Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies

Looking for instant help regarding the Go Math Grade 1 Answer Key Ch 4 Subtraction Strategies? Then, you have come the right way where you can get complete guidance regarding the First Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies. Solving the Questions from HMH Go Math Grade 1 Answer Key Subtraction Strategies on a regular basis you can get better scores in exams. Download the Topicwise Go Math 1st Grade Ch 4 Solutions available for free via quick links available and kick start your preparation.

Go Math Grade 1 Chapter 4 Answer Key Subtraction Strategies

Enhance your subject knowledge using the HMH Go Math Grade 1 Answer Key Ch 4 Subtraction Strategies. Go Math First Grade Ch 4 Answer Key inculcates deep level thinking and helps you to think, explore and grow conceptual knowledge. The Go Math First Grade Ch 4 Answers provided are aligned as per the Go Math Grade 1 Textbooks and meets the Common Core Curriculum. HMH Go Math Grade 1 Subtraction Strategies Answer Key has questions from Lessons, Chapter Tests, Review Tests, Assessments, Homework & Practice, etc.

Subtraction Strategies

Lesson: 1 Count Back

Lesson: 2 Think Addition to Subtract

Lesson: 3 Use Think Addition to Subtract

Mid-Chapter Checkpoint

Lesson: 4 Use 10 to Subtract

Lesson: 5 Break Apart to Subtract

Lesson: 6 Problem Solving • Use Subtraction Strategies

Curious George

Six little chicks are on the fence. Two chicks hop away. How many are there now?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 1

Subtraction Strategies Show What You Know

Model Subtraction

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 2 to show each number. Take away. Write how many are left.

Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 2.1

Answer:
There are 5 linking cubes. We have to take away 2 linking cubes from them.
5 – 2 = 3
3 linking cubes are left.

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 3

Answer:
There are 3 linking cubes. We have to take away 1 linking cubes from them.
3 – 1 = 2
2 linking cubes are left.

Use Symbols to Subtract
Use the picture. Write the subtraction sentence.

Question 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 4

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-4
There are 6 stars in the above picture.
We have to remove 2 stars from 6.
6 – 2 = 4

Question 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 5

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-5

Explanation:
There are 4 balls.
Among them we have to take away 1
So, the answer will be 4 – 1 = 3

Subtract All or Zero
Write how many are left.

Question 5.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 6

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-6
There are 3 birds on the tree. We have to take away 0 among the three.
Any number minus 0 will be the same number.
3 – 0 = 3

Question 6.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 7

Answer: 0

Explanation:
4 birds are flying from the tree.
We have to subtract 4 from them.
4 – 4 = 0

Subtraction Strategies Vocabulary Builder

Visualize It
Complete the chart.
Mark each row with a Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 8
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 9

Understand Vocabulary
Complete the sentences with review words.

Question 1.
3 is the ___ for 5 – 2 = 3.

Answer: 3 is the difference for 5 – 2 = 3

Question 2.
7 – 4 = 3 is a __.

Answer: 7 – 4 = 3 is a subtraction sentence.

Question 3.
You __ to solve 5 – 1.

Answer: You subtract to solve 5 – 1.

Question 4.
You can __ 2 Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 10 from 6 Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 11

Answer: You can take away 2 Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 10 from 6 Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 10

Subtraction Strategies Game: Under the Sea

Materials
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 12

Play with a partner. Take turns.
1. Put your Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 13 on START.
2. Spin the Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 14 Move that number of spaces.
3. Spin again. Subtract that number from the number on the game board space.
4. Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 15 to check your answer. If you are not correct, lose a turn.
5. The first player to get to END wins.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 15.1

Subtraction Strategies Vocabulary Game

Picture It

Materials
timer

How to Play
Play with two other players.
1. Choose a secret word from the Word Box. Do not tell the other players.
2. Set the timer.
3. Draw pictures to show clues for the secret word.
4. The first player to guess the word before time runs out gets 1 point.
5. Take turns.
6. The first player to score 5 points wins.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 14.1

The Write Way

Reflect
Choose one idea. Draw and write about it.
• Write sentences that use two of these math words.
subtract difference count back subtraction sentence
• MiWon needs to solve this problem:
11 – 7 = _____
Tell about two ways MiWon could solve it.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 15.2

Answer: 11 – 7 = 4

Lesson 4.1 Count Back

Essential Question
How can you count back 1, 2, or 3?

