Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10

Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data

Go Math First Grade Chapter 10 Represent Data Answer Key is built to be flexible in today’s learning environment. Downloadable HMH Go Math Grade 1 Ch 10 Represent Data Solutions PDF Files makes it easy for you to use these resources anywhere and anytime you need. Practice using the Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data and get a good hold of the concepts. Access the Topicwise Go Math Grade 1 Ch 10 Represent Data Answers provided via quick links without paying a single penny.

Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Represent Data

Problems provided in the Go Math 1st Grade Ch 10 Represent Data covers questions from Extra Practice, Lessons, Chapter Tests, Homework & Practice, Review Tests, etc. Elaborate Solutions provided in the First Grade Go Math Chapter 10 Answer Key are written in a simple and easy-to-understand language. Begin your practice taking the help of these quick resources available. Solving the Questions available frequently you can attempt the actual exam with utmost confidence and thereby score higher grades.

Represent Data Show What You Know

Make a Concrete Graph
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 1.1
Question 1.
How many ☐ are there? ______
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Show-What-You-Know-Question-1
There are 10 ☐
Explanation :
Number of red ☐ = 4
Number of Yellow ☐ = 6
Total Number of ☐ = 4 + 6 = 10 ☐ .

More, Fewer
Question 2.
Shade to show a set of fewer.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 1.2
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Show-What-You-Know-Question-2
Number of cars fewer in second row than first row = 2
Explanation:
Number of cars in first row = 4
Number of cars in second row = 2
Number of cars fewer in second row than first row = 4 – 2 = 2

Draw Equal Groups
Question 3.
Draw a 〇 below each picture to show the same number of objects.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 1.3
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Show-What-You-Know-Question-3
Explanation :
Number of flowers in first row =3
Number of flowers in second row = 3
Number of flowers in first = Number of flowers in second row = 3

Represent Data Vocabulary Builder

1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 1.4
Visualize It
Complete the chart.
Mark each row with a ✔.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 1.5
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Show-Represent-Data-Vocabulary-Builder

Understand Vocabulary
Use the review words. Label the groups.
Question 1.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 1.6
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Show-Understand-Vocabulary-Question-1
Explanation :
Fewer : a smaller Quantity or amount
More : a greater quantity, number, or amount

Question 2.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 1.7
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Show-Understand-Vocabulary-Question-2
Explanation :
Fewer : a smaller Quantity or amount
More : a greater quantity, number, or amount

Represent Data Game Graph Game

Materials
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 1.8
Play with a partner.

  1. Spin the 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 1.9.
  2. Put 1 cube of that color in the correct row of your graph.
  3. Take turns. Play until each partner has 5 turns.
  4. The player who went last spins again to get a color.
  5. The player with more cubes of that color wins. Spin again if you both have the same number of cubes of that color.
    1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 2.1

Represent Data Vocabulary Game

Picture It
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 2.2
Materials
timer
How to Play
Play with two other players.

  1. Choose a secret word from the Word Box. Do not tell the other players.
  2. Set the timer.
  3. Draw pictures to show clues for the secret word.
  4. The first player to guess the word before time runs out gets 1 point.
  5. Take turns.
  6. The first player to score 5 points wins.
    1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 2.3

The Write Way
Reflect
Choose one idea. Draw and write about it.

  1. Tell the difference between a picture graph and a bar graph.
  2. Explain how to read a tally chart.
    1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 2.4

Lesson 10.1 Read Picture Graphs

Essential Question What do the pictures in a picture graph show?
Answer :
A picture graph is a pictorial display of data with symbols, icons, and pictures to represent different quantities. The symbols, icons, and pictures of a picture graph typically represent concepts or ideas, or stand in for a larger quantity of something. … They used pictures known as hieroglyphics to convey a message

Listen and Draw
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 1
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.1-Read-Picture-Graphs-Listen-Draw
Explanation :
Number of blue cubes = 4
Number of green cubes = 2
Number of blue cubes more than green cubes = 4 – 2 = 2
Therefore, 2 more blue cubes .

MATHEMATICAL PRACTICES
Represent Describe how you can use your picture to compare the cubes.
Answer:
From the above picture we can notice the number of blue and green cubes
Number of blue cubes = 4
Number of green cubes = 2
Number of blue cubes more than green cubes = 4 – 2 = 2
Therefore, 2 more blue cubes .

Model and Draw
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 2
There are more children on the ______
Answer :
There are more children on the Swings.
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.1-Read-Picture-Graphs-Model-Draw
Explanation :
Number of children’s swinging = 4
Number of children’s sliding = 2
There are more children on the swing .

Share and Show

1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 3
Use the picture graph to answer the question.
Question 1.
Which activity did more children choose? Circle.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 4 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 5
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.1-Read-Picture-Graphs-Share-Show-Question-1
Explanation :
Number of children’s choose animals = 5
Number of children’s choose rides = 7
So, More children’s choose rides than animals

Question 2.How many children chose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 4?
______ children
Answer:
Number of children’s choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 4 = 5

Question 3.
How many children chose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 5?
_______ children
Answer:
Number of children’s choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 5=7

Question 4.
How many fewer children chose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 4 and 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 5?
______ fewer children
Answer:
2 fewer children.
Explanation :
Number of children’s choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 4 = 5
Number of children’s choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 5=7
Number of fewer children’s choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 4 and 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 5 = 7 – 5 = 2

On Your Own

1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 6
Use the picture graph to answer the question.
Question 5.
How many children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7?
_______ children
Answer:
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7 = 8

Question 6.
How many children in all drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 and 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 9?
________ children
Answer:
8 Children .
Explanation :
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 = 3
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 9=5
Total Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 and 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 9 = 3 + 5 = 8

Question 7.
How many fewer children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 9 than 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7?
_______ fewer children
Answer:
3 fewer children
Explanation :
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7 = 8
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 9=5
Number of fewer children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 9 than 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7 = 8 – 5 = 3

