Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships

Are you looking for help on Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Addition and Subtraction Relationships? If so you have arrived at the right place and you can get the Homework Help needed and finish your assignments in no time. Make use of the Topicwise Go Math First Grade Chapter 5 Addition and Subtraction Strategies Relationships via quick links and begin your practice right away. Detailed Solutions provided in the Go Math Grade 1 Answer Key Ch 5 Addition and Subtraction Relationships makes it easy for you to understand the concepts.

Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Addition and Subtraction Relationships

HMH Go Math First Grade Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships Answers provided are as per the latest Common Core Curriculum. First Grade Go Math Ch 5 Solution Key includes Questions from Chapter Tests, Review Tests, Assessment Tests, Lessons, etc. All you have to do is just tap on the quick links available to access the respective topics within the Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships. Download the Go Math Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Strategies PDF for free of cost.

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 1
Curious George
Children tap the Liberty Bell 4 times. Then they tap it 9 more times. How many times do the children tap the bell?

Answer:
The number of times children tab the bell = 13 times.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Children tap the liberty bell 4 times.
Then they tap it 9 more times.
4 + 9 = 13.
The number of times children tap the bell = 13 times.

Addition and Subtraction Relationships Show What You Know

Add in Any Order

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 2. Color to match.
Write each sum.

Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 3

Answer:
The number of cubes = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the cubes 1 + 3 = 4.
3 + 1 = 4.
so the number of cubes = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-1

Count On
Use the number line to add. Write each sum.

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 4

Question 2.
6 + 3 = _9_

Answer:
The sum of 6 and 3 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 3.
6 + 3 = 9.
the sum of 6 and 3 = 9.

Question 3.
7 + 1 = _8_

Answer:
The sum of 7 and 1 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 1.
7 + 1 = 8.
the sum of 7 and 1 = 8.

Question 4.
8 + 2 = _10_

Answer:
The sum of 8 and 2 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 2.
8 + 2 = 10.
the sum of 8 and 2 = 10.

Count Back
Use the number line to subtract. Write each difference.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 5

Question 5.
11 – 2 = _9_

Answer:
The difference of 11 and 2 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 2.
11 – 2 = 9.
the difference of 11 and 2 = 9.

Question 6.
8 – 3 = _5_

Answer:
The difference of 8 and 3 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 – 3 = 5.
the difference of 8 and 3 = 5.

Question 7.
9 – 1 = _8_

Answer:
The difference of 9 and 1 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 1.
9 – 1 = 8.
the difference of 9 and 1 = 8.

Addition and Subtraction Relationships Vocabulary Builder

Visualize It
Sort the review words from the box.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 6

Understand Vocabulary

Follow the directions.

Question 1.
Write an addition fact.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 7

Answer:
The sum of 8 and 2 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 2.
8 + 2 = 10.
the sum of 8 and 2 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-2

Question 2.
What is the sum?
_10_

Answer:
The sum of 8 and 2 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 2.
8 + 2 = 10.
the sum of 8 and 2 = 10.

Question 3.
Write a subtraction fact.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 8

Answer:
The difference of 8 and 3 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 – 3 = 5.
the difference of 8 and 3 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-3

Question 4.
What is the difference?
_5__

Answer:
The difference of 8 and 3 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 – 3 = 5.
the difference of 8 and 3 = 5.

Addition and Subtraction Relationships Game: Add to Subtract Bingo

Materials
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 9

Play with a partner.
Each player picks Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 10 or Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 11.
1. Mix the addition cards. Each player gets 8 cards. Show your cards faceup.
2. Put the subtraction cards in a pile facedown.
3. Take a subtraction card. Do you have the addition fact that helps you subtract?
4. If so, put the cards together and cover a space with a Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 10. If not, you lose a turn.
5. The first player to cover 3 spaces in a row wins.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 12

Answer:
The difference of 8 and 3 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
totally there are 16 cards.
so each player gets 8 cards.
I am picking the subtraction card.
8 – 3 = 5.

Addition and Subtraction Relationships Vocabulary Game

Go Fish

Materials
4 sets of word cards

How to Play
Play with two other players.

  1. Mix the cards. Give 5 cards to each player. Put the rest in a pile face-down.
  2. Ask a player for a word to match a word in your hand.
    • If the player has the word, he or she gives the card to you.
    • If the player does not have the word, he or she says, “Go fish.” Take a card from the pile.
  3. Take turns.
  4. When there are no more word cards in the pile, find all the words matched words in your cards. The player with the most matches wins.

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 13

Answer:

The sum of 8 and 3 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
totally there are 10 cards.
so each player gets 85 cards.
I am picking the Addition card.
8 + 3 = 11.

The Write Way

Reflect
Choose one idea. Draw and write about it.
• Max wants to know if the following is correct
3 + 5 = 6 + 2
Draw and write to tell how you know.
• Tell three things you know about adding and subtracting numbers.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 14

Answer:
The sum of 3 and 5 = 6 and 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 5.
the numbers are 6 and 2.
3 + 5 = 8.
6 + 2 = 10.
the sum of 3 and 5 = 6 and 2.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-4

Lesson 5.1 Problem Solving • Add or Subtract

Essential Question
How can making a model help you solve a problem?

There are 16 turtles on the beach. Some swim away. Now there are 9 turtles on the beach. How many turtles swim away?

Answer:
The number of turtles swims away = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 16 turtles on the beach.
some swim away.
Now there are 9 turtles on the beach.
16 – 9 = 7.

Unlock the Problem

What do I need to find?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 15
What information do I need to use?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 16

Answer:
The number of turtles swims away = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 16 turtles on the beach.
some swim away.
Now there are 9 turtles on the beach.
16 – 9 = 7.

Show how to solve the problem.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 17

Answer:
The number of turtles swims away = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 16 turtles on the beach.
some swim away.
Now there are 9 turtles on the beach.
16 – 9 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-1
HOME CONNECTION
• Your child made a model to visualize the problem. The model helps your child see what part of the problem to find.

Try Another Problem

Make a model to solve. Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 18 to help you.

Question 1.
There are 4 rabbits in the garden. Some more rabbits come. Now there are 12 rabbits. How many rabbits come to the garden?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 18.1

Answer:
The number of rabbits that come to the garden  = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 4 rabbits in the garden.
some more rabbits come.
Now there are 12 rabbits.
8 + 4 = 12.
The number of rabbits that come to the garden  = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-2

Question 2.
There are 14 birds in a tree. Some birds fly away. There are 9 birds still in the tree. How many birds fly away?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 19

Answer:
The number of birds that fly away  = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 14 birds in a tree.
some birds fly away.
There are 9 birds still in the tree.
14 – 9 = 5.
The number of birds that fly away  = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-3

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Model Explain how to find the missing number.

Share and Show MATH BOARD

Make a model to solve.

Question 3.
There are 20 ducks in the pond. Then 10 ducks swim away. How many ducks are still in the pond?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 20
20 ducks 10 swim away _10_ ducks still in the pond

Answer:
The number of ducks still in the pond = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 20 ducks in the pond.
Then 10 ducks swim away.
20 – 10 = 10.
The number of ducks still in the pond  = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-4

Question 4.
THINK SMARTER
3 eagles land in the trees. Now 12 eagles are in the trees. How many eagles were in the trees to start?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 21

Answer:
The number of eagles was in the trees to start = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
3 eagles land in the trees.
now 12 eagles are in the trees.
12 – 3 = 8.
The number of eagles was in the trees to start = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-5

Question 5.
8 squirrels are in the park. Some more squirrels come. Now there are 16 squirrels. How many squirrels come to the park?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 22

Answer:
The number of squirrels that come to the park =  8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
8 squirrels are in the park.
some more squirrels come.
now there are 16 squirrels.
8 + 8 = 16.
The number of squirrels come to the park = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-6

On Your Own WRITE Math

MATHEMATICAL PRACTICE
Represent a Problem
Solve. Draw or write to show your work.

Question 6.
Liz picks 15 flowers. 7 are pink. The rest are yellow. How many are yellow?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 23
_8_ yellow flowers

Answer:
The number of flowers that are yellow =  8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Liz picks 15 flowers.
7 are pink.
the rest are yellow.
15 – 7 = 8.
The number of flowers that are yellow = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-7

Question 7.
Cindy has 14 sand dollars. She has the same number of large and small sand dollars. Write a number sentence about the sand dollars.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 24

Answer:
The number of small dollars =  7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Cindy has 14 sand dollars.
she has the same number of large and small dollars.
7 + 7 = 14.
The number of small dollars = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-8

Question 8.
THINK SMARTER
Sam has 3 more books than Ed. Sam has 8 books. How many books does Ed have?
_5_ books

Answer:
The number of books Ed has = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sam has 3 more books than Ed.
Sam has 8 books.
8 – 3 = 5.
The number of books Ed has = 5.

Question 9.
THINK SMARTER
There are 7 eggs in a nest. Some eggs hatch. Now there are 5 left. How many eggs hatch?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 25

Answer:
The number of eggs hatch = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 7 eggs in a nest.
some eggs hatch.
now there are 5 left.
7 – 5 = 2.
The number of eggs hatch = 2.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-9

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to look at Exercise 7 and use the number 18 as the total number of sand dollars. Then have your child write a number sentence.

Answer:
The number of small dollars =  9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Cindy has 18 sand dollars.
she has the same number of large and small dollars.
9 + 9 = 18.
The number of small dollars = 18.

Problem Solving • Add or Subtract Homework & Practice 5.1

Add or Subtract

Make a model to solve.

Question 1.
Stan has 12 stickers. Some stickers are new. 4 stickers are old. How many stickers are new?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 26
_8_ new stickers

Answer:
The number of new stickers =  8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Stan has 12 stickers.
some stickers are new.
4 stickers are old.
12 – 4 = 8.
The number of new stickers = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-10

Question 2.
Liz has 9 toy bears. Then she buys some more. Now she has 15 toy bears. How many toy bears did she buy?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 27
_6_ toy bears

Answer:
The number of toy bears did she buy =  6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The number of small dollars = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-11

Question 3.
Eric buys 6 books. Now he has 16 books. How many books did he have to start?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 28
_10_ books

Answer:
The number of books did he have to start = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Eric buys 6 books.
Now he has 16 books.
16 – 6 = 10.
The number of books did he have to start = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-12
Question 4.
WRITE Math
Write an addition story problem. Have a classmate solve your problem.

Lesson Check

Use the model to solve.

Question 1.
Arlo has 17 bean bag animals. Some are fuzzy. 9 bean bag animals are not fuzzy. How many animals are fuzzy?
_8_ fuzzy animals
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 29

Answer:
The number of animals that are fuzzy = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Arlo has 17 bean bag animals.
Some are fuzzy.
9 bean bag animals are not fuzzy.
17 – 9 = 8.
The number of animals that are fuzzy = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-13

Spiral Review

Question 2.
Count back 1, 2, or 3. Write the difference.
_8_ = 11 – 3

Answer:
The difference of 11 and 3 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 3.
11 – 3 = 8.
the difference of 11 and 3 = 8.

