Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies

Go Math Answer Key for Grade 3 Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies helps thousands of students to achieve excellent grades. Students can effectively solve problems and grab knowledge and skills by using Go Math Grade 3 Answer Key. Help your students keep up and catch up to do the math with the reference of HMH Go Math Solution Key Grade 3. It’s important to know the process of solving a problem more than finding the correct answer to improve the skills of your students. Go Math Answer Key Grade 3 Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies will give all that flexibility to build their confidence to do math in an easy way.

Go Math Grade 3 Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Answer Key

In order to move successfully, refer to Grade 3 Multiplication Facts. Help your children to move to the next grade level by encouraging them with a lot of practice. Use Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies and achieve your goals easily.

Lesson 1: Multiply with 2 and 4

Lesson 2: Multiply with 5 and 10

Lesson 3: Multiply with 3 and 6

Lesson 4: Algebra • Distributive Property

Lesson 5: Multiply with 7

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson 6: Algebra • Associative Property of Multiplication

Lesson 7: Algebra • Patterns on the Multiplication Table

Lesson 8: Multiply with 8

Lesson 9: Multiply with 9

Lesson 10: Problem Solving • Multiplication

Chapter 4 Review/Test

Multiply with 2 and 4 Page No 195

Write a multiplication sentence for the model.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiply with 2 and 4 img 1
Think: There are 2 groups of
5 counters.

Answer:
2 × 5 = 10

Explanation:
Draw 2 counters. Place 5 Objectives in 2 counters. Count the total number of objectives and them. Add 5 + 5 to get the answer. Finally, you get 10.

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiply with 2 and 4 img 2
______ × ______ = ______

Find the product.

Answer:
4×3 = 12

Explanation:
Look at the above figure. You can see 4 Counters and 3 objectives on each counter. So, you have to multiply 4×3. When you multiply with 4, you can first multiply with 2 and then double the product. Multiply 3 with 2. You will get 2×3 is 6. Now, double the number 6. The final answer is 12.

Question 3.
2
× 6
——–
________

Answer:
2×6 = 12

Explanation:
When there is a multiplication requires with 2, you can double the given number 6 to get the final answer. The answer is 6+6 = 12.

Question 4.
4
× 8
———
________

Answer:
4×8 = 32

Explanation:
You can double 2×8 to get 4×8. Multiply 8 with 2. You will get 16. Then, double the product to get the answer to 4×8. You will get 16+16 = 32. So, you get the final answer as 32.

Question 5.
2
× 3
——–
________

Answer:
2×3 = 6

Explanation:
Draw two counters. Place three objectives in two counters. Now, add the objectives in two counters. The final answer is 3+3 = 6. So, 2×3=6 is the answer.

Question 6.
4
× 6
———
_________

Answer:
4×6 = 24

Explanation:
You can double 2×6 to get 4×6. Multiply 6 with 2. You will get 12. Then, double the product to get the answer to 4×6. You will get 12+12 = 24. So, you get the final answer as 24.

Question 7.
4
× 4
———
_________

Answer:
4×4 = 16

Explanation:
Multiply 4 with 2. 2×4 = 8. Now, double the number 8. 8+8 = 16. The answer for 4×4 is 16

Question 8.
2
× 7
——–
_________

Answer:
2×7 = 14

Explanation:
The given multiplication is 2×7. The answer to any number multiplies with 2 is double of that number. So, the 2×7 can find by doing 7+7. The answer is 7+7 = 14. So, the final answer is 2×7 = 14.

Question 9.
4
× 5
———
_________

Answer:
4×5 = 20

Explanation:
Firstly, multiply 2×5 to get the answer for 4×5. Then, double the answer of 2×5 to get the final answer. So, do 2×5 = 10. Double the number 10 to get the 4×5 Answer. The double of 10 is 10+10 = 20. The answer to 4×5 is 20.

Question 10.
2
× 4
——–
_________

Answer:
2×4 = 8

Explanation:
The multiplication begins with 2. So, you can double 4 to get the answer of 2×4. The double of 4 is 4+4 = 8. The answer for 2×4 is 8.

Problem Solving

Question 11.
On Monday, Steven read 9 pages of his new book. To finish the first chapter on Tuesday, he needs to read double the number of pages he read on Monday. How many pages does he need to read on Tuesday?
__________ pages

Answer:
18

Explanation:
Steven read 9 pages of his new book on Monday. He wants to finish his first chapter on Tuesday. To finish the chapter, he needs to double the number of pages he read on Monday.

Double of pages read on Monday = 9 x 2 =18.

Steven needs to read 18 pages on Tuesday.

Question 12.
Courtney’s school is having a family game night. Each table has 4 players. There are 7 tables in all. How many players are at the game night?
__________ players

Answer:
28

Explanation:
From the given information Courtney’s school is having a family game night. Each table has 4 players. There are 7 tables in all. So, every table has 4 players. To know the total number of players at the game night, we need to multiply 7 with 4.

Total Number of players at the game night = 7 x 4 = 28.

Multiply with 2 and 4 Lesson Check Page No 196

Lesson Check

Question 1.
Which multiplication sentence matches the model?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiply with 2 and 4 img 3
Options:
a. 3 × 2 = 6
b. 4 × 2 = 8
c. 4 × 4 = 16
d. 4 × 8 = 32

Answer:
b

Explanation:
The above figure consists of 4 counters. Also, each counter has two objectives in it. So, we need to multiply the number of counters with a number of objectives. The answer is 4×2 = 8.

Question 2.
Find the product.
2
× 8
——-
________
Options:
a. 10
b. 14
c. 16
d. 18

Answer:
c

Explanation:
To solve the 2×8, double the number 8. The answer for 2×8 is 8+8. So, the final answer is 2×8 = 16.

Question 3.
Sean made a picture graph to show his friends’ favorite colors. This is the key for the graph.
Each Ο = 2 friends.
How many friends does Ο Ο Ο Ο stand for?
Options:
a. 4
b. 8
c. 20
d. 40

Answer:
b

Explanation:
Sean made 4 picture graphs to show his friends’ favorite colors. Each Ο represents 2 friends. So, to find the final answer, we need to add all the colors. As there are 4 picture graphs you need to do 2+2+2+2 = 8. There are 8 friends available.

Question 4.
The table shows the lengths of some walking trails.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiply with 2 and 4 img 4
How many feet longer is Mountain Trail than Harmony Trail?
Options:
a. 216 feet
b. 264 feet
c. 316 feet
d. 528 feet

Answer:
c

Explanation:
In the above table, we can see three different walking trails lengths of three persons. The walking trail length of the Mountain is 844feets. The walking trail length of Lake is 792 feet. Also, the Harmony walking trail length is 528 feet. To get How many feet longer is Mountain Trail than Harmony Trail, we need to subtract Harmony walking trail length from Mountain Trail length. So, now we have to do 844-528 which is equal to 316 feet. So, Mountain Trail walked 316 feet than Harmony trail.

Question 5.
Find the sum.
5 2 7
+ 1 5 4
———-
Options:
a. 373
b. 581
c. 671
d. 681

Answer:
c

Explanation:
Break apart the addends from the given values. Start with the hundreds. Then, add each place value.
Let’s write 527 as 500+20+7 and 154 as 100+50+4.
Sum up the above two values. Then you get 600+70+11. Add the ones and then add the 10’s and 100’s. The final answer is 681.

Question 6.
A bar graph shows that sports books received 9 votes. If the scale is 0 to 20 by twos, where should the bar end for the sports books?
Options:
a. between 8 and 10
b. on 10
c. on 8
d. between 6 and 8

Answer:
c

Explanation:
As per the given data, the sports books received 9 votes. If we take a bar graph with a scale of 0 to 20 by twos, the graph is 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20. So, the number 9 will lies between numbers 8 to 10. Therefore, the answer is between 8 and 10.

Multiply with 5 and 10 Page No 201

Find the product.

Question 1.
5 × 7 = 35

Answer:
35

Explanation:
Skip count by 5’s until you say 7 numbers. 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35. Now, the count of the number is 7. So, the answer for 5 x 7 is 35.

Question 2.
5 × 1 = _______

Answer:
5

Explanation:
Any number multiplied by 1 is the same number. So, the answer is 5.

Question 3.
2 × 10 = _______

Answer:
20

Explanation:
A multiple of 10 is any product that has 10 as one of its factors. So, the multiplication of any number with 10 is 10’s of that particular number. The answer is 20.

Question 4.
________ = 8 × 5

Answer:
40

Explanation:
From Commutative Law of Multiplication, you can write 8 x 5 = 5 x 8. So, to find the multiplication of 5 x 8, Skip count by 5’s until you say 8 numbers. 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40. Now, the count of the number is 8. So, the answer for 5 x 8 is 40. Therefore, the answer for 8 x 5 is 40.

Question 5.
1 × 10 = ________

Answer:
10

Explanation:
Multiplication of any number with 1 is the same number. So, 1 x 10 = 10.

Question 6.
_______ = 4 × 5

Answer:
20

Explanation:
Using the Commutative Law of Multiplication, you can write 4 x 5 = 5 x 4. Now, Skip count by 5’s until you say 4 numbers. 5, 10, 15, 20. Therefore, the answer for 5 x 4 is 20.

Question 7.
5 × 10 = _______

Answer:
50

Explanation:
Skip-count by 5’s 10 times. You can write as 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50. The answer for 5 x 10 is 50.

Question 8.
7 × 5 = ________

Answer:
35

Explanation:
Write 7 x 5 as 5 x 7 according to the Commutative Law of Multiplication. Now do multiply for 5 x 7. skip-count by 5’s seven times. Now, you can write as 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35. The answer for 5 x 7 is 35. So, the answer for 7 x 5 also 35.

Question 9.
_______ = 5 × 5

Answer:
25

Explanation:
Skip-count by 5’s 5 times. You can get 5, 10, 15, 20, 25. The answer for 5 x 5 is 25.

Question 10.
5 × 8 = _________

Answer:
40

Explanation:
You can Skip-count by 5’s 8 times. Write like 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40. So, the answer for 5 x 8 is 40.

Question 11.
______ = 5 × 9

Answer:
45

Explanation:
The multiplication of 5 × 9 is calculated as Skip-count by 5’s 9 times. You can write as 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45. The final answer for 5 × 9 is 45.

Question 12.
10 × 0 = _________

Answer:
0

Explanation:
Multiplication of any number with 0 is 0. So, the answer for 10 x 0 is 0.

Question 13.
5
× 6
——–
________

Answer:
30

Explanation:
Skip count by 5’s until you say 6 numbers. 5, 10, 15, 20, 25, 30. So, the answer for 5 x 6 is 35.

Question 14.
10
× 7
———
________

Answer:
70

Explanation:
Add 10’s until you say 7 numbers. Now, you can write as 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10. Now, add the 10’s to get the final answer. There are seven 10’s available. So, the answer is 70.

Question 15.
5
× 3
——–
________

Answer:
15

Explanation:
Skip count by 5’s until you say 3 numbers. Write like 5, 10, 15. The answer for 5 x 3 is 15.

Question 16.
10
× 4
——–
_________

Answer:
40

Explanation:
Add 10’s until you say 4 numbers. Then, write like 10 + 10 + 10 + 10 to get the answer. The answer for 10 x 4 is 40.

Question 17.
5
× 0
——-
_________

Answer:
0

Explanation:
Multiplication of any number with 0 is 0. So, the answer for 5 x 0 is 0.

