Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7

Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time

Students who are in search of Elementary School Go Math Grade 2 Chapter 7 Concepts can get them here. All the Solutions in HMH Go Math Grade 2 Answer Key Ch 7 Money and Time are created by subject experts as per the Common Core State Standards. Download the Second Grade Go Math Chapter 7 Money and Time Answer Key PDF for free and prepare offline too. Solve the Problems in Go Math Grade 2 Ch 7 Solution Key on a frequent basis and attempt the exam with confidence.

Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Money and Time Concepts

Go Math Grade 2 Ch 7 Money and Time Answer Key is designed to build knowledge when they are not in class. Our experts have developed a comprehensive suite of Go Math Resources in a simple and easy-to-understand language. We believe in building deep, lasting understanding rather than simply mugging up the concepts, and that every child has unlimited potential and is capable of greatness. Just tap on the quick links available to access the Topicwise HMH Go Math Grade 2 Ch 7 Answer Key.

Money and Time Concepts

Lesson: 1 Dimes, Nickels, and Pennies

Lesson: 2 Quarters

Lesson: 3 Count Collections

Lesson: 4 Show Amounts in Two Ways

Lesson: 5 One Dollar

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson: 6 Amounts Greater Than $1

Lesson 7.7 Problem Solving • Money

Lesson: 8 Time to the Hour and Half Hour

Lesson: 9 Time to 5 Minutes

Lesson: 10 Practice Telling Time

Lesson: 11 A.M. and P.M.

Money and Time Show What You Know

Order Numbers to 100 on a Number Line
Write the number that is just before, between, or just after.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 1.1
Answer:

57

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 1.2
Answer:

25

Skip Count by Fives and Tens
Question 3.
Count by fives. Write how many in all.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 1.3
_________ _____ paints in all
Answer:
5,10,15,20,25
5+5+5+5+5= 25
So, there are 25 paints in all

Question 4.
Count by tens. Write how many in all.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 1.4
________ ____ paints in all
Answer:
10, 20, 30, 40, 50
10+10+10+10+10=50
So, there are 50 paints in all

Time to the Hour
Write the time shown on the clock.
Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 1.5
Answer: 11’o clock

Explanation:
The hours hand is on 11 and the minutes hand is on  12.
So, the time is 11:00

Question 6.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 1.6
Answer: 5’o clock

Explanation :
The hours hand is on the 5 and the minutes hand is on 12.
So, the time is 5:00

Money and Time Vocabulary Builder

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 1.7
Visualize It
Fill in the graphic organizer.
Show ways to count on.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 1.8

Answer:

Understand Vocabulary
Write the missing numbers in each counting pattern.
Question 1.
Count by ones. 40, ____, ____, ____, 44, ___, 46, ____
Answer:
40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47

Question 2.
Count by fives. 10, 15, ___, ___, ___, 35, ___, ____
Answer:
10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45.

Question 3.
Count by tens. 20, ___, ___, 50, ___, ____, 80, ___
Answer:
20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90.

Money and Time Game 5 and 10 Count

Materials
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 2.1
Play with a partner.

  1. Spin the pointer on 2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 2.2 for your starting number. Put your cube on that number.
  2. Spin the pointer. Count on by that number two times.
  3. Take turns. The first player to get to 100 wins. Play again.
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 2.3

Money and Time Vocabulary Cards

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 2.4
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 2.5

Money and Time Vocabulary Game

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 2.6

DIRECTIONS 2 to 4 players. Take turns to play.

  • To take a turn, toss the numbered cube. Move that many spaces
  • Follow the directions for the space you land.
  • First player to reach FINISH wins.

MATERIALS 1 connecting cube per player

  • 1 number cube
  • 1 set of clue cards
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 2.7
    2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 2.8

The Write Way
Reflect
Choose one idea. Write about it in the space below.

  • Write and draw to explain the following amount as if you were talking to a young child. Use another sheet of paper for your drawing.
    $1.36
  • What time is it now? Use at least three of these terms in your answer.
    A.M. midnight minute noon P.M. quarter past
    Write at least three things you know about money.
    _________________________
    _________________________

Lesson 7.1 Dimes, Nickels, and Pennies

Essential Question How do you find the total value of a group of dimes, nickels, and pennies?

Listen and Draw

Sort the coins. Then draw the coins.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 1

Answer:

– Dime = 10 cents

– Nickle = 5 cents

– penny = 1 cent

MATHEMATICAL PRACTICES
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 2
A nickel has the same value as how many pennies? Explain.
Answer:5
1 nickel = 5 cents
1 penny = 1 cents
Which means
1+1+1+1+1 = 5
5 cents = 5 pennies
So, A nickel has the same value a 5 pennies.

Share and Show

Count on to find the total value.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 3
Answer: 26¢

Explanation:
1 nickel = 5 cents
Which means, 4 nickels = 5+5+5+5= 20 cents
5 cents and 1 cent
Total value of coins = 20+5+1=26 ¢

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 4
Answer:35¢

Explanation:
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 20 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 10cents
and 5 cents
Therefore, Total value of coins = 20+10+5=35¢

On Your Own

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 5
Count on to find the total value.
Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 6
Answer:60¢

Explanation:
1 dime = 10 cents
Which means , 6 dimes = 10+10+10+10+10+10=60¢
Therefore, the total value is 60¢.

Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 7
Answer: 30¢

Explanation:
1 nickel = 5 cents
Which means 5 nickels = 5+5+5+5+5= 25¢
and 5 cents
Total = 25¢+5¢
Therefore, the total value is 30¢

Question 5.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 8
Answer:45¢

Explanation:
1dime = 10 cents
Which means , 3 dimes = 30 cents
1 nickels = 5 cents
Which means , 2 nickels = 10 cents
and 5 cents
Total : 30+10+5 = 45
Therefore, the total value = 45¢

Question 6.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 9
Answer: 18¢

Explanation:
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels = 10cents
3 pennies = 3 cents and 5 cents
Total : 10+3+5 = 18
Therefore, the total value is 18¢

Question 7.
THINK SMARTER
Maggie had 5 nickels. She gave 2 nickels to her sister. What is the total value of the nickels that Maggie has now?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 10
Answer: 3 nickels

Explanation:
Given , Maggie had 5 nickels
The number of nickels she gave to her sister =2
Leftover nickel coins = 5-2 = 3
1 nickel = 5 cents
Which means , 3 nickels = 5+5+5= 15
The total value of the nickels that Maggie has now =15¢

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.
Question 8.
MATHEMATICAL PRACTICE Analyze
Jackson has 4 pennies and 3 dimes. How much money does Jackson have?
Answer: 34¢

Explanation :
4 pennies = 4 cents
1 dime = 10 cents
Which means , 3 dimes = 30 cents
Total : 4 +30 = 34
The total money Jackson have = 34¢

Question 9.
MATHEMATICAL PRACTICE
Use Models Draw two ways to show 25¢. You can use dimes, nickels, and pennies.
Answer:
25cents can be shown as
2 dimes , 1 nickel
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 10+10= 20
and 1 nickel = 5 cents
Total : 20+5 = 25 ¢

Another way :
25 cents can be shown as 1 dime 2 nickel and 5 pennies
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels= 5+5= 10
5 pennies = 5 cents
Total value : 10+10+5 = 25

Question 10.
THINK SMARTER
Sue has 40¢. Circle coins to show this amount.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 11
Answer:

TAKE HOME ACTIVITY • Draw pictures of five coins, using dimes, nickels, and pennies. Ask your child to find the total value.

Dimes, Nickels, and Pennies Homework & Practice 7.1

Count on to find the total value.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 12
Answer: 24 cents

Explanation :
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 20 cents
and 4 cents
Total : 20+4 = 24
Therefore, the total value = 24cents

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 13
Answer: 13 cents

Explanation :
2 five cents and 3 cents
5+5+3 = 13 cents
Therefore, the total value of coins = 13 cents

Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 14
Answer:28 cents

Explanation:
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 20 cents
1 nickel = 5 cents
and 3 cents
Total : 20+5+3 = 28
Therefore, the total value of coins is 28 cents

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 4.
Aaron has 5 dimes and 2 nickels. How much money does Aaron have?
________
Answer:60 cents

Explanation :
1 dime = 10 cents
Which means, 5 dimes = 50 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels = 10 cents
Total : 50+10 = 60 cents
Therefore, the total value of coins = 60 cents

Question 5.
WRITE
Draw three dimes, 1 nickel, and 2 pennies. Describe how to count on to find the total value of this group of coins.
_____________
Answer:37 cents

Explanation:
1 dime = 10 cents
Which means , 3 dimes = 10+10+10= 30 cents
1 nickel = 5 cents
and 2 pennies = 2 cents
Total value of coins = 30+5+2 = 37 cents

Lesson Check
Question 1.
What is the total value of this group of coins?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.1 15 ______
Answer:21 cents

Explanation :
1 dime = 10 cents
2 five cents = 5+5= 10
and 1 cent
Total value of coins = 10+10+1 = 21 ¢

Spiral Review
Question 2.
Hayden is building toy cars. Each car needs 4 wheels. How many wheels will Hayden use to build 3 toy cars?
______ wheels
Answer:
Total number of toy cars = 3
Given that, each car needs 4 wheels
Now, The number of wheels Hayden use to 3 toy cars =
4+4+4 = 12
Therefore , Hayden will use 12 wheels to build 3 toy cars.

