Go Math Grade 3 Answer Key Multiplication Facts and Strategies Extra Practice

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Extra Practice

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Extra Practice is the pocket maths help you to have extraordinary skills. The extra practice will help the ability to solve skills. The extra practice of Go Math Grade 3 Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Answer Key is provided with a clear explanation. If your students face problems or struck at some point, then say them to refer HMH Go Math Grade 3 Multiplication Facts and Strategies Answer key. They feel happy by solving Grade 3 Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies along with having Answer Key with them. Add extra skills in their pocket using Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Extra Practice.

Go Math Grade 3 Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Extra Practice Answer Key

All concepts are covered in one place along with answers for Go Math Grade 3 Chapter 4 Extra Practice. Follow the steps of Go Math Grade 3 Multiplication Facts and Strategies explanation to learn the easy method to solve problems.

Common Core – Page No. 87000

Lessons 4.1–4.2

Find the product.

Question 1.
4 × 2 = ______

Answer:
4 × 2 = 8.

Explanation:
Double 2×2 to get 4×2.
2 x 2 = 4.
Double: 4 + 4 = 8.
4 x 2 = 8.

Question 2.
8 × 5 = ______

Answer:
8 x 5 = 40

Explanation:
Factor 8 is an even number. 4+ 4
5 x 4 = 20.
20 doubled is 40.
8 x 5 = 40.

Question 3.
10 × 7 = ______

Answer:
10 × 7 = 70

Explanation:
A multiple of 10 is any product that has 10 as one of its factors. So, the multiplication of any number with 10 is 10’s of that particular number. The answer is 10 × 7 = 70.

Question 4.
2 × 9 = ______

Answer:
2 x 9 = 18

Explanation:
Double the given number 6 to get the final answer. The answer is 9 + 9 = 18.
2 x 9 = 18.

Question 5.
6
× 1 0
——-
______

Answer:
6 x 10 = 60

Explanation:
Using doubles, we can find a 6 x 10 value. First, multiply the factor with half of 6. So, now we can do 3 x 10 = 30. Now, we can double the value of 3 x 10. That is 30 + 30 = 60. So, the answer for 6 x 10 = 60.

Question 6.
5
× 7
——-
______

Answer:
5 x 7 = 35.

Explanation:

Skip count by 5’s until you say 7 numbers. 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35. Now, the count of the number is 7. So, the answer for 5 x 7 is 35.

Question 7.
2
× 1 0
——-
______

Answer:
2 x 10 = 20.

Explanation:
Double 10 to get the answer of 2 x 10.
10 + 10 = 20.
2 x 10 = 20.

Question 8.
4
× 5
——-
______

Answer:
4 x 5 =20

Explanation:
Multiply 2×5 to get the answer for 4×5. Double the answer of 2×5 to get the final answer.
2 x 5 =10.
Double: 10 + 10 = 20.
4 x 5 =20.

Lessons 4.3–4.5

Find the product.

Question 9.
6
× 2
——-
______

Answer:
6 x 2 = 12.

Explanation:
Use doubles to find the answer of 6 x 2.
Multiply 3 x 2 = 6.
Double: 6 + 6 = 12.
The answer for 6 x 2 is 12.

Question 10.
3
× 9
——-
______

Answer:
3 x 9 = 27.

Explanation:

Skip count by 3’s until you say 9 numbers. Write like 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27. The answer for 3 x 9 is 27.

Question 11.
7
× 3
——-
______

Answer:
7 x 3 = 21

Explanation:
Write 7 x 3 as 3 x 7 according to the Commutative Law of Multiplication.
Skip count by 3’s until you say 7 numbers. Write like 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21. The answer for 3 x 7 is 21. So, 7 x 3 = 21.

Question 12.
8
× 6
——-
______

Answer:
8 × 6 = 48

Explanation:
8 × 6 = (2 x 4) x 6
Use the Associative Property.
8 × 6 = 2 x (4 x 6)
Multiply. 4 × 6
8 × 6 = 2 x 24
Double the product.
8 × 6 = 24 + 24
8 × 6 = 48.

Write one way to break apart the array. Then find the product.

Question 13.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Extra Practice Common Core img 1
Type below:
__________

Answer:
36

Explanation:
Draw a line to seperate the columns. Divide the columns with 4 and 5 factors.
The array is 4 x 9 = 4 x (5 + 4)
(4 x 5) + (4 x 4) = 20 + 16 = 36.

Find the product.

Question 14.
5 × 7 = ______

Answer:
5 x 7 = 35

Explanation:
Skip count by 5’s until you say 7 numbers. 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35. Now, the count of the number is 7. So, the answer for 5 x 7 is 35.

Question 15.
2 × 6 = ______

Answer:
2 x 6 = 12

Explanation:
Double 6 to get the answer. 6 + 6 = 12.
2 x 6 = 12.

Question 16.
4 × 7 = ______

Answer:
Double 2 x 7 to find 4 x 7.
2 x 7 = 14.
Double: 14 + 14 = 28.
4 x 7 = 28.

Explanation:

Question 17.
8 × 3 = ______

Answer:
8 × 3 = 24

Explanation:
8 × 3 = (2 x 4) x 3
Use the Associative Property.
8 × 3 = 2 x (4 x 3)
Multiply. 4 × 3
8 × 3 = 2 x 12
Double the product.
8 × 3 = 12 + 12
8 × 3 = 24.