Question 18.
10
× 8
——-
__________

Answer:
80

Explanation:
You have to add 10’s until you say 8 numbers. Write as 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10. Now, add the 10’s to get the final answer. There are eight 10’s available. So, the answer for 10 x 8 is 80.

Question 19.
5
× 2
——-
__________

Answer:
10

Explanation:
Skip count by 5’s until you say 2 numbers. Write like 5, 10. The answer for 5 x 2 is 10.

Question 20.
10
× 6
——–
_________

Answer:
60

Explanation:
Add 10’s until you say 6 numbers. Write as 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10. Now, add the 10’s to get the final answer. So, the answer for 10 x 6 is 60.

Problem Solving

Question 21.
Ginger takes 10 nickels to buy some pencils at the school store. How many cents does Ginger have to spend?
________ cents

Answer:
50

Explanation:
From the given data, Ginger takes 10 nickels to buy some pencils at the school store. One nickel can be treated as 5 cents. So, 10 nickels value is 10 nickels x 5 cents = 50 cents.

Ginger has to spend 50 cents to buy some pencils at the school store.

Question 22.
The gym at Evergreen School has three basketball courts. There are 5 players on each of the courts. How many players are there in all?
__________ players

Answer:
15

Explanation:
As per the given data, the gym at Evergreen School has three basketball courts. There are 5 players on each of the courts. The number of players in there in all = 3 basketball courts x 5 players = 15 players.

15 players are available in total.

Multiply with 5 and 10 Lesson Check Page No 202

Question 1.
Mrs. Hinely grows roses. There are 6 roses on each of her 10 rose bushes. How many roses in all are on Mrs. Hinely’s rose bushes?
Options:
a. 16
b. 54
c. 60
d. 66

Answer:
60

Explanation:
There are 10 rose bushes available. In each rose bush, Mrs. Hinely growing 6 roses. So, to find the number of roses, you need to multiply 10 x 6. The multiplication of 10 x 6 is 60. The number of roses in all are on Mrs. Hinely’s rose bushes are 60.

Question 2.
Find the product.
5
× 8
——-
Options:
a. 8
b. 16
c. 35
d. 40

Answer:
40

Explanation:
Skip-count by 5’s 8 times. Write like 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40. So, the answer for 5 x 8 is 40.

Spiral Review

Question 3.
Mr. Miller’s class voted on where to go for a field trip. Use the picture graph to find which choice had the most votes.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiply with 5 and 10 img 5
Options:
a. Science Center
b. Aquarium
c. Zoo
d. Museum

Answer:
c. Zoo

Explanation:
From the given figure, Mr. Miller’s class voted for a field trip. From the table, every start represents 2 votes. It is mentioned that for the Science Center, Mr. Miller’s given two starts. As one star represents 2 votes, he gave 4 votes for Science Center. Similarly, Aquarium = 3 and a half stars. The half star represents one vote. So, the number of votes given for the Aquarium is 7. For Zoo, he has given 4 stars. So, every start means 2 votes. The total number of votes is 8. Finally, the number of starts for the Museum is 2. So, the total number of votes is 4.

Mr. Miller’s class is given a high number of votes for Zoo. So, Mr. Miller’s class wishes to go for Zoo.

Question 4.
Zack made this table for his survey.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiply with 5 and 10 img 6
How many students were surveyed in all?
Options:
a. 38
b. 43
c. 47
d. 49

Answer:
c. 47

Explanation:
Zack prepared a table of flavors and votes. So, every vote represents one person. By adding the total number of votes, we can get the total number of students participated in ina survey.
Add 16 + 10 + 9 + 12 = 47. 47 students were surveyed in all to vote for their favorite juice.

Question 5.
Which of the following numbers is even?
25, 28, 31, 37
Options:
a. 25
b. 28
c. 31
d. 37

Answer:
b. 28

Explanation:
Even numbers are divided by 2. Also, even numbers end with a digit of 0, 2, 4, 6, or 8. So, the given number out of the given numbers is 28. It is ended with 8 and also it can divide by 2.

Question 6.
Estimate the sum.
4 7 9
+ 8 9
———
Options:
a. 568
b. 400
c. 500
d. 600

Answer:
a. 568

Explanation:
Add the ones. Regroup the ones as tens and ones. So, 9 + 9 = 18. Remain the 8 same and add the 1 to the tens. Add the tens. Regroup the tens as hundreds and tens. Now, add 7 + 8 + 1 = 16. place the 6 in the tens place and move the 1 to hundreds. Add the hundreds now. 4 + 1 = 5. So, now place the numbers in order. The final answer is 568.

Note:The option is modified for the above question. There is no correct answer available in the given options. So, option a is changed to the correct answer. The answer is explained with the place value to add two addends method.

Multiply with 3 and 6 Page No 207

Find the product.

Question 1.
6 × 4 = 24
Think: You can use doubles.
3 × 4 = 12
12 + 12 = 24

Answer:
24

Explanation:
By using doubles, we can find a 6 x 4 value. First, multiply the factor with half of 6. So, now we can do 3 x 4 = 12. Now, we can double the value of 3 x 4. That is 12 + 12 = 24. So, the answer for 6 x 4 = 24.

Question 2.
3 × 7 = _______

Answer:
21

Explanation:
Skip count by 3’s until you say 7 numbers. 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21. So, the answer for 3 x 7 is 21.

Question 3.
________ = 2 × 6

Answer:
12

Explanation:
With the Commutative Law of Multiplication, you can write 2 x 6 as 6 x 2. Multiply the factor 2 with 5 and then add the factor to it to get the final answer. First, multiply the factor with 5. That is 5 x 2 = 10. Now, add the factor with the answer of 5 x 2. 10 +2 = 12. The answer for 6 x 2 is 12. So, the answer for 2 x 6 is 12.

Question 4.
________ = 3 × 5

Answer:
15

Explanation:
You can skip count by 3’s until you say 5 numbers. 3, 6, 9, 12, 15. So, the final answer for 3 x 5 is 15.

Question 5.
1 × 3 = ________

Answer:
3

Explanation:
Multiplication of any number with 1 is the same number. So, 1 x 3 = 3.

Question 6.
________ = 6 × 8

Answer:
48

Explanation:
Use doubles to find the answer of 6 x 8. Firstly, multiply 3 x 8 = 24. Then, double the value of 3 x 8. 24 + 24 = 48. The answer for 6 x 8 is 48.

Question 7.
3 × 9 = ________

Answer:
27

Explanation:
Skip count by 3’s until you say 9 numbers. Write like 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27. The answer for 3 x 9 is 27.

Question 8.
_______ = 6 × 6

Answer:
36

Explanation:
Use doubles to find the answer of 6 x 6. Firstly, multiply 3 x 6 = 18. Then, double the value of 3 x 6. 18 + 18 = 36. The answer for 6 x 6 is 36.

Question 9.
4
× 3
——
________

Answer:
12

Explanation:
Write 4 x 3 as 3 x 4 according to the Commutative Law of Multiplication. Now do multiplication for 3 x 4. skip-count by 3’s four times. Now, you can write as 3, 6, 9, 12. The answer for 3 x 4 is 12. So, the answer for 4 x 3 also 12.

Question 10.
6
× 5
——
_________

Answer:
30

Explanation:
Multiply the given factor 5 with 5. Then, add 5 to the answer to get the answer for 6 x 5. Firstly, multiply 5 x 5 = 25. Add 5 to 25. 5 + 25 = 30. So, the answer for 6 x 5 is 30.

Question 11.
2
× 3
——
_________

Answer:
6

Explanation:
Using the Commutative Law of Multiplication, you can write 2 x 3 = 3 x 2. Now, Skip count by 3’s until you say 2 numbers. 3, 6. Therefore, the answer to 3x 2 is 6. The answer for 2 x 3 is 6.

Question 12.
6
× 3
——–
_________

Answer:
18

Explanation:
Double the value of 3 x 3 to get the answer for 6 x 3. The answer for 3 x 3 = 9. Now, double the value of 9. The answer for 6 x 3 is 9 + 9 = 18.

Question 13.
10
× 6
——-
_________

Answer:
60

Explanation:
Using the Commutative Law of Multiplication, you can write as 10 x 6 = 6 x 10. Now, multiply the 10 with 5. The answer is 5 x 10 = 50. Now, add the 10 to 50 to get the answer. The answer for 6 x 10 is 10 + 50 = 60. So, the answer for 10 x 6 is 60.

Question 14.
3
× 6
——-
__________

Answer:
18

Explanation:
Skip-count by 3’s 6 times. You can write as 3, 6, 9, 12, 15, 18. The answer for 3 x 6 is 18.

Question 15.
7
× 6
——-
__________

Answer:
42

Explanation:
With the help of the Commutative Law of Multiplication, you can change 7 x 6 to 6 x 7. Double the value of 3 x 7 to get 6 x 7. Now, do 3 x 7 = 21. Double the 21. 21 + 21 = 42. The answer for 6 x 7 = 42. So, the answer for 7 x 6 is 42.

Question 16.
3
× 0
——-
_________

Answer:
0

Explanation:
Multiplication of any number with 0 is 0. So, the answer for 3 x 0 is 0.

Question 17.
9
× 6
——-
__________

Answer:
54

Explanation:
Write 9 x 6 as 6 x 9 using the Commutative Law of Multiplication. Multiply the 9 with 5. 5 x 9 = 45. Now add the 45 to the 9. So, the answer for 6 x 9 is 45 + 9 = 54. Therefore, the answer for 9 x 6 is 54.

Question 18.
3
× 3
——-
__________

Answer:
9

Explanation:
Skip count by 3’s until you say 3 numbers. 3, 6, 9. So, the answer for 3 x 3 is 9.

Question 19.
10
× 3
——–
___________

Answer:
30

Explanation:
Use Commutative Law of Multiplication to write 10 x 3 to 3 x 10. Now, skip count by 3’s until you say 10 numbers. 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30. So, the answer for 3 x 10 is 30. Therefore, the answer for 10 x 3 is 30.

Question 20.
1
× 6
——–
________

Answer:
6

Explanation:
Multiplication of any number with 1 is the same number. So, 1 x 6 = 6.

Problem Solving

Question 21.
James got 3 hits in each of his baseball games. He has played 4 baseball games. How many hits has he had in all?
_________ hits

Answer:
12 hits

Explanation:
As per the given data, James got 3 hits in each of his baseball games. He has played 4 baseball games. To find the number of hits has he had in all, we need to multiply, 3 hits x 4 baseball games. So, the answer is 3 x 4 = 12 hits.

Question 22.
Mrs. Burns is buying muffins. There are 6 muffins in each box. If she buys 5 boxes, how many muffins will she buy?
__________ muffins

Answer:
30 muffins

Explanation:
From the provided information, Mrs. Burns is buying muffins. She is going to buy 5 boxes each has 6 muffins in it. So, to find the total number of muffins, we need to multiply, number of boxes and number of muffins in it. The total number of muffins = 6 x 5 = 30. She is going to buy 30 muffins.

Multiply with 3 and 6 Lesson Check Page No 208

Question 1.
Paco buys a carton of eggs. The carton has 2 rows of eggs. There are 6 eggs in each row. How many eggs are in the carton?
Options:
a. 8
b. 12
c. 14
d. 24

Answer:
b. 12

Explanation:
From the given data, Paco buys a carton of eggs. The carton has 2 rows in it. Every row has 6 eggs. To find the number of eggs, we need to multiply the number of rows and the number of eggs for each row. Therefore, the number of eggs in the carton are 2 x 6 = 12. 12 eggs are available in the carton.