Question 3.
What is the value of the underlined digit?
429 _____
Answer:
Four hundred twenty nine
The underlined digit is 4
The value of 4 is hundred

Question 4.
Lillian is counting by fives. What numbers did she say next?
40, ___, ____, ___, ____
Answer:
40, 45, 50, 55, 60.

Question 5.
Sophie has 12 grapes in her lunch bag. She shared 7 grapes with her sister. How many grapes does she have?
12 – 7 = ______
Answer:
Given , the number of grapes in her lunch bag = 12
The number grapes she shared =7
12 – 7 = 5
Therefore, the number of games she have = 5

Lesson 7.2 Quarters

Essential Question How do you find the total value of a group of coins?

Listen and Draw

Sort the coins. Then draw the coins.

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how the value of a quarter is greater than the value of a dime.
Answer:
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
The value of a quarter is 15 cents greater than the value of a dime

Share and Show

Count on to find the total value.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 1
Answer: 50 cents

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means , 2 quarters = 25+25= 50
Therefore , the total value of coins = 50 ¢

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 2
Answer:86 cents

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75
1 dime = 10 cents and
1 penny = 1 cent
Total : 75+10+1 = 86
Therefore ,the total value of the coins = 86 ¢

Question 3.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 3
Answer: 57¢

Explanation:
1 quarter =  25 cents
Which means , 2 quarters = 25 +25 = 50
1 nickel = 5 cents and
2 pennies = 2 cents
Total : 50+5+2 = 57
Therefore, the total value of the coins = 57¢

On Your Own

Count on to find the total value.
Question 4.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 4

Answer: 100 ¢

Explanation:
1 quarter = 25 cents
4 quarters = 25+25+25+25= 100
Therefore, the total value of coins = 100¢

Question 5.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 5
Answer: 65¢

Explanation :
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which mean , 4 dimes = 10+10+10+10= 40
Total : 25+40= 65
Therefore, the total value of the coins = 65¢

Question 6.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 6
Answer: 70¢

Explanation :
1 quarter = 25 cents
Which means , 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents
Which means , 4 nickels = 5+5+5+5+ = 20
Total : 50+20= 70
Therefore, the total value of the coins = 70¢

Question 7.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 7
Answer: 38¢

Explanation :
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels= 5+5+ = 10
3 pennies = 3 cents
Total : 25+10+3 = 38
Therefore, the value of coins = 38¢

Draw and label a coin to solve.
Question 8.
THINK SMARTER
Ed’s coin has the same value as a group of 5 pennies and 4 nickels. What is his coin?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 8
Answer: Quarter coin

Explanation :
1 penny = 1 cent
Which means , 5 pennies = 5 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 4 nickels = 5+5+5+5= 20
Total : 5 +20
We know that , 1 quarter = 25 cents
Therefore, His coin is a quarter coin .

Problem Solving • Applications

MATHEMATICAL PRACTICE Make Connections
Read the clue. Choose the name of a coin from the box to answer the question.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 9
Question 9.
I have the same value as 5 pennies.
What coin am I?
________
Answer:
5 pennies =5 cents
We know that , 1 nickel = 5 cents
So, I am a nickel coin.

Question 10.
I have the same value as 25 pennies.
What coin am I?
_________
Answer:
1 penny = 1 cent
25 pennies = 2 cents
We know that , 1 quarter = 25 cents
Therefore , I am a quarter coin .

Question 11.
I have the same value as 2 nickels.
What coin am I?
_________
Answer:
1 nickel = 5 cents
Which means 2 nickels = 5+5 = 10
We know that 1 dime = 10 cents
Therefore, I am a dime coin.

Question 12.
I have the same value as a group of 5 nickels.
What coin am I?
_________
Answer: Quarter
1 nickel = 5 cents
Which means, 5 nickels = 5+5+5+5+5 =25 cents
1 quarter = 25 cents
So , I am a quarter coin .

Question 13.
THINK SMARTER
Tom gives these coins to his brother.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 10
Answer: 65 cents

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means , 2 quarters = 25+25 = 50
3 dimes = 5+5+5= 15
Total: 50+15 = 65 cents
Therefore, tom gives his brother 65 cents

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child draw two quarters, two dimes, and two nickels, and then find the total value.

Quarters Homework & Practice 7.2

Count on to find the total value.
Question 1.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 11
Answer:55¢

Explanation:
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 =10
Total :
25+20+10 = 55
Therefore, the value of coins = 55¢

Question 2.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 12
Answer: 66¢

Explanation :
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents
Which means, 3 nickels = 5+5+5=15
1 penny = 1 cent
Total: 50+15+1=66
Therefore, the total value of coins = 66¢

Problem Solving
Read the clue. Choose the name of a coin from the box to answer the question.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 13
Question 3.
I have the same value as a group of 2 dimes and 1 nickel. What coin am I?
_________
Answer: Quarter

Explanation:
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 20 cents
1 nickel = 5 cents
Total value of coins = 20 +5 = 25 cents
We know that , 1 quarter = 25 cents
So , I am a quarter coin.

Question 4.
WRITE
Draw 1 quarter, 1 dime, and 4 pennies. Describe how to count to find the total value of this group of coins.
Answer: 39 cents

Explanation :

1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
4 pennies = 4 cents
Total value of coins = 25+10+4 = 39

Lesson Check
Question 1.
What is the total value of this group of coins?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.2 14
_________
Answer: 61¢

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 =50
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5= 10
1 penny = 1 cent
Total : 50+10+1
Therefore, the total value of coins = 61¢

Spiral Review
Question 2.
Circle the odd number.
8 14 17 22
Answer:
8 , 14 are the odd numbers

Question 3.
Kai scored 4 points and Gail scored 7 points. How many points did they score altogether?
4 + 7 = ______ points
Answer:
Given,
The points scored by kai = 4
The points scored by Gail = 7
The points that they score altogether = 4+7 = 11 points.

Question 4.
There were 382 chairs in the music hall. Write a number greater than 382.
_______
Answer: 383
383 is greater than 382.

Question 5.
Write the number 61 using words.
________
Answer: sixty one

Lesson 7.3 Count Collections

Essential Question How do you order coins to help find the total value of a group of coins?

Listen and Draw

Line up the coins from greatest value to least value. Then draw the coins in that order.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 1

>>>

Quarter> dime> nickel > penny

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe how the values of the different kinds of coins compare.
Answer:
The values of the coins are compared with cents
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
1 nickel= 5 cents and
1 penny = 1 cent

Model and Draw

Order the coins from greatest value to least value.
Then find the total value.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 2
Answer:

1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25 +25 = 50
1 dime = 10 cents
and 2 pennies = 2 cents
Total: 50 + 10 +2 = 32
Therefore, the total value of coins 62¢

Share and Show

Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 3
Draw and label the coins from greatest to least value. Find the total value.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 4
_______
Answer:

1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels = 5+5 = 10
2 pennies = 2 cents
Total : 25 +10+2 = 37
Therefore, the total value of the coins = 37 ¢

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 5
_______
Answer:

1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 20 cents
1 nickel = 5 cents
and 1 penny = 1 cent
Total : 25+20+5+1 = 51
Therefore ,  the total value of coins = 51¢

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 6
_______
Answer:

1quarter = 25 cents
Which means ,2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents and
1 nickel = 5 cents
Total: 50+10+5 =65
Therefore the total value of coins = 65¢

On Your Own

Draw and label the coins from greatest to least value. Find the total value.
Question 4.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 7
______
Answer:

1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which means , 3 dimes = 10+10+10= 30
Total :25+30 = 55
Therefore, the total value of coins  55¢

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 8
_______
Answer:

1 quarter = 25 cents
Which means ,2 quarters = 25+25 = 50 cents
1 dime = 10 cents
and 2 pennies
Total : 50+10+2 = 62
Therefore, the total value of coins = 62¢

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 9
_______
Answer:

1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
Total : 25+10+10 =45 cents
Therefore, the total value of coins =45¢

Question 7.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 10
_______
Answer:

1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25= 50
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
Total : 50+10+10 = 70
Therefore, the total value of the coins = 70¢

Question 8.
GO DEEPER
Andy has only quarters and nickels. The total value of his coins is 75¢. What coins could Andy have?
______ quarters _____ nickels
Answer: 75¢ can be shown by using only quarters and nickels as 2 quarters 5 nickels

Explanation :
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 5 nickels = 5+5+5+5+5= 25
Total: 50+25 = 75 ¢
Therefore, Andy has 2 quarters and 5 nickels.

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.
Question 9.
THINK SMARTER
Paulo had these coins.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 11
He spent 1 quarter. How much money does he have now?
______
Answer: 21¢

Explanation :
Total value of coins = 46¢
After spending a quarter
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 4 nickels = 5+5+5+5= 20 cents
and 1 penny = 1 cent
46 – 25 = 21¢
Therefore, the leftover money = 21¢

Question 10.
Rachel has 2 quarters, 3 dimes, and 1 nickel in her bank. How much money is in Rachel’s bank?
_______
Answer: 85¢

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means 2 quarters =25+25 =50
1 dime = 10 cents
Which means, 3 dimes = 10+10+10 = 30
1 nickel = 5 cents
Total : 50+30+5 = 85¢
Therefore, the amount Rachels have in his bank = 85¢

Question 11.
GO DEEPER
Blake has only nickels and dimes. He has double the number of nickels as dimes. The total value of his coins is 60¢. What coins does Blake have?
______ nickels _____ dimes
Answer: 6 nickels and 3 dimes

Explanation :
Given,
Rachel has double the number of nickels and dimes
1 nickel = 5 cents
Which means, 6 nickels = 5+5+5+5+5+5= 30 cents
1 dime = 10 cents
Which means , 3 dimes = 10+10+10 = 30 cents
Total : 30+30= 60¢
Therefore, Rachel has 3 dimes and 6 nickels.

