds
Thus the answer is option C.

Problem Solving – Lesson 3: Weight – Page No. 4160

Pose a Problem
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 3: Weight img 7

Question 25.
Kia wants to have 4 pounds of munchies for her party. She has 36 ounces of popcorn and wants the rest to be pretzel sticks. How many ounces of pretzel sticks
does she need to buy?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 3: Weight img 8
64 – 36 =
So, Kia needs to buy ____ ounces of pretzel sticks.
Write a new problem using different amounts of snacks. Some weights should be in pounds and others in ounces. Make sure the amount of snacks given is less than the total amount of snacks needed.
Pose a Problem                 Draw a bar model for your problem.
Then solve.
• Write an expression you could use to solve your problem.
Explain how the expression represents the problem.
Type below:
___________

Answer:
Kia wants to have 3 pounds of munchies for her party. She has 20 ounces of popcorn and wants the rest to be pretzel sticks. How many ounces of pretzel sticks does she need to buy?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 img-1
48 oz – 20 oz = 28 oz
She needs to buy 28 ounces of pretzel sticks.

Share and Show – Lesson 4: Multistep Measurement Problems – Page No. 605

Solve.

Question 1.
After each soccer practice, Scott runs 4 sprints of 20 yards each. If he continues his routine, how many practices will it take for Scott to have sprinted a total of 2 miles combined?
Scott sprints _____ yards each practice. Since there are _____ yards in 2 miles, he will need to continue his routine for _____ practices.
Type below:
__________

Answer:
Multiply 20 yard × 4 = 80 yards
Now convert from yards to miles
1 mile = 1760 yard
x = 1760 × 2 = 3520 yards
p = 3520 yards/80 yard = 44
Thus he will need to do 44 practices.

Question 2.
A worker at a mill is loading 5-lb bags of flour into boxes to deliver to a local warehouse. Each box holds 12 bags of flour. If the warehouse orders 3 Tons of flour, how many boxes are needed to fulfill the order?
_____ bags

Answer: 100 bags

Explanation:
A worker at a mill is loading 5-lb bags of flour into boxes to deliver to a local warehouse.
Each box holds 12 bags of flour.
Pounds of flour per box
x = 12 × 5 lb = 60 lb
We need to multiply by the conversion rule
1 T = 2000 lb
Find out how many pounds are in 3 tons. Pounds of flour in the warehouse.
y = 3 T × 2000 lb = 6,000 lb
Divide by the number of pounds per box. 100 boxes are needed.
b = 6000/60 = 100 boxes.

Question 3.
Cory brings five 1-gallon jugs of juice to serve during parent night at his school. If the paper cups he is using for drinks can hold 8 fluid ounces, how many drinks can Cory serve for parent night?
_____ drinks

Answer: 80 drinks

Explanation:
First, convert from gallons to quarts
We are converting larger unit to the smaller unit.
1 gal = 4 qt
We need to multiply by the conversion rule.
x = 5 gal × 4 qt
x = 20 qt
Next, convert from quarts to pints.
2 pt = 1 qt
We need to multiply by the conversion rule.
y = 20 qt × 2 pt = 40 pt
Next, convert from pints to cups.
We are converting from a larger unit to a smaller unit.
1 pt = 2 cups
y = 40 pt × 2 c = 80 c
Now convert from cups to ounces
1 c = 8 oz
y = 80 c × 8 oz = 640 oz
d = 640 oz/ 8 oz = 80 drinks
Cory can serve 80 drinks for parent night.

On Your Own – Lesson 4: Multistep Measurement Problems – Page No. 606

Solve.

Question 4.
A science teacher needs to collect lake water for a lab she is teaching. The lab requires each student to use 4 fluid ounces of lake water. If 68 students are participating, how many pints of lake water will the teacher need to collect?
_____ pints

Answer: 1 pint

Explanation:
Find the total number of ounces the students use.
s = 68 × 4 oz = 272 oz
First, convert from ounces to cups.
1 c = 8 oz
Find how many cups are in 272 ounces
y = 272 oz ÷ 8 oz = 34 c
Now from cups to pints
1 pt = 2 c
Find how mant pints are in 34 cups
x = 34 c ÷ 2 c = 17 pt
18 pt – 17 pt = 1 pt
Thus 1 pint is leftover.

Question 5.
A string of decorative lights is 28 feet long. The first light on the string is 16 inches from the plug. If the lights on the string are spaced 4 inches apart, how many lights are there on the string?
_____ lights

Answer: 81 lights

Explanation:
There are no lights for the first 12 inches
After that, each of the remaining 27 feet is composed of
3 sets of:
4 inches with no light
27 feet × 3 = 81 lights

Question 6.
When Jamie’s car moves forward such that each tire makes one full rotation, the car has traveled 72 inches. How many full rotations will the tires need to make for Jamie’s car to travel 10 yards?
_____ rotations

Answer: 5 rotations

Explanation:
When Jamie’s car moves forward such that each tire makes one full rotation, the car has traveled 72 inches.
Convert from a smaller unit to the larger unit.
Convert from inches to yards.
36 in = 1 yard
x = 72 in/ 36 in = 2 yards
Find out how many rotations are needed.
y = 10 yard/ 2 yard = 5 yard
The tired need to make 5 rotations for Jame’s car to travel 10 yards.

Question 7.
A male African elephant weighs 7 Tons. If a male African lion at the local zoo weighs \(\frac{1}{40}\) of the weight of the male African elephant, how many pounds does the lion weigh?
_____ lb

Answer: 350 lb

Explanation:
Convert from Tons to pounds
1 T = 2,000 lb
Find out how many pounds are in 7 Tons.
y = 7 T × 2000 lb = 14,000 lb
The weight of the elephant is 14,000 lb
Find the weight of the lion
l = 14,000 × 1/40 = 350 lb
Therefore the weight of the lion is 350 pounds.