Question 2.
Find the product.
9
× 3
——
Options:
a. 18
b. 24
c. 27
d. 36

Answer:
c. 27

Explanation:
Use Commutative Law of Multiplication to write 9 x 3 to 3 x 9. Now, skip count by 3’s until you say 9 numbers. 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27. So, the answer for 3 x 9 is 27. Therefore, the answer for 9 x 3 is 27.

Spiral Review

Question 3.
Find the difference.
5 6 8
– 2 8 3
———
Options:
a. 285
b. 325
c. 385
d. 851

Answer:
a. 285

Explanation:
Subtract the ones. 8 – 3 = 5. Then, Subtract the tens. 6 < 8. So, regroup 5 hundreds 6 tens equal to 4 hundreds 8 tens. 16 – 8 = 8. Subtract the hundreds and add them to check the answer. 4 – 2 = 2. The final answer is 285.

Question 4.
Dwight made double the number of baskets in the second half of the basketball game than in the first half. He made 5 baskets in the first half. How many baskets did he make in the second half?
Options:
a. 7
b. 9
c. 10
d. 20

Answer:
c. 10

Explanation:
Given that Dwight made double the number of baskets in the second half of the basketball game than in the first half. He made 5 baskets in the first half. So, to find the second half baskets, we need to double the baskets in the first half. Baskets in the second half = 5 x 2 = 10.

Question 5.
In Jane’s picture graph, the 😊 smile symbol represents two students. One row in the picture graph has 8 symbols. How many students does that represent?
Options:
a. 40
b. 32
c. 24
d. 16

Answer:
d. 16

Explanation:
From Jane’s picture graph, the 😊 smile symbol represents 2 students. The one row in the picture graph has 8 symbols. To find the total number of students, we need to multiply the number of smiles and the number of students for each smile. The number of students for a row is 8 x 2 = 16.

Question 6.
What multiplication sentence does this array show?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiply with 3 and 6 img 7
Options:
a. 5 × 6 = 30
b. 6 × 6 = 36
c. 5 × 5 = 25
d. 1 × 6 = 6

Answer:
a. 5 × 6 = 30

Explanation:
The given array shows that it has 6 boxes for a row and 5 boxes for a column. So, by multiplying the number of rows x number of columns the correct answer is 6 x 5 = 30. By using the Commutative Law of Multiplication, we can write 6 x 5 = 5 x 6. So, the answer from the given options is 5 × 6 = 30.

Distributive Property Page No 213

Write one way to break apart the array.
Then find the product.

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Distributive Property img 8
(3 × 7) + (3 × 7)
42

Answer:
42

Explanation:
The given array is 6 x 7. Use the Distributive Property to get the final answer. Break the array rows to make two smaller arrays with the facts 3 and 3. Now, you can write the given array as (3 + 3) x 7. Then, multiply each addend with 7. The equation becomes (3 x 7) +(3 x 7). Now simplify and add them to get the final answer. 21 + 21 = 42.

Question 2.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Distributive Property img 9
_________

Answer:
32

Explanation:
The given array has 8 columns and 4 rows. Simplify the answer using Distributive Property. Now, break the array rows to make two smaller arrays with the facts 2 and 2. To get the answer, we have to write 4 x 8. By doing smaller arrays, you can write it as (2 + 2) x 8. Multiply each addend with 8. The equation becomes (2 x 8) +(2 x 8). Now simplify and add them to get the final answer. 16 + 16 = 32.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Distributive Property img 10
___________

Answer:
54

Explanation:
The given figure has 9 columns and 6 rows. Use Distributive Property to get the answer of a given array. Let’s break the array rows with two smaller arrays with the facts 3 and 3. Now, write the equation as 6 x 9 = (3 + 3) x 9. Multiply each 3 with 9. 27 + 27. The final answer is 54.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Distributive Property img 11
_________

Answer:
56

Explanation:
The given array has 8 columns and 7 rows. With the help of Distributive Property, you can solve the given array. Break the array columns with two smaller arrays with the facts 4 and 4. Write the equation as (7 x 4) + (7 x 4) = 28 + 28 = 56.

Problem Solving

Question 5.
There are 2 rows of 8 chairs set up in the library for a puppet show. How many chairs are there in all? Use the Distributive Property to solve.
____________ chairs

Answer:
16

Explanation:
From the given information, there are 2 rows of 8 chairs set up in the library for a puppet show. So, in the array, there are 2 rows and 8 columns. To find the answer, we have to multiply 2 x 8. Using Distributive Property, we can solve 2 x 8. Sum the number 2 with facts 1 and 1. So, we can write as (1 + 1) x 8. Simplify the answer by multiplying each addend to 8. (1 x 8) + (1 x 8) = 8 + 8 = 16. There are 16 chairs available in 2 rows.

Question 6.
A marching band has 4 rows of trumpeters with 10 trumpeters in each row. How many trumpeters are in the marching band? Use the Distributive Property to solve.
___________ trumpeters

Answer:
40

Explanation:
From the given information, a marching band has 4 rows of trumpeters with 10 trumpeters in each row. To know the number of trumpeters, we have to calculate 4 x 10. With the help of Distributive Property, you can separate the one number with its sums. Now write the 4 with its sums 2 and 2. (2 + 2) x 10. Now, you can multiply each addend with 10. (2 x 10) + (2 x 10) = 20 + 20 = 40. 40 trumpeters are in the marching band.

Distributive Property Lesson Check Page No 214

Question 1.
Which number sentence is an example of the Distributive Property?
Options:
a. 7 × 6 = 6 × 7
b. 7 × (2 × 3) = (7 × 2) × 3
c. 7 × 6 = (7 × 3) + (7 × 3)
d. 7 + 6 = 7 + 3 + 3

Answer:
c. 7 × 6 = (7 × 3) + (7 × 3)

Explanation:
Distributive Property: The Distributive Property states that multiplying a sum by a number is the same as multiplying each addend by the number and then adding the products. So, from the given options, c. 7 × 6 = (7 × 3) + (7 × 3) is the correct answer.

Question 2.
What is one way to break apart the array?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Distributive Property img 12
Options:
a. (2 × 6) + (2 × 6)
b. (4 × 2) + (4 × 2)
c. (4 × 4) + (4 × 4)
d. (6 × 3) + (6 × 3)

Answer:
a. (2 × 6) + (2 × 6)

Explanation:
The given figure has 6 columns and 4 rows. By using Distributive Property, you can find the answer easily. Let’s break the array rows with two smaller arrays with the facts 2 and 2. Now, write the equation as 4 x 6 = (2 + 2) x 6. Multiply each 2 with 6. the equation can be written as (2 x 6) + (2 x 6).

Spiral Review

Question 3.
The school auditorium has 448 chairs set out for the third grade performance. What is 448 rounded to the nearest ten?
Options:
a. 500
b. 440
c. 450
d. 400

Answer:
c. 450

Explanation:
Given that the school auditorium has 448 chairs set out for the third-grade performance. The 448 number lies between 440 and 450. 448 is closer to 450 than it is to 440. So, 448 rounds to 450.

Question 4.
Find the difference.
4 0 0
– 2 9 6
———-
Options:
a. 104
b. 114
c. 204
d. 296

Answer:
a. 104

Explanation:
Subtract the ones. 0<6. so regroup 0 tens 0 ones = 1 tens 4 ones. Now, do 10 – 6 = 4. Then, Subtract the tens. 9 = 9. So, so regroup. 4 hundred 9 tens = 3 hundred 4 tens. 9 – 9 = 0. Subtract the hundreds and add them to check the answer. 3 – 2 = 1. The final answer is 104.

Question 5.
There are 622 fruit snacks in one crate and 186 in another crate. How many fruit snacks are there in all?
6 2 2
+ 1 8 6
———-
Options:
a. 436
b. 708
c. 768
d. 808

Answer:
d. 808

Explanation:
Break apart the addends from the given values. Start with the hundreds. Then, add each place value. Let’s write 622 as 600 + 20 + 2 and 186 as 100 + 80 + 6.
Sum up the above two values. Then you get 700 + 100 + 8. Add the ones and then add the 10’s and 100’s. The final answer is 808.

Question 6.
Which sport do 6 students play?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Distributive Property img 13
a. Football
b. Baseball
c. Basketball
d. Soccer

Answer:
a. Football

Explanation:
From the given picture, it is mentioned that the sports students play and the number of students for that game. As mentioned, Football needs 6 students. Baseball needs 12 students. Basketball needs 10 students. Also, Soccer needs 16 students. So, the answer is Football sport required 6 students to play.

Multiply with 7 Page No 219

Find the product.

Question 1.
6 × 7 = 42

Answer:
42

Explanation:
By using doubles, we can find a 6 x 7 value. First, multiply the factor with half of 6. So, now we can do 3 x 7 = 21. Now, we can double the value of 3 x 7. That is 21 + 21 = 42. So, the answer for 6 x 7 = 42.

Question 2.
________ = 7 × 9

Answer:
63

Explanation:
Use the Distributive Property to find the value of 7 x 9. If we take 7 rows and 9 columns of an array, then we can break the array into two smaller arrays with the facts of 9. Now, write the 7 x 9 as 7 x (6 + 3). Multiply the facts with the 7. Then, you get (7 x 6) + (7 x 3). Therefore, you get the answer as 42 + 21 = 63.

Question 3.
_______ = 1 × 7

Answer:
7

Explanation:
Multiplication of any number with 1 is the same number. So, 1 x 7 = 7.

Question 4.
3 × 7 = _______

Answer:
21

Explanation:
Skip count by 3’s until you say 7 numbers. 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21. So, the answer for 3 x 7 is 21.

Question 5.
7 × 7 = ________

Answer:
49

Explanation:
Let us take the array has 7 columns and 7 rows. Simplify the answer using Distributive Property. Now, break the array rows to make two smaller arrays with the facts 4 and 3. To get the answer, we have to write 7 x 7. By doing smaller arrays, you can write it as (4 + 3) x 7. Multiply each addend with 7. The equation becomes (4 x 7) +(3 x 7). Now simplify and add them to get the final answer. 28 + 21 = 49.

Question 6.
_______ = 2 × 7

Answer:
14

Explanation:
Draw two counters. Place seven objectives in two counters. Now, add the objectives in two counters. The final answer is 7 + 7 = 14. So, 2×7 = 14 is the answer.

Question 7.
7 × 8 = _________

Answer:
56

Explanation:
Distributive Property: The Distributive Property states that multiplying a sum by a number is the same as multiplying each addend by the number and then adding the products. So, from the given options, c. 7 × 8 = (7 × 4) + (7 × 4) = 28 + 28 = 56.

Question 8.
______ = 4 × 7

Answer:
28

Explanation:
Firstly, multiply 2×7 to get the answer for 4×7. Then, double the answer of 2×7 to get the final answer. So, do 2×7 = 14. Double the number 14 to get the 4×7 Answer. The double of 14 is 14 +14 = 28. The answer to 4×7 is 28.

Question 9.
7
× 5
——-
__________

Answer:
35

Explanation:
From Commutative Law of Multiplication, you can write 7 x 5 = 5 x 7. So, to find the multiplication of 5 x 7, skip count by 5’s until you say 7 numbers. 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35. Now, the count of the number is 7. So, the answer for 5 x 7 is 35. Therefore, the answer for 7 x 5 is 35.

Question 10.
7
× 1
——-
_________

Answer:
7

Explanation:
Using the Commutative Law of Multiplication, you can write 7 x 1 = 1 x 7. Multiplication of any number with 1 is the same number. So, 1 x 7 = 7.