Question 12.
THINK SMARTER
Malik has these coins in his pocket. What is the total value of the coins?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 12
Answer: 50¢

Explanation :
1 dime = 10 cents
Which means, 4 dimes = 10+10+10+10 = 40 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels = 5+5 = 10 cents
Total : 40+10 = 50
Therefore, the total value of coins Malik had = 50¢

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child draw and label coins with a total value of 32¢.

Count Collections Homework & Practice 7.3

Draw and label the coins from greatest to least value. Find the total value.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 13
________
Answer: 22¢

1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents Which means, 2 nickels = 5+5 = 10 cents and
2 pennies = 2 cents
Total : 10+10+2 = 22
Therefore, the total value f the coins = 22¢

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 14
_________
Answer: 75¢

1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
and 1 nickel = 5 cents
Total : 50+20+5 = 75
Therefore, total value of the coins = 75¢

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 3.
Rebecca has these coins. She spends 1 quarter. How much money does she have left?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 15
Answer:
Firstly, Rebecca has 2 quarters , 1 dime, 1 nickel and 1 penny
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
1 nickel = 5 cents and
1 penny = 1 cent
Total : 50+10+5+1 = 66¢
Given that,
she spends 1 quarter which means, 25 cents
Now, 66¢ – 25¢ = 41¢
Therefore, the leftover money is 41¢

Question 4.
WRITE
Draw 2 dimes, 1 nickel, and 2 quarters. Describe how to order and then count to find the total value of the coins.
_______
Answer:

Explanation:

We have to order coins on the basis of cent values
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total : 50+20+5 = 75¢
Therefore, the total value of the coins = 75¢

Lesson Check
Question 1.
What is the total value of this group of coins?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 16
_______
Answer:

Explanation:

1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20 cents
and 2 pennies = 2 cents
Total : 25 + 20 +2 = 47
Therefore, the total value of the coins is 47¢

Spiral Review
Question 2.
What number is 100 more than 562?
_____
Answer: The number 100 more than 562 is 662

Question 3.
Describe 58 as a sum of tens and ones.
______
Answer: 58 can be shown in sum of tens and once as
50 + 8  = 58

Question 4.
Pete helps his grandmother gather pecans. He finds 6 pecans on his left and 3 on his right. How many pecans did Pete find altogether?
6 + 3 = _____ pecans
Answer:
The number of pecans Pete finds on his left side = 6
The number of Pecans Pete finds on his right side = 3
Total number of Pecans Pete find altogether =
6 + 3 = 9
Therefore, total number of pecans = 9

Question 5.
What number do the blocks show?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.3 17
______
Answer:
The first and second figures have 100 blocks
The 3 single line contains 10+10+10 = 30 blocks
and 4 blocks
Total number of blocks = 100+100+10+10+10+1+1+1+1 = 234
Therefore, Total number of blocks = 234

Lesson 7.4 Show Amounts in Two Ways

Essential Question How do you choose coins to show a money amount in different ways?

Listen and Draw

Show the amount with coins. Draw the coins.
Write the amount.
Answer: 26¢

1 quarter = 25 cents and 1 penny = 1 cent
Total value = 26¢
Another way:
26¢ can also be shown as 2 dimes 1 nickel and 1 penny

1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 10+10 = 20
1 nickel = 5 cents
and 1 penny = 1 cent
Total : 20+1 = 26 ¢

MATHEMATICAL PRACTICES
Can you show 10¢ with 3 coins? Explain how you know.
Answer: No, it is not possible to show 10¢ with 3 coins because

Share and Show

Use coins. Show the amount in two ways.
Draw and label the coins.
Question 1.
61¢
Answer:
61 ¢ can be shown as 2 quarters 1 dime and 1 penny
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25= 50
1  dime = 10 cents
and 1 penny = 1 cent
Total : 50+10+1= 61¢

Another way:
61¢ can also be shown as 6 dimes and 1 penny
1 dime = 10 cents
and 6 dimes = 10+10+10+10+10+10 = 60
and 1 penny = 1 cent
Total : 60+1 = 61¢

Question 2.
36¢
Answer:
36 cents be shown as 3 dimes 1 nickel and 1 penny
1 dime = 10 cents
Which means, 3 dimes = 10+10+10
1 nickel = 5 cents
and 1 penny = 1 cent
Total : 30+5+1 = 36¢

Another way :
36¢ can also be shown as 1 quarter 1 dime and 1 penny
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents and 1 penny = 1 cent
Total : 25+10+1 = 36¢

 

On Your Own

Use coins. Show the amount in two ways.
Draw and label the coins.
Question 3.
55¢
Answer:
55 cents can be shown as 2 quarters and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
Which means, 25+25 = 50 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total : 50+5 = 55 cents

Another way:
55 cents can also be shown as 5 dimes and 1 nickel
1 dime = 10 cents
Which means, 5 dimes = 10+10+10+10+10 = 50
and 1 nickel = 5 cents
Total : 50+5 = 55

Question 4.
90¢
Answer:
90 cents can be shown as 3 quarters 1 dime and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75
1 dime = 10 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total : 75+10+5 = 90

Another way:
90 can also be shown as 2 quarters and 4 dimes
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
and 4 dimes = 10+10+10+10 = 40
Total: 50+40 = 90 cents

Question 5.
75¢
Answer:
75¢ can be shown as 3 quarters
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75 cents

Another way :
75 cents can also be shown as 2 quarters 2 dimes and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
and 1 nickel = 5 cents
Total: 50+20+5 = 75 cents

Question 6.
THINK SMARTER
Teresa has 42¢. She has no dimes. Draw to show what coins she might have.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.4 1
Answer:
42¢ can be shown as 1 quarter 3 nickels and 2 pennies
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 3 nickels = 15 cents
2 pennies = 2 cents
Total value of coins = 25 +15+ 2 = 42

Problem Solving • Applications

MATHEMATICAL PRACTICE Model with Mathematics
Use coins to solve.
Question 7.
Lee buys a pen for 50¢. Draw coins to show two different ways to pay 50¢.
Answer:
50 cents can be shown as:
2 quarters
1 quarter = 25cents
Which means , 2 quarters = 25 +25 = 50 ¢

Another way :
50 cents can be shown as 5 dimes
1 dime = 10 cents
Which means ,
5 dimes = 10+10+10+10+10 = 50

Question 8.
MATHEMATICAL PRACTICE Make Sense of Problems
Delia used 4 coins to buy a book for 40¢. Draw coins to show two ways to pay 40¢ with 4 coins.
Answer:
40¢ can be shown as 4 dimes
1 dime = 10 cents
Which means ,
4 dimes = 10+10+10+10 = 40

Another way :
40 cents can also be shown in 4 coins as 1 quarter 3 nickel
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means ,
3 nickels = 15 cents
Total value = 25 +15 = 40 cents

Question 9.
THINK SMARTER
Fill in the bubble next to all the groups of coins with a total value of 30¢.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.4 2
Answer:
2 nickels and 2 dimes
1 nickel = 5 cents
Which means , 2 nickels = 5+5 = 10cents
1 dime =10 cents
Which means , 2 dimes = 10+10 = 20 cents
Total value = 10 +20 = 30 ¢.

TAKE HOME ACTIVITY • With your child, take turns drawing different collections of coins to show 57¢.

Show Amounts in Two Ways Homework & Practice 7.4

Use coins. Show the amounts in two ways.
Draw and label the coins.
Question 1.
39¢
Answer:
39 cents be shown as 1 quarter 1 dime 4 pennies .
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
4 pennies = 4 cents
Total value = 25+10+4 = 39 cents

 

Another way :
39 cents can be shown as 3 dimes , 1nickel and 4 pennies
1 dime = 10 cents
Which means ,
3 dimes = 10 +10+10= 30
1 nickel = 5 cents
4 pennies = 4 cents
Total value = 30+5+4 = 39 cents

Question 2.
70¢
Answer:
70 cents can be shown as 2 quarters and 2 dimes
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
Total : 50+20= 70 cents

Another way:
70 cents can also be shown as 1 quarter 4 dimes and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 4 dimes = 10+10+10+10 = 40 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total : 25 + 40 + 5 = 70 cents

Problem Solving
Question 3.
Madeline uses fewer than 5 coins to pay 60¢. Draw coins to show one way she could pay 60¢.
Answer:
60¢ can be shown in fewer than 5 coins 2 quarters and 1 dime
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25  50
and 1 dime = 10 cents
Total : 50 + 10 = 60¢

Question 4.
WRITE
Draw coins in two ways to show 57¢. Describe how to choose the coins for each way.
Answer:
57 ¢ can be shown as 2 quarters 1 nickel and  2 pennies
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents
and 2 pennies = 2 cents
Total : 50+5+2 = 57 ¢

Another way :
57 cents can also be shown as 5 dimes, 1 nickel and 2 pennies
1 dime = 10 cents
Which means, 5 dimes = 10+10+10+10+10 = 50
1 nickel = 5 cents and
2 pennies = 2 cents

Lesson Check
Question 1.
Circle the group of coins that has the same total value.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.4 3

 

Answer:

Spiral Review
Question 2.
Write the number 31 as a sum of tens and ones.
2 tens ____ ones
Answer:
The number 31 can be shown as a sum of tens and once as
3 tens and 1 once or 30+1 = 31

Question 3.
Write 13 tens as a sum of hundreds and tens.
_____ hundreds ______ tens

Answer: 13 x 10 = 130
can be written as 100+30
1 hundreds and 3 tens

Question 4.
What is the value of the underlined digit?
28 _____
Answer:
The value of underlined digit is once
The underlined digit in once place is 8

Question 5.
Baylie’s softball team scored 5 runs in the first inning and 6 runs in the second inning. How many runs did her team score?
5 + 6 = ______ runs
Answer:
5+6 = 11
Therefore, the total number of runs her team score = 11

Lesson 7.5 One Dollar

Essential Question How can you show the value of one dollar with coins?

