Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units

All the students who are searching for the Download pdf of Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units can get them here. With the help of this Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 pdf, you can learn the concepts of Relative Sizes of Measurement Units in a simple manner. In addition to that, the students can score good marks in the exams. Not only in your exams the concept of Relative Sizes of Measurement Units will help you in real life also.

Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units

Before you start the preparation go through the topics covered in this Relative Sizes of Measurement Units chapter. We have provided the Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Download pdf link in the below section. So, make use of that link and try to solve all the problems given in this chapter.

Lesson 1:

Lesson 2:

Common Core

Lesson 3:

Common Core

Lesson 4:

Common Core

Lesson 5:

Common Core

Mid Chapter Checkpoint

Lesson 6:

Common Core

Lesson 7:

Common Core

Lesson 8:

Common Core

Lesson 9: Problem Solving • Elapsed Time

Common Core

Chapter 12: Page No. 699

Chapter 12: Page No. 700

Lesson 10:

Lesson 11: Algebra • Patterns in Measurement Units

Common Core

Chapter 12: Review/Test

Common Core – New – Page No. 645

Measurement Benchmarks

Use benchmarks to choose the customary unit you would use to measure each.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 1

Question 1.
height of a computer
foot

Question 2.
weight of a table
________

Answer: Pound

The customary unit to measure the weight of the table is Pound.

Question 3.
length of a semi-truck
________

Answer: Yard

The unit to measure the length of a semi-truck is the yard.

Question 4.
the amount of liquid a bathtub holds
________

Answer: Gallon

The customary unit to measure the amount of liquid a bathtub holds is Gallon.

Use benchmarks to choose the metric unit you would use to measure each.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 2

Question 5.
mass of a grasshopper
________

Answer: Gram

The metric unit to measure the mass of a grasshopper is the gram.

Question 6.
the amount of liquid a water bottle holds
________

Answer: Liter

The metric unit to measure the amount of liquid a water bottle holds is Liter.

Question 7.
length of a soccer field
________

Answer: Meter

The metric unit to measure the length of a soccer field is meter.

Question 8.
length of a pencil
________

Answer: Centimeter

The metric unit to measure the length of a pencil is Centimeter.

Circle the better estimate.

Question 9.
mass of a chicken egg
a. 50 grams
b. 50 kilograms

Answer: 50 grams

The better estimate to measure the mass of a chicken egg is 50 grams.

Question 10.
length of a car
a. 12 miles
b. 12 feet

Answer: 12 feet

The better estimate to measure the length of a car is 12 feet.

Question 11.
amount of liquid a drinking glass holds
a. 8 ounces
b. 8 quarts

Answer: 8 ounces

The better estimate to measure the amount of liquid a drinking glass holds is 8 ounces.

Complete the sentence. Write more or less.

Question 12.
A camera has a length of _______ than one centimeter.

Answer: more

Explanation:

The length of a camera will greater than a centimeter. So, A camera has a length of more than one centimeter.

Question 13.
A bowling ball weighs _______ than one pound.

Answer: more

The unit of the pound is very less compared to the length of the ball.
So, A bowling ball weighs more than one pound.

Problem Solving

Question 14.
What is the better estimate for the mass of a textbook, 1 gram or 1 kilogram?
1 ________

Answer: 1 kilogram

The weight of a book will be more than a gram. So, the better estimate for the mass of a textbook is 1 kilogram.

Question 15.
What is the better estimate for the height of a desk, 1 meter or 1 kilometer?
1 ________

Answer: 1 meter

The kilometer is not suitable to measure the height of the desk. So, the better estimate for the height of a desk is 1 meter.

Common Core – New – Page No. 646

Lesson Check

Question 1.
Which is the best estimate for the weight of a stapler?
Options:
a. 4 ounces
b. 4 pounds
c. 4 inches
d. 4 feet

Answer: 4 ounces

The best estimate for the weight of a stapler is 4 ounces
So, the correct answer is option A.

Question 2.
Which is the best estimate for the length of a car?
Options:
a. 4 kilometers
b. 4 tons
c. 4 kilograms
d. 4 meters

Answer: 4 meters

The unit to measure the length of the car is meters.
Thus the answer is option D.

Spiral Review

Question 3.
Bart practices his trumpet 1 \(\frac{1}{4}\) hours each day. How many hours will he practice in 6 days?
Options:
a. 8 \(\frac{2}{4}\) hours
b. 7 \(\frac{2}{4}\) hours
c. 7 hours
d. 6 \(\frac{2}{4}\) hours

Answer: 7 \(\frac{2}{4}\) hours

Explanation:

Bart practices his trumpet 1 \(\frac{1}{4}\) hours each day.
The normal fraction for 1 \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{5}{4}\)
In order to calculate the number of hours for 6 days, we need to multiply the fraction with 6.
6 × \(\frac{5}{4}\) = \(\frac{30}{4}\)
The mixed fraction of \(\frac{30}{4}\) is 7 \(\frac{2}{4}\) hours
So, the correct answer is otpion D.

Question 4.
Millie collected 100 stamps from different countries. Thirty-two of the stamps are from countries in Africa. What is \(\frac{32}{100}\) written as a decimal?
Options:
a. 32
b. 3.2
c. 0.32
d. 0.032

Answer: 0.32

The decimal for the fraction is \(\frac{32}{100}\) = 0.32
Thus the answer is option C.

Question 5.
Diedre drew a quadrilateral with 4 right angles and 4 sides of the same length. What kind of polygon did Diedre draw?
Options:
a. square
b. trapezoid
c. hexagon
d. pentagon

Answer: square

Explanation:

A square has got 4 sides of equal length and 4 right angles (right angle = 90 degrees).
So, the correct answer is option A.

Question 6.
How many degrees are in an angle that turns through \(\frac{1}{2}\) of a circle?
Options:
a. 60°
b. 90°
c. 120°
d. 180°

Answer: 180°

Explanation:

\(\frac{1}{2}\) × 360°
360°/2 = 180°
So, the correct answer is option D.

Page No. 649

Question 1.
Compare the size of a yard to the size of a foot.
Use a model to help.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 3
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 4
1 yard is ____ times as long as ____ foot.
____              ____

Answer: 1 yard is three times as long as one feet.

Complete.

Question 2.
2 feet = ____ inches

Answer: 24 inches

Explanation:

1 foot = 12 inches
2 feets = 2 × 12 inches = 24 inches

Question 3.
3 yards = ____ feet

Answer: 9 feets

Explanation:

1 yard = 3 feets
3 yards = 3 × 3 = 9 feets

Question 4.
7 yards = ____ feet

Answer: 21 feets

Explanation:

1 yard = 3 feets
7 yards = 3 × 7 = 21 feets
Therefore 7 yards = 21 feets

Question 5.
4 yards = ____ feet

Answer: 12 feets

Explanation:

1 yard = 3 feet
4 yards = 4 × 3 feets = 12 feets
4 yards = 12 feets

Question 6.
10 yards = ____ feet

Answer: 30 feets

Explanation:

1 yard = 3 feets
10 yards = 10 × 3 feets = 30 feets
10 yards = 30 feets

Question 7.
7 feet = ____ inches

Answer: 84 inches

Explanation:

1 feet = 12 inches
7 feets = 7 × 12 = 84 inches

Use Symbols Algebra Compare using <, >, or =.

Question 8.
1 foot ____ 13 inches

Answer: 1 foot < 13 inches

Explanation:

We know that 1 foot = 12 inches
12 inches is less than 13 inches
So, 1 foot < 13 inches

Question 9.
2 yards ____ 6 feet

Answer: 2 yards = 6 feet

Explanation:

1 yard = 3 feets
2 yards = 2 × 3 feets = 6 feets
2 yards = 6 feet

Question 10.
6 feet ____ 60 inches

Answer: 6 feet > 60 inches

Explanation:

1 feet = 12 inches
6 feets = 6 × 12 inches = 72 inches
72 inches is greater than 60 inches
So, 6 feet > 60 inches

Question 11.
Joanna has 3 yards of fabric. She needs 100 inches of fabric to make curtains. Does she have enough fabric to make curtains? Explain. Make a table to help.
Type below:
________

Answer:

Given that, Joanna has 3 yards of fabric. She needs 100 inches of fabric to make curtains.
1 yard = 36 inches
3 yards = 36 × 3 = 108 inches
108 inches > 100 inches
So, she has enough fabric to make curtains.

Question 12.
Select the measures that are equal. Mark all that apply.
Options:
a. 4 feet
b. 12 yards
c. 36 feet
d. 480 inches
e. 15 feet
f. 432 inches

Answer: B = C = F

Explanation:

1 yard = 3 feet
12 yards = 12 × 3 = 36 feet
So, B = C

1 feet = 12 inches
36 feet = 12 × 36 inches = 432 inches
C = F
Therefore B = C = F

Page No. 650

Question 13.
Jasmine and Luke used fraction strips to compare the size of a foot to the size of an inch using fractions. They drew models to show their answers. Whose answer makes sense? Whose answer is nonsense? Explain your reasoning.
Jasmine’s Work
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 5
1 inch is \(\frac{1}{12}\) of a foot.
Luke’s Work
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 6
1 inch is \(\frac{1}{3}\) of a foot.
_______ ‘s answer makes sense

Answer: Jasmine’s answer makes sense

Question 13.
a. Apply For the answer that is nonsense, write an answer that makes sense.
Type below:
________

Answer: Luke’s answer is nonsense and Jasmine’s answer makes sense.
Because 1 foot = 12 inches. The fraction of 1 inch = \(\frac{1}{3}\) of a foot.

Question 13.
b. Look back at Luke’s model. Which two units could you compare using his model? Explain.
Type below:
________

Answer: Luke’s model will be suitable to compare the size of a foot to the size of a yard using fractions.

1 feet = 12 inches
3 feet = 36 inches
36 inches = 1 yard
So, 1 yard = \(\frac{12}{36}\)
1 yard = \(\frac{1}{3}\) feet

Common Core – New – Page No. 651

Customary Units of Length

Complete.

Question 1.
3 feet = 36 inches
Think: 1 foot = 12 inches,
so 3 feet = 3 × 12 inches, or 36 inches

Question 2.
2 yards = ____ feet

Answer: 6

Explanation:

1 yard = 3 feet
2 yards = 2 × 3 = 6 feets

Question 3.
8 feet = ____ inches

Answer: 96 inches

Explanation:

1 foot = 12 inches
8 feet = 12 × 8 = 96 inches
So, 8 feet = 96 inches

Question 4.
7 yards = ____ feet

Answer:21 feets

Explanation:

1 yard = 3 feet
7 yards = 7 × 3 feet = 21 feets
So, 7 yards = 21 feets

Question 5.
4 feet = ____ inches

Answer: 48 inches

Explanation:

1 foot = 12 inches
4 feet = 4 × 12 inches = 48 inches
So, 4 feet = 48 inches

Question 6.
15 yards = ____ feet

Answer: 45 feet

Explanation:

1 yard = 3 feet
15 yards = 15 × 3 feet = 45 feet
So, 15 yards = 45 feet

Question 7.
10 feet = ____ inches

Answer: 120 inches

Explanation:

1 foot = 12 inches
10 feet = 10 × 12 inches
10 feet = 120 inches

Compare using <, >, or =.

Question 8.
3 yards ____ 10 feet

Answer: 3 yards < 10 feet

Explanation:

1 yard = 3 feet
3 yards = 3 × 3 feet = 9 feet
9 feet is less than 10 feet
So, 3 yards < 10 feet

Question 9.
5 feet ____ 60 inches

Answer: 5 feet = 60 inches

Explanation:

1 foot = 12 inches
5 feet = 5 × 12 inches = 60 inches
So, 5 feet = 60 inches

Question 10.
8 yards ____ 20 feet

Answer: 8 yards > 20 feet

Explanation:

1 yard = 3 feet
8 yards = 8 × 3 feet = 24 feet
24 feet is greater than 20 feet
So, 8 yards > 20 feet

Question 11.
3 feet ____ 10 inches

Answer: 3 feet > 10 inches

Explanation:

1 foot = 12 inches
3 feet = 3 × 12 inches = 36 inches
36 inches is greater than 10 inches
So, 3 feet > 10 inches

Question 12.
3 yards ____ 21 feet

Answer: 3 yards < 21 feet

Explanation:

1 yard = 3 feet
3 yards = 3 × 3 feet = 9 feet
9 feet is less than 21 feet
So, 3 yards < 21 feet

Question 13.
6 feet ____ 72 inches

Answer: 6 feet = 72 inches

Explanation:

1 foot = 12 inches
6 feet = 6 × 12 inches = 72 inches
6 feet = 72 inches

Problem Solving

Question 14.
Carla has two lengths of ribbon. One ribbon is 2 feet long. The other ribbon is 30 inches long. Which length of the ribbon is longer?
2 feet ____ 30 inches

Answer: 2 feet < 30 inches

Explanation:

Carla has two lengths of ribbon. One ribbon is 2 feet long. The other ribbon is 30 inches long.
1 feet = 12 inches
2 feet = 2 × 12 inches = 24 inches
24 inches is less than 30 inches
30 inches is greater than 2 feet.
2 feet < 30 inches

Question 15.
A football player gained 2 yards on one play. On the next play, he gained 5 feet. Was his gain greater on the first play or the second play?
2 yards ____ 5 feet

Answer: 2 yards > 5 feet

Explanation:

A football player gained 2 yards on one play.
On the next play, he gained 5 feet.
1 yard = 3 feet
2 yards = 2 × 3 feet = 6 feet
The first play > The second play

Common Core – New – Page No. 652

Lesson Check

Question 1.
Marta has 14 feet of wire to use to make necklaces. She needs to know the length in inches so she can determine how many necklaces to make. How many inches of wire does Marta have?
Options:
a. 42 inches
b. 84 inches
c. 168 inches
d. 504 inches

Answer: 168 inches

Explanation:

Marta has 14 feet of wire to use to make necklaces.
1 feet = 12 inches
14 feet = 14 × 12 inches
14 feet = 168 inches
So, the correct answer is option C.

Question 2.
Jarod bought 8 yards of ribbon. He needs 200 inches to use to make curtains. How many inches of ribbon does he have?
Options:
a. 8 inches
b. 80 inches
c. 96 inches
d. 288 inches

Answer: 288 inches

Explanation:

Jarod bought 8 yards of ribbon. He needs 200 inches to use to make curtains.
1 yard = 36 inches
8 yards = 288 inches
Thus he has 288 inches of ribbon.
So, the correct answer is option D.

Spiral Review

Question 3.
Which describes the turn shown below?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 7
Options:
a. \(\frac{1}{4}\) turn counterclockwise
b. \(\frac{1}{4}\) turn clockwise
c. \(\frac{1}{2}\) turn clockwise
d. \(\frac{3}{4}\) turn counterclockwise

Answer: \(\frac{1}{4}\) turn counterclockwise

By seeing the above figure we can say that the circle turn \(\frac{1}{4}\) in counterclockwise direction.

Question 4.
Which decimal represents the shaded part of the model below?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 8
Options:
a. 0.03
b. 0.3
c. 0.33
d. 0.7

Answer: 0.3

Explanation:

The square is divided into 10 parts. Among them, 3 parts are shaded.
The fraction of the shaded part is \(\frac{3}{10}\)
The decimal that represents the above figure is 0.3
Thus the correct answer is option B.

Question 5.
Three sisters shared $3.60 equally. How much did each sister get?
Options:
a. $1.00
b. $1.20
c. $1.80
d. $10.80

Answer: $1.20

Explanation:

Three sisters shared $3.60 equally.
The amount that each sister get = x
x × 3 = $3.60
x = $3.60/3 = $1.20
So, the correct answer is option B.

Question 6.
Which is the best estimate for the width of your index finger?
Options:
a. 1 millimeter
b. 1 gram
c. 1 centimeter
d. 1 liter

Answer: 1 centimeter

The unit to measure the width of your index finger is 1 centimeter
The answer is option C.

Page No. 655

Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 9
Question 1.
4 tons = ______ pounds

Answer: 8000 pounds

Explanation:

1 ton = 2000 pounds
4 tons = 4 × 2000 pounds = 8000 pounds
4 tons = 8000 pounds

Complete.

Question 2.
5 tons = ______ pounds

Answer: 10,000 pounds

1 ton = 2000 pounds
5 tons = 5 × 2000 pounds
5 tons = 10,000 pounds

Question 3.
6 pounds = ______ ounces

Answer: 96 ounces

1 pound = 16 ounces
6 pounds = 6 × 16 ounces
6 pounds = 96 ounces

Question 4.
7 pounds = ______ ounces

Answer: 112 ounces

1 pound = 16 ounces
7 pounds = 7 × 16 ounces
7 pounds = 112 ounces

Question 5.
6 tons = ______ pounds

Answer:

1 ton = 2000 pounds
6 tons = 6 × 2000 pounds
6 tons = 12,000 pounds

Use Symbols Algebra Compare using >, <, or =.