Question 11.
6
× 7
——-
__________

Answer:
42

Explanation:
Use doubles to find the answer of 6 x 7. Firstly, multiply 3 x 7 = 21. Then, double the value of 3 x 7. 21 + 21 = 42. The answer for 6 x 7 is 42.

Question 12.
7
× 4
——-
__________

Answer:
28

Explanation:
Write 7 x 4 as 4 x 7 according to the Commutative Law of Multiplication. Now, do multiplication for 4 x 7. You can double 2×7 to get 4×7. Multiply 7 with 2. You will get 14. Then, double the product to get the answer to 4×7. You will get 14 +14 = 28. So, you get the final answer as 28.

Question 13.
2
× 7
——-
___________

Answer:
14

Explanation:
The given multiplication is 2×7. The answer to any number multiplies with 2 is double of that number. So, the 2×7 can find by doing 7+7. The answer is 7+7 = 14. So, the final answer is 2×7 = 14.

Question 14.
10
× 7
——
____________

Answer:
70

Explanation:
A multiple of 10 is any product that has 10 as one of its factors. So, the multiplication of any number with 10 is 10’s of that particular number. The answer is 70.

Question 15.
3
× 7
——-
____________

Answer:
21

Explanation:
Skip count by 3’s until you say 7 numbers. Write like 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21. The answer for 3 x 7 is 21.

Question 16.
7
× 9
——
___________

Answer:
63

Explanation:
Use the Distributive Property to find the value of 7 x 9. If we take 7 rows and 9 columns of an array, then we can break the array into two smaller arrays with the facts of 9. Now, write the 7 x 9 as 7 x (6 + 3). Multiply the facts with the 7. Then, you get (7 x 6) + (7 x 3). Therefore, you get the answer as 42 + 21 = 63.

Question 17.
8
× 7
——-
__________

Answer:
56

Explanation:
Distributive Property: The Distributive Property states that multiplying a sum by a number is the same as multiplying each addend by the number and then adding the products. So, from the given options, c. 8 x 7 = (4 + 4) x 7 = (4 x 7) + (4 x 7) = 28 + 28 = 56 is the correct answer.

Question 18.
7
× 0
——
__________

Answer:
0

Explanation:
Multiplication of any number with 0 is 0. So, the answer for 7 x 0 is 0.

Problem Solving

Question 19.
Julie buys a pair of earrings for $7. Now she would like to buy the same earrings for 2 of her friends. How much will she spend for all 3 pairs of earrings?
$ __________

Answer:
$21

Explanation:
From the given information, Julie buys a pair of earrings for $7. She also wants to buy 2 more pairs of earrings for her 2 friends. So, a total she needs to but 3 pairs of earrings. To know the total amount she is going to spend on earrings, we need to multiply the total number of earrings pair with a cost for each earring. So, we can do 3 x $7 = $21. Julie needs to spend $21 to buy 3 pairs of earrings.

Question 20.
Owen and his family will go camping in 8 weeks. There are 7 days in 1 week. How many days are in 8 weeks?
_________ days

Answer:
56 days

Explanation:
Given that Owen and his family will go camping in 8 weeks. There are 7 days in 1 week. So, to calculate the total number of days in 8 weeks, multiply 8 x 7 = 56. There are 56 days in 8 weeks.

Multiply with 7 Lesson Check Page No 220

Question 1.
Find the product.
7
× 8
——
Options:
a. 54
b. 56
c. 64
d. 66

Answer:
b. 56

Explanation:
Distributive Property: The Distributive Property states that multiplying a sum by a number is the same as multiplying each addend by the number and then adding the products. So, from the given options, c. 7 × 8 = (7 × 4) + (7 × 4) = 28 + 28 = 56.

Question 2.
What product does the array show?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiply with 7 img 14
Options:
a. 14
b. 17
c. 21
d. 24

Answer:
c. 21

Explanation:
The given array has 7 columns and 3 rows. Simplify the answer using Distributive Property. Now, break the array rows to make two smaller arrays with the facts 1 and 2. To get the answer, we have to write 3 x 7. By doing smaller arrays, you can write it as (1 + 2) x 7. Multiply each addend with 8. The equation becomes (1 x 7) +(2 x 7). Now simplify and add them to get the final answer. 7 + 14 = 21.

Spiral Review

Question 3.
Which statement is true about the numbers below?
6, 12, 18, 24, 30
Options:
a. All of the numbers are odd.
b. Some of the numbers are odd.
c. All of the numbers are even.
d. Some of the numbers are even.

Answer:
c. 21

Explanation:
All the given numbers are divided by 2. So, the answer is All of the numbers are even

Question 4.
How many more people chose retriever than poodle?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiply with 7 img 15
Options:
a. 31
b. 39
c. 41
d. 49

Answer:
b. 39

Explanation:
To know more people chose retriever than poodle, we have to do subtraction from retriever to poodle. So, 65 – 26 = 39. 39 more people chose retriever than poodle.

Question 5.
What is 94 rounded to the nearest ten?
Options:
a. 90
b. 94
c. 95
d. 100

Answer:
a. 90

Explanation:

94 is between 90 and 100. 94 is closer to 90 than is to 100. 94 rounded to the nearest ten is 90.

Question 6.
Jack has 5 craft sticks. He needs 4 times that number for a project. How many craft sticks does Jack need altogether?
Options:
a. 9
b. 16
c. 20
d. 24

Answer:
c. 20

Explanation:
Jack has 5 craft sticks. He needs 4 times that number for a project. To find the total number of craft sticks does Jack needs altogether are 5 x 4 = 20. 20 craft sticks need to Jack.

Mid-Chapter Checkpoint Page No 221

Vocabulary

Choose the best term from the box to complete the sentence.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Mid -Chapter Checkpoint img 16

Question 1.
A __________ of 4 is any product that has 4 as one of its factors.
_________

Answer:
Commutative Property of Multiplication

Question 2.
This is an example of the ______________ .
3 × 8 = (3 × 6) + (3 × 2)
This property states that multiplying a sum by a number is the same as multiplying each addend by the number and then adding the products.
__________

Answer:
Distributive Property of Multiplication

Concepts and Skills

Write one way to break apart the array.
Then find the product.

Question 3.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Mid -Chapter Checkpoint img 17
__________

Answer:
7 x 5 = 35

Explanation:

The provided array has 7 columns and 5 rows. Let’s simplify the answer by using Distributive Property. Now, break the array rows to make two smaller arrays with the facts 2 and 3. Now, do 7 x 5. By doing smaller arrays, you can write it as 7 x (2 + 3). Multiply 7 with 2 and 7 with 3. Write (7 x 2) + (7 x 3). Now add them to get the final answer. 14 + 21 = 35.

Question 4.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Mid -Chapter Checkpoint img 18
__________

Answer:
9 x 4 = 36

Explanation:
The given array has 9 columns and 4 rows. Now, do 9 x 4. Using Distributive Property break the array rows to make two smaller arrays with the 4 facts 2 and 2. Now, add 9 x (2 + 2). Multiply 9 with 2 and 9 with 2. Write (9 x 2) + (9 x 2). Now add them to get the final answer. 18 + 18 = 36.

Find the product.

Question 5.
3 × 1 = __________

Answer:
3

Explanation:
Using Commutative Law of Multiplication, Write 3 x 1 = 1 x 3. Multiplication of any number with 1 is the same number. So, 1 x 3 = 3.

Question 6.
5 × 6 = _________

Answer:
30

Explanation:
Skip-count by 5’s 6 times. You can write as 5, 10, 15, 20, 25, 30. The answer for 5 x 6 is 30.

Question 7.
________ = 7 × 7

Answer:
49

Explanation:
Use Distributive Property, to get the answer. Given 7 x 7. Write the facts for 7. 7 = 4 + 3. Now, write 7 x 7 = 7 x (4 + 3). Multiply 7 with 4 and 7 with 3. (7 x 4) + (7 x 3) = 28 + 21 = 49.

Question 8.
2 × 10 = _________

Answer:
20

Explanation:
Double the 10 to get the answer for 2 x 10. So, now write 10 + 10 = 20. The answer for 2 x 10 = 20.

Question 9.
2
× 1
——–
_________

Answer:
2

Explanation:
Add 1 + 1 to get 2 x 1. 1 + 1 = 2. The answer for 2 x 1 = 2.

Question 10.
6
× 6
——–
_________

Answer:
36

Explanation:
Use doubles to get of 6 x 6. First, multiply 3 x 6 = 18. Then, double the value of 3 x 6. 18 + 18 = 36. The answer for 6 x 6 is 36.

Question 11.
8
× 7
——-
__________

Answer:
56

Explanation:
Use Distributive Property to find 8 x 7 = (4 + 4) x 7 = (4 x 7) + (4 x 7) = 28 + 28 = 56 is the correct answer.

Question 12.
6
× 0
——
___________

Answer:
0

Explanation:

Multiplication of any number with 0 is 0. So, the answer for 10 x 0 is 0.

Question 13.
3
× 8
——-
__________

Answer:
24

Explanation:
Skip-count by 3’s 8 times. You can write as 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24. The answer for 3 x 8 is 24.

Mid-Chapter Checkpoint Page No 222

Question 14.
Lori saw 6 lightning bugs. They each had 6 legs. How many legs did the lightning bugs have in all?
__________ legs

Answer:
36

Explanation:
Given that Lori saw 6 lightning bugs. Each lightning bugs had 6 legs. To find the total number of legs, do 6 x 6 = 36. The lightning bugs have 36 in all.

Question 15.
Zach walked his dog twice a day, for 7 days. Moira walked her dog three times a day for 5 days. Whose dog was walked more times? How many more?
Type below:
_________

Answer:
Moira’s dog walked more than Zach’s dog. It walked one time more than Zach’s dog.

Explanation:
Zach walked his dog twice a day, for 7 days. So, Zach dog walked 7 x 2 = 14 times in total. Moira walked her dog three times a day for 5 days. Moira dog walked 3 x 5 = 15 days. So, Moira’s dog walked more times than Zach dog. It walked one time more than Zach’s dog.

Question 16.
Annette buys 4 boxes of pencils. There are 8 pencils in each box. Jordan buys 3 boxes of pencils with 10 pencils in each box. Who buys more pencils? How many more?
Type below:
__________

Answer:
Annette has more pencils than Jordan. He has 2 pencils more than Jordan.

Explanation:
Annette buys 4 boxes of pencils. Each box has 8 pencils in it. So, Annette has 4 x 8 = 32 pencils. Jordan buys 3 boxes of pencils with 10 pencils in each box. So, he has 3 x 10 = 30 pencils. Annette has 2 pencils more than Jordan.

Question 17.
Shelly can paint 4 pictures in a day. How many pictures can she paint in 7 days?
_________ pictures

Answer:
28

Explanation:
Shelly can paint 4 pictures in a day. In 7 days, she can paint 7 x 4 = 28 pictures.

Associative Property of Multiplication Page No 227

Write another way to group the factors.
Then find the product.

Question 1.
(3 × 2) × 5
3 × (2 × 5)
30

Answer:
30

Explanation:
Using Associative Property of Multiplication, we can write (3 × 2) × 5 = 3 × (2 × 5).
Find (3 × 2) × 5. Multiply 3 x 2 = 6. Then, multiply 6 x 5 = 30.
Find 3 x (2 x 5). Multiply 2 x 5 = 10. Then, multiply 3 x 10 = 30.
So, (3 × 2) × 5 = 3 × (2 × 5). The product value is 30.

