Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions

Students who are in search of Chapter 7 Go Math Grade 5 Answer Key can get them here. We provide Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions with a clear cut explanation. Parents who are unable to understand the logic in fraction can go through our Go Math 5th Grade Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions and help their child. Enhance your mathematical skills by learning the concepts from HMH Go Math Grade 5 Answer Key.

Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions

Most of the students feel that fractions are very difficult. Don’t worry we will help you out by providing the pictures and step by step multiplication for better understanding. With the help of this Go Math Answer Key Grade 5 Chapter 7 Multiply Fractions you can learn the concept quickly and can score the highest marks in your exams. You need to learn the basics at the primary level itself. So learn all the basics of fractions in our Go Math Grade 5 Key Chapter 7 Multiply Fractions.

Before you start your preparation we suggest you go through the topics covered in this chapter. Get the Answer Key topic wise. Thus, make use of all the links and improve your skills. Test your knowledge by solving the problems in the Review test and check the answers provided at the end of the chapter. By this, you can know how much you gained the knowledge in this chapter.

Chapter 7 – Lesson 1: Find Part of a Group

Chapter 7 – Lesson 2: Investigate • Multiply Fractions and Whole Numbers

Chapter 7 – Lesson 3: Fraction and Whole Number Multiplication

Chapter 7 – Lesson 4: Investigate • Multiply Fractions

Chapter 7 – Lesson 5: Compare Fraction Factors and Products

Chapter 7 – Lesson 6: Fraction Multiplication

Chapter 7 – Mid-Chapter Checkpoint

Chapter 7 – Lesson 7: Investigate • Area and Mixed Numbers

Chapter 7 – Lesson 8: Compare Mixed Number Factors and Products

Chapter 7 – Lesson 9: Multiply Mixed Numbers

Chapter 7 – Lesson 10: Problem Solving • Find Unknown Lengths

Chapter 7 – Chapter 7 Review/Test

Share and Show – Page No. 293

Question 1.
Complete the model to solve.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 1
\(\frac{7}{8}\) of 16, or \(\frac{7}{8}\) × 16
How many rows of counters are there?
_____ rows

Answer: 8
By seeing the above figure we can say that the number of counters is 8 rows.

Question 1.
How many counters are in each row?
_____ counters

Answer: 2
There are 2 counters in each row.

Question 1.
Circle ____ rows to solve the problem.
_____ rows

Answer: 7

• • • • • • •
• • • • • • •
• • • • • • •
• • • • • • •
• • • • • • •
• • • • • • •
• • • • • • •
• • • • • • •

Question 1.
How many counters are circled?
\(\frac{7}{8}\) of 16=
or \(\frac{7}{8}\) × 16 =
_____ counters

Answer: 14
\(\frac{7}{8}\) × 16
8 divides 16 two times.
So, \(\frac{7}{8}\) × 16 = 7 × 2 = 14
Therefore 14 counters are circled.

Use a model to solve.

Question 2.
\(\frac{2}{3}\) × 18 = _____

Answer: 12

Explanation:
\(\frac{2}{3}\) × 18
3 divides 18 six times.
2 × 6 = 12

Question 3.
\(\frac{2}{5}\) × 15 = _____

Answer: 6

Explanation:
\(\frac{2}{5}\) × 15
5 divides 15 three times.
2 × 3 = 6
Thus \(\frac{2}{5}\) × 15 = 6

Question 4.
\(\frac{2}{3}\) × 6 = _____

Answer: 4

Explanation:
\(\frac{2}{3}\) × 6
3 divides 6 two times.
\(\frac{2}{3}\) × 6
2 × 2 = 4
\(\frac{2}{3}\) × 6 = 4

On Your Own

Use a model to solve.

Question 5.
\(\frac{5}{8}\) × 24 = _____

Answer: 15

Explanation:
\(\frac{5}{8}\) × 24
8 divides 24 three times.
5 × 3 = 15
\(\frac{5}{8}\) × 24 = 15

Question 6.
\(\frac{3}{4}\) × 24 = _____

Answer: 18

Explanation:
\(\frac{3}{4}\) × 24
4 divides 24 six times.
\(\frac{3}{4}\) × 24 = 3 × 6 = 18
So, \(\frac{3}{4}\) × 24 = 18

Question 7.
\(\frac{4}{7}\) × 21 = _____

Answer: 12

Explanation:
\(\frac{4}{7}\) × 21
7 divides 21 three times.
4 × 3 = 12
\(\frac{4}{7}\) × 21 = 12

Question 8.
\(\frac{2}{9}\) × 27 = _____

Answer: 6

Explanation:
\(\frac{2}{9}\) × 27
9 divides 27 three times.
2 × 3 = 6
\(\frac{2}{9}\) × 27 = 6

Question 9.
\(\frac{3}{5}\) × 20 = _____

Answer: 12

Explanation:
\(\frac{3}{5}\) × 20
5 divides 20 four times.
3 × 4 = 12
Thus \(\frac{3}{5}\) × 20 = 12

Question 10.
\(\frac{7}{11}\) × 22 = _____

Answer: 14

Explanation:
\(\frac{7}{11}\) × 22
11 divides 22 two times.
7 × 2 = 14
\(\frac{7}{11}\) × 22 = 14

Problem Solving – Page No. 294

Use the table for 11-12.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 2

Question 11.
Four-fifths of Zack’s stamps have pictures of animals. How many stamps with pictures of animals does Zack have? Use a model to solve.
_____ stamps

Answer: 24 stamps

Explanation:
Given that, Four-fifths of Zack’s stamps have pictures of animals.
Number of stamps that Zack collected is 30
30 × \(\frac{4}{5}\)
5 divides 30 six times.
6 × 4 = 24
Zack has 24 stamps with pictures of animals.

Question 12.
Zack, Teri, and Paco combined the foreign stamps from their collections for a stamp show. Out of their collections, \(\frac{3}{10}\) of Zack’s stamps, \(\frac{5}{6}\) of Teri’s stamps, and \(\frac{3}{8}\) of Paco’s stamps were from foreign countries. How many stamps were in their display? Explain how you solved the problem.
_____ stamps

Answer: 33 stamps

Explanation:
Zack, Teri, and Paco combined the foreign stamps from their collections for a stamp show.
Out of their collections, \(\frac{3}{10}\) of Zack’s stamps, \(\frac{5}{6}\) of Teri’s stamps, and \(\frac{3}{8}\) of Paco’s stamps were from foreign countries.
Number of stamps Zack collected = 30
Number of stamps Teri collected = 18
Number of stamps Paco collected = 24
\(\frac{3}{10}\) of 30
\(\frac{3}{10}\) × 30 = 3 × 3 = 9
\(\frac{5}{6}\) × 18 = 5 × 3 = 15
\(\frac{3}{8}\) × 24 = 3 × 3 = 9
Now add all the stamps = 9 + 9 + 15 = 33

Question 13.
Paula has 24 stamps in her collection. Among her stamps, \(\frac{1}{3}\) have pictures of animals. Out of her stamps with pictures of animals, \(\frac{3}{4}\) of those stamps have pictures of birds. How many stamps have pictures of birds on them?
_____ stamps

Answer: 6 stamps

Explanation:
Paula has 24 stamps in her collection. Among her stamps, \(\frac{1}{3}\) have pictures of animals.
Out of her stamps with pictures of animals, \(\frac{3}{4}\) of those stamps have pictures of birds.
\(\frac{1}{3}\) × \(\frac{3}{4}\) × 24 = 24/4 = 6
Therefore 6 stamps have pictures of birds.

Question 14.
Test Prep Barry bought 21 stamps from a hobby shop. He gave \(\frac{3}{7}\) of them to his sister. How many stamps did he have left?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 3
Options:
a. 3 stamps
b. 6 stamps
c. 9 stamps
d. 12 stamps

Answer: 9 stamps

Explanation:
Test Prep Barry bought 21 stamps from a hobby shop. He gave \(\frac{3}{7}\) of them to his sister.
\(\frac{3}{7}\) × 21
7 divides 21 three times.
3 × 3 = 9 stamps.
Thus the correct answer is option C.

Share and Show – Page No. 297

Use the model to find the product.

Question 1.
\(\frac{5}{6}\) × 3
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 4
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2 \(\frac{1}{2}\)

Explanation:
Place three whole fractions strips side by side.
Find six fraction strips all with the same denominator that fits exactly under the three whole numbers.
Circle \(\frac{5}{6}\) of 3 on the model you drew.
Complete the number sentence. \(\frac{5}{6}\) of 3
\(\frac{5}{6}\) × 3 = \(\frac{5}{2}\)
2 \(\frac{1}{2}\)

Question 2.
2 × \(\frac{5}{6}\)
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 5
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 1 \(\frac{2}{3}\)

Explanation:
Place two whole fractions strips side by side.
Find six fraction strips all with the same denominator that fits exactly under the two whole numbers.
2 of \(\frac{5}{6}\) = \(\frac{5}{6}\) × 2
\(\frac{5}{3}\)
The mixed fraction of \(\frac{5}{3}\) is 1 \(\frac{2}{3}\)

Find the product.

Question 3.
\(\frac{5}{12}\) × 3 = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 1 \(\frac{1}{4}\)

Explanation:
\(\frac{5}{12}\) × 3
Place three whole fractions strips side by side.
Find six fraction strips all with the same denominator that fits exactly under the two whole numbers.
\(\frac{5}{12}\) × 3
3 divides 12 four times
\(\frac{5}{12}\) × 3 = \(\frac{5}{4}\)
The mixed fraction of \(\frac{5}{4}\) is 1 \(\frac{1}{4}\)
\(\frac{5}{12}\) × 3 = 1 \(\frac{1}{4}\)

Question 4.
9 × \(\frac{1}{3}\) = ______

Answer: 3

Explanation:
9 × \(\frac{1}{3}\)
Place nine whole fractions strips side by side.
Find three fraction strips all with the same denominator that fits exactly under the two whole numbers.
9 × \(\frac{1}{3}\)
3 divides 9 three times.
9 × \(\frac{1}{3}\) = 3
Thus 9 × \(\frac{1}{3}\) = 3

Question 5.
\(\frac{7}{8}\) × 4 = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 3 \(\frac{1}{2}\)

Explanation:
\(\frac{7}{8}\) × 4
Place four whole fractions strips side by side.
\(\frac{7}{8}\) × 4
4 divides 8 two times.
\(\frac{7}{8}\) × 4 = \(\frac{7}{2}\)
The mixed fraction of  \(\frac{7}{2}\) is 3 \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{7}{8}\) × 4 = 3 \(\frac{1}{2}\)

Question 6.
4 × \(\frac{3}{5}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2 \(\frac{2}{5}\)

Explanation:
4 × \(\frac{3}{5}\)
Place four whole fractions strips side by side.
Place three \(\frac{1}{5}\) fraction strips all with the same denominator that fits exactly under the two whole numbers.
4 of \(\frac{3}{5}\)
4 × \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{12}{5}\)
The mixed fraction of \(\frac{12}{5}\) is 2 \(\frac{2}{5}\)

Question 7.
\(\frac{7}{8}\) × 2 = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 1 \(\frac{3}{4}\)

Explanation:
\(\frac{7}{8}\) × 2
Place two whole fractions strips side by side.
Place seven \(\frac{1}{8}\) fraction strips all with the same denominator that fits exactly under the two whole numbers.
\(\frac{7}{8}\) of 2
\(\frac{7}{8}\) × 2 = \(\frac{7}{4}\)
The mixed fraction of \(\frac{7}{4}\) is 1 \(\frac{3}{4}\)

Question 8.
7 × \(\frac{2}{5}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2 \(\frac{4}{5}\)

Explanation:
7 × \(\frac{2}{5}\)
Place seven whole fractions strips side by side.
Place two \(\frac{1}{5}\) fraction strips all with the same denominator that fits exactly under the two whole numbers.
7 × \(\frac{2}{5}\) = \(\frac{14}{5}\)
The mixed fraction of \(\frac{14}{5}\) = 2 \(\frac{4}{5}\)

Question 9.
\(\frac{3}{8}\) × 4 = ______

Answer: \(\frac{3}{2}\)

Explanation:
\(\frac{3}{8}\) × 4
Place four whole fractions strips side by side.
Place three \(\frac{1}{8}\) fraction strips all with the same denominator that fits exactly under the two whole numbers.