Answer:
The difference of 11 and 2 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 2.
11 – 2 = 9.
the difference of 11 and 2 = 9.

Answer:
The difference of 11 and 1 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 1.
11 – 1 = 10.
the difference of 11 and 1 = 10.

Question 3.
Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 30 Color to show how to make ten. Complete the addition sentence.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 31
10 = _5_ + _5_

Answer:
The sum of 5 and 5 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 5.
5 + 5 = 10.
the sum of 5 and 5 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.1-14

Lesson 5.2 Record Related Facts

Essential Question
How do related facts help you find missing numbers?

Listen and Draw

Listen to the problem.
Model with Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 32 or an i Tool. Draw your model. Write the number sentence.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 32.1

Answer:
The difference of 8 and 3 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 – 3 = 5.
the difference of 8 and 3 = 5.

Answer:
The sum of 8 and 3 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 + 3 = 11.
the sum of 8 and 3 = 11.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-1

Math Talk
Use Tools Explain how your model helps you write your number sentence.

Share and Show MATH BOARD

Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 33

Answer:
The sum of 8 and 7 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 7.
15 – 7 = 8.
the difference of 15 and 7 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-2

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 34

Answer:
The sum of 5 and 9 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 5.
9 + 5 = 14.
the sum of 5 and 9 = 14.

Answer:
The difference of 14 and 9 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 9.
14 – 9 = 5.
the difference of 14 and 9 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-3

Question 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 35

Answer:
The sum of 7 and 6 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 + 6 = 13.
the sum of 7 and 6 = 13.

Answer:
The difference of 13 and 6 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 6.
13 – 6 = 7.
the difference of 13 and 6 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-4

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE

Analyze Relationships
Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 35.1 Add or subtract. Complete the related facts.

Question 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 36

Answer:
The sum of 5 and 8 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 + 5 = 13.
the sum of 5 and 8 = 13.

Answer:
The difference of 13 and 5 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 5.
13 – 5 = 8.
the difference of 13 and 5 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-5

Question 5.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 37

Answer:
The sum of 8 and 9 = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 8.
9 + 8 = 17.
the sum of 8 and 9 = 17.

Answer:
The difference of 17 and 8 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 8.
17 – 8 = 9.
the difference of 17 and 8 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-6

Question 6.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 38

Answer:
The sum of 6 and 9 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 6.
9 + 6 = 15.
the sum of 6 and 9 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 6 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 6.
15 – 6 = 9.
the difference of 15 and 6 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-7

Question 7.
THINK SMARTER
Circle the number sentence that has a mistake. Correct it to complete the related facts.
7 + 9 = 16
16 + 9 = 7
9 + 7 = 16
16 – 7 =9

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 39

Answer:
The number sentence that has a mistake is 16 + 9 = 7.

Answer:
In the above-given question,
given that,
the number of sentences that are correct.
7 + 9 = 16.
9 + 7 = 16.
16 – 7 = 9.
16 – 9 = 7.
The number sentence that has a mistake is 16 + 9 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-8

Problem Solving • Applications

Question 8.
GO DEEPER
Choose three numbers to make related facts. Choose numbers between 0 and 18. Write your numbers. Write the related facts.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 40

Answer:
The number sentence that has a mistake is 16 + 9 = 7.

Answer:
In the above-given question,
given that,
the number of sentences that are correct.
7 + 9 = 16.
9 + 7 = 16.
16 – 7 = 9.
16 – 9 = 7.
The number sentence that has a mistake is 16 + 9 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-9

Question 9.
THINK SMARTER
Which fact is a related fact?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 41

Answer:
The related fact = 9 – 6 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 + 3 = 9.
3 + 6 = 9.
9 – 3 = 6.
The related fact is 9 – 6 = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-10

TAKE HOME ACTIVITY
• Write an addition fact. Ask your child to write three other related facts.

Record Related Facts Homework & Practice 5.2

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 42 Add or subtract. Complete the related facts.

Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 43

Answer:
The sum of 8 and 4 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 8.
4 + 8 = 12.
the sum of 8 and 4 = 12.

Answer:
The difference of 12 and 8 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 8.
12 – 8 = 4.
the difference of 12 and 8 = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-11

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 44

Answer:
The sum of 5 and 4 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 4.
5 + 4 = 9.
the sum of 5 and 4 = 9.

Answer:
The difference of 9 and 4 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 5.
9 – 5 = 4.
the difference of 9 and 4 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-12

Problem Solving

Choose a way to solve. Write or draw to explain.

Question 3.
There are 16 apples on the tree. No apples fall off. How many apples are still on the tree?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 44.1

Answer:
The number of apples still on the tree =  16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 16 apples on the tree.
no apples fall off.
The number of apples still on the tree = 16.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-13

Question 4.
Math Write four related facts. Use pictures to show how the number sentences are related.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 57
__________________
__________________

Answer:
The sum of 5 and 4 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 4.
5 + 4 = 9.
the sum of 5 and 4 = 9.

Answer:
The difference of 9 and 4 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 5.
9 – 5 = 4.
the difference of 9 and 4 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-14

Lesson Check

Question 1.
Write a related fact.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 45

Answer:
The sum of 7 and 4 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 4.
7 + 4 = 11.
the sum of 7 and 4 = 11.

Answer:
The difference of 11 and 7 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 7.
11 – 7 = 4.
the difference of 11 and 7 = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.2-15

Spiral Review

Question 2.
Complete the subtraction sentence.
6 – 6 = _0_

Answer:
The difference of 6 and 6 = 0.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 6.
6 – 6 = 0.
the difference of 6 and 6 = 0.

Question 3.
Write an addition sentence that helps you solve 15 − 9
_6_ + _9_ = _15_

Answer:
The difference of 15 and 9 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 9.
15 – 9 = 6.
the difference of 15 and 9 = 6.

Lesson 5.3 Identify Related Facts

Essential Question
How do you know if addition and subtraction facts are related?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 46 to show 4 + 9 = 13.
Draw Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 46 to show a related subtraction fact.
Write the subtraction sentence.

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 48

Answer:
The difference of 9 and 13 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 13.
13 – 9 = 4.
the difference of 13 and 9 = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Look for Structure Why is your subtraction sentence related to 4 + 9 = 13?

Answer:
The difference of 9 and 13 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 13.
13 – 9 = 4.
the difference of 13 and 9 = 4.

Share and Show MATH BOARD

Add and subtract.
Circle the related facts

Question 1.
6 + 4 = _10_
10 – 4 =_6_

Answer:
The sum of 6 and 4 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 6.
4 + 6 = 10.
the sum of 6 and 4 = 10.

Answer:
The difference of 10 and 4 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 4.
10 – 4 = 6.
the difference of 10 and 4 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-2

Question 2.
_17_ = 9 + 8
_9_ = 17 – 8

Answer:
The sum of 8 and 9 = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 8.
9 + 8 = 17.
the sum of 8 and 9 = 17.

Answer:
The difference of 17 and 8 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 8.
17 – 8 = 9.
the difference of 17 and 8 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-3

Question 3.
9 + 5 = _14_
9 – 5 = _4_

Answer:
The sum of 9 and 5 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 5.
9 + 5 = 14.
the sum of 9 and 5 = 14.

Answer:
The difference of 9 and 5 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 5.
9 – 5 = 4.
the difference of 9 and 5 = 4.

Question 4.
8 + 7 = _15_
15 – 7 = _8_

Answer:
The sum of 8 and 7 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 8.
7 + 8 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 7.
15 – 7 = 8.
the difference of 15 and 7 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-4

Question 5.
_11_ = 9 + 2
_7_ = 9 – 2

Answer:
The sum of 9 and 2 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 2.
9 + 2 = 11.
the sum of 9 and 2 = 11.

Answer:
The difference of 9 and 2 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 2.
9 – 2 = 7.
the difference of 9 and 2 = 7.

Question 6.
6 + 3 = _9_
12 – 3 = _9_

Answer:
The sum of 6 and 3 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 3.
6 + 3 = 9.
the sum of 6 and 3 = 9.

Answer:
The difference of 12 and 3 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 3.
12 – 3 = 9.
the difference of 12 and 3 = 9.

Question 7.
4 + 8 = _12_
12 – 8 = _4_

Answer:
The sum of 8 and 4 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 8.
4 + 8 = 12.
the sum of 8 and 4 = 12.

Answer:
The difference of 12 and 8 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 8.
12 – 8 = 4.
the difference of 12 and 8 = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-5

Question 8.
_13_ = 7 + 6
_7_ = 13 – 6

Answer:
The sum of 7 and 6 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 + 6 = 13.
the sum of 7 and 6 = 13.

Answer:
The difference of 13 and 6 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 6.
13 – 6 = 7.
the difference of 13 and 6 = 7.

Question 9.
9 + 9 = _18_
18 – 9 = _9_

Answer:
The sum of 9 and 9 = 18.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 9.
9 + 9 = 18.
the sum of 9 and 9 = 18.

Answer:
The difference of 18 and 9 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 18 and 9.
18 – 9 = 9.
the difference of 18 and 9 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-6

On Your Own

Question 10.
MATHEMATICAL PRACTICE
Identify Relationships Add and subtract. Color the leaves that have related facts.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 49

Answer:
The sum of 8 and 4 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 8.
4 + 8 = 12.
the sum of 8 and 4 = 12.

Answer:
The difference of 8 and 4 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 4.
8 – 4 = 4.
the difference of 8 and 4 = 4.

Answer:
The sum of 8 and 9 = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 8.
9 + 8 = 17.
the sum of 8 and 9 = 17.

Answer:
The difference of 17 and 8 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 8.
17 – 8 = 9.
the difference of 17 and 8 = 9.

Answer:
The sum of 10 and 10 = 20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 10.
10 + 10 = 20.
the sum of 10 and 10 = 20.

Answer:
The difference of 20 and 10 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 20 and 10.
20 – 10 = 10.
the difference of 20 and 10 = 10.

Answer:
The sum of 9 and 4 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 9.
4 + 9 = 13.
the sum of 9 and 4 = 13.

Answer:
The difference of 13 and 4 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 4.
13 – 4 = 8.
the difference of 13 and 4 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-7

Problem Solving • Applications WRITE Math

GO DEEPER
Use the numbers to write related addition and subtraction sentences.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 50

Question 11.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 51

Answer:
The sum of 5 and 4 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 5.
4 + 5 = 9.
the sum of 5 and 4 = 9.

