go-math-grade-4-answer-key-chapter-7-add-and-subtract-fractions-review-test

Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 7 Add and Subtract Fractions Review/Test

Upgrade your math skills by referring to the Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 7 Add and Subtract Fractions Review/Test. With the help of this HMH Go Math Grade 4 Review/Test Answer Key you score good marks in the exam.

Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 7 Add and Subtract Fractions Review/Test

Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Review/Test covers all the topics in Chapter 7 Add and Subtract Fractions. Examine the knowledge of your child by giving the question from Review/Test. Just hit on the link and Download Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 7 Add and Subtract Fractions Review/Test.

 

Chapter 7: Review/Test

Review/Test – Page No. 309

Choose the best term from the box.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 7 Add and Subtract Fractions Review Test img 1

Question 1.
A number represented by a whole number and a fraction is a _________________ .
_________

Answer:
A number represented by a whole number and a fraction is a Mixed number.

Question 2.
A fraction that always has a numerator of 1 is a _______________ .
_________

Answer:
A fraction that always has a numerator of 1 is a Unit Fraction.

Write the fraction as a sum of unit fractions.

Question 3.
\(\frac{4}{5}\) =

Answer:
\(\frac{1}{5}\)+\(\frac{1}{5}\)+\(\frac{1}{5}\)+\(\frac{1}{5}\)+\(\frac{1}{5}\)

Explanation:
For a unit fraction the numerator should be 1, here we can see the numerator as 4 so we will add \(\frac{1}{5}\) four times. And the fraction can be written as the sum of a unit fraction as
\(\frac{1+1+1+1}{5}\)
= \(\frac{1}{5}\)+\(\frac{1}{5}\)+\(\frac{1}{5}\)+\(\frac{1}{5}\)+\(\frac{1}{5}\).

Question 4.
\(\frac{5}{10}\) =

Answer:
\(\frac{1}{10}\)+\(\frac{1}{10}\)+\(\frac{1}{10}\)+\(\frac{1}{10}\)+\(\frac{1}{10}\)

Explanation:
For a unit fraction the numerator should be 1, here we can see the numerator as 4 so we will add \(\frac{1}{5}\) four times. And the fraction can be written as the sum of a unit fraction as
\(\frac{1+1+1+1}{10}\)
= \(\frac{1}{10}\)+\(\frac{1}{10}\)+\(\frac{1}{10}\)+\(\frac{1}{10}\)+\(\frac{1}{10}\).

Write the mixed number as a fraction.

Question 5.
1 \(\frac{3}{8}\) =
\(\frac{□}{□}\)

Answer: So the answer is \(\frac{11}{8}\).

Explanation:
To convert a mixed number as a fraction, we will multiply the whole number by the fraction’s denominator, and then we will add to the numerator and the result will be on the top of the denominator.
1 \(\frac{3}{8}\)
= (1×8)+3
= 8+3
= 11
So the answer is \(\frac{11}{8}\).

Question 6.
4 \(\frac{2}{3}\) =
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{14}{3}\).

Explanation:
To convert a mixed number as a fraction, we will multiply the whole number by the fraction’s denominator, and then we will add to the numerator and the result will be on the top of the denominator.
4 \(\frac{2}{3}\)
= 4×3
= 12
= 12+2
= 14.
The answer is \(\frac{14}{3}\).

Question 7.
2 \(\frac{3}{5}\) =
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{13}{5}\).

Explanation:
To convert a mixed number as a fraction, we will multiply the whole number by the fraction’s denominator, and then we will add to the numerator and the result will be on the top of the denominator.
2 \(\frac{3}{5}\)
= 2×5
= 10
= 10+3
= 13.
The answer is \(\frac{13}{5}\).

Write the fraction as a mixed number.

Question 8.
\(\frac{12}{10}\) =
_____ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 1 \(\frac{1}{5}\).

Explanation:
To convert the fraction to a mixed number we will divide the numerator with denominator and write the whole number, then the remainder will be written above the denominator.
\(\frac{12}{10}\)
= 12÷10
= 1 \(\frac{2}{10}\)
= 1 \(\frac{1}{5}\).

Question 9.
\(\frac{10}{3}\) =
_____ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 3 \(\frac{1}{3}\).

Explanation:
To convert the fraction to a mixed number we will divide the numerator with denominator and write the whole number, then the remainder will be written above the denominator.
\(\frac{10}{3}\)
= 10÷3
= 3 \(\frac{1}{3}\).

