Go Math Grade 3 Answer Key Addition and Subtraction within 1,000 Extra Practice

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 1 Addition and Subtraction within 1,000 Extra Practice

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 1 Addition and Subtraction within 1,000 Extra Practice helps the students to practice more problems. HMH Go Math Grade 3 Solution Key Chapter 1 Addition and Subtraction within 1,000 is designed to learn the basic concepts like addition and subtraction in an easy manner.

Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 1 Addition and Subtraction within 1,000 Extra Practice

There are different methods to solve additions and subtractions. So, go through the topics before you start preparing for your exams. With the help of Extra Practice Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 1 Addition and Subtraction within 1,000 you can secure good marks in the exams.

Lesson 1.1 – Page No. 27000

Find the sum. Then use the Commutative Property of Addition to write the related addition sentence.
Question 1:
5 + 7 = __
__ + __ = __

Answer: 5 + 7 = 12

According to the commutative property of addition, changing the order of the numbers we are adding, does not change the sum.
If you are adding 5 and 7 together the commutative property of addition says that you will get the same answer whether you are adding 5 + 7 or 7 + 5.
7 + 5 = 12

Question 2:
4 + 9 = __

__ + __ = __

Answer: 4 + 9 = 13

According to the commutative property of addition, changing the order of the numbers we are adding, does not change the sum.
That means you will get the same answer is you add 4 + 9 or 9 + 4.
9 + 4 = 13

Question 3:
0 + 5 = __

__ + __ = __

Answer: 0 + 5 = 5

According to the commutative property of addition, changing the order of the numbers we are adding, does not change the sum.
You will get the same answer if you add 0 + 5  or 5 + 0.
5 + 0 = 5

Lesson 1.2 – Page No. 27000

Round to the nearest ten and hundred.
Question 4:
622
The nearest ten: __
The nearest hundred: __

Answer:
The nearest ten is 620
The nearest hundred is 600

Question 5:
307
The nearest ten: __
The nearest hundred: __

Answer:
The nearest ten is 310
The nearest hundred is 300

Question 6:
867
The nearest ten: __
The nearest hundred: __

Answer:

The nearest ten is 870
The nearest hundred is 900

Lesson 1.3 – Page No. 27000

Use rounding or compatible numbers to estimate the sum.
Question 7:
24
+ 82
Estimate:
__ + __ = __

Answer:

The round figure of 24 is 25.
And the round figure of 82 is 80.
25 + 80 = 105

Question 8:
112
+ 279
Estimate:
__ + __ = __

Answer:

Rounding Numbers to the nearest 10 means finding which 10 they are nearest to. 112 nearest to 10 is 110 and the number rounded to 79 is 80.
110 + 280 = 390

Question 9:
583
+ 169
Estimate:
__ + __ = __

Answer:

The number rounded 583 is 600 and the number rounded to 169 is 170.
600 + 170 = 770

Lesson 1.4 – Page No. 27000

Use mental math to find the sum.
Question 10:
71 + 99 = __

Answer:
First, add one’s place and then add tens place
1 + 9 = 10 and
70 + 90 = 160
160 + 10 = 170

Question 11:
38 + 58 = __

Answer:
First add ones place i.e., 8 + 8 = 16
Now add tens place 30 + 50 = 80
80 + 16 = 96
38 + 58 = 96

Question 12:
307 + 418 = __

Answer:
Add ones place 7 + 8 = 15. 1 will be carried to tens place
Now Add tens place 10 + 10 = 20
Now add hundereds place = 400 + 300 = 700
700 + 20 + 5 = 725

Lesson 1.5 – Page No. 27000

Use addition properties and strategies to find the sum.
Question 13:
13 + 47 + 21 + 79 = __

Answer: 160
Step 1:
First line up the numbers

13
47
21
+ 79

Step 2:
Now add all ones place
3 + 7 + 1 + 9 = 20
2 will be carries to tens place

Step 3:
Now add tens place
10 + 40 + 20 + 70 = 140
140 + 20 = 160

Question 14:
55 + 18 + 15 + 43 = __

Answer: 131

Step 1:
First line up the numbers

Step 2:
Now add all ones place
5 + 5 + 3 + 8 = 21
2 will be carried to tens place

Step 3:
Now add tens place
50 + 10 + 10 + 40 = 110
110 + 21 = 131

Lessons 1.6–1.7 – Page No. 28000

Estimate. Then find the sum.
Question 1:
Estimate: __
325 + 389 = __

Answer:  714
The sum of 325 + 389 = 714
The nearest hundred of 714 is 700. So, The estimated sum is 700.