Answer:
The difference of 9 and 5 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 5.
9 – 5 = 4.
the difference of 9 and 5 = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-8

Question 12.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 52

Answer:
The sum of 5 and 7 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 7.
5 + 7 = 12.
the sum of 5 and 7 = 12.

Answer:
The difference of 12 and 7 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 7.
12 – 7 = 5.
the difference of 12 and 7 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-9

Question 13.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 53

Answer:
The sum of 8 and 5 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 8.
5 + 8 = 13.
the sum of 8 and 5 = 13.

Answer:
The difference of 13 and 8 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 8.
13 – 8 = 5.
the difference of 13 and 8 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-10

Question 14.
THINK SMARTER
Which number cannot be used to write related number sentences? Explain.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 54

Question 15.
THINK SMARTER
Look at the facts. Are they related facts? Choose Yes or No.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 55

Answer:
Yes, they are related facts.

Answer:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 – 8 = 5.
5 + 8 = 13.
Yes, they are related facts.

TAKE HOME ACTIVITY
• Write 7, 9, 16, +, −, and = on separate slips of paper. Have your child use the slips of paper to show related facts.

Answer:
The sum of 7 and 9 = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 9.
7 + 9 = 16.
the sum of 7 and 9 = 16.

Answer:
The difference of 16 and 9 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 9.
16 – 9 = 7.
the difference of 16 and 9 = 7.

Identify Related Facts Homework & Practice 5.3

Add and subtract.
Circle the related facts.

Question 1.
5 + 6 = _11_
11 – 6 = _5_

Answer:
The sum of 6 and 5 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 6.
5 + 6 = 11.
the sum of 6 and 5 = 11.

Answer:
The difference of 11 and 6 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 6.
11 – 6 = 5.
the difference of 11 and 6 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-11

Question 2.
4 + 9 = _13_
9 – 4 = _5_

Answer:
The sum of 4 and 9 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 9.
4 + 9 = 13.
the sum of 4 and 9 = 13.

Answer:
The difference of 9 and 4 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 4.
9 – 4 = 5.
the difference of 9 and 4 = 5.

Question 3.
4 + 7 = _11_
11 – 7 = _4_

Answer:
The sum of 7 and 4 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 4.
7 + 4 = 11.
the sum of 7 and 4 = 11.

Answer:
The difference of 11 and 7 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 7.
11 – 7 = 4.
the difference of 11 and 7 = 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-12

Question 4.
9 + 8 = _17_
17 – 8 = _9_

Answer:
The sum of 8 and 9 = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 8.
9 + 8 = 17.
the sum of 8 and 9 = 17.

Answer:
The difference of 17 and 8 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 8.
17 – 8 = 9.
the difference of 17 and 8 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-13

Question 5.
5 + 7 = _12_
7 – 5 = _2_

Answer:
The sum of 7 and 5 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 7.
5 + 7 = 12.
the sum of 7 and 5 = 12.

Answer:
The difference of 7 and 5 = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 5.
7 – 5 = 2.
the difference of 7 and 5 = 2.

Question 6.
6 + 8 = _14_
14 – 8 = _6_

Answer:
The sum of 8 and 6 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 8.
6 + 8 = 14.
the sum of 8 and 6 = 14.

Answer:
The difference of 14 and 8 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 8.
14 – 8 = 6.
the difference of 14 and 8 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-14

Problem Solving

Question 7.
Use the numbers to write related addition and subtraction sentences.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 56

Answer:
The sum of 8 and 7 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 8.
7 + 8 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 8 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 8.
15 – 8 = 7.
the difference of 15 and 8 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-15

Question 8.
WRITE Math
Use numbers and pictures to show related facts with the numbers 7, 9, and 16.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 57

Answer:
The sum of 7 and 9 = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 9.
7 + 9 = 16.
the sum of 7 and 9 = 16.

Answer:
The difference of 16 and 9 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 9.
16 – 9 = 7.
the difference of 16 and 9 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-16

Lesson Check

Question 1.
Write a related fact for 7 + 6 = 13.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 58

Answer:
The difference of 13 and 6 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 6.
13 – 6 = 7.
the difference of 13 and 6 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-17

Spiral Review

Question 2.
Draw lines to match. Subtract to compare. How many fewer Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 59 than Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 59.1 are there?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 60

Answer:
The number of fewer leaves = 1.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 8 penguins.
7 leaves.
8 – 7 = 1.
The number of fewer leaves = 1.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-18

Question 3.
Use doubles to help you add 7 + 8.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 61

Answer:
The sum of 8 and 7 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 8.
7 + 8 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.3-19

5.4 Use Addition to Check Subtraction

Essential Question
How can you use addition to check subtraction?

Listen and Draw

Draw and write to solve the problem.

Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 62

Answer:
The sum of 8 and 7 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 8.
7 + 8 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 7.
15 – 7 = 8.
the difference of 15 and 7 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Look for Structure Does Erin get all her books back? Use the number sentences to explain how you know.

Share and Show MATH BOARD

Subtract. Then add to check your answer.

Question 1.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 63

Answer:
The difference of 13 and 7 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 7.
13 – 7 = 6.
the difference of 13 and 7 = 6.

Answer:
The sum of 6 and 7 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
the sum of 6 and 7 = 13.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-2

Question 2.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 64

Answer:
The difference of 14 and 5 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 5.
14 – 5 = 9.
the difference of 14 and 5 = 9.

Answer:
The sum of 9 and 5 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 5.
9 + 5 = 14.
the sum of 9 and 5 = 14.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-3

Question 3.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 65

Answer:
The difference of 12 and 5 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 5.
12 – 5 = 7.
the difference of 12 and 5 = 7.

Answer:
The sum of 5 and 7 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 7.
5 + 7 = 12.
the sum of 5 and 7 = 12.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-4

Question 4.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 66

Answer:
The difference of 17 and 9 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 9.
17 – 9 = 8.
the difference of 17 and 9 = 8.

Answer:
The sum of 8 and 9 = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 8.
9 + 8 = 17.
the sum of 8 and 9 = 17.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-5

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE
Look for Structure Subtract. Then add to check your answer.

Question 5.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 67

Answer:
The difference of 11 and 3 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 3.
11 – 3 = 8.
the difference of 11 and 3 = 8.

Answer:
The sum of 8 and 3 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 + 3 = 11.
the sum of 8 and 3 = 11.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-6

Question 6.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 68

Answer:
The difference of 13 and 9 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 9.
13 – 9 = 7.
the difference of 13 and 9 = 7.

Answer:
The sum of 9 and 7 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 7.
9 + 7 = 13.
the sum of 9 and 7 = 13.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-7

Question 7.
THINK SMARTER
Brianna has 13 sand dollars. Some sand dollars are broken. 5 sand dollars are not broken. Write number sentences about the sand dollars.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 69

Answer:
The number of sand dollars is not broken = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Brianna has 13 sand dollars.
some sand dollars are broken.
5 sand dollars are not broken.
13 – 5 = 8.
The number of sand dollars is not broken = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-8

Question 8.
GO DEEPER
Subtract to solve. Then add to check your answer.
Liam took 15 balloons to the party. All but 6 of the balloons were red. How many balloons were red?
_6_ red balloons
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 70

Answer:
The number of red balloons = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Liam took 15 balloons to the party.
All but 6 of the balloons were red.
15 – 6 = 8.
The number of red balloons = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-9

TAKE HOME ACTIVITY
• Write 11 − 7 = ☐ on a sheet of paper. Ask your child to find the difference and then write an addition sentence he or she can use to check the subtraction.

Answer:
The difference of 11 and 7 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 7.
11 – 7 = 4.
the difference of 11 and 7 = 4.

Answer:
The sum of 7 and 4 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 4.
7 + 4 = 11.
the sum of 7 and 4 = 11.

Use Addition to Check Subtraction Homework & practice 5.4

Subtract. Then add to check your answer.

Question 1.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 72

Answer:
The difference of 12 and 4 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 4.
12 – 4 = 8.
the difference of 12 and 4 = 8.

Answer:
The sum of 8 and 4 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 8.
4 + 8 = 12.
the sum of 8 and 4 = 12.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-11

Question 2.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 73

Answer:
The difference of 15 and 9 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 9.
15 – 9 = 6.
the difference of 15 and 9 = 6.

Answer:
The sum of 6 and 9 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 6.
9 + 6 = 15.
the sum of 6 and 9 = 15.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-12

Problem Solving

Subtract.
Then add to check your answer.

Question 3.
There are 13 grapes in a bowl. Justin ate some of them. Now there are only 7 grapes left. How many grapes did Justin eat?
_13_ – _7_ = _6_
_13_ – _6_ = _7_
_6_ grapes

Answer:
The number of grapes Justin eats = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 13 grapes in a bowl.
Justin ate some of them.
Now there are only 7 grapes left.
13 – 7 = 6.
The number of grapes Justin eats = 6.

Question 4.
WRITE Math
Find 12 – 9. Then write or draw how you can add to check your answer.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 74

Answer:
The difference of 12 and 9 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 9.
12 – 9 = 3.
the difference of 12  and 9 = 3.

Answer:
The sum of 9 and 3 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 3.
9 + 3 = 11.
the sum of 9 and 3 = 11.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-13

Lesson Check

Question 1.
Subtract. Then add to check your answer.
11 – 3 = ☐
_8_ + _3_ = _11__

Answer:
The difference of 11 and 3 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 3.
11 – 3 = 8.
the difference of 11 and 3 = 8.

Answer:
The sum of 8 and 3 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 + 3 = 11.
the sum of 8 and 3 = 11.

Question 2.
Subtract. Then add to check your answer.
12 – 8 = ☐
_8_ + _4_ = __12_

Answer:
The difference of 12 and 8 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 8.
12 – 8 = 4.
the difference of 12 and 8 = 4.

Answer:
The sum of 8 and 4 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 4.
8 + 4 = 12.
the sum of 8 and 4 = 12.

Spiral Review

Question 3.
Jonas picks 10 peaches. 4 peaches are small. The rest are big. How many are big?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 75
_6_ big peaches

Answer:
The number of big peaches = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Jonas picks 10 peaches.
4 peaches are small.
The number of big peaches = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-14

Question 4.
Circle two addends to add first. Write the sum.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 76
__________
__________

Answer:
The sum of 6 and 4 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 4.
3 + 3 + 4 = 10.
the sum of 6 and 4 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-15

Addition and Subtraction Relationships Mid-Chapter Checkpoint

Use Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 77. Add or subtract.
Complete the related facts.

Question 1.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 78

Answer:
The sum of 6 and 8 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 8.
6 + 8 = 14.
the sum of 6 and 8 = 14.

Answer:
The difference of 14 and 8 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 8.
14 – 8 = 6.
the difference of 14 and 8 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-16

Question 2.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 79

Answer:
The sum of 7 and  6 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 + 6 = 11.
the sum of 7 and 6 = 11.