Question 10.
\(\frac{15}{6}\) =
_____ \(\frac{□}{□}\)

Answer: 2 \(\frac{1}{2}\).

Explanation:
To convert the fraction to a mixed number we will divide the numerator with denominator and write the whole number, then the remainder will be written above the denominator.
\(\frac{15}{6}\)
= 15÷6
= 2 \(\frac{3}{6}\)
= 2 \(\frac{1}{2}\).

Find the sum or difference.

Question 11.
\(2 \frac{3}{8}+1 \frac{6}{8}\) =
_____ \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{33}{8}\).

Explanation:
\(2 \frac{3}{8}+1 \frac{6}{8}\)
= \(\frac{19}{8}\)+\(\frac{14}{8}\)
= \(\frac{33}{8}\).

Question 12.
\(\frac{9}{12}-\frac{2}{12}\) =
_____ \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{7}{12}\).

Explanation:
\(\frac{9}{12}-\frac{2}{12}\)
= \(\frac{7}{12}\).

Question 13.
\(5 \frac{7}{10}-4 \frac{5}{10}\) =
_____ \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{6}{5}\).

Explanation:
\(5 \frac{7}{10}-4 \frac{5}{10}\)
= \(\frac{57}{10}\)–\(\frac{45}{10}\)
= \(\frac{12}{10}\)
= \(\frac{6}{5}\).

Question 14.
\(4 \frac{1}{6}-2 \frac{5}{6}\) =
_____ \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{4}{3}\).

Explanation:
\(4 \frac{1}{6}-2 \frac{5}{6}\)
= \(\frac{25}{6}\)–\(\frac{17}{6}\)
= \(\frac{8}{6}\)
= \(\frac{4}{3}\).

Question 15.
\(3 \frac{2}{5}-1 \frac{4}{5}\) =
_____ \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{8}{5}\).

Explanation:
\(3 \frac{2}{5}-1 \frac{4}{5}\)
= \(\frac{17}{5}\)–\(\frac{9}{5}\)
= \(\frac{8}{5}\).

Question 16.
\(\frac{4}{12}+\frac{6}{12}\) =
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{5}{6}\).

Explanation:
\(\frac{4}{12}+\frac{6}{12}\)
= \(\frac{10}{12}\)
= \(\frac{5}{6}\).

Use the properties and mental math to find the sum.

Question 17.
(1 \(\frac{2}{5}\) + \(\frac{1}{5}\)) + 2 \(\frac{3}{5}\) =
_______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{21}{5}\).

Explanation:
(1 \(\frac{2}{5}\) + \(\frac{1}{5}\)) + 2 \(\frac{3}{5}\)
= ( \(\frac{7}{5}\) + \(\frac{1}{5}\)) + \(\frac{13}{5}\)
= \(\frac{21}{5}\).

Question 18.
2 \(\frac{4}{6}\) + (2 \(\frac{3}{6}\) + 2 \(\frac{2}{6}\)) =
_______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{45}{6}\).

Explanation:
2 \(\frac{4}{6}\) + (2 \(\frac{3}{6}\) + 2 \(\frac{2}{6}\))
= \(\frac{16}{6}\) + (\(\frac{15}{6}\)) + \(\frac{14}{6}\))
= \(\frac{16}{6}\) +(\(\frac{29}{6}\))
= \(\frac{45}{6}\).

Question 19.
\(\frac{3}{10}\) + (2 \(\frac{4}{10}\) + \(\frac{7}{10}\)) =
_______ \(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{34}{10}\).

Explanation:
\(\frac{3}{10}\) + (2 \(\frac{4}{10}\) + \(\frac{7}{10}\))
= \(\frac{3}{10}\) + (\(\frac{24}{10}\) + \(\frac{7}{10}\))
= \(\frac{3}{10}\) + ( \(\frac{31}{10}\))
= \(\frac{34}{10}\).

Review/Test – Page No. 310

Fill in the bubble completely to show your answer.

Question 20.
Eddie cut 2 \(\frac{2}{4}\) feet of balsa wood for the length of a kite. He cut \(\frac{3}{4}\) foot for the width of the kite. How much longer is the length of the kite than the width?
Options:
a. 1 \(\frac{1}{4}\) feet
b. 1 \(\frac{3}{4}\) feet
c. 2 feet
d. 3 \(\frac{1}{4}\) feet

Answer: b

Explanation:
The length of Eddie cut is 2 \(\frac{2}{4}\) feet and the width is \(\frac{3}{4}\) feet, so the difference in the length and width is 2 \(\frac{2}{4}\)– \(\frac{3}{4}\)
= \(\frac{10}{4}\)–\(\frac{3}{4}\)
= \(\frac{7}{4}\)
= 1 \(\frac{3}{4}\) feet.

