go-math-grade-4-answer-key-chapter-2-multiply-by-1-digit-numbers-homework-practice-fl

Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers

Hello, students are you searching for the Answer key of Go Math Grade 4? Then what are you waiting for here we provide the Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers with a brief explanation. Refer to our Go Math 4th Grade Answer Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Homework Practice FL to enhance your math skills. These online solutions help the parents to explain the concepts of Multiply by 1-Digit Numbers.

Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers

The Multiply by 1-Digit Numbers Chapter contains the topics such as Multiplication Comparisons, Multiply Tens, Hundreds, and Thousands, Estimate Products, Multiply Using the Distributive Property, and so on. First, understand the concepts and then try to solve the problems. By this, you can use these methods in the real-life and also prepare the questions on your own.

Lesson: 1 – Multiplication Comparisons

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 23
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 24

Lesson: 2 – Comparison Problems

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 25
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 26

Lesson: 3 – Multiply Tens, Hundreds, and Thousands

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 27
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 28

Lesson: 4 – Estimate Products

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 29
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 30

Lesson: 5 – Multiply Using the Distributive Property

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 31
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 32

Lesson: 6 – Multiply Using Expanded Form

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 33
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 34

Lesson: 7 – Multiply Using Partial Products

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 35
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 36

Lesson: 8 – Multiply Using Mental Math

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 37
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 38

Lesson: 9 – Problem Solving Multistep Multiplication Problems

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 39
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 40

Lesson: 10 – Multiply 2-Digit Numbers with Regrouping

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 41
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 42

Lesson: 11 – Multiply 3-Digit and 4-Digit Numbers with Regrouping

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 43
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 44

Lesson: 12 – Solve Multistep Problems Using Equations

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 45
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 46

Lesson: 13 

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 47
Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 48

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 23

Multiplication Comparisons

Write a comparison sentence.

Question 1.
6 × 3 = 18
6 times as many as 3 is 18.

Question 2.
63 = 7 × 9
_____ is _____ times as many as _____.

Answer: 63 is 7 times as many as 9.

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers

Question 3.
5 × 4 = 20
_____ times as many as _____ is _____.

Answer: 5 times as many as 4 is 20.

Explanation:

Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers

Question 4.
48 = 8 × 6
_____ is _____ times as many as _____.

Answer: 48 is 6 times as many as 8.

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers

Write an equation.

Question 5.
2 times as many as 8 is 16.
_____ × _____ = _____

Answer: 2 × 8 = 16

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers

Question 6.
42 is 6 times as many as 7.
_____ = _____ × _____

Answer: 42 = 6 × 7

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers

Question 7.
3 times as many as 5 is 15.
_____ × _____ = _____

Answer: 3 × 5 = 15

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers

Question 8.
36 is 9 times as many as 4.
_____ = _____ × _____

Answer: 36 = 9 × 4

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers

Question 9.
72 is 8 times as many as 9.
_____ = _____ × _____

Answer: 72 = 8 × 9

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers

Question 10.
5 times as many as 6 is 30.
_____ × _____ = _____

Answer: 5 × 6 = 30

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers

Problem Solving

Question 11.
Alan is 14 years old. This is twice as old as his brother James is. How old is James?
_____ years old

Answer: 7 years old.

Explanation:
Alan’s age is 14 years old and his brother is James is twice younger than Alan, So James’s age is 14÷2= 7.

Question 12.
There are 27 campers. This is nine times as many as the number of counselors. How many counselors are there?
_____ counselors

Answer: 3 counselors.

Explanation: 27 campers= 9× no.of counselors,
So no.of counselors are 27÷9= 3.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 24

Lesson Check

Question 1.
Which equation best represents the comparison sentence?
24 is 4 times as many as 6.
Options:
a. 24 × 4 = 6
b. 24 = 4 × 6
c. 24 = 4 + 6
d. 4 + 6 = 24

Answer: 24 = 4 × 6

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers
The correct answer is option b.

Question 2.
Which comparison sentence best represents the equation?
5 × 9 = 45
Options:
a. 5 more than 9 is 45.
b. 9 is 5 times as many as 45.
c. 5 is 9 times as many as 45.
d. 45 is 5 times as many as 9.

Answer: 45 is 5 times as many as 9.

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers
The correct answer is option d.

Spiral Review

Question 3.
Which of the following statements correctly compares the numbers?
Options:
a. 273,915 > 274,951
b. 134,605 < 143,605
c. 529,058 > 530,037
d. 452,731 > 452,819

Answer: 134,605 < 143,605

Explanation:
134,605 is lesser compared to 143,605.
The correct answer is option b.

Question 4.
What is the standard form for
200,000 + 80,000 + 700 + 6?
Options:
a. 2,876
b. 28,706
c. 208,706
d. 280,706

Answer: 280,706

Explanation:
200,000+80,000+700+6= 280,706.
The correct answer is option d.

Question 5.
Sean and Leah are playing a computer game. Sean scored 72,491 points. Leah scored 19,326 points more than Sean. How many points did Leah score?
Options:
a. 53,615
b. 91,717
c. 91,815
d. 91,817

Answer: 91,817

Explanation:
Sean’s score is 72,491 and Leah’s score is 19,326 more than Sean’s score. So Sean score is 72,491+19,326 = 91,817.
The correct answer is option d.

Question 6.
A baseball stadium has 38,496 seats. Rounded to the nearest thousand, how many seats is this?
Options:
a. 38,000
b. 38,500
c. 39,000
d. 40,000

Answer: 38,000

Explanation:
Round off to the nearest thousand is 38,000.
The correct answer is option a.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 25

Comparison Problems

Draw a model. Write an equation and solve.

Question 1.
Stacey made a necklace using 4 times as many blue beads as red beads. She used a total of 40 beads. How many blue beads did Stacey use?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 1

Question 2.
At the zoo, there were 3 times as many monkeys as lions. Tom counted a total of 24 monkeys and lions. How many monkeys were there?
______ monkeys

Answer: 18 monkeys

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers
Therefore there are 18 monkeys.

Question 3.
Fred’s frog jumped 7 times as far as Al’s frog. The two frogs jumped a total of 56 inches. How far did Fred’s frog jump?
______ inches

Answer: 49 inches

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers
Therefore Fred’s frog jumps 49 inches.

Question 4.
Sheila has 5 times as many markers as Dave. Together, they have 18 markers. How many markers does Sheila have?
______ markers

Answer: 15 markers

Explanation:
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers
Therefore Sheila has 15 markers.

Problem Solving

Question 5.
Rafael counted a total of 40 white cars and yellow cars. There were 9 times as many white cars as yellow cars. How many white cars did Rafael count?
______ white cars

Answer: 36 white cars

Explanation:
Let yellow cars be X, As white cars are 9 times as many as yellow cars, So white cars be 9X. Therefore 9X+X=40, X=4. So no.of white cars are 9×4= 36.
Therefore Rafael count 36 white cars.

Question 6.
Sue scored a total of 35 points in two games. She scored 6 times as many points in the second game as in the first. How many more points did she score in the second game?
______ more points

Answer: 30 more points

Explanation:
Let the first game points are X and second game points be 6X. Sue’s total score is 35 points in two games so 6X+X= 35 then X is 5.
Therefore the second game score is 6 × 5= 30.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 26

Lesson Check

Question 1.
Sari has 3 times as many pencil erasers as Sam. Together, they have 28 erasers. How many erasers does Sari have?
Options:
a. 7
b. 14
c. 18
d. 21

Answer: 21

Explanation:
Let the X be pencil erasers of Sam and Sari erasers be 3X. As Sari and Sam together have 28 erasers.
So 3X+X= 28. And X is 7. Then Sari has 3×7= 21.
The correct answer is option d.

Question 2.
In Sean’s fish tank, there are 6 times as many goldfish as guppies. There are a total of 21 fish in the tank. How many more goldfish are there than guppies?
Options:
a. 5
b. 12
c. 15
d. 18

Answer: 18

Explanation:

Let Guppies be X and Goldfishes be 6X.
And the total fishes are 21, So X+6X= 21 then X= 3.
So Goldfishes are 6×3= 18.
The correct answer is option d.