Listen and Draw

Draw the coins. Write the total value.
________
Answer:
$1 is equal to 100 cents
100¢ can be shown as 3 quarters 2 dimes and 1 nickel

1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75 ¢
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20¢
and 1 nickel = 5 cents
Total : 75+20+5 = 100¢
Therefore, 3 quarters , 2 dimes and 1 nickel have the value of $1.00

MATHEMATICAL PRACTICES
How many pennies have the same value as 80¢? Explain.
Answer: 80

Explanation:
1 penny = 1 cent
So, 80 pennies = 80¢
Therefore, 80 pennies have the same value as 80¢

Share and Show

Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.5 1
Draw the coins to show $1.00. Write the total value.
Question 1.
nickels
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.5 2
Answer: 20

Explanation :
$1 = 100 cents
1 nickel = 5 cents
20 nickels = 100 cents

Question 2.
quarters
________
Answer: 4

Explanation :
$1 = 100 cents
1 quarter = 25 cents
Which means ,
4 quarters = 25+25+25+25 = 100

Question 3.
dimes
________
Answer: 10

Explanation:
$1 = 100 cents
1 dime = 10 cents
Which means , 10 dimes = 100 cents

On Your Own

Circle coins to make $1.00.
Cross out the coins you do not use.
Question 4.
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.5 3
Answer:

Question 5.
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.5 4
Answer:

Question 6.
GO DEEPER
Warren shows $1.00 using only two kinds of coins. Draw and label coins he could use.
Answer:
$1 = 100 cents
100 cents can be shown in two kinds of coins as 3 quarters and 5 nickels
1 quarter =25 cents
Which means , 3 quarters = 25+25+25 = 75
1 nickel = 5 cents
Which means ,5 nickels = 5+5+5+5+5= 25
Total value = 75+25 = 100

Question 7.
THINK SMARTER
Sara has these coins.
Draw more coins to show $1.00.
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.5 5
Answer:
The given coins are 1 quarter , 1 dime and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total : 25+10+5 = 35
$1 is equals to 100 cents
100 cents – 35 cents = 65 cents
We need 65 cents more to make $1
65 cents can be shown as 2 quarters  1 dime and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total : 50+10+5 = 65
Therefore, we need 2 quarters  1 dime and 1 nickel more to make $1

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child draw a group of coins to show $1.00.

One Dollar Homework & Practice 7.5

Circle coins to make $1.00.
Cross out the coins you do not use.
Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.5 6
Answer:

 

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.5 7
Answer:

Problem Solving
Question 3.
Draw more coins to show $1.00 in all.

Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.5 8
Answer:
$ 1 = 100 cents
2 quarters = 25+25= 50 cents
We need 50¢ more to make $1.00
50¢ can be shown as  5 dimes

Question 4.
WRITE
Draw coins to show one way to make $1.00 using only nickels and quarters.
Answer:
$1 = 100 cents
$1 can be shown by using only nickels and quarters =3 quarters and 5 nickels
1 quarter is equal to 25 cents
Which means , 3 quarters = 25+25+25+= 75
1 nickel= 5 cents
Which means ,  5 nickels = 5+5+5+5+5= 25
Total value = 75+25= 100

 

Lesson Check
Question 1.
Which group of coins has a value of $1.00?
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.5 9
Answer:
$1 = 100 cents
1 quarter = 25 cents
Which means , 4 quarters = 25+25+25+25= 100 cents

Spiral Review
Question 2.
Write 692 using words.
________
Answer: 692= Six hundred ninety two

Question 3.
Keith ate 7 almonds, then ate 7 more. Is the total number of almonds even or odd?
7 + 7 = ______ almonds
_______
Answer:
7+7 = 14
Therefore , the total number of almonds is even

Question 4.
What is the total value of 1 quarter and 3 nickels?
_________
Answer: 40 cents

Explanation:
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means , 3 nickels = 5+5+5= 15
Total value = 25+ 15= 40 cents
Therefore, the value of 1 quarter and 3 nickels = 40 cents.

Question 5.
Kristin is counting by tens. What numbers does she say next?
230, _____, _____, ______
Answer:
230, 240, 250, 260.

Money and Time Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Count on to find the total value.
Question 1.
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.5 10
Answer: 28¢

Explanation:
1 dime= 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10= 20
1 nickel = 5 cents and
3 pennies = 3 cents
Total :20+5+3
Therefore, the total value of the coins = 28¢

Question 2.
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.5 11
Answer: 76¢

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means , 2 quarters = 25+25= 50
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
1 nickel = 5 cents and
1 penny = 1 cent
Total : 50+20+5+1 = 76
Therefore, the total value of the coins = 76¢

Use coins. Show the amount in two ways.
Draw and label the coins.
Question 3.
31¢
Answer:
31cents can be shown as 1 quarter, 1 nickel and 1 penny
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents and
1 penny =1 cent
Total value = 25+5+1=31

Another way :
31 cents can be shown as 3 dimes , 1 penny
1 dime = 10 cents
Which means, 3 dimes = 10+10+10=30
and 1 penny = 1 cent
Total : 30 =1 = 31 cents

Question 4.
THINK SMARTER
Mary used these coins to buy a folder. What is the total value of these coins?
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.5 12
Answer: 60¢

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means , 2 quarters = 25+25=50
1 nickel= 5 cents
Which means, 2 nickels= 5+5 = 10
Total : 50+10 =60
Therefore, the total value of the money = 60¢

Lesson 7.6 Amounts Greater Than $1

Essential Question How do you show money amounts greater than one dollar?

Listen and Draw

Draw and label the coins.
Write the total value.
_______
total value
Answer:

MATHEMATICAL PRACTICES
Use Repeated Reasoning
Explain how you found the total value of the coins in the coin bank.
Answer:

Share and Show

Circle the money that makes $1.00. Then
write the total value of the money shown.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 1
__________
Answer:


1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents ,
1 penny = 1 cent
and one $1 bill
Total value : $1+50+5+1 = $1.56

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 2
________
Answer:

1 quarter = 25 cents
Total value : 4 quarters = 25+25+25+25 = 100
1 dime = 10 cents
Which means, 3 dimes = 10+10+10 = 30
Total : 100+30 = 130
Therefore, total value of money = 130

On Your Own

Circle the money that makes $1.00. Then write the total value of the money shown.
Question 3.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 3
_______
Answer:

The given coins are 4 quarters 1 dime and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
Which means, 4 quarters = 25+25+25+25 = 100
1 dime = 10 dime
and 1 nickel = 5 cents
Total : 100+10+5 = $1.15
Therefore, the total value of coins = $1.15

Question 4.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 4
Answer:

$1 bill= 100 cents
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 3 dimes = 10+10+10 = 30
1 nickel = 5 cents and
1 penny = 1 cents
Total value : 100+ 50+30+5+1 = $1.86

Question 5.

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 5
_______
Answer:

1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75
1 dime = 10 cents
Which means, 3 dimes = 10+10+10 = 30
and 1 nickel = 5 cents
Total : 75 + 30 + 5 = $1.10
Therefore, the total amount of money = $1.10

Question 6.
THINK SMARTER
Martin used 3 quarters and 7 dimes to pay for a kite. How much money did he use?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 6
_______
Answer:
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75
1 dime = 10 cents
Which means, 7 dimes= 10+10+10+10+10+10+10 = 70
Total value = 75+70 = 145 cent
Therefore, the total value of money = $1.45

Problem Solving • Applications

Question 7.
GO DEEPER
Pam has fewer than 9 coins. The coins have a total value of $1.15. What coins could she have? Draw the coins. Then write a list of her coins.
Answer:

2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 3

$1.15 can be shown in fewer than 9 coins as
4 quarters , 1 dime and 1 nickel
1 quarter = 25 cents
Which means, 4 quarters = 25+25+25+25 = 100
1 dime = 10 dime
and 1 nickel = 5 cents
Total : 100+10+5 = $1.15
Therefore, the total value of coins = $1.15

Question 8.
THINK SMARTER+
Jason put this money in his bank.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 7
Answer: Jason put a total of $1.35 in his bank

TAKE HOME ACTIVITY • With your child, take turns drawing coins or a $1 bill and coins with a total value of $1.23.