Listen and Draw

Start at 9. Count back to find the difference.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 16

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-16
Count back 1 from 9 the difference is 8.
Count back 2 from 9 the difference is 7.
Count back 3 from 9 the difference is 6.

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Reasoning Why do you count backward to find the difference?

Model and Draw

You can count back to subtract.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 17

Share and Show MATH BOARD

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18
Count back 1, 2, or 3 to subtract.
Write the difference.

Question 1.
5 – 1 = __

Answer: 4
Count back 1 from 5 the difference is 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 2.
__ = 5 – 2

Answer: 3
Count back 2 from 5 the difference is 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 3.
6 – 1 = __

Answer: 5
Count back 1 from 6 the difference is 5.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 4.
__ = 6 – 3

Answer: 3
Count back 3 from 6 the difference is 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 5.
7 – 2 = __

Answer: 5
Count back 2 from 7 the difference is 5.
7 – 2 = 5
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 6.
__ = 7 – 3

Answer: 4
Count back 3 from 7 the difference is 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 7.
10 – 1 = _

Answer: 9
Count back 1 from 10 the difference is 9.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 8.
__ = 10 – 2

Answer: 8
Count back 2 from 10 the difference is 8.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 9.
12 – 3 = __

Answer: 9
Count back 3 from 12 the difference is 9.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 10.
__ = 8 – 2

Answer: 6
Count back 2 from 8 the difference is 6.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 9.
12 – 3 = __

Answer: 9
Count back 3 from 12 the difference is 9.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 10.
__ = 8 – 2

Answer:
Count back 2 from 8 the difference is 6.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 11.
4 – 3 = __

Answer:
Count back 3 from 4 the difference is 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Question 12.
__ = 9 – 1

Answer:
Count back 1 from 9 the difference is 8.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE
Attend to Precision
Count back 1, 2, or 3. Write the difference.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18.1

Question 13.
9 – 3 = __

Answer:
Count back 1 from 9 the difference is 8.
Count back 2 from 9 the difference is 7.
Count back 3 from 9 the difference is 6.
So, the difference of 9 – 3 = 6

Question 14.
__ = 5 – 3

Answer:
Count back 1 from 5 the difference is 4.
Count back 2 from 5 the difference is 3.
Count back 3 from 5 the difference is 2.
So, the difference of 5 – 3 = 2

Question 15.
6 – 3 = __

Answer:
Count back 1 from 6 the difference is 5.
Count back 2 from 6 the difference is 4.
Count back 3 from 6 the difference is 3.
So, the difference of 6 – 3 = 3

Question 16.
7 – 2 = __

Answer:
Count back 1 from 7 the difference is 6.
Count back 2 from 7 the difference is 5.
So, the difference of 7 – 2 = 5

Question 17.
__ = 10 – 1

Answer:
Count back 1 from 10 the difference is 9.
So, the difference of 10 -1 = 9

Question 18.
8 – 1 = __

Answer:
Count back 1 from 8 the difference is 7.
So, the difference of 8 -1 = 7

Question 19.
5 – 2 = __

Answer:
Count back 2 from 5 the difference is 3.
So, the difference of 5 -2 = 3

Question 20.
__ = 8 – 3

Answer:
Count back 1 from 8 the difference is 7.
Count back 2 from 8 the difference is 6.
Count back 3 from 8 the difference is 5.
So, the difference of 8 – 3 = 5

Question 21.
11 – 3 = __

Answer:
Count back 1 from 11 the difference is 10.
Count back 2 from 11 the difference is 9.
Count back 3 from 11 the difference is 8.
So, the difference of 11 – 3 = 8

Question 22.
THINK SMARTER
Jaime has 6 carrots on her plate. She eats 2 carrots. How many carrots are on her plate now?
__ – __ = __ carrots

Answer:
Given,
Jaime has 6 carrots on her plate. She eats 2 carrots.
6 – 2 = 4
Thus there are 4 carrots on her plate now.

