Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction

Elementary School Kids will feel the math concepts enjoyable to learn and teach by referring to our Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction. HMH Go Math Grade 1 Answers are thoughtfully constructed with an intense focus on key concepts of the Grade 1 Curriculum. Deepen your knowledge and enhance your math proficiency by learning the problem-solving approach from First Grade Go Math Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction Answer Key.

Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Two-Digit Addition and Subtraction

With consistent practice from the HMH Go Math 1st Grade Ch 8 Solutions you can gain a complete body of math knowledge other than a discrete set of skills. Topicwise Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key will create enduring knowledge that will stay with you from grade to grade. Look no further! and begin your preparation taking the help of the quick links available below. Simply click on the quick links to avail the respective topics within them easily.

Two-Digit Addition and Subtraction

Lesson: 1 Add and Subtract Within 20

Lesson: 2 Add Tens

Lesson: 3 Subtract Tens

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson: 4 Use a Hundred Chart to Add

Lesson: 5 Use Models to Add

Lesson: 6 Make Ten to Add

Lesson: 7 Use Place Value to Add

Lesson: 8 Problem Solving • Addition Word Problems

Lesson: 9 Related Addition and Subtraction

Lesson: 10 Practice Addition and Subtraction

Two-Digit Addition and Subtraction Show What You Know

Add and Subtract
Use 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 1.1 and 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 1.2 to add. Write the sum.
Break apart 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 1.2 to subtract.
Write the difference.
Question 1.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 1.3
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Add-and-Subtract
Explanation:
Given 4 red cubes and 1 blue cubes
In the first expression 4 red cubes + 1 blue cubes gives the sum 5.
In the second expression sum 5  – 1 blue cube gives the difference 4.

Count Groups to 20
Circle groups of 10. Write how many.
Question 2.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 1.4
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Add-and-Subtract-Count-Groups-to-20-Question-2
Explanation:
Their are total 14 stars. 7 in first row and another 7 in second row.
To get the total of 10 we need to circle 7 in row and 3 in the second row.

Question 3.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 1.5
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Count-Groups-to-20-Question-3
Answer:
5 stars  +  5 stars = 10 stars.
Explanation:
Given total 12 stars
5 in first row , 2 in second row, 5 in third row.
Adding 5 and 5 gives the sum 10.
5 + 5 = 10.

Use a Hundred Chart to Count
Touch and count. Shade the last number counted.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 1.6.1
Question 4.
Start at 1 and count to 20.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-a-Hundred-Chart-to-Count-Question-4
Explanation:
start from 1.
From 1 count on ten ones to 10 and from 10 count on one tens to 20. We get the required answer 1 to 20.

Question 5.
Start at 30 and count to 56.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-a-Hundred-Chart-to-Count-Question-5
Start at 30 count on two tens to 50. From 51 count on six ones to reach 56.
Explanation:
To reach from 30 to 56
we need to count on two tens from 30 to 40, 40 to 50 and six ones from 51 to 52, 52 to 53, 53 to 54, 54 to 55, 55 to 56.

Question 6.
Start at 77 and count to 93.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-a-Hundred-Chart-to-Count-Question-6
Explanation:
Start from 77 count on 3 ones to 80.
77 to 78, 78 to 79, 79 to 80
Start from 80 count on 1 tens to 90.
80 to 90
From 91 count on 3 ones to 93.
91 to 92, 92 to 93.

Two-Digit Addition and Subtraction Vocabulary Builder

1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 1.6
Visualize It
Sort the review words from the box.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 1.7
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Vocabulary-Builder

Understand Vocabulary
Use a review word to complete each sentence.
Question 1.
8 is the _____ for 17 _____ 9.
Answer:
8 is the difference for 17 subtract 9.

Question 2.
17 is the _____ for 8 + 9.
Answer:
17 is the sum for 8 + 9.

Question 3.
When you _____ 4 to 8, you find the sum.
Answer:
When you add 4 to 8, you find the sum.

Question 4.
When you _____ 4 from 8, you find the difference.
Answer:
When you subtract 4 from 8, you find the difference.

Two-Digit Addition and Subtraction Game Neighborhood Sums

Materials
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 1.8
Play with a partner.

  • Put your 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 1.9 on START.
  • Spin the 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 2.1. Move that number of spaces.
  • Make a ten to help you find the sum.
  • The other player uses 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 2.2 to check.
  • If you are not correct, you lose a turn.
  • The first player to get to END wins.
    1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 2.3

Two-Digit Addition and Subtraction Vocabulary Game

Materials
1 set of word cards

  • 18 https://gomathanswerkey.com/wp-content/uploads/2021/02/1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-8-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-2.4.png” alt=”1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 2.4″ width=”40″ height=”36″ class=”alignnone size-full wp-image-12779″ />

How to Play
Play with a partner.

  1. Mix the cards. Put the cards in a pile with the blank side up.
  2. Take a card. Read the word.
  3. Find the matching word on your Bingo board. Cover the word with a 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 2.4. Put the card at the bottom of the pile.
  4. The other player takes a turn.
  5. The first player to cover 3 spaces in a line wins. The line may go across or down.
    1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 2.5

The Write Way
Reflect
Choose one idea. Draw and write about it.

  • Write sentences that include at least two of these terms.
    add subtract addition sentence subtraction sentence
  • Explain how you would solve this problem.
    53 + 20 = _____
    1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 2.6

Lesson 8.1 Add and Subtract Within 20

Essential Question What strategies can you use to add and subtract?

Listen and Draw

What is 5 + 4? Use a strategy to solve the addition fact. Draw to show your work.

5 + 4 = _____
Answer:
5 + 4 = 9
5 + 4 is a addition sentence where 5 and 4 add to give the sum 9.

MATHEMATICAL PRACTICES
Apply What strategy did you use to find the answer?
Answer:
Related fact.

Share and Show

Add or subtract.
Question 1.
5 + 3 = _____
Answer:
5 + 3 = 8.
Explanation:
Given addition expression adding  5 and 3 gives the sum 8.

Question 2.
10 – 5 = _____
Answer:
10 – 5 = 5.
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 5 from 10 gives the difference 5.
5 + 5 = 10 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 3.
3 + 6 = ____
Answer:
3 + 6 = 9
Explanation:
Given addition expression adding  3 and 6 gives the sum 9.

Question 4.
12 – 5 = ____
Answer:
12 – 5 = 7.
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 5 from 12 gives the difference 7.
7 + 5 = 12 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 5.
15 – 9 = ____
Answer:
15 – 9 = 6.
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 9 from 15 gives the difference 6.
9 + 6 = 15 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 6.
5 + 7 = ____
Answer:
5 + 7 = 12
Explanation:
Given addition expression adding  5 and 7 gives the sum 12.

Question 7.
8 + 7 = ____
Answer:
8 + 7 = 15.
Explanation:
Given addition expression adding  8 and 7 gives the sum 15.

Question 8.
9 – 7 = ____
Answer:
9 – 7 = 2
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 7 from 9 gives the difference 2.
2 + 7 = 9 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 9.
5 + 5 = ___
Answer:
5 + 5 = 10
Explanation:
Given addition expression adding  5  and 5 gives the sum 10.

Question 10.
12 – 7 = ____
Answer:
12 – 7 = 5
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 7 from 12 gives the difference 5.
5 + 7 = 12 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 11.
18 – 9 = ____
Answer:
18 – 9 = 9
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 9 from 18 gives the difference 9.
9 + 9 = 18 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 12.
9 + 4 = ____
Answer:
9 + 4 = 13
Explanation:
Given addition expression adding  9 and 4 gives the sum 13.

Question 13.
2 + 7 = ___
Answer:
2 + 7 = 9
Explanation:
Given addition expression adding  2  and 7 gives the sum 9.

Question 14.
5 – 1 = ____
Answer:
5 – 1 = 4.
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 1 from 5 gives the difference 4.
1 + 4 = 5 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 15.
9 + 1 = ____
Answer:
9 + 1 = 10
Explanation:
Given addition expression adding  9 and 1 gives the sum 10.

Question 16.
7 – 6 = ____
Answer:
7 – 6 = 1
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 6 from 7 gives the difference 1.
1 + 6 = 7 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 17.
13 – 4 = ____
Answer:
13 – 4 = 9
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 4 from 13 gives the difference 9.
9 + 4 = 13 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 18.
2 + 6 = ____
Answer:
2 + 6 = 8
Explanation:
Given addition expression adding  2 and 6 gives the sum 8.

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Apply Add or subtract.
Question 19.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 1
Answer:
14 – 5 = 9
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 5 from 14 gives the difference 9.
9 + 5 = 14 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 20.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 2
Answer:
2 + 10 = 12
Explanation:
Given addition expression adding  2 and 10 gives the sum 12.

Question 21.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 3
Answer:
3 + 3 = 6
Explanation:
Given addition expression adding  3 and 3 gives the sum 6.

Question 22.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 4
Answer:
14 – 8 = 6
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 8 from 14 gives the difference 6.
6 + 8 = 14 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 23.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 5
Answer:
8 + 9 = 17
Explanation:
Given addition expression adding  8 and 9 gives the sum 17.

Question 24.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 6
Answer:
6 – 3 = 3
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 3 from 6 gives the difference 3.
3 + 3 = 6 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 25.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 7
Answer:
6 – 5 = 1
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 5 from 6 gives the difference 1.
1 + 5 = 6 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 26.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 8
Answer:
2 + 8 = 10
Explanation:
Given addition expression adding  2 and 8 gives the sum 10.

Question 27.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 9
Answer:
0 + 5 = 5
Explanation:
Given addition expression adding  0 and 5 gives the sum 5.
Adding any number to zero gives the sum the number itself.

Question 28.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 10
Answer:
10 – 2 = 8
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 2 from 10 gives the difference 8.
8 + 2 = 10 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 29.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 11
Answer:
9 + 9 = 18
Explanation:
Given addition expression adding  9 and 9 gives the sum 18.

Question 30.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 12
Answer:
5 – 4 = 1
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 4 from 5 gives the difference 1.
1 + 4 = 5 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 31.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 13
Answer:
8 – 8 = 0
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 8 from 8 gives the difference 0.
0 + 8 = 8 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 32.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 14
Answer:
10 + 1 = 11
Explanation:
Given addition expression adding  10 and 1 gives the sum 11.

Question 33.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 15
Answer:
4 + 7 = 11
Explanation:
Given addition expression adding  4 and 7 gives the sum 11.

Question 34.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 16
Answer:
9 – 3 = 6
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 3 from 9 gives the difference 6.
6 + 3 = 9 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.
Question 35.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 17
Answer:
1 + 8 = 9.
Explanation:
Given addition expression adding  1 and 8 gives the sum 9.