Question 2.
(4 × 3) × 2 =
________

Answer:
(4 × 3) × 2 = 4 x (3 x 2)
24

Explanation:
Use Associative Property of Multiplication to write other group the factors. (4 × 3) × 2 = 4 x (3 x 2). Now, multiply 4 x 3 = 12. Then, multiply 12 x 2 = 24. So, (4 × 3) × 2 = 24.

Question 3.
2 × (2 × 8) =
________

Answer:
2 × (2 × 8) = (2 x 2) x 8
32

Explanation:
With Associative Property of Multiplication, 2 × (2 × 8) = (2 x 2) x 8. Now, multiply 2 x 8 = 16. Then, multiply 16 x 2 = 32. So, 2 × (2 × 8) = 32.

Question 4.
9 × (2 × 1) =
________

Answer:
9 × (2 × 1) = (9 × 2) × 1
18

Explanation:
Using Associative Property of Multiplication, we can write 9 × (2 × 1) = (9 × 2) × 1. Now, multiply 2 x 1 = 2. Then, multiply 2 x 9 = 18. So, 9 × (2 × 1) = 18.

Question 5.
2 × (3 × 6) =
________

Answer:
2 × (3 × 6) = (2 x 3) x 6
36

Explanation:
With the help of Associative Property of Multiplication, we can write 2 × (3 × 6) = (2 x 3) x 6. Now, multiply 2 x 3 = 6. Then, multiply 6 x 6 = 36. So, 2 × (3 × 6) = 36.

Question 6.
(4 × 2) × 5 =
________

Answer:
(4 × 2) × 5 = 4 x (2 x 5)
40

Explanation:
Use Associative Property of Multiplication, to write (4 × 2) × 5 = 4 x (2 x 5). Now, multiply 2 x 5 = 10. Then, multiply 4 x 10 = 40. So, (4 × 2) × 5 = 40.

Use parentheses and multiplication properties.
Then, find the product.

Question 7.
9 × 1 × 5
( 9 × 1 ) × 5 = ________

Answer:
( 9 × 1 ) × 5 = 9 x (1 x 5)
45

Explanation:
Use Associative Property of Multiplication. ( 9 × 1 ) × 5 = 9 x (1 x 5). Now, multiply 9 x 1 = 9. Then, multiply 9 x 5 = 45. So, ( 9 × 1 ) × 5 = 45.

Question 8.
3 × 3 × 2
( 3 × 3 ) × 2 = _________

Answer:
( 3 × 3 ) × 2 =
18

Explanation:
Use Associative Property of Multiplication. ( 3 × 3 ) × 2 = 3 x (3 x 2). Now, multiply 3 x 3 = 9. Then, multiply 9 x 2 = 18. So, ( 3 × 3 ) × 2 = 18.

Question 9.
2 × 4 × 3
( 2 × 4 ) × 3 = _________

Answer:
( 2 × 4 ) × 3 = 2 x (4 x 3)
24

Explanation:
Now use Associative Property of Multiplication. ( 2 × 4 ) × 3 = 2 x (4 x 3). Now, multiply 2 x 4 = 8. Then, multiply 8 x 3 = 24. So, ( 2 × 4 ) × 3 = 24.

Question 10.
5 × 2 × 3
( 5 × 2 ) × 3 = _________

Answer:
( 5 × 2 ) × 3 = 5 x (2 x 3)
30

Explanation:
Use Associative Property of Multiplication. ( 5 × 2 ) × 3 = 5 x (2 x 3). Now, multiply 5 x 2 = 10. Then, multiply 10 x 3 = 30. So, ( 5 × 2 ) × 3 = 30.

Question 11.
7 × 1 × 5
( 7 × 1 ) × 5 = ________

Answer:
( 7 × 1 ) × 5 = 7 x (1 x 5)
35

Explanation:
Use Associative Property of Multiplication. ( 7 × 1 ) × 5 = 7 x (1 x 5). Now, multiply 7 x 1 = 7. Then, multiply 7 x 5 = 35. So, ( 7 × 1 ) × 5 = 35.

Question 12.
8 × 2 × 3
( 8 × 2 ) × 3 = _________

Answer:
( 8 × 2 ) × 3 = 8 x (2 x 3)
48

Explanation:
Use Associative Property of Multiplication. ( 8 × 2 ) × 3 = 8 x (2 x 3). Now, multiply 8 x 2 = 16. Then, multiply 16 x 3 = 48. So, ( 8 × 2 ) × 3 = 48.

Question 13.
7 × 2 × 3
( 7 × 2 ) × 3 = ________

Answer:
( 7 × 2 ) × 3 = 7 x (2 x 3)
42

Explanation:
Use Associative Property of Multiplication. ( 7 × 2 ) × 3 = 7 x (2 x 3). Now, multiply 2 x 3 = 6. Then, multiply 7 x 6 = 42. So, ( 7 × 2 ) × 3 = 42.

Question 14.
4 × 1 × 3
( 4 × 1 ) × 3 = ________

Answer:
12

Explanation:
Use Associative Property of Multiplication. ( 4 × 1 ) × 3 = 4 x (1 x 3). Now, multiply 4 x 1 = 4. Then, multiply 4 x 3 = 12. So, ( 4 × 1 ) × 3 = 12.

Question 15.
10 × 2 × 4
( 10 × 2 ) × 4 = ________

Answer:
80

Explanation:
Use Associative Property of Multiplication. ( 10 × 2 ) × 4 = 10 x (2 x 4). Now, multiply 2 x 4 = 8. Then, multiply 10 x 8 = 80. So, ( 10 × 2 ) × 4 = 80.

Problem Solving

Question 16.
Beth and Maria are going to the county fair. Admission costs $4 per person for each day. They plan to go for 3 days. How much will the girls pay in all?
$ _________

Answer:
$24

Explanation:
From the given information, County fair admission costs $4 per person for each day. To go for 3 days, it costs, 3 x $4 = $12. Beth and Maria are going to the county fair. So, 2 members are going to the county fair. The total amount is 2 X $12 = $24.

Question 17.
Randy’s garden has 3 rows of carrots with 3 plants in each row. Next year he plans to plant 4 times the number of rows of 3 plants. How many plants will he have next year?
_________ plants

Answer:
36

Explanation:
From the given information, Randy’s garden has 3 rows of carrots with 3 plants in each row. So, 3 x 3 = 9. To plant 4 times the number of rows of 3 plants, 9 x 4 = 36. 36 plants will have to plant by Randy’s garden next year.

Associative Property of Multiplication Lesson Check Page No 228

Question 1.
There are 2 benches in each car of a train ride. Two people ride on each bench. If a train has 5 cars, how many people in all can be on a train?
Options:
a. 4
b. 9
c. 10
d. 20

Answer:
d. 20

Explanation:
Given that there are 2 benches in each car of a train ride. If a train has 5 cars in total, the number of benches = 5 x 2 = 10. From the given information, two people ride on each bench. So, 10 x 2 = 20 people will travel on a train if the train has 5 cars.

Question 2.
Crystal has 2 CDs in each box. She has 3 boxes on each of her 6 shelves. How many CDs does Crystal have in all?
Options:
a. 6
b. 12
c. 18
d. 36

Answer:
d. 36

Explanation:
The crystal has 3 boxes on each of her 6 shelves. So, she has 3 x 6 = 18 boxes with her. Each box has 2 CDs in it. So, 2 x 18 = 36 CDs available at crystal.

Spiral Review

Question 3.
Find the sum.
4 7 2
+ 1 8 6
——–
Options:
a. 658
b. 648
c. 558
d. 286

Answer:
30

Explanation:

Add the ones. Add 2 + 6 =8. Then, Add the tens. Regroup hundreds and tens. Add 7 + 8 = 15. Remember to carry over. Add the hundreds. Add 4 + 1 + 1 = 6. Place the one’s, ten’s and hundreds to get the sum. The sum is 658.

Question 4.
Trevor made a picture graph to show how many minutes each student biked last week. This is his key.
Each Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Associative Property of Multiplication img 19 = 10 minutes.
What Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Associative Property of Multiplication img 20 does stand for?
Options:
a. 2 minutes
b. 10 minutes
c. 20 minutes
d. 25 minutes

Answer:
d. 25 minutes

Explanation:
Given Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Associative Property of Multiplication img 19 = 10 minutes. So, half time symbol = 5 minutes.  Therefore, Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Associative Property of Multiplication img 20 = 10 + 10 + 5 = 25 minutes.

Question 5.
Madison has 142 stickers in her collection. What is 142 rounded to the nearest ten?
Options:
a. 40
b. 140
c. 150
d. 200

Answer:
b. 140

Explanation:
The 142 lies between 140 and 150. But the 142 is closer to 140 than it is to 150. So, 142 is rounded to the 140.

Question 6.
There are 5 pages of photos. Each page has 6 photos. How many photos are there in all?
Options:
a. 12
b. 20
c. 24
d. 30

Answer:
d. 30

Explanation:
Given that there are 5 pages of photos. And, each page has 6 photos. Total photos = 5 x 6 = 30.

Patterns on the Multiplication Table Page No 233

Is the product even or odd? Write even or odd.

Question 1.
2 × 7 = even
Think: Products with 2 as a factor are even.

Answer:
even

Explanation:
Products with 2 as a factor are even.

Question 2.
4 × 6 = ________

Answer:
even

Explanation:
The numbers end with 0, 2, 4, 6, 8 are even numbers. So, 24 is even number. The 4 × 6 an even number.

Question 3.
8 × 3 = ________

Answer:
even

Explanation:
8 is an even number. 3 is an odd number. The product of an odd number and an even number is even. The answer is even.

Question 4.
2 × 3 = _________

Answer:
even

Explanation:
Products with 2 as a factor are even.

Question 5.
9 × 9 = ________

Answer:
odd

Explanation:
9 is an odd number. The product of two odd numbers is an odd number. The answer is odd.

Question 6.
5 × 7 = _________

Answer:
odd

Explanation:
The numbers end with 1,3, 5, 7, 9 are odd numbers. So, 35 is an odd number. The 5 × 7 an odd number.

Question 7.
6 × 3 = ________

Answer:
even

Explanation:
6 is an even number. 3 is an odd number. The product of an odd number and an even number is even. The answer is even.

Use the multiplication table. Describe a pattern you see.

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Patterns on the Multiplication Table img 21

Question 8.
in the column for 5
_________

Answer:
The one’s digits repeat 0 and 5. Each number is 5 more than the number above it.

Explanation:
Each number is added with 5. One’s digit is repeated with 0 and 5.

Question 9.
in the row for 10
________

Answer:
Add 10. All the products are even. The one’s digit is always 0.

Explanation:
All the products are even. Also, the one’s digit is always 0. Add 10 for every product to get the next number to it.

Question 10.
in the rows for 3 and 6
Type below:
_________

Answer:
The products of 6 are the products of 3 doubled.

Explanation:
Add 3 for row 3. The products of 6 are the products of 3 doubled.

Question 11.
Carl shades a row in the multiplication table. The products in the row are all even. The ones digits in the products repeat 0, 4, 8, 2, 6. What row does Carl shade?
Carl shaded row for _________

Answer:
The row for 4.

Explanation:
From the given data, the answer is row 4.

Question 12.
Jenna says that no row or column contains products with only odd numbers. Do you agree? Explain.
_________

Answer:
Yes, Either the products are all even, or there is an even and odd number pattern.

Explanation:
Jenna said correctly. Either the products are all even, or there is an even and odd number pattern.

Patterns on the Multiplication Table Lesson Check Page No 234

Question 1.
Which has an even product?
Options:
a. 1 × 9
b. 3 × 3
c. 5 × 7
d. 4 × 9

Answer:
d. 4 × 9

Explanation:
The product of an odd number and an even number is even. The answer is 4 × 9.