Question 10.
11 × \(\frac{3}{4}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 8 \(\frac{1}{4}\)

Explanation:
11 × \(\frac{3}{4}\)
Place Eleven whole fractions strips side by side.
Place three \(\frac{1}{4}\) fraction strips all with the same denominator that fits exactly under the two whole numbers.
11 of \(\frac{3}{4}\)
11 × \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{33}{4}\)
Convert the improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{33}{4}\) = 8 \(\frac{1}{4}\)
11 × \(\frac{3}{4}\) = 8 \(\frac{1}{4}\)

Question 11.
\(\frac{4}{15}\) × 5 = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 5 \(\frac{1}{3}\)

Explanation:
\(\frac{4}{15}\) × 5
Place five whole fractions strips side by side.
Place four \(\frac{1}{15}\) fraction strips all with the same denominator that fits exactly under the two whole numbers.
\(\frac{4}{15}\) of 5
\(\frac{4}{15}\) × 5 = \(\frac{4}{3}\)
Convert the improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{4}{3}\) = 5 \(\frac{1}{3}\)

Question 12.
Matt has a 5-pound bag of apples. To make a pie, he needs to use \(\frac{3}{5}\) of the bag. How many pounds of apples will he use for the pie? Explain what a model for this problem might look like.
______ pound(s)

Answer: 3 pounds

Explanation:
Given, Matt has a 5-pound bag of apples.
To make a pie, he needs to use \(\frac{3}{5}\) of the bag.
\(\frac{3}{5}\) × 5 = 3
Therefore Matt used 3 pounds of apples to make a pie.

Problem Solving – Page No. 298

Pose a Problem

Question 13.
Tarique drew the model below for a problem. Write 2 problems that can be solved using this model. One of your problems should involve multiplying a whole number by a fraction and the other problem should involve multiplying a fraction by a whole number.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 6
Pose problems.                                       Solve your problems.
How could you change the model to give you an answer of 4 \(\frac{4}{5}\)?
Explain and write a new equation.
Type below:
_________

Answer:
The five children in the Smith family each spend 2/5 of an hour doing household chores on Saturday. How much time did the spend altogether on their chores?
Multiply the numerator with the whole number.
5 × \(\frac{2}{5}\) = \(\frac{10}{5}\) = 2

Share and Show – Page No. 301

Find the product. Write the product in simplest form.

Question 1.
3 × \(\frac{2}{5}\) =
• Multiply the numerator by the whole number. Write the product over the denominator.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 7
• Write the answer as a mixed number in simplest form.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 8
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 1 \(\frac{1}{5}\)

Explanation:
Multiply the whole number with the numerator.
3 \(\frac{2}{5}\) = \(\frac{6}{5}\)
Now write the improper fraction in the form of the mixed fraction.
\(\frac{6}{5}\) = 1 \(\frac{1}{5}\)

Question 2.
\(\frac{2}{3}\) × 5 = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 3 \(\frac{1}{3}\)

Explanation:
Multiply the whole number with the numerator.
\(\frac{2}{3}\) × 5 = \(\frac{10}{3}\)
Now write the improper fraction in the form of the mixed fraction.
\(\frac{10}{3}\) = 3 \(\frac{1}{3}\)

Question 3.
6 × \(\frac{2}{3}\) = ______

Answer: 4

Explanation:
6 × \(\frac{2}{3}\)
Multiply the whole number with the numerator.
6 × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{12}{3}\)
Now write the improper fraction in the form of the mixed fraction.
\(\frac{12}{3}\) = 4

Question 4.
\(\frac{5}{7}\) × 4 = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2 \(\frac{6}{7}\)

Explanation:
\(\frac{5}{7}\) × 4
Multiply the whole number with the numerator.
\(\frac{5}{7}\) × 4 = \(\frac{20}{7}\)
Now write the improper fraction in the form of the mixed fraction.
2 \(\frac{6}{7}\)
Thus, \(\frac{5}{7}\) × 4 = 2 \(\frac{6}{7}\)

On Your Own

Find the product. Write the product in simplest form.

Question 5.
5 × \(\frac{2}{3}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 3 \(\frac{1}{3}\)

Explanation:
5 × \(\frac{2}{3}\)
Multiply the whole number with the numerator.
5 × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{10}{3}\)
Now write the improper fraction in the form of the mixed fraction.
3 \(\frac{1}{3}\)
5 × \(\frac{2}{3}\) = 3 \(\frac{1}{3}\)

Question 6.
\(\frac{1}{4}\) × 3 = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{3}{4}\)

Explanation:
\(\frac{1}{4}\) × 3
Multiply the whole number with the numerator.
\(\frac{1}{4}\) × 3 = \(\frac{3}{4}\)

Question 7.
7 × \(\frac{7}{8}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 6 \(\frac{1}{8}\)

Explanation:
7 × \(\frac{7}{8}\)
Multiply the whole number with the numerator.
\(\frac{49}{8}\)
Now write the improper fraction in the form of the mixed fraction.
\(\frac{49}{8}\) = 6 \(\frac{1}{8}\)
Thus, 7 × \(\frac{7}{8}\) = 6 \(\frac{1}{8}\)

Question 8.
2 × \(\frac{4}{5}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 1 \(\frac{3}{5}\)

Explanation:
2 × \(\frac{4}{5}\)
Multiply the whole number with the numerator.
2 × \(\frac{4}{5}\) = \(\frac{8}{5}\)
Now write the improper fraction in the form of the mixed fraction.
\(\frac{8}{5}\) = 1 \(\frac{3}{5}\)

Question 9.
4 × \(\frac{3}{4}\) = ______

Answer: 3

Explanation:
Multiply the whole number with the numerator.
4 × \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{12}{4}\)
4 divides 12 three times.
So, \(\frac{12}{4}\) = 3
4 × \(\frac{3}{4}\) = 3

Question 10.
\(\frac{7}{9}\) × 2 = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 1 \(\frac{5}{9}\)

Explanation:
\(\frac{7}{9}\) × 2
Multiply the whole number with the numerator.
\(\frac{7}{9}\) × 2 = \(\frac{14}{9}\)
Now write the improper fraction in the form of the mixed fraction.
\(\frac{14}{9}\) = 1 \(\frac{5}{9}\)

Practice: Copy and Solve. Find the product. Write the product in simplest form.

Question 11.
\(\frac{3}{5}\) × 11 = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 6 \(\frac{3}{5}\)

Explanation:
\(\frac{3}{5}\) × 11
Multiply the whole number with the numerator.
\(\frac{3}{5}\) × 11 = \(\frac{33}{5}\)
Now write the improper fraction in the form of the mixed fraction.
\(\frac{33}{5}\) = 6 \(\frac{3}{5}\)

Question 12.
3 × \(\frac{3}{4}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2 \(\frac{1}{4}\)

Explanation:
3 × \(\frac{3}{4}\)
Multiply the whole number with the numerator.
3 × \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{9}{4}\)
Now write the improper fraction in the form of the mixed fraction.
\(\frac{9}{4}\) = 2 \(\frac{1}{4}\)

Question 13.
\(\frac{5}{8}\) × 3 = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 1 \(\frac{7}{8}\)

Explanation:
\(\frac{5}{8}\) × 3
Multiply the whole number with the numerator.
\(\frac{5}{8}\) × 3 = \(\frac{15}{8}\)
Now write the improper fraction in the form of the mixed fraction.
\(\frac{15}{8}\) = 1 \(\frac{7}{8}\)

Algebra Find the unknown digit.

Question 14.
\(\frac{■}{2}\) × 8 = 4
■ = ______

Answer: 1

Explanation:
\(\frac{■}{2}\) × 8 = 4
\(\frac{■}{2}\) = 4/8
■ = 4 × 2/8 = 1
■ = 1

Question 15.
■ × \(\frac{5}{6}\) = \(\frac{20}{6}\) or 3 \(\frac{1}{3}\)
■ = ______

Answer: 4

Explanation:
■ × \(\frac{5}{6}\) = \(\frac{20}{6}\)
■ = 20/6 × 6/5
■ = 20/5 = 4
■ = 4

Question 16.
\(\frac{1}{■}\) × 18 = 3
■ = ______

Answer: 6

Explanation:
\(\frac{1}{■}\) × 18 = 3
\(\frac{1}{3}\) × 18 = ■
■ = 18/3 = 6
■ = 6

UNLOCK the Problem – Page No. 302

Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 9

Question 17.
The caterer wants to have enough turkey to feed 24 people. If he wants to provide \(\frac{3}{4}\) of a pound of turkey for each person, how much turkey does he need?
a. What do you need to find?
Type below:
__________

Answer: I need to find How much turkey the caterer needs to provide for each person.

Question 17.
b. What operation will you use?
Type below:
__________

Answer: I will use the multiplication operation to solve the problem.

Question 17.
c. What information are you given?
Type below:
__________

I am given the information about the number of people to feed and the fraction of pounds of turkey each person gets.

Question 17.
d. Solve the problem.
Type below:
__________

Answer:
The caterer wants to serve 24 people
\(\frac{3}{4}\) × 24
4 divides 24 six times.
3 × 6 = 18
Thus the caterer needs 18 pounds of Turkey.

Question 17.
e. Complete the sentences.
The caterer wants to serve 24 people _____ of a pound of turkey each.
He will need ____ × ____ , or ______ pounds of turkey.
Type below:
__________

Answer: \(\frac{3}{4}\) × 24

Question 17.
f. Fill in the bubble for the correct answer choice.
Options:
a. 72 pounds
b. 24 pounds
c. 18 pounds
d. 6 pounds

Answer: 18 pounds

Explanation:
The caterer wants to serve 24 people
\(\frac{3}{4}\) × 24
4 divides 24 six times.
3 × 6 = 18
The correct answer is option C.

Question 18.
Patty wants to run \(\frac{5}{6}\) of a mile every day for 5 days. How far will she run in that time?
Options:
a. 25 miles
b. 5 miles
c. 4 \(\frac{1}{6}\) miles
d. 1 \(\frac{2}{3}\) miles

Answer: 4 \(\frac{1}{6}\) miles

Explanation:
Patty wants to run \(\frac{5}{6}\) of a mile every day for 5 days.
\(\frac{5}{6}\) × 5 = \(\frac{25}{6}\)
Convert the improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{25}{6}\) = 4 \(\frac{1}{6}\) miles
Thus the correct answer is option C.

Question 19.
Doug has 33 feet of rope. He wants to use \(\frac{2}{3}\) of it for his canoe. How many feet of rope will he use for his canoe?
Options:
a. 11 feet
b. 22 feet
c. 33 feet
d. 66 feet

Answer: 22 feet

Explanation:
Doug has 33 feet of rope. He wants to use \(\frac{2}{3}\) of it for his canoe.
\(\frac{2}{3}\) × 33 feet
3 divides 33 eleven times.
2 × 11 = 22 feet
The correct answer is option B.

Share and Show – Page No. 304

Use the model to find the product.