Question 8.
An office supply company is shipping a case of wooden pencils to a store. There are 64 boxes of pencils in the case. If each box of pencils weighs 2.5 ounces, what is the weight, in pounds, of the case of wooden pencils?
_____ pounds

Answer: 10 pounds

Explanation:
First, we need to find the total weight of the case of pencils
w = 64 boxes × 2.5 oz = 160 oz
Now convert from ounces to pounds
We are converting from a smaller unit to a larger unit.
1 lb = 16 oz
y = 160 oz/16 oz = 10 lb
Thus total is 10 pounds.

Question 9.
A gallon of unleaded gasoline weighs about 6 pounds. About how many ounces does 1 quart of unleaded gasoline weigh?
HINT: 1 quart = \(\frac{1}{4}\) of a gallon
_____ ounces

Answer: 24 ounces

Explanation:
A gallon of unleaded gasoline weighs about 6 pounds.
Convert from pounds to ounces.
1 lb = 16 ounces
y = 6 × 16 ounces = 96 ounces
The weight of a quart of unleaded gasoline
qw = 96 × 1/4 = 24 oz

UNLOCK the Problem – Lesson 4: Multistep Measurement Problems – Page No. 4200

Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 4: Multistep Measurement Problems img 9

Question 10.
At a local animal shelter there are 12 small-size dogs and 5 medium-size dogs. Every day, the small-size dogs are each given 12.5 ounces of dry food and the medium-size dogs are each given 18 ounces of the same dry food. How many pounds of dry food does the shelter serve in one day?
a. What are you asked to find?
Type below:
___________

Answer: We are asked to find how many pounds of dry food does the shelter serves in one day

Question 10.
b. What information will you use?
Type below:
___________

Answer:
I will use the information about the dry food given to the small size dogs and medium size dogs.

Question 10.
c. What conversion will you need to do to solve the problem?
Type below:
___________

Answer: We need to convert from ounces to pounds.

Question 10.
d. Show the steps you use to solve the problem.
Type below:
___________

Answer:
First, convert from ounces to pounds.
The total amount of food given to the small size and medium size dogs = 12.5 ounces + 18 ounces = 30.5 ounces
1 ounce = 0.625 pounds
32.5 ounces = 30.5 × 0.625 = 1.906 pounds

Question 10.
e. Complete the sentences.
The small-size dogs eat a total of ___ ounces of dry food each day.
The medium-size dogs eat a total of ___ ounces of dry food each day.
The shelter serves ___ ounces, or ___ pounds, of dry food each day.
Type below:
___________

Answer:
The small-size dogs eat a total of 12.5 ounces of dry food each day.
The medium-size dogs eat a total of 18 ounces of dry food each day.
The shelter serves 30.5 ounces, or 1.906 pounds, of dry food each day.

Question 11.
Test Prep For a class assignment, students are asked to record the total amount of water they drink in one day. Melinda records that she drank four 8-fluid ounce glasses of water and two 1-pint bottles. How many quarts of water did Melinda drink during the day?
Options:
a. 2 quarts
b. 4 quarts
c. 6 quarts
d. 8 quarts

Answer: 2 quarts

Explanation:
Given that,
Melinda records that she drank four 8-fluid ounce glasses of water and two 1-pint bottles
Convert from fluid ounces to quarts.
1 quart = 32 fluid ounces
2 1-pint bottles = 2 pints
1 pint = 16 fluid ounces
2 pints = 32 fluid ounces
We know that,
32 fluid ounces = 1 quart
1 quart + 1 quart = 2 quarts.
Thus the correct answer is option A.

Mid-Chapter Checkpoint – Vocabulary – Page No. 609

Choose the best term from the box.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Mid-Chapter Checkpoint img 10

Question 1.
The _______ of an object is how heavy the object is.
___________

Answer: Weight

Question 2.
The _______ of a container is the amount the container can hold.
___________

Answer: Capacity

Concepts and Skills

Convert.

Question 3.
5 mi = _____ yd

Answer: 8800 yd

Explanation:

Convert from miles to yards.
1 mile = 1760 yard
5 miles = 5 × 1760 yard = 8800 yard
5 mi = 8800 yd

Question 4.
48 qt = _____ gal

Answer: 12 gal

Explanation:
Convert from quart to gal
1 gal = 4 quart
1 quart = 1/4
48 qt = 48 × 1/4 = 12 gal
48 qt = 12 gal

Question 5.
9 T = _____ lb

Answer: 18,000 lb

Explanation:
Convert from tons to lb
1 T = 2,000 lb
9 T = 9 × 2,000 lb = 18,000 lb
9  = 18,000 lb

Question 6.
336 oz = _____ lb

Answer: 21 lb

Explanation:
Convert from ounces to pound
1 pound = 16 ounces
1 oz = 1/16 lb
336 oz = 336 × 1/16 lb = 21 lb
336 oz = 21 lb

Question 7.
14 ft = _____ yd _____ ft

Answer: 4 yard 2 ft

Explanation:
Convert from feet to yards.
1 yard = 3 feet
1 feet = 1/3 yard
12 feet = 1/3 × 12 ft = 4 yard
14 ft = 4 yard 2 ft

Compare. Write <, >, or =.

Question 9.
96 fl oz _____ 13 c

Answer: 96 fl oz < 13 c

Explanation:
Convert from Cups to fluid ounces
1 cup = 8 oz
13 c = 13 × 8 oz = 104 oz
96 oz is less than 104 oz
Thus, 96 fl oz < 13 c

Question 10.
25 lb _____ 384 oz

Answer: 25 lb > 384 oz

Explanation:
Convert from lb to ounces
1 lb = 16 oz
25 lb = 25 × 16 oz = 400 oz
400 oz is greater than 384 oz
So, 25 lb > 384 oz

Question 11.
8 yd _____ 288 in.

Answer: 8 yd = 288 in.

Explanation:
Convert from yards to inches
1 yard = 36 inches
8 yard = 8 × 36 inches = 288 inches
8 yard = 288 inches

Solve.