Question 6.
1 pound ______ 15 pounds

Answer: 1 pound < 15 pounds
1 is greater than 15.
So, 1 pound < 15 pounds

Question 7.
2 tons ______ 2 pounds

Answer: 2 tons > 2 pounds
1 ton is greater than 1 pound.
So, 2 tons > 2 pounds

Question 8.
A landscaping company ordered 8 tons of gravel. It sells the gravel in 50-pound bags. How many pounds of gravel did the company order?
______ 50-pound bags.

Answer: 16000 pounds

A landscaping company ordered 8 tons of gravel. It sells the gravel in 50-pound bags.
1 ton = 2000 pounds
8 tons = 8 × 2000 pounds = 16000 pounds

Question 9.
If you could draw a number line that shows the relationship between tons and pounds, what would it look like? Explain.

Answer:
Since 1 ton = 2000 pounds, the number line would show tick marks for every whole number from 0 to 2000. Each tick mark from 0 to 2000 would represent 1 pound. The tick mark in 2000 would represent 1 ton.

Question 10.
Write the symbol that compares the weights correctly.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 10
160 ounces ______ 10 pounds

Answer: 160 ounces = 10 pounds
1 pound = 16 ounces
16 pounds = 10 × 16 ounces = 160 ounces
160 ounces = 10 pounds

Question 10.
600 pounds ______ 1 ton

Answer: 600 pounds < 1 ton
1 ton = 2000 pounds
600 pounds is less than 2000 pounds
600 pounds < 1 ton

Page No. 656

Question 11.
Alexis bought \(\frac{1}{2}\) pound of grapes. How many ounces of grapes did she buy?
Dan drew the number line below to solve the problem. He says his model shows that there are 5 ounces in \(\frac{1}{2}\) pound. What is his error?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 11
Look at the way Dan solved the problem.
Draw a correct number line and solve the problem.
Find and describe his error.
So, Alexis bought ______ ounces of grapes.
Type below:
________

1 pound = 16 ounces
\(\frac{1}{2}\) pound = 8 ounces
The error of Dan is he must draw the mark till 8 but he drew till 5 ounces.

Question 11.
Look back at the number line you drew. How many ounces are in \(\frac{1}{4}\) pound? Explain.
Type below:
________

Answer: There are 4 ounces in \(\frac{1}{4}\) pound.

Common Core – New – Page No. 657

Customary Units of Weight

Complete.

Question 1.
5 pounds = 80 ounces
Think: 1 pound = 16 ounces, so
5 pounds = 5 × 16 ounces, or 80 ounces

Question 2.
7 tons = _____ pounds

Answer: 14,000 pounds

Explanation:

1 ton = 2000 pounds
7 tons = 7 × 2000 pounds = 14000 pounds
7 tons = 14000 pounds

Question 3.
2 pounds = _____ ounces

Answer: 32 ounces

Explanation:

1 pound = 16 ounces
2 pounds = 2 × 16 ounces = 32 ounces
2 pounds = 32 ounces

Question 4.
3 tons = _____ pounds

Answer: 6,000 pounds

Explanation:

1 ton = 2000 pounds
3 tons = 3 × 2000 pounds = 6000 pounds
3 tons = 6000 pounds

Question 5.
10 pounds = _____ ounces

Answer: 160 ounces

Explanation:

1 pound = 16 ounces
10 pounds = 10 × 16 ounces = 160 ounces
10 pounds = 160 ounces

Question 6.
5 tons = _____ pounds

Answer: 10,000 pounds

Explanation:

1 ton = 2000 pounds
5 tons = 5 × 2000 pounds = 10000 pounds
5 tons = 10000 pounds

Question 7.
7 pounds = _____ ounces

Answer: 112 ounces

Explanation:

1 pound = 16 ounces
7 pounds = 7 × 16 ounces = 112 ounces
7 pounds = 112 ounces

Compare using <, >, or =.

Question 8.
8 pounds _____ 80 ounces

Answer: 8 pounds > 80 ounces

Explanation:

1 pound = 16 ounces
8 pounds = 128 ounces
128 ounces is greater than 80 ounces
So, the answer is 8 pounds > 80 ounces

Question 9.
1 ton _____ 100 pounds

Answer: 1 ton > 100 pounds

Explanation:

1 ton = 2000 pounds
2000 pounds is greater than 100 pounds
1 ton > 100 pounds

Question 10.
3 pounds _____ 50 ounces

Answer: 3 pounds < 50 ounces

Explanation:

1 pound = 16 ounces
3 pounds = 3 × 16 ounces = 48 ounces
3 pounds = 48 ounces
3 pounds < 50 ounces

Question 11.
5 tons _____ 1,000 pounds

Answer: 5 tons > 1,000 pounds

Explanation:

1 ton = 2000 pounds
5 tons = 5 × 2000 pounds = 10000 pounds
10000 pounds is greater than 1000 pounds
5 tons > 1,000 pounds

Question 12.
16 pounds _____ 256 ounces

Answer: 16 pounds = 256 ounces

Explanation:

1 pound = 16 ounces
16 pounds = 16 × 16 ounces = 256 ounces
16 pounds = 256 ounces

Question 13.
8 tons _____ 16,000 pounds

Answer: 8 tons = 16,000 pounds

Explanation:

1 ton = 2000 pounds
8 tons = 8 × 2000 pounds = 16,000 pounds
8 tons = 16,000 pounds

Problem Solving

Question 14.
A company that makes steel girders can produce 6 tons of girders in one day. How many pounds is this?
6 tons = _____ pounds

Answer: 12,000 pounds

Explanation:

A company that makes steel girders can produce 6 tons of girders in one day.
1 ton = 2000 pounds
6 tons = 6 × 2000 pounds = 12000 pounds
6 tons = 12000 pounds

Question 15.
Larry’s baby sister weighed 6 pounds at birth. How many ounces did the baby weigh?
6 pounds = _____ ounces

Answer: 96 ounces

Explanation:

Larry’s baby sister weighed 6 pounds at birth.
1 pound = 16 ounces
6 pounds = 6 × 16 ounces = 96 ounces

Common Core – New – Page No. 658

Lesson Check

Question 1.
Ann bought 2 pounds of cheese to make lasagna. The recipe gives the amount of cheese needed in ounces. How many ounces of cheese did she buy?
Options:
a. 20 ounces
b. 32 ounces
c. 40 ounces
d. 64 ounces

Answer: 32 ounces

Explanation:

Ann bought 2 pounds of cheese to make lasagna.
1 pound = 16 ounces
2 pounds = 2 × 16 ounces = 32 ounces
So, the answer is option is option B.

Question 2.
A school bus weighs 7 tons. The weight limit for a bridge is given in pounds. What is this weight of the bus in pounds?
Options:
a. 700 pounds
b. 1,400 pounds
c. 7,000 pounds
d. 14,000 pounds

Answer: 14,000 pounds

Explanation:

A school bus weighs 7 tons. The weight limit for a bridge is given in pounds.
1 ton = 2000 pounds
7 tons = 7 × 2000 pounds
7 tons = 14000 pounds
So, the correct answer is option D.

Spiral Review

Question 3.
What is the measure of m∠EHG?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 12
Options:
a. 60°
b. 100°
c. 120°
d. 130°

Answer: 120°

Explanation:

m∠EHG = m∠EHF + m∠FHG
m∠EHG = 90° + 30° = 120°
m∠EHG = 120°
The correct answer is option C.

Question 4.
How many lines of symmetry does the square below have?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 13
Options:
a. 0
b. 2
c. 4
d. 6

Answer: 4

Explanation:

A square contains 4 right angles.
So, the answer is option C.

Question 5.
To make dough, Reba needs 2 \(\frac{1}{2}\) cups of flour. How much flour does she need to make 5 batches of dough?
Options:
a. 14 \(\frac{1}{2}\) cups
b. 12 \(\frac{1}{2}\) cups
c. 11 \(\frac{1}{2}\) cups
d. 10 \(\frac{1}{2}\) cups

Answer: 12 \(\frac{1}{2}\) cups

Explanation:

To make dough, Reba needs 2 \(\frac{1}{2}\) cups of flour.
5 × 2 \(\frac{1}{2}\)
= 12 \(\frac{1}{2}\) cups
She need 12 \(\frac{1}{2}\) cups of flour to make dough.
So, the correct answer is option B.

Question 6.
Judi’s father is 6 feet tall. The minimum height to ride a rollercoaster is given in inches. How many inches tall is Judi’s father?
Options:
a. 60 inches
b. 66 inches
c. 72 inches
d. 216 inches

Answer: 72 inches

Explanation:

Judi’s father is 6 feet tall. The minimum height to ride a rollercoaster is given in inches.
1 feet = 12 inches
6 feet = 6 × 12 inches = 72 inches
Thus the correct answer is option C.

Page No. 661

Question 1.
Compare the size of a quart to the size of a pint.
Use a model to help.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 14
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 15
1 quart is ____ times as much as _____ pint.

Answer: 1 quart is 2 times as much as 1 pint.

Complete.

Question 2.
2 pints = _____ cups

Answer: 4 cups

Explanation:

1 pint = 2 cups
2 pints = 2 × 2 cups = 4 cups
2 pints = 4 cups

Question 3.
3 gallons = _____ quarts

Answer: 12 quarts

Explanation:

1 gallon = 4 quarts
3 gallons = 3 × 4 quarts = 12 quarts
3 gallons = 12 quarts

Question 4.
6 quarts = _____ cups

Answer: 24 cups

Explanation:

1 quart = 4 cups
6 quarts = 6 × 4 cups = 24 cups
6 quarts = 24 cups

Use a model or Tools to complete.

Question 5.
4 gallons = _____ pints

Answer: 32 pints

Explanation:

1 gallon = 8 pints
4 gallons = 4 × 8 pints = 32 pints
4 gallons = 32 pints

Question 6.
5 cups = _____ fluid ounces

Answer:

1 cup = 8 fluid ounces
5 cups = 5 × 8 fluid ounces = 40 fluid ounces
5 cups = 40 fluid ounces

Use Symbols Algebra Compare using >, <, or =.

Question 7.
2 gallons _____ 32 cups

Answer: 2 gallons = 32 cups

Explanation:

1 gallon = 16 cups
2 gallons = 2 × 16 cups = 32 cups
2 gallons = 32 cups

Question 8.
4 pints _____ 6 cups

Answer: 4 pints > 6 cups

Explanation:

1 pint = 2 cups
4 pints = 4 × 2 cups = 8 cups
So, 4 pints > 6 cups

Question 9.
5 quarts _____ 11 pints

Answer: 5 quarts < 11 pints

Explanation:

1 quart = 2 pints
5 quarts = 5 × 2 pints = 10 pints
10 is less than 11 pints
So, 5 quarts < 11 pints

Question 10.
A soccer team has 25 players. The team’s thermos holds 4 gallons of water. If the thermos is full, is there enough water for each player to have 2 cups? Explain. Make a table to help.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 16
________

Answer: Enough water

Gallons Cups
1 16
2 32
3 48
4 64

Page No. 662

Question 11.
Verify the Reasoning of Others Whose statement makes sense? Whose statement is nonsense? Explain your reasoning.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 17
_______ ’s statement makes sense.

Answer: Angela’s Statement is true. A gallon is 8 times as much as a pint, so 1 pint is 1/8 of a gallon.
Zach’s statement is nonsense. There are 8 pints in a gallon, not 4, so a pint cannot be 1/4 of a gallon.

Question 12.
Peter’s glasses each hold 8 fluid ounces. How many glasses of juice can Peter pour from a bottle that holds 2 quarts?
_____ glasses

Answer: 8 glasses

Explanation:

Peter’s glasses each hold 8 fluid ounces.
There is 32oz per quart. 8 goes into 32 a total of four times. So since there are two quarts, Peter can pour 8 glasses.

Question 13.
A pitcher contains 5 quarts of water. Josy says the pitcher contains 10 cups of water. Explain Josy’s error. Then find the correct number of cups the pitcher contains.
Type below:
________

Answer: 20 cups

Explanation:

Josy multiplied the number of quarts by 2.
There are 4 cups in each quart.
She should have multiplied the number of quarts by 4
5 × 4 = 20
Therefore there are 20 cups in the pitcher.

Common Core – New – Page No. 663

Customary Units of Liquid Volume

Complete.

Question 1.
6 gallons = 24 quarts
Think: 1 gallon = 4 quarts,
so 6 gallons = 6 × 4 quarts, or 24 quarts

Question 2.
12 quarts = _____ pints

Answer: 24 pints

Explanation:

1 quart = 2 pints
12 quarts = 12 × 2 pints
12 pints = 24 pints

Question 3.
6 cups = _____ fluid ounces

Answer: 48 fluid ounces

Explanation:

1 cup = 8 fluid ounces
6 cups = 6 × 8 fluid ounces = 48 fluid ounces
So, 6 cups = 48 fluid ounces

Question 4.
9 pints = _____ cups

Answer: 18 cups

Explanation:

1 pint = 2 cups
9 pints = 9 × 2 cups = 18 cups
9 pints = 18 cups

Question 5.
10 quarts = _____ cups

Answer: 40 cups

Explanation:

1 quart = 4 cups
10 quarts = 10 × 4 cups = 40 cups
10 quarts = 40 cups

Question 6.
5 gallons = _____ pints

Answer: 40 pints

Explanation:

1 gallon = 8 pints
5 gallons = 5 × 8 pints = 40 pints
5 gallons = 40 pints

Question 7.
3 gallons = _____ cups

Answer: 48 cups

Explanation:

1 gallon = 16 cups
3 gallons = 3 × 16 cups = 48 cups
Therefore 3 gallons = 48 cups

Compare using <, >, or =.

Question 8.
6 pints _____ 60 fluid ounces

Answer: 6 pints > 60 fluid ounces

Explanation:

1 pint = 16 fluid ounces
6 pints = 6 × 16 fluid ounces = 96 fluid ounces
96 fluid ounces is greater than 60 fluid ounces
So, 6 pints > 60 fluid ounces

Question 9.
3 gallons _____ 30 quarts

Answer: 3 gallons < 30 quarts

Explanation:

1 gallon = 4 quarts
3 gallons = 3 × 4 quarts = 12 quarts
12 is less than 30
So, 3 gallons < 30 quarts

Question 10.
5 quarts _____ 20 cups

Answer: 5 quarts = 20 cups

Explanation:

1 quart = 4 cups
5 quarts = 5 × 4 cups = 20 cups
5 quarts = 20 cups

Question 11.
6 cups _____ 12 pints

Answer: 6 cups < 12 pints

Explanation:

1 cup = \(\frac{1}{2}\) pint
6 cups = 6 × \(\frac{1}{2}\) pint = 3 pints
3 is less than 12.
So, 6 cups < 12 pints

Question 12.
8 quarts _____ 16 pints

Answer: 8 quarts = 16 pints

Explanation:

1 quart = 2 pints
8 quarts = 8 × 2 pints = 16 pints
8 quarts = 16 pints

Question 13.
6 gallons _____ 96 pints

Answer: 6 gallons < 96 pints

Explanation:

1 gallon = 8 pints
6 gallons = 6 × 8 pints = 48 pints
48 is less than 96 pints
So, 6 gallons < 96 pints

Problem Solving

Question 14.
A chef makes 1 \(\frac{1}{2}\) gallons of soup in a large pot. How many 1-cup servings can the chef get from this large pot of soup?
_____ 1-cup servings

Answer: 24 1-cup servings

Explanation:

A chef makes 1 \(\frac{1}{2}\) gallons of soup in a large pot.
1 gallon = 16 cups
We have to convert a mixed fraction into a proper fraction.
1 \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{3}{2}\)
\(\frac{3}{2}\) × 16 cups = 24 cups
Thus the chef get 24 1-cup servings from this large pot of soup.

Question 15.
Kendra’s water bottle contains 2 quarts of water. She wants to add a drink mix to it, but the directions for the drink mix give the amount of water in fluid ounces. How many fluid ounces are in her bottle?
_____ fluid ounces

Answer: 64 fluid ounces

Explanation:

Kendra’s water bottle contains 2 quarts of water.
She wants to add a drink mix to it, but the directions for the drink mix give the amount of water in fluid ounces.
1 quart = 4 cups
1 cup = 8 fluid ounces
4 cups = 4 × 8 fluid ounces = 32 fluid ounces
2 quarts = 2 × 32 fluid ounces = 64 fluid ounces
Thus 64 fluid ounces are in her bottle.

Common Core – New – Page No. 664

Lesson Check

Question 1.
Joshua drinks 8 cups of water a day. The recommended daily amount is given in fluid ounces. How many fluid ounces of water does he drink each day?
Options:
a. 16 fluid ounces
b. 32 fluid ounces
c. 64 fluid ounces
d. 128 fluid ounces

Answer: 64 fluid ounces

Explanation:

1 cup = 8 fluid ounces
8 cups = 8 × 8 fluid ounces = 64 fluid ounces
8 cups = 64 fluid ounces
Thus the correct answer is option C.

Question 2.
A cafeteria used 5 gallons of milk in preparing lunch. How many 1-quart containers of milk did the cafeteria use?
Options:
a. 10
b. 20
c. 40
d. 80

Answer: 20

Explanation:

A cafeteria used 5 gallons of milk in preparing lunch.
1 gallon = 4 quarts
5 gallons = 5 × 4 quarts = 20 quarts
5 gallons = 20 quarts
So, the correct answer is option B.