Question 21.
On a trip to the art museum, Lily rode the subway for \(\frac{7}{10}\) mile and walked for \(\frac{3}{10}\) mile. How much farther did she ride on the subway than walk?
Options:
a. \(\frac{3}{10}\) mile
b. \(\frac{4}{10}\) mile
c. \(\frac{7}{10}\) mile
d. 1 mile

Answer: d

Explanation:
As Lily rode \(\frac{7}{10}\) mile and walked for \(\frac{3}{10}\) mile, so she ride total of
\(\frac{7}{10}\)+ \(\frac{3}{10}\)
= 1 mile.

Question 22.
Pablo is training for a marathon. He ran 5 \(\frac{4}{8}\) miles on Friday, 6 \(\frac{5}{8}\) miles on Saturday, and 7 \(\frac{4}{8}\) miles on Sunday. How many miles did he run on all three days ?
Options:
a. 1 \(\frac{5}{8}\) miles
b. 12 \(\frac{1}{8}\) miles
c. 19 \(\frac{4}{8}\) miles
d. 19 \(\frac{5}{8}\) miles

Answer: d

Explanation:
Pablo ran 5 \(\frac{4}{8}\) miles on Friday and 6 \(\frac{5}{8}\) miles on Saturday, 7 \(\frac{4}{8}\) miles on Sunday. So total he ran on three days is
5 \(\frac{4}{8}\)+ 6 \(\frac{5}{8}\)+7 \(\frac{4}{8}\)
= \(\frac{44}{8}\)+ \(\frac{53}{8}\)+ \(\frac{60}{8}\)
= \(\frac{157}{8}\)
= 19 \(\frac{5}{8}\) miles.

Question 23.
Cindy has two jars of paint.
Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 7 Add and Subtract Fractions Review Test img 2
Which fraction below represents how much paint Cindy has?
Options:
a. \(\frac{1}{8}\)
b. \(\frac{4}{8}\)
c. \(\frac{5}{8}\)
d. \(\frac{7}{8}\)

Answer: c

Explanation:
The first jar contains \(\frac{3}{8}\) and in the second jar \(\frac{2}{8}\) of paint. So total paint Cindy contains
\(\frac{3}{8}\)+\(\frac{2}{8}\)
= \(\frac{5}{8}\).

Review/Test – Page No. 311

Question 24.
Cole grew 2 \(\frac{3}{4}\) inches last year. Kelly grew the same amount. Which fraction below represents the number of inches that Kelly grew last year?
Options:
a. \(\frac{3}{4}\)
b. \(\frac{5}{4}\)
c. \(\frac{11}{4}\)
d. \(\frac{14}{4}\)

Answer: c

Explanation:
As Cole grew 2 \(\frac{3}{4}\) inches and Kelly has same amount which is 2 \(\frac{3}{4}\) inches, so the fraction is
\(\frac{11}{4}\) inches.

Question 25.
Olivia’s dog is 4 years old. Her cat is 1 \(\frac{1}{2}\) years younger. How old is Olivia’s cat?
Options:
a. 5 \(\frac{1}{2}\) years old
b. 3 \(\frac{1}{2}\) years old
c. 2 \(\frac{1}{2}\) years old
d. 1 \(\frac{1}{2}\) years old

Answer: c

Explanation:
Olivia’s dog is 4 years old and her cat is 1 \(\frac{1}{2}\) years younger, so Olivia’s cat is
= 4- 1 \(\frac{1}{2}\)
= \(\frac{8}{2}\) – \(\frac{3}{2}\)
= \(\frac{5}{2}\)
= 2 \(\frac{1}{2}\) years old.

Question 26.
Lisa mixed 4 \(\frac{4}{6}\) cups of orange juice with 3 \(\frac{1}{6}\) cups of milk to make a health shake. She drank 3 \(\frac{3}{6}\) cups of the health shake. How much of the health shake did Lisa not drink?
Options:
a. \(\frac{2}{6}\) cup
b. 4 \(\frac{2}{6}\) cups
c. 7 \(\frac{5}{6}\) cups
d. 11 \(\frac{2}{6}\) cups

Answer: b

Explanation:
Lisa mixed 4 \(\frac{4}{6}\) cups of orange juice with 3 \(\frac{1}{6}\) cups of milk to make a health shake, so total health shake is 4 \(\frac{4}{6}\)+3 \(\frac{1}{6}\)
= \(\frac{28}{6}\)+ \(\frac{19}{6}\)
= \(\frac{47}{6}\) cups of health shake. As she drank 3 \(\frac{3}{6}\) cups of health shake, so
= \(\frac{47}{6}\)– 3 \(\frac{3}{6}\)
= \(\frac{47}{6}\)– \(\frac{21}{6}\)
= \(\frac{26}{6}\)
= 4 \(\frac{2}{6}\) cups.