Question 23.
GO DEEPER
There are 12 flowers in Sasha’s garden. She picks 3 flowers for her father. Then she picks 2 flowers for her mother. How many flowers are in the garden now?
__ – __ = __
__ – __ = __ flowers

Answer:
Given,
There are 12 flowers in Sasha’s garden.
She picks 3 flowers for her father.
Then she picks 2 flowers for her mother.
11 – 3 = 8
8 – 2 = 6
Thus there are 6 flowers in the garden now.

Question 24.
THINK SMARTER
Alex subtracts 3 from 10. What is a subtraction sentence he could write?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 19

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-19

Problem Solving • Applications

Write a subtraction sentence to solve.

Question 25.
GO DEEPER Carlos has 11 train cars. He puts 2 train cars on the track. How many train cars are off the track?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 20
__ – __ = __ train cars

Then Carlos puts 1 more train car on the track. How many train cars are off the track now?
__ – __ = __ erasers

Answer:
Given,
Carlos has 11 train cars. He puts 2 train cars on the track.
11 – 2 = 9 train cars
Then Carlos puts 1 more train car on the track.
9 – 1 = 8 erasers

Question 26.
Sofia has 8 erasers. She gives 2 to Ben. How many erasers does Sofia have now?
___ – __ = __ erasers

Answer:
Given,
Sofia has 8 erasers. She gives 2 to Ben
8 – 2 = 6 erasers
Thus, Sofia has 6 erasers

Question 27.
THINK SMARTER
Write the number that is 1 less.
9 – 1 = Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 21

Answer:
The number that is 1 less than 9 is 8.
9 – 1 = 8

TAKE HOME ACTIVITY
• Have your child show how to use the count back strategy to find the difference for 7 − 2. Repeat with other problems to count back 1, 2, or 3 from 12 or less.

Count Back Homework & Practice 4.1

Count back 1, 2, or 3. Write the difference.

Question 1.
___ 7 – 3

Answer:
Count back 1 from 7 the difference is 6.
Count back 2 from 7 the difference is 5.
Count back 3 from 7 the difference is 4.
So, the difference of 7 – 3 = 4

Question 2.
8 – 3 = ___

Answer:
Count back 1 from 8 the difference is 7.
Count back 2 from 8 the difference is 6.
Count back 3 from 8 the difference is 5.
So, the difference of 8 – 3 = 5

Question 3.
4 – 3 = ___

Answer:
Count back 1 from 4 the difference is 3.
Count back 2 from 4 the difference is 2.
Count back 3 from 4 the difference is 1.
So, the difference of 4 – 3 = 1

Question 4.
__ = 9 – 1

Answer:
Count back 1 from 9 the difference is 8.
So, the difference of 9 – 1 = 8

Question 5.
__ = 7 – 1

Answer:
Count back 1 from 7 the difference is 6.
So, the difference of 7 – 1 = 6

Question 6.
__ = 6 – 2

Answer:
Count back 1 from 6 the difference is 5.
Count back 2 from 6 the difference is 4.
So, the difference of 6 – 2 = 4

Question 7.
6 – 1 = __

Answer:
Count back 1 from 6 the difference is 5.
So, the difference of 6 – 1 = 5

Question 8.
5 – 3 = ___

Answer:
Count back 1 from 5 the difference is 4.
Count back 2 from 5 the difference is 3.
Count back 3 from 5 the difference is 2.
So, the difference of 5 – 3 = 2

Question 9.
__ = 11 – 3

Answer:
Count back 1 from 11 the difference is 10.
Count back 2 from 11 the difference is 9.
Count back 3 from 11 the difference is 8.
So, the difference of 11 – 3 = 8