Question 8.
How many more children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7 than 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8?
______ more children
Answer:
5 more children
Explanation :
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7 = 8
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 = 3
Number of more children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7 than 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 = 8 – 3 = 5

Question 9.
THINK SMARTER
How many children in all drink
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 10
______ children
Answer:
16 children
Explanation :
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7 = 8
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 = 3
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 9=5
Total Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7 , 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 and 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 9 = 8 + 3 + 5 = 16  Children’s

Question 10.
GO DEEPER
4 new children join the class. They drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 at lunch. Now, how many more children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 than 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7?
________ more children
Answer:
0 children .
Explanation :
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7 = 8
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 = 3
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 9=5
after joining 4 children
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7 = 8
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 = 3 + 4 = 7
Number of children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 9=5
Number of more children drink 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 than 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7 = 0
Because number of children drink more1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 7 than 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 8 so, 0 children .

Problem Solving • Applications

1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 11
MATHEMATICAL PRACTICE
Write an Equation Write a number sentence to solve the problem.
Question 11.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 12
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.1-Read-Picture-Graphs-Problem-Solving-Applications-Question-11
Explanation :
Number of children choose zebras = 5
Number of children choose seals = 1
Total Number of children choose zebras and seals = 5 + 1 = 6

Question 12.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 13
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.1-Read-Picture-Graphs-Problem-Solving-Applications-Question-12
Explanation :
Number of children choose lions = 8
Number of children choose seals = 1
Number of more children choose lion than seals = 8 – 1 = 7

Question 13.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 14
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.1-Read-Picture-Graphs-Problem-Solving-Applications-Question-13
Explanation :
Number of children choose lions = 8
Number of children choose zebras = 5
Number of children choose seals = 1
Number of more children choose lion than zebras and seals together are = 8 – 5 – 1 = 2

Question 14.
THINK SMARTER
Use the graph at the top. How many children chose
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 15
Answer:
Number of children choose lion  = 8

TAKE HOME ACTIVITY • Keep track of the weather for one week by drawing a picture each day to show if it is sunny, cloudy, or rainy. At the end of the week, ask your child what the weather was like for most of the week.

Read Picture Graphs Homework & Practice 10.1

1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 16
Use the picture graph to answer the question.
Question 1.
How many children chose
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 17
________ children
Answer:
Number of children choose  1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 17 = 8

Question 2.
How many children chose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 18 and 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 19?
_________ children
Answer:
6 children
Explanation :
Number of children choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 18=2
Number of children choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 19 = 4
Total Number of children choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 18 and 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 19 = 2 + 4 = 6

Problem Solving
Write a number sentence to solve the problem.
Use the picture graph at the top of the page.
Question 3.
How many more children chose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 17 than 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 19?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 20
________ more children
Answer:
4 children
Explanation :
Number of children choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 17=8
Number of children choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 19 = 4
Number of more children choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 17 than 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 19 = 8 – 4 = 4

Question 4.
WRITE
Use numbers and pictures to show why a row with 6 smiley faces has one more than a row with 5 smiley faces.
Answer:
6 rows has one row more than 5 rows because 6 is greater than 5 by 1
Explanation :
As given a row of 6 Smileys…

its pretty obvious why it is 1 more it is shown below

🙂       this is the row of 6    🙂  This is 5

🙂                                          🙂

🙂                                           🙂

🙂                                           🙂

🙂                                           🙂

🙂        <–       This is the the one smiley that shows the answer .

Lesson Check
Use the picture graph to answer the question.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 21
Question 1.
How many children do chores at home?
Write the number.
_______ children
Answer:
Number of children do chores at home = 8

Question 2.
How many more children answered yes than no? Write a number sentence to solve the problem.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.1 22
________ more children
Answer:
2 more children
Explanation :
Number of children said yes = 8
Number of children said no = 6
Number of more children answered yes than no = 8 – 6 = 2

Spiral Review
Question 3.
What number is ten less than 82? Circle the number. Then write the number sentence.
92 83 81 72
_____ – 10 ____
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Read-Picture-Graphs-Homework-Practice-10.1-Spiral-Review-Question-3
82 – 10 = 72
Explanation:
subtracting 10 from any two digit number means subtracting 1 from tens place of 82  we get 72

Question 4.
Count forward. What number is missing?
Write the number.
110, 111, 112, ___, 114
Answer:
110 , 111 , 112 , 113, 114
Explanation:
Above sequence is in count by one . that means each ones place number is increased by 1 in ones place.

Lesson 10.2 Make Picture Graphs

Essential Question How do you make a picture graph to answer a question?

Listen and Draw

Use ◯ to solve the problem.
Draw to show your work.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 1

MATHEMATICAL PRACTICES
Compare Describe what the picture graph shows.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.2-Make-Picture-Graphs-Listen-Draw
Explanation :
Number of children like bowling = 3
Number of children like batting = 6
Number of more children like batting than bowling = 6 – 3 = 3

Model and Draw

Are there more black or white sheep in the picture? Make a picture graph to find out.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 2
There are more _____ sheep.
Answer:
There are more white sheep .
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.2-Make-Picture-Graphs-Model-Draw
Explanation :
Number of black sheep = 3
Number of white sheep = 5

Share and Show

Do more children like cats or dogs?
Ask 10 friends which pet they like better.
Draw 1 circle for each child’s answer.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 3
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.2-Make-Picture-Graphs-Share-Show-Question-1

Use the picture graph to answer each question.
Question 1.
How many children chose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 4?
_______ children
Answer:
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 4 = 3

Question 2.
How many children chose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 5?
______ children
Answer:
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 5 = 7

Question 3.
Which pet did more children choose? Circle.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 6
Answer:
4 more Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 5
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.2-Make-Picture-Graphs-Share-Show-Question-3
Explanation :
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 4 = 3
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 5 = 7
Number of more children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 5 than  Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 4 = 7 – 3 = 4

On Your Own

Which activity do the most children like best?
Ask 10 friends. Draw 1 circle for each child’s answer.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 7
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.2-Make-Picture-Graphs-On-Your-Own
MATHEMATICAL PRACTICE Use Graphs Use the picture graph to answer the question.
Question 4.
How many children chose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 8?
______ children
Answer:
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 8 = 2

Question 5.
How many children chose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 9 and Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 10?
_______ children
Answer:
8 children
Explanation :
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 9 = 3
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 10 = 5
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 9 and Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 10 = 3 + 5 = 8

Question 6.
Which activity did the most children choose? Circle.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 11
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.2-Make-Picture-Graphs-On-Your-Own-Question-6
Explanation :
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 8 = 2
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 9 = 3
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 10 = 5
The most children choose sports.