Spiral Review

Question 3.
Barbara has 9 stuffed animals. Trish has 3 times as many stuffed animals as Barbara. How many stuffed animals does Trish have?
Options:
a. 3
b. 12
c. 24
d. 27

Answer: 27

Explanation:
Barbara has 9 stuffed animals and Trish has 3 times as Barbara, So 9×3= 27.
The correct answer is option d.

Question 4.
There are 104 students in the fourth grade at Allison’s school. One day, 15 fourth-graders were absent. How many fourth-graders were at school that day?
Options:
a. 89
b. 91
c. 99
d. 119

Answer: 89

Explanation:
Total students in fourth grade are 104, as 15 students were absent 104-15= 89.
The correct answer is option a.

Question 5.
Joshua has 112 rocks. Jose has 98 rocks. Albert has 107 rocks. What is the correct order of the boys from the least to the greatest number of rocks owned?
Options:
a. Jose, Albert, Joshua
b. Jose, Joshua, Albert
c. Albert, Jose, Joshua
d. Joshua, Albert, Jose

Answer: Jose, Albert, Joshua

Explanation:

Given,
Joshua has 112 rocks. Jose has 98 rocks. Albert has 107 rocks.
As 98<107<112. So Jose, Albert, Joshua.
The correct answer is option a.

Question 6.
Alicia has 32 stickers. This is 4 times as many stickers as Benita has. How many stickers does Benita have?
Options:
a. 6
b. 8
c. 9
d. 28

Answer: 8

Explanation:
Given,
Alicia has 32 stickers. This is 4 times as many stickers as Benita has.
Let Benita stickers be S and Alicia has 32 stickers, So 4×S= 32. Therefore Benita stickers are 8.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 27

Multiply Tens, Hundreds, and Thousands

Find the product.

Question 1.
4 × 7,000 = 28,000
Think: 4 × 7 = 28
So, 4 × 7,000 = 28,000

Question 2.
9 × 60 = ______

Answer: 540

Explanation: 9×6= 54.

Question 3.
8 × 200 = ______

Answer: 1600

Explanation: 8×2=16

Question 4.
5 × 6,000 = ______

Answer: 30,000

Explanation: 5×6=30.

Question 5.
7 × 800 = ______

Answer: 5600

Explanation: 7×8= 56.

Question 6.
8 × 90 = ______

Answer: 720

Explanation: 8×9=72.

Question 7.
6 × 3,000 = ______

Answer: 18,000

Explanation: 6×3= 18.

Question 8.
3 × 8,000 = ______

Answer: 24,000

Explanation: 3×8= 24.

Question 9.
5 × 500 = ______

Answer: 2500

Explanation: 5×5= 25.

Question 10.
9 × 4,000 = ______

Answer: 36,000

Explanation: 9×4= 36.

Question 11.
7 × 7,000 = ______

Answer: 49,000

Explanation: 7×7= 49.

Question 12.
3 × 40 = ______

Answer: 120

Explanation: 3×4= 12.

Question 13.
4 × 5,000 = ______

Answer: 20,000

Explanation: 4×5= 20.

Question 14.
2 × 9,000 = ______

Answer: 18,000

Explanation: 2×9= 18.

Problem Solving

Question 15.
A bank teller has 7 rolls of coins. Each roll has 40 coins. How many coins does the bank teller have?
______ coins

Answer: 280 coins

Explanation:
The bank teller has 7 rolls of coins.
As each roll has 40 coins, So total coins are 7×40= 280
Thus the bank teller has 280 coins.

Question 16.
Theo buys 5 packages of paper. There are 500 sheets of paper in each package. How many sheets of paper does Theo buy?
______ sheets.

Answer: 2,500

Explanation:
Total no.of sheets of papers in each package are 500, And Theo buys 5 packages of papers.
So total sheets of paper Theo bought are 500×5= 2,500.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 28

Lesson Check

Question 1.
A plane is traveling at a speed of 400 miles per hour. How far will the plane travel in 5 hours?
Options:
a. 200 miles
b. 2,000 miles
c. 20,000 miles
d. 200,000 miles

Answer: 2,000 miles

Explanation:
The speed of the plane is 400 miles per hour.
In 5 hours plane can travel 400×5= 2,000 miles.
Thus the correct answer is option b.

Question 2.
One week, a clothing factory made 2,000 shirts in each of 6 different colors. How many shirts did the factory make in all?
Options:
a. 2,000
b. 12,000
c. 120,000
d. 200,000

Answer: 12,000

Explanation:
The shirts made in one week are 2000 in 6 different colors.
So total shirts made in all are 2000×6= 12,000.
Thus the correct answer is option b.

Spiral Review

Question 3.
Which comparison sentence best represents the equation?
6 × 7 = 42
Options:
a. 7 is 6 times as many as 42.
b. 6 is 7 times as many as 42.
c. 42 is 6 times as many as 7.
d. more than 7 is 42.

Answer: 42 is 6 times as many as 7.

Explanation:
By comparing 42= 6×7 represents the equation.
Thus the correct answer is option c.

Question 4.
The population of Middleton is six thousand, fifty-four people. Which of the following shows this number written in standard form?
Options:
a. 654
b. 6,054
c. 6,504
d. 6,540

Answer: 6,054

Explanation:
The standard form is Six thousand fifty-four is equal to 6,054.
Thus the correct answer is option b.

Question 5.
In an election for mayor, 85,034 people voted for Carl Green and 67,952 people voted for Maria Lewis. By how many votes did Carl Green win the election?
Options:
a. 17,082
b. 17,182
c. 22,922
d. 152,986

Answer: 17,082

Explanation:
Total votes Carl Green has got are 85,034and Maria Lewis got are 67,952. By 85,034-67,952= 17,082 votes Carl Green won the election.
Thus the correct answer is option a.

Question 6.
Meredith picked 4 times as many green peppers as red peppers. If she picked a total of 20 peppers, how many green peppers did she pick?
Options:
a. 4
b. 5
c. 16
d. 24

Answer: 16

Explanation:
Meredith picked 4 times as many green peppers as red peppers.
Let the red peppers be X and green peppers be 4X, And the total she picked is 20 peppers. So X+4X=20
Then X=4. Green peppers she picked are 4×4= 16.
Thus the correct answer is option c.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 29

Estimate Products

Estimate the product by rounding.

Question 1.
4 × 472
4 × 472

4 × 500 = 2,000

Question 2.
2 × 6,254
Estimate: _______

Answer: 12,000

Explanation:
The nearest rounding off for 6,254 is 6,000.
So 2×6,000= 12,000.

Question 3.
9 × 54
Estimate: _______

Answer: 450

Explanation:
The nearest rounding off for 54 is 50. So 9×50= 450.

Question 4.
5 × 5,503
Estimate: _______

Answer: 30,000

Explanation:
The nearest rounding off for 5,503 is 6,000.
So 5×6,000= 30,000.

Question 5.
3 × 832
Estimate: _______

Answer: 2,400

Explanation:
The nearest rounding off for 832 is 800.
So 3×800= 2,400.

Question 6.
6 × 98
Estimate: _______

Answer: 600

Explanation:
The nearest rounding off for 98 is 100. So 6×100= 600.

Question 7.
8 × 3,250
Estimate: _______

Answer: 24,000

Explanation:
The nearest rounding off for 3,250 is 3,000.
So 8×3,000= 24,000.

Question 8.
7 × 777
Estimate: _______

Answer: 5,600

Explanation:
The nearest rounding off for 777 is 800.
So 7×800= 5,600.

Find two numbers the exact answer is between.

Question 9.
3 × 567
_____ and _____

Answer: 1500 and 1800

Explanation:
The rounding off for 567 is 500 and 600.
So 3×500= 1500 and 3×600= 1800.

Question 10.
6 × 7,381
_____ and _____

Answer: 42,000 and 48,000

Explanation:
The rounding off for 7,381 is 7,000 and 8,000.
So 6×7000= 42,000 and 6×8000= 48,000.

Question 11.
4 × 94
_____ and _____

Answer: 360 and 400

Explanation:
The rounding off for 94 is 90 and 100.
So 4×90= 360 and 4×100= 400.

Question 12.
8 × 684
_____ and _____

Answer: 3600 and 4200

Explanation:
The rounding off for 684 is 600 and 700.
So 6×600= 3600 and 6×700= 4200.