Question 12.
A standard coffee mug has a capacity of 16 fluid ounces. If Annie needs to fill 26 mugs with coffee, how many total quarts of coffee does she need?
_____ qt

Answer: 13 qt

Explanation:
Find the number of ounces.
s = 16 oz × 26 = 416 oz
Next, convert from ounces to cups.
1 c = 8 oz
Find how many cups are in 104 ounces.
y = 416 oz ÷ 8 oz = 52 c
Next, convert from cups to pints.
1 pt = 2 c
y = 52 c ÷ 2 c = 26 pt
Convert from pints to quarts
1 qt = 2 pints
y = 26 pint ÷ 2 pint = 13 qt
y = 13 qt
Thus she need 13 quarts of coffee.

Mid-Chapter Checkpoint – Vocabulary – Page No. 610

Question 13.
The length of a classroom is 34 feet. What is this measurement in yards and feet?
_____ yd _____ ft

Answer: 11 yard 1 foot

Explanation:
Given that, The length of a classroom is 34 feet.
Convert from feet from the yard
1 yard = 3 feet
34 feet = 33 feet + 1 foot
1 feet = 1/3 yard
33 feet = 33 × 1/3 = 11 yard
34 feet = 11 yard 1 foot

Question 14.
Charlie’s puppy, Max, weighs 8 pounds. How many ounces does Max weigh?
_____ oz

Answer: 128 ounces

Explanation:
Convert from pounds from ounces
1 pound = 16 ounces
8 pounds = 8 × 16 oz = 128 ounces
8 pounds = 128 oz

Question 15.
Milton purchases a 5-gallon aquarium for his bedroom. To fill the aquarium with water, he uses a container with a capacity of 1 quart. How many times will Milton fill and empty the container before the aquarium is full?
_____ times

Answer: 20 times

Explanation:
Convert from gallon to quart
1 gallon = 4 quart
5 gallon = 5 × 4 quart = 20 quart
5 gallon = 20 quart

Question 16.
Sarah uses a recipe to make 2 gallons of her favorite mixed berry juice. Two of the containers she plans to use to store the juice have a capacity of 1 quart. The rest of the containers have a capacity of 1 pint. How many pint-sized containers will Sarah need?
_____ pint-sized container

Answer: 12 pint-sized container

Explanation:
Sarah uses a recipe to make 2 gallons of her favorite mixed berry juice.
Two of the containers she plans to use to store the juice have a capacity of 1 quart.
1 gallon = 4 quart
Find how many quarts are in 2 gals.
y = 8 qt – 2 qt = 6 qt
Next, convert from quarts to pints.
2 pt = 1 qt
y = 6 qt × 2 pt
y = 12 pint
She will need 12 pint sized container.

Question 17.
The average length of a female white-beaked dolphin is about 111 inches. What is this length in feet and inches?
_____ ft _____ in.

Answer: 9 ft 3 in.

Explanation:
The average length of a female white-beaked dolphin is about 111 inches.
Convert from inches to feet.
1 feet = 12 inch
111 inch = 108 in. + 3 in
9 feet = 108 inches
111 inches = 9 feet 3 inches

Share and Show – Lesson 5: Metric Measures – Page No. 613

Complete the equation to show the conversion.

Question 1.
8.47 L _____ 10 = _____ dL

Answer: 8.47 L × 10 = 84.7 dL

Explanation:
Find the relationships between the units.
Determine the operation to be used.
Now convert from liter to deciliter.
84.7 L × 10 = 8.47 dL

Question 1.
8.47 L _____ 100 = _____ cL

Answer: 8.47 L × 100 = 847 cL

Explanation:
Find the relationships between the units.
Determine the operation to be used.
Convert from liter to centiliter.
8.47 L × 100 = 847 centiliter

Question 1.
8.47 L _____ 1,000 = _____ mL

Answer: 8.47 L × 1,000 = 8,470 mL

Explanation:
Find the relationships between the units.
Determine the operation to be used.
Convert the liter to the milliliter.
8.47 L × 1000 = 8470 mL

Question 2.
9,824 dg _____ 10 = _____ g

Answer: 9,824 dg ÷ 10 = 982.4 g

Explanation:
Find the relationships between the units.
Determine the operation to be used.
Now convert from decigram to gram
1 gram = 10 decigram
1 decigram = 1/10 gram
To convert 9824 dg to g we have to divide by 10.
9,824 dg ÷ 10 = 9824 × 1/10 = 982.4 grams
Thus, 9,824 dg ÷ 10 = 982.4 g

Question 2.
9,824 dg _____ 100 = _____ dag

Answer: 9,824 dg ÷ 100 = 98.24 dag

Explanation:
Find the relationships between the units.
Determine the operation to be used.
Now convert from decigram to dekagrams.
We know that,
1 dg = 0.01 dag
1 dg = 1/100 dag
9824 ÷ 100 = 9824 × 1/00 = 98.24 dag
Thus, 9,824 dg ÷ 100 = 98.24 dag

Question 2.
9,824 dg _____ 1,000 = _____ hg

Answer: 9,824 dg ÷ 1,000 = 9.824 hg

Explanation:
Find the relationships between the units.
Determine the operation to be used.
Now convert from decigram to dekagrams.
1 dg = 0.001 hg
1 dg = 1/000 hg
9,824 dg = 9824 × 1/1000 = 9824 ÷ 1000 = 9.824 hg
Thus, 9,824 dg ÷ 1,000 = 9.824 hg

Convert.

Question 3.
4,250 cm = _____ m

Answer: 42.50 m

Explanation:
Find the relationships between the units.
Converting from centimeters to meters.
1 cm = 0.01 m
1 cm = 1/100 m
4250 cm = 4250 × 1/100 = 4250/100 = 42.50 meters
So, 4,250 cm = 42.50 m

Question 4.
6,000 mL = _____ L

Answer: 6 L

Explanation:
Find the relationships between the units.
Converting from milliliters to liters.
1 liter = 1000 milliliters
1 milliliter = 1/1000 L
6000 mL = 6000 × 1/1000 L = 6 L
6,000 mL = 6 L

Question 5.
4 dg = _____ cg

Answer: 40 cg

Explanation:
Find the relationships between the units.
Converting from decigram to the centigram
We know that,
1 dg = 10 cg
4 dg = 4 × 10 cg = 40 cg
4 dg = 40 cg

On Your Own

Convert.