Question 10.
5 – 2 = __

Answer:
Count back 1 from 5 the difference is 4.
Count back 2 from 5 the difference is 3.
So, the difference of 5 – 2 = 3

Question 11.
10 – 2 = __

Answer:
Count back 1 from 10 the difference is 9.
Count back 2 from 10 the difference is 8.
So, the difference of 10 – 2 = 8

Question 12.
__ = 10 – 3

Answer:
Count back 1 from 10 the difference is 9.
Count back 2 from 10 the difference is 8.
Count back 3 from 10 the difference is 7.
So, the difference of 10 – 3 = 7

Question 13.
__ = 9 – 3

Answer:
Count back 1 from 9 the difference is 8.
Count back 2 from 9 the difference is 7.
Count back 3 from 9 the difference is 6.
So, the difference of 9 – 3 = 6

Question 14.
4 – 2 = __

Answer:
Count back 1 from 4 the difference is 3.
Count back 2 from 4 the difference is 2.
So, the difference of 4 – 2 = 2

Question 15.
__ = 7 – 2

Answer:
Count back 1 from 7 the difference is 6.
Count back 2 from 7 the difference is 5.
So, the difference of 7 – 2 = 5

Problem Solving

Write a subtraction sentence to solve.

Question 16.
Tina has 12 pencils. She gives away 3 pencils. How many pencils are left?
__ – ___ = __
__ pencils

Answer:
Given,
Tina has 12 pencils. She gives away 3 pencils.
12 – 3 = 9 pencils
9 pencils are left.

Question 17.
WRITE Math
Use pictures or words to explain how you can solve 7 – 3 by counting back.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 22

Answer:
Count back 3 from 7 the difference is 4.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 18

Lesson Check

Question 1.
Count back 3. What is the difference? Write the number.
__ = 10 – 3

Answer:
Count back 1 from 10 the difference is 9.
Count back 2 from 10 the difference is 8.
Count back 3 from 10 the difference is 7.
So, the difference of 10 – 3 = 7

Question 2.
Count back 2. What is the difference? Write the number.
7 – 2 = __

Answer:
Count back 1 from 7 the difference is 6.
Count back 2 from 7 the difference is 5.
So, the difference of 7 – 2 = 5

Spiral Review

Question 3.
Write a doubles fact to solve. Kai has 14 marbles. Some are blue and some are yellow. The number of blue marbles is the same as the number of yellow marbles.
__ = __ + __

Answer:
Given,
7 + 7 = 14
7 blue marbles and 7 yellow marbles.

Question 4.
Draw a picture to find the sum. Write the number sentence. There are 4 big dogs and 3 small dogs. How many dogs are there?
__ + __ = __

Answer:
Given,
There are 4 big dogs and 3 small dogs.
4 + 3 = 7 dogs

Lesson 4.2 Think Addition to Subtract

Essential Question
How can you use an addition fact to find the answer to a subtraction fact?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 23 to model the problem. Draw Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 24 to show your work.
5 + __ = 12

12 – 5 = __

Answer: 7

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Look for Structure Explain how 5 + 7 = 12 can help you find 12 − 5.

Model and Draw

What is 9 − 4?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 24.1

Share and Show MATH BOARD

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 24.2 to add and to subtract.

Question 1.
What is 8 − 6?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 24.3

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-24.3

Question 2.
What is 8 − 4?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 25

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-25

Question 3.
What is 10 − 4?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 26

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-26

Question 4.
What is 12 − 6?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 27

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-27

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE

Model Mathematics
Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 28 to add and to subtract.

Question 5.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 28.1

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-28.1

Question 6.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 29

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-29

Question 7.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 30

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-30

Question 8.
THINK SMARTER
Carol can use an addition sentence to write a subtraction sentence. Write a subtraction sentence she can solve using 6 + 8 = 14.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 31
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 32

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-32

Question 9.
Write an addition sentence Carol can use to help her solve 13 − 9.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 33

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-33

Problem Solving • Applications

Write a number sentence to solve.