Question 36.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 18
Answer:
17 – 9 = 8
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 9 from 17 gives the difference 8.
8 + 9 = 17 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.
Question 37.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 19
Answer:
13 – 7 = 6.
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 7 from 13 gives the difference 6.
6 + 7 = 13 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 38.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 20
Answer:
6 + 5 = 11
Explanation:
Given addition expression adding  6 and 5 gives the sum 11.

Question 39.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 21
Answer:
10 + 2 = 12.
Explanation:
Given addition expression adding  2 and 10 gives the sum 12.

Question 40.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 22
Answer:
14 – 9 = 5.
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 9 from 14 gives the difference 5.
5 + 9 = 14 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 41.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 23
Answer:
10 + 10 = 20
Explanation:
Given addition expression adding  10 and 10 gives the sum 20.

Question 42.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 24
Answer:
11 – 3 = 8
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 3 from 11 gives the difference 8.
8 + 3 = 11 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 43.
THINK SMARTER
Jamal thinks of an addition fact. The sum is 15. One addend is 8. What is a fact Jamal could be thinking of?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 25
Answer:
Given
Sum = 15
1st addend is = 8
2nd addend = sum – 1st addend
15- 8 = 7.
7 is the 2nd addend.
7 + 8 = 15.

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.
Question 44.
THINK SMARTER
There are 9 ants on a rock. Some more ants get on the rock. Now there are 18 ants on the rock. How many more ants got on the rock?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 26
______ more ants
Answer:
Given:
Number of ants on the rock at first = 9 ants
Total number of  after adding some more ants on the rock = 18 ants
Number of ants that got on the rock = total – number of ants at first
18 – 9 = 9 ants.
9 more ants got added to the rock.
9 ants + 9 ants = 18 ants.

Question 45.
GO DEEPER
Fill in the blanks. Write a number sentence to solve. Lin sees _____ bees. Some bees flew away. Now there are _____ bees. How many bees flew away?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 27
______ bees
Answer:
Assume:
Total number of bees Lin sees= 10 bees.
Number of bees after some flew away = 5 bees
Number of bees flew away = total bees – number of bees after some flew away
10 – 5 = 5 bees.

Question 46.
THINK SMARTER
Write each addition or subtraction in the box below the answer
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 28
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Lesson-8.1-Add-and-Subtract-Within-20-THINK-SMARTER-Question-46

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child tell a strategy he or she would use to solve 4 + 8.

Add and Subtract Within 20 Homework & Practice 8.1

Add or subtract.
Question 1.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 29
Answer:
6 + 0 = 6
Explanation:
Given addition expression adding  10 and 10 gives the sum 20.

Question 2.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 30
Answer:
11 – 2 = 9
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 2 from 11 gives the difference 9.
9 + 2 = 11 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 3.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 31
Answer:
4 + 5 = 9
Explanation:
Given addition expression adding  4 and 5 gives the sum 9.

Question 4.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 32
Answer:
9 + 8 = 17
Explanation:
Given addition expression adding  9 and 8 gives the sum 17.

Question 5.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 33
Answer:
4 + 10 = 14
Explanation:
Given addition expression adding  4 and 10 gives the sum 14.

Question 6.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 34
Answer:
14 – 9 = 5
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 9 from 14 gives the difference 5.
5 + 9 = 14 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 7.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 35
Answer:
7 + 4 = 13
Explanation:
Given addition expression adding  7 and 4 gives the sum 13.

Question 8.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 36
Answer:
8 – 5 = 3
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 5 from 8 gives the difference 3.
5 + 3 = 8 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 9.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 37
Answer:
10 – 1 0 = 0
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 10 from 10 gives the difference 0.
10 + 0 = 10 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 10.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 38
Answer:
6 + 7 = 13
Explanation:
Given addition expression adding  6 and 7 gives the sum 13.

Question 11.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 39
Answer:
18 – 9 = 9
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 9 from 18 gives the difference 9.
9 + 9 = 18 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Question 12.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 40
Answer:
15 – 6 = 9
Explanation:
Given a subtraction expression subtracting 6 from 15 gives the difference 9.
9 + 6 = 15 adding the difference and the subtrahend gives the minuend.

Problem Solving
Solve. Draw or write to explain.
Question 13.
Jesse has 4 shells. He finds some more. Now he has 12 shells. How many more shells did Jesse find?
_______ more shells
Answer:
Number of shells Jesse had at first = 4 shells
After finding some more
Total number of shells Jesse have =12 shells
Number of shells Jesse find= Total shells – number of shells at first
12 – 4 = 8
Jesse found 8 more shells.

Question 14.
WRITE
Write an addition and subtraction fact. Then write a strategy you could use to solve the fact.
__________________
___________________
Answer:
8 + 9 = 17
9 – 8 = 1
The strategy i used to solve it is related fact.

Lesson Check
Question 1.
What is the sum? Write the number.
8 + 5 = ______
Answer:
8 + 5 = 13
13 is the SUM.
Explanation:
Sum is the result of adding two or more numbers.
8 and 5 are two number which are added to get the sum 13.

Question 2.
What is the difference? Write the number.
11 – 4 = ______
Answer:
11 – 4 = 7
7 is the difference between 11 and 4.
Explanation:
Difference is the result of subtracting one number from another.
4 is subtracted from 11 and got the difference 7.

Spiral Review
Question 3.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 41
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Add-and-Subtract-Within-20-Homework-Practice-8.1-Lesson-Check-Spiral-Review-Question-3
Explanation:
46 is greater than 43.
Both the numbers are in the same tens place of four. But the ones place are different first one is  at 3 and the other is at 6 . Since 6 is greater then 3. 46 is greater than 43.

Question 4.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.1 42
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Add-and-Subtract-Within-20-Homework-Practice-8.1-Lesson-Check-Spiral-Review-Question-4
Explanation:
Given two number
69 – its at 6 tens and 9 ones
84- its at 8 tens and 4 ones
as per the above 69 is less then 84 as it is 2 tens less than 84.

Lesson 8.2 Add Tens

Essential Question How can you add tens?

Listen and Draw

Choose a way to show the problem. Draw a quick picture to show your work.

MATHEMATICAL PRACTICES
Reasoning Why will there be no ones in your answer when you add 20 + 30?
Answer:
There are no ones when we add 20 and 30 because they both are in tens places and there is no ones place in both the number.
20 + 30 = 50

Model and Draw

How can you find 30 + 40?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.2 1
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.2-Add-Tens-Model-and-Draw

Share and Show

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.2 2. Draw to show tens. Write the sum. Write how many tens.
Question 1.
20 + 40 = ______
_____ tens
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.2-Add-Tens-share-and-show-Question-1
Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
20 + 40 = 60
60 = 6 lines

Question 2.
30 + 30 = ______
______ tens
Answer:
30 + 30 = 60
Each line represents 1 Tens.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.2-Add-Tens-share-and-show-Question-2

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
30 + 30 = 60
60 = 6 lines

Question 3.
40 + 50 = ______
_____ tens
Answer:
40 + 50 = 90
Each line represents Tens.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.2-Add-Tens-share-and-show-Question-3

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
40 + 50 = 90
90 = 9 lines

Question 4.
50 + 30 = _____
_____ tens
Answer:
50 + 30 = 80
Each line represents Tens.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.2-Add-Tens-share-and-show-Question-4

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
50 + 30 = 80
80 = 8 lines

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Represent a Problem Draw to show tens. Write the sum. Write how many tens.
Question 5.
40 + 40 = _____
____ tens
Answer:
40 + 40 = 80
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.2-Add-Tens-share-and-show-Question-5

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
40 + 40 = 80
80 = 8 lines

Question 6.
70 + 20 = _____
______ tens
Answer:
70 + 20 = 90
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.2-Add-Tens-share-and-show-Question-6

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
70 + 20 = 90
90 = 9 lines

Question 7.
10 + 80 = _____
_____ tens
Answer:
10 + 80 = 90

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
10 + 80 = 90
90 = 9 lines

Question 8.
60 + 80 = _____
_____ tens
Answer:
60 + 80 = 140
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.2-Add-Tens-share-and-show-Question-8

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
60 + 80 = 140
140 = 14 lines

Question 9.
GO DEEPER
Draw two groups of tens you can add to get a sum of 50. Write the number sentence.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.2 3
Answer:
We can represent a group of tens that add together to a sum of 50 in different ways as below.
20 + 30 = 50
10 + 40 = 50
These two number sentences gives the sum 50 on adding two  groups of tens.

Problem Solving • Applications

Question 10.
THINK SMARTER
Complete the web. Write the missing addend to get a sum of 90.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.2 4
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.2-Add-Tens-Problem-Solving-Applications-Question-10

Question 11.
THINK SMARTER
Choose all the ways that name the model.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.2 5
Answer:
7 Tens
70
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.2-Add-Tens-Question-11

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to explain how to use tens to find 20 + 70.

Add Tens Homework & Practice 8.2

Draw to show tens. Write the sum. Write how many tens.
Question 1.
10 + 30 = ____
_____ tens
Answer:
10 + 30 = 40
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Add-Tens-Homework-Practice-8.2-Question-1

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
10 + 30 = 40
40 = 4 lines

Question 2.
30 + 30 = _____
____ tens
Answer:
30 + 30 = 60
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.2-Add-Tens-share-and-show-Question-2
Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
30 + 30 = 60
60 = 6 lines

Question 3.
60 + 10 = _____
_____ tens
Answer:
60 + 10 = 70
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Add-Tens-Homework-Practice-8.2-Question-3
Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
60 + 10 = 70
70 = 7 lines

Question 4.
10 + 70 = _____
_____ tens
Answer:
10 + 70 = 80
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Add-Tens-Homework-Practice-8.2-Question-4
Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
70 + 10 = 80
80 = 8 lines

Problem Solving
Draw tens to solve.
Question 5.
Drew makes 20 posters. Tia makes 30 posters. How many posters do they make?
______ posters
Answer:
Number of posters Drew made = 20
Number of posters Tia made = 30
Total number of posters both Drew and Tia make = Number of posters made by Drew + Number of posters made by Tia
20 + 30 = 50
Total 50 posters made by both.

Question 6.
Regina read 40 pages. Alice read 50 pages. How many pages did they read?
______ pages
Answer:
Number of pages Regina read = 40
Number of pages read by Alice = 50
Total number of pages read by both = Number of pages read by Regina + Number of pages read by Alice
40 + 50 = 90
Total 90 pages read by both.

