Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key Addition Word Problems

Refer to our Texas Go Math Grade 1 Answer Key Pdf to score good marks in the exams. Test yourself by practicing the problems from Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key Addition Word Problems.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key Addition Word Problems

Essential Question
How can using a model or drawing a picture help you explain how to solve an addition problem?
Explanation:
With the help of blocks we can easily add the problems

Unlock the Problem
Kelly gets 6 new toy cars. He already has 20 toy cars. How many does he have now?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key 1

Read
What information am I given?
Kelly has ___ cars.
He gets ___ more cars.
Explanation:
Kelly has 20 cars.
He gets 6 more cars.

Plan
What is my plan or strategy?
I can _____
Explanation:
I can add 20  and 6
20 + 6 = 26

Solve
Show how you solve the problem.
Explanation:
By adding we can easily solve the problem.

Home Connection

  • Being able to show and explain how to solve a problem with base-ten blocks helps your chId build
    on their understanding of addition.

Try Another Problem

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key 2 and draw to solve Explain your reasoning.

  • What information am I given?
  • What is my plan or strategy?

Question 1.
Aisha picks 60 blueberries to make a pie. Then she picks 2 more to eat How many blueberries does Aisha pick?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key 3
Answer:

Explanation:
60 + 2 = 62 blueberries
Aisha pick 62 blueberries

Question 2.
Yuri collects 50 cans for the school food drive. Leo collects 9 cans. How many cans do Yuri and Leo collect?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key 4
Answer:

Explanation:
59 cans that Yuri and Leo collect

Math Talk
Mathematical Processes
Explain the strategy you used to solve Exercise 1.
Explanation:
The strategy is to find addition
With the help of base 10 blocks.

Share and Show

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key 5 and draw to solve. Explain your reasoning.

Question 3.
Tyra sees 4-0 geese in the field. Then she sees 7 more geese in the sky. How many geese does Tyra see?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key 6
Answer:

Explanation:
47 geese that Tyra see

Problem Solving

Question 4.
H.O.T. Explain It takes 10 hops to get across the yard. How many hops does it take to get across the yard and back?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key 7
Answer:
10 + 10 = 20

Explanation:
10 hops to get across the yard.
and again back is 10
10 + 10 = 20

Question 5.
Multi-Step Julian sells 3 books of tickets for the school fair. Each book has 10 tickets. Then she sells 3 more tickets. How many tickets does Julian sell? tickets
___ tickets
Answer:
33 tickets
Explanation:
3 x 10 = 30
30 + 3 = 33
33 tickets that Julian sell

Daily Assessment Task

Choose the correct answer.

Question 6.
Luis counted 20 sheep in the field. He counted 4 sheep in the barn. How many sheep did Luis count in all?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key 8
(A) 24
(B) 14
(C) 34
Answer: A
Explanation:
20 + 4 = 24
24 sheep that Luis count in all

Question 7.
Analyze 40 cows are eating hay. 5 cows are eating corn. How many cows are eating?
(A) 54
(B) 45
(C) 35
Answer:
Explanation:
40 + 5 = 45
45 cows are eating

Question 8.
50 children went down the slide. Then 6 more children went down. How many children went down the slide?
(A) 65
(B) 66
(C) 56
Answer: C
Explanation:
50 + 6 = 56
56 children went down the slide

Question 9.
Texas Test Prep I have 40 small shells and 8 big shells. How many shells do I have?
(A) 38
(B) 84
(C) 48
Answer: C
Explanation:
40 + 8 = 48
48 shells that I have

Take Home Activity

  • Ask your child to solve 10 + 7, 30 + 8, and 40 + 5. Ask him or her to explain how they solved each problem.

Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Homework and Practice Answer Key

Use Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key 9 and draw to solve. Explain your reasoning.

Question 1.
Aiden has 50 markers. Then he buys 4 more. How many markers does he have?
___ markers
Answer:
54 markers
Explanation:

Question 2.
It takes 20 stamps to fill one side of a page. How many stamps does it take to fill both sides of a page?
___ stamps
Answer:
20 + 20 = 40 stamps
Explanation:

Question 3.
Multi-Step Mia collects 7 bags of food for the food drive. Each bag has 10 cans of vegetables. Then she collects 6 more cans. How many cans does she collect?
___ cans
Answer:
76 cans
Explanation:
7 x 10 = 70
70 + 6 = 76
76 cans that she collect.

Texas Test Prep

Choose the correct answer.

Question 4.
Abby heard 30 songs. Then her friend played her 5 songs. How many songs did Abby hear?
(A) 25
(B) 45
(C) 35
Answer: C
Explanation:
30 + 5 = 35
35 songs that Abby hear

Question 5.
70 soccer players are kicking the ball. 6 more soccer players are acting as goalies. How many soccer players are there?
(A) 76
(B) 67
(C) 70
Answer: A
Explanation:
70 + 6 = 76
76 soccer players are there

Question 6.
Daniel has 80 smooth rocks and 3 rough rocks. How many rocks does he have?
(A) 73
(B) 83
(C) 86
Answer: B
Explanation:
80 + 3 = 83
83 rocks that he have

Question 7.
Multi-Step 10 children are riding blue bikes 30 children are riding black bikes. 6 more children are riding red bikes. How many children are riding bikes?
Texas Go Math Grade 1 Lesson 3.3 Answer Key 10
(A) 64
(B) 40
(C) 46
Answer: C
Explanation:
10 + 30 + 6 = 46
46 children are riding bikes

Leave a Comment

Scroll to Top
Scroll to Top