Question 10.
There are 14 cats. 7 are black. The rest are yellow. How many yellow cats are there?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 34
___ yellow cats

Answer:
Given,
There are 14 cats. 7 are black. The rest are yellow.
14 – 7 = 7
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-34

Question 11.
I had some pencils. I gave 4 pencils away. Now I have 2 pencils. How many pencils did I start with?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 36
__ pencils

Answer:
Given,
I had some pencils. I gave 4 pencils away. Now I have 2 pencils.
4 – 2 = 2
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-36

Question 12.
GO DEEPER
Sarah has 8 fewer flowers than Ann. Ann has 16 flowers. How many flowers does Sarah have?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 500

Answer:
Given,
Sarah has 8 fewer flowers than Ann. Ann has 16 flowers.
1st-Grade-Go-Math-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-500
Sarah has 8 flowers.

Question 13.
THINK SMARTER
Look at the facts.
Write the missing number in each fact
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 37

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-37
The missing number is 7.

TAKE HOME ACTIVITY
• Write 5 + 4 = and ask your child to write the sum. Have him or her explain how to use 5 + 4 = 9 to solve __ – 4 = 5 and then write the answer.

Answer:
5 + 4 = 9
9 – 4 = 5
The missing number in the subtraction sentence is 9.

Think Addition to Subtract Homework & Practice 4.2

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 38 to add and to subtract.

Question 1.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 39

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-39

Question 2.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 40

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-40

Question 3.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 41

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-41

Problem Solving

Question 4.
Write a number sentence to solve. I have 18 pieces of fruit. 9 are apples. The rest are oranges. How many are oranges
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 42
__ oranges

Answer:
Given,
I have 18 pieces of fruit. 9 are apples. The rest are oranges.
9 + 9 = 18
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-42
There are 9 oranges.

Question 5.
WRITE Math
Use pictures or words to explain how you can use 2 + __ = 7 to solve 7 – 2 = __
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 43

Answer:
2 + _ = 7
2 + x = 7
x = 7 – 2
x = 5
7 – 2 = 5

Lesson Check

Question 1.
Use the sum of 7 + 9 to solve 16 − 9.
7 + 9 = __ 16 – 9 = __

Answer:
7 + 9 = 16
16 – 9 = 7
Thus the missing number is 16 and 7

Question 2.
What is the missing number?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 44

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-44
The missing number is 9.

Spiral Review

Question 3.
Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 45 to model the 3 addends. Write the sum.
4 + 4 + 6 = __

Answer: 14

Question 4.
Draw a picture to show your work. Write the number. There are 5 birds. 3 birds fly away. How many birds are there now?
__ birds

Answer:
Given,
There are 5 birds. 3 birds fly away.
5 – 3 = 2
There are 2 birds now.

Lesson 4.3 Use Think Addition to Subtract

Essential Question
How can you use addition to help you find the answer to a subtraction fact?

Listen and Draw

Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 45.1. Draw to show your work. Write the number sentences.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 46

Model and Draw

An addition fact can help you subtract.
What is 8 − 6?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 47

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-47

Share and Show MATH BOARD

Think of an addition fact to help you subtract

Question 1.
What is 9 − 6?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 48

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-48
The missing number is 3.

Question 2.
What is 11 − 5?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 49

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-49

Question 3.
What is 10 − 8?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 50

Answer:
Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-50

Question 4.
What is 7 − 4?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 51

Answer:Go-Math-Grade-1-Answer-Key-Chapter-4-Subtraction-Strategies-51

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE
Analyze

Think of an addition fact to help you subtract.