Question 7.
WRITE
Choose an addition problem from the spider web on page 446. Draw a quick picture and write the number sentence.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.2-Add-Tens-Problem-Solving-Applications-Question-10
I choose 70 + 20 = 90
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Add-Tens-Homework-Practice-8.2-Question-7

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
70 + 20 = 90
90 = 9 lines

Lesson Check
Question 1.
What is the sum? Write the number.
20 + 30 = _____
Answer:
20 + 30 = 50
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Add-Tens-Homework-Practice-8.2-Lesson-Check-Question-1

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
20 + 30 = 50
50 = 5 lines

Question 2.
What is the sum? Write the number.
30 + 10 = _____
Answer:
30 + 10 = 40
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Add-Tens-Homework-Practice-8.2-Lesson-Check-Question-2

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
30 + 10 = 40
40 = 4 lines

Spiral Review
Question 3.
Write a doubles fact that can help you solve 6 + 5 = 11
___ + ___ = _____
Answer:
6 + 5 = 11
(3 +3) + (3 + 3 ) = 11
6 + 6 =11
12 =11
The above expression is doubles minus 1

Question 4.
Circle the number sentences that are true. Cross out the number sentences that are false. Which is not true?
30>10
30<10
10>30
10<30
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Add-Tens-Homework-Practice-8.2-Lesson-Check-Question-4

Lesson 8.3 Subtract Tens

Essential Question How can you subtract tens?

Listen and Draw

Choose a way to show the problem. Draw a quick picture to show your work.

MATHEMATICAL PRACTICES
Represent How does your picture show the first problem?
Answer:

Model and Draw

How can you find 80 – 30
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 1
Answer:

Share and Show

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 2. Draw to show tens. Write the difference. Write how many tens.
Question 1.
60 – 20 = ____
_____ tens
Answer:
60 – 20 = 40
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.3-Subtract-Tens-Share-and-Show-Question-1
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
60 – 20 = 40
60 is minuend and 20 is subtrahend and 40 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
60 – 20 = 40
40 = 4 lines

Question 2.
70 – 30 = ____
_____ tens
Answer:
70 – 30 = 40
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.3-Subtract-Tens-Share-and-Show-Question-2
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
70 – 30 = 40
70 is minuend and 300 is subtrahend and 40 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
70 – 30 = 40
40 = 4 lines

Question 3.
80 – 20 = ____
____ tens
Answer:
80 – 20 = 60
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.3-Subtract-Tens-Share-and-Show-Question-3
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
80 – 20 = 60
80 is minuend and 20 is subtrahend and 60 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
80 – 20 = 60
60 = 6 lines

Question 4.
90 – 40 = ____
____ tens
Answer:
90 – 40 = 50
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.3-Subtract-Tens-Share-and-Show-Question-4
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
90 – 40 = 50
90 is minuend and 40 is subtrahend and 50 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
90 – 40  = 50
50 = 5 lines

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Make Connections Draw to show tens. Write the difference. Write how many tens.
Question 5.
80 – 40 = ____
____ tens
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.3-Subtract-Tens-On-Your-Own-Question-5
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
80 – 40 = 40
80 is minuend and 40 is subtrahend and 40 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
80 – 40  = 40
40 = 4 lines

Question 6.
90 – 70 = ____
____ tens
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.3-Subtract-Tens-On-Your-Own-Question-6
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
90 – 70 = 20
90 is minuend and 70 is subtrahend and 20 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
90 – 70  = 20
20 = 2 lines

Question 7.
70 – 50 = ____
____ tens
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.3-Subtract-Tens-On-Your-Own-Question-7
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
70 – 50 = 20
70 is minuend and 50 is subtrahend and 20 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
70 – 50  = 20
20 = 2 lines

Question 8.
30 – 30 = ____
____ tens
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.3-Subtract-Tens-On-Your-Own-Question-8
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
30 – 30 = 0
30 is minuend and 30 is subtrahend and 0 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
30 – 30 = 0
0 = 0 lines

THINK SMARTER Solve.
Question 9.
Jeff has 40 pennies. He gives some to Jill. He has 10 pennies left. How many pennies does Jeff give to Jill?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 3
______ pennies
Answer:
Number of pennies Jeff has = 40 pennies
After giving some to Jill
Number of pennies left with Jeff = 10 pennies
Number of pennies Jeff gave to Jill = number of pennies Jeff had – Number of pennies left after giving to Jill
40 – 10 = 30 pennies.

Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.3-Subtract-Tens-THINK-SMARTER-Question-9

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to explain how to use tens to find 90 − 70.

Subtract Tens Homework & Practice 8.3

Draw to show tens. Write the difference. Write how many tens.
Question 1.
40 – 10 = ______
____ tens
Answer:
40 – 10 = 30
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Subtract-Tens-Homework-Practice-8.3-Question-1
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
40 – 10 = 30
40 is minuend and 10 is subtrahend and 30 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
40 – 10 = 30
30 = 3 lines

Question 2.
80 – 40 = ____
____ tens
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Subtract-Tens-Homework-Practice-8.3-Question-2
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
80 – 40 = 40
80 is minuend and 40 is subtrahend and 40 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
80 – 40 = 0
40 = 4 lines

Problem Solving
Draw tens to solve.
Question 3.
Mario has 70 baseball cards. He gives 30 to Lisa. How many baseball cards does Mario have left?
______ baseball cards
Answer:
Total number of baseball cards Mario has = 70
Number of cards he gave to Lisa = 30
Number of baseball cards left with Mario = Total cards – Number of cards he gave to Lisa
70 – 30 = 40 left.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Subtract-Tens-Homework-Practice-8.3-Question-3

Question 4.
WRITE
Draw a picture to show how to solve 50 – 40.
Answer:
50 – 40 = 10
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Subtract-Tens-Homework-Practice-8.3-write-Question-4
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
50 – 40 = 10
30 is minuend and 30 is subtrahend and 0 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
50 – 40 = 10
10 = 1 lines

Lesson Check
Question 1.
What is the difference? Write the number.
60 – 20 = ____
Answer:
60 -20 = 40
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Subtract-Tens-Homework-Practice-8.3-Lesson-Check-Question-1
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
60 – 20 = 40
60 is minuend and 20 is subtrahend and 40 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
60 – 20 = 40
40 = 4 lines

Question 2.
What is the difference? Write the number.
70 – 30 = ____
Answer:
70 – 30 = 40
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Subtract-Tens-Homework-Practice-8.3-Question-3

Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
70 – 30 = 40
70 is minuend and 30 is subtrahend and 40 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
70 – 30 = 40
40 = 4 lines

Spiral Review
Question 3.
Use ◯, Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 4, and a ten frame. Show both addends. Draw to make ten. Then write a new fact. Add.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 5
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Subtract-Tens-Homework-Practice-8.3-Spiral-Review-Question-3

Question 4.
Bo crosses out the number cards that are less than 33 and greater than 38. What numbers are left?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 6
Number cards _____ and _____ are left.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Subtract-Tens-Homework-Practice-8.3-Spiral-Review-Question-4
36 , 37 are the number cards that are left.

Two-Digit Addition and Subtraction Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Add or subtract.
Question 1.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 7
Answer:
4 + 8 = 12
Explanation:
Given addition sentence 4 and 8 are addends. when we add both the addend we get the sum
4 + 8 = 12
12 is the sum

Question 2.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 8
Answer:
15 – 7 = 8
Explanation:
Given Subtraction sentence. We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
15 – 7 = 8
15 is minuend and 7 is subtrahend and 8 is difference

Question 3.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 9
Answer:
9 – 6 = 3
Explanation:
Given Subtraction sentence. We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
9 – 6 = 3
9 is minuend and 6 is subtrahend and 3 is difference.

Question 4.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 10
Answer:
3 + 1 = 4
Explanation:
Given addition sentence 3 and 1 are addends. when we add both the addend we get the sum
3 + 1 = 4
4 is the sum

Question 5.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 11
Answer:
10 + 6 = 16
Explanation:
Given addition sentence 10 and 6 are addends. when we add both the addend we get the sum
10 + 6 = 16
16 is the sum

Question 6.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 12
Answer:
11 – 2 = 9
Explanation:
Given Subtraction sentence. We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
11 – 2 = 9
11 is minuend and 2 is subtrahend and 9 is difference .

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 13. Draw to show tens. Write the sum. Write how many tens.
Question 7.
30 + 50 = _____
_____ tens
Answer:
30 + 50 = 80
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Mid-Chapter-Checkpoint-Concepts-and-Skills-Question-7

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
30 + 50 = 80
80 = 8 lines

Question 8.
40 + 20 = _____
______ tens
Answer:
40 +20 = 60
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Mid-Chapter-Checkpoint-Concepts-and-Skills-Question-8

Explanation:
ONE line represents tens
1 line = 10
40 + 20 = 60
60 = 6 lines

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.3 14. Draw to show tens. Write the difference. Write how many tens.
Question 9.
90 – 20 = _____
_____ tens
Answer:
90 – 20 = 70
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Mid-Chapter-Checkpoint-Concepts-and-Skills-Question-9
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
90 – 20 = 70
90 is minuend and 20 is subtrahend and 70 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
90 – 20 = 70
70 = 7 lines

Question 10.
60 – 40 = _____
____ tens
Answer:
60 – 40 = 20
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Mid-Chapter-Checkpoint-Concepts-and-Skills-Question-10
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
60 – 40 = 20
60 is minuend and 40 is subtrahend and 20 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
60 – 40 = 20
20 = 2 lines

Question 11.
THINK SMARTER
Mike has 60 marbles. He gives 20 to Kathy. How many marbles does Mike have left? Show your work.
_______ marbles
Answer:
Total number of marbles with Mike = 60
Number of marbles Mike gave to Kathy = 20
Number of marbles left with Mike = Total marbles – number of marbles he gave to Kathy
60 – 20 = 40
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Mid-Chapter-Checkpoint-Concepts-and-Skills-THINK-SMARTER-Question-11

Lesson 8.4 Use a Hundred Chart to Add

Essential Question How can you use a hundred chart to count on by ones or tens?

Listen and Draw
Use the hundred chart to solve the problems.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.4 1

MATHEMATICAL PRACTICES
Explain how you can use a hundred chart to find each sum.
Answer:

Share and Show

Use the hundred chart to add. Count on by ones or tens.
Question 1.
42 + 7 = _____
Answer:
42 + 7 = 49
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-Share-and-Show-Question-1
Explanation:
From 42 we need to count 7 to reach 49.
To reach 49 we need to count 7 ones from 42.

Question 2.
57 + 30 = _____
Answer:
57 + 30 = 87
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-Share-and-Show-Question-2
Explanation:
To count 30 from 57
we need to count 3 ones from 57 to 60
2 tens count from 60 to 80
From 81 need to count 7 ones to 87.
10 ones count and 2 tens count.

Question 3.
91 + 5 = _____
Answer:
91 + 5 = 96
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-Share-and-Show-Question-3
Explanation:
91 + 5 = 96
There is a 5 ones count from 91 to 96.