Question 7.
Did all your classmates make picture graphs that look the same? Circle yes or no.
Answer:
No, children choices are different .

Question 8.
THINK SMARTER
Write your own question about the graph.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 12
Answer:
How many more children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 10 than Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 9 ?
Answer :
2 children
Explanation :
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 9 = 3
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 10 = 5
Number of more children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 10 than Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 9 = 5 – 3 = 2

Question 9.
GO DEEPER
Look at the question you wrote. Answer your question.
Answer:
How many more children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 10 than Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 9 ?
Answer :
2 children
Explanation :
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 9 = 3
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 10 = 5
Number of more children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 10 than Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 9 = 5 – 3 = 2

Problem Solving • Applications

Matt made this picture graph to show the paint colors his friends like best.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 13
Question 10.
How many children chose a paint color?
_______ children
Answer:
Number of children choose a paint color = 10
Explanation :
Number of children choose blue paint = 5
Number of children choose red paint = 3
Number of children choose green paint = 2
Total  Number of children choose a paint = 5 + 3 + 2 = 10

Question 11.
How many fewer children chose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 14?
______ fewer children
Answer:
3 fewer children
Explanation :
Number of children choose blue paint = 5
Number of children choose green paint = 2
Number of fewer children chose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 14 = 5 – 2 = 3 children .

Question 12.
THINK SMARTER+
Complete the picture graph to show the number of flowers.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 15
Answer:
Total Number of flowers = 5
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.2-Make-Picture-Graphs-Question-12
Explanation :
Number of red flowers = 2
Number of yellow flowers = 3
Total Number of flowers = 5

TAKE HOME ACTIVITY • Ask your child to make a picture graph showing how many glasses of water each family member drinks in a day. Discuss how to find who drinks the most water.

Make Picture Graphs Homework & Practice 10.2

Which dinosaur do the most children like best? Ask 10 friends. Draw 1 circle for each child’s answer.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 16
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Make-Picture-Graphs-Homework-Practice-10.2-Question-1
Use the picture graph to answer the question.
Question 1.
How many children chose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 17?
________ children
Answer:
Number of children choose Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 17 = 5

Question 2.
Which dinosaur did the most children choose? Circle.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 18
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Make-Picture-Graphs-Homework-Practice-10.2-Question-2
Explanation :
Number of children choose Tyrannosaurus = 5
Number of children choose Triceratops = 2
Number of children choose Apatosaurus = 3
The most children chosen Tyrannosaurus = 5

Problem Solving
Question 3.
Write your own question about the graph.
___________________
____________________
Answer:
How many more Tyrannosaurus are chosen than Apatosaurus ?

Question 4.
WRITE
Write a question that can be answered by making a picture graph.
Answer:
How many more Tyrannosaurus are chosen than Apatosaurus ?
Explanation :
Number of children choose Tyrannosaurus = 5
Number of children choose Apatosaurus = 3
Number of more Tyrannosaurus are chosen than Apatosaurus = 5 – 3 = 2

Lesson Check
Use the picture graph to answer the question.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 19
Question 1.
How many children use their right hand? Write the answer.
_______ children
Answer:
Number of children use their right hand = 8

Question 2.
How many more children use their right hand than their left? Write a number sentence to solve the problem.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.2 20
______ more children
Answer:
5 children
Explanation :
Number of children use their left hand = 3
Number of children use their right hand = 8
Number of more children use their right hand than their left = 8 – 3 = 5

Spiral Review
Question 3.
Write is the sum.
6 + 3 = _____
Answer:
6 + 3 = 9

Question 4.
Write the difference. Write how many tens.
60 – 20 = _____
_____ tens
Answer:
60 – 20 = 40
4  tens .

Lesson 10.3 Read Bar Graphs

Essential Question How can you read a bar graph to find the number that a bar shows?

Listen
Write a question about the graph.
Use ◯ to help solve the problem.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 1
Answer :
How many more children are with laces than no laces .
Answer : 5 more children .
Explanation :
Number of children with laces = 10
Number of children with no laces = 5
Number of more children with laces than no laces = 10 – 5 = 5

MATHEMATICAL PRACTICES
Apply Describe how the class made this picture graph.
Answer:
The class made the picture graph of Type of sneaker we are wearing with laces and no laces.
Each circle represents one child.
Number of children with laces = 10
Number of children with no laces = 5

Share and Show

Use the bar graph to answer the question.
Question 1.
How many children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 2?
______ children
Answer:
Number of children choose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 2 = 6

Question 2.
How many children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 3?
_______ children
Answer:
Number of children choose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 3=2

Question 3.
How many more children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 2 than Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 3?
_______ more children
Answer:
4 more children
Explanation :
Number of children choose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 2 = 6
Number of children choose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 3=2
Number of more children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 2 than Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 3 = 6 – 2 = 4

Question 4.
Which art tool did the fewest children choose? Circle.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 4
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.3-Read-Bar-Graphs-Share-Show-Question-4
Explanation :
Number of children choose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 2 = 6
Number of children choose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 3=2
Number of children choose marker = 5
fewer than all is crayon Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 3