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 52

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-52

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 53

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-53

Question 7.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 54

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-54

Question 8.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 55

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-55

Question 9.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 56

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-56

Question 10.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 57

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-57

Question 11.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 58

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-58

Question 12.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 59

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-59

Question 13.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 60

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-60

Question 14.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 61

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-61

Question 15.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 62

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-62

Question 16.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 63

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-63

Question 17.
THINK SMARTER
Emil has 13 pencils in a cup. He takes some pencils out. There are 6 pencils left in the cup. How many pencils does he take out?
What addition fact can you use to solve this problem?
__ + __ = ___
So, Emil takes out __ pencils.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 64

Answer:
Given,
Emil has 13 pencils in a cup. He takes some pencils out. There are 6 pencils left in the cup.
13 – 6 = 7
So, Emil takes out 7 pencils.

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to explain how the addition fact 8 + 6 = 14 can help him or her to find 14 − 6.

Use Think Addition to Subtract Homework & Practice 4.3

Think of an addition fact to help you subtract.

Question 1.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 65

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-65

Question 2.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 66

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-66

Question 3.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 67

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-67

Question 4.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 68

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-68

Question 5.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 69

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-69

Question 6.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 70

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-70

Question 7.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 4 Subtraction Strategies 71

Answer:
Go-Math-Answer-Key-Grade-1-Chapter-4-Subtraction-Strategies-71

Problem Solving

Question 8.
Solve. Draw or write to show your work. I have 15 stamps. Some are old. 6 are new. How many stamps are old?
__ stamps

Answer:
Given,
I have 15 stamps. Some are old. 6 are new
15 – 6 = 9 stamps

Question 9.
WRITE Math
Use pictures or words to explain how you can use addition to solve 14 – 9.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 72

Answer: 5

Lesson Check

Question 1.
Use 9 + __ = 13 to find the difference.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 73

Answer:

Question 2.
Use 8 + __ = 11 to find the difference.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 74

Answer:

Spiral Review

Question 3.
Add. Write the doubles fact you used to solve the problem.
4 + 5 = __
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 75

Answer:

Question 4.
Circle the greater addend. Count on to find the sum.
7 + 2 = __

Answer:

Subtraction Strategies Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Count back 1, 2, or 3 to subtract. Write the difference.

Question 1.
7 – 1 = __

Question 2.
__ = 7 – 2

Question 3.
12 – 3 = __

Question 4.
9 – 3 = __

Question 5.
6 – 2 = __

Question 6.
8 – 3 = __

Question 7.
__ = 11 – 3

Question 8.
5 – 2 = __

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 76 to add and to subtract.

Question 9.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 77

Question 10.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 78

Question 11.
THINK SMARTER
Write a subtraction sentence you can solve by using 3 + 9 = 12.
__ – __ = ___

Lesson 4.4 Use 10 to Subtract

Essential Question
How can you make a ten to help you subtract?

Listen and Draw

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 79 to show the problem. Draw to show your work.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 80

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Represent How can your drawing help you solve 15 – 9?

Model and Draw

You can make a ten to help you subtract.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 81

Share and Show MATH BOARD

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 82 and ten frames. Make a ten to subtract. Draw to show your work.

Question 1.
12 – 8 = ?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 83
12 – 8 = __

Question 2.
11 – 9 = ?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 84
11 – 9 = __

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE
Use a Concrete Model

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 85 and ten frames. Make a ten to subtract. Draw to show your work.

Question 3.
14 – 9 = ?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 86
14 – 9 = __

Question 4.
11 – 8 = ?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 87
11 – 8 = __

Solve. Use the ten frames to make a ten to help you subtract.

Question 5.
There are 14 flowers in the garden. 9 are red. The rest are yellow. How many flowers are yellow?
— yellow flowers
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 88

Problem Solving • Applications

Solve. Use the ten frames to make a ten to help you subtract.

Question 6.
GO DEEPER
Mia has 18 beads. 9 are red and the rest are yellow. How many beads are yellow?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 89
__ yellow beads

Question 7.
THINK SMARTER
John had some stickers. He gave 9 to April. Then he had 7. How many stickers did John start with?
__ stickers
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 90

Question 8.
THINK SMARTER
Which shows a way to make a ten to subtract?
17 – 8 = ?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 91

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to explain how he or she solved Exercise 6.