Question 4.
18 + 50 = _____
Answer:
18 + 50 = 68
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-Share-and-Show-Question-4
Explanation:
From 18 we need to count 50
18 + 50 = 68
To reach 68 from 18
we need 10 ones count and 4 tens count.
18 to 20 – 2 ones counts and 61 to 68 – 8 ones counts.
20 to 60 we need 4 tens count.

On Your Own
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.4 2

Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-ON-your-own

MATHEMATICAL PRACTICE Use Appropriate Tools Use the hundred chart to add. Count on by ones or tens.
Question 5.
13 + 70 = ____
Answer:
13 + 70 = 83
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-MATHEMATICAL-PRACTICE-Question-5

Explanation:
From 13 we need to count 70
13 + 70 = 83
To reach 83 from 13
we need 10 ones count and 6 tens count.
13 to 20 – 7 ones counts and 20 to 80 – 6 tens counts.
80 to 83 we need 3 ones count.

Question 6.
22 + 6 = ____
Answer:
22 + 6 = 28
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-MATHEMATICAL-PRACTICE-Question-6

Explanation:
From 22 we need to count 6
22 + 6 = 28
To reach 28 from 22
we need 6 ones count.

Question 7.
71 + 3 = ____
Answer:
71 + 3 = 74
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-MATHEMATICAL-PRACTICE-Question-7

Explanation:
From 71 we need to count 3
71 + 3 = 74
To reach 74 from 71
we need 3 ones count.
71 – 74 we need 3 ones count.

Question 8.
49 + 50 = ____
Answer:
49 + 50 = 99
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-MATHEMATICAL-PRACTICE-Question-8

Explanation:
From 49 we need to count 50
49 + 50 = 99
To reach 99 from 49
we need 10 ones count and 4 tens count.
49 to 50 – 1 ones counts and 50 to 90 – 4 Tens counts.
90 – 99 we need 9 ones count.

Question 9.
53 + 4 = ____
Answer:
53 + 4 = 57
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-MATHEMATICAL-PRACTICE-Question-9

Explanation:
From 53 we need to count 4
53 + 4 = 57
To reach 57 from 53
we need 4 ones count.
53 – 57 we need 4 ones count.

Question 10.
25 + 40 = ____
Answer:
25 + 40 = 65
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-Question-10

Explanation:
From 25 we need to count 40
25 + 40 = 65
To reach 65 from 25
we need 10 ones count and 3 tens count.
 25 to 30 – 5 ones counts and 30 to 60 – 3 tens counts.
60 to 65 we need 5 ones count.

Question 11.
GO DEEPER
Solve. Show your work.
31 + 20 + 40 = ____
Answer:
31 + 20 + 40 = 91
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-GO-DEEPER-Question-11

Explanation:
From 31 we need to count 20 first
31 + 20 = 51
To reach 51 from 31
we need 10 ones count and 1 tens count.
31 to 40 – 9 ones counts and 40- 50 1 tens counts.
50 – 51 we need 1 ones count.
From 51 we need to count 40 more
51 + 40 = 91
To reach 91 from 51
we need 10 ones count and 3 tens count.
51 to 60 – 9 ones counts and 60- 90 3 tens counts.
90 – 91 we need 1 ones count.

Problem Solving • Applications

Choose a way to solve. Draw or write to show your work.
Question 12.
THINK SMARTER
Rae put 20 books away. She put 20 more books away, then 11 more. How many books did Rae put away?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.4 3
______ books
Answer:
Number of books Rae puts away at first = 20
Number of books Rae puts away at second =20
Number of books Rae puts away at Last = 11
Total number of books Rae puts away = 20 + 20 + 11 = 51 books
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-THINK-SMARTER-Question-12
Explanation:
From 1 we need to count 20 first
0 + 20 = 20
To reach 20 from 1
we need 10 ones count and 1 tens count.
1 to 10 – 9 ones counts and 10- 20 1 tens counts.
From 20 another 20 count is added
From 20 we need to count 20 more
20 + 20 = 40
To reach 40 from 20
we need 10 ones count and 1 tens count.
20 to 30 – 10 ones counts and 30- 40 1 tens counts.
From 40 count another 11
40 +11 = 51
To reach 51 from 40 we need 11 one counts .

Question 13.
THINK SMARTER+
Use the hundred chart to add. Count on by ones or tens.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.4 4
62 + 9 = _____
Explain how you used the chart to find the sum.
Answer:
62 + 9 = 71
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.4-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-THINK-SMARTER+-Question-13

TAKE HOME ACTIVITY • On a piece of paper, write 36 + 40. Ask your child to explain how to use the hundred chart to count on by tens to find the sum.

Use a Hundred Chart to Add Homework & Practice 8.4

Use the hundred chart to add. Count on by ones or tens.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.4 5
Question 1.
47 + 2 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-Homework-&-Practice-8.4-Question-1
Explanation:
from 47 count 2
47 + 2 = 49
to reach 49 from 47 count 2 ones.

Question 2.
26 + 50 = ____
Answer:
26+50=76
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-Homework-&-Practice-8.4-Question-2
Explanation:
From 26 we need to count 50
26 + 50 = 76
To reach 76 from 26
we need 10 ones count and 4 tens count.
 26 to 30 – 4 ones counts and 30 to 70 – 4 tens counts.
70 to 76 we need 6 ones count.

Question 3.
22 + 5 = ____
Answer:
22 + 5 = 27
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-Homework-&-Practice-8.4-Question-3

Question 4.
4 + 85 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-Homework-&-Practice-8.4-Question-4

Problem Solving
Choose a way to solve. Draw or write to show your work.
Question 5.
17 children are on the bus. Then 20 more children get on the bus. How many children are on the bus now?
______ children
Answer:
Number of students in the bus at first = 17
Later few more got into the bus
Number of students who got into the bus later = 20
Total number of students in the bus =
17 + 20 = 37
Total 37 students in the bus.

Question 6.
WRITE
Write a number sentence to add 6 ones to 21. Write a number sentence to add 6 tens to 21.
Answer:
Number sentence to add 6 ones to 21
21 + 6 =27
Number sentence to add 6 tens to 21
21 + 60 = 81
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-a-Hundred-Chart-to-Add-Homework-&-Practice-8.4-write-Question-6

Lesson Check
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.4 6
Question 1.
What is the sum? Write the number.
42 + 50 = _____
Answer:
42 + 50 = 92
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-Check-Question-1

Question 2.
What is the sum? Write the number.
11 + 8 = _____
Answer:
11 + 8 = 19
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-Check-Question-2

Spiral Review
Question 3.
Use mental math. What number is ten less than 52? Write the number.
______
Answer:
Number Ten less than 52 = 52 – 10 = 42
42 is the number.

Question 4.
Write an addition fact that helps you solve 16 − 9.
____ + ____ = _____
Answer:
16 – 9 = 7
7 + 9 = 16.

Lesson 8.5 Use Models to Add

Essential Question How can models help you add ones or tens to a two-digit number?

Listen and Draw
Draw to show how you can find the sum.
14 + 5 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-Listen-and-Draw
Explanation:
14 = 1 tens and 4 once
5 = 5 ones
when adding 14 + 5 = 19
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the second addend
1 tens + (4 + 5)ones =  1 tens + 9 ones
19

MATHEMATICAL PRACTICES
Model Explain how you found the sum.
Answer:

Share and Show

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.5 1. Draw to show how to add the ones. Write the sum.
Question 1.
27 + 2 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-Share-and-Show-Question-1
Explanation:
27 = 2 tens and 4 ones
2 = 2 ones
when adding 27 + 2
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the second addend
2 tens + (7 + 2)ones =  2 tens + 9 ones
27 + 2 = 29

Question 2.
41 + 5 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-Share-and-Show-Question-2
Explanation:
41 = 4 tens and 1 ones
5 = 5 ones
when adding 41 + 5
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the second addend
4 tens + (1 + 5)ones =  4 tens + 6 ones
41 + 5 = 46

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.5 2. Draw to show how to add the tens. Write the sum.
Question 3.
13 + 50 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-Share-and-Show-Question-3

Explanation:
13 = 1 tens and 3 ones
50 = 5 tens
when adding 13 + 50
we add the tens and keep the ones constant as their is no ones place in the second addend
(1 tens + 3 ones) + 5 tens =  (1 + 5) tens + 3 ones
6 tens + 3 ones
13 + 50 = 63.

Question 4.
28 + 30 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-Share-and-Show-Question-4

Explanation:
28 = 2 tens and 8 ones
30 = 3 tens
when adding 28 + 30
we add the tens and keep the ones constant as their is no ones place in the second addend
(2 tens + 8 ones) + 3 tens =  (2 + 3) tens + 8 ones
5 tens + 8 ones
28 + 30 = 58.

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Use Models
Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.5 3 and your MathBoard. Add the ones or tens. Write the sum.
Question 5.
65 + 3 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-On-Your-Own-Question-5

Explanation:
65 = 6 tens and 5 ones
3 = 3 ones
when adding 65 + 3
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the second addend
(6 tens +5 ones) + 3 ones =  6 tens +(5 + 3) ones
6 tens + 8 ones
65 + 3 = 68.

Question 6.
81 + 8 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-On-Your-Own-Question-6
Explanation:
81 = 8 tens and 1 ones
8 = 8 ones
when adding 81 + 8
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the second addend
(8 tens + 1 ones) + 8 ones =  8 tens +(8+1)ones
8 tens + 9 ones
81 + 8 = 89

Question 7.
54 + 20 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-On-Your-Own-Question-7
Explanation:
54 = 5 tens and 4 ones
20 = 2 tens
when adding 54 + 20
we add the tens and keep the ones constant as their is no ones place in the second addend
(5 tens + 4 ones) + 2 tens =  (5 + 2) tens + 4 ones
7 tens + 4 ones
54 + 20 = 74

Question 8.
32 + 10 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-On-Your-Own-Question-8
Explanation:
32 = 3 tens and 2 ones
10 = 1 tens
when adding 32 + 10
we add the tens and keep the ones constant as their is no ones place in the second addend
(3 tens + 2 ones) + 1 tens =  (3 + 1) tens + 2 ones
4 tens + 2 ones
32 + 10 = 42.

Question 9.
95 + 2 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-On-Your-Own-Question-9
Explanation:
95 = 9 tens and 5 ones
2 = 2 ones
when adding 95 + 2
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the second addend
(9 tens + 5 ones) + 2 ones =  9 tens +(5+2)ones
9 tens + 7 ones
95 + 2 = 97

Question 10.
25 + 60 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-On-Your-Own-Question-10
Explanation:
25 = 2 tens and 5 ones
60 = 6 tens
when adding 25 + 60
we add the tens and keep the ones constant as their is no ones place in the second addend
(2 tens + 5 ones) + 6 tens =  (2 + 6) tens + 5 ones
8 tens + 5 ones
25 + 60 = 85.