Question 2.
Which describes this pattern?
10, 15, 20, 25, 30
Options:
a. Even and then odd
b. Add 10.
c. Subtract 5.
d. Multiply by 5.

Answer:
a. Even and then odd

Explanation:
The given pattern is the combination of even and add.

Spiral Review

Question 3.
Lexi has 2 cans of tennis balls. There are 3 tennis balls in each can. She buys 2 more cans. How many tennis balls does she now have in all?
Options:
a. 12
b. 9
c. 7
d. 6

Answer:
a. 12

Explanation:
Lexi has 2 cans of tennis balls. There are 3 tennis balls in each can. So, she has 2 x 3 = 6 balls. She buys 2 more cans. So, again 2 cans with 3 tennis balls = 2 x 3 =6. Total = 6 + 6 = 12. 12 tennis balls she is going to have with her.

Question 4.
Use the picture graph.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Patterns on the Multiplication Table img 22
How many students have green eyes?
Options:
a. 4
b. 8
c. 12
d. 16

Answer:
d. 16

Explanation:
From the given picture, Green eyes have 4 circles. Each circle =4. 4 x 4 = 16. 16 students have green eyes.

Question 5.
Sasha bought 3 boxes of pencils. If each box has 6 pencils, how many pencils did Sasha buy in all?
Options:
a. 9
b. 12
c. 18
d. 24

Answer:
b. 12

Explanation:
Sasha bought 3 boxes of pencils. If each box has 6 pencils, 3 x 6 = 12 pencils Sasha can buy in all.

Question 6.
Find the sum.
2 1 9
+ 7 6 3
———–
Options:
a. 992
b. 982
c. 976
d. 972

Answer:
b. 982

Explanation:
Break apart the addends from the given values. Start with the hundreds. Then, add each place value.
Let’s write 219 as 200+10+9 and 763 as 700+60+3.
Sum up the above two values. Then you get 900+70+12. Add the ones and then add the 10’s and 100’s. The final answer is 982.

Multiply with 8 Page No 239

Find the product.

Question 1.
8 × 10 = 80

Answer:
80

Explanation:
8 × 10 = (2 x 4) x 10
Use the Associative Property.
8 × 10 = 2 x (4 x 10)
Multiply. 4 × 10
8 × 10 = 2 x 40
Double the product.
8 × 10 = 40 + 40
8 × 10 = 80

Question 2.
8 × 8 = ________

Answer:
64

Explanation:
Factor 8 is an even number. 4+ 4
8 x 4 = 32.
32 doubled is 64.
8 x 8 = 64.

Question 3.
8 × 5 = ________

Answer:
40

Explanation:
8 × 5 = (2 x 4) x 5
Use the Associative Property.
8 × 5 = 2 x (4 x 5)
Multiply. 4 × 5
8 × 5 = 2 x 20
Double the product.
8 × 5 = 20 + 20
8 × 5 = 40

Question 4.
3 × 8 = ________

Answer:
24

Explanation:
Factor 8 is an even number. 4+ 4
3 x 4 = 12.
12 doubled is 24.
3 x 8 = 24.

Question 5.
_______ = 4 × 8

Answer:
32

Explanation:
Factor 8 is an even number. 4+ 4
4 x 4 = 16.
16 doubled is 32.
4 x 8 = 32.

Question 6.
8 × 7 = ________

Answer:
56

Explanation:
8 × 7 = (2 x 4) x 7
Use the Associative Property.
8 × 7 = 2 x (4 x 7)
Multiply. 4 × 7
8 × 7 = 2 x 28
Double the product.
8 × 7 = 28 + 28
8 × 7 = 56.

Question 7.
6 × 8 = ________

Answer:
48

Explanation:
Factor 8 is an even number. 4+ 4
6 x 4 = 24.
24 doubled is 48.
6 x 8 = 48.

Question 8.
_______ = 9 × 8

Answer:
72

Explanation:
Factor 8 is an even number. 4+ 4
9 x 4 = 36.
36 doubled is 72.
9 x 8 = 72.

Question 9.
8
× 2
——
________

Answer:
16

Explanation:
Using the Commutative Law of Multiplication, 2 x 8 = 8 x 2.
Factor 8 is an even number. 4+ 4
2 x 4 = 8.
8 doubled is 16.
2 x 8 = 16.
So, 8 x 2 =16.

Question 10.
6
× 8
——-
________

Answer:
48

Explanation:
Factor 8 is an even number. 4+ 4
6 x 4 = 24.
24 doubled is 48.
6 x 8 = 48.

Question 11.
8
× 7
——
_________

Answer:
56

Explanation:
Using the Commutative Law of Multiplication, 8 x 7 = 7 x 8.
Factor 8 is an even number. 4+ 4
7 x 4 = 28.
28 doubled is 56.
7 x 8 = 56.

Question 12.
0
× 8
——-
____________

Answer:
0

Explanation:

Multiplication of any number with 0 is 0. So, the answer for 0 x 8 is 0.

Question 13.
8
× 5
——
___________

Answer:
40

Explanation:
8 × 5 = (2 x 4) x 5
Use the Associative Property.
8 × 5 = 2 x (4 x 5)
Multiply. 4 × 5
8 × 5 = 2 x 20
Double the product.
8 × 5 = 20 + 20
8 × 5 = 40.

Question 14.
8
× 8
——–
___________

Answer:
64

Explanation:
Factor 8 is an even number. 4+ 4
8 x 4 = 32.
32 doubled is 64.
8 x 8 = 64.

Question 15.
9
× 8
——-
___________

Answer:
72

Explanation:
Factor 8 is an even number. 4+ 4
9 x 4 = 36.
36 doubled is 72.
9 x 8 = 72.

Question 16.
8
× 3
——
___________

Answer:
24

Explanation:
8 × 3 = (2 x 4) x 3
Use the Associative Property.
8 × 3 = 2 x (4 x 3)
Multiply. 4 × 3
8 × 3 = 2 x 12
Double the product.
8 × 3 = 12 + 12
8 × 3 = 24.

Question 17.
8
× 1
——
___________

Answer:
8

Explanation:

Multiplication of any number with 1 is the same number. So, 1 x 8 = 8.

Question 18.
4
× 8
——
___________

Answer:
32

Explanation:
Factor 8 is an even number. 4+ 4
4 x 4 = 16.
16 doubled is 32.
4 x 8 = 32.

Problem Solving

Question 19.
There are 6 teams in the basketball league. Each team has 8 players. How many players are there in all?
____________ players

Answer:
48

Explanation:
Multiply 6 x 8 to get the total number of players. 6 x 8 = 48 players are in the basketball league.

Question 20.
Lynn has 4 stacks of quarters. There are 8 quarters in each stack. How many quarters does Lynn have in all?
___________ quarters

Answer:
32

Explanation:
Multiply 4 x 8 to find quarters in stacks. Lynn has 4 x 8 = 32 quarters in total.

Question 21.
Tomas is packing 7 baskets for a fair. He is placing 8 apples in each basket. How many apples are there in all?
___________ apples

Answer:
56

Explanation:
Multiply 7 x 8 to get the total number of apples. Tomas have 7 x 8 = 56 apples.

Question 22.
There are 10 pencils in each box. If Jenna buys 8 boxes, how many pencils will she buy?
_____________ pencils

Answer:
80

Explanation:
To get total pencils, if Jenna buys 8 boxes, multiply 10 x 8. So, Jenna buys 10 x 8 = 80 pencils.

Multiply with 8 Lesson Check Page No 240

Question 1.
Find the product.
5 × 8 = ■
Options:
a. 30
b. 32
c. 42
d. 40

Answer:
d. 40

Explanation:
Using Commutative Property of Multiplication, write 5 x 8 = 8 x 5
8 × 5 = (2 x 4) x 5
Use the Associative Property.
8 × 5 = 2 x (4 x 5)
Multiply. 4 × 5
8 × 5 = 2 x 20
Double the product.
8 × 5 = 20 + 20
8 × 5 = 40

Question 2.
There are 7 tarantulas in the spider exhibit at the zoo. Each tarantula has 8 legs. How many legs do the 7 tarantulas have in all?
Options:
a. 15
b. 49
c. 56
d. 63

Answer:
c. 56

Explanation:
Multiply 7 x 8 to find the 7 tarantulas legs. 7 tarantulas have 7 x 8 = 56 legs.

Spiral Review

Question 3.
Find the difference.
6 5 2
– 9 9
———
Options:
a. 99
b. 552
c. 553
d. 653

Answer:
c. 553

Explanation:
Subtract the ones. 2<9. so regroup 5 tens 2 ones = 4 tens 3 ones. Now, do 12 – 9 = 3. Then, Subtract the tens. 4 < 9. So, regroup 6 hundred 5 tens = 5 hundred 5 tens. 14 – 9 = 5. Subtract the hundreds and add them to check the answer. 5 – 0 = 5. The final answer is 553.

Question 4.
The school library received an order of 232 new books. What is 232 rounded to the nearest ten?
Options:
a. 200
b. 230
c. 240
d. 300

Answer:
b. 230

Explanation:
The 232 lies between 230 and 240. But the 232 is closer to 230 than it is to 240. So, 232 is rounded to the 230.

Question 5.
Sam’s picture graph shows that 8 students chose pizza as their favorite lunch. This is the key for the graph.
Each ☺ smile = 2 students.
How many ☺ smile should be next to pizza on Sam’s graph?
Options:
a. 2
b. 4
c. 6
d. 8

Answer:
b. 4

Explanation:
Given 1 smile = 2 students.
2 smiles = 4 students
3 smiles = 6 students
4 smiles = 8 students
4 smiles required for Sam for her next pizza on the graph.

Question 6.
Tashia buys 5 packages of oranges. Each package has 4 oranges. How many oranges in all does Tashia buy?
Options:
a. 1
b. 9
c. 20
d. 25

Answer:
d. 25

Explanation:
To know the total number of oranges, multiply 5 x 5. Tashia buys 5 x 5 = 25 oranges.

Multiply with 9 Page No 245

Find the product.

Question 1.
10 × 9 = 90

Answer:
90

Explanation:
The tens digit is 1 less than the factor that is multiplied by 9. So, ten’s digit number is 10 – 1 = 9. The sum of the digits in the product is always 9. So, to multiply 10 × 9, think the tens digit is 9 and the one’s digit is 0. The product is 90.

Question 2.
2 × 9 = ________

Answer:
18

Explanation:
9 = 3 + 6
2 × 9 = 2 x (3 + 6)
Multiply each addend by 2.
2 × 9 = (2 × 3) + (2 × 6)
Add the products.
2 × 9 = 6 + 12
2 × 9 = 18.

Question 3.
9 × 4 = ________

Answer:
36

Explanation:
9 = 3 + 6
9 × 4 = (3 + 6) x 4
Multiply each addend by 4.
9 × 4 = (3 x 4) + (6 x 4)
Add the products.
9 × 4 = 12 + 24
9 × 4 = 36.

Question 4.
0 × 9 = ________

Answer:
0

Explanation:

Multiplication of any number with 0 is 0. So, the answer for 0 x 9 is 0.

Question 5.
1 × 9 = ________

Answer:
9

Explanation:

Multiplication of any number with 1 is the same number. So, 1 x 9 = 9.

Question 6.
8 × 9 = ________

Answer:
72

Explanation:
9 = 3 + 6
8 × 9 = 8 x (3 + 6)
Multiply each addend by 8.
8 × 9 = (8 × 3) + (8 × 6)
Add the products.
8 × 9 = 24 + 48
8 × 9 = 72.