Question 6.
8 kg = _____ g

Answer: 8000 g

Explanation:
Find the relationships between the units.
Converting from kilograms to grams.
1 kg = 1000 grams
8 kg = 8 × 1000 grams = 8000 grams
8 kg = 8000 g

Question 7.
5 km = _____ m

Answer: 5000 m

Explanation:

Find the relationships between the units.
Converting from kilometers to meters
1 km = 1000 meters
5 km = 5 × 1000 meters = 5000 meters
5 km = 5000 m

Question 8.
40 mm = _____ cm

Answer: 4 cm

Explanation:
Converting from millimeters to centimeters
1 cm = 10 mm
1 mm = 1/10 cm
40 mm = 40 × 1/10 cm = 4 cm
40 mm = 4 cm

Question 9.
7 g = _____ mg

Answer: 7000 mg

Explanation:
Converting from grams to milligrams
1 gram = 1000 mg
7 g = 7 × 1000 mg = 7000 mg
7 g = 7000 mg

Question 10.
6,000 g = _____ kg

Answer: 6

Explanation:
Converting from grams to kilograms.
1 kg = 1000 grams
1 gram = 1/1000 kg
6000 grams = 6000 × 1/1000 = 6 kg
6000 grams = 6 kg

Question 11.
1,521 mL = _____ L

Answer: 1.521 L

Explanation:
Convert from liter to milliliters.
1 Liter = 1000 milliliters
1 milliliter = 1/1000 liter
1521 = 1521 × 1/1000 = 1.521 L
1521 mL = 1.521 L

Compare. Write <, >, or =.

Question 12.
32 hg _____ 3.2 kg

Answer: 32 hg = 3.2 kg

Explanation:
Converting from hectogram to kilogram
1 hg = 0.1 kg
32 hg = 32 × 0.1 kg = 3.2 kg
32 hg = 3.2 kg

Question 13.
6 km _____ 660 m

Answer: 6 km > 660 m

Explanation:
1 kilometer = 1000 meters
6 kilometer = 6 × 1000 meter = 6000 meters
6000 meters is greater than 600 m
6 km > 600 m

Question 14.
525 mL _____ 525 cL

Answer: 525 mL < 525 cL

Explanation:
Converting from milliliters to centiliters.
1 mL = 0.1 cL
525 mL = 525 × 0.1 = 52.5 mL
525 mL is less than 52.5 mL
Thus, 525 mL < 525 cL

Problem Solving – Lesson 5: Metric Measures – Page No. 614

For 15–16, use the table.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 5: Metric Measures img 11

Question 15.
Kelly made one batch of peanut and pretzel snack mix. How many grams does she need to add to the snack mix to make 2 kilograms?
_____ g

Answer: 575 grams

Explanation:
Kelly made one batch of peanut and pretzel snack mix.
From the above figure, we can see that batch of peanut and pretzel snack mix is 1425 grams
To find how many grams she needs to add to the snack mix to make 2 kilograms
We have to subtract 1425 grams from 2 kgs
1 kg = 1000 grams
2 kg = 2000 grams
2000 g – 1425 g = 575 grams
Thus she needs to add 575 grams to make 2 kilograms.

Question 16.
Kelly plans to take juice on her camping trip. Which will hold more juice, 8 cans or 2 bottles? How much more?
__________

Answer: 2 bottles

Explanation:
Kelly plans to take the juice on her camping trip.
The capacity of the bottle is more than a bottle. Thus 2 bottles can hold more juice.

Question 17.
Erin’s water bottle holds 600 milliliters of water. Dylan’s water bottle holds 1 liter of water. Whose water bottle has the greater capacity? How much greater?
__________

Answer: Dylan

Explanation:
Erin’s water bottle holds 600 milliliters of water.
Dylan’s water bottle holds 1 liter of water.
First, convert from liter to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
By this, we can say that Dylan’s water bottle has a greater capacity.

Question 18.
Liz and Alana each participated in the high jump at the track meet. Liz’s high jump was 1 meter. Alana’s high jump was 132 centimeters. Who jumped higher? How much higher?
Type below:
__________

Answer: Alana

Explanation:
Liz and Alana each participated in the high jump at the track meet.
Liz’s high jump was 1 meter.
Alana’s high jump was 132 centimeters.
Convert from centimeters to meter.
1 meter = 100 cm
132 cm = 132 ÷ 100 meter
132 cm = 1.32 m
1 m is less than 1.32 m
Alana jumped higher than Liz.

Question 19.
Are there less than 1 million, exactly 1 million, or greater than 1 million milligrams in 1 kilogram? Explain how you know.
__________ milligrams

Answer: Exactly 1 million

Explanation:
Convert 1 kilogram to milligrams.
multiply by 6 powers of 10, which equals one million.
Thus 1 kg = 1,000,000 mg
There are exactly 1 million milligrams in 1 kilogram.

Question 20.
Test Prep Monica has 426 millimeters of fabric. How many centimeters of fabric does Monica have?
Options:
a. 4,260 centimeters
b. 42.6 centimeters
c. 4.26 centimeters
d. 0.426 centimeters

Answer: 42.6 centimeters

Explanation:
Converting from millimeters to centimeters.
1 millimeter = 0.1 cm
426 mm = 426 × 0.1 = 42.6 cm
Monica has 42.6 cm of fabric.
Thus the correct answer is option B

Share and Show – Lesson 6: Problem Solving Customary and Metric Conversions – Page No. 619

Question 1.
Edgardo has a drink cooler that holds 10 gallons of water. He is filling the cooler with a 1-quart container. How many times will he have to fill the quart container to fill the cooler?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 6: Problem Solving Customary and Metric Conversions img 12
First, make a table to show the relationship between gallons and quarts. You can use a conversion table to find how many quarts are in a gallon.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 6: Problem Solving Customary and Metric Conversions img 13
Then, look for a rule to help you complete your table. number of gallons × ____ = number of quarts
Finally, use the table to solve the problem.
Edgardo will need to fill the quart container ____ times.
____ times

Answer:

gal 1 2 3 4 10
qt 4 8 12 16 40

Edgardo will need to fill the quart container 40 times.