Question 1.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 10
\(\frac{3}{5} \times \frac{1}{3}=\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{5}\)

Explanation:
The fraction \(\frac{3}{5}\) represents the rows and columns.
The fraction \(\frac{1}{3}\) indicates the shaded part of the figure.
\(\frac{3}{5}\) × \(\frac{1}{3}\) = \(\frac{1}{5}\)

Question 2.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 11
\(\frac{2}{3} \times \frac{3}{5}=\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{2}{5}\)

Explanation:

The above figure shows that the circle is divided into 5 parts in which 2 parts are non shaded and 3 parts are shaded.
So, the fraction of the circle is \(\frac{2}{3}\)
The fraction for the shaded part of the circle is \(\frac{3}{5}\)
\(\frac{2}{3}\) × \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{2}{5}\)

Share and Show – Page No. 305

Find the product. Draw a model.

Question 3.
\(\frac{2}{3} \times \frac{1}{5}=\) \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{2}{15}\)

Explanation:
\(\frac{2}{3}\) × \(\frac{1}{5}\)
Multiply the denominators of both the fractions.
\(\frac{2}{15}\)
\(\frac{2}{3} \times \frac{1}{5}=\) \(\frac{2}{15}\)

Question 4.
\(\frac{1}{2} \times \frac{5}{6}=\) \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{5}{12}\)

Explanation:
\(\frac{1}{2}\) × \(\frac{5}{6}\)
Multiply the numerators and the denominators.
\(\frac{1}{2}\) × \(\frac{5}{6}\) = \(\frac{5}{12}\)
\(\frac{1}{2} \times \frac{5}{6}=\) \(\frac{5}{12}\)

Question 5.
\(\frac{3}{5} \times \frac{1}{3}=\) \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{5}\)

Explanation:
\(\frac{3}{5}\) × \(\frac{1}{3}\)
Multiply the denominators and the numerators of the fractions.
\(\frac{3}{5}\) × \(\frac{1}{3}\) = \(\frac{3}{15}\)
\(\frac{3}{15}\) = \(\frac{1}{5}\)
\(\frac{3}{5} \times \frac{1}{3}=\) \(\frac{1}{5}\)

Question 6.
\(\frac{3}{4} \times \frac{1}{6}=\) \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{8}\)

Explanation:
\(\frac{3}{4}\) × \(\frac{1}{6}\)
Multiply the denominators and the numerators of the fractions.
\(\frac{3}{4}\) × \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{3}{24}\)
3 divides 24 eight times.
So, \(\frac{3}{24}\) = \(\frac{1}{8}\)
Thus, \(\frac{3}{4} \times \frac{1}{6}=\) \(\frac{1}{8}\)

Question 7.
\(\frac{2}{5} \times \frac{5}{6}=\) \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{3}\)

Explanation:
\(\frac{2}{5}\) × \(\frac{5}{6}\)
Multiply the denominators and the numerators of the fractions.
\(\frac{2}{5}\) × \(\frac{5}{6}\) = \(\frac{10}{30}\)
10 divides 30 three times.
\(\frac{10}{30}\) = \(\frac{1}{3}\)
\(\frac{2}{5} \times \frac{5}{6}=\) \(\frac{1}{3}\)

Question 8.
\(\frac{5}{6} \times \frac{3}{5}=\) \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{2}\)

Explanation:
\(\frac{5}{6}\) × \(\frac{3}{5}\)
Multiply the denominators and the numerators of the fractions.
\(\frac{5}{6}\) × \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{15}{30}\)
\(\frac{5}{6}\) × \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{15}{30}\) = \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{5}{6} \times \frac{3}{5}=\) \(\frac{1}{2}\)

Problem Solving – Page No. 306

What’s the Error?
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 12

Question 9.
Cheryl and Marcus are going to make a two-tiered cake. The smaller tier is \(\frac{2}{3}\) the size of the larger tier. The recipe for the bottom tier calls for \(\frac{3}{5}\) cup of water. How much water will they need to make the smaller tier?

They made a model to represent the problem. Cheryl says they need \(\frac{6}{9}\) cup of water. Marcus says they need \(\frac{2}{5}\) cup water. Who is correct? Explain.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 13
Cheryl’s answer               Marcus’ answer
Type below:
_________

Answer: Marcus’ answer is correct.

Explanation:
Cheryl and Marcus are going to make a two-tiered cake.
The smaller tier is \(\frac{2}{3}\) the size of the larger tier.
The recipe for the bottom tier calls for \(\frac{3}{5}\) cup of water.
\(\frac{3}{5}\) × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{2}{5}\)

Share and Show – Page No. 309

Complete the statement with equal to, greater than, or less than.

Question 1.
4 × \(\frac{7}{8}\) will be ___________ \(\frac{7}{8}\)
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 14
_________

Answer: Greater than

Explanation:
4 × \(\frac{7}{8}\) = \(\frac{7}{2}\)
The denominator with a greater number will be the smallest number.
So, \(\frac{7}{2}\) is greater than \(\frac{7}{8}\)

Question 2.
\(\frac{3}{5} \times \frac{2}{7}\) will be ___________ \(\frac{3}{5}\)

Answer: Less than

Explanation:
\(\frac{3}{5}\) × \(\frac{2}{7}\) = \(\frac{6}{35}\)
The denominator with the greatest number will be the smallest fraction.
So, \(\frac{6}{35}\) is less than \(\frac{3}{5}\)

Question 3.
\(\frac{5}{8} \times 6\) will be ___________ \(\frac{5}{8}\)

Answer: Greater than

Explanation:
\(\frac{5}{8}\) × 6 = \(\frac{15}{4}\)
\(\frac{15}{4}\) = 3 \(\frac{3}{4}\)
3 \(\frac{3}{4}\) is greater than \(\frac{5}{8}\)

Question 4.
\(\frac{2}{3} \times \frac{5}{5}\) will be ___________ \(\frac{2}{3}\)

Answer: Equal to

Explanation:
\(\frac{2}{3}\) × \(\frac{5}{5}\) = \(\frac{2}{3}\)
\(\frac{2}{3}\) is equal to \(\frac{2}{3}\)

Question 5.
\(8 \times \frac{7}{8}\) will be ___________ 8

Answer: Less than

Explanation:
8 × \(\frac{7}{8}\)= 7
7 is less than 8.
\(8 \times \frac{7}{8}\) will be less than 8.

On Your Own

Complete the statement with equal to, greater than, or less than.

Question 6.
\(\frac{4}{9} \times \frac{3}{8}\) will be ___________ \(\frac{3}{8}\)

Answer: Less than

Explanation:
\(\frac{4}{9}\) × \(\frac{3}{8}\) = \(\frac{12}{72}\)
= \(\frac{1}{6}\)
\(\frac{1}{6}\) is less than \(\frac{3}{8}\)
\(\frac{4}{9} \times \frac{3}{8}\) will be less than \(\frac{3}{8}\)

Question 7.
\(7 \times \frac{9}{10}\) will be ___________ \(\frac{9}{10}\)

Answer: Greater than

Explanation:
7 × \(\frac{9}{10}\) = \(\frac{63}{10}\)
Denominators are same so compare the numerators.
\(\frac{63}{10}\) is greater than \(\frac{9}{10}\)

Question 8.
\(5 \times \frac{1}{3}\) will be ___________ \(\frac{1}{3}\)

Answer: Greater than

Explanation:
5 × \(\frac{1}{3}\) = \(\frac{5}{3}\)
Denominators are same so compare the numerators.
\(\frac{5}{3}\) is greater than \(\frac{1}{3}\)

Question 9.
\(\frac{6}{11} \times 1\) will be ___________ \(\frac{6}{11}\)

Answer: Equal to

Explanation:
\(\frac{6}{11}\) × 1 = \(\frac{6}{11}\)
\(\frac{6}{11}\) is equal to \(\frac{6}{11}\).

Question 10.
\(\frac{1}{6} \times \frac{7}{7}\) will be ___________ 1

Answer: Less than

Explanation:
\(\frac{1}{6}\) × \(\frac{7}{7}\) = \(\frac{1}{6}\)
\(\frac{1}{6}\) is less than 1

Question 11.
\(4 \times \frac{3}{5}\) will be ___________ \(\frac{3}{5}\)

Answer: Greater than

Explanation:
4 × \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{12}{5}\)
Denominators are same so compare the numerators.
\(\frac{12}{5}\) is greater than \(\frac{3}{5}\)

Problem Solving – Page No. 310

Question 12.
Lola is making cookies. She plans to multiply the recipe by 3 so she can make enough cookies for the whole class. If the recipe calls for \(\frac{2}{3}\) cup of sugar, will she need more than \(\frac{2}{3}\) or less than \(\frac{2}{3}\) cup of sugar to make all the cookies?
_________ \(\frac{2}{3}\) cup of sugar

Answer: More than

Explanation:
ola is making cookies. She plans to multiply the recipe by 3 so she can make enough cookies for the whole class.
3 × \(\frac{2}{3}\) = 2
So, Lola needs more than \(\frac{2}{3}\) cup of sugar.

Question 13.
Peter is planning on spending \(\frac{2}{3}\) as many hours watching television this week as he did last week. Is Peter going to spend more hours or fewer hours watching television this week?
_________ hours

Answer: Fewer

Explanation:
Peter is planning on spending \(\frac{2}{3}\) as many hours watching television this week as he did last week.
7 × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{14}{3}\)
\(\frac{14}{3}\) = 4 \(\frac{2}{3}\)
Thus peter going to spend more hours or fewer hours watching television this week.

Question 14.
Test Prep Rochelle saves \(\frac{1}{4}\) of her allowance. If she decides to start saving \(\frac{1}{2}\) as much, which statement below is true?
Options:
a. She will be saving the same amount.
b. She will be saving more.
c. She will be saving less.
d. She will be saving twice as much.

Answer: She will be saving more

Explanation:
Test Prep Rochelle saves \(\frac{1}{4}\) of her allowance.
\(\frac{1}{4}\) is greater than \(\frac{1}{2}\)
So, the answer is option B.

Connect to Art

A scale model is a representation of an object with the same shape as the real object. Models can be larger or smaller than the actual object but are often smaller.

Architects often make scale models of the buildings or structures they plan to build. Models can give them an idea of how the structure will look when finished. Each measurement of the building is scaled up or down by the same factor.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 15

Bob is building a scale model of his bike. He wants his model to be \(\frac{1}{5}\) as long as his bike.

Question 15.
If Bob’s bike is 60 inches long, how long will his model be?
_____ in.

Answer: 12 inches

Explanation:
Given that, Bob is building a scale model of his bike. He wants his model to be \(\frac{1}{5}\) as long as his bike.
If Bob’s bike is 60 inches long then multiply with the fraction \(\frac{1}{5}\)
\(\frac{1}{5}\) × 60 = 12 inches
The model will be 12 inches long.

Question 16.
If one wheel on Bob’s model is 4 inches across, how many inches across is the actual wheel on his bike? Explain.
\(\frac{□}{□}\) in.

Answer: \(\frac{4}{5}\) in.

Explanation:
Given that, one wheel on Bob’s model is 4 inches across.
4 × \(\frac{1}{5}\) = \(\frac{4}{5}\) in.

Share and Show – Page No. 313

Find the product. Write the product in simplest form.