Amounts Greater Than $1 Homework & Practice 7.6

Circle the money that makes $1.00. Then write the total value of the money shown.
Question 1.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 8
_________
Answer:

The total value of the money shown is
1 quarter = 25 cents
1 $1 bill , 1 dime = 10 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total value : $1 +25+10+5 = $1.40

Question 2.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 9
__________
Answer:

The total value of money shown :
1 quarter = 25 cents
Which means, 25+25+25 = 75
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
and 1 cent
Total : 75+20+10+1 = 166  cents or $1.16

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 3.
Grace found 3 quarters, 3 dimes, and 1 nickel in her pocket. How much money did she find?
________
Answer: $1.10

Explanation:
1 quarter= 25 cents
Which means, 3 quarters = 75 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 3 dimes = 30 cents
and 1 nickel = 5 cents
Total :75+30+5=110
So the total value of the money = $1.10

Question 4.
WRITE
Write about how to use the dollar sign and decimal point to show the total value of 5 quarters.
Answer:
1 quarter = 25 cents
Which means, 5 quarters = 25+25+25+25+25 = 125 cents
125 cents can be written as $1.25

Lesson Check
Question 1.
Julie has this money in her bank. What is the total value of this money?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 10
________
Answer:
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents and
one $1 bill
Total value : $1 +25+10 = $1.35
Therefore, total value in Julie bank = $1.35

Spiral Review
Question 2.
There are 79 squash plants and 42 pepper plants in Julia’s garden. How many vegetable plants are in Julia’s garden altogether?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 11
Answer:
7 9
+  4 2
__________
1 2 1

Therefore, the total number of plants in Julia’s garden are 121

Question 3.
What is the difference?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.6 12
Answer:
6 1
–  2 7
______
3 4

Question 4.
What number is 100 less than 694?
_________
Answer: 594

Question 5.
Write an addition fact that has the same sum as 6 + 5.
10 + ______
Answer: 10+1 =11

Lesson 7.7 Problem Solving • Money

Essential Question How does acting it out help when solving problems about money?

Kendra gave 2 dimes, 2 nickels, 1 quarter, and two $1 bills to her sister. How much money did Kendra give her sister?

Unlock the Problem
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.7 1

Show how to solve the problem.
Draw to show the money that Kendra used.
Kendra gave her sister _________
Answer:
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 10+10 = 20
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
1 quarter = 25 cents
and two $1 bills
Total value of money = $1+$1 +20+10+25 = $2.55
Therefore, Kendra gave her sister = $2.25

HOME CONNECTION • Your child used play money to act out the problem. Representing problems with materials can be a useful strategy for children to use to solve problems.

Try Another Problem

Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.7 2
Use play coins and bills to solve.
Draw to show what you did.
Question 1.
Jacob has two $1 bills, 2 dimes, and 3 pennies in his pocket. How much money does Jacob have in his pocket?
_________
Answer:
two $1 bills = $1+$1 = $2
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
and 3 pennies = 3 cents
Total value : $2+20+3 = $2.23

Question 2.
Amber used 2 quarters, 1 nickel, 1 dime, and three $1 bills to buy a toy. How much money did Amber use to buy the toy?
__________
Answer:
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents
1 dime = 10 cents and
three $1 bills = $1+$1+$1 = $3
Total value : 50+5+10+$3 = $3.65

MATHEMATICAL PRACTICES
Explain how you found the amount of money in Jacob’s pocket.
Answer: The total value of the money is find in his pockets

Share and Show

Use play coins and bills to solve.
Draw to show what you did.
Question 3.
Val used 3 quarters, 2 nickels, 2 pennies, and one $1 bill to buy a book. How much money did Val use to buy the book?
__________
Answer:
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
2 pennies = 2 cents
and $1 bill
Total value of money = 75+10+2 +$1= $1.87
Therefore, the amount Val use to buy the book = $1.87

Question 4.
Derek has two $1 bills, 2 quarters, and 6 dimes. How much money does he have?
___________
Answer:
Two $1 bills = $1 +$1 = $2
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
Which means, 6 dimes = 10+10+10+10+10+10 = 60 cents
Total value = $2 +50+60 = $3.10

Question 5.
THINK SMARTER
Katy has 3 quarters, 2 nickels, 2 dimes, and 3 pennies. How many more pennies does she need to have $1.10?
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.7 3
________ more pennies
Answer:
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
1 dime = 10 cents
Which means, 2 dimes = 10+10 = 20
and 3 pennies = 3 cents
Total value = 75+10+20+3 = $1.08
To make $1.10 we need two more pennies

Problem Solving • Applications

Question 6.
MATHEMATICAL PRACTICE Make Sense of Problems
Victor has some dollar bills, some quarters, and some nickels. Draw and label dollar bills, quarters, and nickels to show $2.25.
Answer:

one $1 bill ,
1 quarter = 25 cents
Which means , 4 quarters = 25+25+25+25 = 100
1 nickel = 5 cents
Which means, 5 nickels = 5+5+5+5+5= 25
Total value : $1+100+20 = $2.25

Question 7.
THINK SMARTER
Ross used 3 quarters, 4 dimes, 3 nickels, and 5 pennies to buy a card. How much money did Ross use to buy the card? Draw to show how you solve the problem.
Answer:

1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 =75 cents
1 dime = 10 cents
Which means, 4 dimes = 10+10+10+10 = 40
1 nickel = 5 cents
Which means, 3 nickels = 5+5+5 =15
and 5 pennies = 5 cents
Total : 75+40+15+5 = 135 cents
Therefore, the total value of money Ross used to buy the card = $1.35

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to explain how he or she solved one problem in this lesson.

Problem Solving • Money Homework & Practice 7.7

Use play coins and bills to solve.
Draw to show what you did.
Question 1.
Sara has 2 quarters, 1 nickel, and two $1 bills.
How much money does Sara have?
_________
Answer:
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents
and two $1 bills = $1+$1 = $2
Total value : $1+$1 +50+5 = $2.55

Question 2.
Brad has one $1 bill, 4 dimes, and 2 nickels in his bank. How much money does Brad have in his bank?
__________
Answer:
$1 bill,
1 dime = 10 cents
Which means, 4 dimes = 10+10+10+10 = 40
and 1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
Total : $1+40+10 = $1.50

Question 3.
Mr. Morgan gives 1 quarter, 3 nickels, 4 pennies, and one $1 bill to the clerk. How much money does Mr. Morgan give the clerk?
__________
Answer:
1 quarter = 25 cents
1 nickel = 5 cents
Which means, 3 nickels = 5+5+5 = 15
4 pennies = 4 cents
and $1 bill
Total : $1 + 25+15+4 = $1.44

Question 4.
WRITE
Write or draw to explain how you would find the total value of two $1 bills and 3 quarters.
Answer:

Two $1 bills = $1+$1 = $2
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25 = 75
Total = $2 +75 = $2.75
Therefore, the total value of money =$2.75

Lesson Check
Question 1.
Lee has two $1 bills and 4 dimes. How much money does Lee have?
________
Answer:

4 dimes = 40 cents and $1 bill
The total value of money = $1.40

Question 2.
Dawn has 2 quarters, 1 nickel, and one $1 bill. How much money does Dawn have?
__________
Answer:

1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 50 cents
1 nickel = 5 cents
and $1 bill
Total value of money is $1.55

Spiral Review
Question 3.
What is the value of the underlined digit?
56 ______
Answer: The value of underlined digit 6 is once

Question 4.
Cecilia collected 342 pennies for her class’s penny drive. Marked collected 243 pennies. Use <, >, or = to compare. Who collected more?
342 ____ 243
________ collected more.
Answer:
342 > 243
Cecilia have collected more .

Question 5.
Brooke’s dog has 15 treats. Then he ate 8 of them. How many treats does he have left?
15 – 8 = _______
Answer:
15 – 8 = 7
Therefore, the number of treats he left = 7

Question 6.
What is the next number in this pattern?
225, 325, 425, 525, ______
Answer: 625

Lesson 7.8 Time to the Hour and Half Hour

Essential Question How do you tell time to the hour and half hour on a clock?

Listen and Draw

Draw the hour hand to show each time.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 1

             

2 hours 30 minutes                        2 hours 50 minutes

       

5 hours 5 minutes                                    7 hours 25 minutes

MATHEMATICAL PRACTICES
Communicate Describe where the hour hand points to show half past 4:00.
Answer:


The time half past 4:00 is 4: 30
The hours hand is between 4 and 5 nd the minutes hand is on 6 , Which means 30 minutes.
The time is 4:30

Share and Show

Look at the clock hands. Write the time.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 2
Answer:
The time is 1:00
As the hours hand on 1 and the minutes hand is on 12 .
So, the time is 1 :00

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 3
Answer:
8 hours 30 minutes
As the hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 6 .Which means, 30 minutes
So, the time is 8 hours 30 minutes

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 4
Answer:
3 hours 30 minutes
As the hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 6 .Which means, 30 minutes
So, the time is 3 hours 30 minutes

On Your Own

Look at the clock hands. Write the time.
Question 4.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 5
Answer: 9 hours 30 minutes
As the hours hand is between 9 and 10 and the minutes hand is on 6 .Which means, 30 minutes
So, the time is 9 hours 30 minutes

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 6
Answer: 12 hours 30 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 12 and 1 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes
So, the time is 12 hours 30 minutes

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 7
Answer: 6’o clock

Explanation:
The  hours hand is on 6 and the minutes hand is on 12
So, the time is 6 hours or 6:00

Question 7.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 8
Answer: 4’o clock

Explanation:
The  hours hand is on 4 and the minutes hand is on 12
So, the time is 4 hours or 4:00

Question 8.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 9

Answer: 11 hours 30 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 11 and 12 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes
So, the time is 11 hours 30 minutes

Question 9.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 10

Answer: 5 hours 30 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 5 and 6 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes
So, the time is 5 hours 30 minutes

Question 10.
THINK SMARTER
Look at the time. Draw the hour hand and the minute hand to show the same time.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 11
Answer:

7:30                         2:00                           11:00

Problem Solving • Applications

Question 11.
MATHEMATICAL PRACTICE Make Connections
Allie eats lunch when the hour hand points halfway between the 11 and the 12, and the minute hand points to the 6. When does Allie eat lunch? Show the time on both clocks.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 12
How do you know what time to write in the digital clock? Explain.
_______________________
_________________________
Answer:

The  hour hand points halfway between the 11 and the 12, and the minute hand points to the 6.
The time Allie eat lunch is 11:30

Question 12.
THINK SMARTER
Match the clocks that show the same time.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 13
Answer:

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child describe what he or she knows about a clockface.