Question 2.
What if Edgardo only uses 32 quarts of water to fill the cooler. How can you use your table to find how many gallons that is?
____ gallons

Answer: 8

Explanation:
Convert from quarts to gallons.
1 gallon = 4 quarts
1 quart = 1/4 gal
32 quart = 32 × 1/4 = 8 gallons

Question 3.
If Edgardo uses a 1-cup container to fill the cooler, how will that affect the number of times he has to fill a container to fill the cooler? Explain.
Type below:
__________

Answer: Multiply by 16

gal 1 2 3 4 10
cups 16 32 48 64 160

On Your Own – Lesson 6: Problem Solving Customary and Metric Conversions – Page No. 620

Question 4.
Jeremy made a belt that was 6.4 decimeters long. How many centimeters long is the belt Jeremy made?
____ cm

Answer: 64 cm

Explanation:
Jeremy made a belt that was 6.4 decimeters long.
Converting from decimeters to centimeters.
1 decimeter = 10 centimeter
6.4 decimeter = 6.4 × 10 cm = 64 cm
Jeremy made 64 cm long belt.

Question 5.
Dan owns 9 DVDs. His brother Mark has 3 more DVDs than Dan has. Their sister, Marsha, has more DVDs than either of her brothers. Together, the three have 35 DVDs. How many DVDs does Marsha have?
____ DVDs

Answer: 14 DVDs

Explanation:
Given that,
Dan owns 9 DVDs.
His brother Mark has 3 more DVDs than Dan has.
Their sister, Marsha, has more DVDs than either of her brothers.
Together, the three have 35 DVDs.
His brother Mark has 3 more DVDs than Dan has.
That means Mark has 9 + 3 = 12 DVDs
Total number of DVDs = 35 – 9 – 12 = 14 DVDs
Thus Marsha has 14 DVDs.

Question 6.
Kevin is making a picture frame. He has a piece of trim that is 4 feet long. How many 14-inch-long pieces can Kevin cut from the trim? How much of a foot will he have left over?
Type below:
__________

Answer: 1/2 ft

Explanation:
Kevin is making a picture frame. He has a piece of trim that is 4 feet long.
Converting from feet to inches
1 feet = 12 inches
x = 4 × 12 = 48 inches
Calculate how many 14 inch pieces. He can cut 3 (14 inch) pieces
y = 48 ÷ 14 = 3
48 – 42 = 6 inches
Feet leftover
6 in/12 in = 1/2 feet
Thus 1/2 foot will be left over.

Question 7.
Explain how you could find the number of cups in five gallons of water.
Type below:
__________

Answer:
There are 16 cups in a gallon.
To convert gallons to cups, multiply the gallon value by 16.
1 gal = 16 cups
5 gallons = 5 × 16 cups = 80 cups

Question 8.
Carla uses 2 \(\frac{3}{4}\) cups of flour and 1 \(\frac{3}{8}\) cups of sugar in her cookie recipe. How many cups does she use in all?
_____ \(\frac{□}{□}\) cups

Answer: 4 \(\frac{1}{8}\) cups

Explanation:
Given:
Carla uses 2 \(\frac{3}{4}\) cups of flour and 1 \(\frac{3}{8}\) cups of sugar in her cookie recipe.
Add 2 \(\frac{3}{4}\) and 1 \(\frac{3}{8}\)
2 \(\frac{3}{4}\) + 1 \(\frac{3}{8}\)
2 + 1 + \(\frac{3}{4}\) + \(\frac{3}{8}\)
3 + \(\frac{3}{4}\) + \(\frac{3}{8}\)
3 + \(\frac{9}{8}\)
3 + 1\(\frac{1}{8}\)
3 + 1 + \(\frac{1}{8}\)
4 \(\frac{1}{8}\) cups

Question 9.
Tony needs 16-inch-long pieces of gold chain to make each of 3 necklaces. He has a piece of chain that is 4 \(\frac{1}{2}\) feet long. How much chain will he have left after making the necklaces?
Options:
a. 6 inches
b. 12 inches
c. 18 inches
d. 24 inches

Answer: 6 inches

Explanation:
Given that,
Tony needs 16-inch-long pieces of gold chain to make each of 3 necklaces.
He has a piece of chain that is 4 \(\frac{1}{2}\) feet long.
Converting from feet to inches.
1 foot = 12 inches
4 feet = 12 × 4 = 48 inches
1/2 feet = 6 inches
48 + 6 = 54 inches
Tony needs 16-inch-long pieces of gold chain to make each of 3 necklaces.
16 × 3 = 48
54 inches – 48 inches = 6 inches
Thus the correct answer is option A.

Share and Show – Lesson 7: Elapsed Time – Page No. 625

Convert.

Question 1.
540 min = _____ hr

Answer: 9 hr

Explanation:
Convert from minutes to hours.
1 hour = 60 min
1 min = 1/60 hour
540 min = 540 × 1/60 hour = 9 hour
540 min = 9 hr

Question 2.
8 d = _____ hr

Answer: 192 hr

Explanation:
Convert from days to hours.
1 day = 24 hours
8 days = 8 × 24 hr = 192 hr
8 d = 192 hr

Question 3.
110 hr = _____ d _____ hr

Answer: 4 d 14 hr

Explanation:
Convert from hours to days.
110 hr = 96 hr + 14 hr
1 day = 24 hour
96 hours = 96/24 = 4 days
110 hour = 4 d 14 hr

Find the end time.

