Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key Use Subtraction Strategies

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key Use Subtraction Strategies.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key Use Subtraction Strategies

Essential Question
How can acting out a problem help you solve the problem?
Explanation:
Acting out the Problem is a strategy in which students physically act out what is taking place in a word problem. Acting out the Problem can bring the problem to life, helping students to conceptually understand what the task involves and aiding in comprehension and problem-solving.

Unlock the Problem

Kyle had 13 hats. He gave 5 hats to Jake. How many hats does Kyle have now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key 1

Read
What information am I given?
Kyle had ______ hats.
Kyle gave ____ to Jake.
Explanation:
Kyle had 13 hats.
Kyle gave 5 to Jake.

Plan
What is my plan or strategy?
I can ______ the problem.
Explanation:
I can solve the problem.

Solve
Show how you solve the problem.
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key 2
Kyle has _____ hats now.

Explanation:
Kyle has 8 hats now.
Started counting from 9 to 10 in first ten frame
and to 13 in second ten frame.

Home Connection

  • Your child used counters to act out the subtraction story. The graphic organizer helps your child analyze the information given in the problem.

Try Another Problem
Act it out to solve. Draw to show your work.

  • what information am I given?
  • what is my plan or strategy?

Question 1.
Heather has 14 crackers. Some crackers are broken. 8 crackers are not broken. How many crackers are broken? ”
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key 3
14 – ___ = 8
___ crackers are broken.
Answer:
14 – 6 = 8
6 crackers are broken.
Explanation:

Math Talk
Mathematical Processes
Explain how you can show how many crackers are broken.
Explanation:
According to the information 8 are not broken
so crossed them out
started counting from there

Share and Show

Act it out to solve.

Question 2.
Phil had some stickers. He lost 7 stickers. Now he has 9 stickers. How many stickers did Phil start with?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key 4
__ – 7 = 9
Phil started with 16 stickers.
Answer:
Explanation:
Phil had some stickers. He lost 7 stickers. Now he has 9 stickers.
16 – 7 = 9
16 stickers that Phil start with

Question 3.
Hillary has 9 dolls. Abby has 15 dolls. How many fewer dolls does Hillary have than Abby?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key 5
15 – 9 = __
Hillary has _____ fewer dolls.
Answer:
15 – 9 = 6
Hillary has 6 fewer dolls.
Explanation:
Hillary has 9 dolls. Abby has 15 dolls.
15 – 9 = 6
6 fewer dolls that Hillary have than Abby

Problem Solving

Question 4.
H.O.T. Multi-Step 10 frogs are in the tree. 3 more frogs jump into the tree. Then 4 frogs jump out of the tree. How many frogs are in the tree now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key 6
______ frogs
Answer:
9 frogs are in the tree now
Explanation:
10 frogs are in the tree. 3 more frogs jump into the tree.
10 + 3 = 13
Then 4 frogs jump out of the tree.
13 – 4 = 9

Question 5.
H.O.T. Multi-Step 12 birds are on the fence. 3 birds fly away. The same number of birds that are still on the fence join them. How many birds are on the fence now?
_____ birds
Answer:
18 birds
Explanation:
12 birds are on the fence. 3 birds fly away.
12 – 3 = 9
The same number of birds that are still on the fence join them.
9 + 9 = 18
18 birds are on the fence now

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 6.
Ann and Morgan use paint and stamps to make shirts. Ann makes 14 shirts. She makes 6 more shirts than Morgan. How many shirts does Morgan make?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key 7
(A) 14
(B) 8
(C) 9
Answer: B
Explanation:
Ann and Morgan use paint and stamps to make shirts.
Ann makes 14 shirts. She makes 6 more shirts than Morgan.
14 – 6 = 8
8 shirts that Morgan make

Question 7.
Ann has 8 stamps. Morgan has 17 stamps. How many fewer stamps does Ann have than Morgan?
(A) 9
(B) 7
(C) 8
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key 8
Answer: 9
Explanation:
Ann has 8 stamps. Morgan has 17 stamps.
17 – 8 = 9
9 fewer stamps that Ann have than Morgan