Use 10 to Subtract Homework & Practice 4.4

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 89.1 and ten frames. Make a ten to subtract. Draw to show your work.

Question 1.
12 – 9 = ?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 92
12 – 9 = __

Question 2.
12 – 8 = ?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 93
12 – 8 = __

Problem Solving

Solve. Use the ten frames to make a ten to help you subtract.

Question 3.
Marta has 15 stickers. 8 are blue and the rest are red. How many stickers are red?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 94
__ stickers

Question 4.
WRITE Math
Draw ten frames and counters to show how to solve 18 – 9 = __.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 95

Lesson Check

Question 1.
Look at the model. Write the subtraction sentence that the model shows.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 96
__ – __ = __

Spiral Review

Question 2.
What number sentence does this model show?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 97

Question 3.
This ten frame shows 5 + 8. Draw to make ten. Then write the new fact.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 98
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 99

Lesson 4.5 Break Apart to Subtract

Essential Question
How do you break apart a number to subtract?

Listen and Draw

Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 100 to solve each problem. Draw to show your work.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 100.1

Math Talk
MATHEMATICAL PRACTICES
Reasoning How do you find how many markers Tom gave away? Explain.

Model and Draw

Think about ten to find 13 − 4.
Place 13 counters in two ten frames.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 101

Share and Show MATH BOARD

Subtract.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 102

Question 1.
What is 15 − 7?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 103

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE
Reason Quantitatively
Subtract.

Question 2.
GO DEEPER
What is 14 − 6?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 104

Question 3.
What is 16 − 7?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 105

Problem Solving • Applications WRITE Math

Use the ten frames.
Write a number sentence to solve.

Question 4.
THINK SMARTER
There are 14 sheep in the herd. 5 sheep run away. How many sheep are left in the herd?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 106

Question 5.
THINK SMARTER
What subtraction sentence does the model show?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 107

TAKE HOME ACTIVITY
• Ask your child to explain how he or she solved Exercise 4.

Break Apart to Subtract Homework & Practice 4.5

Subtract.

Question 1.
What is 13 − 5?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 108

Problem Solving

Question 2.
There are 17 goats in the barn. 8 goats go outside. How many goats are still in the barn?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 109

Question 3.
WRITE Math
Draw ten frames and counters to show how you would break apart a number to find 14 – 6.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 110

Lesson Check

Question 1.
Show how to make a ten to find 12 − 4. Write the number sentence.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 111
__ – __ – __ = __

Spiral Review

Question 2.
Use Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 112 Color and draw to show a way to take apart 7. Complete the subtraction sentence.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 113
7 – __ = __

Question 3.
Use doubles minus one to solve 8 + 7. Write the number sentence.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 114

Lesson 4.6 Problem Solving • Use Subtraction Strategies

Essential Question
How can acting out a problem help you solve the problem?

Kyle had 13 hats. He gave 5 hats to Jake. How many hats does Kyle have now?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 115

Unlock the Problem

What do I need to find?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 116
Kyle has now
What information do I need to use?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 117

Show how to solve the problem.

Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 118

HOME CONNECTION
• Your child used counters to act out the subtraction story. The graphic organizer helps your child analyze the information given in the problem.

Try Another Problem

Act it out to solve. Draw to show your work.

Question 1.
Heather has 14 crackers. Some crackers are broken. 8 crackers are not broken. How many crackers are broken?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 119
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 120
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 120.1
__ crackers are broken.

Share and Show MATH BOARD

MATHEMATICAL PRACTICE
Analyze
Act it out to solve. Draw to show your work.

Question 2.
Phil had some stickers. He lost 7 stickers. Now he has 9 stickers. How many stickers did Phil start with?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 121
Phil started with __ stickers.

Question 3.
Hillary has 9 dolls. Abby has 18 dolls. How many fewer dolls does Hillary have than Abby?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 122
Hillary has __ fewer dolls

Question 4.
Josh had 12 seeds. He planted some in the dirt. He has 5 left. How many seeds did he plant in the dirt?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 123
Josh planted __ seeds.