Question 5.
Which art tool did the most children choose? Circle.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 4
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.3-Read-Bar-Graphs-Share-Show-Question-5

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Use Graphs Use the bar graph to answer the question.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 5
Question 6.
How many children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 6?
_______ children
Answer:
Number of children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 6 = 2

Question 7.
How many children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 7?
______ children
Answer:
Number of children choose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 7 = 6

Question 8.
How many children in all chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 6 and Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 7?
_______ children
Answer:
8 children
Explanation :
Number of children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 6 = 2
Number of children choose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 7 = 6
Total number of children in all chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 6 and Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 7 = 2 + 6 = 8

Question 9.
How many more children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 8 and Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 6?
_______ more children
Answer:
3 more children
Explanation :
Number of children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 6 = 2
Number of children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 8= 5
Number of more children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 8 and Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 6 = 5 – 2 = 3

Question 10.
Which vehicle did the most children choose? Circle.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 9
Answer:
The most children chooseGo Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 7
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.3-Read-Bar-Graphs-On-Your-Own-Question-10

Question 11.
THINK SMARTER
Order the vehicles from least to most votes. Write 1 for the least votes and 3 for the most votes.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 10
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.3-Read-Bar-Graphs-On-Your-Own-Question-11

Problem Solving • Applications

Use the bar graph to answer the question.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 11.1
Question 12.
Kim puts on a jacket with Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 11.
Add her jacket to the graph.
Now how many jackets have Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 11?
_______ jackets
Answer:
3 jackets
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.3-Read-Bar-Graphs-Problem-Solving-Applications-Question-12
Explanation :
Number of zippers = 5
Number of buttons = 2
After Kim puts on a jacket with Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 11.
After adding kim jacket to the graph
Number of zippers = 5
Number of buttons = 3

Question 13.
GO DEEPER
Ed adds a row to the graph to show jackets with snaps. 2 fewer jackets have snaps than have zippers. How many jackets have snaps?
______ jackets
Answer:
3 Jackets
Explanation :
Number of zippers = 5
Number of snaps = ?
2 fewer jackets have snaps than have zippers
Number of snaps = 5 – 2 = 3 snaps .

Question 14.
THINK SMARTER
How many more jackets have Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 12 than Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 11? Circle the number in the box.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 13
Answer:
3 more jackets have Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 12 than Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 11
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.3-Read-Bar-Graphs-Problem-Solving-Applications-Question-14
Explanation :
Number of zippers = 5
Number of buttons = 2
Number of more jackets have Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 12 than Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 11= 5 – 2 = 3

TAKE HOME ACTIVITY • Have your child look through newspapers and magazines for examples of bar graphs. Talk about what information is shown in each graph you find.

Read Bar Graphs Homework & Practice 10.3

Use the bar graph to answer the question.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 14
Question 1.
How many children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 15?
______ children
Answer:
Number of children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 15 = 3

Question 2.
How many more children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 16 than Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 15?
______ more children
Answer:
1 more children
Explanation :
Number of children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 15 = 3
Number of children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 16 = 4
Number of more children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 16 than Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 15 = 4 – 3 = 1

Problem Solving
Use the bar graph to answer the question.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 17
Question 3.
Claudette uses an Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 18. Add her to the graph. Now how many more children use an Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 18 than a Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 20?
______ more children
Answer:
3 more children
Explanation :
Number of children use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 20 = 3
Number of children use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 18 = 5
Claudette uses an Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 18 after adding this to the graph  we get ,
Number of children use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 20 = 3
Number of children use Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 18 = 6
Number of more children use an Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 18 than a Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 20= 6 – 3 = 3

Question 4.
WRITE
Use numbers and pictures to compare two items in a bar graph.
Answer:

Lesson Check
Use the bar graph to answer the question.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 21
Question 1.
How many more children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 22?
_______ more children
Answer:
5 more children
Explanation :
Number of children choose Computer = 10
Number of children choose paint = 5
Number of more children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 22 = 10 – 5 = 5

Spiral Review
Question 2.
Write a subtraction sentence you can solve by using 9 + 7 = 16.
___ – ____ = ____
Answer:
9 + 7 = 16
16 – 7 = 9
16 – 9 = 7

Question 3.
How many fewer Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 23 are there ?
Subtract to compare.
7 – 5 = ____
____ fewer
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 24
Answer:
2 fewer balls
Explanation :
Number of hands = 7
Number of balls = 5
Number of fewer Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data 10.3 23 are there = 7 – 5 = 2
2 fewer balls

Lesson 10.4 Make Bar Graphs

Essential Question How does a bar graph help you compare information?
Answer :
Bar graphs are used to compare things between different groups or to track changes over time. However, when trying to measure change over time, bar graphs are best when the changes are larger.

Listen and Draw
Use Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 1 to model the problem.
Color 1 box for each food item to complete the graph.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 2
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.4-Make-Bar-Graphs-Listen-Draw

MATHEMATICAL PRACTICES

Model How do you know that you counted each food in the picture?
Answer:
From the given figure we know the
Number of pizzas = 3
Number of hot dogs = 5
Number of tacos = 4
The same counted food is represented the bar graph by marking the graph up to the quantity number .

Model and Draw
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 3
There are more ______ in the garden.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.4-Make-Bar-Graphs-Model-Draw
Number of  daisies = 5
Number of sunflowers = 7
There are more sunflowers in the garden .

Share and Show

Do more children write with their left hand or right hand? Ask 10 friends which hand they use. Make a bar graph.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 4
Question 1.
Which hand do more children use to write? _______
Answer:Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.4-Make-Bar-Graphs-Share-Show-Question-1
Number of children use right hand = 8
Number of children use left hand = 2
More children use to write with right hand.