Answer:
The difference of 11 and 6 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 6.
11 – 6 = 7.
the difference of 11 and 6 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-17

Add and subtract. Circle the related facts.

Question 3.
9 + 3 = _12_
9 – 3 = _6_

Answer:
The sum of 9 and 3 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 3.
9 + 3 = 12.
the sum of 9 and 3 = 12.

Answer:
The difference of 9 and 3 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 3.
9 – 3 = 6.
the difference of 9 and 3 = 6.

Question 4.
7 + 8 = _15_
15 – 8 = _7_

Answer:
The sum of 7 and 8 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 8.
7 + 8 = 15.
the sum of 7 and 8 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 8 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 8.
15 – 8 = 7.
the difference of 15 and 8 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-18

Question 5.
_11_ = 6 + 5
_1_ = 6 – 5

Answer:
The sum of 6 and 5 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 5.
6 + 5 = 11.
the sum of 6 and 5 = 11.

Answer:
The difference of 6 and 5 = 1.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 5.
6 – 5 = 1.
the difference of 6 and 5 = 1.

Question 6.
THINK SMARTER
Complete the subtraction. Then write an addition sentence to check the subtraction.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 80

Answer:
The difference of 11 and 2 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 2.
11 – 2 = 9.
the difference of 11 and 2 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.4-19

Lesson 5.5 Algebra • Unknown Numbers

Essential Question
How can you use a related fact to find an unknown number?

Listen to the problem. Use Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 81 to show the story. Draw to show your work

Answer:
The difference of 6 and 5 = 1.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 5.
6 – 5 = 1.
the difference of 6 and 5 = 1.

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Describe How many toy cars are blue? Explain how you got your answer

Share and Show MATH BOARD

Use Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 82 to find the unknown numbers. Write the numbers.

Question 1.
8 + ☐ = 15
15 – 8 = ☐

Answer:
The sum of 8 and 7 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 8 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 8.
15 – 8 = 7.
the difference of 15 and 8 = 7.

Question 2.
13 = 9 + ☐
☐ = 13 – 9

Answer:
The sum of 9 and 4 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 4.
9 + 4 = 13.
the sum of 9 and 4 = 13.

Answer:
The difference of 13 and 9 = 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 9.
13 – 9 = 4.
the difference of 13 and 9 = 4.

Question 3.
5 + ☐ = 14
14 – 5 = ☐

Answer:
The sum of 5 and 9 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 9.
5 + 9 = 14.
the sum of 5 and 9 = 14.

Answer:
The difference of 14 and 5 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 5.
14 – 5 = 9.
the difference of 14 and 5 = 9.

Question 4.
14 = 6 + ☐
☐ = 14 – 6

Answer:
The sum of 6 and 9 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 9.
6 + 9 = 14.
the sum of 6 and 9 = 14.

Answer:
The difference of 14 and 6 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 6.
14 – 6 = 9.
the difference of 14 and 6 = 9.

Question 5.
9 + ☐ = 16
16 – 9 = ☐

Answer:
The sum of 9 and 7 = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 7.
9 + 7 = 16.
the sum of 9 and 7 = 16.

Answer:
The difference of 16 and 9 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 9.
16 – 9 = 7.
the difference of 16 and 9 = 7.

Question 6.
17 = 8 + ☐
☐ = 17 – 8

Answer:
The sum of 8 and 9 = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 9.
8 + 9 = 17.
the sum of 8 and 9 = 17.

Answer:
The difference of 17 and 8 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 8.
17 – 8 = 9.
the difference of 17 and 8 = 9.

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE

Identify Relationships Write the unknown numbers. Use Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 83 if you need to.

Question 7.
7 + ☐ = 15
15 – 7 = ☐

Answer:
The sum of 8 and 7 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 7.
15 – 7 = 8.
the difference of 15 and 7 = 8.

Question 8.
5 + ☐ = 11
11 – 5 = ☐

Answer:
The sum of 5 and 6 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 6.
5 + 6 = 11.
the sum of 5 and 6 = 11.

Answer:
The difference of 11 and 5 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 5.
11 – 5 = 6.
the difference of 11 and 5 = 6.

Question 9.
☐ + 10 = 20
20 – 10 = ☐

Answer:
The sum of 10 and 10 = 20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 10.
10 + 10 = 20.
the sum of 10 and 10 = 20.

Answer:
The difference of 20 and 10 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 20 and 10.
20 – 10 = 10.
the difference of 20 and 10 = 10.

Question 10.
☐ + 9 = 16
16 – 9 = ☐

Answer:
The sum of 9 and 7 = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 7.
9 + 7 = 16.
the sum of 9 and 7 = 16.

Answer:
The difference of 16 and 9 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 9.
16 – 9 = 7.
the difference of 16 and 9 = 7.

Question 11.
☐ = 9 + 9
9 = ☐ – 9

Answer:
The sum of 9 and 9 = 18.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 9.
9 + 9 = 18.
the sum of 9 and 9 = 18.

Answer:
The difference of 18 and 9 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 18 and 9.
18 – 9 = 9.
the difference of 18 and 9 = 9.

Question 12.
☐ = 5 + 8
5 = ☐ – 8

Answer:
The sum of 5 and 8 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 + 5 = 13.
the sum of 8 and 5 = 13.

Answer:
The difference of 8 and 5 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 8.
8 – 5 = 3.
the difference of 8 and 5 = 3.

Question 13.
THINK SMARTER
Solve. Rick has 10 party hats. He needs 19 hats for his party. How many more party hats does Rick need?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 84
_9_ party hats

Answer:
The number of party hats Rick needs = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Rick has 10 party hats.
He needs 19 hats for his party.
19 – 10 = 9.
The number of party hats Rick needs = 9.

Problem Solving • Applications WRITE Math

Use cubes or draw a picture to solve.

Question 14.
Todd has 12 bunnies. He gives 4 bunnies to his sister. How many bunnies does Todd have now?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 85
_8_ bunnies

Answer:
The number of bunnies does Todd has = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Todd has 12 bunnies.
He gives 4 bunnies to his sister.
12 – 4 = 8.
The number of bunnies does Todd has = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.5-1

Question 15.
Brad has 11 trucks. Some are small trucks. 4 are big trucks. How many small trucks does he have?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 86
_7_ small trucks

Answer:
The number of small trucks = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Brad has 11 trucks.
Some are small trucks.
4 are big trucks.
11 – 4 = 7.
The number of small trucks = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.5-2

Question 16.
GO DEEPER
There are 15 children at the park. 6 of the children go home. Then 4 more children come to the park. How many children are in
the park now?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 87
_13_ children

Answer:
The number of children is in the park = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 15 children at the park.
6 of the children go home.
Then 4 more children come to the park.
15 – 6 + 4.
9 + 4 = 13.
The number of children is in the park = 13.

Question 17.
THINK SMARTER
Use Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 88 to find the unknown numbers. Write the numbers.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 88.1
9 + _8_ = 17
17 – 9 = _8_

Answer:
The sum of 9 and 8 = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 8.
9 + 8 = 17.
the sum of 9 and 8 = 17.

Answer:
The difference of 17 and 9 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 9.
17 – 9 = 8.
the difference of 17 and 9 = 8.

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child explain how using subtraction can help him or her find the unknown number in 7 + ☐ = 16.

Answer:
The sum of 7 and 9 = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 9.
7 + 9 = 16.
the sum of 7 and 9 = 16.

Answer:
The difference of 16 and 9 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 9.
16 – 9 = 7.
the difference of 16 and 9 = 7.

Algebra • Unknown Numbers Homework & Practice 5.5

Write the missing numbers. Use Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 89 if you need to.

Question 1.
6 + ☐ = 13
13 – 6 = ☐

Answer:
The sum of 6 and 7 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
the sum of 6 and 7 = 13.

Answer:
The difference of 13 and 6 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 6.
13 – 6 = 7.
the difference of 13 and 6 = 7.

Question 2.
9 + ☐ = 14
14 – 9 = ☐

Answer:
The sum of 9 and 5 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 5.
9 + 5 = 14.
the sum of 9 and 5 = 14.

Answer:
The difference of 14 and 9 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 9.
14 – 9 = 5.
the difference of 14 and 9 = 5.

Question 3.
☐ + 7 = 15
15 – 7 = ☐

Answer:
The sum of 7 and 8 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 7.
15 – 7 = 8.
the difference of 15 and 7 = 8.

Question 4.
☐ = 8 + 8
8 = ☐ – 8

Answer:
The sum of 8 and 8 = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 8.
8 + 8 = 16.
the sum of 8 and 8 = 16.

Answer:
The difference of 16 and 8 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 8.
16 – 8 = 8.
the difference of 8 and 8 = 16.

Problem Solving

Use cubes or draw a picture to solve.

Question 5.
Sally has 9 toy trucks. She gets 3 more toy trucks. How many toy trucks does she have now?
_12_ toy trucks

Answer:
The number of trucks she has now = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sally has 9 toy trucks.
She gets 3 more toy trucks.
9 + 3 = 12.
The number of trucks she has now = 12.

Question 6.
WRITE Math
Use words, pictures, or numbers to show how to find the unknown numbers for 8 + _9_ = 17 and 17 – 8 = _9_.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 90

Answer:
The sum of 9 and 8 = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 9.
8 + 9 = 17.
the sum of 8 and 9 = 17.

Answer:
The difference of 17 and 8 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 8.
17 – 8 = 9.
the difference of 17 and 8 = 9.

Lesson Check

Question 1.
Write the unknown number.
9 + ☐ = 16

Answer:
The sum of 9 and 7 = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 9.
7 + 9 = 16.
the sum of 7 and 9 = 16.

Spiral Review

Question 2.
What is 14 − 6?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 91

Answer:
The difference of 14 and 6 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 6.
14 – 6 = 8.
the difference of 14 and 6 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.5-3

Question 3.
Draw circles to show the number. Write the sum. 0 + 8

0 + 8 = _8_

Answer:
The sum of 0 and 8 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 0 and 8.
0 + 8 = 8.
the sum of 0 and 8 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.5-4

Lesson 5.6 Algebra • Use Related Facts

Essential Question
How can you use a related fact to find an unknown number?

Listen and Draw

What number can you add to 8 to get 10? Draw a picture to solve. Write the unknown number.

8 + ☐ = 10

Answer:
The number is 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
10 – 8 = 2.
The number is 2.

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Model Describe how to solve this problem using cubes.

Share and Show MATH BOARD

Write the unknown numbers.

Question 1.
Find 14 – 8.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 92
8 + _6_ = 14
14 – 8 = _6_

Answer:
The sum of 6 and 8 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 9.
8 + 6 = 14.
the sum of 8 and 6 = 14.