Spiral Review

Question 3.
Roy uses \(\frac{1}{4}\) cup of batter for each muffin. Which list shows the amounts of batter he will use depending on the number of muffins he makes?
Options:
a. \(\frac{1}{4}, \frac{1}{5}, \frac{1}{6}, \frac{1}{7}, \frac{1}{8}\)
b. \(\frac{1}{4}, \frac{2}{4}, \frac{3}{4}, \frac{4}{4}, \frac{5}{4}\)
c. \(\frac{1}{4}, \frac{2}{8}, \frac{3}{12}, \frac{4}{16}, \frac{5}{20}\)
d. \(\frac{1}{4}, \frac{2}{8}, \frac{4}{16}, \frac{6}{24}, \frac{8}{32}\)

Answer: \(\frac{1}{4}, \frac{2}{4}, \frac{3}{4}, \frac{4}{4}, \frac{5}{4}\)

Explanation:

Given that, Roy uses \(\frac{1}{4}\) cup of batter for each muffin.
The amounts of batter he will use depending on the number of muffins he makes is \(\frac{1}{4}, \frac{2}{4}, \frac{3}{4}, \frac{4}{4}, \frac{5}{4}\)
The correct answer is option B.

Question 4.
Beth has \(\frac{7}{100}\) of a dollar. Which shows the amount of money Beth has?
Options:
a. $7.00
b. $0.70
c. $0.07
d. $0.007

Answer: $0.07

Explanation:

Beth has \(\frac{7}{100}\) of a dollar.
The decimal of \(\frac{7}{100}\) = 0.07
The amount of money Beth has is $0.07
So, the answer is option C.

Question 5.
Name the figure that Enrico drew below.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 18
Options:
a. a ray
b. a line
c. a line segment
d. an octagon

Answer: a ray

Explanation:

A part of a line with a start point but no endpoint is called a ray.
The above figure has no endpoint.
So, the answer is option A.

Question 6.
A hippopotamus weighs 4 tons. Feeding instructions are given for weights in pounds. How many pounds does the hippopotamus weigh?
Options:
a. 4,000 pounds
b. 6,000 pounds
c. 8,000 pounds
d. 12,000 pounds

Answer: 8,000 pounds

Explanation:

A hippopotamus weighs 4 tons. Feeding instructions are given for weights in pounds.
We know that 1 ton = 2000 pounds
4 tons = 4 × 2000 pounds = 8000 pounds
Thus the answer is option C.

Page No. 667

Question 1.
A food critic collected data on the lengths of time customers waited for their food. Order the data from least to greatest time. Make a tally table and a line plot to show the data.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 19
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 20
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 21
Type below:
________

Answer:

Tally Table:

Time Customers waited for Food
Time (in hour) Tally
\(\frac{1}{2}\) ||
\(\frac{1}{4}\) |||
\(\frac{3}{4}\) |
1 |

Line plot:

Go Math Solution Key Grade 4 Chapter 12 solution image_2

Use your line plot for 2 and 3.

Question 2.
On how many customers did the food critic collect data?
________

Answer: 7

Explanation:

Number of customers waited for half an hour = 2
Number of customers waited for an hour = 1
Number of customers waited for \(\frac{3}{4}\) of an hour = 1
Number of customers waited for \(\frac{1}{4}\) of an hour = 3
Total number of customers = 2 + 1 + 1 + 3 = 7
The food critic collects data from 7 customers.

Question 3.
What is the difference between the longest time and the shortest time that customers waited?
\(\frac{□}{□}\)

Answer: \(\frac{3}{4}\)

The longest time is 1 hour
And the shortest time is \(\frac{1}{4}\)
1 – \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{3}{4}\)

Question 4.
Use Models The data show the lengths of the ribbons Mia used to wrap packages. Make a tally table and a line plot to show the data.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 22
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 23
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 24
Type below:
________

Answer:

Ribbon used to Wrap Packages
Length (in yards) Tally
\(\frac{1}{6}\) |
\(\frac{2}{6}\) |||
\(\frac{5}{6}\) |
\(\frac{6}{6}\) |
\(\frac{3}{6}\) ||

Line plot:

Go math Grade 4 Solution Key Chapter 12 solution image_3

Question 5.
What is the difference in length between the longest ribbon and the shortest ribbon Mia used?
\(\frac{□}{□}\) yard

Answer: \(\frac{5}{6}\) yard

Explanation:

The longest ribbon is \(\frac{6}{6}\) yard
The shortest ribbon is \(\frac{1}{6}\) yard
To find the difference of both the ribbons we have to subtract the shortest ribbon from the longest ribbon
\(\frac{6}{6}\) – \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{5}{6}\)

Page No. 668

Question 6.
The line plot shows the distances the students in Mr. Boren’s class ran at the track in miles. Altogether, did the students run more or less than 5 miles?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 25
a. What are you asked to find?
Type below:
________

Answer: If the students ran more or less than 5 miles together.

Question 6.
b. What information do you need to use?
Type below:
________

Answer: I need the information about the distance each student ran.

Question 6.
c. How will the line plot help you solve the problem?
Type below:
________

Answer: With the help of the line plot I can know how far each student ran.

Question 6.
d. What operation will you use to solve the problem?
Type below:
________

Answer: I use addition to solve the problem.

Question 6.
e. Show the steps to solve the problem.
Type below:
________

Answer: \(\frac{1}{5}\) + \(\frac{1}{5}\) + \(\frac{2}{5}\) + \(\frac{2}{5}\) + \(\frac{3}{5}\) + \(\frac{4}{5}\) + \(\frac{4}{5}\) + \(\frac{5}{5}\) = \(\frac{22}{5}\)
The mixed fraction of \(\frac{22}{5}\) is 4 \(\frac{2}{5}\).

Question 6.
Complete the sentences.
The students ran a total of ____ miles.
The distance is ____ than 5 miles. Altogether the students ran ____ than 5 miles.
Type below:
________

Answer: he students ran a total of 4 \(\frac{2}{5}\) miles.
The distance is less than 5 miles. Altogether the students ran less than 5 miles.

Question 7.
Lena collects antique spoons. The line plot shows the lengths of the spoons in her collection. If she lines up all of her spoons in order of size, what is the size of the middle spoon? Explain.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 26
\(\frac{□}{□}\) feet spoon

Answer: \(\frac{4}{4}\) feet
I ordered the data from the least to the greatest value and found the middle value.

Question 8.
A hiking group recorded the distances they hiked. Complete the line plot to show the data.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 27
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 28
Type below:
________

Answer:

Go Math Answer Key Grade 4 Chapter 12 solution image_6

Common Core – New – Page No. 669

Line Plots

Question 1.
Some students compared the time they spend riding the school bus. Complete the tally table and line plot to show the data.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 29
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 30

Time Spent on School Bus
Time (in hour) Tally
\(\frac{1}{6}\) ||
\(\frac{2}{6}\) |
\(\frac{3}{6}\) ||||
\(\frac{4}{6}\) |

Answer:

Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 solution image_1

Use your line plot for 2 and 3.

Question 2.
How many students compared times?
______ students

Answer: 8

Explanation:

Number of students spent \(\frac{1}{6}\) of an hour on school bus = 2
Number of students spent \(\frac{2}{6}\) of an hour on school bus = 1
Number of students spent \(\frac{3}{6}\) of an hour on school bus = 4
Number of students spent \(\frac{4}{6}\) of an hour on school bus = 1
Total number of students = 2 + 1 + 4 + 1 = 8 students

Question 3.
What is the difference between the longest time and shortest time students spent riding the bus?
\(\frac{□}{□}\) hour

Answer: \(\frac{3}{6}\)

Explanation:

Longest time is \(\frac{4}{6}\) and shortest time is \(\frac{1}{6}\)
\(\frac{4}{6}\) – \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{3}{6}\)
Thus the difference between the longest time and shortest time students spent riding the bus is \(\frac{3}{6}\)

Problem Solving

For 4–5, make a tally table on a separate sheet of paper.
Make a line plot in the space below the problem.

Question 4.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 31
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 32

Answer:

HMH Go Math Key Grade 4 Chapter 12 solution image_4

Question 5.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 33
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 34

Answer:

Go Math 4th Grade Answer Key for chapter 12 solution image_5

Common Core – New – Page No. 670

Lesson Check

Use the line plot for 1 and 2.

Question 1.
How many students were reading during study time?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 35
Options:
a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

Answer: 8

Explanation:

By seeing the above line plot we can say that the number of students was reading during study time is 8.
So, the correct answer is option D.

Question 2.
What is the difference between the longest time and shortest time spent reading?
Options:
a. \(\frac{4}{8}\) hour
b. \(\frac{3}{8}\) hour
c. \(\frac{2}{8}\) hour
d. \(\frac{1}{8}\) hour

Answer: \(\frac{3}{8}\) hour

Explanation:

The line plot shows that the shortest time is \(\frac{1}{8}\) hour and the longest time is \(\frac{4}{8}\) hour.
The difference of between the longest time and shortest time spent reading is \(\frac{4}{8}\) – \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{3}{8}\) hour
So, the correct answer is option B.

Spiral Review

Question 3.
Bridget is allowed to play on-line games for \(\frac{75}{100}\) of an hour each day. Which shows that fraction as a decimal?
Options:
a. 75.0
b. 7.50
c. 0.75
d. 0.075

Answer: 0.75

Explanation:

The decimal form of the fraction \(\frac{75}{100}\) is 0.75.
So, the answer is option C.

Question 4.
Bobby’s collection of sports cards has \(\frac{3}{10}\) baseball cards and \(\frac{39}{100}\) football cards. The rest are soccer cards. What fraction of Bobby’s sports cards are baseball or football cards?
Options:
a. \(\frac{9}{100}\)
b. \(\frac{42}{100}\)
c. \(\frac{52}{100}\)
d. \(\frac{69}{100}\)

Answer: \(\frac{69}{100}\)

Explanation:

The way the question is written, there are other possibilities, but it seems to me the simplest possibility is that Bobby has 100 sports cards. If 3/10 are baseball, that’s 30. He has 39 football cards. So for baseball and football together it’s 69 cards.
So, the fraction is of Bobby’s sports cards are baseball or football cards is \(\frac{69}{100}\)
Thus the correct answer is option D.

Question 5.
Jeremy gives his horse 12 gallons of water each day. How many 1-quart pails of water is that?
Options:
a. 24
b. 48
c. 72
d. 96

Answer: 48

Explanation:

Jeremy gives his horse 12 gallons of water each day.
For 1 quart he needs 12 × 4 = 48 gallons of water
So, the answer is option B.

Question 6.
An iguana at a pet store is 5 feet long. Measurements for iguana cages are given in inches. How many inches long is the iguana?
Options:
a. 45 inches
b. 50 inches
c. 60 inches
d. 72 inches

Answer: 60 inches

Explanation:

An iguana at a pet store is 5 feet long. Measurements for iguana cages are given in inches.
1 feet = 12 inches
5 feet = 5 × 12 inches = 60 inches
Thus the answer is option C.

Page No. 671

Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 36

Question 1.
A _______ is a customary unit used to measure weight.
_______

Answer: Pound

Question 2.
The cup and the _____ are both customary units for measuring liquid volume.
_______

Answer: Pint

Complete the sentence. Write more or less.

Question 3.
A cat weighs _______ than one ounce
____

Answer: more

Explanation:
Pound, unit of avoirdupois weight, equal to 16 ounces
The weigh of the cat is measured in pounds. So, the cat weighs more than one ounce

Question 4.
Serena’s shoe is ______ than one yard long.
____

Answer: Less

The length of the shoe is less when compared to the yard.
So, Serena’s shoe is less than one yard long.

Complete.

Question 5.
5 feet = ____ inches

Answer: 60 inches

Explanation:

1 feet = 12 inches
5 feets = 5 × 12 inches = 60 inches
5 feets = 60 inches

Question 6.
4 tons = ____ pounds

Answer: 8000 pounds

Explanation:

1 ton = 2000 pounds
4 tons = 4 × 2000 pounds = 8000 pounds
The answer is 4 tons = 8000 pounds

Question 7.
4 cups = ____ pints

Answer: 2 pints

Explanation:

1 pint = 2 cups
4 cups = 4 × 1/2 pint = 2 pints
Thus 4 cups = 2 pints

Question 8.
Mrs. Byrne’s class went raspberry picking. The data show the weights of the cartons of raspberries the students picked. Make a tally table and a line plot to show the data.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 37
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 38
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 39
Type below:
_________

Line plot:

Go Math Grade 4 Chapter 12 Answer Key image_6

Tally Marks:

Cartons of Raspberries picked
Weight (in pounds) Tally
\(\frac{1}{4}\) |||
\(\frac{2}{4}\) ||
\(\frac{3}{4}\) |||
\(\frac{4}{4}\) |

Use your line plot for 9 and 10.

Question 9.
What is the difference in weight between the heaviest carton and the lightest carton of raspberries?
\(\frac{□}{□}\) pound

Answer: \(\frac{3}{4}\) pound

Explanation:

The heaviest carton of raspberries is \(\frac{4}{4}\)
The lightest carton of raspberries is \(\frac{1}{4}\)
The difference in weight between the heaviest carton and a lightest carton of raspberries = \(\frac{4}{4}\) – \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{3}{4}\) pounds.

Question 10.
How many pounds of raspberries did Mrs. Byrne’s class pick in all?
______ pounds

Answer: 5 pounds

Explanation:

Add total weight of carton of raspberries picked
= \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{1}{4}\) + \(\frac{2}{4}\) + \(\frac{2}{4}\) + \(\frac{3}{4}\) + \(\frac{3}{4}\) + \(\frac{3}{4}\) + \(\frac{4}{4}\) = 5
Therefore Mrs. Byrne’s class picked 5 pounds of raspberries in all.

Page No. 672

Question 11.
A jug contains 2 gallons of water. How many quarts of water does the jug contain?
______ quarts

Answer: 8 quarts

Explanation:

A jug contains 2 gallons of water
Now we have to gallons into quarts.
We know that 1 gallon = 4 quarts
2 gallons = 2 × 4 quarts = 8 quarts
Thus the jug contain 8 quarts of water.

Question 12.
Serena bought 4 pounds of dough to make pizzas. The recipe gives the amount of dough needed for a pizza in ounces. How many ounces of dough did she buy?
______ ounces

Answer: 64 ounces

Explanation:

Serena bought 4 pounds of dough to make pizzas.
The recipe gives the amount of dough needed for a pizza in ounces.
We know that,
1 pound = 16 ounces
4 pounds = 4 × 16 ounces = 64 ounces
Thus Serena bought 64 ounces of dough.

Question 13.
Vicki has a 50 inch roll of ribbon. She used 3 feet of the ribbon to wrap a gift. How many inches of ribbon does she have left?
______ inches

Answer: 14 inches

Explanation:

Vicki has a 50 inch roll of ribbon. She used 3 feet of the ribbon to wrap a gift.
1 feet = 12 inches
3 feet = 3 × 12 inches = 36 inches
Now subtract 36 inches from 50 inches
50 inches – 36 inches = 14 inches
Therefore 14 inches of ribbon is left.

Question 14.
The watering can that Carlos uses in his vegetable garden holds 5 of a certain unit of liquid volume. When full, how much water is in the watering can?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 40
5 ______ of water

Answer: 5 gallons of water
The unit to measure the liquid volume is the gallon. So, the watering can holds 5 gallons of water.

Page No. 675

Complete.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 41

Question 1.
2 meters = _____ centimeters

Answer: 200 centimeters

Explanation:

Convert meters into centimeters
1 meter = 100 centimeters
2 meters = 2 × 100 centimeters = 200 centimeters

Question 2.
3 centimeters = _____ millimeters

Answer: 30 millimeters

Explanation:

Convert the centimeters into millimeters
1 centimeter = 10 millimeters
3 centimeters = 3 × 10 millimeters = 30 millimeters
3 centimeters = 30 millimeters

Question 3.
5 decimeters = _____ centimeters

Answer: 50 centimeters

Explanation:

1 decimeter = 10 centimeters
5 decimeters = 5 × 10 centimeters = 50 centimeters
5 decimeters = 50 centimeters

Use Symbols Algebra Compare using <, >, or =.

Question 4.
4 meters _____ 40 decimeters

Answer: 4 meters = 40 decimeters

Explanation:

1 meter = 10 decimeters
4 meters = 4 × 10 decimeters = 40 decimeters
4 meters = 40 decimeters

Question 5.
5 centimeters _____ 5 millimeters

Answer: 5 centimeters > 5 millimeters

Explanation:

1 centimeter = 10 millimeters
5 centimeters = 50 millimeters
50 millimeters is greater than 5 millimeters
Thus 5 centimeters > 5 millimeters

Question 6.
6 decimeters _____ 65 centimeters

Answer: 6 decimeters < 65 centimeters

Explanation:

1 decimeter = 10 centimeters
6 decimeters = 6 × 10 centimeters = 60 centimeters
60 is less than 65 centimeters
6 decimeters < 65 centimeters

Question 7.
7 meters _____ 700 millimeters

Answer: 7 meters > 700 millimeters

Explanation:

1 meter = 1000 millimeters
7 meters = 7 × 1000 millimeters = 7000 millimeters
7000 is greater than 700
So, 7 meters > 700 millimeters

Describe the length in meters. Write your answer as a fraction and as a decimal.