Question 7.
9 × 5 = ________

Answer:
45

Explanation:
9 = 3 + 6
9 × 5 = (3 + 6) x 5
Multiply each addend by 5.
9 × 5 = (3 x 5) + (6 x 5)
Add the products.
9 × 5 = 15 + 30
9 × 5 = 45.

Question 8.
6 × 9 = ________

Answer:
54

Explanation:
9 = 3 + 6
6 × 9 = 6 x (3 + 6)
Multiply each addend by 6.
6 × 9 = (6 × 3) + (6 × 6)
Add the products.
6 × 9 = 18 + 36
6 × 9 = 54.

Question 9.
9
× 4
——–
________

Answer:
36

Explanation:
9 = 3 + 6
9 × 4 = (3 + 6) x 4
Multiply each addend by 4.
9 × 4 = (3 x 4) + (6 x 4)
Add the products.
9 × 4 = 12 + 24
9 × 4 = 36.

Question 10.
5
× 9
——–
________

Answer:
45

Explanation:
9 = 3 + 6
5 × 9 = 5 x (3 + 6)
Multiply each addend by 5.
5 × 9 = (5 × 3) + (5 × 6)
Add the products.
5 × 9 = 15 + 30
5 × 9 = 45.

Question 11.
9
× 7
——–
________

Answer:
63

Explanation:
9 = 3 + 6
9 × 7 = (3 + 6) x 7
Multiply each addend by 7.
9 × 7 = (3 x 7) + (6 x 7)
Add the products.
9 × 7 = 21 + 42
9 × 7 = 63.

Question 12.
2
× 9
——–
________

Answer:
18

Explanation:
9 = 3 + 6
2 × 9 = 2 x (3 + 6)
Multiply each addend by 2.
2 × 9 = (2 × 3) + (2 × 6)
Add the products.
2 × 9 = 6 + 12
2 × 9 = 18.

Question 13.
9
× 9
——–
________

Answer:
81

Explanation:
The tens digit is 1 less than the factor that is multiplied by 9. So, ten’s digit number is 9 – 1 = 8. The sum of the digits in the product is always 9. So, add 1 to 8 to get one’s digit 1 + 8 = 9. The product is 81.

Question 14.
10
× 9
——–
________

Answer:
90

Explanation:
The tens digit is 1 less than the factor that is multiplied by 9. So, ten’s digit number is 10 – 1 = 9. The sum of the digits in the product is always 9. So, to multiply 10 × 9, think the tens digit is 9 and the one’s digit is 0. The product is 90.

Question 15.
3
× 9
——–
________

Answer:
27

Explanation:
9 = 3 + 6
3 × 9 = 3 x (3 + 6)
Multiply each addend by 3.
3 × 9 = (3 × 3) + (3 × 6)
Add the products.
3 × 9 = 9 + 18
3 × 9 = 27.

Question 16.
9
× 8
——–
________

Answer:
72

Explanation:
9 = 3 + 6
8 × 9 = 8 x (3 + 6)
Multiply each addend by 8.
8 × 9 = (8 × 3) + (8 × 6)
Add the products.
8 × 9 = 24 + 48
8 × 9 = 72.

Question 17.
6
× 9
——–
________

Answer:
54

Explanation:
9 = 3 + 6
6 × 9 = 6 x (3 + 6)
Multiply each addend by 6.
6 × 9 = (6 × 3) + (6 × 6)
Add the products.
6 × 9 = 18 + 36
6 × 9 = 54.

Question 18.
9
× 1
——–
________

Answer:
9

Explanation:
Multiplication of any number with 1 is the same number. So, 1 x 9 = 9.

Problem Solving

Question 19.
There are 9 positions on the softball team. Three people are trying out for each position. How many people in all are trying out?
___________ people

Answer:
27

Explanation:
To find the total number of people trying for a position on the softball team, multiply 9 x 3. 9 x 3 = 27 people are trying for a softball team position.

Question 20.
Carlos bought a book for $9. Now he would like to buy 4 other books for the same price. How much will he have to pay in all for the other 4 books?
$ _____________

Answer:
$36

Explanation:
Carlos bought a book for $9. Now he would like to buy 4 other books for the same price. So, to get them all 4 books, he needs to pay 4 x $9 = $36.

Multiply with 9 Lesson Check Page No 246

Question 1.
Find the product.
7 × 9 = ■
Options:
a. 63
b. 56
c. 45
d. 36

Answer:
a. 63

Explanation:
9 = 3 + 6
9 × 7 = (3 + 6) x 7
Multiply each addend by 7.
9 × 7 = (3 x 7) + (6 x 7)
Add the products.
9 × 7 = 21 + 42
9 × 7 = 63.

Question 2.
Clare buys 5 tickets for the high school musical. Each ticket costs $9. How much do the tickets cost in all?
Options:
a. $36
b. $40
c. $45
d. $52

Answer:
c. $45

Explanation:
Multiply 5 with $9 to get the total number of tickets. Clare buys 5 tickets for 5 x $9 = $45.

Spiral Review

Question 3.
The table shows the hair color of girls in Kim’s class. How many girls have brown hair?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiply with 9 img 23
Options:
a. 1
b. 3
c. 4
d. 6

Answer:
d. 6

Explanation:
From the given figure, there are 6 bars available in the Number of Girls for Brown. So, the answer is 6.

Question 4.
Miles picked up 9 shirts from the dry cleaners. It costs $4 to clean each shirt. How much did Miles spend to have all the shirts cleaned?
Options:
a. $13
b. $22
c. $36
d. $45

Answer:
c. $36

Explanation:
Miles spend 9 x $4 = $36 to have all the shirts cleaned.

Question 5.
In a picture graph, each picture of a baseball is equal to 5 games won by a team. The row for the Falcons has 7 baseballs. How many games have the Falcons won?
Options:
a. 40
b. 35
c. 12
d. 7

Answer:
a. 63

Explanation:
From given data, 1 baseball = 5 games. The row for the Falcons has 7 baseballs. So, Falcons won 7 x 5 = 35 games.

Question 6.
An array has 8 rows with 4 circles in each row. How many circles are in the array?
Options:
a. 12
b. 24
c. 32
d. 36

Answer:
a. 63

Explanation:
8 x 4 = 32 circles are in the array.

Multiplication Page No 251

Solve.

Question 1.
Henry has a new album for his baseball cards. He uses pages that hold 6 cards and pages that hold 3 cards. If Henry has 36 cards, how many different ways can he put them in his album?
Henry can put the cards in his album 5 ways.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiplication img 24

Answer:
5 ways

Explanation:
Henry can put the cards in 5 ways. They are
1. (1 x 6 cards pages) x (10 x 3 cards pages) = 6 cards + 30 cards = 36 cards.
2. (2 x 6 cards pages) x (8 x 3 cards pages) = 12 cards + 24 cards = 36 cards.
3. (3 x 6 cards pages) x (6 x 3 cards pages) = 18 cards + 18 cards = 36 cards.
4. (4 x 6 cards pages) x (4 x 3 cards pages) = 24 cards + 12 cards = 36 cards.
5. (5 x 6 cards pages) x (2 x 3 cards pages) = 30 cards + 6 cards = 36 cards.

Question 2.
Ms. Hernandez has 17 tomato plants that she wants to plant in rows. She will put 2 plants in some rows and 1 plant in the others. How many different ways can she plant the tomato plants? Make a table to solve.

Rows With 2 Plants ___8__ ___7___ ____6__ ___5___ __4____ ____3__ _____2_ _____1_
Rows With 1 Plants ____1__ ___3___ ___5___ ___7___ ___9___ ____11__ ___13___ ____15__
Total Plants ____17__ ___17___ __17____ __17____ ___17___ ___17___ ____17__ ____17__
Ms. Hernandez can plant the tomato plants ___8___ Ways.

Answer:
8 ways

Explanation:
Ms. Hernandez wants to grow 2 tomoto plants in one row and 1 in other row. The total number of plants should be 17. So,
1. (8 rows x 2 plants) x (1 row x 1plant) = 16 plants + 1 plant = 17 plants.
2. (7 rows x 2 plants) x (3 rows x 1plant) = 14 plants + 3 plant = 17 plantst.
3. (6 rows x 2 plants) x (5 rows x 1plant) = 12 plants + 5 plant = 17 plants.
4. (5 rows x 2 plants) x (7 rows x 1plant) = 10 plants + 7 plant = 17 plants.
5. (4 rows x 2 plants) x (9 rows x 1plant) = 8 plants + 9 plant = 17 plants.
6. (3 rows x 2 plants) x (11 rows x 1plant) = 6 plants + 11 plant = 17 plants.
7. (2 rows x 2 plants) x (13 rows x 1plant) = 4 plants + 13 plant = 17 plants.
8. (1 rows x 2 plants) x (15 rows x 1plant) = 2 plants + 15 plant = 17 plants.

Question 3.
Bianca has a total of 25¢. She has some nickels and pennies. How many different combinations of nickels and pennies could Bianca have? Make a table to solve.

Number of Nickels ___1___ ___2___ ____3__ ____4__
Number of Pennies ___20___ ___15___ ___10___ ____5__
Total Value ___25¢___ ___25¢___ ___25¢___ ___25¢___
Bianca could have ___4___ Combination of 25 ¢.

Answer:
4 ways

Explanation:
1 Nickel = 5 pennies.
Bianca can have combinations of nickels and pennies to get 25¢ are
1. 1 Nickel + 20 Pennies = 5 Pennies + 20 Pennies = 25 Pennies = 25¢
2. 2 Nickels + 15 Pennies = 10 Pennies + 15 Pennies = 25 Pennies = 25¢
3. 3 Nickels + 10 Pennies = 15 Pennies + 10 Pennies = 25 Pennies = 25¢
4. 4 Nickels + 5 Pennies = 20 Pennies + 5 Pennies = 25 Pennies = 25¢

Multiplication Lesson Check Page No 252

Question 1.
The table shows different ways that Cameron can display his 12 model cars on shelves. How many shelves will display 2 cars if 8 of the shelves each display 1 car?
Options:
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Question 1.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiplication img 25

Answer:
b. 2

Explanation:
1. (Shelves with 1 car x 2) + (Shelves with 2 cars x 5) = 2 Cars + 10 Cars = 12 Cars
2. (Shelves with 1 car x 4) + (Shelves with 2 cars x 4) = 4 Cars + 8 Cars = 12 Cars
3. (Shelves with 1 car x 6) + (Shelves with 2 cars x 3) = 6 Cars + 6 Cars = 12 Cars
4. (Shelves with 1 car x 8) + (Shelves with 2 cars x 2) = 8 Cars + 4 Cars = 12 Cars
5. (Shelves with 1 car x 10) + (Shelves with 2 cars x 1) = 10 Cars + 2 Cars = 12 Cars
Therefore, 2 shelves will display 2 cars if 8 of the shelves each display 1 car.

Spiral Review

Question 2.
Find the sum.
3 1 7
+ 1 5 1
——–
Options:
a. 166
b. 268
c. 468
d. 568

Answer:
c. 468

Explanation:
Add the ones. Add 7 + 1 =8. Then, Add the tens. Add 1 + 5 = 6. Add the hundreds. Add 3 + 1 = 4. Place the one’s, ten’s and hundreds to get the sum. The sum is 468.