Answer:
The difference of 14 and 8 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 6.
14 – 8 = 6.
the difference of 14 and 8 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-1

Question 2.
Find 17 − 8
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 93
8 + _9_ = 17
17 − 8 = _9_

Answer:
The sum of 9 and 8 = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 9.
8 + 9 = 17.
the sum of 8 and 9 = 17.

Answer:
The difference of 17 and 8 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 8.
17 – 8 = 9.
the difference of 17 and 8 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-2

Question 3.
Find 11 − 6.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 94
6 + _5_ = 11
11 – 6 = _5_

Answer:
The sum of 6 and 5 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 5.
6 + 5 = 11.
the sum of 6 and 5 = 11.

Answer:
The difference of 11 and 6 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 6.
11 – 6 = 5.
the difference of 11 and 6 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-3

Question 4.
Find 15 − 9
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 95
9 + _6_ = 15
15 − 9 = _6_

Answer:
The sum of 9 and 6 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 9.
6 + 9 = 15.
the sum of 6 and 9 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 9 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 9.
15 – 9 = 6.
the difference of 15 and 9 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-4

On Your Own

Write the unknown numbers.

Question 5.
Find 20 − 10.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 96
10 + _10_ = 20
20 – 10 = _10_

Answer:
The sum of 10 and 10 = 20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 10.
10 + 10 = 20.
the sum of 10 and 10 = 20.

Answer:
The difference of 20 and 10 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 20 and 10.
20 – 10 = 10.
the difference of 20 and 10 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-5

Question 6.
Find 13 − 4.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 97
4 + _9_ = 13
13 – 4 = _9_

Answer:
The sum of 4 and 9 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 9.
4 + 9 = 13.
the sum of 4 and 9 = 13.

Answer:
The difference of 13 and 4 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 4.
13 – 4 = 9.
the difference of 13 and 4 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-6

Question 7.
Find 12 − 7.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 98
7 + _5_ = 12
12 – 7 = _5_

Answer:
The sum of 7 and 5 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 5.
7 + 5 = 12.
the sum of 7 and 5 = 12.

Answer:
The difference of 12 and 7 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 7.
12 – 7 = 5.
the difference of 12 and 7 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-7

Question 8.
Find 15 − 8.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 99
8 + _7_ = 15
15 – 8 = _7_

Answer:
The sum of 7 and 8 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 8 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 8.
15 – 8 = 7.
the difference of 15 and 8 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-8

GO DEEPER
Write an addition sentence to help you find the difference. Then write the related subtraction sentence to solve.

Question 9.
Find 11 − 5.
_5_ + _6_ = _11_
_6_ + _5_ = _11_

Answer:
The sum of 6 and 5 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 5.
6 + 5 = 11.
the sum of 6 and 5 = 11.

Answer:
The sum of 5 and 6 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 6.
5 + 6 = 11.
the sum of 5 and 6 = 11.

Answer:
The difference of 11 and 5 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 5.
11 – 5 = 6.
the difference of 11 and 5 = 6.

Question 10.
Find 13 − 6.
_6_ + _7_ = _13_
_7_ + _6_ = _13_

Answer:
The sum of 6 and 7 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
the sum of 6 and 7 = 13.

Answer:
The sum of 7 and 6 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 6.
7 + 6 = 13.
the sum of 7 and 6 = 13.

Answer:
The difference of 13 and 6 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 6.
13 – 6 = 7.
the difference of 13 and 6 = 7.

Problem Solving • Applications

Reason Abstractly Look at the shapes in the addition sentence. Draw shapes to show a related subtraction fact.

Question 11.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 100

Answer:
The sum of 6 and 8 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 9.
8 + 6 = 14.
the sum of 8 and 6 = 14.

Answer:
The difference of 14 and 8 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 6.
14 – 8 = 6.
the difference of 14 and 8 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-9

Question 12.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 101

Answer:
The sum of 5 and 8 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 + 5 = 13.
the sum of 8 and 5 = 13.

Answer:
The difference of 8 and 5 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 8.
8 – 5 = 3.
the difference of 8 and 5 = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-10

Question 13.
THINK SMARTER
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 102

Answer:
The sum of 7 and 8 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 7.
15 – 7 = 8.
the difference of 15 and 7 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-11

Question 14.
THINK SMARTER
Which is the unknown number in these related facts?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 103

Answer:
The unknown number is 7.

Explanation:
In the above-given question,
Given that,
The numbers are 5, 7, 8, and 9.
The unknown number is 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-12

TAKE HOME ACTIVITY
• Give your child 5 small objects, such as paper clips. Then ask your child how many more objects he or she would need to have 12.

• Use Related Facts Homework & practice 5.6

Write the missing numbers.

Question 1.
Find 16 − 9.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 104

Answer:
The unknown number is 7.

Explanation:
In the above-given question,
Given that,
The sum of 9 and 7 = 16.
the difference of 16 and 9 = 7.
The unknown number is 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-13

Question 2.
Find 12 − 7
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 105

Answer:
The unknown number is 5.

Explanation:
In the above-given question,
Given that,
The sum of 5 and 7 = 12.
the difference of 12 and 7 = 5.
The unknown number is 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-14

Question 3.
Find 15 − 6.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 106

Answer:
The unknown number is 9.

Explanation:
In the above-given question,
Given that,
The sum of 9 and 6 = 15.
the difference of 15 and 6 = 9.
The unknown number is 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-15

Question 4.
Find 18 − 9.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 107

Answer:
The unknown number is 9.

Explanation:
In the above-given question,
Given that,
The sum of 9 and 9 = 18.
the difference of 18 and 9 = 9.
The unknown number is 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-16

Problem Solving

Look at the shapes in the addition sentence. Draw a shape to show a related subtraction fact.

Question 5.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 108

Answer:
The sum of 7 and 8 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.

Answer:
The difference of 15 and 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 7.
15 – 7 = 8.
the difference of 15 and 7 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-17

Question 6.
WRITE Math
Draw pictures to show how to solve 14 – 7 = _7__ and 7 + _7__ = 14.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 109

Answer:
The sum of 7 and  7 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 7.
7 + 7 = 14.
the sum of 7 and 7 = 14.

Answer:
The difference of 14 and 7 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 7.
14 – 7 = 7.
the difference of 14 and 7 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-18

Lesson Check

Question 1.
Write an addition fact that helps you solve 12 – 4
_8_ + _4_ = _12_

Spiral Review

Question 2.
Circle the greater addend. Count on to find the sum.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 110

Answer:
The sum of 9 and  3 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 3.
9 + 3 = 12.
the sum of 9 and 3 = 12.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-19

Question 3.
Draw Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 111 to show the doubles fact. Write the sum.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 112

Answer:
The sum of 8 and  8 = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 8.
8 + 8 = 16.
the sum of 8 and 8 = 16.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.6-20

Lesson 5.7 Choose an Operation

Essential Question
How do you choose when to add and when to subtract to solve a problem?

Listen and Draw

Listen to the problem. Use Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 113 to solve. Draw a picture to show your work.

_3_ white balloons

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
How did you solve this problem? Explain.

Model and Draw

Mary sees 8 squirrels. Jack sees 9 more squirrels than Mary. How many squirrels does Jack see? Do you add or subtract to solve?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 113.1

Answer:
The number of squirrels does jack see = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mary sees 8 squirrels.
jack sees 9 more squirrels than mary.
8 + 9 = 13.
The number of squirrles does jack see = 17.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.7-1

Share and Show MATH BOARD

Circle add or subtract. Write a number sentence to solve.

Question 1.
Hanna has 5 markers. Owen has 9 more markers than Hanna. How many markers does Owen have?
add subtract
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 114

Answer:
The number of markers does Owen has = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Hanna has 5 markers.
Owen has 9 more markers than Hanna.
5 + 9 = 14.
The number of markers does Owen has = 14.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.7-2

Question 2.
Angel has 13 apples. He gives some away. Then there were 5 apples. How many apples does he give away?
add subtract
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 115

Answer:
The number of apples he gives = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Angel has 13 apples.
He gives some away.
Then there were 5 apples.
13 – 5 = 8.
The number of apples he gives = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.7-3

Question 3.
Deon has 18 blocks. He builds a house with 9 of the blocks. How many blocks does Deon have now?
add subtract
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 116

Answer:
The number of blocks does Deon has now = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Deon has 18 blocks.
He builds a house with 9 of the blocks.
18 – 9 = 9.
The number of blocks Does has now = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.7-4

On Your Own

Circle add or subtract. Write a number sentence to solve.

Question 4.
Rob sees 5 raccoons. Talia sees 4 more raccoons than Rob. How many raccoons do they see?
add subtract
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 117
______9______
__9__ raccoons

Answer:
The number of raccoons they see = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Rob sees 5 raccoons.
Talia sees 4 more raccoons than Rob.
5 + 4 = 9.
The number of raccoons they see = 9.

Question 5.
Eli has a box with 12 eggs. His other box has no eggs. How many eggs are in both boxes?
add subtract
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 118
___12_________
_12___ eggs

Answer:
The number of eggs in both the boxes = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Eli has a box with 12 eggs.
His other box has no eggs.
12 + 0 = 12.
The number of eggs in both the boxes = 12.

Question 6.
Leah has a bowl with 16 fish. Some fish have long tails. 7 fish have short tails. How many fish have long tails?
add subtract
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 119
__9__________
__9__ fish

Answer:
The number of fish have long tails  = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Leah has a bowl with 16 fish.
some fish have long tails.
16 – 7 = 9.
The number of fish have long tails = 9.

Question 7.
GO DEEPER Sasha has 8 red apples. She has 3 fewer green apples than red apples. How many apples does she have?
add subtract
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 120
___13___
_13_ apples

Answer:
The number of apples have = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sasha has 8 red apples.
she has 3 fewer green apples than red apples.
8 + 5 = 13.
The number of apples have = 13.

Problem Solving • Applications

MATHEMATICAL PRACTICE

Apply Choose a way to solve. Write or draw to explain.

Question 8.
James has 4 big markers and 7 skinny markers. How many markers does he have?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 121
_11_ markers

Answer:
The number of markers James has =  11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
James has 4 big markers and 7 skinny markers.
7 + 4 = 11.
The number of markers james has = 11.

Question 9.
Sam has 9 baseball cards. She wants to have 17 cards. How many more cards does she need?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 122
_8_ more cards

Answer:
The number of cards she needs more = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Sam has 9 baseball cards.
she wants to have 17 cards.
The number of cards does she need = 8.

Question 10.
THINK SMARTER
Annie gets 15 pennies on Monday. She gets 1 more penny each day. How many pennies does she have on Friday?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 123
_19_ pennies

Answer:
The number of pennies does she have on Friday = 19.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Annie gets 15 pennies on Monday.
She gets 1 more penny each day.
15 + 4 = 19.
The number of pennies does she have on Friday = 19.