On Your Own

MATHEMATICAL PRACTICE Draw Conclusions Do children like Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 5, or best? Ask 10 friends which toy they like best.
Question 2.
Make a bar graph. Write a title and labels for your graph.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 6
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.4-Make-Bar-Graphs-OnYour-Own-Question-2

Question 3.
Which toy did the most children choose? Circle.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 7
Answer:
Both bear and marbles are liked most of the children’s
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.4-Make-Bar-Graphs-OnYour-Own-Question-3
Number of children like bear = 4
Number of children like blocks = 4

Question 4.
How many children chose Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 8?
______ children
Answer:
Number of children choose blocks = 4

Question 5.
THINK SMARTER
How are picture graphs and bar graphs alike?
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 9
Answer:
Picture graph vs bar graph
In 3rd grade they create and read scaled versions of these types of graph where quantities are represented using a different scale. For bar graphs this means the intervals are greater than one and, for picture graphs, the symbol or picture also represents more than one (usually 2, 5, 10, or other appropriate scale).

TAKE HOME ACTIVITY • Your child has learned how to make picture graphs and bar graphs. Ask your child to explain how bar graphs are different from picture graphs.

Make Bar Graphs Homework & Practice 10.4

Which is your favorite meal?
Question 1.
Ask 10 friends which meal they like best. Make a bar graph.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 10
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Make-Bar-Graphs-Homework-Practice-10.4-Question-1

Question 2.
How many children chose breakfast?
_____ children
Answer:
Number of children choose breakfast = 5

Question 3.
Which meal was chosen by the most children?
__________
Answer:
The breakfast meal was chosen by the most children

Problem Solving
Question 4.
What if 10 children chose breakfast? How many children could choose lunch or dinner?
_______ children
Answer:
Total number of students = 10
Number of children chosen breakfast = 10
Remaining number of children = 10 – 10 = 0
So, No children left to choose lunch and dinner .

Question 5.
WRITE
Use words and pictures to show how to make a bar graph about favorite storybooks.
Answer:

Lesson Check
Use the bar graph to answer the question.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 11
Question 1.
How many more children chose Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 12?
_____ more children
Answer:
2 more children
Explanation :
Number of children choose plane = 7
Number of children choose train = 5
Number of more children chose Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 12 = 7 – 5 = 2

Spiral Review
Question 2.
Write the number sentence that completes the related facts.
7 + 8 = 15
8 + 7 = 15
15 – 8 = 7
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 13
Answer:
15 – 7 = 8

Question 3.
What is the sum? Use tens and ones to add.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 14
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Make-Bar-Graphs-Homework-Practice-10.4-Spiral-Review-Question-3

Represent Data Mid-Chapter Checkpoint

Concepts and Skills

Use the picture graph to answer the questions.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 15
Question 1.
How many children do not wear glasses? ________
Answer:
Number of children do not wear glasses = 8

Question 2.
How many children wear glasses? ______
Answer:
Number of children wear glasses = 2

THINK SMARTER
Use the bar graph to answer the questions.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 16
Question 3.
How many children take the bus to school? ______
Answer:
Number of children take the bus to school = 8

Question 4.
THINK SMARTER
Is the sentence true? Choose Yes or No.
5 children ride in a car or ride a bike.
More children go by car than by bus.
Fewer children go by bike than by car.
Go Math Grade 1 Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.4 17
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Mid-Chapter-Checkpoint-Question-3
Explanation :
Number of children choose car = 4
Number of children choose bike = 1
Total Number of children choose bike or ride = 4 + 1 = 5

Number of children choose car =4
Number of children choose bus = 8
More children choose bus not car .

Number of children choose car = 4
Number of children choose bike = 1
Fewer children go by bike than by car. is true

Lesson 10.5 Read Tally Charts

Essential Question How do you count the tallies on a tally chart?
Answer :
Tally marks are a quick way of keeping track of numbers in groups of five. One vertical line is made for each of the first four numbers; the fifth number is represented by a diagonal line across the previous four

Listen and Draw

Use ◯ to solve the problem. Draw to show your work. Write how many.
Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 1
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.5-Read-Tally-Charts-Listen-Draw

MATHEMATICAL PRACTICES
Reasoning How did you sort the counters?
Answer:
Number of pink crayons = 10
Number of yellow crayons = 8
as in above figure ,
10 circles  are represented in first column of pink as we have 10 pink crayons
8 circles  are represented in second column of yellow as we have 8 Yellow crayons

Share and Show

Complete the tally chart.
Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 2
Use the tally chart to answer each question.
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.5-Read-Tally-Charts-Share-Show-Question-1
Question 1.
How many girls are in the class?
______ girls
Answer:
Number of girls in a class = 6

Question 2.
How many boys are in the class?
_____ boys
Answer:
Number of boys in a  class = 9

Question 3.
How many children are in the class in all?
______ children
Answer:
15 children
Explanation :
Number of boys in a  class = 9
Number of girls in a class = 6
Total Number of children are in the class in all = 9 + 6 = 15

Question 4.
Are there more boys or girls in the class?
__________
Answer:
More boys in a class
Explanation :
Number of boys in a  class = 9
Number of girls in a class = 6
we have more number of boys

On Your Own

Complete the tally chart.
Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 3
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.5-Read-Tally-Charts-On-Your-Own
Use the tally chart to answer the question.
Question 5.
How many children chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 4?
______ children
Answer:
Number of children chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 4= 7

Question 6.
How many more children chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 5?
_______ more children
Answer:
2 more children
Explanation :
Number of children choose t-ball = 5
Number of children choose swimming = 3
Number of more children chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 5 = 5 – 3 = 2

Question 7.
Which sport did the most children choose? Circle.
Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 6
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.5-Read-Tally-Charts-On-Your-Own-Question-7
The most children choose Soccer

Question 8.
THINK SMARTER
Write your own question about the tally chart.
Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 7
Answer:
How many fewer children chose swimming than t-ball?
_______ fewer children
Answer :
2 fewer children
Explanation :
Number of children choose t-ball = 5
Number of children choose swimming = 3
Number of more children chose swimming than t-ball = 5 – 3 = 2

Question 9.
GO DEEPER
Sam asked some other children which sport they like. They all chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 88. Now the most children chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 8. How many children did Sam ask?
_______ children
Answer:
Number of Children sam asked = 8 as 8 children choose swimming .