Problem Solving

Question 13.
Isaac drinks 8 glasses of water each day. He says he will drink 2,920 glasses of water in a year that has 365 days. Is the exact answer reasonable? Explain.
_____

Answer: Yes

Explanation:
As the round-off for 365 can be 300 or 400.
So 8×300= 2,400 and 8×400= 3,200.
The estimated answer can be between 2,400 to 3,200.
So the answer is Yes.

Question 14.
Most Americans throw away about 1,365 pounds of trash each year. Is it reasonable to estimate that Americans throw away over 10,000 pounds of trash in 5 years? Explain.
_____

Answer: No

Explanation:
As the round-off for 1,365 can be 1000 or 2000.
So 5×1000= 5,000 and 5×2000= 10,000.
The estimated answer can be between 5,000 to 10,000.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 30

Lesson Check

Question 1.
A theater has 4,650 seats. If the theater sells all the tickets for each of its 5 shows, about how many tickets will the theater sell in all?
Options:
a. 2,500
b. 10,000
c. 25,000
d. 30,000

Answer: 25,000

Explanation:
A theater has 4,650 seats.
As the nearest round off for 4,650 is 5,000.
So 5,000×5= 25,000.
The correct answer is option c.

Question 2.
Washington Elementary has 4,358 students. Jefferson High School has 3 times as many students as Washington Elementary. About how many students does Jefferson High School have?
Options:
a. 16,000
b. 12,000
c. 10,000
d. 1,200

Answer: 12,000

Explanation:
Given,
Washington Elementary has 4,358 students.
Jefferson High School has 3 times as many students as Washington Elementary.
As the nearest round off for 4,358 is 4,000.
So 4,000×3= 12,000.
The correct answer is option b.

Spiral Review

Question 3.
Diego has 4 times as many autographed baseballs as Melanie has. Diego has 24 autographed baseballs. How many autographed baseballs does Melanie have?
Options:
a. 28
b. 20
c. 8
d. 6

Answer: 6

Explanation:
Let the Melanie baseballs be S.
As Diego has 4 times as many as Melanie and Diego has a total of 24 baseballs.
So 4×S= 24, Then S= 24÷4 which is 6.
The correct answer is option d.

Question 4.
Mr. Turkowski bought 4 boxes of envelopes at the office supply store. Each box has 500 envelopes. How many envelopes did Mr. Turkowski buy?
Options:
a. 200
b. 504
c. 2,000
d. 20,000

Answer: 2,000

Explanation:
Turkowski has 4 boxes of envelopes and each box contains 500 envelopes.
So total envelopes did Turkowski bought are 4×500= 2,000.
The correct answer is option c.

Question 5.
Pennsylvania has a land area of 44,816 square miles. Which of the following shows the land area of Pennsylvania rounded to the nearest hundred?
Options:
a. 44,000 square miles
b. 44,800 square miles
c. 44,900 square miles
d. 45,000 square miles

Answer: 44,800 square miles

Explanation:
As the nearest round off for 44,816 is 44,800.
The correct answer is option b.

Question 6.
The table shows the types of DVDs customers rented from Sunshine Movie Rentals last year.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 2
Options:
How many comedy and action movies were rented in all last year?
a. 13,620
b. 13,000
c. 12,260
d. 10,752

Answer: 12,260

Explanation:
Comedy and action movies that are rented in last year are 6,720+5,540= 12,260.
The correct answer is option c.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 31

Multiply Using the Distributive Property

Model the product on the grid. Record the product.

Question 1.
4 × 19 = 76
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 3
4 × 10 = 40 and 4 × 9 = 36
40 + 36 = 76

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 4
5 × 13 = _____

Answer: 65

Explanation:
5×10= 50 and 5×3= 15
50+15= 65.

Find the product.

Question 3.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 5
4 × 14 = _____

Answer: 56

Explanation:
4×10= 40 and 4×4= 16
40+16= 56.

Question 4.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 6
3 × 17 = _____

Answer: 51

Explanation:
3×10=30 and 3×7= 21
30+21= 51

Question 5.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 7
6 × 15 = _____

Answer: 90

Explanation:
6×10= 60 and 6×5= 30
60+30= 90

Problem Solving

Question 6.
Michael arranged his pennies in the following display.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 8
How many pennies does Michael have in all?
_____ pennies

Answer: 91

Explanation: As there are 7 columns and 13 rows, So 13×7= 91.

Question 7.
A farmer has an apple orchard with the trees arranged as shown below.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 9
If the farmer wants to pick one apple from each tree, how many apples will he pick?
_____ apples

Answer: 70 apples

Explanation:
As there are 5 columns and 14 rows, So 5×14= 70.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 32

Lesson Check

Question 1.
The model shows how Maya planted flowers in her garden.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 10
How many flowers did Maya plant?
Options:
a. 15
b. 18
c. 30
d. 45

Answer: 45

Explanation:
As 3×10= 30 and 3×5= 15
30+15= 45.
The correct answer is option d.

Question 2.
The model below represents the expression 5 × 18.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 11
How many tens will there be in the final product?
Options:
a. 5
b. 6
c. 8
d. 9

Answer: 9

Explanation:
As 5×18 is 90 and 90÷10= 9.
So the answer is 9.
The correct answer is option d.

Spiral Review

Question 3.
Center City has a population of twenty one thousand, seventy people. Which of the following shows the population written in standard form?
Options:
a. 21,007
b. 21,070
c. 21,077
d. 21,700

Answer: 21,070

Explanation:
Center City has a population of twenty one thousand, seventy people.
Twenty-one thousand seventy is equal to 21,070.
The correct answer is option b.

Question 4.
Central School collected 12,516 pounds of newspaper to recycle. Eastland School collected 12,615 pounds of newspapers. How many more pounds of newspaper
did Eastland School collect than Central School?
Options:
a. 99 pounds
b. 101 pounds
c. 199 pounds
d. 1,099 pounds

Answer: 99 pounds

Explanation:
Central school has collected 12,516 pounds and Eastland school collected 12,615 pounds. So 12,615-12,516= 99.
The correct answer is option a.

Question 5.
Allison has 5 times as many baseball cards as football cards. In all, she has 120 baseball and football cards. How many baseball cards does Allison have?
Options:
a. 20
b. 24
c. 96
d. 100

Answer: 100

Explanation:
Let Football cards be X and baseball cards be 5X. So 5X+X= 120 in which X= 20.
As Allison has 5 times as many baseball cards as football cards.
So 5×20= 100.
The correct answer is option d.

Question 6.
A ruby-throated hummingbird beats its wings about 53 times each second. About how many times does a ruby-throated hummingbird beat its wings in 5 seconds?
Options:
a. 25
b. 58
c. 250
d. 300

Answer: 250

Explanation:
As the nearest round-off for 53 is 50, So 50×5= 250.
The correct answer is option c.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 33

Multiply Using Expanded Form

Record the product. Use expanded form to help.

Question 1.
7 × 14 = 98
7 × 14 = 7 × (10 + 4)
= (7 × 10) + (7 × 4)
= 70 + 28
= 98

Question 2.
8 × 43 = ______

Answer: 344

Explanation:
8×(40+3)
= (8×40)+(8×3)
= 320+24
= 344.

Question 3.
6 × 532 = ______

Answer: 3192

Explanation:
6×(500+30+2)
= (6×500)+(6×30)+(6×2)
= 3000+180+12
= 3,192.

Question 4.
5 × 923 = ______

Answer: 4,615

Explanation:
5×923= 5×(900+20+3)
=(5×900)+(5×20)+(5×3)
=4500+100+15
=4,615.

Question 5.
4 × 2,371 = ______

Answer: 9,484

Explanation:
4×2,371= 4×(2000+300+70+1)
= (4×2,000)+(4×300)+(4×70)+(4×1)
=8000+1200+280+4
=9,484

Question 6.
7 × 1,829 = ______

Answer: 12,803

Explanation:
7×1,829= 7×(1,000+800+20+9)
=(7×1,000)+( 7×800)+( 7×20)+( 7×9)
=7,000+5600+140+63
=12,803

Problem Solving

Question 7.
The fourth-grade students at Riverside School are going on a field trip. There are 68 students on each of the 4 buses. How many students are going on the field trip?
______ students

Answer: 272 students

Explanation:
No. of buses are 4 and on each bus, there are 68 students.
So 68 × 4= 272.
Therefore 272 students are going on the field trip.