Question 1.
\(6 \times \frac{3}{8}\)
\(\frac{6}{1} \times \frac{3}{8}\) = \(\frac{■}{■}\)
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2 \(\frac{1}{4}\)

Explanation:
\(\frac{6}{1} \times \frac{3}{8}\) = \(\frac{■}{■}\)
6 × \(\frac{3}{8}\) = \(\frac{18}{8}\) = \(\frac{9}{4}\)
\(\frac{9}{4}\) = 2 \(\frac{1}{4}\)
2 \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{■}{■}\)
\(\frac{■}{■}\) = 2 \(\frac{1}{4}\)

Question 2.
\(\frac{3}{8} \times \frac{8}{9}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{3}\)

Explanation:
\(\frac{3}{8} \times \frac{8}{9}\) = \(\frac{□}{□}\)
\(\frac{3}{8}\) × \(\frac{8}{9}\) = \(\frac{1}{3}\)
Thus, \(\frac{3}{8} \times \frac{8}{9}\) = \(\frac{1}{3}\)

Question 3.
\(\frac{2}{3} \times 27\) = ______

Answer: 18

Explanation:
27 × \(\frac{2}{3}\)
3 divides 27 nine times.
Thus, 27 × \(\frac{2}{3}\) = 18

Question 4.
\(\frac{5}{12} \times \frac{3}{5}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{4}\)

Explanation:
\(\frac{5}{12}\) × \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{3}{12}\)
3 divides 12 four times.
\(\frac{3}{12}\) = \(\frac{1}{4}\)
\(\frac{5}{12} \times \frac{3}{5}\) = \(\frac{1}{4}\)

Question 5.
\(\frac{1}{2} \times \frac{3}{5}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{3}{10}\)

Explanation:
\(\frac{1}{2}\) × \(\frac{3}{5}\)
Multiply the numerators and the denominators.
\(\frac{1}{2}\) × \(\frac{3}{5}\)  = \(\frac{3}{10}\)
\(\frac{1}{2} \times \frac{3}{5}\) = \(\frac{3}{10}\)

Question 6.
\(\frac{2}{3} \times \frac{4}{5}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{8}{15}\)

Explanation:
\(\frac{2}{3}\) × \(\frac{4}{5}\)
Multiply the numerators and the denominators.
\(\frac{2}{3}\) × \(\frac{4}{5}\) = \(\frac{8}{15}\)

Question 7.
\(\frac{1}{3} \times \frac{5}{8}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{5}{24}\)

Explanation:
\(\frac{1}{3}\) × \(\frac{5}{8}\)
Multiply the numerators and the denominators.
\(\frac{1}{3} \times \frac{5}{8}\) = \(\frac{5}{24}\)

Question 8.
\(4 \times \frac{1}{5}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{4}{5}\)

Explanation:
Multiply the numerator with the whole number.
4 × \(\frac{1}{5}\) = \(\frac{4}{5}\)
\(4 \times \frac{1}{5}\) = \(\frac{4}{5}\)

On Your Own

Find the product. Write the product in simplest form.

Question 9.
\(2 \times \frac{1}{8}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{4}\)

Explanation:
Multiply the whole number with the numerator.
2 × \(\frac{1}{8}\)
2 divides 8 four times.
2 × \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{1}{4}\)
\(2 \times \frac{1}{8}\) = \(\frac{1}{4}\)

Question 10.
\(\frac{4}{9} \times \frac{4}{5}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{16}{45}\)

Explanation:
\(\frac{4}{9}\) × \(\frac{4}{5}\)
Multiply the numerators and the denominators.
\(\frac{4}{9}\) × \(\frac{4}{5}\) = \(\frac{16}{45}\)
\(\frac{4}{9} \times \frac{4}{5}\) = \(\frac{16}{45}\)

Question 11.
\(\frac{1}{12} \times \frac{2}{3}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{18}\)

Explanation:
\(\frac{1}{12}\) × \(\frac{2}{3}\)
Multiply the numerators and the denominators.
\(\frac{1}{12}\) × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{2}{36}\)
\(\frac{2}{36}\) = \(\frac{1}{18}\)
\(\frac{1}{12} \times \frac{2}{3}\) = \(\frac{1}{18}\)

Question 12.
\(\frac{1}{7} \times 30\) = _____ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 4 \(\frac{2}{7}\)

Explanation:
30 × \(\frac{1}{7}\) = \(\frac{30}{7}\)
Convert improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{30}{7}\) = 4 \(\frac{2}{7}\)
\(\frac{1}{7} \times 30\) = 4 \(\frac{2}{7}\)

Question 13.
Of the pets in the pet show, \(\frac{5}{6}\) are cats. \(\frac{4}{5}\) of the cats are calico cats. What fraction of the pets are calico cats?
\(\frac{□}{□}\) calico cats

Answer: \(\frac{2}{3}\)

Explanation:
Of the pets in the pet show, \(\frac{5}{6}\) are cats. \(\frac{4}{5}\) of the cats are calico cats.
\(\frac{5}{6}\) × \(\frac{4}{5}\) = \(\frac{20}{30}\) = \(\frac{2}{3}\)
\(\frac{2}{3}\) fraction of the pets are calico cats.

Question 14.
Five cats each ate \(\frac{1}{4}\) cup of food. How much food did they eat altogether?
_____ \(\frac{□}{□}\) cups of food

Answer: 1 \(\frac{1}{4}\)

Explanation:
Five cats each ate \(\frac{1}{4}\) cup of food.
5 × \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{5}{4}\)
The mixed fraction of \(\frac{5}{4}\) is 1 \(\frac{1}{4}\)

Algebra Evaluate for the given value.

Question 15.
\(\frac{2}{5}\) × c for c = \(\frac{4}{7}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{8}{35}\)

Explanation:
\(\frac{2}{5}\) × c = \(\frac{4}{7}\)
c = \(\frac{4}{7}\) × \(\frac{2}{5}\)
c = \(\frac{8}{35}\)

Question 16.
m × \(\frac{4}{5}\) for m = \(\frac{7}{8}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{7}{10}\)

Explanation:
m = \(\frac{4}{5}\) × \(\frac{7}{8}\)
Multiply the numerators and denominators.
\(\frac{4}{5}\) × \(\frac{7}{8}\) = \(\frac{7}{10}\)

Question 17.
\(\frac{2}{3}\) × t for t = \(\frac{1}{8}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{12}\)

Explanation:
\(\frac{2}{3}\) × t for t = \(\frac{1}{8}\)
t = \(\frac{1}{8}\) × \(\frac{2}{3}\)
t = \(\frac{1}{12}\)

Question 18.
y × \(\frac{2}{3}\) for y = 5
_______

Answer: 4

Explanation:
y × \(\frac{2}{3}\) for y = 5
6 × \(\frac{2}{3}\) = 4

Problem Solving – Page No. 314

Speedskating is a popular sport in the Winter Olympics. Many young athletes in the U.S. participate in speedskating clubs and camps.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 16

Question 19.
At a camp in Green Bay, Wisconsin, \(\frac{7}{9}\) of the participants were from Wisconsin. Of that group, \(\frac{3}{5}\) were 12 years old. What fraction of the group was from Wisconsin and 12 years old?
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{7}{15}\)

Explanation:
Given that,
At a camp in Green Bay, Wisconsin, \(\frac{7}{9}\) of the participants were from Wisconsin.
Of that group, \(\frac{3}{5}\) were 12 years old.
To find the fraction of the group was from Wisconsin and 12 years old
We have to multiply the fraction \(\frac{7}{9}\) and \(\frac{3}{5}\)
\(\frac{7}{9}\) × \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{21}{45}\)
\(\frac{21}{45}\) = \(\frac{7}{15}\)
Thus the fraction of the group was from Wisconsin and 12 years old is \(\frac{7}{15}\).

Question 20.
Maribel wants to skate 1 \(\frac{1}{2}\) miles on Monday. If she skates \(\frac{9}{10}\) mile Monday morning and \(\frac{2}{3}\) of that distance Monday afternoon, will she reach her goal? Explain.
_____

Answer: Yes

Explanation:
Maribel wants to skate 1 \(\frac{1}{2}\) miles on Monday.
To find whether Maribel reached her goal we have to multiply the fractions \(\frac{9}{10}\) and \(\frac{2}{3}\)
\(\frac{9}{10}\) × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{3}{5}\)
By this we can say that Maribel reaches her goal.
So, the answer is yes.

Question 21.
On the first day of camp, \(\frac{5}{6}\) of the skaters were beginners. Of the beginners, \(\frac{1}{3}\) were girls. What fraction of the skaters were girls and beginners? Explain why your answer is reasonable.
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{5}{18}\)

Explanation:
On the first day of camp, \(\frac{5}{6}\) of the skaters were beginners. Of the beginners, \(\frac{1}{3}\) were girls.
Multiply the fraction of the skaters were beginning and the fraction of skaters were girls.
\(\frac{5}{6}\) × latex]\frac{1}{3}[/latex] = latex]\frac{5}{18}[/latex]
The fraction of the skaters were girls and beginners are latex]\frac{5}{18}[/latex]

Question 22.
Test Prep On Wednesday, Danielle skated \(\frac{2}{3}\) of the way around the track in 2 minutes. Her younger brother skated \(\frac{3}{4}\) of Danielle’s distance in 2 minutes. What fraction of the track did Danielle’s brother finish in 2 minutes?
Options:
a. \(\frac{1}{3}\)
b. \(\frac{1}{2}\)
c. \(\frac{5}{7}\)
d. \(\frac{3}{4}\)

Answer: \(\frac{1}{2}\)

Explanation:
Test Prep On Wednesday, Danielle skated \(\frac{2}{3}\) of the way around the track in 2 minutes.
Her younger brother skated \(\frac{3}{4}\) of Danielle’s distance in 2 minutes.
Multiply the fraction of Danielle skated and her younger brother skated.
\(\frac{2}{3}\) × \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{1}{2}\)
Thus the correct answer is option B.

Mid-Chapter Checkpoint – Page No. 315

Concept and Skills

Question 1.
Explain how you would model 5 × \(\frac{2}{3}\)
Type below:
__________

Answer: \(\frac{10}{3}\)

Question 2.
When you multiply \(\frac{2}{3}\) by a fraction less than one, how does the product compare to the factors?
Type below:
__________

Answer: \(\frac{2}{3}\) × \(\frac{1}{2}\)
= \(\frac{1}{3}\)

Find the product. Write the product in simplest form.

Question 3.
\(\frac{2}{3} \times 6\)
______

Answer: 4

Explanation:
6 × \(\frac{2}{3}\)
Multiply the numerator with the whole numbers.
\(\frac{1}{3}\)

Question 4.
\(\frac{4}{5} \times 7\)
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 5 \(\frac{3}{5}\)

Explanation:
Multiply the numerator with the whole numbers.
\(\frac{4}{5} \times 7\)
7 × \(\frac{4}{5}\) = \(\frac{28}{5}\)
Convert the improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{28}{5}\) = 5 \(\frac{3}{5}\)
\(\frac{4}{5} \times 7\) = 5 \(\frac{3}{5}\)

Question 5.
\(8 \times \frac{5}{7}\)
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 5 \(\frac{5}{7}\)

Explanation:
8 × \(\frac{5}{7}\)
Multiply the numerator with the whole numbers.
8 × \(\frac{5}{7}\) = \(\frac{40}{7}\)
Convert the improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{40}{7}\) = 5 \(\frac{5}{7}\)

Question 6.
\(\frac{7}{8} \times \frac{3}{8}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{21}{64}\)

Explanation:
\(\frac{7}{8}\) × \(\frac{3}{8}\)
Multiply the numerators and denominators of the fractions.
\(\frac{7}{8}\) × \(\frac{3}{8}\) = \(\frac{21}{64}\)

Question 7.
\(\frac{1}{2} \times \frac{3}{4}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{3}{8}\)

Explanation:
Multiply the numerators and denominators of the fractions.
\(\frac{1}{2} \times \frac{3}{4}\)
\(\frac{1}{2}\) × \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{3}{8}\)
\(\frac{1}{2} \times \frac{3}{4}\) = \(\frac{3}{8}\)

Question 8.
\(\frac{7}{8} \times \frac{4}{7}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{2}\)

Explanation:
Multiply the numerators and denominators of the fractions.
7 in the numerator and 7 in the denominator will be canceled.
4 divides 8 two times.
Thus the fraction is \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{7}{8} \times \frac{4}{7}\) = \(\frac{1}{2}\)

Question 9.
\(2 \times \frac{3}{11}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{6}{11}\)

Explanation:
Multiply the numerator with the whole numbers.
2 × \(\frac{3}{11}\)
2 × 3 = 6
2 × \(\frac{3}{11}\) = \(\frac{6}{11}\)
Thus, \(2 \times \frac{3}{11}\) = \(\frac{6}{11}\)

Question 10.
\(\frac{5}{8} \times \frac{2}{3}\)
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{5}{12}\)

Explanation:
\(\frac{5}{8} \times \frac{2}{3}\)
Multiply the numerators and denominators of the fractions.
\(\frac{5}{8}\) × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{10}{24}\)
\(\frac{10}{24}\) = \(\frac{5}{12}\)
\(\frac{5}{8} \times \frac{2}{3}\) = \(\frac{5}{12}\)

Question 11.
\(\frac{7}{12} \times 8\)
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 4 \(\frac{2}{3}\)

Explanation:
8 × \(\frac{7}{12}\)
Multiply the numerator with the whole numbers.
8 × \(\frac{7}{12}\) = \(\frac{56}{12}\) = \(\frac{14}{3}\)
Convert the improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{14}{3}\) = 4 \(\frac{2}{3}\)

Complete the statement with equal to, greater than, or less than.