Problem Solving • Applications

Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 9.1
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.5-Read-Tally-Charts-Problem-Solving-Applications
MATHEMATICAL PRACTICE Connect Symbols and Words Complete each sentence about the tally chart. Write greater than, less than, or equal to.
Question 10.
The number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 9 is ________
the number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 10.
Answer:
The number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 9 is 10
the number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 10is 4

Question 11.
The number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 10 is _______
the number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 11.
Answer:
The number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 10 is 4
the number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 11is 4

Question 12.
The number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 11 is _______
the number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 9.
Answer:
The number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 11 is 4
the number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 9 is 10

Question 13.
GO DEEPER
The number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 9 is _______
the number of tallies for both Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 10 and Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 11.
Answer:
The number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 9 is 10
the number of tallies for both Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 10 and Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 11= 4 + 4 = 8

Question 14.
THINK SMARTER
How many tallies are there in all?
Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 12
Answer:
The number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 9 is 10
the number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 10is 4
The number of tallies for Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 11 is 4
Total Number of tallies = 10 + 4 + 4 = 18
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.5-Read-Tally-Charts-Problem-Solving-Applications-Question-14

TAKE HOME ACTIVITY • Together with your child, make a tally chart showing how many times you all say the word “eat” during a meal. Then have your child write the number.

Read Tally Charts Homework & Practice 10.5

Complete the tally chart.
Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 13
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Read-Tally-Charts-Homework-Practice-10.5-Question-1
Use the tally chart to answer each question.
Question 1.
How many children chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 14?
______ children
Answer:
Number of children choose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 14 = 5

Question 2.
How many more children chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 15 and Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 14?
______ more children
Answer:
3 more children
Explanation :
Number of children choose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 14 = 5
Number of children choose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 15 = 8
Number of more children chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 15 and Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 14 = 8 – 5 = 3

Problem Solving
Complete each sentence about the tally chart. Write greater than, less than, or equal to.
Question 3.
The number of children who chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 16 is __________ the number who chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 14.
Answer:
The number of children who chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 16 is less than the number who chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 14.

Question 4.
The number of children who chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 15 is __________ the number who chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 16.
Answer:
The number of children who chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 15 is more than the number who chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 16.

Question 5.
WRITE
Use words, numbers, or pictures to show how to group and count tally marks for the number 8.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Read-Tally-Charts-Homework-Practice-10.5-Question-5
one set of 5 tally and 3 vertical lines.

Lesson Check
Use the tally chart to answer each question.
Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 17
Question 1.
How many children chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 18?
_______ children
Answer:
Number of children choose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 18 = 5

Question 2.
How many more children chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 19?
______ more children
Answer:
5 more children
Explanation :
Number of children choose dog = 7
Number of children choose fish = 2
Number of more children chose Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 19 = 7 – 2 = 5

Spiral Review
Question 3.
Complete the number sentence.
There are 8 apples. 6 apples are red. The rest are green. How many apples are green?
Go Math Grade 1 Chapter 10 Answer Key Pdf Represent Data Concepts 10.5 20
Answer:
8 – 6 = 2
number of green apples = 2

Question 4.
Write the sum.
34 + 40 = ______
Answer:
34 + 40 = 74

Lesson 10.6 Make Tally Charts

Essential Question Why is a tally chart a good way to show information that you have collected?

Listen
Complete the tally chart.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 1
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.6-Make-Tally-Charts-Listen
Use the tally chart to answer the question.
Question 1 :
Which game did the most children choose? Circle.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 2
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.6-Make-Tally-Charts-Question-1
Explanation :
Number of children choose card game = 5
Number of children choose puzzle game = 3
Number of children choose board game = 10
The most children like board game

Question 2:
Which game did the fewest children choose? Circle.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 3
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.6-Make-Tally-Charts-Question-2
Explanation :
Number of children choose card game = 5
Number of children choose puzzle game = 3
Number of children choose board game = 10
The fewer children like card game

MATHEMATICAL PRACTICES
Analyze How do you know which game is the favorite?
Answer:
Board game
Explanation :
Number of children choose card game = 5
Number of children choose puzzle game = 3
Number of children choose board game = 10
The most children like board game

How can you make a tally chart to show the boats at the lake?
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 4
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.6-Make-Tally-Charts-Model-Draw
Explanation :
From the above figure we notice
Number of boats with sail = 4
Number of boats without sails = 6

Share and Show

Use the picture to complete the tally chart. Then answer each question.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 5
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.6-Make-Tally-Charts-Share-Show-Question-1
Question 1.
How many 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 6 are in the tank?
______ 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 6
Answer:
Number of 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 6 are in the tank = 4

Question 2.
How many more 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 6 than 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 7 are there?
______ more 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 6
Answer:
2 more 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 6
Explanation :
Number of 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 6 are in the tank = 4
Number of 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 7 in the tank = 2
Number of more 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 6 than 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 7 = 4 – 2 = 2

Question 3.
How many 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 6 and 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 7 are in the tank?
______ fish
Answer:
6 fishes
Explanation :
Number of 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 6 are in the tank = 4
Number of 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 7 in the tank = 2
Number of  1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 6 and 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 7 = 4 + 2 = 6

On Your Own

Which of these snacks do most children like the best?
Ask 10 friends. Make 1 tally mark for each child’s answer.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 8
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.6-Make-Tally-Charts-On-Your-Own-Question-4
Use the tally chart to answer each question.
Question 4.
How many children chose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 9?
_______ children
Answer:
Number of children chose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 9 = 2

Question 5.
How many children chose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 10?
______ children
Answer:
Number of children choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 10 = 3

Question 6.
Which snack do most children like best? Circle.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 11
Answer:
Apple
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.6-Make-Tally-Charts-On-Your-Own-Question-6
Explanation :
Number of children chose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 9 = 2
Number of children choose apple = 5
Number of children choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 10 = 3
Apple is chosen by more number of children