Question 8.
There are 5,280 feet in one mile. Hannah likes to walk 5 miles each week for exercise. How many feet does Hannah walk each week?
______ feet

Answer: 26,400 feet

Explanation:
There are 5,280 feet in one mile and Hannah walks 5 miles each week.
So 5,280 5= 26,400.
Hannah walk 26,400 feet each week.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 34

Lesson Check

Question 1.
Which expression shows how to multiply 7 × 256 by using expanded form and the Distributive Property?
Options:
a. (7 × 2) + (7 × 5) + (7 × 6)
b. (7 × 200) + (7 × 500) + (7 × 600)
c. (7 × 2) + (7 × 50) + (7 × 600)
d. (7 × 200) + (7 × 50) + (7 × 6)

Answer: (7 × 200) + (7 × 50) + (7 × 6)

Explanation:
By Distributive property of multiplication 7×256=(7×200)+(7×50)+(7×6)
The correct answer is option d.

Question 2.
Sue uses the expression (8 × 3,000) + (8 × 200) + (8 × 9) to help solve a multiplication problem. Which is Sue’s multiplication problem?
Options:
a. 8 × 329
b. 8 × 3,029
c. 8 × 3,209
d. 8 × 3,290

Answer: 8 × 3,029

Explanation:
The expression (8×3,000)+(8×200)+(8×9) is written in the Distributive property of multiplication. So 8×3,029.
The correct answer is option b.

Spiral Review

Question 3.
What is another way to write 9 x 200?
Options:
a. 18 ones
b. 18 tens
c. 18 hundreds
d. 18 thousands

Answer: 18 hundreds

Explanation: 9×200= 1800
The correct answer is option c.

Question 4.
What is the value of the digit 4 in 46,000?
Options:
a. 4 ten thousands
b. 4 thousands
c. 4 hundreds
d. 4 tens

Answer: 4 ten thousand

Explanation:
The place value of 4 in 46,000 is 40,000.
The correct answer is option a.

Question 5.
Chris bought 6 packages of napkins for his restaurant. There were 200 napkins in each package. How many napkins did Chris buy?
Options:
a. 120
b. 1,200
c. 12,000
d. 120,000

Answer: 1,200

Explanation:
Total packages are 6 and each package contains 200 napkins.
So 6 × 200=1,200.
The correct answer is option b.

Question 6.
Which of the following lists the numbers in order from least to greatest?
Options:
a. 8,512; 8,251; 8,125
b. 8,251; 8,125; 8,512
c. 8,125; 8,512; 8,251
d. 8,125; 8,251; 8,512

Answer: 8,125; 8,251; 8,512

Explanation:
8,125>8,251>8,512.
The correct answer is option d.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 35

Multiply Using Partial Products

Estimate. Then record the product.

Question 1.
Estimate: 1,200
2 4 3
×    6
———
1,200
2 4 0
+ 1 8
———
1,458

Question 2.
6 4 0
×    3
———
Estimate: ________
Product: _______

Answer:

Question 3.
$ 1 4 9
×       5
———
Estimate: $ ________
Product: $ _______

Answer:

Question 4.
7 2 1
×   8
———
Estimate: ________
Product: _______

Answer:

Question 5.
2 9 3
×    4
———
Estimate: ________
Product: _______

Answer:

Question 6.
$ 4 1 6
×       6
———
Estimate: $ ________
Product: $ _______

Answer:

Question 7.
9 6 1
×    2
———
Estimate: ________
Product: _______

Answer:

Question 8.
8 3 7
×    9
———
Estimate: ________
Product: _______

Answer:

Question 9.
6 5 2
×    4
———
Estimate: ________
Product: _______

Answer:

Question 10.
3 0 7
×    3
———
Estimate: ________
Product: _______

Answer:

Question 11.
5 4 3
×     7
———
Estimate: ________
Product: _______

Answer:

Question 12.
$ 8 2 2
×       5
———
Estimate: $ ________
Product: $ _______

Answer:

Problem Solving

Question 13.
A maze at a county fair is made from 275 bales of hay. The maze at the state fair is made from 4 times as many bales of hay. How many bales of hay are used for the maze at the state fair?
______ bales

Answer: 1100 bales

Explanation:
No. of country fair bales are 275 and state fair bales are 4 times as many as country fair bales.
So 275 × 4= 1100 bales.

Question 14.
Pedro gets 8 hours of sleep each night. How many hours does Pedro sleep in a year with 365 days?
______ hours

Answer: 2,920 hours

Explanation:
Given,
Pedro sleeps 8 hours each night and 365 days Pedro sleeps 365 × 8= 2,920 hours.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 36

Lesson Check

Question 1.
A passenger jet flies at an average speed of 548 miles per hour. At that speed, how many miles does the plane travel in 4 hours?
Options:
a. 2,092 miles
b. 2,112 miles
c. 2,192 miles
d. 2,480 miles

Answer: 2,192 miles

Explanation:
The average speed of a passenger jet is 548 miles per hour.
And the plane travels in 4 hours is 548 × 4= 2,192 miles.
The correct answer is option c.

Question 2.
Use the model to find 3 × 157.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 12
Options:
a. 300,171
b. 300,157
c. 471
d. 451

Answer: 471

Explanation:
By distributive property of multiplication 3 x 157= 3 x(100+50+7)
= (3 x100)+(3×50)+(3×7)
= 300+150+21
= 471
The correct answer is option c.

Spiral Review

Question 3.
The school fun fair made $1,768 on games and $978 on food sales. How much money did the fun fair make on games and food sales?
Options
a. $2,636
b. $2,646
c. $2,736
d. $2,746

Answer: $2746

Explanation:
Money made on games is $1,768 and on food, sale is $978.
So total money make on games and food sales are 1768+978= 2746.
The correct answer is option d.

Question 4.
Use the table below.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 13
Which of the following lists the states from least to greatest population?
Options:
a. Alaska, North Dakota, Vermont
b. Vermont, Alaska, North Dakota
c. North Dakota, Vermont, Alaska
d. Vermont, North Dakota, Alaska

Answer: Vermont, North Dakota, Alaska

Explanation:
Vermont has 621,760, North Dakota has 646,844 and Alaska has 698,473.
So Vermont, North Dakota, Alaska.
The correct answer is option d.

Question 5.
A National Park covers 218,375 acres. What is this number written in expanded form?
Options:
a. 200,000 + 10,000 + 8,000 + 300 + 70 + 5
b. 20,000 + 1,000 + 800 + 30 + 75
c. 218 + 375
d. 218 thousand, 375

Answer: 200,000 + 10,000 + 8,000 + 300 + 70 + 5

Explanation:
218,375 is expanded as 200,000 + 10,000 + 8,000 + 300 + 70 + 5
The correct answer is option a.

Question 6.
Last year a business had profits of $8,000. This year its profits are 5 times as great. What are this year’s profits?
Options:
a. $4,000
b. $40,000
c. $44,000
d. $400,000

Answer: $40,000

Explanation:
Last year’s profit of $8,000 and this year 5 times more.
So this year profit is 8000 × 5= 40,000.
The correct answer is option b.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 37

Multiply Using Mental Math

Find the product. Tell which strategy you used.

Question 1.
6 × 297
Think: 297 = 300 – 3
6 × 297 = 6 × (300 – 3)
= (6 × 300) – (6 × 3)
= 1,800 – 18
= 1,782;
use subtraction

Question 2.
8 × 25 × 23 = _____

Answer: 4,600, Associative property.

Explanation:
8×25×23=(8×25)× 23
=(200) ×23
4,600

Question 3.
8 × 604 = _____

Answer: 4,832, Use Addition.

Explanation:
604= 600+4
8×604= 8×(600+4)
=(8×600)+(8×4)
=4800+32
=4832.

Question 4.
50 × 28 = _____

Answer: 1400, Halving and doubling.

Explanation:
50×28= (25×28)+(50×14)
=700+700
=1400

Question 5.
9 × 199 = _____

Answer: 1,791

Explanation:
By Distributive property 9 × 199= 9 ×(100+90+9)
=(9×100)+(9×90)+(9×9)
=900+810+81
= 1791

Question 6.
20 × 72 × 5 = _____

Answer: 7,200.