Question 8.
65 centimeters = ______ or ______ meter
Type below:
_________

Answer: \(\frac{65}{100}\) or 0.65 meter

Explanation:

The fraction for 65 centimeters is \(\frac{65}{100}\) and the decimal form of the fraction is 0.65 meter

Question 9.
47 centimeters = ______ or ______ meter
Type below:
_________

Answer: \(\frac{47}{100}\) or 0.47 meter

Explanation:

The fraction for 47 centimeters is \(\frac{47}{100}\) and the decimal is 0.47 meter.

Question 10.
9 decimeters = ______ or ______ meter
Type below:
_________

Answer: \(\frac{9}{10}\) or 0.9 meter

Explanation:

The fraction for 9 decimeters is \(\frac{9}{10}\) and the decimal for the fraction is 0.9 meter.

Question 11.
2 decimeters = ______ or ______ meter
Type below:
_________

Answer: \(\frac{2}{10}\) or 0.2 meter

Explanation:

The fraction for 2 decimeters is \(\frac{2}{10}\) and the decimal for the fraction is 0.2 meter.

Question 12.
A new building is 25 meters tall. How many decimeters tall is the building?
______ decimeters

Answer: 250 decimeters

Explanation:

A new building is 25 meters tall.
Now we have to convert the meters into decimeters
1 meter = 10 decimeters
25 meters = 25 × 10 decimeters = 250 decimeters
The height of the building is 250 decimeters.

Question 13.
Alexis is knitting a blanket 2 meters long. Every 2 decimeters, she changes the color of the yarn to make stripes. How many stripes will the blanket have? Explain.
______ stripes

Answer: 10 stripes

Explanation:

Given that, Alexis is knitting a blanket 2 meters long. Every 2 decimeters, she changes the color of the yarn to make stripes.
First of all, convert the meters into the decimeters
1 meter = 10 decimeters
2 meters = 20 decimeters
If she changes the color of the yarn for every 2 decimeters then the blanket will have 10 stripes.

Page No. 676

Question 14.
Julianne’s desk is 75 centimeters long. She says her desk is 7.5 meters long. Describe her error.
Type below:
_________

Answer: \(\frac{75}{100}\) or 0.75 meter

The fraction form of 75 centimeters is \(\frac{75}{100}\). The decimation for the fraction is 0.75 meter

Question 15.
Write the equivalent measurements in each column.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 42
Type below:
_________

Answer:

5 meters 55 centimeters 50 millimeters
5000 millimeters 55/100 meter 500/1000 meter
500 centimeters 0.55 meter 0.500 meter
50 decimeters 550 millimeters 50 centimeters

Question 16.
Aruna was writing a report on pecan trees. She made the table of information to the right. Write a problem that can be solved by using the data.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 43
Type below:
_________

Answer: The height of the tree is 21m to 30m. How many centimeters is the height of the tree?

Question 16.
Describe how you could change the problem by changing a unit in the problem. Then solve the problem.
Type below:
_________

Answer:

Convert meters into centimeters.
Given that the height of the height is 21 to 30m
1 meter = 100 centimeters
21 meters = 2100 centimeters, 30 meters = 3000 centimeters
So, the height of the tree in centimeters is 2100 to 3000 centimeters.

Common Core – New – Page No. 677

Metric Units of Length

Complete.

Question 1.
4 meters = 400 centimeters
Think: 1 meter = 100 centimeters,
so 4 meters = 4 × 100 centimeters, or 400 centimeters

Question 2.
8 centimeters = ______ millimeters

Answer: 80 millimeters

Explanation:

1 centimeter = 10 millimeters
8 centimeters = 8 × 10 millimeters = 80 millimeters
8 centimeters = 80 millimeters

Question 3.
5 meters = ______ decimeters

Answer: 50 decimeters

Explanation:

We have to convert meters into decimeters
1 meter = 10 decimeters
5 meters = 5 × 10 decimeters = 50 decimeters
5 meters = 50 decimeters

Question 4.
9 meters = ______ millimeters

Answer: 9000 millimeters

Explanation:

You need to convert meters into millimeters
1 meter = 1000 millimeters
9 meters = 9 × 1000 millimeters = 9000 millimeters
9 meters = 9000 millimeters

Question 5.
7 meters = ______ centimeters

Answer: 700 centimeters

Explanation:

Convert meters into centimeters
1 meter = 100 centimeters
7 meters = 7 × 100 centimeters = 700 centimeters
7 meters = 700 centimeters

Compare using <, >, or =.

Question 6.
8 meters ______ 80 centimeters

Answer: 8 meters > 80 centimeters

Explanation:

1 meter = 100 centimeters
8 meters = 800 centimeters
800 centimeters is greater than 80 centimeters
8 meters > 80 centimeters

Question 7.
3 decimeters ______ 30 centimeters

Answer: 3 decimeters = 30 centimeters

Explanation:

1 decimeter = 10 centimeters
3 decimeters = 3 × 10 centimeters = 30 centimeters
So, 3 decimeters = 30 centimeters

Question 8.
4 meters ______ 450 centimeters

Answer: 4 meters < 450 centimeters

Explanation:

1 meter = 100 centimeters
4 meters = 400 centimeters
400 centimeters < 450 centimeters
So, 4 meters < 450 centimeters

Question 9.
90 centimeters ______ 9 millimeters

Answer: 90 centimeters > 9 millimeters

Explanation:

1 millimeter = 1/10 centimeters
9 millimeters = 1/90 centimeters
So, 90 centimeters > 9 millimeters

Describe the length in meters. Write your answer as a fraction and as a decimal.

Question 10.
43 centimeters =
Type below:
________

Answer: \(\frac{43}{100}\), 0.43

Explanation:

The fraction of 43 centimeters is \(\frac{43}{100}\). the decimal form of \(\frac{43}{100}\) is 0.43

Question 11.
6 decimeters =
Type below:
________

Answer: \(\frac{6}{10}\), 0.6

Explanation:

The fraction form of 6 decimeters is \(\frac{6}{10}\) and the decimal for the fraction is 0.6

Question 12.
8 centimeters =
Type below:
________

Answer: \(\frac{8}{100}\), 0.08

Explanation:

The fraction form of 8 centimeters is \(\frac{8}{100}\). The decimal for the fraction of \(\frac{8}{100}\) is 0.08

Question 13.
3 decimeters =
Type below:
________

Answer: \(\frac{3}{10}\), 0.3

Explanation:

The fraction of 3 decimeters is \(\frac{3}{10}\) and the decimal for the 3 decimeters is 0.3

Problem Solving

Question 14.
A flagpole is 4 meters tall. How many centimeters tall is the flagpole?
_____ centimeters

Answer: 400 centimeters

Explanation:

A flagpole is 4 meters tall.
Now we have to convert the meters into centimeters.
We know that
1 meter = 100 centimeters
4 meters = 4 × 100 centimeters = 400 centimeters
Thus the height of the flagpole is 400 centimeters

Question 15.
A new building is 25 meters tall. How many decimeters tall is the building?
_____ decimeters

Answer: 250 decimeters

Explanation:

A new building is 25 meters tall.
We know that 1 meter = 10 decimeters
25 meters = 25 × 10 decimeters = 250 decimeters
The height of the building is 250 decimeters.

Common Core – New – Page No. 678

Lesson Check

Question 1.
A pencil is 15 centimeters long. How many millimeters long is that pencil?
Options:
a. 1.5 millimeters
b. 15 millimeters
c. 150 millimeters
d. 1,500 millimeters

Answer: 150 millimeters

Explanation:

A pencil is 15 centimeters long
1 centimeter = 10 millimeters
15 centimeters = 15 × 10 millimeters = 150 millimeters
15 centimeters = 150 millimeters
So, the correct answer is option C.

Question 2.
John’s father is 2 meters tall. How many centimeters tall is John’s father?
Options:
a. 2,000 centimeters
b. 200 centimeters
c. 20 centimeters
d. 2 centimeters

Answer: 200 centimeters

Explanation:

John’s father is 2 meters tall.
Convert meters to centimeters.
1 meter = 100 centimeters
2 meters = 2 × 100 centimeters = 200 centimeters
The correct answer is option B.

Spiral Review

Question 3.
Bruce reads for \(\frac{3}{4}\) hour each night. How long will he read in 4 nights?
Options:
a. \(\frac{3}{16}\)hours
b. \(\frac{7}{4}\) hours
c. \(\frac{9}{4}\) hours
d. \(\frac{12}{4}\) hours

Answer: \(\frac{12}{4}\) hours

Explanation:

Bruce reads for \(\frac{3}{4}\) hour each night.
Multiply latex]\frac{3}{4}[/latex] hour with 4 = latex]\frac{3}{4}[/latex] × 4 = \(\frac{12}{4}\) hours
Thus the correct answer is option D.

Question 4.
Mark jogged 0.6 mile. Caroline jogged 0.49 mile. Which inequality correctly compares the distances they jogged?
Options:
a. 0.6 = 0.49
b. 0.6 > 0.49
c. 0.6 < 0.49
d. 0.6 + 0.49 = 1.09

Answer: 0.6 > 0.49

Explanation:

Mark jogged 0.6 mile. Caroline jogged 0.49 mile.
0.49 miles is less than 0.6 miles
So, the correct answer is option B.

Use the line plot for 5 and 6.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 44

Question 5.
How many lawns were mowed?
Options:
a. 8
b. 9
c. 10
d. 11

Answer: 11

Explanation:

The line plot shows that the total number lawns = 11
The correct answer is option D.

Question 6.
What is the difference between the greatest amount and the least amount of gasoline used to mow lawns?
Options:
a. \(\frac{6}{8}\) gallon
b. \(\frac{5}{8}\) gallon
c. \(\frac{4}{8}\) gallon
d. \(\frac{3}{8}\) gallon

Answer: \(\frac{4}{8}\) gallon

Explanation:

The greatest amount of gasoline used to mow lawns = \(\frac{5}{8}\)
The least amount of gasoline used to mow lawns = \(\frac{1}{8}\)
\(\frac{5}{8}\) – \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{4}{8}\) gallon
The correct answer is option C.

Page No. 680

Question 1.
There are 3 liters of water in a pitcher. How many milliliters of water are in the pitcher?
There are _____ milliliters in 1 liter. Since I am changing from a larger unit to a smaller unit, I can _____ 3 by 1,000 to find the number of milliliters in 3 liters.
So, there are _____ milliliters of water in the pitcher.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 45

Answer: There are 1000 milliliters in 1 liter. Since I am changing from a larger unit to a smaller unit, I can multiply 3 by 1,000 to find the number of milliliters in 3 liters.
So, there are 3000 milliliters of water in the pitcher.

Complete.

Question 2.
4 liters = _____ milliliters

Answer: 4000 milliliters

Explanation:

1 liter = 1000 milliliters
4 liters = 4 × 1000 milliliters = 4000 milliliters
4 liters = 4000 milliliters

Question 3.
6 kilograms = _____ grams

Answer: 6000 grams

Explanation:

1 kilogram = 1000 grams
6 kilograms = 6 × 1000 grams = 6000 grams
6 kilograms = 6000 grams

Complete.

Question 4.
8 kilograms = _____ grams

Answer: 8000 grams

Explanation:

1 kilogram = 1000 grams
8 kilograms = 8 × 1000 grams = 8000 grams
8 kilograms = 8000 grams

Question 5.
7 liters = _____ milliliters

Answer: 7000 milliliters

Explanation:

1 liter = 1000 milliliters
7 liters = 7 × 1000 milliliters = 7000 milliliters
7 liters = 7000 milliliters

Use Symbols Algebra Compare using <, >, or =.

Question 6.
1 kilogram _____ 900 grams

Answer: 1 kilogram < 900 grams

Explanation:

1 kilogram = 1000 grams
1000 grams is less than 900 grams
1 kilogram < 900 grams

Question 7.
2 liters _____ 2,000 milliliters

Answer: 2 liters = 2,000 milliliters

Explanation:

1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2 × 1000 milliliters = 2000 liters
2 liters = 2,000 milliliters

Look for a Pattern Algebra Complete.

Question 8.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 46
Type below:
_________

Answer:

Liters Milliters
1 1,000
2 2 × 1,000 = 2,000
3 3 × 1,000 = 3,000
4 4 × 1,000 = 4,000
5 5 × 1,000 = 5,000
6 6 × 1,000 = 6,000
7 7 × 1,000 = 7,000
8 8 × 1,000 = 8,000
9 9 × 1,000 = 9,000
10 10 × 1,000 = 10,000

Question 9.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 47
Type below:
_________

Answer:

Kilograms Grams
1 1,000
2 2 × 1,000 = 2,000
3 3 × 1,000 = 3,000
4 4 × 1,000 = 4,000
5 5 × 1,000 = 5,000
6 6 × 1,000 = 6,000
7 7 × 1,000 = 7,000
8 8 × 1,000 = 8,000
9 9 × 1,000 = 9,000
10 10 × 1,000 = 10,000

Page No. 681

Question 10.
Frank wants to fill a fish tank with 8 liters of water. How many milliliters is that?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 48
_____ milliliters

Answer: 8000 milliliters

Explanation:

Frank wants to fill a fish tank with 8 liters of water.
Convert liters into milliliters.
1 liter = 1000 milliliters
8 liters = 8 × 1000 milliliters = 8000 milliliters

Question 11.
Kim has 3 water bottles. She fills each bottle with 1 liter of water. How many milliliters of water does she have?
_____ milliliters

Answer: 3000 milliliters

Explanation:

Kim has 3 water bottles. She fills each bottle with 1 liter of water.
Convert liters into milliliters.
1 liter = 1000 milliliters
3 liters = 3 × 1000 milliliters = 3,000 milliliters
She has 3000 milliliters of water.

Question 12.
Jared’s empty backpack has a mass of 3 kilograms. He doesn’t want to carry more than 7 kilograms on a trip. How many grams of equipment can Jared pack?
_____ grams

Answer: 4000 grams

Explanation:

Jared’s empty backpack has a mass of 3 kilograms.
He doesn’t want to carry more than 7 kilograms on a trip.
7 kilograms – 3 kilograms = 4 kilograms
Convert kilogram into grams
1 kilogram = 1000 grams
4 kilograms = 4 × 1000 grams = 4000 grams.
Jared can pack 4000 grams of equipment.

Question 13.
A large cooler contains 20 liters of iced tea and a small cooler contains 5 liters of iced tea. How many more milliliters of iced tea does the large cooler contain than the small cooler?
_____ milliliters

Answer: 15000 milliliters

Explanation:

A large cooler contains 20 liters of iced tea and a small cooler contains 5 liters of iced tea.
20 liters – 5 liters = 15 liters
1 liter = 1000 milliliters
15 liters = 15 × 1000 milliliters = 15,000 milliliters
The large cooler contain 15,000 milliliters than the small cooler.

Question 14.
A 500-gram bag of granola costs $4, and a 2-kilogram bag of granola costs $15. What is the least expensive way to buy 2,000 grams of granola? Explain.
Type below:
_________

Answer:
A 500-gram bag of granola costs $4, and a 2-kilogram bag of granola costs $15.
500-gram bag of granola costs $4
2000 grams = 4 × $4 = $16
2-kilogram bag of granola costs $15.
The Least expensive way to buy 2,000 grams of granola is $15.

Question 15.
Verify the Reasoning of Others The world’s largest apple had a mass of 1,849 grams. Sue said the mass was greater than 2 kilograms. Does Sue’s statement make sense? Explain.
Type below:
_________

Answer:

The world’s largest apple had a mass of 1,849 grams.
Sue said the mass was greater than 2 kilograms.
The statement of Sue doesn’t make sense. Because 1,849 grams is less than 2 kilograms.

Page No. 682

Question 16.
Lori bought 600 grams of cayenne pepper and 2 kilograms of black pepper. How many grams of pepper did she buy in all?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 49
a. What are you asked to find?
Type below:
_________

Answer: I am asked to find How many grams of pepper did Lori buy in all.

Question 16.
b. What information will you use?
Type below:
_________

Answer: Number of grams of black pepper and cayenne pepper.

Question 16.
c. Tell how you might solve the problem.
Type below:
_________

Answer: I will solve by adding the weight of both the peppers.

Question 16.
d. Show how you solved the problem.
Type below:
_________

Answer: I solved the problem by converting the kilograms into grams and then add the weight of both the peppers.

Question 16.
e. Complete the sentences.
Lori bought ______ grams of cayenne pepper.
She bought ______ grams of black pepper.
______ + ______ = ______ grams
So, Lori bought ______ grams of pepper in all.
Type below:
_________

Answer:

Lori bought 600 grams of cayenne pepper.
She bought 2000 grams of black pepper.
600 + 2000 = 2600
So, Lori bought 2600 grams of the pepper in all.