Question 2:
Estimate: __
219 + 445 = __

Answer: 664
The sum of 219 + 445 is 664
The nearest hundred of 664 is 650. So, the estimated sum is 650.

Question 3:
Estimate: __
437 + 146 = __

Answer: 583
The addition of 437 + 146 is 583.
And the number nearest to the hundred is 600.
Therefore the estimated sum of 437 and 146 is 600.

Question 4:
Estimate: __
308 + 593 = __

Answer: 901
The sum of 308 + 593 is 901.
The number rounded to 901 is 900.
Thus the estimated sum is 900.

Lesson 1.8 – Page No. 28000

Use rounding or compatible numbers to estimate the difference.
Question 5:
82
– 44
Estimate: __

Answer: 35

Compatible numbers are the numbers that are easy to compute mentally and are close to the real numbers.
The number nearer to 82 is 80. And the number nearer to 44 is 45.
The difference of 80 and 45 is 35.
Therefore the estimated difference is 35.

Question 6:
192
– 78
Estimate: __

Answer: 120

Compatible numbers are the numbers that are easy to compute mentally and are close to the real numbers.
The number close to 192 is 190 and the number close to 78 is 80.
So, the difference of 190 and 80 is 120.
Thus the estimated difference is 120.

Question 7:
618
– 369
Estimate: __

Answer:

Compatible numbers are the numbers that are easy to compute mentally and are close to the real numbers.
The number closer to 618 is 620 and 369 is 370
The difference of 620 and 370 is 250.
Therefore the estimated difference of 618 and 369 is 250.

Lesson 1.9

Use mental math to find the difference.
Question 8:
92 – 41 = __

Answer: 51
First subtract ones place 2 – 1 = 1
Now subtract tens place = 90 – 40 = 50
So, the answer is 51.

Question 9:
451 – 125 = __

Answer: 326
Step 1:

Make the number you subtract a friendly number
Add +6 to 125 = 131

Step 2:

Since you add 6 to 125 you have to add 6 to 451
That means 451 + 6 = 457
Now subtract 457 – 131 = 326

Question 10:
703 – 359 = __

Answer: 344

Step 1:

Make the number you subtract a friendly number.
Add 1 to 359 = 360

Step 2:

Since you add 1 to 359 you have to add 1 to 703 = 704
Now subtract 704 – 360 = 344

Lessons 1.10–1.11 – Page No. 28000

Estimate. Then find the difference.
Question 11:
622
– 354
Estimate: __
Difference: __

Answer: 300
The round figure of 622 is 700 and 354 is 400.
The difference of 700 and 400 is 300.
Thus the estimated difference is 300.
And the actual difference is 268.

Question 12:
506
– 189
Estimate: __
Difference: __

Answer: 300
The number rounded to 506 is 500 and the number rounded to 189 is 200.
The estimated difference between 500 and 200 is 300. And the actual difference of 506 and 189 is 317.

Question 13:
763
– 295
Estimate: __
Difference: __

Answer: 500

The actual difference of 763 and 295 is 468
The round figure of 763 is 800 and the rounded number of 295 is 300.
The estimated difference between 800 and 300 is 500.

Question 14:
848
– 209
Estimate: __
Difference: __

Answer: 600

The number rounded to 848 is 800 and the number rounded to 209 is 200.
The estimated difference is 800 and 200 is 600.
And the actual difference is 848 and 209 is 639

Lesson 1.12 – Page No. 28000

Question 15:
Sara read 81 pages in her book. Colin read 64 pages in his book. How many more pages did Sara read than Colin?
____ Pages

Answer: 17 pages

Explanation:

Sara read 81 pages in her book.
Colin read 64 pages in his book.
To know how many more pages did Sara read than Colin.
Subtract 64 from 81 you get 17
So, the answer is 17 pages.

Question 16:

Herb planted 28 pea plants. He planted 15 fewer tomato plants. How many pea and tomato plants did Herb plant in all?
_____ Plants

Answer: 41 plants

Explanation:

Herb planted 28 pea plants.
He planted 15 fewer tomato plants.
Subtract the number of tomato plants from a number of pea plants
28 – 15 = 13 plants
Now add total number of pea and tomato plants = 28 + 13 = 41 plants
Therefore the total number of plants = 41

Without learning the basics like additions and subtractions you cannot solve the problems at the secondary level. So, it is important for your children to learn the fundamentals of math. After practicing the homework and assessment test we suggest you test your knowledge by solving the problems in the Go Math Grade 3 Answer Key Chapter 1 Addition and Subtraction within 1,000 Extra Practice.

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top