Explanation:
The associative property states that the terms in an addition or multiplication problem can be grouped in different ways, and the answer remains the same.
20 × 72 × 5= (20×72) ×5
=1440×5
=7,200.

Question 7.
32 × 25 = _____

Answer: 800

Explanation:
Multiplication.
32×25= 800.

Problem Solving

Question 8.
Section J in an arena has 20 rows. Each row has 15 seats. All tickets cost $18 each. If all the seats are sold, how much money will the arena collect for Section J?
$ _____

Answer: $5400

Explanation:
Total rows in the arena are 20 rows and each row has 15 seats.
So total seats are 20×15= 300 seats.
And each ticket cost is $18, So the total ticket price is 300×15= 5400.

Question 9.
At a high-school gym, the bleachers are divided into 6 equal sections. Each section can seat 395 people. How many people can be seated in the gym?
_____ people

Answer: 2,370 people.

Explanation:
Total sections are 6 and each section contains 395 people.
So the total members can be seated in the gym are 395 × 6= 2,370 people.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 38

Lesson Check

Question 1.
Pencils come in cartons of 24 boxes. A school bought 50 cartons of pencils for the start of school. Each box of pencils cost $2. How much did the school spend
on pencils?
Options:
a. $240
b. $1,200
c. $2,400
d. $4,800

Answer: $2,400

Explanation:
Given,
Total boxes of pencils are 24 and a school bought 50 cartons of pencils.
So the total no. of boxes are 24×50=1200 and each box of pencils cost $2.
So 1200×2= 2400 school has spent.
Thus the correct answer is option c.

Question 2.
The school also bought 195 packages of markers. There are 6 markers in a package. How many markers did the school buy?
Options:
a. 1,170
b. 1,195
c. 1,200
d. 1,230

Answer: 1,170

Explanation:
The school also bought 195 packages of markers. There are 6 markers in a package.
Multiply the number of packages with the number of markers in the package.
So total markers are 195×6= 1170.
Thus the correct answer is option a.

Spiral Review

Question 3.
Alex has 175 baseball cards. Rodney has 3 times as many baseball cards as Alex. How many fewer cards does Alex have than Rodney?
Options:
a. 700
b. 525
c. 450
d. 350

Answer: 350

Explanation:
Alex has 175 baseball cards and Rodney has 3 times as many as Alex.
So the total no. of cards Rodney has is 175×3= 525. And Alex has 525-175= 350 fewer cards than Rodney.
Thus the correct answer is option d.

Question 4.
A theater seats 1,860 people. The last 6 shows have been sold out. Which is the best estimate of the total number of people attending the last 6 shows?
Options:
a. fewer than 6,000
b. about 6,000
c. fewer than 12,000
d. more than 20,000

Answer: fewer than 12,000

Explanation:
Given,
A theater seats 1,860 people.
The last 6 shows have been sold out.
No. of seats in a theater are 1,860 people and the last 6 shows have been sold out.
So 1,860×6= 11,160 which are fewer than 12,000.
Thus the correct answer is option c.

Question 5.
At one basketball game, there were 1,207 people watching. At the next game, there were 958 people. How many people in all were at the two games?
Options:
a. 2,155
b. 2,165
c. 2,265
d. 10,787

Answer: 2,165

Explanation:
There are 1207 people are watching a basketball game and in the next game, 958 people are there.
So the total no. of people is 1,207+958= 2165.
Thus the correct answer is option b.

Question 6.
Bill bought 4 jigsaw puzzles. Each puzzle has 500 pieces. How many pieces are in all the puzzles altogether?
Options:
a. 200
b. 900
c. 2,000
d. 20,000

Answer: 2,000

Explanation:
Given,
Bill bought 4 jigsaw puzzle and each puzzle has 500 pieces.
So altogether pieces are 500×4= 2000.
Thus the correct answer is option c.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 39

Problem Solving Multistep Multiplication Problems

Solve each problem.

Question 1.
A community park has 6 tables with a chessboard painted on top. Each board has 8 rows of 8 squares. When a game is set up, 4 rows of 8 squares on each board are covered with chess pieces. If a game is set up on each table, how many total squares are NOT covered by chess pieces?
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 14
4 × 8 = 32
32 × 6 = 192 squares

Question 2.
Jonah and his friends go apple picking. Jonah fills 5 baskets. Each basket holds 15 apples. If 4 of Jonah’s friends pick the same amount as Jonah, how many apples do Jonah and his friends pick in all? Draw a diagram to solve the problem.
_____ apples

Answer: 375 apples

Explanation:
As Jonah fills 5 baskets which hold 15 apples, So Jonah picked 15×5= 75 apples.
And 4 of his friends pick the same amount of apples, which means 75×4=300.
So total apples Jonah and his friends picked up are 300+75= 375 apples.

Question 3.
There are 6 rows of 16 chairs set up for the third-grade play. In the first 4 rows, 2 chairs on each end are reserved for teachers. The rest of the chairs are for students. How many chairs are there for students?
_____ chairs

Answer: 80 chairs

Explanation:
As there are 6 rows of 16 chairs which means 16×6= 96 total chairs.
And the first 4 rows 2 chairs on each end are reserved for teachers, which means 4×4= 16 chairs are reserved for teachers.
So 96-16= 80 chairs are left for the students.
Therefore there are 80 chairs for students.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 40

Lesson Check

Question 1.
At a tree farm, there are 9 rows of 36 spruce trees. In each row, 14 of the spruce trees are blue spruce. How many spruce trees are NOT blue spruce?
Options:
a. 126
b. 198
c. 310
d. 324

Answer: 198

Explanation:
There are 9 rows of 36 spruce trees which means 9×36= 324 spruce trees.
And in that, each row has 14 blue spruce trees which mean 14×9= 126.
So 324-126= 198 spruce trees are not blue.
Thus the correct answer is option b.

Question 2.
Ron is tiling a countertop. He needs to place 54 square tiles in each of 8 rows to cover the counter. He wants to randomly place 8 groups of 4 blue tiles each and have the rest of the tiles be white. How many white tiles will Ron need?
Options:
a. 464
b. 432
c. 400
d. 32

Answer: 400

Explanation:
Ron places 54 square tiles in each of 8 rows which means 54×8=432 tiles.
And he randomly places 8 groups of 4 blue tiles which means 8×4= 32 blue tiles are placed.
So no. of white tiles are 432 – 32= 400.
Thus the correct answer is option c.

Question 3.
Juan reads a book with 368 pages. Savannah reads a book with 172 fewer pages than Juan’s book. How many pages are in the book Savannah reads?
Options:
a. 196
b. 216
c. 296
d. 540

Answer: 196

Explanation:
Given,
Juan reads a book with 368 pages and Savannah reads a book with 172 fewer pages than Juan’s which means 368-172= 196 pages are in Savannah’s read.
Thus the correct answer is option a.

Question 4.
Hailey has bottles that hold 678 pennies each. About how many pennies does she have if she has 6 bottles filled with pennies?
Options:
a. 3,600
b. 3,900
c. 4,200
d. 6,000

Answer: 4,200

Explanation:
Given,
Hailey has bottles that hold 678 pennies each.
Let’s round off 678 to 700 and Hailey has bottles that hold 700 pennies each and if she has 6 bottles filled with pennies which means 700×6= 4200.
Thus the correct answer is option c.

Question 5.
Terrence plants a garden that has 8 rows of flowers, with 28 flowers in each row. How many flowers did Terrence plant?
Options:
a. 1,664
b. 224
c. 164
d. 36

Answer: 224

Explanation:
As the garden has 8 rows of flowers with 28 flowers in each row.
So no. of flowers is 28×8= 224.
Thus the correct answer is option b.

Question 6.
Kevin has 5 fish in his fish tank. Jasmine has 4 times as many fish as Kevin has. How many fish does Jasmine have?
Options:
a. 15
b. 20
c. 25
d. 30

Answer: 20

Explanation:
Given that,
Kevin has 5 fishes and Jasmine has 4 times as many as Kevin which means 5×4= 20 fishes Jasmine has.
Thus the correct answer is option b.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 41

Multiply 2-Digit Numbers with Regrouping

Estimate. Then record the product.

Question 1.
Estimate: 150
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 15

Question 2.
3 2
× 8
———-
Estimate: _________
Product: __________

Answer:
Estimate: 240
Product: 256

Explanation:
The number close to 32 is 30 and 30×8=240.
3 2
× 8
256
Thus the product is 256.