Question 4.
Start time: 9:17 A.M.
Elapsed time: 5 hr 18 min
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 7: Elapsed Time img 14
End time: _____ : _____ P.M.

Answer: 2:35 P.M.

Explanation:
You can use a number line or a clock to find the end time.
Add the hours to the start time.
10:17 A.M
11:17 A.M.
12:17 A.M.
1:17 A.M.
2:17 A.M.
Next, add the minutes.
x = 2:17 P.M. + 0:18 min = 2:35 P.M
Thus the end time is 2:35 P.M

On Your Own

Convert.

Question 5.
3 min = _____ sec

Answer: 180 sec

Explanation:
Convert from minutes to seconds.
1 min = 60 sec
3 min = 3 × 60 sec = 180 sec
3 min = 180 sec

Question 6.
240 min = _____ hr

Answer: 4 hr

Explanation:
Convert from minutes to hours.
1 hour = 60 min
1 min = 1/60 hr
240 min = 240 × 1/60 = 4 hour
240 min = 4 hour

Question 7.
1 hr = _____ sec

Answer: 3600 sec

Explanation:
1 hour = 60 min
1 min = 60 sec
60 min = 60 × 60 sec = 3600 sec
1 hour = 3600 sec

Question 8.
3 yr = _____ d

Answer: 1095 d

Explanation:
Convert from years to days.
1 year = 365 days
3 years = 3 × 365 = 1095 days
So, 3 yr = 1095 d

Question 9.
208 wk = _____ yr

Answer: 4 yr

Explanation:
Convert weeks to years.
1 year = 52 weeks
1 week = 1/52 yr
208 wk = 208 × 1/52 yr = 4 yr
208 wk = 4 yr

Question 10.
350 min = _____ hr _____ min

Answer: 5 hr 50 min

Explanation:
Convert from minutes to hours.
60 min = 1 hour
1 min = 1/60 hour
Add hours
60 min =1 hr
120 min = 2 hr
180 min = 3 hr
240 min = 4 hr
300 min = 5 hr
360 min = 6 hr
350 min = 300 min + 50 min
350 min = 5 hr 50 min

Find the start, elapsed, or end time.

Question 11.
Start time: 11:38 A.M.
Elapsed time: 3 hr 10 min
End time: _____ : _____ P.M.

Answer: 2:48 P.M.

Explanation:
You can use a number line or a clock to find the end time.
Add the hours to the start time.
12:38 pm
1:38 pm
2:38 pm
Add the minutes next.
x = 2:38 pm + 10 min = 2:48 pm
Thus the end time is 2:48 P.M.

Question 12.
Elapsed time: 2 hr 37 min
End time: 1:15 P.M.
Start time: _____ : _____ A.M.

Answer: 10:38 A.M.

Explanation:
You can use a number line or a clock to find the end time.
x = 0:15 min – 0:37 min
x = -0:22 min
y = 60 min – 22 min = 38 min
time = 12:38 pm
Next subtract the hours from the time.
11:38 am
10:38 am
Thus the start time is 10:38 A.M.

Question 13.
Elapsed time: 2 \(\frac{1}{4}\) hr
End time: 5:30 P.M.
Start time: _____ : _____ P.M.

Answer: 3:15 P.M.

Explanation:
You can use a number line or a clock to find the end time.
x = 30 min – 15 min = 15 min
time 5:30
subtract the hours
5:30 pm
4:30 pm
3:30 pm
y = 3:30 pm – 15 min = 3:15 P.M
Thus the start time is 3:15 P.M.

Question 14.
Start time: 7:41 P.M.
End time: 8:50 P.M.
Elapsed time: _____ hr _____ min

Answer: 1 hr 9 min

Explanation:
You can use a number line or a clock to find the end time.
x = 50 min – 41 min = 9 min
subtract the hours
8 – 7 = 1 hour
1 hour 9 min
Elapsed time: 1 hour 9 min

Problem Solving – Lesson 7: Elapsed Time – Page No. 626

For 15–17, use the graph.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure Lesson 7: Elapsed Time img 15

Question 15.
Which Internet services downloaded the podcast in less than 4 minutes?
_________
_________

Answer:
Groove Box
Internet -C

Explanation:
From the above figure, we can observe that the Internet services downloaded the podcast in less than 4 minutes is Groove Box and Internet -C
Groove box took 173 sec and Internet-C took 196 seconds.
Convert from minutes to seconds
1 min = 60 sec
1 sec= 1/60 min
173 sec = 2 min 53 sec
196 sec = 180 sec + 16 sec = 3 min 16 sec

Question 16.
Which service took the longest to download the podcast? How much longer did it take than Red Fox in minutes and seconds?
Type below:
_________

Answer: Top Hat

Explanation:
The figure shows that Top Hat took the longest time to download the podcast.
It took 1050 sec to download the podcast.
Convert from minutes to seconds
1 min = 60 sec
1 sec= 1/60 min
1050 sec = 1020 sec 30 sec
1020 sec = 1020 × 1/60 min = 17 min
1050 sec = 17 min 30 sec.
To find how much time it took than Red Fox, we need to subtract the time from red fox and top hat.
1050 sec – 310 sec = 740 sec
Convert from seconds to minutes.
1 min = 60 sec
1 sec = 1/60 min
740 sec = 720 + 20 sec
720 sec = 720 × 1/60 = 12 min
740 sec = 12 min 20 sec

Question 17.
Which service was faster, Red Fox or Internet-C? How much faster in minutes and seconds?
Type below:
_________

Answer: Internet-C

Explanation:
From the above figure, we can see that Internet-C is faster than Red Fox.
Internet-C took 196 sec
Red Fox took 310 sec
310 sec – 196 sec = 114 sec
Convert from seconds to minutes.
1 min = 60 sec
1 sec = 1/60 min
114 sec = 60 sec + 54 sec
114 sec = 1 min 54 sec

Question 18.
Explain how you could find the number of seconds in a full 24-hour day. Then solve.
Type below:
_________

Answer:
Convert from hours to minutes
1 hour = 60 min
24 hour = 24 × 60 min = 1440 min
Now convert from minutes to seconds.
1 min = 60 sec
1440 min = 1440 × 60 = 86400 sec
Thus a day has 86400 seconds.