Question 3.
The school cafeteria has an order for 238 hot lunches. What is 238 rounded to the nearest ten?
Options:
a. 300
b. 240
c. 230
d. 200

Answer:
b. 240

Explanation:
The 238 lies between 230 and 240. But the 238 is closer to 240 than it is to 230. So, 238 is rounded to the 240.

Question 4.
Tyler made a picture graph to show students’ favorite colors. This is the key for his graph.
Each Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiplication img 26 = 3 votes.
If 12 students voted for green, how many Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Multiplication img 27 should there be in the green row of the graph?
Options:
a. 3
b. 4
c. 9
d. 12

Answer:
b. 4

Explanation:
Each circle = 3 votes. If 12 students voted for green, total votes = 12. Write 12 = 3 + 3 + 3 +3. So, 4 circles represent 12 votes.

Question 5.
There are 5 bikes in each bike rack at the school. There are 6 bike racks. How many bikes in all are in the bike racks?
Options:
a. 11
b. 24
c. 25
d. 30

Answer:
d. 30

Explanation:
To find the total bikes in the bike rack at the school, multiply 5 bikes x 6 bike racks. 5 x 6 = 30 bikes are available in bike racks.

Review/Test Page No 253

Question 1.
Mrs. Ruiz sorted spools of thread into 4 boxes. Each box holds 5 spools. How many spools of thread does Mrs. Ruiz have? Draw circles to model the problem. Then solve.
________ spools

Answer:
20 spools

Explanation:
4 boxes of spools x 5 spools = 20 spools. Mrs. Ruiz has 20 spools of thread.

Question 2.
For numbers 2a–2d, select True or False for each multiplication sentence.
a. 2 × 8 = 16
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
Double 8.
8 + 8 = 16.
So, 2 x 8 = 16.

Question 2.
b. 5 × 8 = 40
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
Skip-count by 5’s 8 times. Write like 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40. So, the answer for 5 x 8 is 40.

Question 2.
c. 6 × 8 = 56
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Explanation:

Use doubles to find the answer of 6 x 8. Firstly, multiply 3 x 8 = 24. Then, double the value of 3 x 8. 24 + 24 = 48. The answer for 6 x 8 is 48. So, 6 × 8 = 56 is false.

Question 2.
d. 8 × 8 = 64
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
Factor 8 is an even number. 4+ 4
8 x 4 = 32.
32 doubled is 64.
8 x 8 = 64.

Question 3.
Bella is planning to write in a journal. Some pages will have one journal entry on them, and other pages will have two journal entries on them. If Bella wants to make 10 entries, how many different ways can she write them in her journal?
________ different ways

Answer:
4 ways

Explanation:
1. (1 journal entry x 2) + (2 journal entries x 4) = 2 journals + 8 journals = 10 journals.
2. (1 journal entry x 4) + (2 journal entries x 3) = 4 journals + 6 journals = 10 journals.
3. (1 journal entry x 6) + (2 journal entries x 2) = 6 journals + 4 journals = 10 journals.
4. (1 journal entry x 8) + (2 journal entries x 1) = 8 journals + 2 journals = 10 journals.

Bella can use 4 ways to write journals.

Question 4.
There are 7 days in 1 week. How many days are there in 4 weeks?
_______ days

Answer:
28 days

Explanation:
1 week = 1 x 7 = 7 days.
4 weeks = 4 x 7 = 28 days.

Review/Test Page No 254

Question 5.
Circle groups to show 3 × (2 × 3).
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Review/Test img 28
Type below:
__________

Answer:
18

Explanation:

3 × (2 × 3) = 3 x 6 = 18.

Question 6.
Dale keeps all of his pairs of shoes in his closet. Select the number of shoes that Dale could have in his closet. Mark all that apply.
Options:
a. 3
b. 4
c. 6
d. 7
e. 8

Answer:
b. 4
c. 6
e. 8

Explanation:
Pair of shoes have 2 in number. So, the possible ways are always even. Dale could have 4, 6, 8 in his closet.

Question 7.
Lisa completed the table to describe the product of a mystery one-digit factor and each number.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Review/Test img 29
Part A
Give all of the possible numbers that could be Lisa’s mystery one-digit factor.
Type below:
__________

Answer:
0, 2, 4, 6, 8

Question 7.
Part B
Explain how you know that you have selected all of the correct possibilities.
Type below:
__________

Answer:
Given that the product numbers are even. The product of an even number with another number is even. So, we should take the mystery factor as an even number.

Review/Test Page No 255

Question 8.
Kate drew 7 octagons. An octagon has 8 sides. How many sides did Kate draw?
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Review/Test img 30
_________ sides

Answer:
56

Explanation:
Kate drew 7 octagons. An octagon has 8 sides. Kate draw 8 x 7 = 56 sides.

Question 9.
José buys 6 bags of flour. Each bag weighs 5 pounds. How many pounds of flour did José buy?
_________ pounds

Answer:
30 pounds

Explanation:
6 x 5 = 30. José spends 30 pounds to buy flours.

Question 10.
Break apart the array to show 8 × 6 = (4 × 6) + (4 × 6).
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Review/Test img 31

Answer:

 

Explanation:
Break the array of 4 columns and 6 rows to get the answer.

Question 11.
Circle the symbol that makes the multiplication sentence true.
9 × 6Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Review/Test img 32 3 × (3 × 9)
_________

Answer:
<

Explanation:
9 x 6 = 54
3 x 27 = 81
54 < 81.
So, 9 x 6 < 3 x (3 x 9)

Question 12.
Roberto wants to make $2.00 using dollars, half dollar, and quarters. How many different ways can he make $2.00?
__________ different ways

Answer:
18

Explanation:
0.25  – 8 |6 |4 |4 |2 |2 |0 |0 |0
0.50 – 0 |1 |2 |0 |3 |1 |2 |4 |0
1        -0 |0 |0 |1 |0 |1 |1 |0 |2

Review/Test Page No 256

Question 13.
A carpenter builds stools that have 3 legs each. How many legs does the carpenter use to build 5 stools? Use the array to explain how you know your answer is correct.
_________ legs

Answer:
15 legs

Explanation:
Each stool has 3 legs. To build 5 stools, 5 x 3 = 15 legs. 15 legs need to build 5 stools.

Question 14.
Etta buys some ribbon and cuts it into 7 pieces that are the same length. Each piece is 9 inches long. How long was the ribbon that Etta bought?
_________ inches

Answer:
63 inches

Explanation:
The length of the ribbon is 7 x 9 inches = 63 inches.

Question 15.
Antoine and 3 friends divide some pennies evenly among themselves. Each friend separates his pennies into 3 equal stacks with 5 pennies in each stack.
Write a multiplication sentence that shows the total number of pennies.
Type below:
_________

Answer:
4 x (5 x 3)

Explanation:
5 pennies into 3 equal stacks = 5 x 3 = 15.
15 stacks shared between 4 friends = 4 x 15 = 4 x (5 x 3).

Question 16.
Luke is making 4 first-aid kits. He wants to put 3 large and 4 small bandages in each kit. How many bandages does he need for the kits? Show your work.
_________ bandages

Answer:
28 bandages

Explanation:
Luke wants to put 3 large and 4 small bandages in each kit. So, total = 3 + 4 = 7 bandages.
He is making 4 first-aid kits. So, 4 x 7 bandages = 28 bandages.

Review/Test Page No 257

Question 17.
For numbers 17a–17d, select True or False for each equation.
a. 3 × 7 = 21
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:

Skip count by 3’s until you say 7 numbers. 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21. So, the answer for 3 x 7 is 21. The answer is true.

Question 17.
b. 5 × 7 = 28
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Explanation:

Skip count by 5’s until you say 7 numbers. 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35. Now, the count of the number is 7. So, the answer for 5 x 7 is 35. The answer is False.

Question 17.
c. 8 × 7 = 49
i. True
ii. False

Answer:
ii. False

Explanation:

Use Distributive Property to find 8 x 7 = (4 + 4) x 7 = (4 x 7) + (4 x 7) = 28 + 28 = 56 is the correct answer. The answer is False.

Question 17.
d. 9 × 7 = 63
i. True
ii. False

Answer:
i. True

Explanation:
9 = 3 + 6
9 × 7 = (3 + 6) x 7
Multiply each addend by 7.
9 × 7 = (3 x 7) + (6 x 7)
Add the products.
9 × 7 = 21 + 42
9 × 7 = 63.
The answer is true.

Question 18.
Circle the number that makes the multiplication sentence true.
10 × Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Review/Test img 33 = 40

Answer:
4

Explanation:
The value of 10 x4 = 40. So, the answer is 4.

Question 19.
For numbers 19a–19d, select Yes or No to indicate whether the number sentence has the same value as 8 × 6.
a. 8 + (4 × 2) = ■
i. yes
ii. no

Answer:
ii. no

Explanation:
8 x 6 = 48.
8 + (4 x 2) = 8 + 8 =16. The answer is no.

Question 19.
b. (8 × 4) + (8 × 2) = ■
i. yes
ii. no

Answer:
i. yes

Explanation:
8 x 6 = 48.
(8 x 4) + (8 x 2) = 32 + 16 = 48. The answer is yes.

Question 19.
c. (6 × 4) + (6 × 2) = ■
i. yes
ii. no

Answer:
ii. no

Explanation:
8 x 6 = 48.
(6 × 4) + (6 × 2) = 24 + 12 = 36. The answer is no.

Question 19.
d. 6 × (4 + 4) = ■
i. yes
ii. no

Answer:
i. yes

Explanation:
8 x 6 = 48.
6 × (4 + 4) = 6 x 8 = 48. The answer is yes.

Question 20.
Chloe bought 4 movie tickets. Each ticket cost $6. What was the total cost of the movie tickets?
$ _________

Answer:
$24

Explanation:
The total cost of the movie tickets = 4 x $6 = $24.

Question 21.
Write a multiplication sentence using the following numbers and symbols.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Review/Test img 34
Type below:
__________

Answer:
6 x (5 x 2) = 60

Explanation:
We can write as 6 x (5 x 2) = 60.

Review/Test Page No 258

Question 22.
Louis started a table showing a multiplication pattern.
Part A
Complete the table. Describe a pattern you see in the products.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Review/Test img 35
Type below:
__________

Answer:
12, 15, 18, 21, 24, 27, 30. Add 3 to the product to get the next product.

Explanation:
Add 3 to the product to get the next product.
9+3 = 12.
12 + 3 = 15.
15 + 3 = 18.
18 + 3 = 21.
21 + 3 = 24.
24 + 3 = 27.
27 + 3 = 30.

Question 22.
Part B
If you multiplied 3 × 37, would the product be an even number or an odd number? Use the table to explain your reasoning.
__________

Answer:
When an even number is multiplied by 3 (an odd number), the product is even. When an odd number is multiplied by 3, the product is odd, so the product of 3 × 37 would be odd.

Question 23.
Use the number line to show the product of 4 × 8.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Review/Test img 36
4 × 8 = _______

Answer:
32

Explanation:
Skip 2 numbers to get the product of 4 multiples. If you skip 2 numbers until you count 8, you can get 32. The answer is 32.

Conclusion

Find Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies along with an explanation for each question. Get third-grade multiplication facts for better practice. All the questions and answers explained with images, graphs for easy understanding. Do all the activities and check your answers.

Your students can strengthen their knowledge by practicing all the multiplications available on this page. Learn multiplication concepts easily in the best way using our Go Math Answer Key for Grade 3 Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies. Examples can also include along with the concepts to make your experience better.

Quickly get Go Math Grade 3 Answer Key and know the process of solving every multiplication to grab the knowledge. We support you with our Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Extra Practice PDF every time.

Leave a Comment

Scroll to Top