Question 7.
THINK SMARTER
What if
6 children out of the 10 chose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 9? Which snack would be the favorite? Circle it.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 12
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.6-Make-Tally-Charts-On-Your-Own-Question-7
Explanation :
6 children out of the 10 chose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 9 
Remaining number of children = 10 – 6 = 4
So, 6 > 4

Question 8.
Explain Write your own question about the tally chart.
Answer:
Which snack do fewer children like?
Answer :
Pretzel
Explanation :
Number of children chose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 9 = 2
Number of children choose apple = 5
Number of children choose 1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 10 = 3

Problem Solving • Applications

MATHEMATICAL PRACTICE Analyze Relationships Jenna asked 10 friends to choose their favorite subject. She will ask 10 more children.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 13
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.6-Make-Tally-Charts-Problem-Solving-Applications-Question-9
Question 9.
Predict. Which subject will children most likely choose?
Answer:
Math
Explanation :
Number of children like math = 6
Number of children like reading = 2
Number of children like science = 2
Number of children most likely choose is math

Question 10.
Predict. Which subject will children least likely choose?
Answer:
Both Reading and science
Explanation :
Number of children like math = 6
Number of children like reading = 2
Number of children like science = 2
Both science and reading is chosen by same number of children .

Question 11.
THINK SMARTER
How can you prove if your prediction is good? Try it.
Answer:
Prediction will be good only if the children gives the same response as the prediction done in the tally results .

Question 12.
THINK SMARTER
Complete the tally chart to show the number of votes.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 14
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.6-Make-Tally-Charts-Problem-Solving-Applications-Question-12

TAKE HOME ACTIVITY • With your child, survey friends and family to find out their favorite food. Draw tally marks to record the results and then prepare the food.

Make Tally Charts Homework & Practice 10.6

Which color do most children like best? Ask 10 friends. Make 1 tally mark for each child’s answer.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 15
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Make-Tally-Charts-Homework-Practice-10.6-Question-1
Question 1.
How many children chose red?
______ children
Answer:
Number of children choose red = 4

Question 2.
How many children chose blue?
______ children
Answer:
Number of children choose blue = 6

Problem Solving
Jason asked 10 friends to choose their favorite game. He will ask 10 more children.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 16
Question 3.
Predict. Which game will children most likely choose?
___________
Answer:
kick ball
Explanation :
Number of children like tag = 1
Number of children like kickball = 7
Number of children like hopscotch = 2
Therefore, most of the children likely choose kick ball

Question 4.
Predict. Which game will children least likely choose?
____________
Answer:
tag
Explanation :
Number of children like tag = 1
Number of children like kickball = 7
Number of children like hopscotch = 2
Therefore, number of children least likely choose tag .

Question 5.
WRITE
Write a question that can be answered by making a tally chart.
Answer:
How many more children like kickball than tag .
Answer :
6 more children
Explanation :
Number of children like tag = 1
Number of children like kickball = 7
Number of more children like kickball than tag = 7 – 1 = 6

Lesson Check
Question 1.
Which insect did the most children choose? Circle the answer.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 17
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Make-Tally-Charts-Homework-Practice-10.6-Lesson-Check-Question-1

Spiral Review
Question 2.
Circle the number that is greater than 54. Write the numbers.
45
50
54
57
_____ is greater than 54.
____ > 54
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Make-Tally-Charts-Homework-Practice-10.6-Spiral-Review-Question-2
Explanation :
57 is greater than 54.
57 > 54

Question 3.
Use the model. Write the number three different ways.
1st Grade Go Math Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.6 18
____ tens ____ ones
____ + _____
_____
Answer:
1 tens 3 ones
10 + 3
13

Lesson 10.7 Problem Solving • Represent Data

Essential Question How can showing information in a graph help you solve problems?

Brad sees many animals at the park. How can you find how many animals Brad sees?
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 1

Show how to solve the problem.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 2
____ + ____ + ____ = ____ animals
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.7-Problem-Solving-Represent-Data
Number of rabbits = 3
Number of Birds = 6
Number of deer = 2
Total Number of animals seen by brad = 3 + 6 + 2 = 11  Animals

HOME CONNECTION • Your child learned how to represent data from a picture in a bar graph. Have your child explain why it is easier to use data in a bar graph than in a picture.

Try Another Problem

Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 3
Make a graph to solve.
Question 1.
Jake has 4 more train cars than Ed. Ed has 3 train cars. Ben has 2 fewer train cars than Ed. How many train cars does Jake have?
_______ train cars
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 4
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.7-Problem-Solving-Represent-Data-Question-1
Explanation :
Number of train cars ed have = 3
Number of train cars jake have = 4 more train cars than Ed = 4 + 3 = 7
Number of trains ben have = 2 fewer train cars than Ed = 3 – 2 = 1

Question 2.
Marla has 8 dolls. Three dolls have blue eyes. The rest have brown. How many dolls have brown eyes?
_____ dolls
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 5
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.7-Problem-Solving-Represent-Data-Question-2
Explanation :
Number of dolls Marla have = 8
Number of dolls with blue eyes = 3
Number of dolls with brown eyes = 8 – 3 = 5

Share and Show

MATHEMATICAL PRACTICE Make Connections Find out about the eye color of your classmates.
Question 3.
Write a question you can ask your friends.
Answer:
The eye color of your 5 classmates are been asked. 3 classmates have eye color black and Remaining classmates have brown color. find how many classmates have brown color.
Explanation :
Number of classmates = 5
Number of classmates with black eye color =3
Number of classmates with brown color eye = 5 – 3 = 2

Question 4.
Ask 10 friends your question. Make a tally chart.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 6
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.7-Problem-Solving-Represent-Data-Share-Show-Question-4