Question 3.
$ 5 5
×   2
———-
Estimate: $ _________
Product: $ __________

Answer:
Estimate: $120
Product: $110

Explanation:
Round off 55 to 60 and 60×2= 120.
$ 5 5
×   2
$110
Thus the product is $110.

Question 4.
6 1
× 8
———-
Estimate: _________
Product: __________

Answer:
Estimate: 480
Product: 488

Explanation:
Round off 61 to 60 and 60×8= 480.
6 1
× 8
488
Thus the product is 488.

Question 5.
3 7
× 9
———-
Estimate: _________
Product: __________

Answer:
Estimate: 360
Product: 333

Explanation:
Round off 37 to 40 and 40×6= 360.
3 7
× 9
333
Thus the product is 333.

Question 6.
$ 1 8
×    7
———-
Estimate: $ _________
Product: $ __________

Answer:
Estimate: $140
Product: $126

Explanation:
Round off 18 to 20 and 20×7= 140.
$ 1 8
×    7
$126
Thus the product is $126.

Question 7.
8 3
× 5
———-
Estimate: _________
Product: __________

Answer:
Estimate: 400
Product: 415

Explanation:
Round off 83 to 80 and 80×5= 400.
8 3
× 5
415
Thus the product is 415.

Question 8.
9 5
× 8
———-
Estimate: _________
Product: __________

Answer:

Estimate: 800
Product: 760

Explanation:
Round off 95 to 100 and 100×8= 800.
9 5
× 8
760
Thus the product is 760.

Question 9.
9 4
× 9
———-
Estimate: _________
Product: __________

Answer:
Estimate: 810
Product: 846

Explanation:
Round off 94 to 90 and 90×9= 810.
9 4
× 9
846
Thus the product is 846.

Question 10.
5 7
× 6
———-
Estimate: _________
Product: __________

Answer:
Estimate: 360
Product: 342

Explanation:
Round off 57 to 60 and 60×6= 360.
5 7
× 6
342
Thus the product is 342.

Question 11.
7 2
× 3
———-
Estimate: _________
Product: __________

Answer:
Estimate: 210
Product: 216

Explanation: Round off 72 to 70 and 70×3= 210.
7 2
× 3
216
Thus the product is 216.

Question 12.
$ 7 9
× 8
———-
Estimate: $ _________
Product: $ __________

Answer:
Estimate: $640
Product: $632

Explanation: Round off 79 to 80 and 80×8= 640.
$ 7 9
× 8
$632
Thus the product is $632.

Problem Solving

Question 13.
Sharon is 54 inches tall. A tree in her backyard is 5 times as tall as she is. The floor of her treehouse is at a height that is twice as tall as she is. What is the difference, in inches, between the top of the tree and the floor of the treehouse?
_______ inches

Answer: 162 inches

Explanation:
Given,
Sharon is 54 inches tall and a tree in her backyard is 5 times as tall as she is which means 54×5= 270.
And her treehouse is twice as tall as she is which means 54×2= 108 inches.
So the difference between the top of the tree and the floor of the treehouse is 270-108= 162 inches.

Question 14.
Mr. Diaz’s class is taking a field trip to the science museum. There are 23 students in the class, and a student admission ticket is $8. How much will the student
tickets cost?
$ _______

Answer: $184

Explanation:
Given,
Mr. Diaz’s class is taking a field trip to the science museum.
There are 23 students in the class, and a student admission ticket is $8.
Total no. of students are 23 and tickets cost is $8, So 23×8= $184.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 42

Lesson Check

Question 1.
A ferryboat makes four trips to an island each day. The ferry can hold 88 people. If the ferry is full on each trip, how many passengers are carried by the ferry
each day?
Options:
a. 176
b. 322
c. 332
d. 352

Answer: 352

Explanation:
Total trips made by the ferryboat each day are 4 and it can hold 88 people.
So 88×4= 352 passengers are carried by ferryboat each day.
Thus the correct answer is option d.

Question 2.
Julian counted the number of times he drove across the Seven Mile Bridge while vacationing in the Florida Keys. He crossed the bridge 34 times. How many miles in all did Julian drive crossing the bridge?
Options:
a. 328 miles
b. 248 miles
c. 238 miles
d. 218 miles

Answer: 238 miles

Explanation:
Given,
No. of times Julian drive across the bridge is 7 miles and he crossed the bridge 34 times.
So 34×7= 238 miles Julian drive crossing the bridge.
Thus the correct answer is option c.

Spiral Review

Question 3.
Sebastian wrote the population of his city as 300,000 + 40,000 + 60 + 7. Which of the following shows the population of Sebastian’s city written in standard form?
Options:
a. 346,700
b. 340,670
c. 340,607
d. 340,067

Answer: 340,067

Explanation:
300,000+40,000+60+7= 340,067.
Thus the correct answer is option d.

Question 4.
A plane flew 2,190 kilometers from Chicago to Flagstaff. Another plane flew 2,910 kilometers from Chicago to Oakland. How much farther did the plane that flew to Oakland fly than the plane that flew to Flagstaff?
Options:
a. 720 kilometers
b. 820 kilometers
c. 5,000 kilometers
d. 5,100 kilometers

Answer: 720 kilometers

Explanation:
Given,
A plane flew from Chicago to Flagstaff is 2,190 km and another plane flew from Chicago to Oakland is 2,910.
So 2910-2190= 720 km.
Thus the correct answer is option a.

Question 5.
Tori buys 27 packages of miniature racing cars. Each package contains 5 cars. About how many miniature racing cars does Tori buy?
Options:
a. 15
b. 32
c. 100
d. 150

Answer: 150

Explanation:
Given,
Tori buys 27 packages of miniature racing cars.
Each package contains 5 cars.
Let’s round off 27 packages to 30 and each package contains 5 cars, which means 30×5=150.
Thus the correct answer is option d.

Question 6.
Which of the following equations represents the Distributive Property?
Options:
a. 3 × 4 = 4 × 3
b. 9 × 0 = 0
c. 5 × (3 + 4) = (5 × 3) + (5 × 4)
d. 6 × (3 × 2) = (6 × 3) × 2

Answer: 5 × (3 + 4) = (5 × 3) + (5 × 4)

Explanation:
Distributive property means if we multiply a sum by a number is the same as multiplying each addend by the number and adding the products.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 43

Multiply 3-Digit and 4-Digit Numbers with Regrouping

Estimate. Then find the product.

Question 1.
Estimate: 4,000
Go Math Grade 4 Answer Key Homework Practice FL Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers Common Core - Multiply by 1-Digit Numbers img 16

Question 2.
5,339
×     6
———-
Estimate: ________
Product: _________

Answer:
Estimate: 30,000
Product: 32,034

Explanation:
Round off 5,339 to 5000 then 5000×6= 30,000.
5,339
×     6
32,034
Thus the product is 32,034.

Question 3.
$ 8 7 9
×       8
———-
Estimate: $ ________
Product: $ _________

Answer:
Estimate: $7,200.
Product: $7,032.

Explanation: Round off 879 to 900 then 900×8= 7,200.
$ 8 7 9
×       8
$7,032
Thus the product is $7,032

Question 4.
3,182
×    5
———-
Estimate: ________
Product: _________

Answer:
Estimate: 15,000
Product: 15,910

Explanation: Round off 3,182 to 3000 then 3000×5= 15,000.
3,182
×    5
15,910
Thus the product is 15,910.

Question 5.
4,616
×     3
———-
Estimate: ________
Product: _________

Answer:
Estimate: 15,000
Product: 13,848

Explanation: Round off 4,616 to 5,000 then 5000×3= 15,000.
4,616
×     3
13,848
Thus the product is 13,848.

Question 6.
2,854
× 9
———-
Estimate: $ ________
Product: $ _________

Answer:
Estimate: 27,000
Product: 25,686

Explanation: Round off 2,854 to 3000 then 3000×9= 27,000.
2,854
×      9
25,686
Thus the product is 25,686.

Question 7.
7,500
× 2
———-
Estimate: ________
Product: _________

Answer:
Estimate: 16,000
Product: 15,000

Explanation: Round off 7,500 to 8000 then 8000×2= 16,000.
7,500
×       2
15,000
Thus the product is 15,000.