Question 18.
Abby has 5 stacks of cards with 7 cards in each stack. How many cards does she have in all?
______ cards

Answer:
35 cards

Explanation:
5 x 7 = 35.
Abby has 35 cards.

Question 18.
Noah has 3 sisters. He gave 6 balloons to each sister. How many balloons did Noah give away in all?
______ balloons

Answer:
18 balloons

Explanation:
3 x 6 = 18.
Noah gave 18 balloons to his sisters.

Common Core – Page No. 88000

Lesson 4.6

Write another way to group the factors. Then find the product.

Question 1.
(3 × 2) × 5 = ______
Explain:
__________

Answer:
3 × (2 × 5)
30

Explanation:
Using Associative Property of Multiplication, we can write (3 × 2) × 5 = 3 × (2 × 5).
Find (3 × 2) × 5. Multiply 3 x 2 = 6. Then, multiply 6 x 5 = 30.
Find 3 x (2 x 5). Multiply 2 x 5 = 10. Then, multiply 3 x 10 = 30.
So, (3 × 2) × 5 = 3 × (2 × 5). The product value is 30.

Question 2.
2 × (5 × 3) = ______
Explain:
__________

Answer:
(2 x 5) x 3
30

Explanation:
Using the Associative Property of Multiplication, we can write 2 × (5 × 3) = (2 x 5) x 3.
Find 2 × (5 × 3). Multiply 5 x 3 = 15. Then, multiply 2 x 15 = 30.
Find (2 x 5) x 3. Multiply 2 x 5 = 10. Then, multiply 10 x 3 = 30.
So, 2 × (5 × 3) = (2 x 5) x 3. The product value is 30.

Question 3.
(1 × 4) × 2 = ______
Explain:
__________

Answer:
1 x (4 x 2)

Explanation:
Using the Associative Property of Multiplication, we can write (1 × 4) × 2 = 1 x (4 x 2).
Find 1 × (4 × 2). Multiply 4 x 2 = 8. Then, multiply 1 x 8 = 8.
Find (1 x 4) x 2. Multiply 1 x 4 = 4. Then, multiply 4 x 2 = 8.
So, (1 × 4) × 2 = 1 x (4 x 2). The product value is 8.

Lesson 4.7

Is the product even or odd?
Write even or odd.
Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Extra Practice Common Core img 2

Question 4.
6 × 6
______

Answer:
Even

Explanation:
6 x 6 = 36. The numbers end with 0, 2, 4, 6, 8 are even numbers. So, 36 is even number. The 6 x 6 is an even number.

Question 5.
2 × 3
______

Answer:
even

Explanation:
Products with 2 as a factor are even.

Question 6.
3 × 9
______

Answer:
odd

Explanation:
The product of two odd numbers is an odd number. The answer is odd. So, 3 x 9 = 27.

Lessons 4.8–4.9

Find the product.

Question 7.
8 × 2 = ______

Answer:
16

Explanation:
Factor 8 is an even number. 4+ 4
2 x 4 = 8.
8 doubled is 16.
8 x 2 = 16.

Question 8.
5 × 9 = ______

Answer:
5 × 9 = 45

Explanation:
The multiplication of 5 × 9 is calculated as Skip-count by 5’s 9 times. You can write as 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45. The final answer for 5 × 9 is 45.

Question 9.
______ = 3 × 9

Answer:
27 = 3 x 9

Explanation:
Skip count by 3’s until you say 9 numbers. Write like 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27. The answer for 3 x 9 is 27.

Question 10.
4 × 8 = ______

Answer:
2 × 5 = 10

Explanation:
Double 2×8 to get 4×8.
2 x 8 = 16.
16 + 16 = 32.
4 x 8 = 32.

Question 11.
______ = 9 × 4

Answer:
36

Explanation:
9 = 3 + 6
9 × 4 = (3 + 6) x 4
Multiply each addend by 4.
9 × 4 = (3 x 4) + (6 x 4)
Add the products.
9 × 4 = 12 + 24
9 × 4 = 36.

Question 12.
6 × 8 = ______

Answer:
48

Explanation:
Use doubles to find the answer of 6 x 8. Firstly, multiply 3 x 8 = 24. Then, double the value of 3 x 8. 24 + 24 = 48. The answer for 6 x 8 is 48.

Lesson 4.10

Question 13.
Leo has a total of 45¢. He has some dimes and pennies. How many different combinations of dimes and pennies could Leo have? Make a table to solve.
Leo could have ______ combinations of 45¢.

Answer:
Leo could have 4 combinations of 45¢.

Explanation:
1 dime 35 pennies
2 dimes 25 pennies
3 dimes 15 pennies
4 dimes 5 pennies.

Question 13.

Number of Dimes ____1_____ _____2____ ___3______ _____4____
Number of Pennies ____35_____ _____25____ ___15______ ______5___
Total Value 45¢ 45¢ 45¢ 45¢

Conclusion

Here is the comprehensive collection of math solutions for Grade 3 Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies. Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Extra Practice is the source for students to learn easy maths. Follow the methods of solving problems mentioned on this page and get the Go Math Grade 3 Chapter 4 Multiplication Facts and Strategies Extra Practice Answer Key.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top