Question 27.
Keiko entered a contest to design a new school flag. Five twelfths of her flag has stars and \(\frac{3}{12}\) has stripes. What fraction of Keiko’s flag has stars and stripes?
Options:
a. \(\frac{8}{12}\)
b. \(\frac{8}{24}\)
c. \(\frac{2}{12}\)
d. \(\frac{2}{24}\)

Answer: a

Explanation:
As Keiko’s flag has Five-twelfths of stars and \(\frac{3}{12}\) of strips, so the fraction of Keiko’s flag has stars and stripes is
\(\frac{5}{12}\)+\(\frac{3}{12}\)
= \(\frac{8}{12}\).

Review/Test – Page No. 312

Constructed Response

Question 28.
Ela is knitting a scarf from a pattern. The pattern calls for 4 \(\frac{2}{12}\) yards of yarn. She has only 2 \(\frac{11}{12}\) yards of yarn. How much more yarn does Ela need to finish knitting the scarf? Explain how you found your answer.
_____ \(\frac{□}{□}\) yards

Answer: 1 \(\frac{3}{12}\) yards.

Explanation:
Ela’s pattern calls for 4 \(\frac{2}{12}\) yards of yarn and Ela has 2 \(\frac{11}{12}\) yards of yarn only, so she needs
4 \(\frac{2}{12}\)– 2 \(\frac{11}{12}\)
= \(\frac{50}{12}\) – \(\frac{35}{12}\)
= \(\frac{15}{12}\)
= 1 \(\frac{3}{12}\) yards more.

Performance Task

Question 29.
Miguel’s class went to the state fair. The fairground is divided into sections. Rides are in \(\frac{6}{10}\) of the fairground. Games are in \(\frac{2}{10}\) of the fairground. Farm exhibits are in \(\frac{1}{10}\) of the fairground.
A. How much greater is the fraction of the fairground with rides than the fraction with farm exhibits? Draw a model to prove your answer is correct.
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{5}{10}\).

Explanation:
As the fairground is divided into sections, rides are in \(\frac{6}{10}\) of the fairground, games are in \(\frac{2}{10}\) of the fairground and Farm exhibits are in \(\frac{1}{10}\) of the fairground. So the fraction of the fairground with rides than the fraction with farm exhibits is \(\frac{6}{10}\)– \(\frac{1}{10}\)
= \(\frac{5}{10}\) greater than farm exhibits.

Question 29.
B. What fraction of the fairground has games and farm exhibits?
Write an equation to show your answer.

Answer: \(\frac{3}{10}\).

Explanation:
The fraction of the fairground has games and farm exhibits is \(\frac{2}{10}\)+\(\frac{1}{10}\)
= \(\frac{3}{10}\).

Question 29.
C. The rest of the fairground is refreshment booths. What fraction of the fairground is refreshment booths? Describe the steps you follow to solve the problem.

Answer: 9 \(\frac{1}{10}\).

Explanation:
As the fairground is divided into sections, rides are in \(\frac{6}{10}\) of the fairground, games are in \(\frac{2}{10}\) of the fairground and Farm exhibits are in \(\frac{1}{10}\) of the fairground. So the fraction of the fairground is refreshment booths \(\frac{6}{10}\)+\(\frac{2}{10}\)+\(\frac{1}{10}\)
= \(\frac{9}{10}\).
To find a fraction of the fairground is refreshment booths we will subtract \(\frac{9}{10}\) with 10, so
10- \(\frac{9}{10}\)
= \(\frac{100-9}{10}\)
= \(\frac{91}{10}\)
= 9 \(\frac{1}{10}\).

Conclusion:

The students of 4th grade can avail all chapters Go Math Grade Answer Key in pdf format so that your learning will kick start in an effective manner. We have given a brief explanation of each and every question on our Go Math Grade 4 Answer Key Homework FL Chapter 7 Add and Subtract Fractions Review/Test. We suggest the students understand the concepts and apply them in the real world.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top