Question 11.
2 + 54 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-On-Your-Own-Question-11
Explanation:
54 = 5 tens and 4 ones
2 = 2 ones
when adding 2 + 54
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the first addend
2 ones + 5 tens + 4 ones  =  5 tens +(2+4)ones
5 tens + 6 ones
2 +54 = 56

Question 12.
70 + 29 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-On-Your-Own-Question-12
Explanation:
29 =  2 tens and 9 ones
70 = 7 tens
when adding 70 + 29
we add the tens and keep the ones constant as their is no ones place in the second addend
7 tens + 2 tens 9 ones  =  (7+ 2) tens + 9 ones
9 tens + 9 ones
70 + 29 = 99

GO DEEPER Make a sum of 45. Draw a quick picture. Write the number sentence.
Question 13.
Add ones to a two-digit number.
_____ + _____ = 45
Answer:
5 + 40 = 45
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-Go-Deeper-Question-13

Question 14.
Add tens to a two-digit number.
_____ + _____ = 45
Answer:
20 + 25 = 45
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-Go-Deeper-Question-14

Problem Solving • Applications

Choose a way to solve. Draw or write to show your work.
Question 15.
Rita picks 63 strawberries. Then she picks 30 more. How many strawberries does Rita pick?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.5 4
_____ strawberries
Answer:
Number of strawberries Rita picked at first = 63
Number of more strawberries Rita picked = 30
Total number of strawberries Rita picked = 63 + 30 = 93.

Question 16.
THINK SMARTER
Kenny planted two rows of corn. He used 20 seeds in each row. He has 18 seeds left. How many seeds of corn did Kenny have?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.5 5
_____ seeds
Answer:
Number of seeds in a row = 20
Number of rows = 2
Total number of seeds planted in 2 rows = 2 × 20 = 40
Number of seed left = 18
Total number of seeds = 40 + 18 = 58

Question 17.
There are 7 oak trees and 32 pine trees in the park. How many trees are in the park?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.5 6
_____ trees

Number of oak trees = 7
Number of pine trees = 32
Total number of trees in park =7 + 32 = 39

Answer:

Question 18.
THINK SMARTER
Use the model. Draw to show how to add the tens.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.5 7
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.5-Use-Models-to-Add-Think-Smarter-Question-18

TAKE HOME ACTIVITY • Give your child the addition problems 25 + 3 and 25 + 30. Ask your child to explain how to solve each problem.

Use Models to Add Homework & Practice 8.5

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.5 8 and your MathBoard. Add the ones or tens. Write the sum.
Question 1.
44 + 5 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Models-to-Add-Homework-Practice -8.5-Question-1

Explanation:
44 = 4 tens and 4 ones
5 = 5 ones
when adding   44 + 5
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the first addend
4 tens + 4 ones +5 ones  =  4 tens +(4+5)ones
4 tens + 9 ones = 49
44 + 5 = 49

Question 2.
16 + 70 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Models-to-Add-Homework-Practice -8.5-Question-2

Question 3.
78 + 20 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Models-to-Add-Homework-Practice -8.5-Question-3

Question 4.
52 + 7 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Models-to-Add-Homework-Practice -8.5-Question-4

Explanation:
52 = 5 tens and 2 ones
7 = 7 ones
when adding  52 + 7
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the first addend
5 tens + 2 ones +7 ones  =  5 tens +(2+7)ones
5 tens + 9 ones = 59
52+ 7 = 59.

Question 5.
2 + 13 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Models-to-Add-Homework-Practice -8.5-Question-5
Explanation:
2 = 2 ones
13 = 1 tens and 3 ones
when adding   2 +13
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the first addend
2 ones + 1 tens + 3 ones +  =  1 tens +(2+3)ones
1 tens + 5 ones = 15
2 + 13 = 15

Question 6.
73 + 4 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Models-to-Add-Homework-Practice -8.5-Question-6
Explanation:
73 = 7 tens and 3 ones
4 = 4 ones
when adding  73 + 4
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the first addend
7 tens + 3 ones + 4 ones  =  7 tens +(3+4)ones
7 tens + 7 ones = 77
73 + 4 = 77

Question 7.
65 + 3 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Models-to-Add-Homework-Practice -8.5-Question-7
Explanation:
65 = 6 tens and 5 ones
3 = 3 ones
when adding  65 + 3
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the first addend
6 tens + 5 ones +3 ones  =  6 tens +(5+3)ones
6 tens + 8 ones = 68
65 +3 =68..

Question 8.
20 + 25 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Models-to-Add-Homework-Practice -8.5-Question-8
Explanation:
25 =  2 tens and 5 ones
20 = 2 tens
when adding 20 + 25
we add the tens and keep the ones constant as their is no ones place in the second addend
(2 tens ) + (2 tens+ 5 ones)  =  (2+ 2) tens + 5 ones
4 tens + 5 ones = 45
20 + 25 = 45

Question 9.
49 + 30 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Models-to-Add-Homework-Practice -8.5-Question-9
Explanation:
49 =  4 tens and 9 ones
30 = 3 tens
when adding 49 + 30
we add the tens and keep the ones constant as their is no ones place in the second addend
(4 tens + 9 ones) + 3 tens  =  (4+ 3) tens + 9 ones
7 tens + 9 ones = 79
49 + 30 =79

Question 10.
81 + 8 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Models-to-Add-Homework-Practice -8.5-Question-10
Explanation:
81 = 8 tens and 1 ones
8 = 8 ones
when adding 81 + 8
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the second addend
(8 tens + 1 ones) + 8 ones =  8 tens +(8+1)ones
8 tens + 9 ones
81 + 8 = 89.

Problem Solving

Solve. Draw or write to explain.
Question 11.
Maria has 21 marbles. She buys a bag of 20 marbles. How many marbles does Maria have now?
______ marbles
Answer:
Number of marbles Maria had = 21
Number of marbles Maria bought = 20
Total number of marbles Maria have now = 21 + 20 = 41.

Question 12.
WRITE
Write a story problem about 40 apples and 17 pears.
Answer:

Lesson Check
Question 1.
What is the sum? Write the number.
62 + 30 = _____
Answer:
62 + 30 = 92
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-lesson-check-Question-1
Explanation:
62 =  6 tens and 2 ones
30 = 3 tens
when adding 62 + 30
we add the tens and keep the ones constant as their is no ones place in the second addend
6 tens + 2 ones + 3 tens  =  (6 + 3) tens + 2 ones
9 tens + 2 ones = 92

Question 2.
What is the sum? Write the number.
37 + 2 = _____
Answer:
37 + 2 = 39
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-lesson-check-Question-2

Explanation:
37 = 3 tens and 7 ones
2 = 2 ones
when adding 37 + 2
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the first addend
3 tens + 7 ones + 2 ones =  3 tens +(7 + 2)ones
3 tens + 9 ones = 39
37 + 2 = 39

Spiral Review
Question 3.
Write two ways to make 15.
____ + ____ = 15
_____ + ____ = 15
Answer:
10 + 5 = 15
3 + 12 = 15

Question 4.
What number does the model show?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.5 9
______
Answer:
The number represented in the model is 103
10 tens and 3 ones = 103
Explanation
In the model show
lines represents tens
dot represents ones
There are 10 line and 3 dots
100 + 3 = 103.

Lesson 8.6 Make Ten to Add

Essential Question How can making a ten help you add a two-digit number and a one-digit number?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction 8.6 1. Draw to show how you can find the sum.
21 + 6 = _____
Answer:
21 + 6 = 27
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.6-Make-Ten-to-Add-Listen-and-Draw

MATHEMATICAL PRACTICES
Use Tools Explain how your model shows the sum of 21 + 6.
Answer:
21 + 6 = 27
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.6-Make-Ten-to-Add-MATHEMATICAL-PRACTICES

Share and Show

Use Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction 8.6 2. Draw to show how you make a ten. Find the sum.
Question 1.
49 + 3 = ?
_____ + ____ = _____
So, 49 + 3 = ____
Answer:
49 + 3 =
50 + 2 = 52
49 + 3 = 52
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.6-Make-Ten-to-Add-Share-and-Show-Question-1
Explanation:
49  + 3 = 52
while adding the ones 9 + 3 we are borrowing 1 ones from 3 to make it tens.
Remaining 2 ones are added to the tens.
49 + 1 + 2 = 50 + 2 = 52.

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Use a Concrete Model
Use Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction 8.6 3. Draw to show how you make a ten. Find the sum.
Question 2.
39 + 7 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.6-Make-Ten-to-Add-ON-YOUR-OWN-Question-2
Explanation:
39  + 7 = 46
while adding the ones 9 + 7 we are borrowing 1 ones from 7 to make it tens.
Remaining 6 ones are added to the tens.
39 + 1 + 6
= 40 + 6
= 46.

Question 3.
72 + 9 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.6-Make-Ten-to-Add-ON-YOUR-OWN-Question-3
Explanation:
72 + 9
while adding the ones 2 + 9 we are borrowing 8 ones from 9 ones to make it tens.
Remaining 1 ones are added to the tens.
72 + 9
=72 + 8 + 1
= 80 + 1
= 81.

Question 4.
58 + 5 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.6-Make-Ten-to-Add-ON-YOUR-OWN-Question-4

Explanation:
58 + 5 = 63
while adding the ones 8 + 5 we are borrowing 2 ones from 5 to make it tens.
Remaining 3 ones are added to the tens.
58 + 5
=58 + 2 +3
= 60 + 3
= 63

THINK SMARTER Solve. Write the numbers.
Question 5.
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction 8.6 4
So, 46 + 7 = _____
Answer:
46 + 7 = 53
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.6-Make-Ten-to-Add-THINK-SMARTER-Question-5

Question 6.
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction 8.6 5
So, 53 + 8 = _____
Answer:
53 + 8 = 53 + 7 + 1 = 60 +1 = 61
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.6-Make-Ten-to-Add-THINK-SMARTER-Question-6

Problem Solving • Applications

Choose a way to solve. Draw or write to show your work.
Question 7.
THINK SMARTER
Koby puts 24 daisies and 8 tulips in a vase. How many flowers are in the vase?
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction 8.6 6
______ flowers
Answer:
Number of Daisies flower = 24
Number of Tulips flowers = 8
Total number of flowers = 24 + 8
24 + 6 + 2
30 + 2
32.

Question 8.
GO DEEPER
There are 27 ducklings in the water. 20 of them come out of the water. How many ducklings are still in the water?
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction 8.6 7
______ ducklings
Answer:
Total Number of Ducklings in the water = 27
Number of ducklings came out of water = 20
Number of ducklings still in water = 27 – 20 = 7
7 ducklings are still in the water.