Question 17.
Jill has two rocks. One has a mass of 20 grams and the other has a mass of 20 kilograms. Which rock has the greater mass? Explain.
Type below:
_________

Answer:

Jill has two rocks. One has a mass of 20 grams and the other has a mass of 20 kilograms.
To find the greater mass of both the rocks. We have to compare the mass of two rocks.
20 grams is less than 20 kilograms.
The rock of 20 kilograms is having the greater mass.

Question 18.
For numbers 18a–18c, choose Yes or No to tell whether the measurements are equivalent.
a. 5,000 grams and 5 kilograms
i. yes
ii. no

Answer: Yes

Explanation:

1 kilogram = 1000 grams
5 kilograms = 5 × 1000 grams = 5000 grams
So, the above statement is true.

Question 18.
b. 300 milliliters and 3 liters
i. yes
ii. no

Answer: No

Explanation:

1 liter = 1000 milliliters
3 liters = 3000 milliliters
So, the above statement is false.

Question 18.
c. 8 grams and 8,000 kilograms
i. yes
ii. no

Answer: Yes

Explanation:

1 kilogram = 1000 grams
8 kilograms = 8 × 1000 grams = 8000 grams
So, the above statement is true.

Common Core – New – Page No. 683

Metric Units of Mass and Liquid Volume

Complete.

Question 1.
5 liters = 5,000 milliliters
Think: 1 liter 5 1,000 milliliters,
so 5 liters 5 5 × 1,000 milliliters, or 5,000 milliliters

Question 2.
3 kilograms = _____ grams

Answer: 3000 grams

Explanation:

Convert kilograms into grams
1 kilogram = 1000 grams
3 kilograms = 3 × 1000 grams = 3000 grams
3 kilograms = 3000 grams

Question 3.
8 liters = _____ milliliters

Answer: 8000 milliliters

Explanation:

Convert liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
8 liters = 8 × 1000 milliliters = 8000 milliliters
8 liters = 8000 milliliters

Question 4.
7 kilograms = _____ grams

Answer: 7000 grams

Explanation:

Convert kilograms into grams
1 kilogram = 1000 grams
7 kilograms = 7 × 1000 grams = 7000 grams
7 kilograms = 7000 grams

Question 5.
9 liters = _____ milliliters

Answer: 9000 milliliters

Explanation:

Convert liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
9 liters = 9 × 1000 milliliters = 9000 milliliters
9 liters = 9000 milliliters

Question 6.
2 liters = _____ milliliters

Answer: 2000 milliliters

Explanation:

Convert liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2 × 1000 milliliters = 2000 milliliters
2 liters = 2000 milliliters

Question 7.
6 kilograms = _____ grams

Answer: 6000 grams

Explanation:

Convert kilograms into grams
1 kilogram = 1000 grams
6 kilograms = 6 × 1000 grams = 6000 grams
6 kilograms = 6000 grams

Compare using <, >, or =.

Question 8.
8 kilograms _____ 850 grams

Answer: 8 kilograms > 850 grams

Explanation:

1 kilogram = 1000 grams
8 kilograms = 8 × 1000 grams = 8000 grams
8000 grams is greater than 850 grams
So, 8 kilograms > 850 grams

Question 9.
3 liters _____ 3,500 milliliters

Answer: 3 liters < 3,500 milliliters

Explanation:

Convert liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
3 liters = 3 × 1000 milliliters = 3000 milliliters
3000 milliliters is less than 3,500 milliliters
Thus, 3 liters < 3,500 milliliters

Question 10.
1 kilogram _____ 1,000 grams

Answer: 1 kilogram = 1,000 grams

Explanation:

1 kilogram = 1000 grams
The symbol the above statement is 1 kilogram = 1,000 grams

Question 11.
5 liters _____ 520 milliliters

Answer: 5 liters > 520 milliliters

Explanation:

Convert liters to milliliters
1 liter = 1000 milliliters
5 liters = 5 × 1000 milliliters = 5000 milliliters
5000 milliliters is greater than 520 milliliters
5 liters > 520 milliliters

Problem Solving

Question 12.
Kenny buys four 1-liter bottles of water. How many milliliters of water does Kenny buy?
_____ milliliters

Answer: 4000 milliliters

Explanation:

Kenny buys four 1-liter bottles of water.
4 × 1-liter = 4 liters
Kenny buys 4-liter bottles
Now convert liters into milliliters
1 liter = 1000 milliliters
4 liters = 4 × 1000 milliliters = 4000 milliliters
Kenny bought 4000 milliliters of water.

Question 13.
Mrs. Jones bought three 2-kilogram packages of flour. How many grams of flour did she buy?
_____ grams

Answer: 6000 grams

Explanation:

Mrs. Jones bought three 2-kilogram packages of flour.
That means she buys 6 kilograms of flour.
1 kilogram = 1000 grams
6 kilograms = 6 × 1000 grams = 6000 grams
Mrs. Jones bought 6000 grams of flour.

Question 14.
Colleen bought 8 kilograms of apples and 2.5 kilograms of pears. How many more grams of apples than pears did she buy?
_____ grams

Answer: 5500 grams

Explanation:

Colleen bought 8 kilograms of apples and 2.5 kilograms of pears.
1 kilogram = 1000 grams
8 kilograms = 8 × 1000 grams = 8000 grams
2.5 kilograms = 2.5 × 1000 grams = 2500 grams
8000 grams – 2500 grams = 5500 grams
That means Collen bought 5500 grams of apples than pears.

Question 15.
Dave uses 500 milliliters of juice for a punch recipe. He mixes it with 2 liters of ginger ale. How many milliliters of punch does he make?
_____ milliliters

Answer: 2500 milliliters

Explanation:

Dave uses 500 milliliters of juice for a punch recipe. He mixes it with 2 liters of ginger ale.
1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2 × 1000 milliliters = 2000 milliliters
Add 2000 milliliters from 500 milliliters
2000 milliliters + 500 milliliters = 2500 milliliters
Dave made 2500 milliliters of punch.

Common Core – New – Page No. 684

Lesson Check

Question 1.
During his hike, Milt drank 1 liter of water and 1 liter of sports drink. How many milliliters of liquid did he drink in all?
Options:
a. 20 milliliters
b. 200 milliliters
c. 2,000 milliliters
d. 20,000 milliliters

Answer: 2,000 milliliters

Explanation:

Given,
During his hike, Milt drank 1 liter of water and 1 liter of sports drink.
we have to convert liters into milliliters.
1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2 × 1000 milliliters = 2000 milliliters.
Thus the correct answer is option C.

Question 2.
Larinda cooked a 4-kilogram roast. The roast left over after the meal weighed 3 kilograms. How many grams of roast were eaten during that meal?
Options:
a. 7,000 grams
b. 1,000 grams
c. 700 grams
d. 100 grams

Answer: 1,000 grams

Explanation:

Given that,
Larinda cooked a 4-kilogram roast.
The roast leftover after the meal weighed 3 kilograms.
4 kilogram – 3 kilogram = 1kilogram
Convert kilograms into grams.
1 kilogram = 1000 grams
So, the correct answer is option B.

Spiral Review

Question 3.
Use a protractor to find the angle measure.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 50
Options:
a. 15°
b. 35°
c. 135°
d. 145°

Answer: 145°

Explanation:

By using the protractor we can measure the unknown angle for the above figure.
The angle for the above figure is 145°
The correct answer is option D.

Question 4.
Which of the following shows parallel lines?
Options:
a. Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 51
b. Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 52
c. Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 53
d.Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 54

Answer: Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 53

Non-intersecting lines are known as parallel lines. From the above figures, we can that option c has non intersecting lines.
So, the correct answer is option C.

Question 5.
Carly bought 3 pounds of birdseed. How many ounces of birdseed did she buy?
Options:
a. 30 ounces
b. 36 ounces
c. 42 ounces
d. 48 ounces

Answer: 48 ounces

Explanation:

Carly bought 3 pounds of birdseed.
Convert the pounds into ounces.
1 pound = 16 ounces
3 pounds = 3 × 16 ounces = 48 ounces.
Thus Carly bought 48 ounces of birdseed.
The correct answer is option D.

Question 6.
A door is 8 decimeters wide. How wide is the door in centimeters?
Options:
a. 8 centimeters
b. 80 centimeters
c. 800 centimeters
d. 8,000 centimeters

Answer: 80 centimeters

Explanation:

A door is 8 decimeters wide.
1 decimeter = 10 centimeters
8 decimeters = 8 × 10 centimeters = 80 centimeters
The door is 80 centimeters wide.
Thus the correct answer is option B.

Page No. 687

Question 1.
Compare the length of a year to the length of a month.
Use a model to help.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 55
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 56
1 year is _____ times as long as _____ month.
Type below:
_______

Answer: 1 year is 12 times as long as 1 month.

Complete.

Question 2.
2 minutes = _____ seconds

Answer: 120 seconds

Explanation:

Convert minutes to seconds.
1 minute = 60 seconds
2 minutes = 2 × 60 seconds = 120 seconds
2 minutes = 120 seconds

Question 3.
4 years = _____ months

Answer: 48 months

Explanation:

Convert year to months
1 year = 12 months
4 years = 4 × 12 months = 48 months
So, 4 years = 48 months

Complete.

Question 4.
3 minutes = _____ seconds

Answer: 180 seconds

Explanation:

Convert minutes to seconds.
1 minute = 60 seconds
3 minutes = 3 × 60 seconds = 180 seconds
So, 3 minutes = 180 seconds

Question 5.
4 hours = _____ minutes

Answer: 240 minutes

Explanation:

Convert hours to minutes
1 hour = 60 minutes
4 hours = 4 × 60 minutes = 240 minutes
4 hours = 240 minutes

Use Symbols Algebra Compare using >, <, or =.

Question 6.
3 years _____ 35 months

Answer: 3 years > 35 months

Explanation:

First of all, you need to convert years to minutes
1 year = 12 months
3 years = 3 × 12 months = 36 months
36 months is greater than 35 months
Thus 3 years > 35 months

Question 7.
2 days _____ 40 hours

Answer: 2 days > 40 hours

Explanation:

Convert days to hours
1 day = 24 hours
2 days = 2 × 24 hours = 48 hours
48 is greater than 40.
So, 2 days > 40 hours

Question 8.
Damien has lived in the apartment building for 5 years. Ken has lived there for 250 weeks. Who has lived in the building longer? Explain. Make a table to help.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 57
_____

Answer:

Given that, Damien has lived in the apartment building for 5 years. Ken has lived there for 250 weeks.

Year Weeks
1 52
2 104
3 156
4 208
5 260

Damien has lived in the building longer.

Question 9.
How many hours are in a week? Explain.
_____ hours

Answer: 168 hours

Explanation:

Convert week to hours
1 day = 24 hours
1 week = 7 days
7 days = 7 × 24 hours = 168 hours
Therefore there are 168 hours in a week.

Page No. 688

Question 10.
Communicate Explain how you know that 9 minutes is less than 600 seconds.
Type below:
________

Answer:

First, convert minutes to seconds
We know that,
1 minute = 60 seconds
9 minutes = 9 × 60 seconds = 540 seconds.
540 is less than 600 seconds.
Therefore 9 minutes is less than 600 seconds.

Question 11.
Draw lines to match equivalent time intervals. Some intervals might not have a match.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 58
Type below:
________

Answer:

Go-Math-Grade-4-Answer-Key-Chapter-12-Relative-Sizes-of-Measurement-Units-img-58

One day is the length of time it takes Earth to make one complete rotation. One year is the time it takes Earth to revolve around the sun. To make the calendar match Earth’s orbit time, there are leap years. Leap years add one extra day to the year. A leap day, February 29, is added to the calendar every four years.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 59
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 60

Question 12.
How many days are there in 4 years, if the fourth year is a leap year? Explain. Make a table to help.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 61
_____ days

Answer:

Year Days
1 365
2 730
3 1095
4 1460
5 1825

Question 13.
Parker was born on February 29, 2008. The second time he is able to celebrate on his actual birthday is in 2016. How many days old will Parker be on February 29, 2016?
_____ days

Answer: 2922 days

Explanation:

Parker was born on February 29, 2008.
The second time he is able to celebrate on his actual birthday is in 2016.
Parker was 8 years old.
There are 2 leap years out of 8 years. There are 366 days in a leap year = 366 × 2 = 732
And multiply 6 years with 365 = 365 × 6 = 2190
2190+ 732 = 2920 days.
Parker will be 2920 days old on February 29, 2016.

Common Core – New – Page No. 689

Units of Time

Complete.

Question 1.
6 minutes = 360 seconds
Think: 1 minute = 60 seconds,
so 6 minutes = 6 × 60 seconds, or 360 seconds

Question 2.
5 weeks = ____ days

Answer: 35 days

Explanation:

1 week = 7 days
5 weeks = 5 × 7 days = 35 days
5 weeks = 35 days

Question 3.
3 years = ____ weeks

Answer: 156 weeks

Explanation:

Convert years to weeks.
1 year = 52 weeks
3 years = 3 × 52 weeks = 156 weeks
3 years = 156 weeks.

Question 4.
9 hours = ____ minutes

Answer: 540 minutes

Explanation:

Convert hours into minutes.
1 hour = 60 minutes
9 hours = 9 × 60 minutes = 540 minutes
9 hours = 540 minutes

Question 5.
9 minutes = ____ seconds

Answer: 540 seconds

Explanation:

Convert minutes to seconds.
1 minute = 60 seconds
9 minutes = 9 × 60 seconds = 540 seconds
9 minutes = 540 seconds

Question 6.
5 years = ____ months

Answer: 60 months

Explanation:

Convert years to months
1 year = 12 months
5 years = 5 × 12 months = 60 months
5 years = 60 months

Question 7.
7 days = ____ hours

Answer: 168 hours

Explanation:

Convert days to hours.
1 day = 24 hours
7 days = 7 × 24 hours = 168 hours
7 days = 168 hours

Compare using <, >, or =.

Question 8.
2 years ____ 14 months

Answer: 2 years > 14 months

Explanation:

Convert years to months
1 year = 12 months
2 years = 2 × 12 months = 24 months
24 months is greater than 14 months.
So, 2 years > 14 months

Question 9.
3 hours ____ 300 minutes

Answer: 3 hours < 300 minutes

Explanation:

1 hour = 60 minutes
3 hours = 3 × 60 minutes = 180 minutes.
180 is less than 300 minutes.
So, 3 hours < 300 minutes

Question 10.
2 days ____ 48 hours

Answer: 2 days = 48 hours

Explanation:

Convert days to hours
1 day = 24 hours
2 days = 2 × 24 hours = 48 hours
So, 2 days = 48 hours

Question 11.
6 years ____ 300 weeks

Answer: 6 years > 300 weeks

Explanation:

Convert years to weeks.
1 year = 52 weeks
6 years = 6 × 52 weeks = 312 weeks
312 weeks is greater than 300 weeks.
So, 6 years > 300 weeks.

Question 12.
4 hours ____ 400 minutes

Answer: 4 hours < 400 minutes

Explanation:

Convert hours to minutes
1 hour = 60 minutes
4 hours = 4 × 60 minutes = 240 minutes
240 minutes is less than 400 minutes
4 hours < 400 minutes

Question 13.
5 minutes ____ 300 seconds

Answer: 5 minutes = 300 seconds

Explanation:

Convert minutes to seconds.
1 minute = 60 seconds
5 minutes = 5 × 60 seconds = 300 seconds
5 minutes = 300 seconds

Problem Solving

Question 14.
Jody practiced a piano piece for 500 seconds. Bill practiced a piano piece for 8 minutes. Who practiced longer?
_________

Answer: Jody

Explanation:

Jody practiced a piano piece for 500 seconds.
Bill practiced a piano piece for 8 minutes.
First, convert minutes to seconds.
8 × 60 seconds = 480 seconds
480 seconds is less than 500 seconds.
So, Jody practiced for a longer time.

Question 15.
Yvette’s younger brother just turned 3 years old. Fred’s brother is now 30 months old. Whose brother is older?
_________ ‘s brother

Answer: Yvette’s

Explanation:

Yvette’s younger brother just turned 3 years old.
Fred’s brother is now 30 months old.
Convert years to months.
1 year = 12 months
3 years = 3 × 12 months = 36 months
36 months is more than 30 months.
So, Yvette’s brother is older than Fred’s brother.

Common Core – New – Page No. 690

Lesson Check

Question 1.
Glen rode his bike for 2 hours. For how many minutes did Glen ride his bike?
Options:
a. 60 minutes
b. 100 minutes
c. 120 minutes
d. 150 minutes

Answer: 120 minutes

Explanation:

Glen rode his bike for 2 hours.
Convert hours to minutes.
1 hour = 60 minutes
2 hours = 2 × 60 minutes = 120 minutes.
Thus the correct answer is option C.

Question 2.
Tina says that vacation starts in exactly 4 weeks. In how many days does vacation start?
Options:
a. 28 days
b. 35 days
c. 42 days
d. 48 days

Answer: 28 days

Explanation:

Tina says that vacation starts in exactly 4 weeks.
Convert weeks to days.
1 week = 7 days
4 weeks = 4 × 7 days = 28 days
So, the correct answer is option A.