Question 11.
THINK SMARTER
Beth has 5 grapes. A friend gives her 8 grapes. How many grapes does Beth have now? Draw a picture to show your work.
Beth has _13_ grapes.

Answer:
The number of grapes does Beth has now =13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Beth has 5 grapes.
A friend gives her 8 grapes.
5 + 8 = 13.
The number of grapes does Beth has now =13.

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to write a number sentence that could be used to solve Exercise 9.

Choose an Operation Homework & Practice 5.7

Circle add or subtract. Write a number sentence to solve.

Question 1.
Adam has a bag of 11 pretzels. He eats 2 of the pretzels. How many pretzels are left?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 124
____13______
_13_ pretzels

Answer:
The number of pretzels left = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Adam has a bag of 11 pretzels.
He eats 2 of the pretzels.
11 + 2 = 13.
The number of pretzels left = 13.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.7-5

Problem Solving

Choose a way to solve. Write or draw to explain.

Question 2.
Greg has 11 shirts. 3 have long sleeves. The rest have short sleeves. How many short-sleeve shirts does Greg have?
_8_ short-sleeve shirts

Answer:
The number of short-sleeve does Greg has = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Greg has 11 shirts. 3 have long sleeves.
The rest have short sleeves.
11 – 3 = 8.
The number of short-sleeves does Greg has = 8.

Question 3.
WRITE Math
Use words, numbers, or pictures to explain how a classmate solved a problem.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 124.1

Answer:
The number of short-sleeve does Greg has = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Greg has 11 shirts. 3 have long sleeves.
The rest have short sleeves.
11 – 3 = 8.
The number of short-sleeves does Greg has = 8.

Lesson Check

Question 1.
Circle add or subtract. Write a number sentence to solve. There are 18 children on the bus. Then 9 children get off. How many children are left on the bus?
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 126

Answer:
The number of children left on the bus = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 18 children on the bus.
Then 9 children get off.
18 – 9 = 9.
The number of children left on the bus = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.7-6

Spiral Review

Question 2.
Choose a way to solve. Draw or write to explain. Mike has 13 plants. He gives some away. He has 4 left. How many plants does he give away?
_9_ plants

Answer:
The number of plants does he give = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Mike has 13 plants.
He gives some away. He has 4 left.
13 – 4 = 9.
The number of plants does he give = 9.
Question 3.
Write the numbers 3, 2, and 8 in an addition sentence. Show two more ways to find the sum.
_3_ + _2_ + _8 = _13_
_5_ + _8_ = _13_
_8_ + _5_ = _13_

Answer:
The sum of 5 and 8 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 8.
5 + 8 = 13.
the sum of 5 and 8 = 13.

Answer:
The sum of 8 and 5 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 + 5 = 13.
the sum of 8 and 5 = 13.

Lesson 5.8 Algebra • Ways to Make Numbers to 20

Essential Question
How can you add and subtract in different ways to make the same number?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 127. Show two ways to make 10. Draw to show your work.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 128

Answer:
The sum of 5 and 5 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 5.
5 + 5 = 10.
the sum of 5 and 5 = 10.

Answer:
The sum of 6 and 4 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 4.
6 + 4 = 10.
the sum of 6 and 4 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Use Tools How do your models show two ways to make 10?

Share and Show MATH BOARD

Use Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 129. Write ways to make the number at the top.

Question 1.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 130

Answer:
The sum of 8 and 5 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 + 5 = 13.
the sum of 8 and 5 = 13.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-2

Question 2.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 131

Answer:
The sum of 5 and 5 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 5.
5 + 5 = 10.
the sum of 5 and 5 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-3

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE
Use Appropriate Tools
Use Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 132. Write ways to make the number at the top.

Question 3.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 133

Answer:
The sum of 8 and 5  and 4= 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8, 5, and 4.
8 + 5 + 4 = 13.
the sum of 8,  4, and 5 = 17.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-4

Question 4.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 134

Answer:
The sum of 4 and 7  and 3= 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4, 7, and 3.
4 + 7 + 3 = 14.
the sum of 4,  7, and 3 = 14.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-5

Question 5.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 135

Answer:
The sum of 8 and 5  and 3= 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8, 5, and 3.
8 + 5 + 3 = 16.
the sum of 8,  5, and 3 = 16.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-6

Question 6.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 136

Answer:
The sum of 8 and 5  and 4= 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8, 5, and 4.
8 + 5 + 4 = 17.
the sum of 8,  4, and 5 = 17.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-7

THINK SMARTER
Choose a number less than 20. Write the number. Write two ways to make your number.

Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 137

Question 7.

Answer:
The sum of 10 and 10 = 20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 10.
10 + 10 = 20.
the sum of 10 and 10 = 20.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-8

Question 8.

Answer:
The sum of 8 and 12 = 20.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 12.
8 + 12 = 20.
the sum of 8 and 12 = 20.

Problem Solving • Applications

GO DEEPER
Write numbers to make each line have the same sum.

Question 9.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 138

Answer:
The number that have the same sum = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
3 + 8 + 6 = 17.
5 + 8 + 4 = 17.
17 – 9 = 8.
so the number = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-9

Question 10.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 139

Answer:
The number that have the same sum = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
3 + 6 + 6 = 15.
15 – 15 = 0.
15 – 10 = 5.
so the number = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-10

Question 11.
GO DEEPER
Choose a number from 14 to 20 to be the sum. Write numbers to make each line have your sum.
sum for each line ☐
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 140

Answer:
The number that have the same sum = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
10 + 2 + 4 = 16
10 + 4 + 2 = 16.
10 + 1 + 5 = 16.
so the number = 16.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-11

Question 12.
THINK SMARTER
Choose all the ways that make 13.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 141

Answer:
The sum of 10 and 3 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 3.
10 + 3 = 13.
the sum of 10 and 3 = 13.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-12

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child explain three different ways to make 15. Encourage him or her to use addition and subtraction, including addition of three numbers.

Algebra • Ways to Make Numbers to 20 Homework & practice 5.8

Use Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 142. Write ways to make the number at the top.

Question 1.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 143

Answer:
The number is 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
2 + 7 + 1 = 10.
5 + 5 = 10.
10 – 0 = 10.
9 + 1 = 10.
the number is 10.

Question 2.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 144

Answer:
The number is 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
8 + 3 + 2 = 13.
7 + 6 = 13.
13 – 0 = 13.
6 + 7 = 13.
the number is 13.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-13

Problem Solving

Write numbers to make 3. each line have the same sum.

Question 3.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 145

Answer:
The number is 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
5 + 7 + 4 = 16.
6 + 7 + 3 = 16.
7 + 2 + 7 = 16.
the number is 16.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-14

Question 4.
WRITE Math
Use numbers and pictures to show two ways to make the number 12.
____6 + _6___=____12______
____5 ___+_7__=___12_____
___7__+__5___=__12______

Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 146

Answer:
The sum of 7 and 5 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 5.
7 + 5 = 12.
the sum of 7 and 5 = 12.

Answer:
The sum of 8 and 4 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 4.
8 + 4 = 12.
the sum of 8 and 4 = 12.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-15

Lesson Check

Question 1.
Write ways to make 18.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 147

Answer:
The number is 18.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
9 + 8 + 1 = 18.
9 + 9 = 18.
18 – 0 = 18.
10 + 8 = 18
the number is 18.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-16

Question 2.
Write ways to make 9.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 148

Answer:
The number is 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
3 + 3 + 3 = 9.
6 + 3 = 9.
9 – 0 = 9.
8 + 1 = 9.
the number is 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-17

Spiral Review

Question 3.
Write the doubles plus one fact for 7 + 7.
_7_ + _7_ = _14_

Answer:
The sum of 7 and 7 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 7.
7 + 7 = 14.
the sum of 7 and 7 = 14.

Question 4.
Write the doubles minus one fact for 4 + 4.
_4_ + _4_ = _8_

Answer:
The sum of 4 and 4 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 4.
4 + 4 = 8.
the sum of 4 and 4 = 8.

Question 5.
Think of an addition fact to help you subtract.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 149

Answer:
The sum of 9 and 5 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 5.
9 + 5 = 14.
the sum of 9 and 5 = 14.

Answer:
The difference of 14 and 9 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 9.
14 – 9 = 5.
the difference of 14 and 9 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.8-18

Lesson 5.9 Algebra • Equal and Not Equal

Essential Question
How can you decide if a number sentence is true or false?

Listen and Draw

Color the cards that make the same number.

Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 150

Answer:
The cards that make the same number = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers that are the same.
6 + 1 = 7.
3 + 3 +1 = 7.
13 – 6 = 7.
3 + 4 = 7.
4 + 3 = 7.
3 + 2 + 2 = 7.
16 – 9 = 7.
the card that makes the same number = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES

Reasoning Why can you use two of the cards you color and an equal sign to make a number sentence?

Model and Draw

The equal sign means that both sides are the same.
Write a number to make each true.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 151

Answer:
The number is 4 + 5 = 5 + 4.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
9 = 9.
4 + 5 = 9.
4 + 5 = 5 + 4.
The number is 4 + 5 = 5 + 4.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-2

Share and Show MATH BOARD

Which is true? Circle your answer. Which is false? Cross out your answer.

Question 1.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 152

Question 2.
4 + 1 = 5 + 2
6 – 6 = 7 – 7

Answer:
The number that is true is 6 – 6 = 7 – 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 + 1 = 5.
5 + 2 = 7.
the number that  is true is 6 – 6 = 7 – 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-4

Question 3.
7 + 2 = 6 + 3
8 – 2 = 6 + 4

Answer:
The number that is true is 7 + 2 = 6 + 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
8 – 2 = 6 + 4
the number that  is true is 7 + 2 = 6 + 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-3

Question 4.
5 – 4 = 4 – 3
10 = 1 + 0

Answer:
The number that is true is 5 – 4 = 4 – 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 = 1 + 0.
the number that  is true is 5 – 4 = 4 -3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-5

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE

Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 153

Attend to Precision
Which are true? Circle your answers. Which are false? Cross out your answers.

Question 5.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 154

Answer:
The number that is true is 8 + 1 = 2 + 7, 19 = 19.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 1 + 9 = 9  – 1.
the number that  is true is 8 + 1 = 2 + 7, 19 = 19.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-6

Question 6.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 155

Answer:
The number that is true is 9 + 7 = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 – 9 = 9 + 7.
9 – 7 = 7 + 9.
the number that  is true is 9 + 7 = 16.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-7

Question 7.
THINK SMARTER
Lyle writes the false number sentence 2 + 10 = 8. Complete the number sentence to make the sentence true.
2 + _6_ = 8

Answer:
The number that is true is 2 + 6 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 + 10 = 8.
the number that  is true is 2 + 6 = 8.

Write numbers to make sentences that are true.