Question 12.
3 × \(\frac{2}{3}\) _________ 3

Answer: Less Than

Explanation:
3 × \(\frac{2}{3}\)
Multiply the numerator with the whole numbers.
3 in the denominator will be canceled.
3 × \(\frac{2}{3}\) = 2
2 is less than 3.
3 × \(\frac{2}{3}\) less than 3.

Question 13.
\(\frac{5}{7}\) × 3 _________ \(\frac{5}{7}\)

Answer: Greater than

Explanation:
\(\frac{5}{7}\) × 3
Multiply the numerator with the whole numbers.
\(\frac{5}{7}\) × 3 = \(\frac{15}{7}\)
Convert it into mixed fraction.
\(\frac{15}{7}\) = 2 \(\frac{1}{4}\)
2 \(\frac{1}{4}\) is greater than \(\frac{5}{7}\)

Mid-Chapter Checkpoint – Page No. 316

Question 14.
There is \(\frac{5}{6}\) of an apple pie left from dinner. Tomorrow, Victor plans to eat \(\frac{1}{6}\) of the pie that was left. How much of the whole pie will be left after he eats tomorrow?
\(\frac{□}{□}\) of the whole pie

Answer: \(\frac{25}{36}\) of the whole pie

Explanation:
Gīven that,
An apple pie left from the dinner is \(\frac{5}{6}\)
Victor plans to eat pie which was left is \(\frac{1}{6}\)
The whole pie will be left after Victor eats tomorrow =?
Pie left from dinner = \(\frac{5}{6}\)
Victor plans to eat pie which was left  = \(\frac{1}{6}\)
\(\frac{5}{6}\) × \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{5}{36}\)
To find the whole pie will be left after he eats tomorrow:
\(\frac{5}{6}\) – \(\frac{5}{36}\)
LCD = 36
\(\frac{5}{6}\) × \(\frac{6}{6}\) – \(\frac{5}{36}\)
\(\frac{30}{36}\) – \(\frac{5}{36}\) = \(\frac{25}{36}\)
Therefore, whole pie left after Victor eats tomorrow is \(\frac{25}{36}\)

Question 15.
Everett and Marie are going to make fruit bars for their family reunion. They want to make 4 times the amount the recipe makes. If the recipe calls for \(\frac{2}{3}\) cup of oil, how much oil will they need?
______ \(\frac{□}{□}\) cup of oil

Answer: 2 \(\frac{2}{3}\)

Explanation:
Everett and Marie are going to make fruit bars for their family reunion.
They want to make 4 times the amount the recipe makes.
4 × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{8}{3}\)
The mixed fraction of \(\frac{8}{3}\) is 2 \(\frac{2}{3}\)
Thus Everett and Marie need Everett and Marie of oil.

Question 16.
Matt made the model below to help him solve his math problem. Write an expression that matches Matt’s model.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions Mid-Chapter Checkpoint img 17
Type below:
__________

Answer: \(\frac{3}{4}\) × \(\frac{1}{3}\)

Explanation:
By seeing the above figure we can say that the fraction for the Matt’s model is \(\frac{3}{4}\) and \(\frac{2}{3}\).
Multiply the fractions \(\frac{3}{4}\) × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{1}{4}\)

Share and Show – Page No. 319

Use the grid to find the area. Let each square represent \(\frac{1}{3}\) meter by \(\frac{1}{3}\) meter.

Question 1.
1 \(\frac{2}{3}\) × 1 \(\frac{1}{3}\)
• Draw a diagram to represent the dimensions.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 18
• How many squares cover the diagram?
• What is the area of each square?
• What is the area of the diagram?
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2 \(\frac{2}{9}\)

Explanation:
20 squares cover the diagram.
Each square represents \(\frac{1}{9}\) square meter
20 × \(\frac{1}{9}\) = \(\frac{20}{9}\)
Convert the fraction into the mixed fraction.
\(\frac{20}{9}\) = 2 \(\frac{2}{9}\)
Thus the area of the diagram is 2 \(\frac{2}{9}\)

Use the grid to find the area. Let each square represent \(\frac{1}{4}\) meter by \(\frac{1}{4}\) meter.

Question 2.
1 \(\frac{3}{4}\) × 1 \(\frac{2}{4}\)
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 19
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2 \(\frac{5}{8}\)

Explanation:
42 squares cover the diagram.
Each square represents \(\frac{1}{16}\) square meters.
42 × \(\frac{1}{16}\) = \(\frac{21}{8}\)
Convert the fraction into the mixed fraction.
\(\frac{21}{8}\) = 2 \(\frac{5}{8}\)
The area of the diagram is 2 \(\frac{5}{8}\) square meter.

Question 3.
1 \(\frac{1}{4}\) × 1 \(\frac{1}{2}\)
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 20
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 1 \(\frac{7}{8}\)

Explanation:
30 squares cover the diagram.
Each square represents \(\frac{1}{16}\) square meters.
30 × \(\frac{1}{16}\) = \(\frac{15}{8}\)
Convert the fraction into the mixed fraction.
\(\frac{15}{8}\) = 1 \(\frac{7}{8}\)

Use an area model to solve.

Question 4.
1 \(\frac{3}{4}\) × 2 \(\frac{1}{2}\)
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 4 \(\frac{3}{8}\)

Explanation:

54 squares covers the diagram.
Each square represents \(\frac{1}{16}\) square meters.
54 × \(\frac{1}{16}\) = \(\frac{27}{8}\)
Convert the fraction into the mixed fraction.
\(\frac{27}{8}\) = 4 \(\frac{3}{8}\)

Question 5.
1 \(\frac{3}{8}\) × 2 \(\frac{1}{2}\)
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 3 \(\frac{7}{16}\)

Explanation:
55 squares cover the diagram.
Each square represents \(\frac{1}{16}\) square meters.
55 × \(\frac{1}{16}\) = \(\frac{55}{16}\)
Convert the fraction into the mixed fraction.
\(\frac{55}{16}\) = 3 \(\frac{7}{16}\)

Question 6.
1 \(\frac{1}{9}\) × 1 \(\frac{2}{3}\)
______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 1 \(\frac{23}{27}\)

Explanation:
130 squares the diagram.
Each square represents \(\frac{1}{16}\) square meters.
1 \(\frac{1}{9}\) × 1 \(\frac{2}{3}\)
\(\frac{10}{9}\) × \(\frac{5}{3}\) = \(\frac{50}{27}\)
Convert the fraction into the mixed fraction.
\(\frac{50}{27}\) = 1 \(\frac{23}{27}\)

Question 7.
Explain how finding the area of a rectangle with whole-number side lengths compares to finding the area of a rectangle with fractional side lengths.
Type below:
__________

Answer:
Go-Math-Grade-5-Answer-Key-Chapter-7-Multiply-Fractions-img-20
15 squares cover the diagram.
Each square is \(\frac{1}{16}\) square unit.
The area of the diagram is \(\frac{15}{16}\) square units.

Problem Solving – Page No. 320

Pose a Problem

Question 8.
Terrance is designing a garden. He drew the following diagram of his garden. Pose a problem using mixed numbers that can be solved using his diagram.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 21
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 22
Pose a Problem.                 Solve your problem.
Describe how you decided on the dimensions of Terrance’s garden.
Type below:
__________

Answer:
how finding the area of a rectangle with mixed fractions side compares to finding the area of the rectangle with the fractional side lengths.
6 × 1 \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{□}{□}\)
Let each square represent \(\frac{1}{2}\) meter by \(\frac{1}{2}\)
From the above figure, we can say that the number of squares is 27.
So, 27 squares cover the diagram.
Each square is \(\frac{1}{4}\) square unit.
27 × \(\frac{1}{4}\)  = \(\frac{27}{4}\)
Convert the fraction into the mixed fraction.
\(\frac{27}{4}\) = 6 \(\frac{3}{4}\)

Share and Show – Page No. 323

Complete the statement with equal to, greater than, or less than.

Question 1.
\(\frac{5}{6}\) × 2 \(\frac{1}{5}\) will be __________ 2 \(\frac{1}{5}\)
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 23 Shade the model to
show \(\frac{5}{6}\) × 2 \(\frac{1}{5}\) .
__________

Answer: Less than

Explanation:
\(\frac{5}{6}\) × 2 \(\frac{1}{5}\)
Convert the mixed fraction to the improper fraction.
2 \(\frac{1}{5}\) = \(\frac{11}{5}\)
\(\frac{5}{6}\) × \(\frac{11}{5}\) = \(\frac{55}{30}\)
1 \(\frac{25}{30}\) = 1 \(\frac{5}{6}\)
Thus 1 \(\frac{5}{6}\) is less than 2 \(\frac{1}{5}\)

Question 2.
1 \(\frac{1}{5}\) × 2 \(\frac{2}{3}\) will be __________ 2 \(\frac{2}{3}\)

Answer: Greater than

Explanation:
1 \(\frac{1}{5}\) × 2 \(\frac{2}{3}\)
First, Convert the mixed fraction to the improper fraction.
\(\frac{6}{5}\) × \(\frac{8}{3}\) = \(\frac{48}{15}\)
\(\frac{48}{15}\) = 3 \(\frac{3}{15}\)
3 \(\frac{3}{15}\) is greater than 2 \(\frac{2}{3}\)

Question 3.
\(\frac{4}{5}\) × 2 \(\frac{2}{5}\) will be __________ 2 \(\frac{2}{5}\)

Answer: Less than

Explanation:
\(\frac{4}{5}\) × \(\frac{12}{5}\)
First, Convert the mixed fraction to the improper fraction.
\(\frac{4}{5}\) × \(\frac{12}{5}\) = \(\frac{48}{5}\)
\(\frac{48}{5}\) = 9 \(\frac{3}{5}\)
9 \(\frac{3}{5}\) is less than 2 \(\frac{2}{5}\)

On Your Own

Complete the statement with equal to, greater than, or less than.