Question 19.
Test Prep Samit and his friends went to a movie at 7:30 P.M. The movie ended at 9:55 P.M. How long was the movie?
Options:
a. 2 hours 25 minutes
b. 2 hours 5 minutes
c. 1 hour 25 minutes
d. 1 hour 5 minutes

Answer: 2 hours 25 minutes

Explanation:
Samit and his friends went to a movie at 7:30 P.M. The movie ended at 9:55 P.M.
Subtract the starting time and ending time of the movie.
9 hour 55 min
-7 hour 30 min
2 hour 25 min
Therefore the movie is 2hr 25 min long.
Thus the correct answer is option A.

Chapter Review/Test – Vocabulary – Page No. 4350

Choose the best term from the box.

Question 1.
A metric unit of mass that is equal to \(\frac{1}{1,000}\) of a gram is called a ________.
___________

Answer: Milligram
A metric unit of mass that is equal to \(\frac{1}{1,000}\) of a gram is called a Milligram.

Question 2.
A metric unit for measuring length that is equal to 10 meters is called a _________.
___________

Answer: Dekameter
A metric unit for measuring length that is equal to 10 meters is called a Dekameter.

Concepts and Skills

Convert.

Question 3.
96 oz = ______ lb

Answer: 6 lb

Explanation:
Convert from ounces to pounds.
1 pound = 16 ounces
1 ounce = 1/16 pound
96 oz = 96 × 1/16 lb = 6 lb
96 oz = 16 lb

Question 4.
5 kg = ______ g

Answer: 5000 g

Explanation:
Convert from kg to grams.
1 kg = 1000 g
5 kg = 5 × 1000 g = 5000 g
5 kg = 5000 g
Thus 5 kg = 5000 grams

Question 5.
500 min = ______ hr ______ min

Answer: 8 hr 20 min

Explanation:
Convert from minutes to hours.
1 hour = 60 min
1 min = 1/60 hour
500 min = 500 × 1/60
500 min = 480 min + 20 min
That means 480 × 1/60 + 20 min
= 8 hour 20 min
500 min = 8 hour 20 min

Question 6.
65 yd 2 feet = ______ ft

Answer: 197 ft

Explanation:
65 yd 2 feet
Convert from yard to feet.
1 yard = 3 feet
65 yard = 65 × 3 feet = 195 feet + 2 feet = 197 feet
65 yd 2 feet = 197 feet

Compare. Write <, >, or =.

Question 7.
7 wk ______ 52 d

Answer: 7 wk < 52 d

Explanation:
First, convert from weeks to days.
1 week = 7 days
7 weeks = 7 × 7 = 49 days
49 is less than 52 days
Thus 7 wk < 52 d

Question 8.
4 L ______ 3,000 mL

Answer: 4 L > 3,000 mL

Explanation:
Convert from liters to milliliters.
1 L = 1000 mL
4 L = 4 × 1000 mL = 4000 mL
4000 mL is greater than 3000 mL
Thus, 4 L > 3,000 mL

Question 9.
72 in. ______ 2 yd

Answer: 72 in. = 2 yd

Explanation:
Convert from inches to yards.
1 yard = 3 feet
1 feet = 12 inches
3 feet = 3 × 12 in. = 36 in.
2 yards = 2 × 36 in. = 72 in.
Thus, 72 in. = 2 yd

Solve.

Question 10.
A girl walks 5,000 meters in one hour. If the girl walks at the same speed for 4 hours, how many kilometers will she have walked?
______ km

Answer: 20 km

Explanation:
A girl walks 5,000 meters in one hour.
Convert from meters to kilometers.
1000 m = 1 km
5000 m = 5 km
If the girl walks at the same speed for 4 hours,
Then multiply 5 km × 4 = 20 km
Therefore, she will walk 20 km for 4 hours.

Chapter Review/Test – Page No. 4360

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 11.
Howard cuts 54 centimeters off a 1-meter board. How much of the board does Howard have left?
Options:
a. 53 centimeters
b. 53 meters
c. 46 meters
d. 46 centimeters

Answer: 46 centimeters

Explanation:
Given that,
Howard cuts 54 centimeters off a 1-meter board.
We know that,
1 meter = 100 cm
100 cm – 54 cm = 46 cm
Therefore, 46 centimeters of the board is left.
Thus the correct answer is option D.

Question 12.
Joe’s dog has a mass of 28,000 grams. What is the mass of Joe’s dog in kilograms?
Options:
a. 2,800 kilograms
b. 280 kilograms
c. 28 kilograms
d. 2.8 kilograms

Answer: 28 kilograms

Explanation:
Joe’s dog has a mass of 28,000 grams.
Convert from grams into the kilograms
1 kg = 1000 g
1 g = 1/1000 kg
28000 g = 28000 × 1/1000 = 28 kg
The mass of Joe’s dog is 28 kg.
Thus the correct answer is option C.

Question 13.
Cathy drank 600 milliliters of water at school and another 400 milliliters at home. How many liters of water did Cathy drink?
Options:
a. 1,000 liters
b. 100 liters
c. 10 liters
d. 1 liter

Answer: 1 liter

Explanation:
Cathy drank 600 milliliters of water at school and another 400 milliliters at home.
600 milliliters + 400 milliliters = 1000 milliliters
We know that,
1 litre = 1000 milliliters
Therefore Cathy drink 1 liter of water.
Thus the correct answer is option D.

Question 14.
Mr. Banks left work at 5:15 P.M. It took him 1 \(\frac{1}{4}\) hours to drive home. At what time did Mr. Banks arrive home?
Options:
a. 6:15 P.M.
b. 6:30 P.M.
c. 6:45 P.M.
d. 7:30 P.M.