Question 5.
Cami has 13 apples. Some are green and some are red. She has 8 red apples. How many apples are green?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 124
__ apples are green.

On Your Own WRITE Math

Choose a way to solve. Draw or write to explain.

Question 6.
THINK SMARTER
10 frogs are in the tree. 3 more frogs jump into the tree. Then 4 frogs jump out of the tree. How many frogs are in the tree now?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 125

Question 7.
There are 9 more turtles in the water than on a log. 13 turtles are in the water. How many turtles are on a log?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 126
__ turtles

Question 8.
GO DEEPER
Choose a number to fill in the blank. Solve. 10 dogs are at the park.
__ dogs are brown. The rest have black spots. How many dogs have black spots?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 127
__ dogs

Question 9.
THINK SMARTER
Chris has 10 worms. He gives away some of his worms. He has 6 worms left. How many worms did Chris give away?
Chris gave away Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 128 worms.

TAKE HOME ACTIVITY
• Tell your child a subtraction story. Ask your child to use small objects to act out the problem to solve it.

Problem Solving • Use Subtraction Strategies Homework & Practice 4.6

Act it out to solve. Draw to show your work.

Question 1.
There are 13 monkeys. 6 are small. The rest are big. How many monkeys are big?
13 – 6 = Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 128.1
__ monkeys are big.

Question 2.
Mindy had 13 flowers. She gave some to Sarah. She has 9 left. How many flowers did she give to Sarah?
13 – Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 129 = 9
Mindy gave __ flowers to Sarah.

Question 3.
There are 5 more horses in the barn than outside. 12 horses are in the barn. How many horses are outside?
12 – 5 = 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 130
__ horses are outside.

Question 4.
WRITE Math
Use pictures or words to explain how you would act out the following problem. Joe has 9 toy cars. Dan has 6 toy cars. How many fewer toy cars does Dan have than Joe?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 131

Lesson Check

Question 1.
Solve. Complete the number sentence. Jack has 14 oranges. He gives some away. He has 6 left. How many oranges did he give away?
14 – __ = 6
Jack gave away __ oranges.

Question 2.
Solve. Complete the number sentence. 13 pears are in a basket. Some are yellow and some are green. 5 pears are green. How many pears are yellow?
13 − 5 = __
__ pears are yellow.

Spiral Review

Question 3.
Draw a picture to solve. Rita has 4 plants. She gets 9 more plants. Then Rita gets 1 more plant. How many plants does she have now?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 132
__ plants.

Question 4.
What is the sum of 10 + 5?
__

Subtraction Strategies Chapter 4 Review/Test

Question 1.
Count back. Write the number that is 2 less.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 133

Question 2.
Look at the facts. A number is missing. Which number is missing?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 134

Question 3.
Write a subtraction sentence you can solve by using 5 + 4 = 9
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 135

Question 4.
THINK SMARTER
Make a ten to subtract. Draw to show your work. Write the difference.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 136

Question 5.
What subtraction sentence does the model show?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 137

Question 6.
Lupe has 9 books. She gives some away. She has 7 left. How many books does she give away? Draw or write to explain.
Lupe gives away 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 138 books.

Question 7.
Look at the number sentences. What number is missing? Write the number in each box.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 138.1

Question 8.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 139 means “count back 1.”
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 140 means “count back 2.”
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 141 means “count back 3.”
Match each picture to a number sentence.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 142

Question 9.
Make a 10 to subtract.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 143

Question 10.
How does the model show 15 − 6? Choose the numbers that make the number sentences true. Circle numbers in the boxes.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 144

Question 11.
GO DEEPER
Mark has 11 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 145 He gives some away. He has 4 left. How many 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 146 does he give away? Draw a picture to help you subtract.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 147
How is drawing like acting out a problem?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 4 Subtraction Strategies 148

Leave a Comment

Scroll to Top