Question 4.
\(\frac{2}{2}\) × 1 \(\frac{1}{2}\) will be __________ 1 \(\frac{1}{2}\)

Answer: Equal to

Explanation:
\(\frac{2}{2}\) × \(\frac{3}{2}\) = \(\frac{6}{4}\)
\(\frac{6}{4}\) = 1 \(\frac{1}{2}\)
1 \(\frac{1}{2}\) is equal to 1 \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{2}{2}\) × 1 \(\frac{1}{2}\) will be equal to 1 \(\frac{1}{2}\)

Question 5.
\(\frac{2}{3}\) × 3 \(\frac{1}{6}\) will be __________ 3 \(\frac{1}{6}\)

Answer: Less than

Explanation:
\(\frac{2}{3}\) × 3 \(\frac{1}{6}\)
First, Convert the mixed fraction to the improper fraction.
\(\frac{2}{3}\) × \(\frac{19}{6}\) = \(\frac{38}{18}\)
\(\frac{38}{18}\) = 2 \(\frac{2}{18}\)
2 \(\frac{2}{18}\) is less than 3 \(\frac{1}{6}\)
\(\frac{2}{3}\) × 3 \(\frac{1}{6}\) will be less than 3 \(\frac{1}{6}\)

Question 6.
2 × 2 \(\frac{1}{4}\) will be __________ 2 \(\frac{1}{4}\)

Answer: Greater than

Explanation:
2 × 2 \(\frac{1}{4}\)
First, Convert the mixed fraction to the improper fraction.
2 × \(\frac{9}{4}\) = \(\frac{18}{4}\)
\(\frac{18}{4}\) = 4 \(\frac{2}{4}\)
4 \(\frac{1}{2}\) is greater than 2 \(\frac{1}{4}\)

Question 7.
4 × 1 \(\frac{3}{7}\) will be __________ 1 \(\frac{3}{7}\)

Answer: Greater than

Explanation:
4 × 1 \(\frac{3}{7}\)
First, Convert the mixed fraction to the improper fraction.
4 × \(\frac{10}{7}\) = \(\frac{40}{7}\)
4 × 1 \(\frac{3}{7}\) = 5 \(\frac{5}{7}\)
5 \(\frac{5}{7}\) is greater than 1 \(\frac{3}{7}\)

Algebra Tell whether the unknown factor is less than 1 or greater than 1.

Question 8.
■ × 1 \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{5}{6}\)
The unknown factor is __________ 1.

Answer: Less than

Explanation:
■ × 1 \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{5}{6}\)
■ × \(\frac{5}{3}\) = \(\frac{5}{6}\)
■ = \(\frac{1}{2}\)
Thus the unknown factor is \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{1}{2}\) is less than 1.

Question 9.
■ × 1 \(\frac{1}{4}\) = 2 \(\frac{1}{2}\)
The unknown factor is __________ 1.

Answer: Greater than

Explanation:
■ × 1 \(\frac{1}{4}\) = 2 \(\frac{1}{2}\)
■ = 2 \(\frac{1}{2}\) ÷ 1 \(\frac{1}{4}\)
■ = 2 × 2 = 4
■ = 4
Thus the unknown factor is 4
4 is greater than 1.

Problem Solving – Page No. 324

Question 10.
Kyle is making a scale drawing of his math book. The dimensions of his drawing will be \(\frac{1}{3}\) the dimensions of his book. If the width of his book is 8 \(\frac{1}{2}\) inches, will the width of his drawing be equal to, greater than, or less than 8 \(\frac{1}{2}\) inches?
__________

Answer: Less than

Explanation:
Given that,
Kyle is making a scale drawing of his math book.
The dimensions of his drawing will be \(\frac{1}{3}\) the dimensions of his book.
\(\frac{1}{3}\) × 8 \(\frac{1}{2}\)
First, Convert the mixed fraction to the improper fraction.
\(\frac{1}{3}\) × \(\frac{17}{2}\) = \(\frac{17}{6}\)
Convert the fraction into the mixed fraction.
\(\frac{17}{6}\) = 2 \(\frac{5}{6}\)
2 \(\frac{5}{6}\) is less than 8 \(\frac{1}{2}\) inches.

Question 11.
Sense or Nonsense?
Penny wants to make a model of a beetle that is larger than life-size. Penny says she is going to use a scaling factor of \(\frac{7}{12}\). Does this make sense or is it nonsense? Explain.
Type below:
__________

Answer: It is nonsense because Penny wants to make beetle Larger than life size. So, the scaling factor \(\frac{7}{12}\) is not corresponding, because when we multiply any value with the number less than 1 we get a smaller number.

Question 12.
Shannon, Mary, and John earn a weekly allowance. Shannon earns an amount that is \(\frac{2}{3}\) of what John earns. Mary earns an amount that is 1 \(\frac{2}{3}\) of what John earns. John earns $20 a week. Who earns the greatest allowance? Who earns the least?
__________ earns the greatest allowance.
__________ earns the least allowance

Answer:
Mary earns the greatest allowance.
Shannon earns the least allowance.

Explanation:

Shannon, Mary, and John earn a weekly allowance.
Shannon earns an amount that is \(\frac{2}{3}\) of what John earns.
Mary earns an amount that is 1 \(\frac{2}{3}\) of what John earns.
John earns $20 a week.
\(\frac{2}{3}\) ________ 1 \(\frac{2}{3}\)
Convert the mixed fraction into the improper fraction.
1 \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{5}{3}\)
\(\frac{2}{3}\) is less than 1 \(\frac{2}{3}\)
Thus Shannon earns the least allowance and Mary earns the greatest allowance.

Question 13.
Test Prep Addie’s puppy weighs 1 \(\frac{2}{3}\) times what it weighed when it was born. It weighed 1 \(\frac{1}{3}\) pounds at birth. Which statement below is true?
Options:
a. The puppy weighs the same as it did at birth.
b. The puppy weighs less than it did at birth.
c. The puppy weighs more than it did at birth.
d. The puppy weighs twice what it did at birth.

Answer: The puppy weighs more than it did at birth.

Explanation:
Test Prep Addie’s puppy weighs 1 \(\frac{2}{3}\) times what it weighed when it was born.
It weighed 1 \(\frac{1}{3}\) pounds at birth.
1 \(\frac{2}{3}\) is greater than 1 \(\frac{1}{3}\).
So, the puppy weighs more than it did at birth.
Thus the correct answer is option C.

Share and Show – Page No. 327

Find the product. Write the product in simplest form.

Question 1.
1 \(\frac{2}{3}\) × 3 \(\frac{4}{5}\) = \(\frac{■}{3}\) × \(\frac{■}{5}\)
= \(\frac{■}{■}\)
=?
_____ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 6 \(\frac{1}{3}\)

Explanation:

1 \(\frac{2}{3}\) × 3 \(\frac{4}{5}\)
\(\frac{5}{3}\) × \(\frac{19}{5}\)
\(\frac{■}{3}\) × \(\frac{■}{5}\) = \(\frac{5}{3}\) × \(\frac{19}{5}\)
\(\frac{5}{3}\) × \(\frac{19}{5}\) = 6 \(\frac{1}{3}\)

Question 2.
\(\frac{1}{2}\) × 1 \(\frac{1}{3}\)
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 24
Shade the model to find the product.
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{2}{3}\)

Explanation:
\(\frac{1}{2}\) × 1 \(\frac{1}{3}\)
1 \(\frac{1}{3}\) = \(\frac{4}{3}\)
\(\frac{1}{2}\) × \(\frac{4}{3}\) = \(\frac{4}{6}\)

Question 3.
\(1 \frac{1}{8} \times 2 \frac{1}{3}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2 \(\frac{5}{8}\)

Explanation:
1 \(\frac{1}{8}\) × 2 \(\frac{1}{3}\)
\(\frac{9}{8}\) × \(\frac{7}{3}\) = \(\frac{63}{24}\)
\(\frac{63}{24}\) = 2 \(\frac{63}{24}\) = 2 \(\frac{15}{24}\)
2 \(\frac{15}{24}\) = 2 \(\frac{5}{8}\)
\(1 \frac{1}{8} \times 2 \frac{1}{3}\) = 2 \(\frac{5}{8}\)

Question 4.
\(\frac{3}{4} \times 6 \frac{5}{6}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 5 \(\frac{1}{8}\)

Explanation:
\(\frac{3}{4}\) × 6 \(\frac{5}{6}\)
\(\frac{3}{4}\) × \(\frac{41}{6}\)
\(\frac{123}{24}\) = \(\frac{41}{8}\)
Convert the fraction to the mixed fraction.
\(\frac{41}{8}\) = 5 \(\frac{1}{8}\)

Question 5.
\(1 \frac{2}{7} \times 1 \frac{3}{4}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2 \(\frac{1}{4}\)

Explanation:
1 \(\frac{2}{7}\) × 1 \(\frac{3}{4}\)
Multiply the numerators and the denominators.
Convert the mixed fraction to the improper fraction.
\(\frac{9}{7}\) × \(\frac{7}{4}\) = \(\frac{63}{28}\)
\(\frac{63}{28}\) = 2 \(\frac{1}{4}\)
\(1 \frac{2}{7} \times 1 \frac{3}{4}\) = 2 \(\frac{1}{4}\)

Question 6.
\(\frac{3}{4} \times 1 \frac{1}{4}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{15}{16}\)

Explanation:
\(\frac{3}{4}\) × 1 \(\frac{1}{4}\)
\(\frac{3}{4}\) × \(\frac{5}{4}\) = \(\frac{15}{16}\)
\(\frac{3}{4} \times 1 \frac{1}{4}\) = \(\frac{15}{16}\)

Use the Distributive Property to find the product.

Question 7.
\(16 \times 2 \frac{1}{2}\) = ______

Answer: 40

Explanation:
\(16 \times 2 \frac{1}{2}\)
(16 × 2) + (16 × \(\frac{1}{2}\))
32 + 8 = 40
\(16 \times 2 \frac{1}{2}\) = 40

Question 8.
\(1 \frac{4}{5} \times 15\) = ______

Answer: 27

Explanation:
\(1 \frac{4}{5} \times 15\)
15 × 1 \(\frac{4}{5}\)
(1 × 15) + (15 × \(\frac{4}{5}\))
15 + \(\frac{60}{5}\)
15 + 12 = 27
Thus \(1 \frac{4}{5} \times 15\) = 27

On Your Own

Find the product. Write the product in simplest form.

Question 9.
\(\frac{3}{4} \times 1 \frac{1}{2}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 1 \(\frac{1}{8}\)

Explanation:
\(\frac{3}{4}\) × 1 \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{3}{4}\) × \(\frac{3}{2}\) = \(\frac{9}{8}\)
Now convert the improper fraction to the mixed fraction.
\(\frac{9}{8}\) = 1 \(\frac{1}{8}\)

Question 10.
\(4 \frac{2}{5} \times 1 \frac{1}{2}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 6 \(\frac{3}{5}\)

Explanation:
4 \(\frac{2}{5}\) × 1 \(\frac{1}{2}\)
Convert the mixed fraction to the improper fraction.
\(\frac{22}{5}\) × \(\frac{3}{2}\) = \(\frac{66}{10}\)
The mixed fraction of \(\frac{66}{10}\) is 6 \(\frac{3}{5}\)

Question 11.
\(5 \frac{1}{3} \times \frac{3}{4}\) = ______

Answer: 4

Explanation:
5 \(\frac{1}{3}\) × \(\frac{3}{4}\)
Convert the mixed fraction to the improper fraction.
\(\frac{16}{3}\) × \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{48}{12}\)
12 divides 48 four times.
Thus \(5 \frac{1}{3} \times \frac{3}{4}\) = 4

Question 12.
\(2 \frac{1}{2} \times 5 \frac{1}{5}\) = ______

Answer: 13

Explanation:
2 \(\frac{1}{2}\) × 5 \(\frac{1}{5}\)
\(\frac{5}{2}\) × \(\frac{26}{5}\) = \(\frac{130}{10}\)
10 divides 130 thirteen times.
\(\frac{130}{10}\) = 13
\(2 \frac{1}{2} \times 5 \frac{1}{5}\) = 13

Question 13.
\(12 \frac{3}{4} \times 2 \frac{2}{3}\) = ______

Answer: 34

Explanation:
12 \(\frac{3}{4}\) × 2 \(\frac{2}{3}\)
\(\frac{51}{4}\) × \(\frac{6}{3}\)
3 divides 51 seventeen times.
17 × 2 = 34

Question 14.
\(3 \times 4 \frac{1}{2}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 13 \(\frac{1}{2}\)

Explanation:
3 × 4 \(\frac{1}{2}\)
3 × \(\frac{9}{2}\) = \(\frac{27}{2}\)
Convert the fraction to the mixed fraction
\(\frac{27}{2}\) = 13 \(\frac{1}{2}\)

Question 15.
\(2 \frac{3}{8} \times \frac{4}{9}\) = ______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 1 \(\frac{1}{18}\)

Explanation:
2 \(\frac{3}{8}\) × \(\frac{4}{9}\)
\(\frac{19}{8}\) × \(\frac{4}{9}\) = \(\frac{76}{72}\)
\(\frac{76}{72}\) = 1 \(\frac{1}{18}\)
\(2 \frac{3}{8} \times \frac{4}{9}\) = 1 \(\frac{1}{18}\)

Question 16.
\(1 \frac{1}{3} \times 1 \frac{1}{4} \times 1 \frac{1}{5}\) = ______

Answer: 2

Explanation:

1 \(\frac{1}{3}\) × 1 \(\frac{1}{4}\) × 1 \(\frac{1}{5}\)
\(\frac{4}{3}\) × \(\frac{5}{4}\) × \(\frac{6}{5}\) = 2
\(1 \frac{1}{3} \times 1 \frac{1}{4} \times 1 \frac{1}{5}\) = 2

Use the Distributive Property to find the product.