Question 9.
Write the missing addend.
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction 8.6 8
Answer:
46 + 6 = 52
Explanation:
To find the missing addend
we need to subtract the 1st addend from the sum
52 – 46 =6.
6 is the missing addend.

Question 10.
THINK SMARTER
Use the model. Draw to show how to make a ten.
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction 8.6 9
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.6-Make-Ten-to-Add-THINK-SMARTER-Question-10
Explanation:
58 + 5 = 63
while adding the ones 8 + 5 we are borrowing 2 ones from 5 to make it tens.
Remaining 3 ones are added to the tens.
58 + 5
=58 + 2 +3
= 60 + 3
= 63

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to explain how to find the sum for 25 + 9.

Make Ten to Add Homework & Practice 8.6

Use Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction 8.6 10. Draw to show how you make a ten. Find the sum.
Question 1.
26 + 5 = ______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Make-Ten-to-Add-Homework-&-Practice-8.6-Question-1
Explanation:
26 + 5
while adding the ones 6 + 5 we are borrowing 4 ones from 5 to make it tens.
Remaining 1 ones are added to the tens.
26 + 5
26 + 4 + 1
30 + 1
31

Question 2.
68 + 4 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Make-Ten-to-Add-Homework-&-Practice-8.6-Question-2
Explanation:
68 + 4 = 72
while adding the ones 8 + 4 we are borrowing 2 ones from 4 to make it tens.
Remaining 2 ones are added to the tens.
68 + 4
68 + 2 + 2
70 + 2
72

Problem Solving

Choose a way to solve. Draw or write to show your work.
Question 3.
Debbie has 27 markers. Sal has 9 markers. How many markers do they have?
_______ markers
Answer:
Number of markers with Debbie = 27
Number of markers with Sal = 9
Total number of markers both have = 27 + 9 = 36.
36 markers.

Question 4.
WRITE
Use words or pictures to explain how to solve 44 + 7.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Make-Ten-to-Add-Homework-&-Practice-8.6-write-Question-4
Explanation:
44 + 7
while adding the ones 4 + 7 we are borrowing 6 ones from 7 ones to make it tens.
Remaining 1 ones are added to the tens.
44 + 7
44 + 6 + 1
50  +  1
51

Lesson Check
Question 1.
What is the sum? Write the number.
47 + 6 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Make-Ten-to-Add-Homework-&-Practice-8.6-Lesson-Check-Question-1
Explanation:
47 + 6
while adding the ones 7 + 6 we are borrowing 3 ones from 6 ones to make it tens.
Remaining 3 ones are added to the tens.
47 + 6
47 + 3 + 3
50 + 3
53

Question 2.
What is the sum? Write the number.
84 + 8 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Make-Ten-to-Add-Homework-&-Practice-8.6-Lesson-Check-Question-2
Explanation:
84 + 8
while adding the ones 4 + 8 we are borrowing 6 ones from 8 ones to make it tens.
Remaining 2 ones are added to the tens.
84 + 8
=84 + 6 + 2
= 90 + 2
= 92

Spiral Review
Question 3.
What number does the model show? Write the number.
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction 8.6 11
Answer:
11 tens + 4 ones
110 + 4
114

Question 4.
Write a number to make the sentence true.
5 + 4 = 10 – ______
Answer:
5 + 4 = 10 – 1

Lesson 8.7 Use Place Value to Add

Essential Question How can you model tens and ones to help you add two-digit numbers?

Listen and Draw

Model the problem with 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 1. Draw a quick picture to show your work.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 2

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe How many tens? How many ones? How many in all?
Answer:

Share and Show

Draw a quick picture. Use tens and ones to add.
Question 1.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 3
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.7-Use-Place-Value-to-Add-Share-and-Show-Question-1

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Make Connections Draw a quick picture. Use tens and ones to add.
Question 2.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 4
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.7-Use-Place-Value-to-Add-On-Your-Own-Question-2

Question 3.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 5
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.7-Use-Place-Value-to-Add-On-Your-Own-Question-3

Question 4.
THINK SMARTER
Solve.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 6
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.7-Use-Place-Value-to-Add-On-Your-Own-THINK-SMARTER-Question-4

Question 5.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 7
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.7-Use-Place-Value-to-Add-On-Your-Own-THINK-SMARTER-Question-5

Question 6.
THINK SMARTER
Draw a quick picture to solve. Han has 37 shells. Jonah had 15 shells. How many shells do they have?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 8
_______
Answer:
Number of shells Han has = 37
Number of shells Jonah has =15
Total number of shells both has = 37 + 15 = 52
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.7-Use-Place-Value-to-Add-On-Your-Own-THINK-SMARTER-Question-6

Problem Solving • Applications

Question 7.
THINK SMARTER
Draw a quick picture to solve. Kim has 24 marbles. Al has 47 marbles.How many marbles do they have?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 9
______ marbles
Answer:
Number of marbles Kim has = 24
Number of marbles Al has =47
Total number of marbles both have = 24 + 47 = 71
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.7-Use-Place-Value-to-Add-On-Your-Own-THINK-SMARTER-Question-7

Question 8.
GO DEEPER
Choose two addends from 11 to 49. Draw them. Add in any order to solve.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 10
Answer:
35 and 45 are the two addends
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.7-Use-Place-Value-to-Add-On-Your-Own-GO-DEEPER-Question-8

Question 9.
THINK SMARTER
Write the addition that the model shows. Solve.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 11
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.7-Use-Place-Value-to-Add-On-Your-Own-THINK-SMARTER-Question-9
Explanation:
There are 5 tens and 2 ones in the first addend and 1 tens and 5 ones in the second addend
(5 + 1) tens + (2 + 5 )ones = 6 tens + 7 ones = 60 + 7 = 67.

TAKE HOME ACTIVITY • Write the numbers 42 and 17. Have your child tell how to find the sum by adding the tens and ones.

Use Place Value to Add Homework & Practice 8.7

Draw a quick picture. Use tens and ones to add.
Question 1.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 12
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Place-Value-to-Add-Homework-&-Practice-8.7-Question-1

Question 2.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 13
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Place-Value-to-Add-Homework-&-Practice-8.7-Question-2

Problem Solving
Question 3.
Write two addition sentences you can use to find the sum. Then solve.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 14
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Place-Value-to-Add-Homework-&-Practice-8.7-Question-3

Question 4.
WRITE
Write and solve a story problem to add 12 and 18.
Answer:
Ram has 12 five star chocolates. Ravi has 18 much chocolates. How many chocolates does they have..?
Answer:
Number of chocolates Ram have = 12
Number of chocolates Ravi have =18
Total number of chocolates does both have = 12 + 18 = 30.

Lesson Check
Question 1.
What is the sum? Write the number.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 15
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Place-Value-to-Add-Homework-&-Practice-8.7-Lesson-Check-Question-1

Question 2.
What is the sum? Write the number.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 16
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Place-Value-to-Add-Homework-&-Practice-8.7-Lesson-Check-Question-2

Spiral Review
Question 3.
I have 28 cubes. How many tens and ones can I make?
_____ tens ____ ones
_____ ten _____ ones
Answer:
You can make as below
2 tens 8 ones
1 ten 18 ones

Question 4.
What is the sum? Write the number.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.7 17
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Use-Place-Value-to-Add-Homework-&-Practice-8.7-Lesson-Check-Question-4

Lesson 8.8 Problem Solving • Addition Word Problems

Essential Question How can drawing a picture help you explain how to solve an addition problem?

Kelly gets 6 new toy cars. He already has 18 toy cars. How many does he have now?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 1

Show how to solve the problem.

____________________
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
_____________________
Answer:
Number of toy cars Kelly got = 6
Number of toy cars Kelly had = 18
Total number of toy cars with Kelly = 18 + 6 = 24.

HOME CONNECTION • Being able to show and explain how to solve a problem helps your child build on their understanding of addition.

Try Another Problem

Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 2
Draw and write to solve. Explain your reasoning.
Question 1.
Aisha picks 60 blueberries to make a pie. Then she picks 12 more to eat. How many blueberries does Aisha pick?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 3
Answer:
Number of blueberries Aisha picked to make a pie = 60
Number of blueberries Aisha picked to eat = 12
Total number of blueberries Aisha picked = 60 +12 = 72.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.8-Problem-Solving-Addition-Word-Problems-Question-1

Question 2.
Yuri collects 21 cans for the school food drive. Leo collects 36 cans. How many cans do Yuri and Leo collect?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 4
Answer:
Number of cans Yuri collects from school food drive =21
Number of cans Leo collects  = 36
Total number of cans Yuri and Leo collects = 21 + 36 =57.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.8-Problem-Solving-Addition-Word-Problems-Question-2

MATHEMATICAL PRACTICES
Explain the addition strategy you used to solve Exercise 1.
Answer:

Share and Show

MATHEMATICAL PRACTICE Use Reasoning Draw and write to solve.
Question 3.
Tyra sees 48 geese in the field. Then she sees 17 more geese in the sky. How many geese does Tyra see?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 5
______ geese
Answer:
Number of geese Tyra sees in the field = 48
Number of geese Tyra sees in the sky = 17
Total number of geese Tyra sees = 48 + 17 =  65.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.8-Problem-Solving-Addition-Word-Problems-Question-3

Question 4.
Jade paints 35 circles and 45 triangles in art class. How many shapes does Jade paint?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 6
_____ shapes
Answer:
Number of circles Jade paints = 35
Number of triangles Jade paints = 45
Total number of shapes Jade paints = 35 +45 =80
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.8-Problem-Solving-Addition-Word-Problems-Question-4

Question 5.
THINK SMARTER
It takes 10 hops to get across the yard. How many hops does it take to get across the yard and back?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 7
_____ hops
Answer:
Number of hops to get across the yard = 10
Number of hops to get across the yard and back the yard = 2 times the hops to gt across the yard
10 + 10 = 20.

On Your Own

Choose a way to solve. Draw or write to explain.
Question 6.
THINK SMARTER
Julian sells 3 books of tickets for the school fair. Each book has 20 tickets. How many tickets does Julian sell?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 8
_____ tickets
Answer:
Number of tickets in each book = 20 tickets
Number of books of tickets Julian sell = 3
Total number of tickets Julian sell = 3 × 20
60 tickets.

Question 7.
GO DEEPER
I have some red roses and pink roses. I have 14 red roses. I have 8 more pink roses than red roses. How many roses do I have?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 9
______ roses
Answer:
Total number of red roses i have = 14
Number of pink roses are 8 more than red roses = 8 +14 = 22
Total number of roses i have = 14 + 22 = 36.
I have 36 roses.