Answer: 6:30 P.M.

Explanation:
Mr. Banks left work at 5:15 P.M. It took him 1 \(\frac{1}{4}\) hours to drive home.
1 \(\frac{1}{4}\) hours = 1:15 hour
Add 5:15 P.M. with 1:15 hour
5 hour 15 mins
1 hour 15 mins
6 hour 30 mins
Therefore, Mr. Banks arrives home at 6:30 P.M.
Thus the correct answer is option B.

Chapter Review/Test – Page No. 4370

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 15.
A turtle walks 12 feet in one hour. How many inches does the turtle walk in one hour?
Options:
a. 12 inches
b. 24 inches
c. 124 inches
d. 144 inches

Answer: 144 inches

Explanation:
Given that, A turtle walks 12 feet in one hour.
Convert from 1 foot to inches.
1 foot = 12 inches
12 feet = 12 × 12 inches = 144 inches
The turtle walks 144 inches in an hour.
Thus the correct answer is option D.

Question 16.
Jason and Doug competed in the long jump at a track meet. Jason’s long jump was 98 inches. Doug’s long jump was 3 yards. How much longer was Doug’s jump than Jason’s jump?
Options:
a. 1 inch
b. 10 inches
c. 12 inches
d. 20 inches

Answer: 10 inches

Explanation:
Jason and Doug competed in the long jump at a track meet.
Jason’s long jump was 98 inches.
Doug’s long jump was 3 yards.
1 yard = 3 feet
3 yards = 9 feet
9 feet = 9 × 12 = 108 inches
108 inches – 98 inches = 10 inches
Doug’s jump 10 inches longer than Jason’s jump.
The correct answer is option B.

Question 17.
Sarita used 54 ounces of apples to make an apple pie. How many pounds and ounces of apples did Sarita use?
Options:
a. 2 pounds 6 ounces
b. 3 pounds 6 ounces
c. 4 pounds 6 ounces
d. 8 pounds 6 ounces

Answer: 3 pounds 6 ounces

Explanation:
Sarita used 54 ounces of apples to make an apple pie.
Converting from ounces to pounds
We know that,
1 pound = 16 ounces
1 ounce = 1/16 pound
48 ounce + 6 ounce = 56 ounces
48 ounces = 48 × 1/16 pound = 3 pound
3 pound 6 ounces
Sarita uses 3 pounds 6 ounces of apples.
Therefore the correct answer is option B.

Question 18.
Morgan measures the capacity of a juice glass to be 12 fluid ounces. If she uses the glass to drink 4 glasses of water throughout the day, how many pints of water does Morgan drink?
Options:
a. 3 pints
b. 6 pints
c. 24 pints
d. 48 pints

Answer: 3 pints

Explanation:
3 pints because 12× 4 is 48 and 48 divided by 8 is 6 so then there are 6 cups.
1 pint = 2 cups
So, 6 cups = 3 × 2 pints
6 cups make 3 pints.
Thus Morgan drinks 3 pints of water.
Thus the correct answer is option A.

Chapter Review/Test – Page No. 4380

Constructed Response

Question 19.
Louisa needs 3 liters of lemonade and punch for a picnic. She has 1,800 milliliters of lemonade. How much punch does she need? Explain how you found your answer.
______ mL

Answer: 1200 mL

Explanation:
Given:
Louisa needs 3 liters of lemonade and punch for a picnic.
She has 1,800 milliliters of lemonade.
Convert from liters to milliliters
1 L = 1000 milliliters
3 L = 3 × 1000 milliliters = 3000 mL
3000 mL – 1800 mL = 1200 mL
Therefore, she need 1200 mL punch.

Question 20.
Maddie bought 10 quarts of ice cream. How many gallons and quarts of ice cream did Maddie buy? Explain how you found your answer.
______ gallons ______ quarts of ice cream

Answer: 2 gal 2 quarts of ice cream

Explanation:
Maddie bought 10 quarts of ice cream.
Convert quarts to gallons.
1 gal = 4 quarts
2 gal = 2 × 4 quarts = 8 quarts
2 gal 2 quart
Thus, Maddie buys 2 gal 2 quart of ice cream.

Performance Task

Question 21.
The Drama Club is showing a video of their recent play. The first showing began at 2:30 P.M. The second showing was scheduled to start at 5:25 P.M. with a \(\frac{1}{2}\)-hour break between the showings.
A). How long is the video in hours and minutes?
______ hours and ______ minutes

Answer: 2 hour 25 minutes

Explanation:
The Drama Club is showing a video of their recent play.
The first showing began at 2:30 P.M.
The second showing was scheduled to start at 5:25 P.M. with a \(\frac{1}{2}\)-hour break between the showings.
5 hour 25 minutes
2 hour 30 minutes

4 hour 85 minutes
2 hour 30 minutes
2 hour 55 minutes
\(\frac{1}{2}\)-hour break
2 hour 55 minutes
– 0 hour 30 minutes
2 hour 25 minutes

Question 21.
B). Explain how you can use a number line to find the answer.
Type below:
_________

Answer:

Question 21.
C). The second showing started 20 minutes late. Will the second showing be over by 7:45 P.M.? Explain why your answer is reasonable.
______

Answer: No

Explanation:
If the show starts 20 minutes late that means at 5:45 P.M then it will not end at 7:45 P.M.
5:45 P.M + 2:25 = 8:15 P.M.
So, the answer is no.

Browse Grade 5 Key paper in our Go Math Answer Key. Students who are going to the secondary level must learn all the fundamentals in the primary level itself. We will help you out to learn the simple techniques in HMH Go Math Answer Key.

Conclusion:

I wish the question and answers given in this article are helpful for you. Test your knowledge by solving the questions in Mid Chapter Checkpoint and Review Test. We provide the question and answers for Mid Chapter and Review Test also. So, go through the solutions and rectify your mistakes. Hence Download Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 10 Convert Units of Measure.

Leave a Comment