Question 8.
Apply Morgan had 15 shirts. She gave away 7 shirts. How many shirts does Morgan have now?
(A) 7
(B) 9
(C) 8
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key 9
Answer: C
Explanation:
Morgan had 15 shirts. She gave away 7 shirts.
15 – 7 = 8
8  shirts that Morgan have now

Question 9.
Texas Test Prep Cheryl has 14 flowers. She gives some away. She has 8 left. How many flowers does she give away?
(A) 7
(B) 8
(C) 6
Answer: C
Explanation:
Cheryl has 14 flowers. She gives some away. She has 8 left.
14 – 8 = 6
6 flowers that she give away

Take Home Activity

  • Tell your child o subtraction story.
  • Ask your child to use small objects to act out the problem to solve it.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Homework and Practice Answer Key

Act it out to solve.

Question 1.
Jocelyn saw some butterflies. 6 flew away. Now Jocelyn sees 9 butterflies. How many butterflies did Jocelyn see at first?
__ – 6 = 9
Jocelyn saw ____ butterflies at first.
Answer:
15 – 6 = 9
Jocelyn saw 15 butterflies at first.
Explanation:
Jocelyn saw some butterflies. 6 flew away. Now Jocelyn sees 9 butterflies.
6 + 9 = 15
15 butterflies that Jocelyn see at first

Question 2.
Miles sees 8 kites flying. Eric sees 17 kites lying. How many fewer kites does Miles see than Eric?
17 – 8 = ___
Miles sees ___ fewer kites.
Answer:
17 – 8 = 9
Miles sees 9 fewer kites.
Explanation:
Miles sees 8 kites flying. Eric sees 17 kites lying.
17 – 8 = 9
9 fewer kites that Miles see than Eric.

Problem Solving

Question 3.
Multi-Step 6 bees are ¡n a hive. 5 more bees fly into the hive. Then 3 bees fly out of the hive. How many bees are in the hive now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key 10
__ bees
Answer:
8 bees
Explanation:
6 bees are ¡n a hive. 5 more bees fly into the hive.
6 + 5 = 11
Then 3 bees fly out of the hive.
11 – 3 = 8
8 bees are in the hive now

Question 4.
Multi-Step 14 dogs are in the dog park. 6 dogs leave. The same number of dogs that are still in the dog park join them. How many dogs are in the dog park now?
___ dogs
Answer:
16 dogs
Explanation:
14 dogs are in the dog park. 6 dogs leave.
14 – 6 = 8
The same number of dogs that are still in the dog park join them.
8 + 8 = 16
16 dogs are in the dog park now

Choose the correct answer.

Question 5.
Blake and Jason go to the store to buy fruit. Jason buys 15 pieces of fruit. He buys 9 more pieces than Blake. How many pieces of fruit does Blake buy?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key 11
(A) 8
(B) 6
(C) 15
Answer: B
Explanation:
Blake and Jason go to the store to buy fruit.
Jason buys 15 pieces of fruit. He buys 9 more pieces than Blake.
15 – 9 = 6
6 pieces of fruit that Blake buy

Question 6.
Alexis has 7 strawberries. Kelly has 16 strawberries. How many fewer strawberries does Alexis have than Kelly?
(A) 8
(B) 16
(C) 9
Answer: C
Explanation:
Alexis has 7 strawberries. Kelly has 16 strawberries.
16 – 7 = 9
9 fewer strawberries that Alexis have than Kelly

Question 7.
Nicole has 13 plums. She gives some away. She has 7 left. How many plums does she give away?
(A) 8
(B) 6
(C) 7
Texas Go Math Grade 1 Lesson 7.6 Answer Key 12
Answer: B
Explanation:
Nicole has 13 plums. She gives some away. She has 7 left.
13 – 7 = 6
6 plums that she give away

Question 8.
Multi-Step 9 children are walking home. 4 more join them. Then 5 children leave. How many children are still walking home?
(A) 8
(B) 13
(C) 9
Answer: A
Explanation:
9 children are walking home. 4 more join them.
9 + 4 = 13
Then 5 children leave.
13 – 5 = 8
8 children are still walking home

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top