Spiral Review

Question 3.
Kayla bought \(\frac{9}{4}\) pounds of apples. What is that weight as a mixed number?
Options:
a. 1 \(\frac{1}{4}\) pounds
b. 1 \(\frac{4}{9}\) pounds
c. 2 \(\frac{1}{4}\) pounds
d. 2 \(\frac{3}{4}\) pounds

Answer: 2 \(\frac{1}{4}\) pounds

Explanation:

Kayla bought \(\frac{9}{4}\) pounds of apples.
The mixed fraction of \(\frac{9}{4}\) is 2 \(\frac{1}{4}\) pounds.
Thus the correct answer is option C.

Question 4.
Judy, Jeff, and Jim each earned $5.40 raking leaves. How much did they earn in all?
Options:
a. $1.60
b. $10.80
c. $15.20
d. $16.20

Answer: $16.20

Explanation:

Judy, Jeff, and Jim each earned $5.40 raking leaves.
= 3 × $5.40 = $16.20
They earned $16.20 in all.
The correct answer is option D.

Question 5.
Melinda rode her bike \(\frac{54}{100}\) mile to the library. Then she rode \(\frac{4}{10}\) mile to the store. How far did Melinda ride her bike in all?
Options:
a. 0.14 mile
b. 0.58 mile
c. 0.94 mile
d. 1.04 miles

Answer: 0.94 mile

Explanation:

Melinda rode her bike \(\frac{54}{100}\) mile to the library.
Then she rode \(\frac{4}{10}\)mile to the store.
The decimal form of \(\frac{54}{100}\) is 0.54 mile
The decimal form of \(\frac{4}{10}\) is 0.40 mile
0.54 + 0.40 = 0.94 mile
Thus the answer is option C.

Question 6.
One day, the students drank 60 quarts of milk at lunch. How many pints of milk did the students drink?
Options:
a. 30 pints
b. 120 pints
c. 240 pints
d. 480 pints

Answer: 120 pints

Explanation:

One day, the students drank 60 quarts of milk at lunch.
1 quart = 2 pints
60 quarts = 60 × 2 pints = 120 pints
The correct answer is option B.

Page No. 693

Question 1.
Evelyn has dance class every Saturday. It lasts 1 hour and 15 minutes and is over at 12:45 p.m. At what time does Evelyn’s dance class begin?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 62
First, write the problem you need to solve.
Type below:
________

Answer: I need to find when Evelyn’s dance class begins.

Question 1.
Next, draw a time line to show the end time and the elapsed time.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 63
Type below:
________

Answer:

Question 1.
Finally, find the start time.
Evelyn’s dance class begins at _________ .
______ A.M.

Answer: 11:30 A.M.

Explanation:

Evelyn has dance class every Saturday. It lasts 1 hour and 15 minutes and is over at 12:45 p.m.
12 hr 45 minutes
-1 hr 15 minutes
11 hr 30 minutes

Thus Evelyn dance class starts at 11:30 A.M.

Question 2.
What if Evelyn’s dance class started at 11:00 a.m. and lasted 1 hour and 25 minutes? At what time would her class end? Describe how this problem is different from Problem 1.
Type below:
________

Answer: 12:25 P.M.

Explanation:

If Evelyn’s dance class started at 11:00 a.m. and lasted 1 hour and 25 minutes.
Then the class ends at 12:25 P.M.
11 hours 0 minutes
+1 hour 25 minutes
12 hour 25 minutes

Question 3.
Beth got on the bus at 8:06 a.m. Thirty-five minutes later, she arrived at school. At what time did Beth arrive at school?
______ a.m.

Answer: 8:41 A.M.

Explanation:

Beth got on the bus at 8:06 a.m.
Thirty-five minutes later, she arrived at school.
8 hour 06 minutes
+ 0 hour 35 minutes
8 hour 41 minutes

Beth arrived to school at 8:41 A.M.

Question 4.
Lyle went fishing for 1 hour and 30 minutes until he ran out of bait at 6:40 p.m. At what time did Lyle start fishing?
______ p.m.

Answer: 5:10 P.M.

Explanation:

Lyle went fishing for 1 hour and 30 minutes until he ran out of bait at 6:40 p.m.
Subtract 1 hour and 30 minutes from 6:40 p.m.
6 hour 40 minutes
-1 hour 30 minutes
5 hour 10 minutes

Lyle starts fishing at 5:10 P.M.

Page No. 694

Question 5.
Mike and Jed went skiing at 10:30 a.m. They skied for 1 hour and 55 minutes before stopping for lunch. At what time did Mike and Jed stop for lunch?
______ p.m

Answer: 12:25 P.M.

Explanation:

Mike and Jed went skiing at 10:30 a.m.
They skied for 1 hour and 55 minutes before stopping for lunch.
Add 1 hour and 55 minutes to 10:30 a.m
10 hour 30 minutes
+1 hour 55 minutes
12 hour 25 minutes
= 12:25 P.M.
Mike and Jed stop for lunch at 12:25 P.M.

Question 6.
Mike can run a mile in 12 minutes. He starts his run at 11:30 am. and runs 4 miles. What time does Mike finish his run?
_____ : _____  _____

Answer: 12:18 P.M

Explanation:

Mike can run a mile in 12 minutes. He starts his run at 11:30 am. and runs 4 miles.
1 mile = 12 minutes
4 miles = 4 × 12 minutes = 48 minutes
Add 48 minutes to 11:30 A.M.
11 hour 30 minutes
0 hour 48 minutes
12 hour 18 minutes

Mike finish his run at 12:18 P.M.

Question 7.
Communicate Explain how you can use a diagram to determine the start time when the end time is 9:00 a.m. and the elapsed time is 26 minutes. What is the start time?
______ a.m.

Answer: 8:34 A.M.

Explanation:

End time = 9:00 A.M.
Elapsed time = 26 minutes
Subtract 26 minutes from 9 hours.
9 hour 00 minutes
-0 hour 26 minutes
8 hour 34 minutes
So, the start time is 8:34 A.M.

Question 8.
Bethany finished her math homework at 4:20 p.m. She did 25 multiplication problems in all. If each problem took her 3 minutes to do, at what time did Bethany start her math homework?
______ p.m.

Answer: 3:05 P.M.

Explanation:

Bethany finished her math homework at 4:20 p.m. She did 25 multiplication problems in all.
If she took 3 minutes to solve each problem then multiply 25 with 3
25 × 3 = 75 minutes = 1 hour 15 minutes
Subtract 1 hour 15 minutes from 4:20 P.M.
4 hour 20 minutes
-1 hour 15 minutes
3 hour 05 minutes

Therefore Bethany started her math homework at 3:05 P.M.

Question 9.
Vincent began his weekly chores on Saturday morning at 11:20 a.m. He finished 1 hour and 10 minutes later. Draw a time line to show the end time.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 64
Vincent finished his chores at _______ p.m.
______ p.m.

Answer: 12:30 P.M.

Explanation:

Vincent began his weekly chores on Saturday morning at 11:20 a.m. He finished 1 hour and 10 minutes later.
Add 1 hour 10 minutes to 11:20 A.M.
11 hour 20 minutes
+1 hour 10 minutes
12 hour 30 minutes
Thus the Endtime is 12:30 P.M.

Common Core – New – Page No. 695

Problem Solving Elapsed Time

Read each problem and solve.

Question 1.
Molly started her piano lesson at 3:45 P.M. The lesson lasted 20 minutes. What time did the piano lesson end?
Think: What do I need to find?
How can I draw a diagram to help?
4:05 P.M.

Question 2.
Brendan spent 24 minutes playing a computer game. He stopped playing at 3:55 P.M and went outside to ride his bike. What time did he start playing the computer game?
______ P.M.

Answer: 3:31 P.M

Explanation:

Brendan spent 24 minutes playing a computer game.
He stopped playing at 3:55 P.M and went outside to ride his bike.
You need to subtract 24 minutes from 3:55 P.M. = 3:31 P.M.

Question 3.
Aimee’s karate class lasts 1 hour and 15 minutes and is over at 5:00 P.M. What time does Aimee’s karate class start?
______ P.M.

Answer: 3:45 P.M

Explanation:

Aimee’s karate class lasts 1 hour and 15 minutes and is over at 5:00 P.M.
You need to subtract 1 hour 15 minutes from 5:00 P.M = 5:00 – 1:15 = 3:45 P.M.
Aimee’s karate class started at 3:45 P.M.

Question 4.
Mr. Giarmo left for work at 7:15 A.M. Twenty-five minutes later, he arrived at his work. What time did Mr. Giarmo arrive at his work?
______ A.M.

Answer: 7:40 A.M.

Explanation:

Mr. Giarmo left for work at 7:15 A.M.
Twenty-five minutes later, he arrived at his work.
Add 25 minutes to 7:15 A.M. = 7:40 A.M.
Mr. Giarmo arrived at his work at 7:40 A.M.

Question 5.
Ms. Brown’s flight left at 9:20 A.M. Her plane landed 1 hour and 23 minutes later. What time did her plane land?
______ A.M.

Answer: 10:43 A.M.

Explanation:

Ms. Brown’s flight left at 9:20 A.M.
Her plane landed 1 hour and 23 minutes later.
Add 1 hour and 23 minutes to 9:20 A.M = 10:43 A.M.
Her plane landed at 10:43 A.M.

Common Core – New – Page No. 696

Lesson Check

Question 1.
Bobbie went snowboarding with friends at 10:10 A.M. They snowboarded for 1 hour and 43 minutes, and then stopped to eat lunch. What time did they stop for lunch?
Options:
a. 8:27 A.M.
b. 10:53 A.M.
c. 11:53 A.M.
d. 12:53 A.M.

Answer: 11:53 A.M.

Explanation:

Bobbie went snowboarding with friends at 10:10 A.M.
They snowboarded for 1 hour and 43 minutes and then stopped to eat lunch.
Add 1 hour and 43 minutes to 10:10 A.M. = 11:53 A.M.
Thus the correct answer is option C.

Question 2.
The Cain family drove for 1 hour and 15 minutes and arrived at their camping spot at 3:44 P.M. What time did the Cain family start driving?
Options:
a. 4:59 P.M.
b. 2:44 P.M.
c. 2:39 P.M.
d. 2:29 P.M.

Answer: 2:29 P.M.

Explanation:

The Cain family drove for 1 hour and 15 minutes and arrived at their camping spot at 3:44 P.M.
Subtract 1 hour and 15 minutes from 3:44 P.M
3:44 P.M. – 1:15 = 2:29 P.M.
The correct answer is option D.

Spiral Review

Question 3.
A praying mantis can grow up to 15 centimeters long. How long is this in millimeters?
Options:
a. 15 millimeters
b. 150 millimeters
c. 1,500 millimeters
d. 15,000 millimeters

Answer: 150 millimeters

Explanation:

A praying mantis can grow up to 15 centimeters long.
Convert centimeters to millimeters
1 centimeter = 10 millimeters
15 centimeters = 15 × 10 millimeters = 150 millimeters
The correct answer is option B.

Question 4.
Thom’s minestrone soup recipe makes 3 liters of soup. How many milliliters of soup is this?
Options:
a. 30 milliliters
b. 300 milliliters
c. 3,000 milliliters
d. 30,000 milliliters

Answer: 3,000 milliliters

Explanation:

Thom’s minestrone soup recipe makes 3 liters of soup.
Convert liters to milliliters.
1 liter = 1000 milliliters
3 liters = 3 × 1000 milliliters = 3,000 milliliters
Thus the correct answer is option C.

Question 5.
Stewart walks \(\frac{2}{3}\) mile each day. Which is a multiple of \(\frac{2}{3}\) ?
Options:
a. \(\frac{4}{3}\)
b. \(\frac{4}{6}\)
c. \(\frac{8}{10}\)
d. \(\frac{2}{12}\)

Answer: \(\frac{4}{6}\)

Explanation:

Stewart walks \(\frac{2}{3}\) mile each day.
\(\frac{2}{3}\) × \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{4}{6}\)
The correct answer is option B.

Question 6.
Angelica colored in 0.60 of the squares on her grid. Which of the following expresses 0.60 as tenths in fraction form?
Options:
a. \(\frac{60}{100}\)
b. \(\frac{60}{10}\)
c. \(\frac{6}{100}\)
d. \(\frac{6}{10}\)

Answer: \(\frac{6}{10}\)

Explanation:

Angelica colored in 0.60 of the squares on her grid.
The fraction of 0.60 is \(\frac{6}{10}\)
The correct answer is option D.

Page No. 699

Question 1.
A truck is carrying 2 tons 500 pounds of steel. How many pounds of steel is the truck carrying?
Think of 2 tons 500 pounds as 2 tons + 500 pounds.
Write tons as pounds.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 65
So, the truck is carrying _____ pounds of steel.
______ pounds

Answer: 4,500 pounds

Explanation:

A truck is carrying 2 tons 500 pounds of steel.
Before you add convert tons to pounds.
1 ton = 2000 pounds
2 tons = 2 × 2000 pounds = 4000 pounds
4000 pounds
+500 pounds
4500 pounds
So, the truck is carrying 4500 pounds of steel.

Rewrite each measure in the given unit.

Question 2.
1 yard 2 feet
______ feet

Answer: 5 feet

Explanation:

Convert yard to feet
1 yard = 3 feet
3 feet + 2 feet = 5 feet

Question 3.
3 pints 1 cup
______ cups

Answer: 7 cups

Explanation:

1 pint = 2 cups
3 pints = 3 × 2 cups = 6 cups
6 cups + 1 cup = 7 cups

Question 4.
3 weeks 1 day
______ days

Answer: 22 days

Explanation:

Convert weeks to days.
1 week = 7 days
3 weeks = 21 days
21 days + 1 day = 22 days.

Add or subtract.

Question 5.
2 lb 4 oz
+ 1 lb 6 oz
————–
_____ lb _____ oz

Answer: 3 lb 10 oz

Explanation:

Add 2 lb 4 oz and 1 lb 6 oz

2 lb 4 oz
+ 1 lb 6 oz
3 lb 10 oz

Question 6.
3 gal 2 qt
− 1 gal 3 qt
————–
_____ gal _____ qt

Answer: 1 gal 3 qt

Explanation:

Subtract 1 gal 3 qt from 3 gal 2 qt
Convert gallon to a quart and then borrow to 2 quarts = 6 quarts

3 gal 2 qt
− 1 gal 3 qt
1 gal 3 qt

Question 7.
5 hr 20 min
− 3 hr 15 min
—————–
_____ hr _____ min

Answer: 2 hr 5 min

Explanation:

Subtract 3 hr 15 min from 5 hr 20 min

5 hr 20 min
− 3 hr 15 min
2 hr 5 min

Rewrite each measure in the given unit.

Question 8.
1 hour 15 minutes
_____ minutes

Answer: 75 minutes

Explanation:

Convert hours to minutes.
1 hour = 60 minutes
60 minutes + 15 minutes = 75 minutes

Question 9.
4 quarts 2 pints
_____ pints

Answer: 10 pints

Explanation:

Convert quart to pints
1 quart = 2 pints
4 quarts = 8 pints
8 pints + 2 pints = 10 pints

Question 10.
10 feet 10 inches
_____ inches

Answer: 130 inches

Explanation:

Convert feet to inches
1 feet = 12 inches
10 feet = 10 × 12 inches = 120 inches
120 inches + 10 inches = 130 inches

Add or subtract.

Question 11.
2 tons 300 lb
– 1 ton 300 lb
—————–
_____ ton(s) _____ lb

Answer: 1ton

Explanation:

Subtract 1 ton 300 lb from 2 tons 300 lb

2 tons 300 lb
– 1 ton 300 lb
1ton 0 lb

Question 12.
10 gal 8 c
+ 8 gal 9 c
—————–
_____ gal _____ c

Answer: 19 gal 1 c

Explanation:

Add 10 gal 8 c and 8 gal 9 c
Convert cups to gallon
17 cups = 1 gal 1 cup

10 gal 8 c
+ 8 gal 9 c
18 gal 17 c = 19 gal 1 c

Question 13.
7 lb 6 oz
− 2 lb 12 oz
—————–
_____ lb _____ oz

Answer: 4 lb 10 oz

Explanation:

Subtract 2 lb 12 oz from 7 lb 6 oz
1 lb = 16 oz
Borrow 16 oz to ones place.
7 lb 6 oz

6 lb 22 oz
− 2 lb 12 oz
4 lb 10 oz

Question 14.
Apply Ahmed fills 6 pitchers with juice. Each pitcher contains 2 quarts 1 pint. How many pints of juice does he have in all?
_____ pints of juice

Answer: 30 pints of juice

Explanation:

Apply Ahmed fills 6 pitchers with juice. Each pitcher contains 2 quarts 1 pint.
Convert quarts to pints.
1 quart = 2 pint
2 quarts = 2 × 2 pint = 4 pints
2 quarts 1 pint = 4 pints + 1 pint = 5 pints
5 pints × 6 pitchers = 30 pints of juice.

Question 15.
Sense or Nonsense? Sam and Dave each solve the problem at the right. Sam says the sum is 4 feet 18 inches. Dave says the sum is 5 feet 6 inches. Whose answer makes sense? Whose answer is nonsense? Explain.
2 ft 10 in.
+ 2 ft 8 in.
—————-
Type below:
_________

Answer: The answer of Dave and Sam makes sense. Because 4 feet 18 inches and 5 feet 6 inches are the same.
Convert feet to inches
1 feet = 12 inches
4 feet 18 inches = 5 feet 6 inches.