Time to the Hour and Half Hour Homework & Practice 7.8

Look at the clock hands. Write the time.
Question 1.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 14
Answer:  3’o clock

Explanation:
The  hours hand is on 3 and the minutes hand is on 12
So, the time is 3 hours or 3:00

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 15
Answer: 10 hours 30 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 10 and 11 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes
So, the time is 10 hours 30 minutes

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 16
Answer: 4’o clock

Explanation:
The  hours hand is on 4 and the minutes hand is on 12
So, the time is 4 hours or 4:00

Problem Solving
Question 4.
Amy’s music lesson begins at 4:00. Draw hands on the clock to show this time.
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 17
Answer:

The hours hand is on 4 and the minutes hand is on 12
So, the time is 4:00

Question 5.
WRITE
Draw a clock to show the time as 2:30. Describe how you decided where the clock hands should point.
______________________
______________________
Answer:

The hours hand is between 2 and 3 and the minutes hand is on 6 .Which means, 30 minutes
So, the time is 2 hours 30 minutes .

Lesson Check
Question 1.
What is the time on this clock?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 18
_____
Answer: 3 hours 30 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes
So, the time is 3 hours 30 minutes

Question 2.
What is the time on this clock?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 19
______

Answer: 6’o clock

Explanation:
The  hours hand is on 6 and the minutes hand is on 12
So, the time is 6 hours or 6:00

Spiral Review
Question 3.
Rachel has one $1 bill, 3 quarters, and 2 pennies. How much money does Rachel have?
________
Answer: $1.77

Explanation:
1 $1 bill ,
1 quarter = 25 cents
Which means, 3 quarters = 25+25+25=75
and 2 pennies = 2 cents
Total $1 +75+2 = $1.77
Therefore, the total value of the money = $1.77

Question 4.
Write <, >, or = to compare 260 and 362.
260 _____ 362
Answer:
260 < 362

Question 5.
What number is shown with these blocks?
Go Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Money and Time 7.8 20
______
Answer: 215
There are 2 hundred blocks and 1 ten block and 5 one block

Question 6.
Circle any even numbers.
1 3 4 5
Answer:
4 – Even number

Lesson 7.9 Time to 5 Minutes

Essential Question How do you tell and show time to five minutes?

Listen and Draw

Draw the hour hand and the minute hand to show the time.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 1
Answer:

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe where the minute hand points to show half past the hour.
Answer: The minutes hand points to 6 Which means , 30 minutes or half past

Share and Show

Look at the clock hands. Write the time.
Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 2

Answer: 3 hours 25 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 5 , which means, 25 minutes
So, the time is 3 hours 25 minutes

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 3

Answer: 9 hours 5 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 9 and 10 and the minutes hand is on 1 , which means, 5 minutes
So, the time is 9 hours 5 minutes

Question 3.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 4

Answer: 11 hours 40 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 11 and 40 and the minutes hand is on 8 , which means, 40 minutes
So, the time is 11 hours 40 minutes

Question 4.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 5

Answer: 12 hours 50 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 12 and 1 and the minutes hand is on 10 , which means, 50 minutes
So, the time is 12 hours 50 minutes

Question 5.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 6

Answer: 7 hours 15 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 3 , which means, 15 minutes
So, the time is 7 hours 15 minutes

Question 6.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 7

Answer: 5 hours 55 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 5 and 6 and the minutes hand is on 11 , which means, 55 minutes
So, the time is 5 hours 55 minutes

On Your Own

Look at the clock hands. Write the time.
Question 7.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 8

Answer: 6 hours 40 minutes or 6:40

Explanation:
The  hours hand is between 6 and 7 and the minutes hand is on 8 , which means, 40 minutes
So, the time is 6 hours 40 minutes

Question 8.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 9
Answer: 9 hours 20 minutes or 9: 20

Explanation:
The  hours hand is between 9 and 10 and the minutes hand is on 4 , which means, 20 minutes
So, the time is 9 hours 20 minutes

Question 9.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 10
Answer: 4 hours 30 minutes or 4:30

Explanation:
The  hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes
So, the time is 4 hours 30 minutes

Question 10.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 11
Answer:
2 hours 45 minutes or 2: 45

Explanation:
The  hours hand is between 2 and 3 and the minutes hand is on 9 , which means, 45 minutes
So, the time is 2 hours 45 minutes

Question 11.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 12
Answer:
10 hours 10 minutes or 10 :10

Explanation:
The  hours hand is between 10 and 11 and the minutes hand is on 2 , which means, 10 minutes
So, the time is 10 hours 10 minutes

Question 12.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 13
Answer: 8 hours 35 minutes or 8:35

Explanation:
The  hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 7 , which means, 35 minutes
So, the time is 8 hours 35 minutes

MATHEMATICAL PRACTICE Use Models
Look at the time. Draw the minute hand to show the same time.
Question 13.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 14
Answer:

Question 14.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 15
Answer:

Question 15.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 16
Answer:

Problem Solving • Applications

Draw the clock hands to show the time.
Then write the time.
Question 16.
THINK SMARTER
My hour hand points between the 8 and the 9. In 35 minutes it will be the next hour. What time is it?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 17
Answer:

The hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 5. Which means, 25 minutes
Also in 35 minutes , it will be 1 hour
So, the time is 8 hours 25 minutes

Question 17.
GO DEEPER
Mr. Brady fixes broken computers. Look at the start and finish times for his work on one computer. How many minutes did he work on the computer?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 18
_______ minutes
Answer: 60 minutes

Explanation:
Given that , Mr. Brady fixes broken computers.
The time he starts  the work = 4:00
The time he finishes the work = 5: 00
The time difference between 1 hour is 60 minutes
Therefore, the time he took to fix the computer = 60 minutes

Question 18.

THINK SMARTER
Angel eats lunch at 12:45. Angel spent 10 minutes eating lunch. Draw the minute hand on the clock to show when Angel finished eating. Write the time.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 19
___ : ____
Answer:

Given that, Angel eats lunch at 12 :45
She spend 10 minutes to eat
10 minutes after 12 :45 means 12:55
Therefore, Angel completes her lunch at 12:55

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child draw a large blank clock face and use two pencils as clock hands to show some different times.

Time to 5 Minutes Homework & Practice 7.9

Look at the clock hands. Write the time.
Question 1.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 20
Answer: 8 hours 15 minutes or 8: 15

Explanation:
The  hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 3 , which means, 15 minutes
So, the time is 8 hours 15 minutes

Question 2.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 21
Answer: 2 hours 40 minutes or 2:40

Explanation:
The  hours hand is between 2 and 3 and the minutes hand is on 8 , which means, 40 minutes
So, the time is 2 hours 40 minutes

Question 3.
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 22
Answer: 5 hours 55 minutes or 5: 55

Explanation:
The  hours hand is between 5 and 6 and the minutes hand is on 11 , which means, 55 minutes
So, the time is 5 hours 55 minutes

Problem Solving
Draw the minute hand to show the time.
Then write the time.
Question 4.
My hour hand points between the 4 and the 5. My minute hand points to the 9. What time do I show?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 23
Answer:

The time is 4: 45
The hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 9 . Which means, 45 minutes
So, the time is 4 hours 45 minutes.

Question 5.
WRITE
Draw a clock showing 2:50. Explain how you know where the clock hands point.
Answer:

The clock shows the time 2 : 50
The hours hand is between 2 and 3 and the minutes hand is on 10 .Which means, 50 minutes
The time is 2 hours 50 minutes .

Lesson Check
Question 1.
What is the time on this clock?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 24
Answer: 8 hours 5 minutes or 8: 05

Explanation:
The  hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 1 , which means, 5 minutes
So, the time is 8 hours 5 minutes

Question 2.
What is the time on this clock?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 25
Answer:
7 hours 20 minutes or 7:20

Explanation:
The  hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 4 , which means, 20 minutes
So, the time is 7 hours 20 minutes

Spiral Review
Question 3.
What is the sum?
1 + 6 + 8 = _____
Answer: 15

Question 4.
Which number has the same value as 30 tens?
______
Answer: 300

Question 5.
Steven has 3 rows of toys. There are 4 toys in each row. How many toys are there?
_____ toys
Answer:
Given that , Steven has 3 rows of toys
There are 4 toys in each row
Total number of toys 4+4+4 = 12
Therefore, the total number of toys = 12

Question 6.
Jill has 14 buttons. She buys 8 more buttons. How many buttons does Jill have?
Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.9 26
Answer:
Given,
The total number of buttons Jill have =  14
Also, she has 8 more buttons
Now, total buttons = 14 + 8 = 22
Therefore, the total number of buttons = 120

Lesson 7.10 Practice Telling Time

Essential Question What are the different ways you can read the time on a clock?