Question 8.
9 4 2
×    7
———-
Estimate: ________
Product: _________

Answer:
Estimate: 6,300
Product: 6,594

Explanation: Round off 942 to 900 then 900×7= 6,300.
9 4 2
×    7
6,594
Thus the product is 6,594.

Question 9.
1,752
×     6
———-
Estimate: ________
Product: _________

Answer:
Estimate: 12,000.
Product: 10,512.

Explanation: Round off 1,752 to 2000 then 2000×6= 12,000.
1,752
×     6
10,512
Thus the product is 10,512.

Question 10.
5 5 0
×    9
———-
Estimate: ________
Product: _________

Answer:
Estimate: 5,400
Product: 4,950

Explanation: Round off 550 to 600 then 600×9= 5,400.
5 5 0
×    9
4,950
Thus the product is 4,950.

Question 11.
6,839
×     4
———-
Estimate: ________
Product: _________

Answer:
Estimate: 28,000
Product: 27,356

Explanation: Round off 6,839 to 7000 then 7000×4= 28,000.
6,839
×     4
27,356
Thus the product is 27,356.

Question 12.
$ 9,614
×        3
———-
Estimate: $ ________
Product: $ _________

Answer:
Estimate: 60,000.
Product: 57,684.

Explanation: Round off 9,614 to 10,000 then 10,000×6= 60,000.
$ 9,614
×      3
57,684
Thus the product is 57,684.

Problem Solving

Question 13.
Lafayette County has a population of 7,022 people. Columbia County’s population is 8 times as great as Lafayette County’s population. What is the population of Columbia County?
_____ people

Answer: 56,176 people

Explanation:
Lafayette County has a population of 7,022 people and Columbia County’s population is 8 times Lafayette County which means 7,022×8= 56,176.
Therefore the population of Columbia County is 56,176.

Question 14.
A seafood company sold 9,125 pounds of fish last month. If 6 seafood companies sold the same amount of fish, how much fish did the 6 companies sell last month in all?
_____ pounds

Answer: 54,750 pounds.

Explanation:
As the seafood company sold 9,125 pounds of fishes last month and 6 seafood companies also sold the same amount which means 9,125×6= 54,750 pounds.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 44

Lesson Check

Question 1.
By recycling 1 ton of paper, 6,953 gallons of water are saved. How many gallons of water are saved by recycling 4 tons of paper?
Options:
a. 24,602 gallons
b. 27,612 gallons
c. 27,812 gallons
d. 28,000 gallons

Answer: 27,812 gallons

Explanation:
Given that,
By recycling 1 ton of paper, 6,953 gallons of water are saved.
So 4 tons of paper can save 6,953×4= 27,812.
The correct answer is option c.

Question 2.
Esteban counted the number of steps it took him to walk to school. He counted 1,138 steps. How many steps does he take walking to and from school each day?
Options:
a. 2,000
b. 2,266
c. 2,276
d. 22,616

Answer: 2,276

Explanation:
Given, Esteban counted the number of steps it took him to walk to school. He counted 1,138 steps.
As Esteban counted 1,138 steps to school and from school, it will be 1,138+1,138=2,276 steps
The correct answer is option c.

Spiral Review

Question 3.
A website has 13,406 people registered. What is the word form of this number?
Options:
a. thirty thousand, four hundred six
b. thirteen thousand, four hundred sixty
c. thirteen thousand, four hundred six
d. thirteen thousand, six hundred six

Answer: thirteen thousand, four hundred six

Explanation:
13,406 in words are thirteen thousand four hundred six.
The correct answer is option c.

Question 4.
In one year, the McAlister family drove their car 15,680 miles. To the nearest thousand, how many miles did they drive their car that year?
Options:
a. 15,000 miles
b. 15,700 miles
c. 16,000 miles
d. 20,000 miles

Answer: 16,000 miles

Explanation: 15,680 nearest thousand is 16,000.
The correct answer is option c.

Question 5.
Connor scored 14,370 points in a game. Amy scored 1,089 fewer points than Connor. How many points did Amy score?
Options:
a. 12,281
b. 13,281
c. 15,359
d. 15,459

Answer: 13,281

Explanation:
Connor scored 14,370 points and Amy scored 1,089 fewer points.
So Amy score is 14,370-1089= 13,281.
The correct answer is option b.

Question 6.
Lea buys 6 model cars that each cost $15. She also buys 4 bottles of paint that each cost $11. How much does Lea spend in all on model cars and paint?
Options:
a. $134
b. $90
c. $44
d. $36

Answer: $134

Explanation: Lea buys 6 model cars that each cost $15.
So the total cost for cars is $15×6= $90.
And 4 bottles of paint that each cost $11.
So the total cost of the paints is $11×4= $44. Then
$90+$44= $134.
The correct answer is option a.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 45

Solve Multistep Problems Using Equations

Find the value of n.

Question 1.
4 × 27 + 5 × 34 – 94 = n
108 + 5 × 34 – 94 = n
108 + 170 – 94 = n
278 – 94 = n
184 = n

Question 2.
7 × 38 + 3 × 45 – 56 = n
_____ = n

Answer: 345

Explanation:
7 × 38 + 3 × 45 – 56 = n
n = 266 + 135 – 56
n = 401 – 56
n = 345

Question 3.
6 × 21 + 7 × 29 – 83 = n
_____ = n

Answer: 246

Explanation:
6 × 21 + 7 × 29 – 83 = n
n = 126 + 203 – 83
n = 329 – 83
n = 246

Question 4.
9 × 19 + 2 × 57 – 75 = n
_____ = n

Answer: 210

Explanation:
9 × 19 + 2 × 57 – 75 = n
n = 171 + 114 – 75
n = 285 – 75
n = 210.

Question 5.
5 × 62 + 6 × 33 – 68 = n
_____ = n

Answer: 440

Explanation:
5 × 62 + 6 × 33 – 68= n
n = 310 + 198 – 68
n = 508 – 68
n = 440

Question 6.
8 × 19 + 4 × 49 – 39 = n
_____ = n

Answer: 309

Explanation:
8 × 19 + 4 × 49 – 39 = n
n =152 + 196 – 39
n = 348 – 39
n = 309

Problem Solving

Question 7.
A bakery has 4 trays with 16 muffins on each tray. The bakery has 3 trays of cupcakes with 24 cupcakes on each tray. If 15 cupcakes are sold, how many muffins and cupcakes are left?
_____ muffins and cupcakes

Answer: 121 muffins and cupcakes.

Explanation:
Given,
A bakery has 4 trays with 16 muffins on each tray.
The bakery has 3 trays of cupcakes with 24 cupcakes on each tray.
4 × 16 + 3 × 24 – 15 = n
64 + 3 × 24 – 15 = n
64 + 72 – 15 = n
136 – 15 = n
121 = n
Thus 121 muffins and cupcakes are left.

Question 8.
Katy bought 5 packages of stickers with 25 stickers in each package. She also bought 3 boxes of markers with 12 markers in each box. If she receives 8 stickers from a friend, how many stickers and markers does Katy have now?
_____ stickers and markers

Answer: 69 stickers and markers

Explanation:
Given,
Katy bought 5 packages of stickers with 25 stickers in each package.
She also bought 3 boxes of markers with 12 markers in each box.
5 × 25 + 3 × 12 + 8 = n
125 + 3 × 12 + 8 = n
125 + 36 + 8 = n
169 = n
Thus Katy have 69 stickers and markers.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 46

Lesson Check

Question 1.
What is the value of n?
9 × 23 + 3 × 39 – 28 = n
Options:
a. 240
b. 296
c. 2,310
d. 8,162

Answer: 296

Explanation:
Given the expression,
9 × 23 + 3 × 39 – 28 = n
n = 207 + 117 – 28
n = 324 – 28
n = 296
Thus the correct answer is option b.

Question 2.
Which expression has a value of 199?
Options:
a. 4 × 28 + 6 × 17 – 15
b. 4 × 17 + 6 × 28 – 38
c. 4 × 38 + 6 × 15 – 28
d. 4 × 15 + 6 × 38 – 88

Answer: 4 × 28 + 6 × 17 – 15

Explanation:
Given the expression,
4 × 28 + 6 × 17 – 15 = n
n = 112 + 102 – 15
n = 214 – 15
n = 199.
Thus the correct answer is option a.