Question 16.
Jackson has a rope 1 foot 8 inches long. He cuts it into 4 equal pieces. How many inches long is each piece?
______ inches

Answer: 5 inches

Explanation:

Jackson has a rope 1 foot 8 inches long. He cuts it into 4 equal pieces.
Convert feet to inches
1 feet = 12 inches
12 inches + 8 inches = 20 inches
20 ÷ 4 = 5 inches.
Therefore there are 5 inches in each piece.

Page No. 700

Question 17.
Theo is practicing for a 5-kilometer race. He runs 5 kilometers every day and records his time. His normal time is 25 minutes 15 seconds. Yesterday it took him only 23 minutes 49 seconds. How much faster was his time yesterday than his normal time?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 66
a. What are you asked to find?
Type below:
_________

Answer: I am asked to find how much faster was his time yesterday than his normal time.

Question 17.
b. What information do you know?
Type below:
_________

Answer: I know the information about his normal time and the time he took to run yesterday.

Question 17.
c. How will you solve the problem?
Type below:
_________

Answer: I will solve this problem by subtracting the time taken by him yesterday from normal time.
25 minutes 15 seconds
-23 minutes 49 seconds

Question 17.
d. Solve the problem.
Type below:
_________

Answer:

25 minutes 15 seconds
-23 minutes 49 seconds
1 minute 26 seconds     

Question 17.
e. Fill in the sentence.
Yesterday, Theo ran 5 kilometers in a time that was ______ faster than his normal time.
_____ min _____ sec

Answer: 1 min 26 sec

Question 18.
Don has 5 pieces of pipe. Each piece is 3 feet 6 inches long. If Don joins the pieces end to end to make one long pipe, how long will the new pipe be?
_____ ft _____ in

Answer: 17 ft 6 in.

Explanation:

Don has 5 pieces of pipe. Each piece is 3 feet 6 inches long.
5 pieces = 5 × 3 feet 6 inches
= 15 feet 30 inches
1 feet = 12 inches
30 inches = 2 feet 6 inches
15 feet 30 inches = 17 feet 6 inches
The new pipe will be 17 feet 6 inches long.

Question 19.
Ana mixes 2 quarts 1 pint of apple juice and 1 quart 3 cups of cranberry juice. Will her mixture be able to fit in a 1 gallon pitcher? Explain.
Type below:
_________

Answer: Yes

Ana mixes 2 quarts 1 pint of apple juice and 1 quart 3 cups of cranberry juice.
We should convert it into gallons.
Before that convert pint to cups.
1 pint = 2 cups
2 quarts 1 pint = 2 quarts 2 cups

2 quarts 2 cups
1 quart 3 cups
3 quart 5 cups

1 quart = 4 cups
5 cups = 1 quart 1 cup
3 quart 5 cups = 4 quart 1 cup
Now we can convert 4 quarts 1 cup into gallons.
1 gallon = 4 quarts
1 gallon 1 cup.

Common Core – New – Page No. 701

Mixed Measures

Complete.

Question 1.
8 pounds 4 ounces = 132 ounces
Think: 8 pounds = 8 × 16 ounces, or 128 ounces.
128 ounces + 4 ounces = 132 ounces

Question 2.
5 weeks 3 days = _____ days

Answer: 38 days

Explanation:

Convert weeks to days
1 week = 7 days
5 weeks = 5 × 7 days = 35 days
35 days + 3 days = 38 days

Question 3.
4 minutes 45 seconds = _____ seconds

Answer: 285 seconds

Explanation:

Convert minutes to seconds
1 minute = 60 seconds
4 minutes = 4 × 60 seconds = 240 seconds
240 seconds + 45 seconds = 285 seconds

Question 4.
4 hours 30 minutes = _____ minutes

Answer: 270 minutes

Explanation:

Convert hours to minutes
1 hour = 60 minutes
4 hours = 4 × 60 minutes = 240 minutes
240 minutes + 30 minutes = 270 minutes

Question 5.
3 tons 600 pounds = _____ pounds

Answer: 6600 pounds

Explanation:

Convert tons to pounds
1 ton = 2,000 pounds
3 tons = 3 × 2000 pounds = 6,000 pounds
6,000 pounds + 600 pounds = 6,600 pounds

Question 6.
6 pints 1 cup = _____ cups

Answer: 13 cups

Explanation:

Convert pints to cups.
1 pint = 2 cups
6 pints = 6 × 2 cups = 12 cups
12 cups + 1 cup = 13 cups

Question 7.
7 pounds 12 ounces = _____ ounces

Answer: 124 ounces

Explanation:

Convert pounds to ounces
1 pound = 16 ounces
7 pounds = 7 × 16 ounces = 112 ounces
112 ounces + 12 ounces = 124 ounces

Add or subtract.

Question 8.
9 gal 1 qt
+ 6 gal 1 qt
—————
______ gal ______ qt

Answer: 15 gal 2 qt

Explanation:

9 gal + 6 gal = 15 gal
1 qt + 1 qt = 2qt

9 gal 1 qt
+ 6 gal 1 qt
15 gal 2 qt

Question 9.
12 lb 5 oz
– 7 lb 10 oz
—————
______ lb ______ oz

Answer: 4 lb 11 oz

Explanation:

21 oz – 10 oz = 11 oz
11 lb – 7 lb = 4 lb

12 lb 5 oz
– 7 lb 10 oz
4 lb 11 oz

Question 10.
8 hr 3 min
+ 4 hr 12 min
—————
______ hr ______ min

Answer: 12 hr 15 min

Explanation:

8 hr + 4 hr = 12 hr
3 min + 12 min = 15 min

8 hr 3 min
+ 4 hr 12 min
12 hr 15 min

Problem Solving

Question 11.
Michael’s basketball team practiced for 2 hours 40 minutes yesterday and 3 hours 15 minutes today. How much longer did the team practice today than yesterday?
______ minutes

Answer: 35 minutes

Explanation:

Michael’s basketball team practiced for 2 hours 40 minutes yesterday and 3 hours 15 minutes today.
3 hours 15 minutes
– 2 hours 40 minutes
0 hours 35 minutes

Question 12.
Rhonda had a piece of ribbon that was 5 feet 3 inches long. She removed a 5-inch piece to use in her art project. What is the length of the piece of ribbon now?
______ feet ______ inches

Answer: 4 feet 10 inches

Explanation:

Rhonda had a piece of ribbon that was 5 feet 3 inches long. She removed a 5-inch piece to use in her art project.
5 feet 3 inches
– 0 feet 5-inch

1 feet = 12 inches
12 inches – 5 inches = 7 inches
5 feet 3 inches
– 0 feet 5-inch
4 feet 10 inches

Common Core – New – Page No. 702

Lesson Check

Question 1.
Marsha bought 1 pound 11 ounces of roast beef and 2 pounds 5 ounces of corned beef. How much more corned beef did she buy than roast beef?
Options:
a. 16 ounces
b. 10 ounces
c. 7 ounces
d. 6 ounces

Answer: 10 ounces

Explanation:

Marsha bought 1 pound 11 ounces of roast beef and 2 pounds 5 ounces of corned beef.
Subtract 1 pound 11 ounces of roast beef from 2 pounds 5 ounces of corned beef.
2 pounds 5 ounces
1 pound 11 ounces
0 pound 10 ounces
Thus the correct answer is option B.

Question 2.
Theodore says there are 2 weeks 5 days left in the year. How many days are left in the year?
Options:
a. 14 days
b. 15 days
c. 19 days
d. 25 days

Answer: 19 days

Explanation:

Theodore says there are 2 weeks 5 days left in the year.
Convert weeks to days.
1 week = 7 days
2 weeks = 14 days
14 days + 5 days = 19 days.
So, the correct answer is option C.

Spiral Review

Question 3.
On one grid, 0.5 of the squares are shaded. On another grid, 0.05 of the squares are shaded. Which statement is true?
Options:
a. 0.05 > 0.5
b. 0.05 = 0.5
c. 0.05 < 0.5
d. 0.05 + 0.5 = 1.0

Answer: 0.05 < 0.5

Explanation:

Given,
On one grid, 0.5 of the squares are shaded.
On another grid, 0.05 of the squares are shaded.
0.5 is greater than 0.05
So, the answer is option C.

Question 4.
Classify the triangle shown below.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 67
Options:
a. right
b. acute
c. equilateral
d. obtuse

Answer: right

Explanation:

The above figure is the right angle triangle.
So, the correct answer is option A.

Question 5.
Sahil’s brother is 3 years old. How many weeks old is his brother?
Options:
a. 30 weeks
b. 36 weeks
c. 90 weeks
d. 156 weeks

Answer: 156 weeks

Explanation:

Sahil’s brother is 3 years old.
Convert years to weeks.
1 year = 52 weeks
3 years = 3 × 52 = 156 weeks.
Therefore the correct answer is option D.

Question 6.
Sierra’s swimming lessons last 1 hour 20 minutes. She finished her lesson at 10:50 A.M. At what time did her lesson start?
Options:
a. 9:30 A.M.
b. 9:50 A.M.
c. 10:30 A.M.
d. 12:10 A.M.

Answer: 9:30 A.M.

Explanation:

Sierra’s swimming lessons last 1 hour 20 minutes. She finished her lesson at 10:50 A.M.
10 hour 50 minutes
– 1 hour 20 minutes
9 hours 30 minutes
9:30 A.M.
So, the correct answer is option A.

Page No. 705

Question 1.
The table shows a pattern for two units of time. Label the columns of the table with the units of time.
Think: What unit of time is 24 times as great as another unit?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 68
Type below:
________

Answer: Days, Hours
The conversion of the day to hours is
1 day = 24 hours.

Day Hours
1 24
2 48
3 72
4 96

Each table shows a pattern for two customary units. Label the columns of the table.

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 69
Type below:
________

Answer: Pint, Cups
1 pint = 2 Cups
So, the label for the above table is:

Pint Cups
1 2
2 4
3 6
4 8
5 10

Question 3.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 70
Type below:
________

Answer: Pound, Ounces
Conversion of pounds to ounces is 1 pound = 16 ounces

Pound Ounces
1 16
2 32
3 48
4 64
5 80

Each table shows a pattern for two customary units. Label the columns of the table.

Question 4.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 71
Type below:
________

Answer: Yard, Inches
1 yard = 36 inches

Yard Inches
1 36
2 72
3 108
4 144
5 180

Question 5.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 72
Type below:
________

Answer: Feet, Inches
1 Feet = 12 inches

Feet Inches
1 12
2 24
3 36
4 48
5 60

Each table shows a pattern for two metric units of length. Label the columns of the table.

Question 6.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 73
Type below:
________

Answer: Decimeter, Centimeter, and Centimeter, Millimeter

1 decimeter = 10 centimeters
1 centimeter = 10 millimeters

Label for Decimeter and Centimeter:

Decimeter Centimeter
1 10
2 20
3 30
4 40
5 50

Label for Centimeter and Millimeter:

Centimeter Millimeter
1 10
2 20
3 30
4 40
5 50

Question 7.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 74
Type below:
________

Answer: Meter, Centimeter

1 meter = 100 centimeters,

Label for Meter and Centimeter is:

Meter Centimeter
1 100
2 200
3 300
4 400
5 500

Question 8.
List the number pairs for the table in Exercise 6. Describe the relationship between the numbers in each pair.

Answer: There are 8 pairs for the table.
The relationship for the first pair is Day, Hour.
The relationship for the second pair is Pound, Ounces.
The relationship for the third pair is Yard, Inches.
The relationship for the fourth pair is Feet, inches.
The relationship for the fifth pair is Decimeter, Centimeter.
The relationship for the sixth pair is Centimeter, Millimeter.
The relationship for the seventh pair is Meter, Centimeter.

Page No. 706

Question 9.
What’s the Error? Maria wrote Weeks as the label for the first column of the table and Years as the label for the second column. Describe her error.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 75
Type below:
________

Answer: The error of Maria is she didn’t write the name for the pair of table.

Year Weeks
1 52
2 104
3 156
4 208
5 260

Question 10.
Verify the Reasoning of Others The table shows a pattern for two metric units. Lou labels the columns Meters and Millimeters. Zayna labels them Liters and Milliliters. Whose answer makes sense? Whose answer is nonsense? Explain.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 76
Type below:
________

Answer: Both Lou and Zayna labels are correct but they didn’t name the pair of units.

Meters Millimeters
1 1000
2 2000
3 3000
4 4000
5 5000
Liters Milliliters
1 1000
2 2000
3 3000
4 4000
5 5000

Question 11.
Look at the following number pairs: 1 and 365, 2 and 730, 3 and 1,095. The number pairs describe the relationship between which two units of time? Explain.
____ ____

Answer:

Year  Days
1 12
2 24
3 36

Question 12.
The tables show patterns for some units of measurement. Write the correct labels in each table.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 77
Type below:
________

Answer:

The suitable units the first table is

Feet Inches
1 12
2 24
3 36
4 48

The suitable units the second table is

Day Hours
1 24
2 48
3 72
4 96

The suitable units the third table is

Gallon Quarts
1 4
2 8
3 12
4 16

Common Core – New – Page No. 707

Patterns in Measurement Units

Each table shows a pattern for two customary units of time or volume. Label the columns of the table.

Question 1.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 78

Question 2.

__________ __________
1 12
2 24
3 36
4 48
5 60

Answer:

Years Months
1 12
2 24
3 36
4 48
5 60

Question 3.

__________ __________
1 2
2 4
3 6
4 8
5 10

Answer:

Pints Cups
1 2
2 4
3 6
4 8
5 10

Question 4.

__________ __________
1 7
2 14
3 21
4 28
5 35

Answer:

Weeks Days
1 7
2 14
3 21
4 28
5 35

Problem Solving

Use the table for 5 and 6.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units Common Core - New img 79

Question 5.
Marguerite made the table to compare two metric measures of length. Name a pair of units Marguerite could be comparing.
1 _________
= 10 _________

Answer: The pair of units for the above table is Centimeters, Millimeters.

Question 6.
Name another pair of metric units of length that have the same relationship.
1 _________
= 10 _________

Answer: Another pair of metric units of length are Meters, Decimeters.

Common Core – New – Page No. 708

Lesson Check

Question 1.
Joanne made a table to relate two units of measure. The number pairs in her table are 1 and 16, 2 and 32, 3 and 48, 4 and 64. Which are the best labels for
Joanne’s table?
Options:
a. Cups, Fluid Ounces
b. Gallons, Quarts
c. Pounds, Ounces
d. Yards, Inches

Answer: Pounds, Ounces

Explanation:

Joanne made a table to relate two units of measure. The number pairs in her table are 1 and 16, 2 and 32, 3 and 48, 4 and 64.
The label for Joanna’s table is pounds and ounces.
Thus the correct answer is option C.

Question 2.
Cade made a table to relate two units of time. The number pairs in his table are 1 and 24, 2 and 48, 3 and 72, 4 and 96. Which are the best labels for Cade’s table?
Options:
a. Days, Hours
b. Days, Weeks
c. Years, Months
d. Years, Weeks

Answer: Days, Hours

Explanation:

Cade made a table to relate two units of time. The number pairs in his table are 1 and 24, 2 and 48, 3 and 72, 4 and 96.
The label for Joanna’s table is Days and Hours.
The correct answer is option B.

Spiral Review

Question 3.
Anita has 2 quarters, 1 nickel, and 4 pennies. Write Anita’s total amount as a fraction of a dollar
Options:
a. \(\frac{39}{100}\)
b. \(\frac{54}{100}\)
c. \(\frac{59}{100}\)
d. \(\frac{84}{100}\)

Answer: \(\frac{59}{100}\)

Question 4.
The minute hand of a clock moves from 12 to 6. Which describes the turn the minute hand makes?
Options:
a. \(\frac{1}{4}\) turn
b. \(\frac{1}{2}\) turn
c. \(\frac{3}{4}\) turn
d. 1 full turn

Answer: \(\frac{1}{2}\) turn

Explanation:

The minute hand of a clock moves from 12 to 6.
If the minute hand move from 12 to 6 then the fraction of the turn is \(\frac{1}{2}\)
Thus the correct answer is option B.

Question 5.
Roderick has a dog that has a mass of 9 kilograms. What is the mass of the dog in grams?
Options:
a. 9 grams
b. 900 grams
c. 9,000 grams
d. 90,000 grams

Answer: 9,000 grams

Explanation:

Roderick has a dog that has a mass of 9 kilograms.
Convert kilograms to grams.
1 kilogram = 1000 grams
9 kilograms = 9 × 1000 grams = 9000 grams
Therefore the correct answer is option C.

Question 6.
Kari mixed 3 gallons 2 quarts of lemon lime drink with 2 gallons 3 quarts of pink lemonade to make punch. How much more lemon-lime drink did Kari use than pink lemonade?
Options:
a. 3 quarts
b. 4 quarts
c. 1 gallon 1 quart
d. 1 gallon 2 quarts

Answer: 3 quarts

Explanation:

Kari mixed 3 gallons 2 quarts of lemon-lime drink with 2 gallons 3 quarts of pink lemonade to make punch.
Kari used 3 quarts of pink lemonade more to make punch.
The correct answer is option A.