Question 8.
2 + 10 = 7 + _5_

Answer:
The number that is true is 12 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
2 + 10 = 7 + 5.
the number that is true is 12 = 12.

Question 9.
_9_ = 2 + 3 + 4

Answer:
The number that is true is 9 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
9 = 2 + 3 + 4.
the number that is true is 9 = 9..

Question 10.
0 + 9 = _0_ – 9

Answer:
The number that is true is 9 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
9 = 9
the number that is true is 9 = 9.

Question 11.
_6_ + 7 = 7 + 6

Answer:
The number that is true is 13 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
6 + 7 = 7 + 6.
the number that is true is 13 = 13.

Question 12.
THINK SMARTER
Write numbers to show expressions of equal value.
_6_ + _7_ = _7_ + _6_
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 156

Answer:
The number that is true is 13 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
6 + 7 = 7 + 6.
the number that is true is 13 = 13.

Problem Solving • Applications

Question 13.
Which are true? Use Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 157 to color.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 158

Answer:
The number that is true is 20 = 20, 9 + 1 + 1 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
20 = 20, 9 + 1 + 1 = 11, 8 – 0 = 8, 10 + 1 = 1 + 10, 6 = 2 + 2 + 2.
the number that is true is 20 = 20.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-8

Question 14.
THINK SMARTER
Use the same numbers. Write a different number sentence that is true.
7 + 8 = 15
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 159

Answer:
The difference of 15 and 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 7.
15 – 7 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-9

Question 15.
THINK SMARTER
Is the math sentence true? Circle Yes or No.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 160

Answer:
The number that is true is 5 – 4 = 9 – 8, 6 + 2 = 2 + 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
5 – 4 = 9 – 8, 13 = 5 + 7, 6 + 2 = 2 + 6.
the number that is true is 5 – 4 = 9 – 8, 6 + 2 = 2 + 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-10

TAKE HOME ACTIVITY
• Write 10 = 7 − 3 and 10 = 7 + 3 on a sheet of paper. Ask your child to explain which is true.

Algebra • Equal and Not Equal Homework & practice 5.9

Which are true? Circle your answers. Which are false? Cross out your answers.

Question 1.
6 + 4 = 5 + 5

Answer:
The number is true.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
6 + 4 = 5 + 5.
10 = 10.
The number that is true.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-11

Question 2.
10 = 6 – 4

Answer:
The number is false.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
10 = 6 – 4.
10 = 2.
The number that is false.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-12

Question 3.
8 + 8 = 16 – 8

Answer:
The number is false.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
8 + 8 = 16 – 8.
16 = 8.
The number that is false.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-13

Question 4.
14 = 1 + 4

Answer:
The number is false.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
14 = 1 + 4 .
14 = 5.
The number is false.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-14

Question 5.
8 – 0 = 12 – 4

Answer:
The number is true.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
8 – 0 = 12 – 4.
8 = 8.
The number is true.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-15

Question 6.
17 = 9 + 8

Answer:
The number is true.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
17 = 9 + 8.
17 = 17.
The number is true.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-16

Problem Solving

Question 7.
Which are true? Use a Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 161 to color.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 162

Answer:
The number is true.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
15 = 15, 3 = 8 – 5, 9 + 2 = 2 + 9, 1 + 2 + 3 = 3 + 3, 13 = 8 + 5.
The number is true.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-17

Question 8.
WRITE Math
Write 5 + ☐ = 6 + 8. Write a number to make the sentence true. Draw a quick picture to explain.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 163
___5 + 9_ = __14____________
____6 + 8 _=__14__________

Answer:
The sum of 5 + 9 = 6 + 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
5 + 9 = 14.
6 + 8 = 14.
14 = 14.
The sum is 14.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-18

Lesson Check

Question 1.
Circle the number sentences that are true. Cross out the ones that are false.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 164

Answer:
The number is true.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
4 + 3 = 9 – 2, 4 + 3 = 6 + 1.
The number is true.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-19

Spiral Review

Question 2.
Use 5, 6 and 11 to write related addition and subtraction sentences.
Go Math Grade 1 Chapter 5 Answer Key Pdf Addition and Subtraction Relationships 165

Answer:
The numbers are 5 + 6 = 11.
6 + 5 = 11.
11 – 6 = 5.
11 – 5 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
5 + 6 = 11.
6 + 5 = 11.
11 – 6 = 5.
11 – 5 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-20

Question 3.
Solve. Draw or write to show your work. Leah has 4 green toys, 5 pink toys, and 2 blue toys. How many toys does Leah have?
_11_ toys
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 166

Answer:
The number of toys does Leah has = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Leah has 4 green toys, 5 pink toys, and 2 blue toys.
4 + 5 + 2 = 11.
The number of toys does Leah has = 11.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.9-21

Lesson 5.10 Facts Practice to 20

Essential Question
How can addition and subtraction strategies help you find sums and differences?

Listen and Draw
What is 2 + 8?
Use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 167. Draw to show a strategy you can use to solve.

2 + 8 = _10_

Answer:
The sum of 2 and 8 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 8.
8 + 2 = 10.
the sum of 2 and 8 = 10.

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Explain What other strategy could you use to solve the addition fact?

Share and Show MATH BOARD

Add or subtract.

Question 1.
2 + 5 = _7_

Answer:
The sum of 2 and 5 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 5.
2 + 5 = 7.
the sum of 2 and 5 = 7.

Question 2.
9 – 6 = _3_

Answer:
The difference of 9 and 6 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 6.
9 – 6 = 3.
the difference of 9 and 6 = 3.

Question 3.
_12_ = 9 + 3

Answer:
The sum of 9 and 3 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 3.
9 + 3 = 12.
the sum of 9 and 3 = 12.

Question 4
15 – 7 = _8_

Answer:
The difference of 15 and 7 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 7.
15 – 7 = 8.
the difference of 15 and 7 = 8.

Question 5.
3 – 1 = _2_

Answer:
The difference of 3 and 1 = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 1.
3 – 1 = 2.
the difference of 3 and 1 = 2.

Question 6.
_8_ = 2 + 6

Answer:
The sum of 2 and 6 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 6.
2 + 6 = 8.
the sum of 2 and 6 = 8.

Question 7.
2 + ☐ = 11

Answer:
The sum of 2 and 9 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 2 and 9.
2 + 9 = 11.
the sum of 2 and 9 = 11.

Question 8.
10 – ☐ = 2

Answer:
The difference of 10 and 8 = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 8.
10 – 8 = 2.
the difference of 10 and 8 = 2.

Question 9.
8 = 8 + ☐

Answer:
The sum of 8 and 0 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 0.
8 + 0 = 8.
the sum of 8 and 0 = 8.

Question 10.
12 – 9 = _3_

Answer:
The difference of 12 and 9 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 9.
12 – 9 = 3.
the difference of 12 and 9 = 3.

Question 11.
12 – 4 = _8_

Answer:
The difference of 12 and 4 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 12 and 4.
12 – 4 = 8.
the difference of 12 and 4 = 8.

Question 12.
_13_ = 4 + 9

Answer:
The sum of 9 and 4 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 4.
9 + 4 = 13.
the sum of 9 and 4 = 13.

Question 13.
☐ + 8 = 13

Answer:
The sum of 8 and 5 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 + 5 = 13.
the sum of 8 and 5 = 13.

Question 14.
☐ – 1 = 6

Answer:
The difference of 7 and 1 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 1.
7 – 1 = 6.
the difference of 7 and 1 = 6.

Question 15.
9 = ☐ + 3

Answer:
The sum of 6 and 3 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 3.
6 + 3 = 9.
the sum of 6 and 3 = 9.

Question 16.
16 – 7 = _9_

Answer:
The difference of 16 and 7 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 7.
16 – 7 = 9.
the difference of 16 and 7 = 9.

Question 17.
11 – 8 = _3_

Answer:
The difference of 11 and 8 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 8.
11 – 8 = 3.
the difference of 11 and 8 = 3.

Question 18.
_15_ = 8 + 7

Answer:
The sum of 8 and 7 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE
Attend to Precision
Add or subtract.

Question 19.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 168

Answer:
The sum of 6 and 0 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 0.
6 + 0 = 6.
the sum of 6 and 0 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-1

Question 20.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 169

Answer:
The difference of 17 and 8 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 8.
17 – 8 = 9.
the difference of 17 and 8 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-2

Question 21.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 170

Answer:
The sum of 4 and 7 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 7.
4 + 7 = 11.
the sum of 4 and 7 = 11.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-3

Question 22.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 171

Answer:
The difference of 9 and 0 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 0.
9 – 0 = 9.
the difference of 9 and 0 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-4

Question 23.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 172

Answer:
The difference of 17 and 9 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 9.
17 – 9 = 8.
the difference of 11 and 8 = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-5

Question 24.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 173

Answer:
The sum of 4 and 6 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 6.
4 + 6 = 10.
the sum of 4 and 6 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-7

Question 25.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 174

Answer:
The sum of 3 and 7 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 7.
3 + 7 = 10.
the sum of 3 and 7 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-8

Question 26.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 175

Answer:
The difference of 8 and 5 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 – 5 = 3.
the difference of 8 and 5 = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-9

Question 27.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 176

Answer:
The sum of 8 and 3 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 + 3 = 11.
the sum of 8 and 3 = 11.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-10

Question 28.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 177

Answer:
The difference of 8 and 6 = 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 6.
8 – 6 = 2.
the difference of 8 and 6 = 2.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-11

Question 29.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 178

Answer:
The difference of 10 and 4 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 4.
10 – 4 = 6.
the difference of 10 and 4 = 6.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-12

Question 30.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 179

Answer:
The sum of 9 and 8 = 17.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 8.
9 + 8 = 17.
the sum of 8 and 9 = 17.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-13

Question 31.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 180

Answer:
The sum of 6 and 7 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
the sum of 6 and 7 = 13.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-14

Question 32.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 181

Answer:
The difference of 4 and 4 = 0.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 4.
4 – 4 = 0.
the difference of 4 and 4 = 0.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-15

Question 33.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 182

Answer:
The sum of 5 and 6 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 6.
5 + 6 = 11.
the sum of 5 and 6 = 11.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-16

Question 34.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 183

Answer:
The difference of 13 and 6 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 6.
13 – 6 = 7.
the difference of 13 and 6 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-17

Question 35.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 184

Answer:
The difference of 17 and 9 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 9.
17 – 9 = 8.
the difference of 17 and 9 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-18

Question 36.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 185

Answer:
The sum of 8 and 8 = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 8.
8 + 8 = 16.
the sum of 8 and 8 = 16.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-19

Question 37.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 186

Answer:
The sum of 10 and 5 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 5.
10 + 5 = 15.
the sum of 10 and 5 = 15.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-20

Question 38.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 187

Answer:
The difference of 13 and 3 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 3.
13 – 3 = 10.
the difference of 13 and 3 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-21

Question 39.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 188

Answer:
The sum of 10 and 3 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 3.
10 + 3 = 13.
the sum of 10 and 3 = 13.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-22

Question 40.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 189

Answer:
The difference of 20 and 10 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 20 and 10.
20 – 10 = 10.
the difference of 20 and 10 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-23

Question 41.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 190

Answer:
The difference of 10 and 9 = 1.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 10 and 9.
10 – 9 = 1.
the difference of 10 and 9 = 1.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-24

Question 42.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 191

Answer:
The sum of 9 and 10 = 19.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 10.
9 + 10 = 19.
the sum of 9 and 10 = 19.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-25

Question 43.
Use the clues to write the addition fact. The sum is 14. One addend is 2 more than the other.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 192

Answer:
The sum of 6 and 8 = 14.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 8.
6 + 8 = 14.
the sum of 6 and 8 = 14.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-26

Problem Solving • Applications

Solve. Write or draw to explain.