Listen and Draw

Write the times on the digital clocks.
Then label the clocks with the children’s names.
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 1

  1. 11 hours 45 minutes – 11: 45
  2. 3 hours 25 minutes – 3 :25
  3. 7 hours 15 minutes – 7:15
  4. 6 hours 10 minutes – 6:10

MATHEMATICAL PRACTICES
Where would the minute hand point to show 15 minutes after the hour? Explain.
Answer:

The minutes hand should point on 3 to show 15 minutes after the hour.

Share and Show

Draw the minute hand to show the time. Write the time.
Question 1.
15 minutes after 1
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 2

Answer:

15 minutes after 1
The time is 1 hours 15 minutes
The hours hand is between 1 and 2 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes
So, the time is 1 hours 15 minutes

Question 2.
half past 9
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 3
Answer:

Half past 9 means 30 minutes after 9
The time is 9 hours 30 minutes
The hours hand is between 9 and 10 and the minutes hand is on 6. Which means, 30 minutes
So, the time is 9 hours 30 minutes

Question 3.
quarter past 5
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 4
Answer:

Quarter past 5 means 15 minutes after 5
The time is 5 hours 15 minutes
The hours hand is between 5 and 6 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes
So, the time is 5 hours 15 minutes

Question 4.
quarter past 10
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 5
Answer:

Quarter past 10 means 15 minutes after 10
The time is 10 hours 15 minutes
The hours hand is between 10 and 11 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes
So, the time is 10 hours 15 minutes

Question 5.
40 minutes after 3
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 6
Answer:

40 minutes after 3 means, 3:40
The time is 3 hours 40 minutes
The hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 8. Which means, 40 minutes
So, the time is 3 hours 40 minutes

Question 6.
half past 7
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 7
Answer:

Half past 7 means 30 minutes after 7
The time is 7 hours 30 minutes
The hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 6. Which means, 30 minutes
So, the time is 7 hours 30 minutes

On Your Own

Draw the minute hand to show the time.
Write the time.
Question 7.
15 minutes after 11
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 8
Answer:

15 minutes after 11 means, 11:15
The time is 11 hours 15 minutes
The hours hand is between 11 and 12 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes
So, the time is 11 hours 15 minutes

Question 8.
quarter past 4
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 9
Answer:

Quarter past 4 means 15 minutes after 4
The time is 4 hours 15 minutes
The hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes
So, the time is 4 hours 15 minutes

Question 9.
25 minutes after 8
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 10
Answer:

25 minutes after 8
The time is 8 hours 25 minutes
The hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 5. Which means, 25 minutes
So, the time is 8 hours 25 minutes

Question 10.
10 minutes after 6
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 11
Answer:

10 minutes after 6 means 6: 10
The time is 6 hours 10 minutes
The hours hand is between 6 and 7 and the minutes hand is on 2. Which means, 10 minutes
So, the time is 6 hours 10 minutes

Question 11.
half past 2
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 12
Answer:

Half past 2 means 30 minutes after 2
The time is 2 hours 30 minutes
The hours hand is between 2 and 3 and the minutes hand is on 6. Which means, 30 minutes
So, the time is 2 hours 30 minutes

Question 12.
45 minutes after 3
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 13
Answer:

45 minutes after 4 means,  4: 45
The time is 4 hours 45 minutes
The hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 9. Which means, 45 minutes
So, the time is 4 hours 45 minutes

Question 13.
5 minutes after 7
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 14
Answer:

5 minutes after 7 means 7:05
The time is 7 hours 5 minutes
The hours hand is between7 and 8 and the minutes hand is on 1. Which means, 5 minutes
So, the time is 7 hours 5 minutes

Question 14.
30 minutes after 12
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 15
Answer:

30 minutes after 12
The time is 12 hours 30 minutes
The hours hand is between 12 and 1 and the minutes hand is on 6. Which means, 30 minutes
So, the time is 12 hours 30 minutes

Question 15.
quarter past 10
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 16
Answer:

Quarter past 10 means 15 minutes after 10
The time is 10 hours 15 minutes
The hours hand is between 10 and 11 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes
So, the time is 10 hours 15 minutes

Problem Solving • Applications

Question 16.
THINK SMARTER
Lily eats lunch at quarter past 12. Meg eats lunch at 12:30. Katie eats lunch at 12:15. Which girls eat lunch at the same time?
_______ and _______
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 17
Answer:
Given that, Lily eats lunch at quarter past 12 which also means 30 minutes after 12, 12: 30
Meg eats lunch at 12: 30
and Katie eats lunch at 12: 15
Therefore, Lily and Meg eat lunch at the same time .

Question 17.
MATHEMATICAL PRACTICE
Explain Soccer practice starts at 4:30. Gabe arrives at soccer practice at 4:15. Does he arrive before or after practice starts? Explain.
____________________
____________________
Answer:
Given that, Soccer practice starts at 4: 30
and Gabi arrives practice at 4: 15
So, Gabi arrives 15 minutes before the soccer practice starts.

Question 18.
THINK SMARTER
What time is shown on the clock? Fill in the bubble next to all the ways to write or say the time.
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 18
Answer:
The hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 5 . Which means, 25 minutes
So the time is 3 : 25 or 25 minutes after 3

  1. 3: 25
  2. 25 minutes after 3

TAKE HOME ACTIVITY • Name a time to 5 minutes. Ask your child to describe where the clock hands point at this time.

Practice Telling Time Homework & Practice 7.10

Draw the minute hand to show the time. Write the time.
Question 1.
quarter past 7
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 19
Answer:

Quarter past 7 means 15 minutes after 7
The time is 7 hours 15 minutes
The hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes
So, the time is 7 hours 15 minutes

Question 2.
half past 3
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 20
Answer:

Half past 3 means 30 minutes after 3
The time is 3 hours 30minutes
The hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 6. Which means, 30 minutes
So, the time is 3 hours 30 minutes

Question 3.
50 minutes after 1
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 21
Answer:

50 minutes after 1 means  1 hour 50 minutes
The time is 1 hours 50minutes
The hours hand is between 1 and 2 and the minutes hand is on 10. Which means, 50 minutes
So, the time is 1 hours 50 minutes

Question 4.
quarter past 11
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 22

Answer:

Quarter past 11 means 15 minutes after 11
The time is 11 hours 15 minutes
The hours hand is between 11 and 12 and the minutes hand is on 3. Which means, 15 minutes
So, the time is 11 hours 15 minutes

Problem Solving
Draw hands on the clock to solve.
Question 5.
Josh got to school at half past 8. Show this time on the clock.
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 23
Answer:

Half past 8 means, 30 minutes after 8
The time Josh got to school is 8 hours 30 minutes
As the hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 6. Which means, 30 minutes
So, the time is 8 hours 30 minutes

Question 6.
WRITE
Write the time 8:30. Then write this time in two other ways, using words.
______________
________________
Answer:
The time is
8:30 = Half past 8
8 :30 – 8 hours 30 minutes

Lesson Check
Question 1.
Write the time on this clock using words.
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 24
Answer: The time is six hours fifteen minutes or quarter past 6

Spiral Review
Question 2.
What is the value of this group of coins?
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 25
Answer: 46 cents

Explanation:
1 quarter = 25 cents
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 10+10=20
1 penny = 1 cents
Total : 25+20+1 = 46 cents
Therefore, the total value of the coins = 46 cents

Question 3.
What time is shown on this clock?
Go Math Grade 2 Chapter 7 Answer Key Pdf Money and Time Concepts 7.10 26
________
Answer: 7:15

Explanation :
The hours hand is between 7 and the minutes hand is on 3 ,Which means 15 minutes
So ,the time is 7 hours 15 hours.

Question 4.
Write six hundred forty-seven using numbers.
______________
Answer: 647 – Six hundred forty-seven

Lesson 7.11 A.M. and P.M.

Essential Question How do you use A.M. and P.M. to describe times?

Listen and Draw

Draw the clock hands to show each time.
Then write each time.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 1
Answer:

The time is 7 hours 15 minutes a.m.
As the hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 3 Which means, 15 minutes
So, the time is 7 hours 15 minutes a.m.

The time is 3 hours 45 minutes p.m.
As the hours hand is between 3 and 4 and the minutes hand is on 9 .Which means, 45 minutes
So, the time is 3 hours 45 minutes .