Question 8.
THINK SMARTER+
Ella sees 27 Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 10. She sees 28 Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 11. How many Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 10 Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 11 does Ella see? Circle the number that makes this sentence true.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 12
Answer:
Number of Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 10 Ella sees = 27
Number of Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 11 Ella sees = 28
Total number of  Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 10Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 11 Ella sees = 27 + 28 = 55
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.8-Problem-Solving-Addition-Word-Problems-Question-8

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to solve 16 + 7, 30 + 68, and 53 + 24. Ask him or her to explain how they solved each problem.

Problem Solving • Addition Word Problems Homework & Practice 8.8

Draw and write to solve. Explain your reasoning.
Question 1.
Jean has 10 fish. She gets 4 more fish. How many fish does she have now?
____________________________
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
_____________________________
_____ fish
Answer:
Number of fish Jean has = 10
Number of more fish she gets = 4
Total number of fish she have = 10 + 4 = 14
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Problem-Solving-Addition-Word-Problems-Practice-8.8-Question-1
Explanation:
Given
Jean has 10 fish = 10
She gets more fish = 4
now on adding the both we get the total fish she have = 10 + 4 = 14.

Question 2.
Courtney buys 2 bags of apples. Each bag has 20 apples. How many apples does she buy?
____________________________
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
_____________________________
_____ apples
Answer:
Number of bags of apples Courtney buys = 2
Number of apples in each bag = 20
Total number of apples she buy = 2 × 20 = 40
20 + 20 = 40 apples.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Problem-Solving-Addition-Word-Problems-Practice-8.8-Question-2

Question 3.
John bakes 18 blueberry muffins and 12 banana muffins for the bake sale. How many muffins does he bake?
_____________________________
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
_____________________________
______ muffins
Answer:
Number of blueberry muffins John bakes = 18
Number of banana muffins John bakes = 12
Total number of muffins John bakes = 18 + 12 = 30 muffins.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Problem-Solving-Addition-Word-Problems-Practice-8.8-Question-3

Question 4.
WRITE
Draw a picture to show how to find 12 + 37.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Problem-Solving-Addition-Word-Problems-Practice-8.8-Question-4

Lesson Check
Question 1.
Amy has 9 books about dogs. She has 13 books about cats. How many books does she have about dogs and cats? Solve. Show your work. Write the number.
______ books
Answer:
Number of books about dogs Amy has = 9
Number of books about cats Amy has = 13
Total number of books about dogs and cats Amy has = 9 + 13 = 21 books.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Problem-Solving-Addition-Word-Problems-Lesson-Check-8.8-Question-1

Spiral Review
Question 2.
What is the sum for 4 + 2 + 4? Write the number.
______
Answer:
4 + 2 + 4 = 10
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Problem-Solving-Addition-Word-Problems-Lesson-Check-8.8-Question-2

Question 3.
Solve. Use the ten frame to make a ten to help you subtract. Ray has 14 pens. 8 are black. The rest are blue. How many pens are blue?
______ blue pens
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.8 13
Answer:
Total number of pens = 14
Number of black pens = 8
Number of blue tens = total – black pens
14 – 8 = 6
8 + 6 = 14.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Problem-Solving-Addition-Word-Problems-Lesson-Check-8.8-Question-3

Lesson 8.9 Related Addition and Subtraction

Essential Question How can you use a hundred chart to show the relationship between addition and subtraction?

Listen and Draw

Use the hundred chart to solve the problems.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.9 1

MATHEMATICAL PRACTICES
Apply Describe how you can use a hundred chart to find the sum and the difference.
Answer:

Share and Show

Use the hundred chart to add and subtract. Count up and back by tens.
Question 1.
56 + 20 = _____
76 – 20 = ______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Question-1
Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 56 + 20 = 76
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 56 we count 2 tens down.
Second sentence = 76 – 20 = 56
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 76 we count 2 tens up.

Question 2.
48 + 50 = _____
98 – 50 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Question-2
Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 48 + 50 = 98
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 48 we count 5 tens down.
Second sentence = 98 – 50 = 48
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 98 we count 5 tens up.

On Your Own

Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.9 2
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-On-Your-Own
Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 28 + 60 = 88
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 28 we count 6 tens down.
Second sentence = 88 – 60 = 28
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 88 we count 6 tens up.

MATHEMATICAL PRACTICE Look for a Pattern Use the hundred chart to add and subtract. Count up and back by tens.
Question 3.
36 + 30 = _____
66 – 30 = ______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Share-and-Show-Question-3
Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 36 + 30 = 66
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 36 we count 3 tens down.
Second sentence = 66 – 30 = 36
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 66 we count 3 tens up.

Question 4.
73 + 10 = _____
83 – 10 = ______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Share-and-Show-Question-4

Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 73 + 10 = 83
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 73 we count 1 tens down.
Second sentence = 83 – 10 = 73
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 83 we count 1 tens up.

Question 5.
25 + 70 = _______
95 – 70 = ______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Share-and-Show-Question-5
Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 25 + 70 = 95
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 25 we count 7 tens down.
Second sentence = 95 – 70 = 25
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 95 we count 7 tens up.

Question 6.
18 + 40 = ______
58 – 40 = ______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Share-and-Show-Question-6

Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 18 + 40 = 58
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 18 we count 4 tens down.
Second sentence = 58 – 40 = 18
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 58 we count 4 tens up.

Question 7.
THINK SMARTER
Solve. There are 73 bees in a hive. 10 bees fly away. Then 10 more bees fly into the hive. How many bees are in the hive now?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.9 3
______ bees
Answer:
Total number of bees in hive = 73
Number of bees flew away = 10
Number of bees flew back into the hive = 10
Total number of bees in the hive = 73 – 10 = 63 + 10 = 73.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Question-7
Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 73 +10 = 83
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 73 we count 1 tens down.
Second sentence = 83 – 10 = 73
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 83 we count 1 tens up.

Problem Solving • Applications

Solve. Draw or write to show your work.
Question 8.
THINK SMARTER
There are 38 ants on a rock. 10 move to the grass. 10 walk up a tree. How many ants are on the rock now?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.9 4
______ ants
Answer:
Total  number of ants on the rock = 38
Number of ants move to grass = 10
Number of ants walk up the tree = 10
Number of ants on the rock = 38 – 10 – 10 = 18 ants.

Question 9.
GO DEEPER
There are 27 birds at the park. 50 more birds come. Then 50 fly away. How many birds are at the park now?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.9 5
_______ birds
Answer:
Number of birds in the park = 27
Number of birds came into the park = 50
Number of birds flew away =50
Total number of birds in the park = 27 + 50 = 77 – 50 = 27.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Share-and-Show-Question-9

Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 27+ 50 = 77
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 27 we count 5 tens down.
Second sentence = 77 – 50 = 27
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 77 we count 5 tens up.

Question 10.
THINK SMARTER
Match the math sentences that count up and back by tens.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.9 6
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Share-and-Show-Question-10

TAKE HOME ACTIVITY • On slips of paper, write 36 + 40 and 76 − 40. Ask your child to explain how to use the hundred chart to count up and back by tens to find the sum and the difference.

Related Addition and Subtraction Homework & Practice 8.9

Use the hundred chart to add and subtract. Count up and back by tens.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.9 7
Question 1.
16 + 60 = _____
76 – 60 = ______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Related-Addition-and-Subtraction-Homework-&-Practice-8.9-Question-1

Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 16 + 60
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 16 we count 6 tens down.
Second sentence = 76 – 60
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 76 we count 6 tens up.

Question 2.
61 + 30 = ______
91 – 30 = ______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Related-Addition-and-Subtraction-Homework-&-Practice-8.9-Question-2

Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 61 + 30
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 61 we count 3 tens down.
Second sentence =91 – 30
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 91 we count 3 tens up.

Question 3.
64 + 20 = _____
84 – 20 = ______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Related-Addition-and-Subtraction-Homework-&-Practice-8.9-Question-3

Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 64 + 20
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 64 we count 2 tens down.
Second sentence = 84 – 20
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 84 we count 2 tens up.

Problem Solving

Choose a way to solve. Draw or write to show your work.
Question 4.
There are 53 leaves in a tree. 20 leaves blow away. How many leaves are left in the tree?
______ leaves
Answer:
Total number of leaves on the tree = 53 leaves
Number of leaves blow away = 20
Number of leaves left on the tree = 53 – 20 = 33
33 leaves.

Question 5.
WRITE
Write a number sentence to subtract 3 tens from 93.
Answer:
93 -30 = 63.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Related-Addition-and-Subtraction-Homework-&-Practice-8.9-Question-5
Explanation:
The given question is a tens count subtraction.
First sentence = 93 – 30 = 63.
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 93 we count 3 tens up.

Lesson Check
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.9 8
Question 1.
What is 78 − 20? Write the number.
______
Answer:
78 – 20 = 58
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Lesson-Check-Question-1
Explanation:
First sentence = 78 – 20
it is represented with orange color. its a up flow. So, from 78 we count 2 tens up.

Question 2.
What is 37 + 50? Write the number.
______
Answer:
37 + 50 = 87
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Lesson-Check-Question-2

Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 37 + 50
it is represented with blue color. its a down flow. So, from 37 we count 5 tens down.

Spiral Review
Question 3.
Use the model. What is the difference of 7 − 3? Write the number.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.9 9
7 – 3 = ______
Answer:
7 – 3 = 4
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Lesson-Check-Question-3
Explanation:
First sentence = 7 – 3 = 4
it is represented with orange color. its a backward flow. So, from 7 we count 3 ones back to reach 4

Question 4.
What is the sum for 0 + 7? Write the number.
______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-lesson-8.9-Related-Addition-and-Subtraction-Lesson-Check-Question-4
Explanation:
The given question is a tens count addition and subtraction.
first sentence = 0 + 7 = 7
it is represented with blue color. its a forward flow. So, from 1 we count 6 ones to reach 7.

Lesson 8.10 Practice Addition and Subtraction

Essential Question What different ways can you use to add and subtract?

Listen and Draw

Draw to show the problem. Then solve.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 1

MATHEMATICAL PRACTICES
Describe How did you solve the problem?
Answer:

Model and Draw

What ways have you learned to add and subtract?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 2
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Model-Draw

Share and Show

Add or subtract.
Question 1.
30 + 60 = ______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-1
Explanation:
30 =  3 tens
60 = 6 tens
when adding 30+60
we add the tens
3 tens +  6 tens   =  (3+6) tens
9 tens
90.

Question 2.
73 + 5 = ______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-2
Explanation:
73 =  7 tens and 3 ones
5 = 5 ones
when adding 73 + 5
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the second addend
7 tens + 3 ones +  5 ones  =  7 tens +(3 + 5) ones
7 tens + 8 ones
70 + 8 = 78.