Question 44.
There are 14 rabbits. Then 7 rabbits hop away. How many rabbits are there now?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 193 _7_ rabbits

Answer:
The number of rabbits now = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 14 rabbits.
Then 7 rabbits hop away.
14 – 7 = 7.
The number of rabbits now = 7.

Question 45.
There are 11 dogs at the park. 2 dogs are gray. The rest are brown. How many dogs are brown?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 194 __9 brown dogs

Answer:
The number of brown dogs = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 11 dogs at the park.
2 dogs are gray.
11 – 2 = 9.
The number of brown dogs = 9.

Question 46.
GO DEEPER
Fill in the blanks. Write the addition fact. Solve. There are __ ladybugs on a leaf. Then __ more ladybugs come. How many ladybugs are there now?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 195

Answer:
The number of ladybugs now = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 6 ladybugs on a leaf.
Then 2 more ladybugs come.
6 + 2 = 8.
The number of ladybugs now = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-27

Question 47.
THINK SMARTER
Marco has 13 marbles. Lucy has 8 marbles. How many more marbles does Marco have than Lucy? Write or draw to show your work.
_5_ more marbles

Answer:
The number of marbles Marco has = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Marco has 13 marbles.
Lucy has 8 marbles.
13 – 8 = 5.
The number of marbles Marco has = 5.

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child draw a picture to solve 7 + 4. Then have him or her tell a related subtraction fact.

Facts Practice to 20 Homework & Practice 5.10

Add or subtract.

Question 1.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 196

Answer:
The sum of 9 and 4 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 4.
9 + 4 = 13.
the sum of 9 and 4 = 13.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-28

Question 2.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 197

Answer:
The difference of 13 and 6 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 6.
13 – 6 = 7.
the difference of 13 and 6 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-29

Question 3.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 198

Answer:
The sum of 4 and 5 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 4 and 5.
4 + 5 = 9.
the sum of 4 and 5 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-29

Question 4.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 199

Answer:
The sum of 7 and 8 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 8.
7 + 8 = 15.
the sum of 7 and 8 = 15.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-30

Question 5.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 200

Answer:
The difference of 11 and 6 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 11 and 6.
11 – 6 = 5.
the difference of 11 and 6 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-31

Question 6.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 201

Answer:
The difference of 17 and 8 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 17 and 8.
17 – 8 = 9.
the difference of 17 and 8 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-32

Question 7.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 202

Answer:
The sum of 5 and 7 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 7.
5 + 7 = 12.
the sum of 5 and 7 = 12.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-33

Question 8.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 203

Answer:
The difference of 13 and 5 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 13 and 5.
13 – 5 = 8.
the difference of 13 and 5 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-33

Question 9.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 204

Answer:
The difference of 16 and 9 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 9.
16 – 9 = 7.
the difference of 16 and 9 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-34

Question 10.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 205

Answer:
The sum of 3 and 8 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 3 and 8.
3 + 8 = 11.
the sum of 3 and 8 = 11.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-35

Question 11.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 206

Answer:
The difference of 9 and 8 = 1.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 8.
9 – 8 = 1.
the difference of 9 and 8 = 1.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-36

Question 12.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 207

Answer:
The sum of 7 and 6 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 7.
6 + 7 = 13.
the sum of 6 and 7 = 13.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-33

Question 13.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 208

Answer:
The difference of 9 and 2 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 and 2.
9 – 2 = 7.
the difference of 9 and 2 = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-37

Question 14.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 209

Answer:
The sum of 6 and 4 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 4.
6 + 4 = 10.
the sum of 6 and 4 = 10.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-38

Question 15.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 210

Answer:
The difference of 8 and 5 = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 5.
8 – 5 = 3.
the difference of 8 and 5 = 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-39

Question 16.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 211

Answer:
The sum of 6 and 6 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 6.
6 + 6 = 12.
the sum of 6 and 6 = 12.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-39

Question 17.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 212

Answer:
The sum of 0 and 9 = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 0 and 9.
0 + 9 = 9.
the sum of 0 and 9 = 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-40

Question 18.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 213

Answer:
The difference of 15 and 9 = 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 9.
15 – 9 = 6.
the difference of 15 and 9 = 6.

Problem Solving

Solve. Draw or write to explain.

Question 19.
Kara has 9 drawings. She gives 4 away. How many drawings does Kara have now?
_5_ drawings

Answer:
The number of drawings kara has = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Kara has 9 drawings.
she gives 4 away.
9 – 4 = 5.
The number of drawings kara has = 5.

Question 20.
WRITE Math
Choose two numbers from 5 to 9. Use your numbers to write an addition sentence. Draw a picture to show your work.
__________________
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 214

Answer:
The sum of 6 and 6 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 6.
6 + 6 = 12.
the sum of 6 and 6 = 12.

Lesson Check

Question 1.
Add or subtract.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 215

Answer:
The sum of 8 and 7 = 15.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 7.
8 + 7 = 15.
the sum of 8 and 7 = 15.

Answer:
The sum of 5 and 8 = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 5 and 8.
5 + 8 = 13.
the sum of 5 and 8 = 13.

Answer:
The difference of 14 and 7 = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 and 7.
14 – 7 = 7.
the difference of 14 and 7 = 7.

Answer:
The difference of 15 and 6 = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 15 and 6.
15 – 6 = 8.
the difference of 15 and 6 = 8.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-41

Spiral Review

Question 2.
What is the missing number? Write the missing addend.
7 + ☐ = 12

Answer:
The sum of 7 and 5 = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 7 and 5.
7 + 5 = 12.
the sum of 5 and 7 = 12.

Question 3.
Greg knows 7 + 4 = 11. What other addition fact does he know that shows the same addends? Write the new fact.
_6_ + _5_ = _11_

Answer:
The sum of 6 and 5 = 11.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 5.
6 + 5 = 11.
the sum of 6 and 5 = 11.

Addition and Subtraction Relationships Chapter 5 Review/Test

Question 1.
There are 2 dogs in the park. Some more dogs come. Now there are 9 in all. How many dogs come?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 216
2 dogs __ come 9 dogs in all

Answer:
The number of dogs comes = 7.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
There are 2 dogs in the park.
some more dogs come.
Now there are 9 in all.
2 + 7 = 9.
The number of dogs comes = 7.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-42

Question 2.
Which fact is a related fact?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 217

Answer:
The difference of 8 and 3 = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 8 and 3.
8 – 3 = 5.
the difference of 8 and 3 = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-43

Question 3.
Look at the facts. Are they related facts? Choose Yes or No.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 218

Answer:
Yes, the number is a related fact.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 14 – 6 = 8.
8 + 6 = 14.
the number is a related fact.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-44

Question 4.
Tom sees 12 bees. Then 7 bees fly away. How many bees does he see now? Write a number sentence to solve. Then write an addition sentence to check.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 219

Answer:
The number of bees now = 5.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Tom sees 12 bees.
Then 7 bees fly away.
12 – 7 = 5.
The number of bees now = 5.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-45

Question 5.
THINK SMARTER
Use 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 220 to find the unknown numbers. Write the numbers.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 221
6 + _10_ = 16
16 – 6 = _10_

Answer:
The sum of 6 and 10 = 16.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 6 and 10.
6 + 10 = 16.
the sum of 6 and 10 = 16.

Answer:
The difference of 16 and 6 = 10.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 16 and 6.
16 – 6 = 10.
the difference of 16 and 6 = 10.

Question 6.
Which is the unknown number in these related facts?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 222

Answer:
The unknown number = 9.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are 9 + 4 = 13.
13 – 4 = 9.
4 + 9 = 13.
13 – 9 = 4.
so the unknown number is 9.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-47

Question 7.
Joe has 7 blue marbles. A friend gives him 6 red marbles. How many marbles does Joe have now? Draw a picture to show your work. 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 223
Joe has _13_ marbles.

Answer:
The number of marbles Joe has = 13.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Joe has 7 blue marbles.
A friend gives him 6 red marbles.
7 + 6 = 13.
The number of marbles Joe has = 13.

Question 8.
Choose all the ways that make 12.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 224

Answer:
The numbers are = 4 + 8 and 5 + 5 + 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the numbers are
4 + 8 = 12.
5 + 5 + 5 = 12.
The numbers are = 4 + 8 and 5 + 5 + 2.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-48

Question 9.
Is the math sentence true? Choose Yes or No.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 225

Answer:
The numbers are true = 9 = 6 + 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
The sentences are 7 + 2 = 9 -2.
9 = 6 + 3.
5 + 4 = 4 + 5.
The numbers are true = 9 = 6 + 3.
Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-49

Question 10.
Ann has 14 white socks. Bill has 6 white socks. How many more white socks does Ann have than Bill? Write or draw to show your work.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 226
_8_ more white socks

Answer:
The number of socks does Ann has than Bill = 8.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Ann has 14 white socks.
Bill has 6 white socks.
The number of socks does Ann has than Bill = 8.

Question 11.
GO DEEPER Alma has 5 crayons. Her dad gives her 7 more crayons. How many crayons does she have now? Use a related fact to
check your answer.
Alma has _12_ crayons.
Write a related fact to check.
_12_ − _7_ = 5

Answer:
The number of crayons Alma has = 12.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Alma has 5 crayons.
Her dad gives her 7 more crayons.
5 + 7 = 12.
The number of crayons Alma has = 12.

Question 12.
Julia buys 12 books. She gives 9 books away. How many books does she have left?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 5 Addition and Subtraction Relationships 227
_3_ books left

Answer:
The number of books Julia has left = 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
Julia buys 12 books.
she gives 9 books away.
12 – 9 = 3.
The number of books Julia has left = 3.

Go-Math-Grade-1-Chapter-5-Answer-Key-Addition and Subtraction Relationships-5.10-50

Leave a Comment

Scroll to Top