Question 5.
THINK SMARTER
Use the tally chart to make a bar graph.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 7
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Lesson-10.7-Problem-Solving-Represent-Data-Share-Show-Question-5

Question 6.
Explain What did you learn from the graph?
Answer:
The graph explain about the favorite ice cream flavor
Number of children like Vanilla = 3
Number of children like Butter scotch = 4
Number of children like Chocolate = 5

On Your Own

WRITE
What is your favorite fruit? Nina asked 20 children this question. Then she made a bar graph. But Nina spilled paint on the graph.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 8
Question 7.
How many children chose grapes?
_______ children
Answer:
Number of children choose grapes = 9

Question 8.
GO DEEPER
How many children chose bananas?
_____ children
Answer:
12 children
Explanation :
Total number children were asked = 20
Number of children choose apple = 3
Number of children choose grapes = 9
Number of children choose banana = 20 – 3 – 9 = 12

Question 9.
THINK SMARTER+
Write another question that can be answered by using the graph.
Answer:
How many more number of children chosen grapes than apple ?
Answer :
6 more children
Explanation :
Number of children choose apple = 3
Number of children choose grapes = 9
Number of more children chosen grapes than apple = 9 – 3 = 6

TAKE Home Activity • Work with your child to make a tally chart and a bar graph showing the favorite color of 10 family members or friends. Talk about the results.

Problem Solving • Represent Data Homework & Practice 10.7

Bella made a tally chart to show the favorite sport of 10 friends.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 9
Use the tally chart to make a bar graph.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 10
Answer :
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Problem-Solving-Represent-Data-Homework-Practice-10.7
Use the graph to solve.
Question 1.
How many friends chose soccer?
_______ friends
Answer:
Number of friends choose soccer = 6

Question 2.
How many friends chose soccer or basketball?
______ friends
Answer:
3 friends
Explanation :
Number of friends choose soccer = 6
Number of friends choose basket ball = 3

Question 3.
WRITE
Write the names of 3 types of animals. Count the letters in each name. Make a bar graph showing the letter for each animal.
Answer:
Three types of animals = herbivores, omnivores, and carnivores.
Number of letters in herbivores = 10
Number of letters in omnivores = 9
Number of letters in carnivores = 10
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Problem-Solving-Represent-Data-Homework-Practice-10.7-Question-3

Lesson Check
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 11
Question 1.
Use the graph. How many more children have fish than a dog?
______ more
Answer:
1 more fish
Explanation :
Number of children have fish = 4
Number of children have dog = 3
Number of more children have fish than a dog = 4 – 3 = 1

Spiral Review
Question 2.
Which ribbon is the shortest? Color the shortest ribbon.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 12
Answer:
Third ribbon
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Problem-Solving-Represent-Data-Homework-Practice-10.7-Spiral-Review-Question-2

Question 3.
Look at the hour hand. Write the time.
Go Math 1st Grade Answer Key Chapter 10 Represent Data 10.7 13
______
Answer:
5 o’ clock
Explanation :
The Short hand or the hour hand points at 5 so, the time is 5 o’ clock .

Represent Data Review/Test

Use the picture graph to answer the questions.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 1
Question 1.
How many children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 2?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 3
Answer:
Number of children chose Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 2 = 5

Question 2.
Is the sentence true? Choose Yes or No.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 4
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Review-or-Test-Question-2
Explanation :
Number of children like blue = 6
Number of children like red = 5
Number of more children like blue than red = 6 – 1 = 1

Question 3.
1 more child gets a Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 5. Draw what the blue row looks like now.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 6
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Review-or-Test-Question-3
Now the blue rows gets fill completely .
Number of children like blue crayons = 7

Use the bar graph to answer the questions.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 7
Question 4.
How many days had Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 8?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 3
Answer:
Number of days with Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 8 = 7

Question 5.
Compare Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 9 days. Circle the number that makes the sentence true.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 10
Answer:
4 days
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Review-or-Test-Question-5
Explanation :
Number of Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 9 days = 11
Number of days with Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 8 = 7
Number of more Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 9 days than Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 8 = 11 – 7 = 4 days

Question 6.
Ann says the graph shows 1 more rainy day than cloudy days. Is she correct?
Choose Yes or No.
Yes
No
Explain your answer
Answer:
No,
Explanation :
Number of cloudy days = 12
Number of rainy days = 11
Number of cloudy days are more
So, it should be one more cloudy day than rainy day .

Use the tally chart to answer the questions.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 11
Question 7.
How many Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 12 does Sam have?
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 3
Answer:
Number of Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 12 =6

Question 8.
Draw tally marks for the number of cars that the chart shows.
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Review-or-Test-Question-8

Question 9.
Circle the words that make the sentence true.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 13
Answer:
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Review-or-Test-Question-9
Explanation :
Number of trucks = 6
Number of cars  = 8
Number of cars are greater than number of trucks

Question 10.
THINK SMARTER+
Chung visits the zoo.
Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 14
Answer:
Number of lions seen = 2
Number of elephants seen = 4 + 2 = 6
Number of monkeys = 6 – 3 = 3
Go-Math-Grade-1-Chapter-10-Answer-Key-Represent-Data-Represent-Data-Review-or-Test-Question-10

Use Chung’s graph to answer the question.
Question 11.
GO DEEPER
How many more Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 15 does Chung see than Go Math Answer Key Grade 1 Chapter 10 Represent Data rt 16 altogether?
______
Answer:
1 more elephant
Explanation :
Number of lions seen = 2
Number of elephants seen = 4 + 2 = 6
Number of monkeys = 6 – 3 = 3
Number of lions and monkeys = 2 + 3 = 5
Number of more elephants than lions and monkeys altogether = 6 – 5 = 1

Question 12.
Write another question that can be answered by Chung’s graph.
Answer:
How many more animals seen elephants or lions:
Answer :
Elephants
Explanation :
Number of lions seen = 2
Number of elephants seen = 4 + 2 = 6
elephants are seen more

Leave a Comment

Scroll to Top