Question 3.
10 – 4 = _____
Answer:
10 – 4 = 6
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-3
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
10 – 4 = 6
10 is minuend and 40 is subtrahend and 6 is difference of both
10 – 4 = 6

Question 4.
29 + 4 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-4

Explanation:
29 + 4
while adding the ones 9 + 4 we are borrowing 1 ones from 4 ones to make it tens.
Remaining 3 ones are added to the tens.
29 + 4
29 +1 +3
30 + 3
33.

Question 5.
9 + 9 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-5

Explanation:
9 + 9
while adding the ones 9 +9 we are borrowing 1 ones from 9 ones to make it tens.
Remaining 8 ones are added to the tens.
9 + 9
9 + 1 + 8
10 + 8
18.

Question 6.
5 + 6 = ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-6
Explanation:
5 + 6
while adding the ones 5 + 6 we are borrowing 5 ones from 6 ones to make it tens.
Remaining 1 ones are added to the tens.
5 + 6
5 + 5 + 1
10 + 1
11.

Question 7.
25 + 54 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-7

Question 8.
15 – 8 = ______
Answer:
7 + 8 = 15
15 – 8 = 7
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
15 – 8 = 7
15 is minuend and 8 is subtrahend and 7 is difference of both
15 – 8 = 7
7.

Question 9.
40 + 10 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-9

Question 10.
40 – 10 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-10

Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
40 – 10 = 30
40 is minuend and 10 is subtrahend and 30 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
40 – 10 = 30
30 = 3 lines

Question 11.
14 – 7 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-11

Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
14 – 7 = 7
14 is minuend and 7 is subtrahend and 7 is difference of both
14 – 7
7.

Question 12.
90 – 70 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-12
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
90 – 70
90 is minuend and 70 is subtrahend and 20 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
90 – 70 = 20
20.

Question 13.
86 + 12 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-13

Question 14.
1 + 9 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-14

Question 15.
6 + 7 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-15

Explanation:
6 + 7 = 13
while adding the ones 6 + 7  we are borrowing 4 ones from 7 ones to make it tens.
Remaining 3 ones are added to the tens.
6+7
6 + 4 + 3
10 + 3
13.

Question 16.
9 – 2 = _____
Answer:
7 + 2 = 9
9 – 2 = 7
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-16

Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
9 – 2
9 is minuend and 2 is subtrahend and 7 is difference of both
9 – 2
7.

Question 17.
8 + 31 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-17
Explanation:
31 =  3 tens and 1 ones
8 = 8 ones
when adding 8 +31
we add the ones and keep the tens constant as their is no tens place in the first addend
8 ones + 3 tens + 1 ones    =  3 tens +(8 + 1) ones
3 tens + 9 ones
30 + 9 = 39.

Question 18.
50 + 11 = _____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-18
Explanation:
50 =  5 tens
11 = 1 tens and 1 ones
when adding 50 + 11
we add the tens and keep the ones constant as their is no ones place in the second addend
5 tens + 1 tens + 1 ones   =  (5 + 1) tens +1 ones
6 tens + 1 ones
60 + 1 = 61.

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Use Repeated Reasoning Add or subtract.
Question 19.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 3
Answer:
12 – 3 = 9
9 + 3 = 12

Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
12 – 3 = 9
12 is minuend and 3 is subtrahend and 9 is difference of both
12 – 3 = 9.

Question 20.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 4
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-20

Question 21.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 5
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-21

Question 22.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 6
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-22

Question 23.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 7
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-23

Question 24.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 8
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-24

Explanation:
16 + 7
while adding the ones 6 + 7 we are borrowing 4 ones from 7 ones to make it tens.
Remaining 3 ones are added to the tens.
16 + 7
16 + 4 + 3
20 + 3
23.

Question 25.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 9
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-25

Explanation:
Any number subtracted from the the number itself gives the difference zero.0

Question 26.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 10
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-26

Explanation:
3 + 8
while adding the ones 3 + 8 we are borrowing 7 ones from 1 ones to make it tens.
Remaining 1 ones are added to the tens.
3 + 8
3 + 7 + 1
10 + 1
11.

Question 27.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 11
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-27

Question 28.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 12
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-28
Explanation:
We subtract the subtrahend from the minuend to get the difference.
60 – 30 = 30
60 is minuend and 30 is subtrahend and 30 is difference of both
ONE line represents tens
1 line = 10
60 – 30 = 30
30.

Question 29.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 13
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-29

Question 30.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 14
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-30

Question 31.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 15
Answer:

Question 32.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 16
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-32

Question 33.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 17
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-33

Question 34.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 18
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Lesson-8.10-Practice-Addition-and-Subtraction-Question-34

Solve. Write or draw to explain.
Question 35.
THINK SMARTER
Lara collects 8 more stamps than Samson. Samson collects 39 stamps. How many stamps does Lara collect?
______ stamps
Answer:
Number of Stamps Samson collect = 39
Number of Stamps Lara Collect = 8 more than Samson = 8 + 39 = 47

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.
Question 36.
THINK SMARTER
Jane drew some stars. Then she drew 9 more stars. Now there are 19 stars. How many stars did Jane draw first?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 19
Answer:
Jane drew some stars =x
Jane drew again some more stars = x + 9
Now total Number of stars = 19
Number of stars Jane draw first = x
x + 9 = 19
x =19 – 9 = 10
Number of stars Jane draw first = 10

Question 37.
THINK SMARTER
Adel drew 10 more stars than Charlie. Charlie drew 24 stars. How many stars did Adel draw?
______ stars
Answer:
Number of stars Charlie drew = 24 stars.
Adel drew 10 more stars than Charlie. = 24 + 10 = 34
Number of stars adel draw = 34

Question 38.
GO DEEPER
Write three ways to get a sum of 49.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 20
Answer:
20 + 29 = 49
35 + 14 = 49
40 + 9 = 49

Question 39.
THINK SMARTER
Find the sum of 23 and 30. Use any way to add.
23 + 30 = _______
Explain how you solved the problem.
Answer:
23 + 30 = 53
30 + 23 = 53
Explanation :
Whatever may be the order of addends but the sum always remains the same .

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child explain how he or she solved Exercise 36.

Practice Addition and Subtraction Homework & Practice 8.10

Add or subtract.
Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 21
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Practice-Addition-and-Subtraction-Homework-Practice-8.10-Question-1

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 22
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Practice-Addition-and-Subtraction-Homework-Practice-8.10-Question-2

Question 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 23
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Practice-Addition-and-Subtraction-Homework-Practice-8.10-Question-3

Question 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 24
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Practice-Addition-and-Subtraction-Homework-Practice-8.10-Question-4

Question 5.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 25
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Practice-Addition-and-Subtraction-Homework-Practice-8.10-Question-5

Question 6.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 26
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Practice-Addition-and-Subtraction-Homework-Practice-8.10-Question-6

Question 7.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 27
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Practice-Addition-and-Subtraction-Homework-Practice-8.10-Question-7

Question 8.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 28
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Practice-Addition-and-Subtraction-Homework-Practice-8.10-Question-8

Question 9.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 29
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Practice-Addition-and-Subtraction-Homework-Practice-8.10-Question-9

Question 10.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 30
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Show-What-You-Know-Practice-Addition-and-Subtraction-Homework-Practice-8.10-Question-10

Problem Solving
Solve. Write or draw to explain.
Question 11.
Andrew read 17 pages of his book before dinner. He read 9 more pages after dinner. How many pages did he read?
______ pages
Answer:
Number of pages Andrew read before dinner = 17
Number of pages Andrew read after dinner = 9 more = 9 + 17 = 26
Number of pages Andrew read = 17 + 26 = 43

Question 12.
WRITE
Write two ways you could use to find 5 + 8.
Answer:
5 + 8 = 13
8 + 5 = 13
Explanation :
Whatever may be the order of addends but the sum always remains the same .

Lesson Check
Question 1.
What is the sum of 20 + 18? Write the sum.
20 + 18 = ______
Answer:
20 + 18 = 38
Explanation :
Adding addend 20 and 18  gives the sum 38 .

Question 2.
What is the difference of 90 − 50? Write the difference.
90 – 50 = ______
Answer:
90 – 50 = 40
Explanation :
the Minuend 90 is subtrahend with 50 gives the difference 40

Spiral Review
Question 3.
Use the model. What number sentence does this model show? Write the number sentence that the model shows.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 8 Two-Digit Addition and Subtraction 8.10 31
Answer:
10 + 3 = 13
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Addition-and-Subtraction-Homework-Practice-8.10-Lesson-Check-Question-3

Question 4.
Solve. Mo had some toys. He gave 6 away. Now he has 6 toys. How many toys did Mo start with?
______ toys
Answer:
Number of toys with Mo = x
Number of toys Mo gave = 6 away = x – 6
Number of toys with Mo now = 6
x – 6 = 6
x = 6 + 6 = 12
Number of toys Mo started with = 12

Two-Digit Addition and Subtraction Review/Test

Question 1.
Write each addition or subtraction problem in the box below the answer.
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 1
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Review-Test-Question-1

Question 2.
Choose all the ways that name the model.
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 2
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Review-Test-Question-2

Question 3.
Sasha has 70 stickers. She uses 40 of them. How many stickers are left? Show your work.
________ stickers
Answer:
Number of stickers Sasha has = 70
Number of stickers she used = 40
Number of stickers left = 70 – 40 = 30.
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Review-Test-Question-3

Question 4.
THINK SMARTER+
Use the hundred chart to add. Count on by ones or tens.
37 + 5 = ______
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 4
Explain how you used the chart to find the sum.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Review-Test-Question-4
37  +  5  = 42.
Sum = 42.

Question 5.
Use the model. Draw to show how to add the tens.
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 5
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Review-Test-Question-5

Question 6.
Use the model. Draw to show how to make a ten.
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 6
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Review-Test-Question-6

Question 7.
Write the addition sentence that the model shows. Solve.
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 7
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Review-Test-Question-7

Question 8.
What is the difference?
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 8
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Review-Test-Question-8

Question 9.
What is the sum?
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 9
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Review-Test-Question-9

Question 10.
Luis has 16 Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 10.
He has 38
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 111.
How many leaves does Luis have? Circle the number
that makes the sentence true.
Luis has Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 122 leaves.
Answer:
Number of leaves Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 10 Luis has = 16
Number of Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 11 leaves = 38
Total number of leaves Luis have = 16 + 38 = 54
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Review-Test-Question-10

Question 11.
Match the math sentences that count up and back by tens.
Go Math Grade 1 Chapter 8 Answer Key Pdf Two-Digit Addition and Subtraction rt 13
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Review-Test-Question-11

Question 12.
GO DEEPER
Find the sum of 62 and 15. Use any way to add.
62 + 15 = _______
Explain how you solved the problem.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-8-Answer-Key-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Two-Digit-Addition-and-Subtraction-Review-Test-Question-12

Leave a Comment

Scroll to Top