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe some activities that you do in both the morning and in the evening.
Answer:

The activities that we do in both the morning and in the evening are

  1. Reading
  2. Exercise/meditation
  3. Brushing teeth
  4. Taking bath

Share and Show

Write the time. Then circle a.m. or p.m.
Question 1.
eat breakfast
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 2
Answer:
7:15 a.m.
7 hours 15 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 3 , which means, 15 minutes
So, the time is 7 hours 15 minutes

Question 2.
go to art class
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 3
Answer:
1:40 p.m.
1 hours 40 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 1 and 2 and the minutes hand is on 8 , which means, 40 minutes
So, the time is 1 hours 40 minutes

Question 3.
do homework
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 4
Answer:
4:30 p.m.
4 hours 30 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes
So, the time is 4 hours 30 minutes

Question 4.
arrive at school
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 5
Answer:
8: 25 a.m.
8 hours 25 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 5 , which means, 25 minutes
So, the time is 8 hours 25 minutes

On Your Own

Write the time. Then circle a.m. or p.m.
Question 5.
go to the library
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 6
Answer:
2:50 p.m.
2 hours 50 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 2 and 3 and the minutes hand is on 10 , which means, 50 minutes
So, the time is 2 hours 50 minutes

Question 6.
go to science class
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 7
Answer:
10:30 a.m.
10 hours 30 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 10 and 11 and the minutes hand is on 6 , which means, 30 minutes
So, the time is 10 hours 30 minutes

Question 7.
eat lunch
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 8
Answer:
11:45 a.m.
11 hours 45 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 11 and 12 and the minutes hand is on 9 , which means, 45 minutes
So, the time is 11 hours 45 minutes

Question 8.
look at the moon
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 9
Answer:
8: 15 p.m.
8 hours 15 minutes

Explanation:
The  hours hand is between 8 and 9 and the minutes hand is on 3 , which means, 15 minutes
So, the time is 8 hours 15 minutes

Question 9.
THINK SMARTER
Use the times in the list to complete the story.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 10
Don got to school at _______. His class went to the library at _____. After school, Don read a book at _____.
Answer:
Don got to school at 8 : 30 a.m. His class went to the library at 10:15a.m.  After school, Don read a book at 3:20p.m.

Problem Solving • Applications

Question 10.
GO DEEPER
Some times are shown on this time line. Write a label for each dot that names something you do at school during that part of the day.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 11
At what times would you say the dots are placed on the time line?
_____ and _____
Answer:
8:00 a.m. – Yoga class
10:00 a.m. – Project work
Noon – Eat lunch
2:00 p.m. – Music class
4: 00 – Games

  1. 9: 00 a.m.
  2. 1:00 p.m.

Question 11.
THINK SMARTER+
The clock shows the time Jane goes to recess. Write the time. Then circle a.m. or p.m.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 12
Recess lasted one hour. Write the time recess was over. Write a.m. or p.m.
_______________
Answer:
The clock sows the time is 11: 30 a.m.
As the hours hand is between 11 and 12 and the minutes hand is on 6 Which means, 30 minutes
So , the time is 11 hours 30 minutes a.m.
Given that, Recess lasted one hour .
So, the time recess was over is 12 : 30 p.m.

TAKE HOME ACTIVITY • Name some activities and times. Have your child say a.m. or p.m. for the times.

A.M. and P.M. Homework & Practice 7.11

Write the time. Then circle A.M. or P.M.
Question 1.
walk the dog
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 13
Answer: 4 hours 40 minutes p.m.

Explanation:
The hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 8 .Which means 40 minutes
So the time is 4:40 p.m.

Question 2.
finish breakfast
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 14
Answer: 7 hours 30 minutes A.m.

Explanation :
The hours hand is between 7 and 8 and the minutes hand is on 6 . Which means , 30 minutes
So, the time is 7 : 30 a.m.

Problem Solving
Use the list of times. Complete the story.
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 15
Question 3.
Jess woke up at _____. She got on the bus at _____ and went to school. She left school at _______.
Answer: Jess woke up at 7:00 A.m. She got on the bus at 8:30 A.m. and went to school . She left the school at 3:15 p.m.

Question 4.
WRITE
List two school activities that you do in the morning and two school activities that you do in the afternoon. Write times for these activities using A.M. and P.M.
___________________
__________________
Answer:
Morning activities:
a. Yoga class – 8:30 a.m.
b. Art class – 11:45 a.m.
Evening activities
a. Drawing time : 3:30 p.m.
b. Music class : 5:00 p.m.

Lesson Check
Question 1.
The clock shows when the soccer game ended. What time was it?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 16
_______
Answer: 4 hours 50 minutes

Explanation:
The hours hand is between 4 and 5 and the minutes hand is on 10 ,Which means 50 minutes
So, the time is 4 hours 50 minutes

Question 2.
The clock shows when Dad gets up for work. What time is it?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 17
_______
Answer: 6 hours 10 minutes

Explanation :
The hours hand is on 6 and the minutes hand is on 2 .Which means, 10 minutes
So, the time is 6 hours 10 minutes .

Spiral Review
Question 3.
What coin has the same value as 25 pennies? Draw your answer.
Answer:
Quarter

Explanation:
1 penny = 1 cent
Which means , 25 pennies = 25 cents
We know that 1 quarter = 25 cents
So, the coin is a quarter coin.

Question 4.
Describe 72 as a sum of tens and ones.
____ + ____
Answer:
72 can be shown in tens as 70 and once as 2
Total : 70 + 2 = 72

Question 5.
At the beginning of the school year there were 437 2nd graders at Woods Elementary. Over the course of the year,24 students joined. How many 2nd graders are there at the end of the year?
2nd Grade Go Math Answer Key Chapter 7 Money and Time 7.11 18
Answer:
4 3 7
+ 2 4
_______
4 6 1
Therefore, the number of  2nd graders are there at the end of the year = 461

Question 6.
What time is quarter past 3?
_______
Answer:
3 : 15
quarter past means 15 minutes after 3
So the time is 3 hours 15 minutes.

Money and Time Review/Test

Question 1.
Andrea pays $2.15 for a jump rope. Fill in the bubble next to all the ways that show $2.15.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time rt 1
Answer:

  1. two $1 bills , 1 dime and 1 nickel = $2.15
  2. one $1 bill, 3 quarters and 4 dimes = $2.15

Question 2.
The clock shows the time Michael eats breakfast.
Write the time. Circle a.m. or p.m.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time rt 2
Tell how you knew whether to select a.m. or p.m.
Answer: 7:10 a.m.
The time is 7 hours 10 minutes as the hours hand is on 7 and the minutes hand is on 2, Which means 10 minutes
And also breakfast is consumed in morning time
So, the time is 7: 10 a.m.

Question 3.
Fill in the bubble next to all the groups of coins with a total of 60¢.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time rt 3
Answer:

  1. Yes, because 2 quarters = 50¢ , 1 dime= 10¢ ; Total = 60¢
  2. Yes, because 1 quarter = 25 ¢,2 dimes = 20¢ and 3 nickels = 15¢ ;Total = 60¢
  3. No, because 5 dimes = 50¢, 1 nickel = 5¢ 6 pennies = 6 cents ;Total = 61¢
  4. No, because 4 nickels = 20¢ , 20 pennies = 20 cents ;Total = 40¢

Question 4.
GO DEEPER
Tess gave Raul these coins. Tess says she gave Raul $1.00. Is Tess correct? Explain.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time rt 4
_______________________
______________________
Answer:  No, she is wrong

Explanation:
$1 = 100 cents
The value of the coins she gave =
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters= 25+25 = 50
and 1 dime = 10 cents
Total :
50 + 10 = 60
So, the value of coins she gave to Raul = 60¢
Therefore, Tess is wrong .

Question 5.
Write the time that is shown on this clock.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time rt 5
Answer: 8 hours 5 minutes

Explanation :
The hours hand is on 8 and the minutes hand is on 1 which means, 5 minutes
So, the time is 68 hours 5 minutes

Question 6.
What time is shown on the clock? Fill in the bubble next to all the ways to write or say the time.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time rt 6
Answer:
The time in the given clock is 4 hours 35 minutes
It can be shown as 4 : 35
It can also be written as 35 minutes past 4

Question 7.
THINK SMARTER+
Alicia has this money in her pocket.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time rt 7
Answer: $1.70

Explanation:
1 dollar = 100 cents
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 dime = 10 cents
Which means , 2 dimes = 10+10 = 20
Total value of money = 100+50+20 = 170 cents
Is can be shown as $1 .70
Therefore, Alicia has a total of $1.70 in her pocket.

Question 8.
Kate’s father gave her these coins. Write the value of the coins. Explain how you found the the total value.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time rt 8
_________________________
_________________________
Answer:31 ¢

Explanation:
1 quarter = 25 cents
Which means, 2 quarters = 25+25 = 50
1 nickel = 5 cents
Which means, 2 nickels = 5+5 = 10
and 1 penny = 1 cent
Total value of coins = 50+10+1 = 61¢

Question 9.
Write the times the clocks show.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time rt 9
Answer:

  1. 4 hours 30 minutes
  2. 7 hours 30 minutes
  3. 5 ‘o clock

Question 10.
Ben has 30¢. Circle coins to show this amount.
Go Math 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Money and Time rt 10
Answer:

Question 11.
Mia buys apples that costs 76¢.
Draw and label coins to show a total value of 76¢
Answer:
76¢ can be shown as 3 quarters and 1 penny
1 quarter = 25 cents
Which means , 3 quarters = 25+25+25 = 75
And 1 penny = 1 cents
Total : 75+1 = 76¢

Conclusion:

Get step by step explanation for all the questions in a simple manner from Go Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Money and Time. All the answers seen in HMH Go Math Grade 2 Chapter 7 are prepared by the math experts. Make use of the links and score good marks in the exams.

Leave a Comment

Scroll to Top