Question 17.
\(10 \times 2 \frac{3}{5}\) = ______

Answer: 26

Explanation:
10 × 2 \(\frac{3}{5}\)
Now use the Distributive Property to find the product.
(10 × 2) + (10 × \(\frac{3}{5}\))
20 + \(\frac{30}{5}\)
5 divides 30 6 times.
20 + 6 = 26

Question 18.
\(3 \frac{3}{4} \times 12\) = ______

Answer: 45

Explanation:
3 \(\frac{3}{4}\) × 12
Now use the Distributive Property to find the product.
(12 × 3) + (12 × \(\frac{3}{4}\))
36 + \(\frac{36}{4}\)
36 + 9 = 45
\(3 \frac{3}{4} \times 12\) = 45

Share and Show Connect to health – Page No. 328

Changing Recipes

You can make a lot of recipes more healthful by reducing the amounts of fat, sugar, and salt.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 25

Kelly has a muffin recipe that calls for 1 \(\frac{1}{2}\) cups of sugar. She wants to use \(\frac{1}{2}\) that amount of sugar and more cinnamon and vanilla. How much sugar will she use?
Multiply 1 \(\frac{1}{2}\) by \(\frac{1}{2}\) to find what part of the original amount of sugar to use.
Write the mixed number as a fraction greater than 1. Then, multiply.
\(\frac{1}{2} \times 1 \frac{1}{2}=\frac{1}{2} \times \frac{3}{2}\)
= \(\frac{3}{4}\)
So, Kelly will use \(\frac{3}{4}\) cup of sugar.

Question 19.
Michelle has a recipe that calls for 2 \(\frac{1}{2}\) cups of vegetable oil. She wants to use \(\frac{2}{3}\) that amount of oil and use applesauce to replace the rest. How much vegetable oil will she use?
______ \(\frac{□}{□}\) cups

Answer: 1 \(\frac{2}{3}\)

Explanation:
Michelle has a recipe that calls for 2 \(\frac{1}{2}\) cups of vegetable oil.
She wants to use \(\frac{2}{3}\) that amount of oil and use applesauce to replace the rest
Multiply 2 \(\frac{1}{2}\) by \(\frac{2}{3}\) to find how much vegetable oil she will use.
2 \(\frac{1}{2}\) × \(\frac{2}{3}\)
Convert the mixed fractions into the fractions.
\(\frac{5}{2}\) × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{10}{6}\)
\(\frac{10}{6}\) = \(\frac{5}{3}\) = 1 \(\frac{2}{3}\)
She will use 1 \(\frac{2}{3}\) cups of vegetable oil.

Question 20.
Tony’s recipe for soup calls for 1 \(\frac{1}{4}\) teaspoons of salt. He wants to use \(\frac{1}{2}\) that amount. How much salt will he use?
\(\frac{□}{□}\) teaspoon

Answer: \(\frac{5}{8}\)

Explanation:
Tony’s recipe for soup calls for 1 \(\frac{1}{4}\) teaspoons of salt.
He wants to use \(\frac{1}{2}\) that amount.
Multiply the fractions to find how much salt he will use in the recipe for soup.
1 \(\frac{1}{4}\) × \(\frac{1}{2}\)
Convert the mixed fractions to the improper fractions.
\(\frac{5}{4}\) × \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{5}{8}\)
Thus Tony use \(\frac{5}{8}\) teaspoon of salt for soup.

Question 21.
Jeffrey’s recipe for oatmeal muffins calls for 2 \(\frac{1}{4}\) cups of oatmeal and makes one dozen muffins. If he makes 1 \(\frac{1}{2}\) dozen muffins for a club meeting, how much oatmeal will he use?
_____ \(\frac{□}{□}\) cups

Answer: 3 \(\frac{3}{8}\)

Explanation:
Jeffrey’s recipe for oatmeal muffins calls for 2 \(\frac{1}{4}\) cups of oatmeal and makes one dozen muffins.
To find how much oatmeal he will use we need to multiply the fractions.
2 \(\frac{1}{4}\) × 1 \(\frac{1}{2}\)
Convert the mixed fractions to the improper fractions.
\(\frac{9}{4}\) × \(\frac{3}{2}\)
\(\frac{27}{8}\) = 3 \(\frac{3}{8}\)
Thus he will use 3 \(\frac{3}{8}\) cups of oatmeal to make oatmeal muffins.

Question 22.
Cara’s muffin recipe calls for 1 \(\frac{1}{2}\) cups of flour for the muffins and \(\frac{1}{4}\) cup of flour for the topping. If she makes \(\frac{1}{2}\) of the original recipe, how much flour will she use?
\(\frac{□}{□}\) cup of flour

Answer: \(\frac{7}{8}\)

Explanation:
Convert mixed fractions into improper fractions.
1 \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{3}{2}\)
\(\frac{3}{2}\) + \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{7}{4}\)
Now we can find how much flour she will use to make \(\frac{1}{2}\) of the original recipe, when multiply
\(\frac{7}{4}\) by \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{7}{4}\) × \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{7}{8}\)

Share and Show – Page No. 331

Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions img 26

Question 1.
When Pascal built a dog house, he knew he wanted the floor of the house to have an area of 24 square feet. He also wanted the width to be \(\frac{2}{3}\) the length. What are the dimensions of the dog house?
First, choose two numbers that have a product of 24.
Guess: ____ feet and ____ feet
Then, check those numbers. Is the greater number \(\frac{2}{3}\) of the other number?
Check: \(\frac{2}{3}\) × _____ = _____
My guess is ______.
Finally, if the guess is not correct, revise it and check again. Continue until you find the correct answer.
_____ feet by _____ feet

Answer: 4 feet by 6 feet

Explanation:
When Pascal built a dog house, he knew he wanted the floor of the house to have an area of 24 square feet.
He also wanted the width to be \(\frac{2}{3}\) the length.
My guess for 24 square feet is 4 feet and 6 feet.
Now let us check the numbers.
6 × \(\frac{2}{3}\) = 4
So my guess is correct.
Thus the dimensions are 4 feet by 6 feet

Question 2.
What if Pascal wanted the area of the floor to be 54 square feet and the width still to be \(\frac{2}{3}\) the length? What would the dimensions of the floor be?
_____ feet by _____ feet

Answer: 6 feet by 9 feet

Explanation:
My guess for 54 square feet is  6 feet and 9 feet.
9 × \(\frac{2}{3}\)
3 divides 9 three times.
9 × \(\frac{2}{3}\) = 6
So, my guess is correct.
Therefore the dimensions of the will be 6 feet by 9 feet

Question 3.
Leo wants to paint a mural that covers a wall with an area of 1,440 square feet. The height of the wall is \(\frac{2}{5}\) of its length. What is the length and the height of the wall?
_____ feet by _____ feet

Answer: 24 feet by 60 feet

Explanation:
Leo wants to paint a mural that covers a wall with an area of 1,440 square feet. The height of the wall is \(\frac{2}{5}\) of its length.
Guess: 1,440 square feet = 24 feet × 60 feet
\(\frac{2}{5}\) × 60 = 24
So, our guess is correct.
.Thus the dimensions of the wall are 24 feet by 60 feet.

On Your Own – Page No. 332

Question 4.
Barry wants to make a drawing that is \(\frac{1}{4}\) the size of the original. If a tree in the original drawing is 14 inches tall, how tall will the tree in Barry’s drawing be?
_____ \(\frac{□}{□}\) inches

Answer: 3 \(\frac{1}{2}\) inches

Explanation:
Given:
Barry wants to make a drawing that is \(\frac{1}{4}\) the size of the original.
The tree is 14 inches tall in the drawing.
14 × \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{14}{4}\) = \(\frac{7}{2}\)
Convert the fraction to the mixed fraction.
\(\frac{7}{2}\) = 3 \(\frac{1}{2}\) inches

Question 5.
A blueprint is a scale drawing of a building. The dimensions of the blueprint for Penny’s doll house are \(\frac{1}{4}\) of the measurements of the actual doll house. The floor of the doll house has an area of 864 square inches. If the width of the doll house is \(\frac{2}{3}\) the length, what are the dimensions of the floor on the blueprint of the doll house?
_____ inches by _____ inches

Answer: 9 inches by 6 inches

Explanation:
A blueprint is a scale drawing of a building.
The dimensions of the blueprint for Penny’s dollhouse are \(\frac{1}{4}\) of the measurements of the actual dollhouse.
The floor of the dollhouse has an area of 864 square inches.
The area of the dollhouse is 54 square inches.
My guess is 9 inches by 6 inches
Let us check the numbers
9 × \(\frac{2}{3}\) = 6
My guess is correct.
Therefore the dimensions of the floor on the blueprint of the dollhouse is 9 inches by 6 inches

Question 6.
Pose a Problem Look back at Exercise 4. Write a similar problem using a different measurement and a different fraction. Then solve your problem.
Type below:
__________

Answer:
Kyle is making reusable grocery bags and lunch bags. She used a 3/4 yard of cloth to make the grocery bag. A lunch bag requires 2/3 of the amount of cloth of a grocery bag’s needs. How much does she need to make the lunch bag?
\(\frac{3}{4}\) × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{1}{2}\)
Thus Kyle needs \(\frac{1}{2}\) of the grocery bag to make the lunch bag.

Question 7.
Test Prep Albert’s photograph has an area of 80 square inches. The length of the photo is 1 \(\frac{1}{4}\) the width. Which of the following could be the dimensions of the photograph?
Options:
a. 5 inches by 16 inches
b. 12 inches by 10 inches
c. 6 inches by 5 inches
d. 10 inches by 8 inches

Answer: 10 inches by 8 inches

Explanation:
Albert’s photograph has an area of 80 square inches.
The length of the photo is 1 \(\frac{1}{4}\) the width.
My guess for 80 square inches is 10 inches by 8 inches.
Now let us check the numbers.
8 × 1 \(\frac{1}{4}\) = 8 × \(\frac{5}{4}\) = 10
Thus the correct answer is option D.

Chapter Review/Test – Page No. 333

Concepts and Skills

Question 1.
When you multiply 3 \(\frac{1}{4}\) by a number greater than one, how does the product compare to 3 \(\frac{1}{4}\)? Explain.
Type below:
__________

Answer:
Your product will be greater than 3 1/4 because anytime you multiply a fraction times a whole number less than 1 you get a fraction less than one and any time you multiply by a fraction and a whole number greater than 1 your answer is greater than 1.