Spiral Review

Question 3.
Which expression shows how you can multiply 9 × 475 using expanded form and the Distributive Property?
Options:
a. (9 × 4) + (9 × 7) + (9 × 5)
b. (9 × 4) + (9 × 70) + (9 × 700)
c. (9 × 400) + (9 × 70) + (9 × 5)
d. (9 × 400) + (9 × 700) + (9 × 500)

Answer: (9 × 400) + (9 × 70) + (9 × 5)

Explanation:
Distributive property means if we multiply a sum by a number is the same as multiplying each addend by the number and adding the products.
9 × 475= (9×400)+(9×70)+(9×5)
Thus the correct answer is option c.

Question 4.
Which equation best represents the comparison sentence?
32 is 8 times as many as 4
Options:
a. 32 = 8 × 4
b. 32 × 8 = 4
c. 32 = 8 + 4
d. 8 + 4 = 32

Answer: 32 = 8 × 4

Explanation:
The equation for the sentence 32 is 8 times as many as 4 is 32 = 8 × 4.
Thus the correct answer is option a.

Question 5.
Between which pair of numbers is the exact product of 379 and 8?
Options:
a. between 2,400 and 2,500
b. between 2,400 and 2,800
c. between 2,400 and 3,000
d. between 2,400 and 3,200

Answer: between 2,400 and 3,200

Explanation:
379 × 8 = 3,032
Thus the correct answer is option d.

Question 6.
Which of the following statements shows the halving and doubling strategy to find 28 × 50?
Options:
a. 28 × 50 = 14 × 100
b. 28 × 50 = (14 × 25) × (14 × 25)
c. 28 × 50 = (20 × 50) × (8 × 50)
d. 28 × 50 = 2 × (14 × 25)

Answer: 28 × 50 = 14 × 100

Explanation:
28×50 = 14×100
Thus the correct answer is option a.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 47

Lesson 2.1

Write a comparison sentence.

Question 1.
27 = 3 × 9
____ is ____ times as many as ____

Answer: 27 is 3 times as many as 9.

Question 2.
7 × 8 = 56
____ times as many as ____ is ____

Answer: 7 times as many as 8 is 56.

Lessons 2.3, 2.5–2.6

Find the product.

Question 3.
2 × 700 = ____

Answer: 1400

Explanation:
2 × 7 = 14
2 × 700 = 1400

Question 4.
6 × 6,000 = ____

Answer: 36000

Explanation:
6 × 6 = 36
6 × 6,000 = 36,000

Question 5.
7 × 13 = ____

Answer: 91

Explanation:
The multiple of 7 and 13 is 91.
7 × 13 = 91

Question 6.
4 × 19 = ____

Answer: 76

Explanation:
The product of 4 and 19 is 76.

Question 7.
5 × 216 = ____

Answer: 1080

Explanation:
The product of 5 and 216 is 1080.

Question 8.
9 × 1,362 = ____

Answer: 12258

Explanation:
The product of 9 and 1,362 is 12,258.

Lessons 2.2, 2.9

Draw a diagram. Write an equation and solve.

Question 9.
Julia saw 5 times as many cars as trucks in a parking lot. If she saw 30 cars and trucks altogether in the parking lot, how many were trucks?
____ trucks

Answer: 5 trucks

Explanation:
Given,
Julia saw 5 times as many cars as trucks in a parking lot.
25 + 5 = 30
25/5 = 5
Thus there are 5 trucks altogether in the parking lot.

Question 10.
Ivan has 6 times as many blue beads as red beads. He has 49 red and blue beads in all. How many blue beads does Ivan have?
____ blue beads

Answer: 42 blue beads

Explanation:
Given that,
Ivan has 6 times as many blue beads as red beads.
He has 49 red and blue beads in all.
Let x be the number of blue beads
y be the number of red beads
We know that,
x + y = 49
x = 49 – y ——> eq. 1
x = 6y ———> eq. 2
Equate equation 1 and 2
49 – y = 6y
6y + y = 49
7y = 49
y = 49/7
y = 7
Now find the value of x
x = 6y
x = 6 × 7 = 42
Therefore the answer is 42 blue beads.

Question 11.
There are 6 rows with 18 chairs in each row. In the center of the chairs, 4 rows of 6 chairs are brown. The rest of the chairs are blue. How many chairs are blue?
____ blue chairs

Answer: 84 blue chairs

Explanation:
Given that,
There are 6 rows with 18 chairs in each row.
In the center of the chairs, 4 rows of 6 chairs are brown. The rest of the chairs are blue.
18 × 6 = 108
4 × 6 = 24
To find the number of chairs that are blue
We have to subtract 24 from 108.
108 – 24 = 84
Thus there are 84 blue chairs.

Common Core – Multiply by 1-Digit Numbers – Page No. 48

Lessons 2.7, 2.10–2.11

Estimate. Then record the product.

Question 1.
3 1 8
×   3
———-
Estimate: _______
Product: _________

Answer:
Estimate: 900
Product: 954

Explanation:
The number close to 318 is 300.
300 × 3 = 900.
The estimated product of 318 and 3 is 900.
3 1 8
×  3
954
The product of 318 and 3 is 954.

Question 2.
$ 5 2 2
×       9
———-
Estimate: _______
Product: _________

Answer:
Estimate: 4500
Product: 4698

Explanation:
The number close to 522 is 500.
500 × 9 = 4500
The estimated product of 522 and 9 is 4500.
$ 5 2 2
×      9
$4698

Question 3.
$ 3 6
×    6
———-
Estimate: _______
Product: _________

Answer:
Estimate: 240
Product: 216

Explanation:
The number close to 36 is 40.
40 × 6 = 240
The estimated product of 40 and 6 is 240.
$ 3 6
×  6
216

Question 4.
5 7
× 8
———-
Estimate: _______
Product: _________

Answer:
Estimate: 480
Product: 456

Explanation:
The number close to 57 is 60.
60 × 8 = 480.
The estimated product of 57 and 8 is 480.
5 7
× 8
456

Question 5.
3,600
×      8
———-
Estimate: _______
Product: _________

Answer:
Estimate: 32,000
Product: 28,800

Explanation:
The number close to 3600 is 4000.
4000 × 8 = 32,000
The estimated product of 3600 and 8 is 32,000.
3,600
×     8
28,800

Question 6.
$ 9,107
× 5
———-
Estimate: _______
Product: _________

Answer:
Estimate: 45,000
Product: 45,535

Explanation:
The number close to 9107 is 9000.
9000 × 5 = 45,000
The estimated product of 9107 and 5 is 45,000.
$ 9,107
×       5
45,535

Lesson 2.8

Find the product. Tell which strategy you used.

Question 7.
(4 × 10) × 10 = ______
Explain:
_________

Answer: 400, Associative property

Explanation:
(4 × 10) × 10 = 4 × 10 × 10
40 × 10 = 400

Question 8.
2 × 898 = ______
Explain:
_________

Answer: 1796, Distributive property

Explanation:
2 × 898 = (2 × 800) + (2 × 90) + (2 × 8)
1600 + 180 + 16 = 1796

Question 9.
______
Explain:
_________

Answer:

Lessons 2.4, 2.12

Question 10.
School pennants cost $18 each. Ms. Lee says she will pay $146 for 7 pennants. Is her answer reasonable? Explain.
______

Answer: No

Explanation:
Given,
School pennants cost $18 each. Ms. Lee says she will pay $146 for 7 pennants.
18 multiplied by 7 is equal to 126 when Ms. Lee is buying the pennants for 146.

Question 11.
Caleb draws 14 dogs on each of 4 posters. He draws 18 cats on each of 6 other posters. If he draws 5 more dogs on each poster with dogs, how many dogs and cats does he draw?
______ dogs and cats

Answer: 184 dogs and cats

Explanation:
Given,
Caleb draws 14 dogs on each of 4 posters. He draws 18 cats on each of 6 other posters.
14 × 4 = 56
18 × 6 = 108
5 × 4 =20
Total = 56 + 108 + 20 = 184
Thus he draw 184 dogs and cats.

Conclusion:

Hence we suggest the 4th grade students to Download Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 2 Multiply by 1-Digit Numbers pdf. With the help of this, the students can score the highest marks in the exams.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top