Common Core – New – Page No. 709

Question 1.
Mrs. Miller wants to estimate the width of the steps in front of her house. Select the best benchmark for her to use.
Options:
a. her fingertip
b. the thickness of a dime
c. the width of a license plate
d. how far she can walk in 20 minutes

Answer: the thickness of a dime

Question 2.
Franco played computer chess for 3 hours. Lian played computer chess for 150 minutes. Compare the times spent playing computer chess. Complete the sentence.
_____ played for _____ minutes longer than _____.

Answer: Franco played for 30 minutes longer than Lian.

Question 3.
Select the measures that are equal. Mark all that apply.
Options:
a. 6 feet
b. 15 yards
c. 45 feet
d. 600 inches
e. 12 feet
f. 540 inches

Answer: B, F; C, F

The measure of 15 yards = 45 feet = 540 inches

Question 4.
Jackie made 6 quarts of lemonade. Jackie says she made 3 pints of lemonade. Explain Jackie’s error. Then find the correct number of pints of lemonade.
Type below:
_________

Answer: The error of Jackie is that she made 12 pints of lemonade but she noted 3 pints of lemonade.
1 quart = 2 pints
6 quarts = 6 × 2 pints = 12 pints

Page No. 710

Question 5.
Josh practices gymnastics each day after school. The data shows the lengths of time Josh practiced gymnastics for 2 weeks.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 80
Part A
Make a tally table and line plot to show the data.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 81
Type below:
_________

Answer:

Time Practicing Gymnastics
Time (in hours) Tally
\(\frac{1}{2}\) |
\(\frac{1}{4}\) ||
\(\frac{3}{4}\) |||
1 ||||

Line Plot:

Go Math 4th Grade Chapter 12 Key Review test solution image_2

Question 5.
Part B
Explain how you used the tally table to label the numbers and plot the Xs.
Type below:
_________

Answer: By using the tally marks table I have plotted the X’s on the line plot. Based on the tally of each fraction I have plotted X on the point.

Question 5.
Part C
What is the difference between the longest time and shortest time Josh spent practicing gymnastics?
\(\frac{□}{□}\) hour

Answer:

The longest time is 1
The shortest time is \(\frac{1}{4}\)
1 – \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{3}{4}\)
Thus the difference between the longest time and shortest time Josh spent practicing gymnastics is \(\frac{3}{4}\)

Question 6.
Select the correct word to complete the sentence.
Juan brings a water bottle with him to soccer practice.
A full water bottle holds Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 82 of water.
_________

Answer: A full water bottle holds 1 liter of water

Page No. 711

Question 7.
Write the symbol that compares the weights correctly.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 83
128 ounces ____ 8 pounds
8,000 pounds ____ 3 tons

Answer:

i. 128 ounces ____ 8 pounds

1 pound = 16ounces
8 pounds = 8 × 16 ounces = 128 ounces
Thus 128 ounces = 8 pounds

ii. 8,000 pounds ____ 3 tons

1 ton = 2000 pounds
4 tons = 4 × 2000 pounds = 8000 pounds
8000 pounds is greater than 6000 pounds
So, 8,000 pounds > 3 tons

Question 8.
Dwayne bought 5 yards of wrapping paper. How many inches of wrapping paper did he buy?
____ inches

Answer: 180 inches

Convert yards to inches
1 yard = 36 inches
5 yards = 5 × 36 inches = 180 inches
Therefore he bought 180 inches of wrapping paper.

Question 9.
A sack of potatoes weighs 14 pounds 9 ounces. After Wendy makes potato salad for a picnic, the sack weighs 9 pounds 14 ounces. What is the weight of the potatoes Wendy used for the potato salad? Write the numbers to show the correct subtraction.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 84
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 85
____ pounds ____ ounces

Answer: 4 pounds 11 ounces

14 pounds 9 ounces
-9 pounds 14 ounces
Borrow 1 pound to ones place to subtract 11 ounces
1 pound = 16 ounces
16 + 9 = 25 ounces

13 pounds 25 ounces
-9 pounds 14 ounces
4 pounds 11 ounces

Question 10.
Sabita made this table to relate two customary units of liquid volume.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 86
Part A
List the number pairs for the table. Then describe the relationship between the numbers in each pair.
Type below:
________

Answer: The relationship between the numbers in each pair is Pint, Cups.

Question 10.
Part B
Label the columns of the table. Explain your answer.
Type below:
________

Answer:

Pint Cups
1 2
2 4
3 6
4 8
5 10

Page No. 712

Question 11.
The table shows the distances some students swam in miles. Complete the line plot to show the data.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 87
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 88

Answer:

Go Math 4th Grade Answer Key Chapter 12 Review solution image_3

What is the difference between the longest distance and the shortest distance the students swam?
\(\frac{□}{□}\) mile

Answer: \(\frac{4}{8}\) mile

Explanation:

The longest distance = \(\frac{5}{8}\) mile
The shortest distance = \(\frac{1}{8}\) mile
\(\frac{5}{8}\) – \(\frac{1}{8}\) = \(\frac{4}{8}\) mile
The difference between the longest distance and the shortest distance the students swam is \(\frac{4}{8}\) mile.

Question 12.
An elephant living in a wildlife park weighs 4 tons. How many pounds does the elephant weigh?
______ pounds

Answer: 8000 pounds

Explanation:

An elephant living in a wildlife park weighs 4 tons.
1 ton = 2000 pounds
4 tons = 4 × 2000 pounds = 8000 pounds
The elephant weighs 8000 pounds.

Question 13.
Katia bought two melons. She says the difference in mass between the melons is 5,000 grams. Which two melons that did Katia buy?
Options:
a. watermelon: 8 kilograms
b. cantaloupe: 5 kilograms
c. honeydew: 3 kilograms
d. casaba melon: 2 kilograms
e. crenshaw melon: 1 kilogram

Answer: cantaloupe: 5 kilograms

Katia bought two melons. She says the difference in mass between the melons is 5,000 grams.
She bought cantaloupe: 5 kilograms.
The correct answer is option B.

Question 14.
Write the equivalent measurements in each column.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 89
Type below:
________

Answer:

3 meters 35 centimeters 300 millimeters
3,000 millimeters 35/100 meter 300/1000 meter
300 centimeters 0.35 meter 0.300 meter
30 decimeters 350 millimeters 30 centimeters

Page No. 713

Question 15.
Cheryl is making a mixed fruit drink for a party. She mixes 7 pints each of apple juice and cranberry juice. How many fluid ounces of mixed fruit drink does Cheryl make?
______ fluid ounces

Answer: 224 fluid ounces

Explanation:

Cheryl is making a mixed fruit drink for a party. She mixes 7 pints each of apple juice and cranberry juice.
We need to convert pints into fluid ounces
We know that, 1 pint = 32 fluid ounces
7 pints = 7 × 32 fluid ounces = 224 fluid ounces.
Therefore Cheryl makes 224 fluid ounces of mixed fruit drink.

Question 16.
Hamid’s soccer game will start at 11:00 a.m., but the players must arrive at the field three-quarters of an hour early to warm up. The game must end by 1:15 p.m.
Part A
Hamid says he has to be at the field at 9:45 a.m. is Hamid correct? Explain your answer.
______

Answer: No

Explanation:

The statement of Hamid is wrong. Because Hamid’s soccer game starts at 10:15 A.M.

Question 16.
Part B
The park closes at 6:30 p.m. There is a 15-minute break between each game played at the park, and each game takes the same amount of time as Hamid’s soccer game. How many more games can be played before the park closes? Explain your answer.
______ more games

Answer: 2 more games

Explanation:

Given that,
The park closes at 6:30 p.m.
There is a 15-minute break between each game played at the park, and each game takes the same amount of time as Hamid’s soccer game.
The game starts at 11:00 A.M and ends at 1:15 P.M.
After completion of the game, they will take a break for 15 minutes.
So, game starts at 1:30 P.M or 2:00 P.M. and ends at 4:15 P.M.
By this, we can say that 2 more games can be played before the park closes.

Question 17.
For numbers 17a–17e, select Yes or No to tell whether the measurements are equivalent.
a. 7,000 grams and 7 kilograms
i. yes
ii. no

Answer: Yes

Explanation:

1 kilogram = 1000 grams
7 kilograms = 7 × 1000 grams = 7000 grams.
Thus the above statement is true.

Question 17.
b. 200 milliliters and 2 liters
i. yes
ii. no

Answer: No

Explanation:

1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2000 milliliters
So, the above statement is not correct.

Question 17.
c. 6 grams and 6,000 kilograms
i. yes
ii. no

Answer: No

Explanation:

1 kilogram = 1000 grams
6 kilograms = 6 × 1000 grams = 6000 grams.
Thus the above statement is true.

Question 17.
d. 5 liters and 5,000 milliliters
i. yes
ii. no

Answer: Yes

Explanation:

1 liter = 1000 milliliters
5 liters = 5000 milliliters
Thus the above statement is true.

Question 17.
e. 2 milliliters and 2,000 liters
i. yes
ii. no

Answer: No

Explanation:

1 liter = 1000 milliliters
2 liters = 2000 milliliters
the above statement is false.

Page No. 714

Question 18.
Draw lines to match equivalent time intervals.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 90

Answer:

Go-Math-Grade-4-Answer-Key-Chapter-12-Relative-Sizes-of-Measurement-Units-img-90-1

Question 19.
Anya arrived at the library on Saturday morning at 11:10 a.m. She left the library 1 hour 20 minutes later. Draw a time line to show the end time.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 91
Anya left the library at _____ P. M.

Question 20.
The tables show patterns for some units of measurement. Write the correct labels in each table.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 92

Answer: Yard, Feet; Week, days; Quart, Cups.

The label for the first table is:

Yard Feet
1 3
2 6
3 9
4 12

The label for the second table is:

Week Days
1 7
2 14
3 21
4 28

The label for the third table is:

Quart Cups
1 4
2 8
3 12
4 16

Question 21.
An Olympic swimming pool is 25 meters wide. How many decimeters wide is an Olympic swimming pool?
_____ decimeters wide

Answer: 250 decimeter

Explanation:

An Olympic swimming pool is 25 meters wide.
Convert meters to decimeters.
1 meter = 10 decimeter
25 meters = 25 × 10 decimeter = 250 decimeters
Thus the Olympic swimming pool is 250 decimeters wide.

Question 22.
Frankie is practicing for a 5-kilometer race. His normal time is 31 minutes 21 seconds. Yesterday it took him only 29 minutes 38 seconds.
How much faster was Frankie yesterday than his normal time?
Type below:
________

Answer: 1 minute 43 seconds

Explanation:

Frankie is practicing for a 5-kilometer race.
His normal time is 31 minutes 21 seconds. Yesterday it took him only 29 minutes 38 seconds.
Subtract 29 minutes 38 seconds from 31 minutes 21 seconds
31 minutes 21 seconds
29 minutes 38 seconds
1 minute 43 seconds

Page No. 719

Question 1.
Find the perimeter of the rectangle.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 93
The perimeter is _______ feet.
_____ ft

Answer: 24 ft.

Explanation:

The length of the rectangle = 8 ft.
The width of the rectangle = 4 ft.
The formula for the perimeter of the rectangle is 2 (l + w)
= 2 (8 ft. + 4 ft.) = 2(12 ft.) = 24 ft.
The perimeter of the rectangle = 24 ft.

Find the perimeter of the rectangle or square.

Question 2.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 94
P = _____ yards

Answer: 40 yards

Explanation:

The length of the rectangle = 16 yards
The width of the rectangle = 4 yards
The formula for the perimeter of the rectangle is 2 (l + w)
= 2 (16 yards + 4 yards) = 2(20 yards) = 40 yards
The perimeter of the rectangle is 40 yards.

Question 3.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 95
P = _____ meters

Answer: 304 meters

Explanation:

The length of the rectangle = 110 m
The width of the rectangle = 42 m
The formula for the perimeter of the rectangle is 2 (l + w)
= 2 (110 m + 42 m) = 2(152 m)
= 304 meters
Therefore the perimeter of the rectangle is 304 meters.

Question 4.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 96
P = _____ meters

Answer: 16 meters

Explanation:

The side of the square is 4 meters
The perimeter of the square = 4a
= 4 × 4 = 16 meters.
Therefore the perimeter of the square is 16 meters.

Find the perimeter of the rectangle or square.

Question 5.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 97
P = _____ inches

Answer: 108 in.

Explanation:
Length = 34 in.
Width = 20 in.
The formula for the perimeter of the rectangle is 2 (l + w)
= 2 (34 in. + 20 in.)
= 108 in.

Question 6.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 98
P = _____ feet

Answer: 464 feet

Explanation:

The side of the square is 116 feet
The perimeter of the square = 4a
= 4 × 116 feet = 464 feet.
Thus the perimeter of the square is 464 feet.

Question 7.
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 99
P = _____ meters

Answer: 126 meters

Explanation:

The length of the rectangle = 42 meters
The width of the rectangle = 21 meters
The formula for the perimeter of the rectangle is 2 (l + w)
= 2 (42 m + 21 m) = 2 (63 m) = 126 meters
Therefore the perimeter of the above rectangle is 126 meters.

Question 8.
Robert wants to put lights around the edge of his yard. The yard is 40 feet long and 23 feet wide. How many yards of lights does he need?
_____ feet

Answer: 126 feet

Explanation:

Given that, Robert wants to put lights around the edge of his yard. The yard is 40 feet long and 23 feet wide.
The length = 40 ft.
The width = 23 ft.
The formula for the perimeter of the rectangle is 2 (l + w)
= 2 (40 ft. + 23 ft.) = 2 (63 feet) = 126 feets
Thus Robert need 126 feet to put lights.

Question 9.
Analyze What is the side length of a square with a perimeter of 60 meters?
l = _____ meters

Answer: 15 meters

Explanation:

The perimeter of the square = 60 meters
We know that, the perimeter of the square = 4a
4a = 60 meters
a = 60/4 = 15 meters
Thus the length of a square is 15 meters.

Page No. 720

Question 10.
Alejandra plans to sew fringe on a scarf. The scarf is shaped like a rectangle. The length of the scarf is 48 inches. The width is one half the length. How much fringe does Alejandra need?
Go Math Grade 4 Answer Key Chapter 12 Relative Sizes of Measurement Units img 100
a. Draw a picture of the scarf, and label the given measurements on your drawing.
Type below:
________

Answer:

Go Math Grade 4 Solution Key Chapter 12 Review Test solution image_1

Question 10.
b. What do you need to find?
Type below:
___9 _____

Answer: I need to find how much fringe does Alejandra need?

Question 10.
c. What formula will you use?
Type below:
________

Answer: I will use the perimeter of the rectangle formula = 2 (l + w).

Question 10.

d. Show the steps you use to solve the problem.
Type below:
________

Answer:

First I will calculate the width of the rectangle.
After that, I will use the formula of perimeter of the rectangle.
I will substitute the value of the length and width of the rectangle.

Question 10.
e. Complete.
The length of the scarf is ____ inches.
The width is one half the length, or
____ ÷ 2 = ____ inches.
So, the perimeter is
(____ × ____) + (____ × ____) = ____ inches.
Type below:
________

Answer:

The length of the scarf is 48 inches.

The width is one half the length, or 48 ÷ 2 = 24 inches.

So, the perimeter is

(2 × 24) + (2 × 48) = 144 inches

Question 10.
f. Alejandra needs _____ of fringe.
____ inches of fringe

Answer: 144 inches of fringe

Question 11.
Marcia will make a frame for her picture. The picture frame will be three times as long as it is wide. The width of the frame will be 5 inches. How much wood does Marcia need for the frame?
____ inches

Answer: 40 inches

Explanation:

Given that, Marcia will make a frame for her picture.
The picture frame will be three times as long as it is wide.
The width of the frame will be 5 inches.
Length = 3 × 5 inches = 15 inches
Perimeter of the rectangle = 2 (l + w)
= 2 (15 + 5) = 2 × 20 = 40 inches
Marcia needs 40 inches of wood for the frame.

Question 12.
Maya is building a sandbox that is 36 inches wide. The length is four times the width. What is the perimeter of the sandbox? Show your work. Explain.
____ inches

Answer: 360 inches

Explanation:

Maya is building a sandbox that is 36 inches wide. The length is four times the width.
Width = 36 inches
length = 4 × 36 inches = 144 inches
The perimeter of the rectangle = 2 (l + w)
= 2 (144 in. + 36 in.) = 2 × 180 inches = 360 inches
Therefore, the perimeter of the sandbox is 360 inches.

Conclusion:

Students can check the answers for Mid Chapter Checkpoint and review tests also. Practice number to times to understand the concepts. If you understand the concepts in the Relative Sizes of Measurement Units Chapter you solve all the sums within no time. And also you can also prepare the questions on your own and test your knowledge. For any queries, you can post your comments in the below box. So, we can help you to clarify your doubts.

Leave a Comment