Use a model to solve.

Question 2.
\(\frac{2}{3}\) × 6 = _____

Answer: 4

Explanation:
\(\frac{2}{3}\) × 6
3 divides 6 two times.
2 × 2 = 4
\(\frac{2}{3}\) × 6 = 4

Question 3.
\(\frac{3}{7}\) × 14 = _____

Answer: 6

Explanation:
\(\frac{3}{7}\) × 14
7 divides 14 two times.
3 × 2 = 6
\(\frac{3}{7}\) × 14 = 6

Question 4.
\(\frac{5}{8}\) × 24 = _____

Answer: 15

Explanation:

\(\frac{5}{8}\) × 24
8 divides 24 three times.
5 × 3 = 15
\(\frac{5}{8}\) × 24 = 15

Find the product. Write the product in simplest form.

Question 5.
\(\frac{3}{5}\) × 8 = _____ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 4 \(\frac{4}{5}\)

Explanation:
\(\frac{3}{5}\) × 8 = \(\frac{24}{5}\)
The mixed fraction of \(\frac{24}{5}\) is 4 \(\frac{4}{5}\)
\(\frac{3}{5}\) × 8 = 4 \(\frac{4}{5}\)

Question 6.
\(\frac{1}{4}\) × 10 = _____ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2 \(\frac{1}{2}\)

Explanation:
\(\frac{1}{4}\) × 10
2 divides 10 five times.
\(\frac{1}{2}\) × 5 = \(\frac{5}{2}\)
The mixed fraction of \(\frac{5}{2}\) is 2 \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{1}{4}\) × 10 = 2 \(\frac{1}{2}\)

Question 7.
\(\frac{7}{5}\) × 15 = _____

Answer: 21

\(\frac{7}{5}\) × 15
5 divides 15 three times.
\(\frac{7}{5}\) × 15 = 7 × 3 = 21
\(\frac{7}{5}\) × 15 = 21

Question 8.
\(\frac{5}{6}\) × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{5}{9}\)

Explanation:
\(\frac{5}{6}\) × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{10}{18}\)
\(\frac{10}{18}\) = \(\frac{5}{9}\)
Thus \(\frac{5}{6}\) × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{5}{9}\)

Question 9.
\(\frac{1}{5}\) × \(\frac{5}{7}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{7}\)

Explanation:
\(\frac{1}{5}\) × \(\frac{5}{7}\)
5 in the numerator and 5 in the denominator gets canceled.
= \(\frac{1}{7}\)
Thus \(\frac{1}{5}\) × \(\frac{5}{7}\) = \(\frac{1}{7}\)

Question 10.
\(\frac{3}{8}\) × \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{1}{16}\)

Explanation:
\(\frac{3}{8}\) × \(\frac{1}{6}\)
3 divides 6 two times
\(\frac{3}{8}\) × \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{1}{8}\) × \(\frac{1}{2}\)
Multiply the denominators.
= \(\frac{1}{16}\)
Thus \(\frac{3}{8}\) × \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{1}{16}\)

Complete the statement with equal to, greater than, or less than.

Question 11.
\(\frac{7}{8}\) × \(\frac{6}{6}\) will be __________ \(\frac{7}{8}\)

Answer: Equal to

Explanation:
\(\frac{7}{8}\) × \(\frac{6}{6}\)
\(\frac{6}{6}\) = 1
\(\frac{7}{8}\) × 1 = \(\frac{7}{8}\)
\(\frac{7}{8}\) = \(\frac{7}{8}\)
Thus \(\frac{7}{8}\) × \(\frac{6}{6}\) will be equal to \(\frac{7}{8}\)

Question 12.
\(\frac{1}{2}\) × \(\frac{8}{9}\) will be __________ \(\frac{8}{9}\)

Answer: Less than

Explanation:
\(\frac{1}{2}\) × \(\frac{8}{9}\)
Multiply the numerators and denominators
\(\frac{1}{2}\) × \(\frac{8}{9}\) = \(\frac{4}{9}\)
\(\frac{4}{9}\) is less than \(\frac{8}{9}\)
So, \(\frac{1}{2}\) × \(\frac{8}{9}\) will be less than \(\frac{8}{9}\)

Chapter Review/Test – Page No. 334

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 13.
Wolfgang wants to enlarge a picture he developed. Which factor listed below would scale up (enlarge) his picture the most if he used it to multiply its current dimensions?
Options:
a. \(\frac{7}{8}\)
b. \(\frac{14}{14}\)
c. 1 \(\frac{4}{9}\)
d. \(\frac{3}{2}\)

Answer: 1 \(\frac{4}{9}\)

Explanation:
The greatest fraction among all the fractions is 1 \(\frac{4}{9}\).
1 \(\frac{4}{9}\) is greater than 1.
Thus the correct answer is option C.

Question 14.
Rachel wants to reduce the size of her photo. Which factor listed below would scale down (reduce) the size of her picture the most?
Options:
a. \(\frac{5}{8}\)
b. \(\frac{11}{16}\)
c. 1 \(\frac{3}{4}\)
d. \(\frac{8}{5}\)

Answer: \(\frac{5}{8}\)

Explanation:
Compare to all the fractions \(\frac{5}{8}\) is smaller.
So, Rachel would reduce the size of her picture to \(\frac{5}{8}\)
So, the correct answer is option A.

Question 15.
Marteen wants to paint \(\frac{2}{3}\) of her room today. She wants to paint \(\frac{1}{4}\) of that before lunch. How much of her room will she paint today before lunch?
Options:
a. \(\frac{1}{12}\)
b. \(\frac{1}{6}\)
c. 1 \(\frac{5}{12}\)
d. \(\frac{11}{12}\)

Answer: \(\frac{1}{6}\)

Explanation:
Marteen wants to paint \(\frac{2}{3}\) of her room today.
She wants to paint \(\frac{1}{4}\) of that before lunch.
\(\frac{2}{3}\) × \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{1}{6}\)
So, the answer is option B.

Chapter Review/Test – Page No. 335

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 16.
Gia’s bus route to school is 5 \(\frac{1}{2}\) miles. The bus route home is 1 \(\frac{3}{5}\) times as long. How long is Gia’s bus route home?
Options:
a. 5 \(\frac{3}{10}\) miles
b. 8 miles
c. 8 \(\frac{4}{5}\) miles
d. 17 \(\frac{3}{5}\) miles

Answer: 8 \(\frac{4}{5}\) miles

Explanation:
Gia’s bus route to school is 5 \(\frac{1}{2}\) miles. The bus route home is 1 \(\frac{3}{5}\) times as long.
5 \(\frac{1}{2}\) × 1 \(\frac{3}{5}\)
Convert the mixed fractions to improper fractions.
\(\frac{11}{2}\) × \(\frac{8}{5}\) = \(\frac{88}{10}\) = \(\frac{44}{5}\)
The mixed fraction of \(\frac{44}{5}\) is 8 \(\frac{4}{5}\) miles
Therefore the answer is option C.

Question 17.
Carl’s dog weighs 2 \(\frac{1}{3}\) times what Judy’s dog weighs. If Judy’s dog weighs 35 \(\frac{1}{2}\) pounds, how much does Carl’s dog weigh?
Options:
a. 88 \(\frac{3}{4}\) pounds
b. 82 \(\frac{5}{6}\) pounds
c. 81 \(\frac{2}{3}\) pounds
d. 71 pounds

Answer: 82 \(\frac{5}{6}\) pounds

Explanation:
Carl’s dog weighs 2 \(\frac{1}{3}\) times what Judy’s dog weighs.
To find the weigh of Carl’s dog we need to multiply the fractions
2 \(\frac{1}{3}\) and 35 \(\frac{1}{2}\)
\(\frac{7}{3}\) × \(\frac{71}{2}\) = \(\frac{497}{6}\)
The mixed fraction of \(\frac{497}{6}\) is 82 \(\frac{5}{6}\) pounds.
Thus the correct answer is option B.

Question 18.
In a fifth grade class, \(\frac{4}{5}\) of the girls have brown hair. Of the brown-haired girls, \(\frac{3}{5}\) of the girls have long hair. What fraction of the girls in the class have long brown hair?
Options:
a. \(\frac{1}{20}\)
b. \(\frac{1}{5}\)
c. \(\frac{3}{5}\)
d. \(\frac{1}{4}\)

Answer: \(\frac{1}{5}\)

Explanation:
In a fifth grade class, \(\frac{4}{5}\) of the girls have brown hair. Of the brown-haired girls, \(\frac{3}{5}\) of the girls have long hair.
\(\frac{4}{5}\) – \(\frac{3}{5}\) = \(\frac{1}{5}\)
The correct answer is option B.

Chapter Review/Test – Page No. 336

Constructed Response

Question 19.
Tasha plans to tile the floor in her room with square tiles that are \(\frac{1}{4}\) foot long. Will she use more or fewer tiles if she is only able to purchase square tiles that are \(\frac{1}{3}\) foot long? Explain.
_________ tiles

Answer: Fewer

Explanation:
\(\frac{1}{4}\) is less than \(\frac{1}{3}\)
So, Tasha will use fewer tiles if she is only able to purchase square tiles that are \(\frac{1}{3}\) long.

Performance Task

Question 20.
For a bake sale, Violet wants to use the recipe below.
Go Math Grade 5 Answer Key Chapter 7 Multiply Fractions Chapter Review/Test img 27
A). If she wants to double the recipe, how much flour will she need?
_____ \(\frac{□}{□}\) cups flour

Answer: 5 \(\frac{1}{2}\) cups flour

Explanation:
To bake the sugar cookies she needs 2 \(\frac{3}{4}\) cups flour.
If she wants to double the recipe, she needs to multiply the 2 \(\frac{3}{4}\) cups flour by 2.
2 \(\frac{3}{4}\) + 2 \(\frac{3}{4}\) = 5 \(\frac{1}{2}\) cups flour

Question 20.
B). Baxter wants to make 1 \(\frac{1}{2}\) times the recipe. Will he need more or less sugar than Violet needs if she doubles the recipe? Explain.
__________ sugar

Answer: less

Explanation:
If violet doubles the recipe he need 2 × 1 \(\frac{1}{2}\) = 3 cups of sugar
Baxter wants to make 1 \(\frac{1}{2}\) times the recipe.
1 \(\frac{1}{2}\) × \(\frac{1}{2}\) = 1 \(\frac{3}{4}\)
Baxter needs less sugar when compared to Violet’s recipe.

Question 20.
C). As shown, the recipe makes 60 cookies. Jorge wants to bring 150 cookies. How much flour will he need to make 150 cookies? Explain how you got your answer. (Hint: what can you multiply 60 by to get 150?)
_____ \(\frac{□}{□}\) cups flour

Answer: 2 \(\frac{1}{2}\) cups flour

Explanation:
The recipe makes 60 cookies. Jorge wants to bring 150 cookies.
Let the amount of flour be x.
60 × x = 150
x = 150/60 = 5/2
The mixed fraction of \(\frac{5}{2}\) is 2 \(\frac{1}{2}\)
Thus, Jorge need 2 \(\frac{1}{2}\) cups flour to make 150 cookies.

Conclusion:

Browse Grade 5 Chapter wise Resources on Go Math Answer Key. Students can get the Solutions for all the grades in Go Math Answer Key. So, keep following to get the Pdf of all Go Math Grade 5 Answer Key with a brief explanation. It helps not only students but also the teachers to explain to the students in an easy manner. I wish the information given in this chapter is helpful for all the 5th-grade students. Feel free to post your queries in the below box so that we can clarify your doubts as early as possible.

Leave a Comment